Dodaj do ulubionych

Owsiak straszy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 09:12
Poranny:

"Ta Orkiestra mnie wykończy! Jurek się wkurzył i zadzwonił do mnie - mówi zdenerwowana Iza Mokrzecka, szefowa białostockiego sztabu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, którą zbeształ wczoraj Jurek Owsiak.

Zamiast "sie ma" Iza usłyszała od szefa WOŚP, że Białystok może nie dostać żadnego sprzętu medycznego.
- Na początku nie mogłam uwierzyć, że zatelefonował Jurek. Musiałam zapytać, czy dobrze usłyszałam. Nigdy wcześniej nie zdarzyło się, żeby Jurek zadzwonił. Do tej pory rozmawiałam tylko z współpracownikami Fundacji - mówi Mokrzecka, która bardzo szybko zorientowała się, że Jurek nie zadzwonił, aby dodać jej sił.
Owsiak zaczął od rozliczenia za ostatni finał. - Zarzucił nam, że białostocki sztab zrobił je źle i jeśli tak dalej pójdzie, będziemy się z tego tłumaczyć przed właściwymi organami - relacjonuje dziewczyna.
Potem szef WOŚP przeszedł do rzeczy, czyli kłopotów, jakie mają białostoccy wolontariusze.
Przypomnijmy, choć do Warszawy przekazali ze zbiórki 104 tysiące złotych, to w Białymstoku zostały długi. Po koncercie na placu Pałacu Branickich chuligani zostawili wolontariuszom zniszczoną elewację muru. Akademia zażądała za jego odnowienie 4,5 tysiąca złotych. Do tego doszły inne rachunki - 9,5 tysiąca złotych.
Zdaniem Izy rozliczenie było tylko pretekstem do wykonania telefonu przez szefa WOŚP. Prawdziwym powodem był artykuł, który ukazał się w poniedziałkowym " Porannym" pt. "Owsiak zachował się nie fair". Konkretnie poszło o wypowiedź prezydenta Białegostoku, Ryszarda Tura, który przekazał wolontariuszom na spłatę zadłużenia 4,5 tysiące złotych. Prezydent stwierdził: "Uważam, że centrala WOŚP, na czele z Jerzym Owsiakiem zachowała się bardzo nie fair wobec tych młodych ludzi. Pokazała, że czeka tylko na ich pracę, ale w razie kłopotów odwraca się i nawet nie myśli, żeby pomóc. Przy tak ogromnej kwocie, jaką Orkiestra zebrała w kraju, dług naszych wolontariuszy to niewiele."
Wczoraj Owsiak miał pretensje do białostockiego sztabu, że nie zwrócił się do niego z prośbą o pomoc, a szukał pieniędzy na własną rękę.
Czy to prawda, że Jurek Owsiak straszy Izę? - zapytaliśmy w sztabie Orkiestry?
- My nic nie wiemy, że Iza ma kłopoty. Przez ostatni tydzień byliśmy z pomocą w Sri Lance i nic takiego do nas nie dotarło - wykręcał się Radosław Mysłek z centrali WOŚP. Kiedy przypomnieliśmy, że rozmawialiśmy z nim na ten temat 21 stycznia i wtedy stwierdził: "Za koncert i wszystko, co z nim związane odpowiadają organizatorzy. Nie możemy brać odpowiedzialności za ich nieudolność i błędy" wróciła mu pamięć.
- Tak, wiedzieliśmy o problemach białostockiego sztabu, ale jego członkowie nie prosili nas o pomoc - przyznał Mysłek. - Ale na pieniądze i tak nie mogliby liczyć. Jak by to wyglądało, że Fundacja pokrywa koszty zniszczonego przez białostockich wandali muru - roześmiał się."
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: Owsiak straszy 02.03.05, 09:26
      ludzie ze wszystkiego potrafia brud zrobic ...
      cos mi sie zdaje ze to koniec WOSP w Bialymstoku.
      • kurna_felek Re: Owsiak straszy 02.03.05, 13:00
        Masz na myśli gazetę, sztab w Białymstoku, czy ludzi Owsiaka?
      • Gość: robi Re: Owsiak straszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 13:17
        Ja też uwazam ze juz koniec z orkiestrą w białymstoku. A szkoda
        • Gość: koro Re: Owsiak straszy IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.03.05, 20:27
          a niby dlaczego miałby być koniec? nie pamiętacie co się działo, kiedy
          telewizja po raz pierwszy odwróciła się do orkiestry plecami? jarek dziemian w
          ciągu kilku dni zorganizował koncert.
          jasne, najlepiej spuścic nos na kwinte i narzekać "co za dziura. tu nic się nie
          dzieje". a do roboty mi się brać!
          a szanowną telewizję proszę, aby teraz nie robiła groźnych min w obiektywie. bo
          większość kłopotów białostockiej organizatorki wośp wzięło się stąd, że tvp
          białystok sprawę kompletnie olało.
          • Gość: ziutex Re: Owsiak straszy IP: 195.177.196.* 02.03.05, 20:43
            Gość portalu: koro napisał(a):
            > większość kłopotów białostockiej organizatorki wośp wzięło się stąd, że tvp
            > białystok sprawę kompletnie olało.

Bzdura! tvp moze, ale nie musi wspomagac owsiaka - to jest jej dobra wola.
            Wszystkie klopoty bialostockiej organizatorki wziely sie stad, ze owsiak do
            warszawki zgarnal cala kase z bialegostoku, a na naprawe szkod nie chce dac ani
            zlotowki. i jeszcze sie odgraza ze nie kupi sprzetu dla bialego. sorry, ale ja
            mu juz nie dam ani grosza.
            • Gość: zgrzyt ziutek nie dasz, bo nigdy nie dawałeś ;)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 21:39
              ziutek nie dasz, bo nigdy nie dawałeś ;))))
        • Gość: dodi Re: Owsiak straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:30
          Ja uwazam że orkiestra sie kończy ale mi nie szkoda
    • max39 Re: Owsiak straszy 02.03.05, 21:00
      Co do telewizji to jakos wszystkie osrodki lacznie z ogolnopolska dwojka moga
      zorganizowac transmisje z orkiestry tylko Bialystok nie. WSTYD.Co do owsiaka to
      rzeczywiscie postapil nie w porzadku nic by sie nie stalo gdyby dal te kilka
      tysiecy z puli zeby zaplacic za szkody .

Co do konfliktu wewnatrz WOSP:Dzisiaj w obiektywie pokazano telefoniczna rozmowe
      z Owsiakiem gdzie powiedzial ze Bialystok dostanie sprzet medyczny zakupiony ze
      srodkow orkiestry .Mysle ze w rozmowie z bialostockim sztabem poniosly go nerwy
      i palnal wielkie glupstwo za ktore u wielu mieszkancow naszego miasta w tym u
      mnie ma minusa.
    • Gość: zgrzyt Re: Owsiak straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 21:40
      piekło polskie w wydaniu podlaskim
      • competer1 Re: Owsiak straszy 03.03.05, 08:30

Owsiak to nerwus, pokazał to na Woodstocku. Walczy w mediach o wizerunek fundacji. Z pewnością powinien wyłozyć te pare tysiaków i sprawy by nie było. A pani organizującej akcję w Białym trochę się dziwię, że wypłakuje się w mankiet Porannego.
        • Gość: koro słów kilka IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 03.03.05, 10:09
          czy każdu musi być flegmatykiem?
          to że jurek walczy o wizerunek swojej fundacji, tylko bardzo dobrze o nim
          świadczy.
          jeżeli chodzi o "wykładanie pary tysiaków" to w dzisiejszym "porannym" jest
          wypowiedź jurka na ten temat. regulamin akcji nie przewiduje takich
          wydatków. osoba organizująca koncert wośp zapoznaje się z tym regulaminem i
          zobowiązuje się do przestrzegania go. tak było też w przypadku izy. wiedziała
          na co się decyduje.i że cała odpowiedzialnośc spoczywa na organizatorach.
          nie organizuje się wielkiego koncertu w momencie, gdy wycofali się sponsorzy i
          nie ma z czego zaplacić za ochronę, akustyków, oświetlenie i scenę.

• Gość: Mysza Re: słów kilka IP: 212.33.95.* 03.03.05, 10:15
            Koro, niewątpliwie co do regulaminu, to masz rację. Plus dla organizatorki, że
            jako jedyna postanowiła coś zrobić z koncertem WOŚP w tym mieście, ale minus za
            brak realizmu. Tak przy okazji: dziedziniec Pałacu Branickich to nie jest dobre
            miejsce na organizowanie koncertów i to nie pierwsze zniszczenia, jakie tam
            podczas koncertu powstały (zaczęło się bodajże od koncertu Manaamu kilka lat
            temu). W tym miejscu powinny odbywać się imprezy o innym profilu, jak na
            przykład występ Maleńczuka w przedstawieniu "Cantigas de Santa Maria".
            Co do Owsiaka: doceniam to co robi, ale jako człowieka go nie lubię, bo jest
            szują. Pamiętam jego manipulacje w Jarocinie, w latach 90-93. A słowami, że
            Białystok nic nie dostanie, tylko mnie w tym uświadczył.
            Nie dziwię się, że teraz to odkręca, bo przecież z 300-tysięcznego miasta
            zawsze trochę kasy dla fundacji wpadnie.
            • zielonymichal Finansowanie Finałów 04.03.05, 09:06
              No moi drodzy - tak przecież nie może być, że ktoś bierze się za organizację
              Finału i nie bierze za to odpowiedzialności. Pomyślcie, że w ponad 1500 Sztabów
              w Polsce byłyby jakieś tyły finansowe i każdy poprosiłby o "kilka tysiaków" na
              pokrycie dziury w budżecie Sztabu...? Kto w przyszłym roku wrzuciłby kasę do
              skarbonek, skoro z tych pieniędzy pokrywamy wybryki wandali??? Organizuję
              Orkiestrę od paru lat w innym mieście w Polsce - i nigdy nie wpadło mi do głowy
              aby robić imprezę bez zabezpieczenia w postaci ochrony, barierek, Policji
              itp... Inna sprawa to fakt, że Jurek jest nerwus - najpierw coś palnie a potem
              nie wie jak się z tego wytłumaczyć. Ale nie wierzę, że nie da sprzętu do
              szpitala. A Izie - tak chyba ma imię ogranizatorka współczuję i życzę
              wszystkiego dobrego podczas XIV Finału. A mieszkańcy Białegostoku nie powinni
              dać się zwieść i w przyszłym roku wrzucić do skarbonek choćby "złocisza".
              Pozdrawiam z daleka - Michal.
    • Gość: klocek behemota Re: Owsiak straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:23
      blazen idolem i dzieci wasze na jego uslugach lol
      • Gość: mnm Re: Owsiak straszy IP: 81.15.254.* 04.03.05, 11:44
        Telewizja Białystok tak jak inne telewizje ogólopolskie "transmituje" a
        nie "organizuje". Jak zauwazyliście, w zadnym mieście koncert nie odbywał się
        na placu w Telewizji. Ale żeby transmitowac - trzeba miec co. W innych miastach
        są sztaby, chętni ludzie z pomysłami - więc jest co pokazać. A tu? Czesto
        jestem w Poznaniu, mam tam znajomych, którzy pracują w telewizji Poznań. Oni
        powiewiedzieli, że ich rola ogranicza się do udostępnienia sprzętu,
        kamer, "znanej twarzy" do prowadzenia koncertu. I na tym kończy się ich rola.
        Kołem napędowym Orkiestry sa sztaby, które cały rok opracowuja pomysły,
        zbieraja wolontariuszy itp. Więc jeden z drugim nie zwalaj winy na Telewizję.

Nie narzekaj tylko podnies tyłek od komputera, poszukaj kogoś z białostockiego
        sztabu, poddaj jakiś pomysł, pomóż go zorganizować. Bo ja właśnie tak
        zrobiłem !!!! I jak coś- to ja mam prawo narzekać, że coś poszło nie tak. A
        nie ty, jeden z drugim - piep...ni malkontenci(jesli wiesz co to znaczy...)

Sorry, uniosłem się, ale pracowałem w WOSP nie dla pokazania sie w telewizji.
        Gó.. mnie obchodzi, że nic nie zrobili. Wypaczacie cały sens orkiestry- bo to
        się robi dla dobra dzieci a nie jest wazne ze to pokaza czy nie. Umiecie tylko
        narzekać: ze wstydzicie sie za B-stok, że zaścianek, ze nic sie nie dzieje.
        Tak. Mussisz zdac sobie sprawe ze nie jestesmy Metropolią!!! "Wielki ośrodek
        naukowy", "centrum kultury" śmiać się chce.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka