Dodaj do ulubionych

co do pokazania

08.05.02, 12:36
Wakacje są okresem kiedy mogę się spodziewać różnych odwiedzin znajomych "z
Polski". Co można fajnego zobaczyć w okolicach Białegostoku, dajmy na to w
odległości godziny jazdy samochodem. Kilka miejsc znam, o kilku słyszałem , ale
nie wiem dokładnie jak tam trafić (np zakład garncarski w Czarnej B.)
Napiszcie co ciekawego widzieliście w okolicy.
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: co do pokazania 08.05.02, 13:32
      pien niesamowitej 300-letniej sosny w Supraslu.
      • Gość: kolo Re: co do pokazania IP: 212.33.79.* 09.07.02, 08:14
        niby nic tu nie ma do oglądania, ale ... jeśli dobrze poszukasz jednak coś się
        znajdzie. choćby urodziwy zespół pałacowy (tylko jeden? a może więcej), malutki
        kościół z wielką przybudówką, górka z kapliczką - drzewiej cmentarz z grobami
        carskich notabli, parę kamieniczek - częśto zaniedbanych ale urokliwych, kilka
        budnynków kolejowych z przebudowywanym dowrcem pamiętających jeszcze XIX w,
        poszukaj dobrze to znajdziesz wiele ciekawego. tak to wygląda po zagranicach
        jeździcie a własnego miasta nie znacie. Nie wspominam już o przyległościach,
        gdzie atrakcji mnóstwo jest. poszukajcie tylko.
    • ralston Re: co do pokazania 08.05.02, 16:58
      Co do pokazania? W pierwszym rzędzie białostocczanki. Dla nich samych warto do
      Białegostoku zjechać.
      A poza dziewczynami, to warto zobaczyć np. Tykocin - bardzo urokliwe
      miasteczko...
      Kto ma jeszcze jakieś propozycje? Ja mam parę - ale nie wierzę, że inni o nich
      nie wiedzą...
      • ormond Re: co do pokazania 08.05.02, 17:04

> A poza dziewczynami, to warto zobaczyć np. Tykocin - bardzo urokliwe
        > miasteczko...
        Wlasnie, wlasnie... nawiazujac do watku o oslej lawce, przed wojna prawie w 100%
        zydowskie. Do dzisiaj po domach w ktorych mieszkaja obywatele Tykocina, blokaja
        sie duchy pomordowanych w czsie okupacj bylych wlascicieli...
        • ralston Re: co do pokazania 08.05.02, 19:44
          ormond napisał(a):

> Wlasnie, wlasnie... nawiazujac do watku o oslej lawce, przed wojna prawie w 100
          > %
          > zydowskie. Do dzisiaj po domach w ktorych mieszkaja obywatele Tykocina, blokaja
          >
          > sie duchy pomordowanych w czsie okupacj bylych wlascicieli...

No patrz! W Tykocinie byłem a o duchach nic nie słyszałem. Bardzo dokazują?
          • Gość: ormond Re: co do pokazania IP: 203.55.45.* 09.05.02, 03:21
            Ja tez bylem, w alumnacie wodke pilem, chodzilem do synagogi-muzeum, to wtedy
            jednak niczego nie zrozumialem z dramatu i tragedii jak rozegrala sie na tej
            ziemi...
            • ralston Re: duchy w Tykocinie 13.05.02, 18:28
              Ormond,
              co wiesz na temat tych duchów w Tykocinie? Naprawdę mnie to zaintrygowało...
              • ormond Re: duchy w Tykocinie 13.05.02, 23:42
                Malo wiem, ale jedno wiem napewno: to nie jest temat do zartow.
                • ralston Re: duchy w Tykocinie 14.05.02, 09:07
                  Ja sobie żartów z tego nie robię, mimo użytej żartobliwej formy zapytania...
    • Gość: Oka Re: co do pokazania IP: *.17.79.204.lifespan.org 08.05.02, 19:42
      Akir, a Ty nie jestes z Bialegostoku?
      • Gość: Akir Re: co do pokazania IP: 212.160.130.* 14.05.02, 09:24
        Gość portalu: Oka napisał(a):

> Akir, a Ty nie jestes z Bialegostoku?
        Oczywiście że jestem, ale nie wszędzie byłem.
        Aby udowodnić dwa ciekawe miejsca. Ktoś już napisał o zerwanym moście (jadąc
        ulicą Popiełuszki i cały czas prosto jakieś 16 km) po drodze gdzieś na 10
        kilometrze jest Babia Góra, a na niej stoi posąg Światowida słowiańskiego bóstwa,
        Miejsce drugie jadąc ul.27 lipca za miasto trzeba skęcić na Sowlany , po 100
        metrach dojedziemy do wielkiej chałdy (porośniętej już roślinnością) z której
        widać piękną panoramę Białegostoku.
        Pomimo że jestem z Białegostoku ostatnio dopiero zobaczyłem Arbitorium (albo coś
        w tym stylu nie jestem dobry z łaciny) miejsce to znajduje się jakieś 3 km za
        Sokołdą po lewej stronie. (Aby trafić do Sokołdy w supraślu trzeba skręcić w lewo)
        • Gość: Akir Re: co do pokazania IP: 212.160.130.* 14.05.02, 09:27
          Oczywiście Supraśl pisze się z dużej litery , niestety szybkość klikania mam
          większą niż szybkość myślenia.
        • gosc_portalu Re: co do pokazania 14.05.02, 10:43
          Miejsce nazywa sie Arboretum ;)
          Takze zachecam do Suprasla (swietny dojazd - jezdzi PKS i
          KZK) - a Supraslu - WSZYSTKO
          poza tym: Kruszyniany, Krynki

pozdrawiam
          AdamG

> Pomimo że jestem z Białegostoku ostatnio dopiero
          zobaczyłem Arbitorium (albo co
          > ś
          > w tym stylu nie jestem dobry z łaciny) miejsce to
          znajduje się jakieś 3 km za
          > Sokołdą po lewej stronie. (Aby trafić do Sokołdy w
          supraślu trzeba skręcić w le
          > wo)

• Gość: kolo Re: co do pokazania IP: 212.33.79.* 08.07.02, 10:12
          Babia Góra owszem, ale światowida tam nie ma, jest natomiast kmaień
          upamiętniający poległych w 1915 roku żołnierzy niemieckich. Trochę wcześniej
          przy tej samej drodze w kierunku Kruszewa jest Mogiła Powstańcza 1863 r.
    • Gość: hmc Re: co do pokazania IP: *.interserw.com 08.05.02, 22:22
      Hej
      Byli u mnie ostatnio znajomi z Lublina.
      Zabrałem im następującą wycieczkę :
      Tykocin – Kiermusy – Choroszcz – NPN (zerwany most)
      Bardzo im się podobało. Niestety na zwiedzanie wschodniej
      części naszych okolic zabrakło im czasu. W drodze powrotnej
      zahaczyli o Białowieżę i również bardzo im się podobało.
      Szczególnie ich 1,5 rocznej córeczce, która na żubra nazwała „hau-hau”
      Pozdrawiam.
      • Gość: lebster Re: co do pokazania IP: *.duna.pl / 192.168.3.* 08.05.02, 22:48
        moj drogi zabierz znajomych do kruszynian i bohonik czy jakos tak. proponuje
        bojary i biebrzanski pn, moze splyw biebrza? hajnowka i okolice, cerkiewki
        pozwiedzac mozna, kombinat cukrowniczy w lapach(zarcik), a co wiecej to nie
        wiem w tej chwili . milej zabawy
        • saj.mon Re: co do pokazania 13.05.02, 20:54
          wez ich do czanej bstockiej i zaproponuj zaklad: jezeli w ktoryms z dowolnie
          wybranych domkow jednorodzinnych jest bimbrownia to qpują 0,5 L bimbru dla
          ciebie im wiecej znajdziecie bimbrownikow w 3 domkach tym wiecej dostaniesz
          bimbru: daje 50% gwarancji ze do domq wrocisz z 1,5 literka dobrego bimberka
          =;]
    • rudzielec5 Re: co do pokazania 13.05.02, 22:09
      dolaczam sie co do wyzszych podpowiedzi-okolice hajnowki, mozesz tez zachaczyc
      o narewke-urokliwa miejscowosc ok 20 kilosow od hajnowki-rowniez powiedzmy w
      puszczy bialowieskiej-cmenytarz zydowski, prawoslwaie itp-swietne zderzenie
      kultur a i zwlaszczsa to miejsc gdzi mieszkala tamara soloniewicz-
    • ormond Re: co do pokazania 14.05.02, 10:01
      ...dupa?...
      • Gość: Oka Re: co do pokazania IP: *.17.79.204.lifespan.org 14.05.02, 18:34
        Oj, Ormond, Tobie to tylko domowe atrakcje w glowie. Akir chce wiedziec gdzie
        mozna pojechac zeby cos zobaczyc.
        • ormond Re: co do pokazania 15.05.02, 00:09
          Ja zawsze na to odpowiadam, ze po co jezdzic, skoro w telewizji i tak to lepiej
          pokaza...!
          • Gość: Oka Re: co do pokazania IP: *.17.79.204.lifespan.org 15.05.02, 23:45
            To nie to samo.
    • warcislaw Pomnik Kazimierza Krolewicza 28.06.02, 03:46
      Skoro turystyka to 3-cie najwiekszy przemysl na swiecie, w Bialymstoku
      powinnismy przygotowac do tego nasze miasto i go upiekszac, i promowac jej
      postaci. Czemu w Bialymstoku nie ma pomnika ku Patronowi W. Ks. Litewskiego
      Kazimierza Krolewicza. W koncu tradycje Ksiestwa to tez czesc tradycji miasta
      Bialegostoku. Co o tym sadzicie?
      • Gość: Akir Re: Pomnik Kazimierza Krolewicza IP: 212.160.130.* 28.06.02, 08:23
        Jeśli już to chyba lepiej Branickiego , jako symbolu tego miasta, i to w
        postaci rzeźby ogrodowej ,żeby tury7ści mogli sobie robić z nim fotki.
    • freewolf Re: co do pokazania 28.06.02, 09:34
      Zdarzenie autentyczne. Udział biorą: turysta (t), białostoczanin (b):
      T: Przepraszam Pana, widziałem już pałac Branickich i pałacyk w Choroszczy,
      czy w Białymstoku jest jeszcze coś warte zobaczenia?
      B: Czy ja wiem, chyba nic...
      • Gość: Janusz Re: co do pokazania - TURA - adres: UM w B-toku IP: *.home.intelcom.pl 28.06.02, 09:37
        TURA - adres Urząd Miejski / Nie trzeba jeżdzić do Białowieży /
        Pozdrawiam Janusz
    • Gość: Janusz Re: co do pokazania TUR - atrakcja tylko do jesien IP: *.home.intelcom.pl 28.06.02, 09:40
      Atrakcja tylko do jesieni !!!
      • anka1 Re: co do pokazania TUR - atrakcja tylko do jesien 28.06.02, 09:48
        trzeba sie spieszyc bo Tur to ostatni, chociaz podobno turzyca padla jako
        ostatnia w owczesnej Puszczy Jaktorowskiej jak sie nie myle:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka