Dodaj do ulubionych

Nagrody w I LO

06.06.02, 00:23
Czytam w GW:
"Rok szkolny pożegnali wczoraj czwartoklasiści z I LO w Białymstoku. Z tej
okazji po raz pierwszy zostały w tej szkole przyznane nagrody imienia Marty
Skorko-Barańskiej: za osiągnięcia w nauce i działanie dla dobra innych."

Czy ktos wie kim byla/jest Marta Skorko Baranska? Na stronie ILO nie ma o tym
oczywiscie ani slowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: wika Re: Nagrody w I LO IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 01:11
      wiesz, pono miała tak bogatą i skomplikowaną osobowość, jak też bogaty
      życiorys, że nie sposób w jednym zdaniu to ująć. najlepiej udaj się do Izby
      Pamięci tej Postaci w I LO i dowiesz się wszystkiego. to chyba jedyny sposób,
      bo w całym internecie nie ma nic o niej oprócz tutułu jakiejś publikcji jej
      autorstwa. chyba związana była z Wilnem.
      ktoś mówił, że to nauczycielka fizyki...
      • ormond Re: Nagrody w I LO 06.06.02, 01:16
        Gość portalu: wika napisał(a):
        Chetnie bym sie udal, ale tak sie sklada, ze mieszkam 20 000 km od Bialegostoku.
        Moze kiedys...

Skoro maja tyle materialow o tej osobie w ibie pamieci, to az dziw bierze, ze nic
        nie dali na strone internetowa.

>najlepiej udaj się do Izby
        > Pamięci tej Postaci w I LO i dowiesz się wszystkiego. to chyba jedyny sposób,
        > bo w całym internecie nie ma nic o niej oprócz tutułu jakiejś publikcji jej
        > autorstwa. chyba związana była z Wilnem.
        > ktoś mówił, że to nauczycielka fizyki...

• ralston Re: Nagrody w I LO 06.06.02, 11:26
          ormond napisał(a):

> Gość portalu: wika napisał(a):
          > Chetnie bym sie udal, ale tak sie sklada, ze mieszkam 20 000 km od Bialegostoku
          > .
          > Moze kiedys...
          >
          > Skoro maja tyle materialow o tej osobie w ibie pamieci, to az dziw bierze, ze n
          > ic
          > nie dali na strone internetowa.
          >

Od jakiegoś czasu zaglądam na tę stronę i nie zauważam, żeby cokolwiek się na
          niej zmieniało...
          Ale to dobrze, że przynajmniej nagrody zaczęli przyznawać, bo ostatnio na innym
          wątku były skargi, że żadnych nagród nie ma...
    • Gość: sss Re: Nagrody w I LO IP: *.tkb.pl / *.sav.tkb.net.pl 06.06.02, 14:30
      Wczoraj przyznano nie tylko nagrode Marty Skorko-Barańskiej ale również medal
      szkoły dla najlepszej uczennicy, (średnia 5,75 i 5 szóstek z matury, sic!)
      :)))
      • ralston Re: Nagrody w I LO 06.06.02, 14:39
        Gość portalu: sss napisał(a):

> Wczoraj przyznano nie tylko nagrode Marty Skorko-Barańskiej ale również medal
        > szkoły dla najlepszej uczennicy, (średnia 5,75 i 5 szóstek z matury, sic!)
        > :)))

O matko! A cóż to za taki cyborg?
        • Gość: gość Re: Nagrody w I LO IP: *.osiedle.net.pl 07.06.02, 13:24
          ralston napisał(a):

> O matko! A cóż to za taki cyborg?

Ralston, skończyłem 1. LO w tę środę
          i muszę ci powiedzieć, że to nie cyborg
          tylko narzeczona Frankensteina
          • ralston Re: Nagrody w I LO 07.06.02, 14:01
            Gość portalu: gość napisał(a):

> ralston napisał(a):
            >
            > > O matko! A cóż to za taki cyborg?
            >
            > Ralston, skończyłem 1. LO w tę środę
            > i muszę ci powiedzieć, że to nie cyborg
            > tylko narzeczona Frankensteina

Hmm... intrygujące. Można prosić o więcej szczegółow?
            • Gość: gość Re: Nagrody w I LO IP: *.osiedle.net.pl 08.06.02, 11:26
              ralston napisał(a):

> Hmm... intrygujące. Można prosić o więcej szczegółow?

Jak to powiedział jeden z wielkich myślicieli (niestety nie pamiętam który, jak
              komuś się przypomni, niech tu napisze): "wyróżniamy kobiety piękne i
              inteligentne". "Cyborg" jak ją nazwałeś zalicza się do tej drugiej grupy.
      • Gość: Ginny Re: Nagrody w I LO IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 06.06.02, 18:47
        1. Cóż to za persona?
        2. To w I LO nagrody dają, podobno to postęp...
        • Gość: camel Re: Nagrody w I LO IP: *.tkb.pl / *.sav.tkb.net.pl 06.06.02, 19:44
          A ja znam ta tajemnicza osobe z wysoka srednia!!!!!!!!!!

• Gość: SSS Re: Nagrody w I LO IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 06.06.02, 22:21
      25 lat temu uczyłam się fizyki z podręcznika Marty Skorko. Do dzisiaj pamietam,
      że był bardzo dobry.
    • Gość: wika Re: Nagrody w I LO IP: *.bial.gazeta.pl 07.06.02, 19:13
      podręczniek doskonały - nie wątpię, ale KIM była owa Skorko- B.? wiesz, SSS?
      • Gość: SSS Re: Nagrody w I LO IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 07.06.02, 21:09
        Nie bardzo cie rozumiem, co znaczy pytanie KIM byla? Przeciez ci napisalam:
        nauczycielka fizyki, ktorej podrecznik (z imienia i nazwiska) pamietam po 25
        latach. SSS
        • ormond Re: Nagrody w I LO 09.06.02, 04:23
          SSS, czy dla Ciebie, to ze ktos byl nauczycielem i autorem podrecznika wyczrpuje
          cala biografie czlowieka. Jest wielu nauczycieli i wielu autorow, ale nie
          wszyscy dostepuja zaszczytu aby miec nagrode swgo iminia. Nie przyszlo Ci do
          glowy, ze o to w naszych pytaniach chodzi....?

> Nie bardzo cie rozumiem, co znaczy pytanie KIM byla? Przeciez ci napisalam:
          > nauczycielka fizyki, ktorej podrecznik (z imienia i nazwiska) pamietam po 25
          > latach. SSS

• Gość: SSS Re: Nagrody w I LO IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 09.06.02, 09:26
            Ludzie, przeciez to nie ja ustanowilam te nagrode. Ja tylko napisalam z czym mi
            sie kojarzy to nazwisko. Nawet nie mam pewnosci, ze chodzi o te sama osobe.
            Osobiscie uwazam, ze jesli pamieta sie imie i nazwisko autora podrecznika po 25
            latach, to niemalo. Zwlaszcza, ze byl to podrecznik nieobowiazkowy. Oby nas
            ktos pamietal po 25 latach po przypadkowym z nami kontakcie.

Dziwi mnie troche, ze uczniowie i absolwenci LO nie wyjasniaja, kim byla Marta
            Skorko.
            Informacje o niej powinny byc na stronie internetowej I LO. Jak na szkole,
            ktora chlubi sie swoja marka, a zwlaszcza nauczaniem informatyki, to oficjalna
            stronę internetową ma ubogą. SSS

• Gość: sss Re: Nagrody w I LO IP: *.tkb.pl / *.sav.tkb.net.pl 09.06.02, 12:07
              SSS mamy chyba podobne nicki, chyba bedziemy musieli ustalić kto posługuje się
              nim:))
              sss
              • Gość: SSS Re: Nagrody w I LO IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 09.06.02, 23:33
                Niniejszym zwracam ci sss. SSS
                • Gość: sss Re: Nagrody w I LO IP: *.tkb.pl / *.sav.tkb.net.pl 10.06.02, 17:28
                  wdzięczny niezmiernie jestem, a zaznaj dobroć mą i pozwole oczywiscie
                  waszmości "SSS" używania nie zaniechać
                  kto mówił że każdy mam mieć inny nick?
                  pozdrawiam:)
                  sss
            • ralston Re: Nagrody w I LO 09.06.02, 18:39
              Gość portalu: SSS napisał(a):

> Informacje o niej powinny byc na stronie internetowej I LO. Jak na szkole,
              > ktora chlubi sie swoja marka, a zwlaszcza nauczaniem informatyki, to oficjalna
              > stronę internetową ma ubogą. SSS
              >

I do tego aktualizowaną nieczęsto...
    • Gość: Kracho Wiem kim była Skorko-Barańska IP: 212.33.90.* 12.06.02, 11:55
      Na początku roku, zaraz po sesji, zaszliśmy z innymi absolwentami 2001
      odwiedzić starą szkołę. Zaszliśmy akurat do prof. Wińskiej. Przygotowywała
      właśnie z paroma absolwentami tablice poświęcone Marcie Skorko-Baranskiej. Te
      tablice potem miały zawisnąć na szkolnych korytarzach. Również i ja pomogłem w
      tym projekcie. Drukowałem u prof. Bujnowskiego życiorys Barańskiej.

Z tego co pamiętam Skorko-Barańska urodziła się coś kolo 1911 roku bodajże na
      Litwie. Po wojnie los rzucił ja do Białegostoku. Została nauczycielką fizyki.
      Potem chyba mieszkała i pracowała w Warszawie. Zmarła dzień przed moją
      studniówką - 20. stycznia 2001. Cały swój majątek przekazała dla I LO. Dlatego
      też tak jest teraz czczona w jedynce. Nagrody z jej majątku (coś koło 500 zeta)
      są przyznawane najlepszym mózgom w szkole.

PS. Ludzie! Chcecie polać się ze śmiechu? Zajdźcie na stronę jedynki i
      wybierzcie publikacje nauczycieli. Tam zobaczcie:
      Autorski program wychowawczy opracowany przez p. Ewę Adamczyk
      i Scenariusz lekcji wychowawczej dla klasy I LO opracowany przez p. Ewę Adamczyk
      • ormond Re: Wiem kim była Skorko-Barańska 12.06.02, 14:34
        Spojrzalem i nie widze tam nic az tak niesamowicie zabawnego.

> PS. Ludzie! Chcecie polać się ze śmiechu? Zajdźcie na stronę jedynki i
        > wybierzcie publikacje nauczycieli. Tam zobaczcie:
        > Autorski program wychowawczy opracowany przez p. Ewę Adamczyk
        > i Scenariusz lekcji wychowawczej dla klasy I LO opracowany przez p. Ewę Adamczy
        > k

• Gość: Kracho Re: Wiem kim była Skorko-Barańska IP: 212.33.90.* 13.06.02, 12:03
          Cóż. Widocznie mamy różnie poczucia humoru. Jak to z kumplami na uczelni
          czytaliśmy, to nie wyrabialiśmy. ("Dobrze, że jesteś.")
          PZDR
      • Gość: AdamG Re: Wiem kim była Skorko-Barańska IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.06.02, 14:44
        A jaki jest adres?

AdamG

> PS. Ludzie! Chcecie polać się ze śmiechu? Zajdźcie na stronę jedynki i
        > wybierzcie publikacje nauczycieli. Tam zobaczcie:
        > Autorski program wychowawczy opracowany przez p. Ewę Adamczyk
        > i Scenariusz lekcji wychowawczej dla klasy I LO opracowany przez p. Ewę Adamczy
        > k

• ormond Re: Wiem kim była Skorko-Barańska 12.06.02, 14:47
          mickiewicz.bialystok.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka