Forum   kluski

kluski

(130 wyników)
  • Jestem wychowana w kilku regionach z przewagą (kulinarną) wielkopolski i dla mnie: - pyza : ciasto drożdżowe wyrośnięte na parze. Podawana z sosem mięsnym. - knedel: kluski ze śliwką w środku(lub innym owocem), podawane z masłem i cukrem a tu się okazuje, że knedle to pyzy, pyzy są śląskie i są pustymi knedlami i w ogóle wywracanie świata do góry nóżką. Co dka Was oznacza pyza, knedel i kluska, a może są w ogóle jeszcze inne nazwy?
  • Utarłam rano surowe ziemniaki z myślą o plackach kartoflanych. Teraz pomyślałam, że na wieczór zamiast smażonych placków lepsze byłyby kluski z tych ziemniaków, tylko... no właśnie, do ziemniaków wtarłam także jedną cebulkę. I teraz nie wiem, czy to w kluskach będzie problem i muszę z nich zrezygnować, na rzecz placków, czy też ta cebula się normalnie razem ugotuje i nie będzie wadzić? Jak sądzicie?
  • to są kluski ślaskie anie zadne białe
  • Pamiętam te kluski z dzieciństwa, znalazłam ten przepis i cos z nim jest nie tak!!! Zrobiłam wszystko tak jak było w przepisie, kluski świetnie sie kleiły bez dodatku mąki ziemniaczanej ale w trakcie gotowania rozpuściły sie w wodzie :-( Proszę o radę jak te kluski sie gotuje ?
  • Wlasnie ogladam program na Arte o Ozimku.Jako danie kolacyjne podano kluski-cos w rodzaju slaskich bialych-pokrojone i wymieszane z jajecznica.Przyznam szczerze nie znalam tego polaczenia.Czy jest tu ktos z Ozimka i potwierdzi?:) aa i do tego kompot-chyba jagodowy-nie widzialam dokladnie:P
  • Witam, po ilosci ziemniaków sądzac, wyjdzie mi dzis klusek na 10 osób. Chcialabym nadmiar zamrozic, tylko nie wiem jak sie za to wziac? zamrazamy surowe? obtaczamy jakos w mace, zeby nie byly kleiste? czy tak poprostu na płasko wrzucamy do zamrażarki i mrozimy? Bardzo dziekuje za istrukcje
  • nie wiem dlaczego, ale z wszystkich zup rzeczywiście TO lubię najardziej :)
  • myslalem ze zle zrobilem za pierwszym razem ale skoro sporzadzilem ten sos 7 razy i smakowal ochydnie to sam juz nie weim;/ osobiscie nie polecam osobom poczatkujacym w gotowaniu:)
  • a robialm tak: jajko rozbeltalam z odrobina soli,dodalam 2 lyzki maki i wymieszalam dokladnie, nastepnie lalam do wrzatku (ale na bardzo malym ogniu) i gotowalam ok 2 min. I zrobila sie papka po odcedzeniu, wyszly takie cienkie niteczki i wszystko sie posklejalo. Kucharka od siedmiu bolesci ze mnie, nawet takie cos spieprze. Czy bylo za malo maki? czy powinnam to robic na duzym gazie? czy po prostu mam dwie lewe rece?
  • Pamietam z czasow dziecinstwa,jak moja mama robila kluski ze szpinakiem (takie jak slaskie,nie nadziewane,tylko szpinak byl bezposrednio w ciescie).Niestety przepis zapodzial sie gdzies wieki temu,a ja mam taka ochote....... Czy ktos z Was zna moze magiczny przepis,na to naprawde przepyszne danko?
  • mam wieksza ilosc farszu i zastanawiwm sie czy moge zamozic surowe kluski czy najpierw je ugotowac?
  • jaka surówka pasuje do pieczonego karczku z sosem grzybowym i klusek śląskich? myślałam o czyms takim fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54380920,54380920.html lub o czymś takim fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87571273,87587264,0,2.html?v=2 generalnie jedna z rukolą a co do drugiej to brak mi koncepcji. macie może jakieś pomysły? rukola tu pasuje?
  • Witajcie, jaka sałatka (surówka) pasuje do wieprzowiny i klusek śląskich? Możecie podrzucić jakiś pomysł? coś nieczasochłonnego ;) i najlepiej przepis też..... ;D dziękuję z góry.
  • Jutro mamy rodzinny obiad - zaplanowane min. kluski śląskie. Nie chcę jutro stać przy kuchni i kulać kluski - czy mogę je zrobić dzisiaj i jutro wrzucić na chwilę na wrzątek? Zastanawiam się czy nie stracą wtedy swojej pulchności? Bardzo proszę o odpowiedź.
  • robilam ostatnio tzw czarne kluski. fakt ze po raz pierwszy ale dokladnie wg przepisu z Gazety, tzn tego dodatku ktory byl kiedys-Nowa Kuchnia Polska. i tam jest zeby z 1,5 kg ziemniakow 3/4 ugotowac a reszte zetrzec na tarce, odcisnac z soku i skrobie dodac razem ze startymi ziemniakami do tych ugotowanych. no to tak zrobilam i nawet mi te kluseczki ladne wyszly wiec zadowolona je wrzucam do wody.....i masakra po prostu!!kluski sie rozplynely....czy ktos ma pomysl dlaczego???moze t...
  • Probowal ktos? Dzieki za info:)
  • no wlasnie,jakby ktos moglby mi podac przepis na te szare kluski to bym chyba oszalal ze szczescia,jadlem takie w dziecinstwie,nie wiem,po prostu nie mam pojecia jak sie je robi,prosze pomozcie !!!!(wiem tylko tyle,ze sie scieralo ziemniaki na tarce i pozniej jakos to wrzucalo sie do wrzatku ps .nie mam pojecia jaka jest prawidlowa nazwa tych kluseczek,przepraszam
  • zrobilam kluski slaskie, wyszly pyszne, ale jest godzina 12, jak je przetrzymac do wieczora, zeby sie nie posklejaly i nie wyschly, przykryc folia? I jak je odgrzac, na masle?
  • Witam, czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć, gdzie mogę kupić takie "urządzenie" do przecierania ciasta na lane kluski? Kiedyś moja mama widziała w TV, że Makłowicz coś takiego miał, bardzo jej się to podobało, chciałaby je mieć i cały czas wierci mi dziurę w brzuchu, żeby to kupić. Ja za bardzo nie wiem o co chodzi, ale grupa w nietypowych problemach jest niezastąpiona. Podobno to urządzenie jest dostępne na Słowacji (tak chwalił się w programie)ale być może w internecie ...
  • czym mogę polać kluski na parze ?? czy nada się dżem nie wiem może roztopiony w rondelku prosze o jakieś rady i przepis na to dziekuję
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się