Gość: ArtB IP: 209.115.255.* 17.05.02, 18:55 Podkrecmy licznik forum. Wyjechalem do Kanady w Grudniu 2001. Od tego czasu odwiedzilem B-stok tylko 2 razy. Wierzcie - niewierzcie kocham to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 17.05.02, 19:01 Wyjechałem do Lublina w 1989. I od tamtego czasu regularnie przebywam na obczyźnie. W 1994 przeniosłem się do Warszawy - gdzie siedzę do dziś. W Białymstoku bywam kilka razy w roku. Tęsknię niezmiennie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.ids.pl / *.bialystok.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 19:34 Wyjechalam z Bialegostoku po raz pierwszy na rok w 1996, wrocilam mialo byc na stale. Po dwoch latach wyjechalam znow, wiedzac ze nie wroce, wrocilam. We wrzesnie mina znowu dwa lata, w czerwcu konczy mi sie kontrakt z obecnej pracy i znowu pewnie wyjade. Tym razem nie mam dokad, ale mam jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 19:48 A ja w piątki często emiguję wewnętrznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.ids.pl / *.bialystok.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 19:53 Ale gdzie nam Anka1 wyemigrowala, Aniu ja z tym stosem tylko zartowalam. Wracaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 17.05.02, 21:39 Gość portalu: chatka napisał(a): > Ale gdzie nam Anka1 wyemigrowala, Aniu ja z tym stosem tylko zartowalam. > Wracaj!! ja w 89-tym! do hameryki....i noga moja tam juz wiecej nie postala!!!!! (zartuje, z ta noga, bylem wszystkiego z 5 razy przez te 12 lat z hakiem) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 17.05.02, 21:40 jot-23 napisał(a): > Gość portalu: chatka napisał(a): > > > Ale gdzie nam Anka1 wyemigrowala, Aniu ja z tym stosem tylko zartowalam. > > Wracaj!! > > ja w 89-tym! do hameryki....i noga moja tam juz wiecej nie postala!!!!! > > (zartuje, z ta noga, bylem wszystkiego z 5 razy przez te 12 lat z hakiem) mmm poprawka, wybaczcie, od hormonow w zywnosci mam zaniki pamieci, wyjechalem dokladnie w pazdzierniku 90) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka J-23 IP: *.17.79.204.lifespan.org 17.05.02, 23:51 Gdzie dokladnie jestes? W jakim miescie, stanie. Poza tym kiedys Cie pytalam (to bylo na watku na ktorym pisalismy o Pajaku i Korku), ale nie doczekalam sie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.proxy.aol.com 17.05.02, 22:02 Jestem od dwudziestujeden lat daleko. Ale od 1989 staram sie choc raz w roku byc w Polsce i w Bialymstoku. Lubie bardzo to miasto mojej mlodosci. Potdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.17.79.204.lifespan.org 17.05.02, 23:49 Czuje, ze pisze to po raz setny, ale skoro pytacie... Boston od 92. Od wyjazdu w Bialymstoku bylan 6 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: .1R2D* / *.webport.bt.net 18.05.02, 00:28 Gość portalu: Oka napisał(a): > Czuje, ze pisze to po raz setny, ale skoro pytacie... > Boston od 92. Czesc Oka, jestem w Londynie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elf_mily Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: .1R2D* / *.webport.bt.net 18.05.02, 01:10 a ja od 1999 w Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.17.79.204.lifespan.org 20.05.02, 22:54 Czesc, Karolina, dziekuje i nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 18.05.02, 07:03 Melbourne, Australia od 1984 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Elfy i KArolina IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 18.05.02, 12:44 Elfy i KArolina gdzie jestescie w Londynie? Wpadnijecie na watek Dziki jest ten swiat i napiszcie o dzikich mijescach i dzikich ludziach w LOndynie, wcale ich tam nie mniej niz w Nrd czy Indiach. Trzymajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annabl Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.athome.tue.nl 18.05.02, 15:39 a mnie pognalo do Warszawy, teraz do Holandii, a i tak wroce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: 150.210.41.* 18.05.02, 23:49 od lipca 2000 w Nowym Yorku, ale mam nadzieje, ze odwiedze rodzinne miasto wkrotce Odpowiedz Link Zgłoś
onyx1 Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 19.05.02, 00:57 Naprawde trudno Was zrozumiec.Wyjechalismy stad, poniewaz smusila nas tutejsza sytuacja:brak mozliwosci rozwoju,"bialostocka zawisc" i szeroko rozumiane:"a co ten...sobie mysli...".Wyrwalismy sie z tego padolu.Nie ma do czego wracac.Chociaz wspomnienia nie pozwalaja zapomniec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacko-b Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.05.02, 16:21 Londyn od 3 lat i wcale nie zaluje, ale chetnie odwiedzam BIALYSTOK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elf_ Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.webport.bt.net 20.05.02, 00:20 chatka, mieszkam w poludniowo wschodnim Londynie, pracuje w centrum, a Ty? co tu porabiasz? a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 20.05.02, 07:49 Jestem w Bialymstoku i tesknie za Londynem. Nie wiem kiedy minela dwa lata odkad wrocilam... Mieszklam na Clapham South, pracowalam na South Kensington. Dwa rozne swiaty...Dobrze ci tam? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 20.05.02, 08:00 Nie darmo mowi sie, ze wyemigrowac to jest troche tak jak umrzec. Raz wyjechawszy, nigdy nie jest juz sie 100% u siebie. > Jestem w Bialymstoku i tesknie za Londynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 20.05.02, 08:50 ormond napisał(a): > Nie darmo mowi sie, ze wyemigrowac to jest troche tak jak umrzec. Raz > wyjechawszy, nigdy nie jest juz sie 100% u siebie. > > > Jestem w Bialymstoku i tesknie za Londynem. Masz racje, jak jest sie tutaj zbyt dlugo to robi sie jakos ciasno, niewygodnie. Ale latwiej tez jest byc wszedzie indziej, w Warszawie czy Moskwie. Jesli przezyja sie taka zachodnia pustynie,to nie strach byc gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_portalu Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 20.05.02, 23:21 Oj nosi nas. Teraz to nie jestem daleko - bo tylko Wasiafka :) Ale mam za soba ciekawy epizod zwiazany z mieszkaniem (krociutkim) w Gwatemali AG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elf Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.webport.bt.net 20.05.02, 23:55 chatka, ja kiedys mieszkalam w South Kensington :)kilka minut od Hyde Parku, uwielbialam nocne spacery po Chelsea. Jednak na do normalnego mieszkania wynioslam sie na obrzeza Londynu. Nie trzeba przedzierac sie przez tlumy turystow, aby kupic chleb czy pojsc do banku. Clapam tez znam, mam tam kilku znajomych To chyba w Londynie jest tak niesamowite, to zderzenie swiatow w zasiegu kilku mil. No i to, ze to miasto nigdy nie spi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark123 Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.cable.mindspring.com 21.05.02, 01:24 Gość portalu: elf napisał(a): > To chyba w Londynie jest tak niesamowite, to zderzenie swiatow w zasiegu kilku > mil. No i to, ze to miasto nigdy nie spi. A w Nowym Jorkie byla? Tutaj to by dopiero niepospala...hehehe Mowiac powaznie to jestem w NYC juz od 6 lat i wcale nie tesknie za Bialymstokiem, choc sporo fajnych chwil tam przezylem. Ani razu nie bylem w Polsce od tamtej pory i raczej nie zamierzam, no moze na starosc jak dozyje. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 21.05.02, 00:45 a ja jestem chwilowym emigrantem studentem na wymianie w Holandii. wieje, pada, czasem swieci, ptaki spiewaja, jest spox :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.sympatico.ca 21.05.02, 04:27 Ja niestety Białystok odwiedzam tylko raz na trzy lata. Piszę niestety bo też uwielbiam to miasto. Krzysiek Kitchener, ON Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibas Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.lipowa.