kwadrygaszatana 25.07.13, 16:45 ach jej, jaka piękna obwodnica miasta... w mieście :P trasa zaprojektowana 40? lat temu, wybudowana wbrew logice na terenach zajmowanych już od dawna przez miasto. białystok... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voyshick Panie Medek 25.07.13, 17:17 "Granitowe krawężniki, rondo rozmiarów kosmodromu w Bajkonurze, wiszące kładki dla pieszych z windami, przejścia podziemne i wielki tunel, krótko mówiąc - na bogato." Po raz kolejny zastanawiam sie, o co Panu chodzi, Panie Warszawiak??? Takie duperele wyszczegolnia Pan jakby to byly detale ze zlota i diamentow. Tunele, krawezniki z granitow (!!!), wyrabiaste ronda, kladki z windami!!! Kto by pomyslal, taka rozpusta!!! A tak na serio, stuknij sie Pan w dekiel i porownaj do innych miast w Polsce (pomijam nieporownywalna Warszawe, gdzie takie "zbytki" sa na kazdym rogu widoczne) i zadaj sobie pytanie: o co mi naprawde chodzi??? Tu rondo za male a tam za duze... k... Patrzac z zewnatrz zdrowym okiem, nic a nic nie wyglada tu na przejaw megalomanii, wrecz przeciwnie jest to zwyczajne europejskie minimum. Jak to sie buduje "zagranico"? Moze wlasnie po to solidnie, aby przetrwalo dluzej niz 10 lat bez ponownego grzebania? Draznisz Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub medek Re: Panie Medek IP: *.agora.pl 25.07.13, 18:16 Szczególnie to mikroskopijne rondo na Baranowickiej na pewno nie będzie wymagało przebudowy... Ja rozumiem, tkwią że tkwią w panu ogromne kompleksy, nie raz dawał pan temu tutaj wyraz, mogę się tylko domyślać ich przyczyny. Jednak w świecie buduje się przede wszystkim z głową, to jest na miarę potrzeb i co równie ważne - możliwości. Tymczasem tutaj rondo w miejscu istotnym, czyli skrzyżowania z Baranowicką, jest już na pierwszy rzut oka za małe. 500 metrów dalej na skrzyżowaniu z Ciołkowskiego, która w tym miejscu prowadzi donikąd i się to nie zmieni, jest ogromne. Widzi pan w tym jakiś sens, poza zaspokajaniem swoich mocarstwowych ambicji? Widzi pan jakiś sens w układaniu wszędzie granitowych krawężników, skoro betonowe są znacznie tańsze? Albo ustawianiu na każdym skrzyżowaniu trzech sygnalizatorów zamiast jednego, pełniącego dokładnie tą samą funkcję? A to wszystko w sytuacji, w której prezydent powtarza co chwila, że Białystok na nic nie stać. Jak rozumiem wioskowe "zastaw się a postaw się" wiecznie żywe. Podobnie jak przy przebiciu Piastowskiej, która na odcinku do Nikodema Sulika, ewentualnie 42-go pułku ma jak najbardziej sens w takich rozmiarach. Ale dalej, w sytuacji w której przejazd przez Wasilków zamknięty jest dla tranzytu? Po co tam dwa pasy w każdą stronę i kilometry ekranów? Przecież te pieniądze można było wydać znacznie mądrzej, dróg wymagających pilnego remontu, szczególnie nieco dalej od głównych szlaków komunikacyjnych, w Białymstoku wciąż nie brakuje. Albo po co dawać między dwoma jezdniami tak szerokie pasy zieleni i zajmować w ten sposób z jednej strony potencjalne tereny inwestycyjne, z drugiej podrażać koszt inwestycji poprzez konieczność kupowania większej ilości ziemi pod nią, z trzeciej zaś powiększać powierzchnię terenów zielonych, których utrzymanie nie jest za darmo, a pożytek społeczny, w przypadku trawnika między asfaltem, żaden. I na koniec - czy ja panu zaglądam w metrykę, wypominam miejsce urodzenia? Pomijam fakt, że nie ma pan odwagi się przedstawić, więc nie mam nawet takiej możliwości. Ale i gdybym miał, to mało by mnie to obchodziło, bo to nie ma żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
0t Re: Panie Medek 25.07.13, 19:22 Ruch ma być przerzucony z Baranowickiej na Ciołkowskiego. 0t i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
natt Re: Panie Medek 26.07.13, 11:09 0t napisał: > Ruch ma być przerzucony z Baranowickiej na Ciołkowskiego. 0t i cała tajemnica. A to ciekawe, bo Ciołkowskiego na tym odcinku nijak się do tego, parametrami, nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyshick Re: Panie Medek IP: *.cm-4-3c.dynamic.ziggo.nl 25.07.13, 20:48 Panie Medek, Pan wydaje sie rozumnym czlowiekiem, lecz niestety w swoich tekstach smugluje Pan pewne wartosci, ktore stoja w sprzecznosci z rozwojem Bialegostoku i tegoz regionu. Dlatego wypominam Panu caly czas warszawskie pochodzenie (lub tez porownuje do tego co ma miejsce w Warszawie) bo najzwyczajniej masz Pan klapki na oczach i nie widziesz co sie dzieje o rzut beretem na zachod. Rondo za duze, rondo za male... to tak naprawde sa detale. Tu chodzi o TON(!!!), o Pana z gory przesmiewcze nastawienie do sprawy, do wszeklich spraw zwiazanych z rozwojem tego miasta. Co to za tekst: NA BOGATO??? Bo kraweznik zamiast betonowego granitowy??? Nawet bym sie zgodzil, ze rondo na Baranowickiej jest za male, natomiast co do skali reszty bym polemizowal. Najkrocej, uwazam, ze powinno sie planowac na wyrost i miec problem z glowy niz za pare/parenascie lat od nowa wszystko przebudowywac. Jesli chce Pan na powaznie zajac sie reporterka to proponuje sprawdzic dlaczego koszt inwestycji jest niewspolmiernie wysoki do tego co sie buduje (i porownac ceny bialostockie z warszawkimi oraz wybranymi innymi punktami na mapie Polski, zeby bylo troszke obiektywniej). Akurat koszt kraweznika czy to betonowego, czy granitowego, to PROMIL calej inwestycji, w tym miejscu lodow sie nie kreci; wiec kraweznik granitowy to dobra decyzja. Podwojna czy potrojna sygnalizacja to akurat standard w calej Europie, glownie ze wzgledow bezpieczenstwa. W razie przepalenia czerwonego swiatla na skrzyzowaniu z pojedyncza sygnalizacja, czy w podwojnej/potrojnej podczas trudnych warunkow atmosferycznych... problem gotowy... (Ma Pan prawo jazdy?) Natomiast dlaczego stawia sie ekrany o ponad sensownej wielkosci, czesto w szczerym polu? I dlaczego to wszystko przy tak marnej wykonczeniowce (oprocz granitowych kraweznikow) kosztuje tak europejsko? Tu proponuje Panu sie wykazac jako dziennikarz! Czy to drogi, czy stadion, czy opera... dlaczego wykonczenie jest takie marne i koszty do tego niewspolmiernie wysokie??? Poza tym, jakie kompleksy, jaka anonimowosc? Naprawde dziennikarz gazety.pl nie byl wstanie sprawdzic trzema kliknieciami w google z kim dyskutuje??? Myslalem, ze to mamy juz za soba, ze jestem mniej anonimowy niz Pan, ktory pisze teksty publicznie. Jak nick to za malo to prosze: Wojciech Szymczyk. Od 1999 nie mieszkam w Bialymstoku, z czego wiekszosc poza granicami Polski, w kilku krajach. To ze sie tu udzielam na tym forum, to nie sprawa kompleksow a troska i zaangazowanie w to jak sie maja sprawy miasta z ktorego pochodze, miasta w ktorym mieszka moja rodzina oraz przyjaciele, miasta z ktorym czuje sie emocjaonalnie zwiazany. Moj punkt widzenia pokrywa sie z tym co widze na co dzien w krajach w ktorych mieszkalem/mieszkam, a zaangazowanie wynika z tego zeby Bialystok nie byl skansenem Polski i Europy. Zeby ten region i to miasto nie bylo wykorzystywane jako miejsce do tanich wakacji dla warszawki i ludzi podobnego pokroju. A Pan, jaka mysle Panem steruje (oprocz ogladania ptaszkow na nieskazitelnym lonie natury), hmmm? Bo na pewno nie jest to obiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kkapiotrek Wschodnia część Trasy Generalskiej na finiszu [... 25.07.13, 21:30 myślę. że dobrym pomysłem byłoby pokazanie trasy na mapie, byłoby bardziej zrozumiale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anfiga Re: Wschodnia część Trasy Generalskiej na finiszu IP: *.231.38.7.koba.pl 29.07.13, 10:41 Szczególnie, że z artykułu dowiedziałem się, że trasa przecina ulicę Dojnowską. Za cholere nie mogę sobie tego wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Wschodnia część Trasy Generalskiej na finiszu [... 25.07.13, 23:20 No, supoer te ronda są... i jakie przepuestowe normalnie az sie płakać chce... . Wystarczy przejechac się Maczka w strone Białostoczku... ot, nie ma innego rozwiazania... Odpowiedz Link Zgłoś
belfer2003 Wschodnia część Trasy Generalskiej na finiszu [... 30.07.13, 13:04 Niestety nie do końca przemyślano wyjazd z giełdy rolno-towarowej. Wyjeżdżając z parkingu tom zlokalizowanego jesteśmy zmuszeni włączyć się do ruchu na Andersa. Ustawione i namalowane znaki znaki zabraniają dojazdu do ronda przy ul Wojska Polskiego. Teraz kierowcy nagminnie łamią zakazy i bezpośrednio z parkingu wjeżdżają na dojazd do ronda. Umożliwienie tego wyjazdu wymaga tylko przemyślanej organizacji. Może inżynierowie ruchu szybko zajmą się tą zmianą, która znacząco usprawni ruch w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś