-
Jaki moze byc powod tego, ze chleb zytni na zakwasie najpierw pieknie rosl, a jak juz prawie urosl do oczekiwanych rozmiarow to nagle zupelnie opadl do punktu wyjsciowego?
Chleb jest pieczony na moim zakwasie (mocny i dobry) przez znajomego, wiec nie wiem co potencjalnie moglobyc przyczyna, bo mi zawsze pieknie wyrasta. Proporcje zakwas/maka? Ilosc wody? Za dlugie wyrastanie (chyba 7h z tego co zrozumialam)?
-
pierwszy w ogóle nie urósł i po upieczeniu był betonowy. drugi już trochę lepiej: ociupinę zwiększył objętość, ale po upieczeniu nadal ma bardzo twardą skórę i zakalcowaty środek.
trzymałam go w piecu ok 50 minut, 180 stopni. chleb jest pszenny. co ulepszyć?
-
Witam
Piekłem już dziesiątki chlebów ale teraz robie taki na zakwasie - żytni na mące 2000.
I tutaj zawsze mam problem a próbowalem juz wiele razy. Wszystko ładnie rośnie ale po wsadzeniu do rozgrzanego piekarnika (240stopni) chleb od razu odpada i robi sie łódeczka.
Próbowałem już ciasto rzadsze, zbite i gęste i zawsze to samo. Probowałem też zmieniać proces wyrastania. Raz wyrasta dłuzej w srednio ciepłej kuchni, drugim razem próbowałem w piekarniku szybszego wyrastania w 2h. Co może b...
-
Piekarnie oferują chleb na zakwasie. Nie piekę chleba na zakwasie,
czasem na drożdżach, stąd moje pytanie. Babciny chleb zakwasowy
pachniał kwaśno, był świeży do tygodnia i niezbyt suchy. A
wczorajszy chleb kupiony w małej pierkarni (generalnie robia smaczne
chleby)jest suchy jak wiór, jasny i nie pachnie. Wciskają kit?
Poradzicie coś?
-
Hej
jak upiec chleb na zakwasie w maszynie do pieczenia chcleba bez dodatku drożdzy?
Mam Moulinex XXL OW5000.
W związku z tym, że urządzenie mam od kilku dni, proszę o podanie info krok po
kroku:)(jaki program, co z czasem wyrastania ciasta itp.) Piekłam już tzw.
zwykły chleb na drożdżach i jest OK,ale chciałabym także na zakwasie.
z góry wielkie dzięki
k.
-
Jeżeli ktoś szuka przepisu na pyszny domowy chleb na zakwasie to polecam chleb przygotowywany metodą III-fazową z tego przepisu:
-
jak w temacie - czy chodzi o dłuzszą swiezosć chleba na zakwasie ?
wilgotność ? czy jest zdrowszy ?
-
Napieklam juz sporo chlebow na zakwasie z maki pszennej, pszennej razowej i zytniej chlebowej ale w formie. Teraz ucze sie piec zagniatane bez formy. Upieklam 2 z roznych przepisow pszenno-zytnie i wyszly plaskie. Co robie zle? Z gory dziekuje za wskazowki ;-)
-
Zaczelam produkowac zakwas pszenny ale po 3 dniach zabraklo mi maki pszennej wiec dodalam przesiana make zytnia wiec mam taki zakwas mieszany i teraz moje pytanie - jaki chleb moge upiec na takim zakwasie, czy tez z maki mieszanej zytniej plus pszennej czy tylko z pszennej?
-
Zależy mi na chlebie 100% żytnim (alergia w rodzinie), więc
postanowiłam podejść do chleba na zakwasie.
Zaczełam zakwas w zeszłym tygodniu poczytałam najpierw forum,
dokarmiałam, był raczej niemrawy, ale myślałam, że to z powodu mąki
żytniej razowej (tylko taką mam w domu). Bez przekoniania upiekłam
chleb (1h w 200 stopniach) - wyszedł smaczny na brzegach ale
zdecydowanie niedopieczony w środku.
Po weekendzie zaczełam znowu od części zakwasu odstawionej do
słoika. Teraz "praco...
-
Pytanie do zaprawionym w bojach :) Co i jak? :)
Poszperalam w necie i znalazlam taki przepis,
gotowanie.onet.pl/22125,0,1,chleb_na_zakwasie,ksiazka_przepis.html
czy jest cos wart? (dziwi mne obecnosc jogurtu, choc z drugiej
strony jogurt ma bakterie, ktore moga pomoc... sama nie wiem?)
A moze macie swoje sprawdzone przepisy na chleb na zakwasie?
Mam maszyne do chleba, kupilam ja w UK i tam ani slowa o chlebie na
zakwasie (wiadomo), jest jedynie mnostwo przepisow na chleby ...
-
j.w.
a w sklepach same trociny...
-
z 1 szklanki maki (ja bralam razowa zytnia), lyzki cukru, 1 szklanki mocno
cieplej wody zrobic mieszanine, jak przestygnie do temp pokojowej dodac
lyzeczke drozdzy - nie wazne czy suchych czy swiezych
zakwas mieszac 3 x dziennie, ma stac w cieple
moj byl gotowy po okolo 4-5 dni
dodac do zakwasu l;yzke maki, by pobudzic do babelkowania na kilka godzin
przed planowanym nastawianiem chleba
chleb:
poltorej szklanki cieplej wody
szklanka zakwasu
1 lyzka cukru
1 1/2 lyzec...
-
w archiwum znalazłam dużo przepisów na pieczenie chleba.Niestety we
wszystkich są drożdże.Jak zrobić zakwas.
-
Upiekłam ostatnio w piekarniku chleb według prostego przepisu. W przepisie
podane było, żeby dodać 25 g świeżych drożdży na pół kilo mąki. Ja miałam do
dyspozycji tylko sproszkowane więc dodałam ich nieco mniej, bo gdzieś
słyszałam, że tak się robi. Chleb wyszedł podobno dobry, wszystkim bardzo
smakował, ale ja nie zjadłam ani kawałka, bo przeszkadzał mi silny zapach
drożdży. Czy dodałam ich po prostu za dużo i następnym razem zmniejszyć ilość?
Czy jest jakiś inny sposób na pozbycie się...
-
Witam. Chciałabym upiec chlebek na zakwasie.Czytam i czytam- bo owszem wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło - chleb na zakwasie- i im więcej czytam tym mam większy metlik w głowie. Dlatego spytam doświadczonych maszynowców- czy w maszynie upiekę chleb na zakwasie?. Czy dodać oprócz zakwasu trochę drożdży- aby ciasto szybciej wyrosło ( aby wyrośnięcie ciasta zmieściło się w programie- najdłuższym). Jeśli tak to dodając zakwas mam trzymać się reszty przepisu bardzo dokładnie czy pomiejszyć któryś z p...
-
Mam 3-miesieczny zakwas pszenny, a teraz zamierzam nastawić zakwas z mąki żytniej. Czy mogę jako "bazy" do tego nowego zakwasu użyć trochę zakwasu pszennego? Ponoć im starszy zakwas tym lepszy, dlatego się nad tym zastanawiam. Z drugiej strony, nie chcę niczego zepsuć ani nie spieszy mi się jakoś szczególnie, więc moze lepiej nastawić nowy zakwas tradycyjną metodą czyli po prostu woda+mąka? Będę wdzięczna, jeśli ktoś się podzieli wiedzą. Dzięki!
-
córeczka nie powinna jeść pieczywa drożdzowego, znajoma dietetyczka
dala mi przepis na chleb z mąki razowej + woda mineralna + proszek
do pieczenia. ale mi to nie wychodzi;/ płaski taki, kruszy się. cos
mnie trafia dosłownie:(
Proszę o pomoc! jaki upiec chleb żeby wyszedł i był bez drożdzy?
-
Witam :)
Już drugą dobę stoi na półce nad kaloryferem zakwas, który zrobiłam z 200 g
żytniej mąki i 200 g wody.Widziałam na zdjęciu taki gotowy już; na jego
powierzchni były bąbelki. Na moim nie ma żadnych, nie dzieje się nic poza
tym, że mąka wyraźnie rozmokła w wodzie... Wyczytałam, że zakwas powinien
dochodzić w temp.ok.30-32 st.; na pewno takie warunki mu stworzyłam. Miał być
gotowy po minimum 12 h - minęło znacznie więcej czasu...
Powiedzcie mi proszę, jak rozpoznać gotowy do...
-
Zastanawiam się nad kupnem maszyny do pieczenia chleba. Czy takie maszyny tez mieszaj składniki? czy tylko wypiekają z przygotowanego wcześniej ciasta?