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 13:42 od lipca - londyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.ids.pl / *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 19:20 Chodzi za mna ta piosenak od tygodnia. Dedykuje ja wam wszystkim emigrantom, ktrorym czasem mocno zazdroszcze, zescie nie tu... Wyjechalsice z roznych powodow, ale wydaje mi sie ze refren tej piosenki to wyraza!!!! I guess in my own way Just like the man I am wandering, wondering away But aren't we all just Looking for a place to land Looking for a friend to call Looking for a destination, conversation, fascination To protect us from the fall Looking for the one to love Looking for a brand new day Looking for a reason to stand Looking for a place to land Dakota Moon "Looking for a place" Bardzo was pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.17.79.204.lifespan.org 24.05.02, 20:50 Dzieki. Fajny tekst. Repozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryhor Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.g7.pl 31.05.02, 11:48 Poza Białym już od ponad 9 lat (od ostatnich trzech warszawka). Wprawdzię nie tęsknie ale kocham i bronie gdzie się tylko da :). A a propos wierszyków przypomnała mi się piosenka śpiewana w naszej SP15 na Antoniuku w latach 80-tych: "Białystok to miasto piękniejsze nad inne młodzieży naszej miasto rodzinne tu właśnie chcemy spokojnie żyć pracować, kochać marzyć i śnić" Grafomania w czystej formie, ale miłość nie wybiera. P.S. Pozdrowiena również dla SP15 z lat 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.acn.pl / 10.135.130.* 30.05.02, 13:33 niestety od 5 lat warszawka, jestem b. często w bialym i na pewno kiedys wroce na stale. emigrantow mase sie spotyka glownie w pociagu do bstoku w piatek wieczorem :-))) wlodek_k@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.swipnet.se 31.05.02, 16:42 pozdrowienia ze Szwecji b. Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 31.05.02, 16:58 czy moglbys powiedziec, jak jest z jez. angielskim w Szwecji? pozdr. anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yelka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.02, 18:19 czesc a gdzie mieszkasz w kanadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yelka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.02, 18:20 Gość portalu: ArtB napisał(a): > Podkrecmy licznik forum. > Wyjechalem do Kanady w Grudniu 2001. Od tego czasu odwiedzilem B-stok tylko 2 > razy. Wierzcie - niewierzcie kocham to miasto. to pytanie mialo byc skierowane do ciebie Art Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.proxy.aol.com 02.06.02, 04:09 Wyjechalam z bialegostoku 30 lat 1 miesiac i 2 tygodnie temu. Przez 17 lat nie widzialam miasta . Pierwsze odwiedziny po tylu latach byly bardzo emocjonalne. Szukalam znajomych ulic ,domow, znajomych twarzy .Nie zdawalam sobie sprawy ze twarze sie bardzo pozmienial i glowy byly siwe. Wielu ulic i domow nie bylo wcale. Miasto juz nie bylo moje , tylko srodeczek byl troche moj. 6 nastepnych lat przylatywalam jak Bog przykazal tylko powody byly smutne. Pogrzeb za pogrzebem przyganial mnie tam,ale miasto znow stawalo sia troche "moje".Prawde ktos napisal ze kazde wyrwanie czlowieka z miejsca urodzenia to tak jaby smierc. Zyje sie tu myslami tam. Pisze to dla potomnosci . Nie zwlekajcie z odwiedzinami kraju i waszych miast . nie czekajcie do czasu kiedy juz tylko musicie pojechac. Kazdy powrot to ladowanie baterii na nastepny okres bycia w swiecie. Do sptkania w Bialymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.tnt5.tucson.az.temp.da.uu.net 02.06.02, 18:26 A ja jestem w Tucson ,Arizonie, na dzikim zachodzie. Brak mi jest Bialegostoku ale sadze ze niedlugo odwiedze nasze miasto. Pozdrowienia Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
cyberagent008 Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 04.06.02, 07:24 Pozdrowienia z Toronto a w zasadzie to Unionville. Mieszkam tu od poltora roku. Pracuje jako informatyk. Wczesniej Nowy Jork (4 lata) i Chicago (7 lat). Bialymstok odwiedzam dosyc czesto. Ostatnio na Boze Narodzenie i Nowy Rok. Troche bylo za zimno bylo jak na moj gust. -18 w pierwsza noc po przylocie. Br.... W dodatku nie moglem sie przestawic czasowo (jet leg). Nastempnym razem przylece chyba na wiosne albo lato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.zigzag.pl 04.06.02, 08:34 Rodzice wywieźli mnie (dzieckiem będąc) z Białegostoku do Warszawy. Ale nie odczepiam się od Białegostoku - i nie odczepię się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 04.06.02, 08:38 Gość portalu: habitus napisał(a): > Rodzice wywieźli mnie (dzieckiem będąc) z Białegostoku do Warszawy. Ale nie > odczepiam się od Białegostoku - i nie odczepię się. To miejmy nadzieje ze ty swoje dzieci wywieziesz do Bialegostoku ale czy one odczepia sie od Warszawy?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.zigzag.pl 04.06.02, 08:54 To nie działa na zasadzie retorsji (jak ty Bogu, tak Bóg tobie). Mój syn widząc, że przeglądam poleconą przez Ciebie stronę postanowił zbierać na wyprawę do Mongolii... Ale się porobiło... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. 04.06.02, 09:14 To jedźcie razem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.zigzag.pl 04.06.02, 09:19 Nie mogę zrobić tego dziecku! Z ojcem - pół biedy - ale z mamusią do Mongolii? Chybaby umarł ze wstydu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob27 Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.mst.gov.pl 04.06.02, 09:36 Od 1999r. mieszkam w Warszawie. W miarę możliwości staram się odwiedzac Białystok. Cięgnie wilka do lasu. Jak przyjeżdzam do Białego to wydaję chyba z pół (i więcej) pensji. Zakupy, bary, kino, fryzjer itp. itd. Także w niedzielę wracam do Warszawy wypoczęty psychicznie, obładowany po sam dach samochodu, zmęczony fizycznie i... szczęśliwy... bo byłem w moim mieście pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.zigzag.pl 04.06.02, 09:38 Ja tak samo! Fajnie, że istnieje Białystok. "Gdyby nie istniał, trzeba byłoby go wymyślić..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 04.06.02, 10:07 Gość portalu: habitus napisał(a): > Nie mogę zrobić tego dziecku! Z ojcem - pół biedy - ale z mamusią do Mongolii? > Chybaby umarł ze wstydu... A niby dlaczego!!! Rozumiem ze jezeli jest nastolatkiem to ze starszymi juz nie ma ochoty jezdzic po do osrodka wypoczynkowego w Kuklach, ale do MOngolii!!!! I jestem pewna ze po przeprawie przez Gobi bylby z mamy dumny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 04.06.02, 10:01 Gość portalu: habitus napisał(a): > To nie działa na zasadzie retorsji (jak ty Bogu, tak Bóg tobie). A wiec bylaby to dla nich kara??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.zigzag.pl 04.06.02, 10:05 Nie!!! Uwielbiają przyjeżdżać, ale zdecydują sami. Jeżeli nawet zechcą wyemigrować za granicę - co będziemy mogli powiedzieć? To ich życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.proxy.aol.com 10.06.02, 19:47 I mnie tez wygnalo do Londynu w 1998.Czasami wspomnienia spac nie daja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atoja Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.proxy.aol.com 11.06.02, 00:17 W takim razie i ja rowniez "wpisze sie" na liste,wyjechalam z B-stoku w 85 roku do Stanow,przez pierwsze 7 lat odwiedzalam swoj kraj co roku,tesknilam strasznie!!!...teraz juz nie,czas robi swoje,w ub roku bylam w B-stoku tylko 2 tyg i powiem Wam szczerze ,ze juz po tyg,tesknilam do domu,od 17 lat w NJ:))..pozdrawam Was :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Bialostoczanie Emigranci - wpiszcie sie tu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 06:44 czytam wasze posty o tym jak teskniecie i po nocach nie spicie i przypomina mi sie bajka i piosenka z niej, ktora wam dedykuje: "A Koziolek wzial tobolek i wedruje biedaczysko po szerkim szukac swiecie tego co jest bardzo blisko" Odpowiedz Link Zgłoś