alex.4 06.03.05, 15:43 Taka wystawa to strzał w dziesiątkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ormond Re: Wystawa w Ratuszu 07.03.05, 04:12 >Taka wystawa to strzał w dziesiątkę ... i slowa unania dla Tomasza Wisniewskiego za jego niestrudzony, wieloletni wysilek w dokumentuwaniu starego Bialegostoku. O dziwo Tomasz nawet nie urodzil sie w naszym miescie ani nie wywodzi stad swoich korzeni rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wystawa w Ratuszu IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 07.03.05, 06:49 Moje gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gismo Re: Wystawa w Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 07:57 A pan Grzegorz Dąbrowski to kiedy się urodził, że zdążył i Synagogę, i Ritza sfotografować? A może zostałem wprowadzony w błąd i to nie on jest ich autorem? Tylko dlaczego zdjęcia są tak podpisane na portalu? Wyrazy uznania dla pana Tomasza Wiśniewskiego. Mało jest osób, które tak wiele zrobiły dla Podlasia. Dziękuję panie Tomku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulo2 Re: Wystawa w Ratuszu IP: 5.5.* / 80.58.22.* 07.03.05, 10:56 Szkoda tylko, ze obecnie rowniez podejmuje sie rozne dziwne decyzje odnosnie starej zabudowy w Bialymstoku. Wkrotce los miejsc opisanych w artykule podzieli wiele innych ulic (np. Mlynowa - stana tam pawilony handlowe) Odpowiedz Link Zgłoś
competer1 Re: Wystawa w Ratuszu 07.03.05, 11:46 Fotografie pocztówek wykonał Grzegorz Dąbrowski. Kto wykonał zdjęcia, które posłużyły do wydruku pocztówek, możesz chyba tylko sprawdzić na samej wystawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daimonion Synagoga a świątynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 17:52 Dziennikarz, opisując całą sprawę, popełnił dość istotny błąd. Druga Świątynia żydowska została zburzona w 70 r. n.e. przez Rzymian. Od tego czasu Żydzi [lub "żydzi", jeśli mamy na myśli wyznanie, nie narodowość] nie mają świątyni, a tylko miejsca spotkań i modlitw, synagogi (które istniały już przed zburzeniem Drugiej Świątyni). Nad rzekami Babilonu - tam siedzieliśmy I płakaliśmy na wspomnienie Syjonu. Na wierzbach w tamtej krainie Zawiesiliśmy lutnie nasze, Bo tam żądali od nas słów pieśni Ci, którzy nas wzięli w niewolę, A ciemiężcy nasi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Synagoga a świątynia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.03.05, 18:35 A pan Fedorowicz i pani Antypiuk zezwolili na ogladanie wystawy? Ja bym się obawiał iść na wystawę, gdzie nie ma nalepki "Wystawa przyjazna dziecku", bo może mnie zaatakować szaleniec z włączonym dyługopisem. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Synagoga a świątynia 07.03.05, 19:02 nie ma rady - trzeba brac cyrkiel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Synagoga a świątynia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.03.05, 21:41 ZA CYRKIEL, DO TEGO WŁĄCZONY, GROZI PROKURATOR :P Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Synagoga a świątynia 16.03.05, 09:43 ale ja lubie nosic cyrkiel :P Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Synagoga a świątynia 16.03.05, 09:55 teraz wiadomo dlaczego Antypiuk nie poszła na wystawę... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Synagoga a świątynia 16.03.05, 09:57 Nie jest jasne od kiedy Jerozolima uzyskała monopol na posiadanie świątynii. Jeszcze w okesie hellenistycznym działała świątynia w Egipcie. Wydaje się, że dopiero za machabeuszy doszło do powstania monopolu Jerozolimy. Rzeczywiście światynia zostałą zniszczona przez Rzymian w 70 r. n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Synagoga a świątynia 16.03.05, 09:58 Twoja wiedza mnie przytłacza :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Synagoga a świątynia 16.03.05, 10:23 W czasach przed Machabeuszami funkcja najwyższego kaplana znajdowała się w rekach Oniadów dynastii, która wywodziała się od Sadoka (to fikcja, ale na pewno było to arystokracja). W wyniku powstania Machabeuszy (przewrotu) funkcja arcykapłana znalazła się w rekach dynastii Hasmonejskiej, która nie pochodziła z arystokracji. Przedstawiciel Oniadów Oniasz IV musiał uciekać do Egiptu, gdzie znalazł schronienie na dworze Ptolemajosa VI przed 164 r. p.n.e.Wniósł on światynię w Leontopolis. Pisma rabiniackie nie okreslaja jej jako schizmatyckiej, jak widać nie uważano jej za zło. Świątynia istniała aż do 73/74 r. n.e. Wtedy to Rzymianie bojac sie aby powstanie zydowskie nie wybuchło w Egipcie zburzyli ta światynię. tak więc ostatnia żydowska światynia uległa zniszczeniu nie w 70 r. n.e. a w 73/4 r. n.e. (W Egipcie istniala spora mniejszość żydowska, Józef Flawiusz ocenia ja na milion - liczba pewnei zawyżona. W każdym liczyła ona kilka procent ludności Egiptu) Odsyłam do ksiazki J.Meleze-Modrzejewski, Żydzi nad Nilem, 156-171 Wczesniej w Egipcie istniała jeszcze jedna świątynia Jahwe. Założono została ona na Elefantynie w V w. p.n.e.. Na tej wyspie istniała kolonia wojskowa żydowska (w starozytności Zydzi cieszyli się sławą dobrych żołnierzy). Patrz Meleze-Modrzejewski, ss. 36-63 Odpowiedz Link Zgłoś