Dodaj do ulubionych

Skandal w Farze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 01:18

Jak ksiadz z kościoła farnego mógł zamknać w takim dniu kościół (bylem ok.
godziny 24ej) mówiąc ze on pracuje 12 godzin i ze jutro ma dużo roboty...do
niektórych nic nigdy nie trafi...w takim dniu...skoro dla niego to praca, a do
tego tak męcząca to może czas na emeryture a nie kierownictwo jednej z
większych parafii w miescie...
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Skandal w Farze 03.04.05, 01:22
      no comment;(
    • Gość: roko Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 11:27
      Ja tam bylam.To skandal.Ludzie dla Kosciola,czy Kosciol dla ludzi?W takim dniu.
    • Gość: baranek Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 11:30
      co mu sie dziwisz jak glemp pojechal z wizyta pasterska w pampasy czy jak sie
      zwa te argentynskie wypasy
      • Gość: roko Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 11:35
        Ludzie krzyczeli,protestowali,ale ksiadz byl....zmeczony.Ludzie sami chcieli
        pilnowac w nocy kosciola,aby tylko w nim byc.Podobno inne koscioly w podlaskiem
        tez byly zamkniete dla wiernych oplakujacych papieza.
    • Gość: Piotr Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 11:43
      zapachniało prowincją
      • Gość: H. Re: Skandal w Farze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 12:05
        Tak nie może zostać. W takim dniu??? Księża??? Odwołać ich, nagłośnić to! Nie
        mają wstydu! Nie znają uczuć!
    • rochalimea Re: Skandal w Farze 03.04.05, 12:07
      pozwole zacytowac sobie Aishe z forum kuriera porannego:
      "pisze ten list bo jest mi smutno i jest mi wstyd za to jak ludzie zostali
      potraktowani w archidiecezji białostockiej w dniu śmierci wielkiego Polaka
      naszego Ojca Jana Pawła II
      cały świat czuwa, modli sie .W całej Polsce biły dzwony , wielu ludzi zmierza do
      kościoła by czuwać by być z Ojcem Świetym w jego drodze
      "tam". Papież powiedział "poszukiwałem was ,teraz wy przyśliście do mnie " Tak
      przyszliśmy było wiele ludzi ale ksiądz proboszcz zażądził zamknięcie kościoła.
      usłyszałam słowa :"proszę opuścić kościól " kościól zostanie zamknięty.
      wszyscy usłyszeli te słowa a kościól był pełny .Jest mi smutno bo zostaliśmy
      ,nie boje sie tu uzyć słowa ,wyrzuceni bo tak własnie było zostaliśmy wyrzuceni
      z kościoła , a powód był naprawde śmieszny.
      w nocy gdy cały świat czuwa gdy modlą sie narody , ksiądz proboszcz zamyka
      katedre bo "jutro księza muszą być wypoczeci"
      to sa słowa proboszcza "bo jutro beda msze a księza muszą być wypoczeci. Staneło
      mi serce nie byliśmy wstanie nic zrobić , do kogo
      się udać słysząc takie słowa . To był chyba jedyny powód . jest mi smutno mnie
      chrzescijance katoliczce . Ludzie byli zbulwersowani ze nie byli wstanie
      powiedzic słowa , zaczeli opuszczac kościól . próbowaliśmy przekonać ksiedza
      żeby nie zamykał kościoła , przeciez ci ludzie przyszli tu aby modlić sie
      potrzebowali jedności ,jednak on stał przy swoim powiedział:"przecież oni
      wychodzą" stałam tam jak wryta "przecież oni wychodzą " to był kolejny argument
      proboszcza tuż po słowach "proszę opuścic kościól"
      próbowalyśmy znależć jakieś inne rozwiązanie proszac napotkanego księdza jednak
      on nie był wstanie nic na to poradzić. powiedział:"aha ksiądz proboszcz trzeba
      mu wybaczyć zrozumieć go jest już starszy"
      wiem ze nie był wstanie zrobić nic bo sam nie może walczyć
      przecież jednostka nie jest wstanie wygrac , jest skazana na zagłade.
      wiec sie poddał .
      kolejny telefon wykonałysmy do kurii odebrała siostra która nie mogła nas
      połaczyć z arcybiskupem ziembą ani takze umówić poniewaz zwykli ludzie nie mogą
      , nie ma dla nich czasu.chciałysmy sie dowiedziec kto jest za to odpowiedzialny
      , kto podjał decyzje o zamknięciu kościoła .siostra nie umiała nam tego wyjasnić
      powiedziała nam żeby iśc prosić proboszcza o otworzenie katedry kiedy
      powiedziałyśmy jej o naszej juz wczesniejszej interwencji stwierdziła że
      powinniśmy iść cała grupą wiernych.
      od telewizji białystok dowiedziałysmy sie ze po ich długich prośbach katedra
      została otwarta.
      niestety nie zostało zorganizowane zadne czuwanie , zadna modlitwa
      nic....
      cisza tylko cisza
      kto jest winien takiej organizacji? czy nie wystarczyło wykonac kilka telefonów
      , zwołać młodzież -schole i czuwać , przecież taka noc jest tylko jedna to jest
      jedyna noc , cały swiat modli się , a nam białostocczanom został zamknięty Dom Boży.
      dlaczego nikt z księzy nie był wstanie nic zrobić ?
      może powinniśmy zastanowić sie nad zmianą proboszcza , skoro wszyscy załamuja
      ręce na same słowo proboszcz . Trzeba nam wiary , wiary w miłość i dobro
      człowieka . Kazdy z nas jest grzeszny kazdy z nas upada i gdzie szukać
      przebaczenia jak nie w Domu Pana , jak go szukać jak wejść tam , jak wejsc tam i
      zostać skoro mówią "proszę opuścić kościól "
      przykro mi strasznie ze taki incydent miał miejsce , czy kościól to instytucja
      która ma swoje określone godziny pracy ? od 7:00 do 19:30 kto jest odpowiedzialny ?.
      mam nadzieje ze uzyskam ,ja i wszyscy których to dotkneło,odpowiedz .
      Ojciec świety mówi:"musicie być mocni , dzisiaj tej mocy bardzo wam potrzeba"
    • Gość: rowerzyk Re: Skandal w Farze IP: 195.177.197.* 03.04.05, 13:41
      Stary mądry ksiądz, dawno temu powiedział mojemu, nieżyjącemu już dziadkowi, że
      modlić się można wszędzie, nawet przydrożne drzewo może być naszym ołtarzem. A
      modlimy się myśląc o bogu, a nie tylko klepiąc formułki...
      Podsumowując. Kościół jako budynek nie jest nam do modlitw potrzebny. Weźmy
      sobie do serca słowa księdza który nakazał go opuścić. Nie przeszkadzajmy mu
      więcej.
      Ani dziś, ani kiedykolwiek.
    • competer1 Re: Skandal w Farze 03.04.05, 16:28
      Jest to tym bardziej smutne, że w tym samym czasie gdy ksiądz wypraszał ludzi z kościoła, w całej Polsce rozpoczęto odprawianie mszy, a widok tłumów gromadzących się w Rzymie na Placu św Piotra był niesamowity.
    • Gość: ewa Re: Skandal w Farze IP: *.csk.pl 03.04.05, 16:56
      Skandal w poratlu białostockim. Jka do tej pory można było nic nie napsać z tej okazji, ostatnia aktualizacja 1 kwiecień. Wstyd! Tylko białostoccy dizennikarze mają wolne; wszystkie inne regionalne poratalecos piszą...
      • Gość: |andy| Re: Skandal w Farze IP: 212.33.89.* 03.04.05, 17:00
        Gość portalu: ewa napisał(a):

> Skandal w poratlu białostockim. Jka do tej pory można było nic nie napsać z te
        > j okazji, ostatnia aktualizacja 1 kwiecień. Wstyd! Tylko białostoccy dizennikar
        > ze mają wolne; wszystkie inne regionalne poratalecos piszą...

Piszesz o bialystokonline.pl? Jest jakiś mały link po lewej stronie. Co prawda
        przytłumiony przez "katalogi firm" itp, które zajmują środek strony, ale jest.

Pozdrawiam
        Andrzej
    • Gość: alice Re: Skandal w Farze IP: *.elpos.net 03.04.05, 17:09
      Wlasnie w tej chwili, niejeden nie praktykujacy katolik znalazlby sie w
      kosciele.
      • Gość: Jan Re: Skandal w Farze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:12
        A co to jest "niepraktykujący katolik"?
        • Gość: alice Re: Skandal w Farze IP: *.elpos.net 03.04.05, 17:16
          nie uczestniczy w mszy swietej w niedziele.
          • Gość: Jan Re: Skandal w Farze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:49
            Czyli delikatna nazwa osoby niewierzącej albo człowieczyna która się tylko
            wydaje, że jest wierzącym. Bo osoba wierząca nie pozwoli sobie na występowanie
            przeciwko przykazaniom.
            • Gość: Saluto Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 20:00
              Drogi Janie.
              Wielokrotnie padały komentarze, że Jan Paweł II nigdy nikogo nie oceniał ani
              nikim nie gardził. Jakim prawem ty oceniasz kto jest osobą wierzącą a kto nie.
              Mam wrażenie, że na skali stawiasz siebie najwyżej. Jesteś celnikiem czy
              faryzeuszem? Lubisz rzucać pierwszy kamieniem? Jesteśmy oceniani na Sądzie
              Ostatecznym i niech tak zostanie.
      • Gość: alice Re: Skandal w Farze IP: *.elpos.net 03.04.05, 17:13
        Tu chodzilo o jedna jedyna noc w swoim rodzaju.Skandal!!!to jeszcze za malo.
        • Gość: zawiedziona Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 11:26
          Dlaczego arcybiskup tez nie mial czasu dla wiernych,dlaczego nie otworzyl
          Kosciola,dlaczego nie zganil zachowania proboszcza z Fary?Widocznie jest taki
          sam.Inni ksieza tez uwazaja to za normalne??????
    • max39 Re: Skandal w Farze 03.04.05, 17:13
      Ale Bialystok.pl to nie jedyny portal na bialystokonline jest zaloba
      www.bialystokonline.pl/
      • max39 Re: Skandal w Farze 03.04.05, 17:15
        tak samo jak na ogolnopolskich portalach polega to na tym ze nazwy portali
        wyswietlaja sie na czarno.
    • Gość: ksiądz Re: Skandal w Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:05
      Jest mi bardzo przykro z tego powodu. Owszem, probuje to jakos wytłumaczyć dużą
      ilością obowiązków proboszcza, ale ostatecznie nie znajdują nic na jego obronę.
      W końcu nie on jeden pracuje w katedrze. Dlaczego w mojej parafii mozna było coś
      zorganizować?
      Wystarczyłoby ciche przyzwolenie dla któregoś z kapłanów. Jakoś w innych
      miejscach księża stanęli na wysokości zadania, byli razem z wiernymi i
      jednoczyli się we wspólnej sprawie. Tylko nie w naszym mieście... Dlaczego u nas
      wszystko jest takie skostniałe i zaściankowe??? Dlaczego duchowieństwo nie
      patrzy szerzej, niż tylko przez pryzmat swoich 4 ścian? Czasem mam wrażenie, że
      przydałaby się w naszym mieście jakaś parafia prowadzona przez zakonników. Czy
      zauważyliście, że na terenie diecezji są tylko 2 domy zakonne (Różanystok i
      Kleosin)? Boimy się, że ludzie wybiorą takie parafie, ale może lepiej żeby
      poszli tam, niż aby nikt się nimi nie zajmował. Może niech inni się wypowiedza w
      tej sprawie.
    • Gość: Pilny [...] IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 07.04.05, 14:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka