Dodaj do ulubionych

Rośnie strefa ciszy :)

29.06.04, 15:43
Znowu z R5: dodano jeziora Orzewo i Okmin (po polsku: Osowa) do listy jezior
strefy ciszy czyli bezmotorówkowej. Jestem na TAK :)
Obserwuj wątek
    • moja_wola Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 16:04
      Moim zdaniem, już tej strefy ciszy wystarczy. To ma być żywy region a nie
      skansen.
      • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 16:08
        Motorówki masz a Augustowie. A tutaj agroturystyka się rozwija całkiem nieźle
        pomimo tej wszechobecnej ciszy. wystarczy zerknąć na położone na końcu świata
        Wiżajny - mekkę agroturystyki w nasym regionie.
        Nie sądzę aby nam ten brak hałasu zaszkodził...
        • moja_wola Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 16:48
          Ja nie mówię, że wszędzie mają pływać motorówki. Jednak mamy tak wiele akwenów
          wodnych, że kilka z nich można było by wybrać dla tego sportu. Możliwoś
          pływania motorówek po Wigrach zmienił by Stary Folwark nie do poznania.
          • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 16:52
            Mhm....nie wątpię...
            Nie mamy znowu tak wiele dużych akwenów, przyznasz ?
            A pomysł motorówek na Wigrach jest bardzo bliski duchowo kopalni w Szurpiłach...
            Od biedy mozna by poświęcić na to Szlement...ale też strasznie żal.
            Poświęcono już jeziora augustowskie...Mało ??? toż to tylko 20min drogi od Suwałk !
            • moja_wola Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 17:30
              Po pierwsze nie wiem Czy wiesz ale Wigry w przeciągu 10 lat stały się jeziorem
              brudniejszym i coraz bardziej zamulonym takie są wynik bań naukowców z
              Wrocławia ciekawe co będzie za kolejne 10.
              Po drugie chodzi mi o rozwój Suwałk i okolic a nie Augustowa, Sam pisałeś na
              tym forum o bezrobociu.
              Po trzecie wiem, że jest to nierealne bo WPN będzie istniał, więc są to tylko
              marzenia
              Przyroda jest dla ludzi a ludzie dla przyrody w przypadku WNP są tylko ludzie
              dla przyrody.
              • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 17:47
                Co do czystosci Wigier to bylo to spowodowane Suwalkami i brakiem porzadnej
                oczyszczalni sciekow. Wielkie wykopki w miescie mają ponoć mieć wplyw na
                czystośc tego jeziora. Oby!

Profil suwalszczyzny jest jaki jest - jesli tu juz ktos w ogole dociera to na
                pewno w ogole nie myśli o motorówkach. Gdyby były te motorówki to fakt
                przyjechałaby jakaś nowa klientela, ale jakaś tam częśc starej(spragnionej
                ciszy) mogłaby się wykruszyc.. Ja bym się wykruszył.

A WPN jest jak najbardziej dla ludzi (moze nie dla tubylców, oni mają ciężko)
                Nie wiem co ogólnie rozumiesz przez to, że Park nie jest dla ludzi ?
                Rok w rok udostępnia się coraz więcej szlaków, a nawet jak się jest poza
                szlakiem - to i tak nic się nie dzieje.
                • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 18:16
                  To jeszcze dodam, ze lepiej byłoby włózyć więcej wysiłku o to, żeby na
                  Stańczykach mozna było znów skakać na bungee niżw te całe motorówki. Stanczyki
                  to była nasza wizytówka na całą Polskę i wielu o tym słyszało, nawet tu w
                  okolicach Krakowa.

Chyba że...chyba że...już znowu można skakać :)
                  • moja_wola Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 20:20
                    Co do stańczyk to znajdują się one w Województwie Warmińsko-Mazurskim powiecie
                    gołdapskim a jak mi wiadomo mosty zostały odane w dierżawę dla osoby prywatnej.
                    • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 20:31
                      Ale podpadają pod Suwalszczyznę jednak...Tak się utarło - cóż !
                      A to że most jest prywatny to jak dla mnie w tym wypadku nie ma znaczenia. Co
                      prawda własciciele mieli zobowiazanie zainwestowania, ale jak to idzie - nie
                      wiem. Niedlugo sie przekonam.
                • moja_wola Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 20:07
                  wolfgang87 napisał:

> Co do czystosci Wigier to bylo to spowodowane Suwalkami i brakiem porzadnej
                  > oczyszczalni sciekow. Wielkie wykopki w miescie mają ponoć mieć wplyw na
                  > czystośc tego jeziora. Oby!

Nie wiem z kąt masz takie informacje. Oczyszczalnia ścieków w Suwałkach spełnia
                  normy już od dawna. W ramach prowadzonych prac z programu ISPA będzie budowany
                  nowy zbiornik na biogaz a to nie ma wpływu na technologię oczyszczania ścieków.
                  Wiem co mówię po przez 8 miesięcy 2002r. pracowałem w Oczyszczalni Ścieków. A
                  coraz większe zanieczyszczenie Wigier wynika z zastoju wody czyli małego ruchu
                  na jeziorze co chyba fachowo nazywa się brakiem samooczysszczania.

> Profil suwalszczyzny jest jaki jest - jesli tu juz ktos w ogole dociera to na
                  > pewno w ogole nie myśli o motorówkach. Gdyby były te motorówki to fakt
                  > przyjechałaby jakaś nowa klientela, ale jakaś tam częśc starej(spragnionej
                  > ciszy) mogłaby się wykruszyc.. Ja bym się wykruszył.

Mamy tak wiele terenów, że zmieszczą się zarówno ci co lubią cisze i spokój
                  jak i ci co lubią poszaleć.

> A WPN jest jak najbardziej dla ludzi (moze nie dla tubylców, oni mają ciężko)
                  > Nie wiem co ogólnie rozumiesz przez to, że Park nie jest dla ludzi ?
                  > Rok w rok udostępnia się coraz więcej szlaków, a nawet jak się jest poza
                  > szlakiem - to i tak nic się nie dzieje.

Nie wiem czy wiesz ale na terenie WPN występuje cisza od 2200, czyli tak jak to
                  miało miejsce na Szantach w Starym Folwarku 15.08.03 jakiś pajac dzwonił na
                  policje, że jest już cisza i policja z mocy ustawy musiała podjąć interwencje i
                  w taki sposób koncert się zakończył. Przykładów jest więcej.
                  Szacowane jest, że ilość turystów jaka przyjeżdżała co roku przed powstaniem
                  WNP będzie do osiągniemy za kilka lat. Tak to na razie wygląda.
                  Dobrze, że agroturystyka się rozwija bo bez tego była by bryndza straszna.
                  • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 20:40
                    cytat z:
                    www.um.suwalki.pl/PortalVBVS/DesktopDefault.aspx?tabindex=6&tabid=80
                    "Ponadto przedsięwzięcie to ma szczególny wpływ transgraniczny, gdyż wywiera
                    pozytywny wpływ na przyległy Wigierski Park Narodowy, który powszechnie uznawany
                    jest za jeden z najcenniejszych ekosystemów wodnych w Europie."

Chyba daloby sie znalezc wiecej i konkretnie o jeziorze Wigry, ale poki co nei
                    widze. Ale moze masz racje, skoro tam pracowales - to duzy argument.

Na pewno jest spory zastój wody w Wigrach, bo juz nei raz mowiono ze wody w
                    poszczególnych basenach Wigier różnią się od siebie czasem dość znacznie.

Terenów mamy sporo, ale dużych jezior to jednak jak na lekarstwo. Osobiście bym
                    mógł poświęcić Osowę. Jest długa, niezalesiona, zaludnina domkami - tam już i
                    tak romantyzmu nie będzie zbyt wielkiego. To jezioro juz jest stracone... :))

Co do ciszy o 22:00 no to faktycznie glupie...Ale w całej Polsce w miejscach
                    publicznych jest tak, a St.Folwark jako miasteczko jest miejscem publicznym...
                    • moja_wola Re: Rośnie strefa ciszy :) 29.06.04, 23:16
                      Ten opis który znalazłeś na stronie UM dotyczy tego, że miejscowość Stary
                      Folwark bedzie skanalzowana i wszystkie ścieki bedą trafiały do oczyszczalni w
                      Suwałkach a przez to zostaną zlikiwodane przydomowe szamba z których część
                      zawartości przedostawała się do wód pod gruntowych a część mieszkańcy sami
                      opróżniali do jeziora, żeby nie płacić za wywóz ścieków . I stąd znalazły się
                      te argumenty we wniosku o ISPE.
                      Ja nie jestem przeciwnikiem WNP, tylko wydaje mi się, że pewne sprawy można
                      inaczej poukładać. Ten koncert o którym pisałem miał miejsce na plaży PTTK a
                      nie w samej miejscowości. Bo mieszkańcom Starego Folwarku to nie przeszkadza a
                      przeszkadza cwaniakom z Suwałk, którzy w momęcie powstawania WNP i upadków
                      suwalskich przedsiębiorstw następowała likwidacja ośrodków i w dziwny sposób
                      stawali się oni właścicielami niektórych domków z nadzieją, że będą mieli ciszę
                      i spokój. Choć dokładnie wiedzieli, że jest to miejscowość turystyczna i to
                      właśnie oni wydzwaniają na policję. Czy to przy okazji koncertów czy jak dłużej
                      działają te nieliczne bary. Kilka akcji widziałem. Policjancji sami mówią, że
                      to właśnie ci ludzie wydzwaniają.
                      • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 30.06.04, 00:17
                        Argument jednak dosyć mocny, nieprawdaż ? Z biegiem lat ekosystemy będą miały
                        się trochę lepiej a i na jeziorze Wigry to się odbije (pozytywnie oczywiście).

To co napisałeś, to tak nie trzyma się kupy... Nie widzę związku z byciem
                        przeciwnikem Parku...
                        to jest raczej temat na inną dyskusję...Te wszystkie pokomunistyczne ośrodki
                        dobrze byłoby polikwidować, bo większośc tylko szpeci brzegi.

skoro to ci butni suwalczanie dzwonią po policję to przykre, a to ze zdobyli te
                        domki dzieki przekrętom -jeszcze bardziej przykre. ale to nijak sie nie ma do
                        tego czy park jest dla ludzi czy tez nie...

ja ogolnie strasznie nie lubie kiedy ludzie sie osiedlaja w takich atrakcyjnych
                        miejscach, bo ja preferuje turystyke a nie mieszkanie na zaciszu, a tacy ludzie
                        zmniejszaja ilosc takiego zacisza. zaludniaja brzegi, zabudowuja je, etc i
                        prawde mowiac nie mam dla nich litosci. jesli im park nie odpowiada - to WON
                        stamtąd !
    • wolfgang87 Re: Rośnie strefa ciszy :) 30.06.04, 00:27
      A tak w ogóle jak to się pisało..Ożewo czy Orzewo...nie mam map pod ręką ale mam
      internet i szybko wyszło na jaw:

www.md.mcnet.pl/relacje/hancza.html
      Orzewo to jakiś zbiornik polodowcowy koło jez. Hańcza. I jak znam zycie nikt tam
      w życiu motorówką nie myślał pływać, bo mam wra zenie, że kojarzę to
      miejsce...Nie jest malutkie, ale lezy chbya w obrębie parku...

A to cos koło Suwałk to Ożewo...

Jestem ciekaw o które chodziło...
      • kamaoka Re: Rośnie strefa ciszy :) 04.07.04, 10:15
        hmmm... moiwsz ze bys poswiecil Okmin, a ja nie! moze to dlatego ze to ja tam
        jezdze, bo chlopak ma domek, ale jak ktos tam jezdzi motorowka to mam ochote
        rozszarpac, co prawda jezioro robi sie brudniejsze itd, ale zawsze jednak cisza
        to cisza, a nie mototrowki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka