-
to są kluski ślaskie anie zadne białe
-
Pamiętam te kluski z dzieciństwa, znalazłam ten przepis i cos z nim jest nie
tak!!! Zrobiłam wszystko tak jak było w przepisie, kluski świetnie sie kleiły
bez dodatku mąki ziemniaczanej ale w trakcie gotowania rozpuściły sie w wodzie
:-( Proszę o radę jak te kluski sie gotuje ?
-
Utarłam rano surowe ziemniaki z myślą o plackach kartoflanych. Teraz pomyślałam, że na wieczór zamiast smażonych placków lepsze byłyby kluski z tych ziemniaków, tylko... no właśnie, do ziemniaków wtarłam także jedną cebulkę. I teraz nie wiem, czy to w kluskach będzie problem i muszę z nich zrezygnować, na rzecz placków, czy też ta cebula się normalnie razem ugotuje i nie będzie wadzić? Jak sądzicie?
-
Wlasnie ogladam program na Arte o Ozimku.Jako danie kolacyjne podano
kluski-cos w rodzaju slaskich bialych-pokrojone i wymieszane z
jajecznica.Przyznam szczerze nie znalam tego polaczenia.Czy jest tu ktos z
Ozimka i potwierdzi?:)
aa i do tego kompot-chyba jagodowy-nie widzialam dokladnie:P
-
nie wiem dlaczego, ale z wszystkich zup rzeczywiście TO lubię najardziej :)
-
Witam,
po ilosci ziemniaków sądzac, wyjdzie mi dzis klusek na 10 osób.
Chcialabym nadmiar zamrozic, tylko nie wiem jak sie za to wziac?
zamrazamy surowe? obtaczamy jakos w mace, zeby nie byly kleiste?
czy tak poprostu na płasko wrzucamy do zamrażarki i mrozimy?
Bardzo dziekuje za istrukcje
-
a robialm tak: jajko rozbeltalam z odrobina soli,dodalam 2 lyzki maki i
wymieszalam dokladnie, nastepnie lalam do wrzatku (ale na bardzo malym ogniu)
i gotowalam ok 2 min. I zrobila sie papka po odcedzeniu, wyszly takie cienkie
niteczki i wszystko sie posklejalo. Kucharka od siedmiu bolesci ze mnie,
nawet takie cos spieprze. Czy bylo za malo maki? czy powinnam to robic na
duzym gazie? czy po prostu mam dwie lewe rece?
-
Pamietam z czasow dziecinstwa,jak moja mama robila kluski ze szpinakiem (takie
jak slaskie,nie nadziewane,tylko szpinak byl bezposrednio w ciescie).Niestety
przepis zapodzial sie gdzies wieki temu,a ja mam taka ochote.......
Czy ktos z Was zna moze magiczny przepis,na to naprawde przepyszne danko?
-
myslalem ze zle zrobilem za pierwszym razem ale skoro sporzadzilem ten sos 7
razy i smakowal ochydnie to sam juz nie weim;/ osobiscie nie polecam osobom
poczatkujacym w gotowaniu:)
-
Jutro mamy rodzinny obiad - zaplanowane min. kluski śląskie. Nie chcę jutro
stać przy kuchni i kulać kluski - czy mogę je zrobić dzisiaj i jutro wrzucić
na chwilę na wrzątek? Zastanawiam się czy nie stracą wtedy swojej pulchności?
Bardzo proszę o odpowiedź.
-
Jestem wychowana w kilku regionach z przewagą (kulinarną) wielkopolski i dla mnie:
- pyza : ciasto drożdżowe wyrośnięte na parze. Podawana z sosem mięsnym.
- knedel: kluski ze śliwką w środku(lub innym owocem), podawane z masłem i cukrem
a tu się okazuje, że knedle to pyzy, pyzy są śląskie i są pustymi knedlami i w ogóle wywracanie świata do góry nóżką.
Co dka Was oznacza pyza, knedel i kluska, a może są w ogóle jeszcze inne nazwy?
-
mam wieksza ilosc farszu i zastanawiwm sie czy moge zamozic surowe
kluski czy najpierw je ugotowac?
-
zrobilam kluski slaskie, wyszly pyszne, ale jest godzina 12, jak je
przetrzymac do wieczora, zeby sie nie posklejaly i nie wyschly, przykryc
folia? I jak je odgrzac, na masle?
-
no wlasnie,jakby ktos moglby mi podac przepis na te szare kluski to bym chyba
oszalal ze szczescia,jadlem takie w dziecinstwie,nie wiem,po prostu nie mam
pojecia jak sie je robi,prosze pomozcie !!!!(wiem tylko tyle,ze sie scieralo
ziemniaki na tarce i pozniej jakos to wrzucalo sie do wrzatku
ps .nie mam pojecia jaka jest prawidlowa nazwa tych kluseczek,przepraszam
-
robilam ostatnio tzw czarne kluski. fakt ze po raz pierwszy ale dokladnie wg przepisu z Gazety, tzn
tego dodatku ktory byl kiedys-Nowa Kuchnia Polska. i tam jest zeby z 1,5 kg ziemniakow 3/4
ugotowac a reszte zetrzec na tarce, odcisnac z soku i skrobie dodac razem ze startymi ziemniakami do
tych ugotowanych. no to tak zrobilam i nawet mi te kluseczki ladne wyszly wiec zadowolona je
wrzucam do wody.....i masakra po prostu!!kluski sie rozplynely....czy ktos ma pomysl dlaczego???moze
t...
-
Witam,
czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć, gdzie mogę kupić
takie "urządzenie" do przecierania ciasta na lane kluski? Kiedyś moja mama
widziała w TV, że Makłowicz coś takiego miał, bardzo jej się to podobało,
chciałaby je mieć i cały czas wierci mi dziurę w brzuchu, żeby to kupić. Ja
za bardzo nie wiem o co chodzi, ale grupa w nietypowych problemach jest
niezastąpiona. Podobno to urządzenie jest dostępne na Słowacji (tak chwalił
się w programie)ale być może w internecie ...
-
Witajcie,
jaka sałatka (surówka) pasuje do wieprzowiny i klusek śląskich?
Możecie podrzucić jakiś pomysł? coś nieczasochłonnego ;)
i najlepiej przepis też..... ;D dziękuję z góry.
-
Probowal ktos?
Dzieki za info:)
-
Do Hani może, albo kogos kto umie robic KLASYCZNE kluski śląskie
zadnych wariacji na ten temat tylko czysta klasyka
Moja wyszukiwarka wyrzucila mi 5 przepisow z r 2005 (z pozniejszych lat nie
raczy nic pokazac wrrrr -postow 0 na jakikolwiek temat nie wiem czy to u mnie
tylko tak czy u wszystkich lata ponizej niz 2004 dla wyszukiwarki nie
istnieja>:-[) i zaden nie jest tym ktory kiedys widzialam na GP autorstwa
albo Hani albo siostyhelli, nie pamietam juz
bardzo prosze o wk...
-
Czy do klusek ślaskich dodaje sie jajko????