Dodaj do ulubionych

Będzie nowy kościół

IP: *.csk.pl 19.05.05, 23:26
Wkurza mnie takie uprzywilejowanie Kościoła. Dlaczego w państwie świeckim
mają miejsce takie "ulgi"?? Ale wydaje mi sie, że to może mieć miejsce tylko
w Białymstoku, bo każde "normalne" miasto w tak atrakcyjnym miejscu
wybudowałoby jakiś porządny lokal usługowy. Niedługo nikt nie bedzie chodził
do tych ich kościołów...
Obserwuj wątek
    • Gość: wierzący Re: Będzie nowy kościół IP: *.csk.pl 19.05.05, 23:40
      Opamiętajcie się wystarczy już Kościołów, zbudujcie sklep, kino, teatr,
      lotnisko, cokolwiek ale nie kościół !!!!
      • zenon_smiglo Re: Będzie nowy kościół 20.05.05, 02:12
        Gość portalu: wierzący napisał(a):

> Opamiętajcie się wystarczy już Kościołów, zbudujcie sklep, kino, teatr,
        > lotnisko, cokolwiek ale nie kościół !!!!
        ---------------------------------
        To zbudujcie! Czekacie na cud, ze cos samo sie zbuduje? To jeszcze kilkaset lat
        poczekacie.
    • Gość: 123 Re: Będzie nowy kościół IP: *.csk.pl 20.05.05, 06:43
      tur i przydupasy to chorzy psychicznie ludzie w ocenie sporej części
      białostockich mieszkańców, ale wiadomo ze oni pracują na przychylne oko czarnych
      aby po kadencji prezydenckiej i wymianie stołków dostać jakieś ciepłe posadki na
      eksponowanych miejscach dzieki wpływom czarnych. daję sobie rękę ryśka tura
      obciąc, że tak właśnie będzie.
    • Gość: g-rat czy ktoś przed podjęciem takich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 07:32
      decyzji w ogóle się nad nimi zastanawia? Po co prowokować niepotrzebne i
      złośliwe komentarze? Nie lepiej byłoby uwzględnić potrzeby miasta i opinię
      mieszkańców? Pan Tur działa w myśl zasady "po nas choćby potop" i wyświadcza
      władzom kościelnym niedźwiedzie przysługi...
    • pilzbery Re: Będzie nowy kościół 20.05.05, 08:48
      no brawo tur! w końcu jakąś decyzję podjąłeś. to nic, że kiepską ale liczy się chęć.
      zastanawiam się tylko jak bardzo można się jeszcze skompromitować? u mnie masz dożywotnie pierwsze miejsce jako najgorszy prezydent białegostoku w od roku 1320.
    • Gość: g-rat po raz kolejny zero kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:33
      w wykonaniu experta, wskazałem post do usunięcia.
      • Gość: exxpert2 Re: po raz kolejny zero kultury IP: *.csk.pl 20.05.05, 20:32
        prawda w oczy kole ??
    • Gość: 11 A czy mieszkańcy nie mają nic do powiedzenia?? IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:40
      ja np. mieszkam w pobliżu i nie życzę sobie tu takiej inwestycji!można
      oprotestować np. budowę stacji paliw jako uciążliwe sąsiedztwo , a kościoła to
      już nie? jak dla mnie to będzie bardzo uciążliwe sąsiedztwo! pod samymi oknami
      kościół?? nie po to kupiłem tu mieszkanie , aby codziennie budziły mnie dzwony
      rano!no i jeszcze dzwonią wieczorem!ja chcę ciszy i spokoju!!Pomijam milczeniem
      fakt ,że jako mieszkańca tego miasta bulwersuje mnie takie "rozdawnictwo" tak
      atrakcyjnego terenu w centrum!na coś niepotrzebnego zresztą, bo chyba raz na
      tydzień w niedzielę można się przejść do kościoła np. Farnego te kilkaset
      metrów, choćby dla zdrowia, a znając życie i pod ten kościół ludzie mieszkający
      w pobliżu będą podjeżdżali samochodami!Miasto w długach , bezrobocie, a co p.Tur
      robi? oddaje taki teren?Usługi czy handel to nowe miejsca pracy , a co kościół?i
      to w centrum samym ?chyba ,że pan Tur stawia na rozwój miasta poprzez Tur ystykę
      kościelną! ale pielgrzymki tu nie przyjadą , nikt do takiego zadupia nie przyjedzie!
      • Gość: g-rat spokojnie kolego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 10:44
        jeżeli chciałeś ciszy i spokoju, to chyba trzeba było zastanowić się nad
        mieszkaniem w puszczy, centrum miasta to nie był jednak najlepszy pomysł,
        zawsze coś będzie Ci przeszkadzać, a to kościół/cerkiew/zbór, szkoła,
        przedszkole, basen, parking, stacja benzynowa, plac zabaw etc... btw -
        beztroskie rozdawnictwo ekipy pana Tur'a jest rzeczywiście zatrważające, przy
        braku konstruktywnych działań podejmowane są rzeczywiście absurdalne
        działania....
        • Gość: 11 Re: spokojnie kolego... IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:50
          a tak na marginesie , to kolega dawno w mieście mieszka?pewnie sam z puszczy
          pochodzi ,to i mi radzi tam się osiedlić.Jak Ci nie przeszkadza sąsiedztwo
          kościoła, to mieszkaj w pobliżu, mi będzie przeszkadzało, więc mam chyba prawo
          wyrazić swoją opinie?Uważam ,że tereny w ścisłym centrum miasta nie są
          odpowiednie na inwestycje sakralne, raz w tygodniu można przecież się wybrać do
          kościoła na spacerek...
          • Gość: g-rat całe życie kolego, całe życie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:03
            obecnie nawet w mieście nieco większym niż Białystok, zatem wiem co mówię.
            Niech się kolega niezdrowo nie obrusza, jeżeli kolega szuka spokoju i ciszy
            ponownie zalecam wyjazd do puszczy, jeżeli jednak kolega chce mieszkać w
            mieście, niech pogodzi się z hałasem, spalinami, objazdami, dziurawymi ulicami
            itd itp... coś za coś, nie ma nic za darmo. Opinię kolega jak najbardziej może
            wyrażać, proszę uprzejmie, tylko po co jakieś głupie osobiste wycieczki o
            rzekomym pochodzeniu adwersarza z puszczy? Kula w płot
            • Gość: 11 Re: całe życie kolego, całe życie... IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 20.05.05, 13:21
              jezeli mieszkasz w innym mieście , to dlaczego zabierasz głos w sprawie , która
              Ciebie nie dotyczy?Nie pod Twoim oknem będzie stał ten kościół, tylko pod moim,
              więc chyba ja mam na ten temat więcej do powiedzenia niż Ty?po pierwsze
              jako "sąsiad", po 2 jako mieszkaniec tego miasta , a Ty nie zaliczasz się do
              żadnej z tych grup , więc nie dawaj nikomu rad , co ma zrobić , zajmij się
              własnym podwórkiem.Pozdrawiam
              • Gość: g-rat uprzejmie kolegę przepraszam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:29
                ale chyba mogę wyrazić swoje zdanie? Czy może jednak kolega demokrata odmawia
                mi tego prawa? Poza tym nie czuję się w obowiązku tłumaczyć koledze, który gdy
                zabrakło mu argumentów, zaczyna reagować dosyć nerwowo. Pewne, nazwijmy
                to "wartości", są uniwersalne, każde miasto jest z reguły hałaśliwe, a każda
                puszcza z reguły cicha, spokojna oraz pełna drzew. Jak już tak kolega bardzo
                boi się tego sąsiedztwa, to niech kolega skrzyknie mieszkańców - sasiadów,
                wystosuje petycję do kurii i prosi o jej rozpatrzenie, a nuż uda się coś
                zdziałać, kościół jeszcze nie stoi, więc nie wszystko stracone. Przy okazji -
                oby się kolega tylko o takie sąsiedztwo musiał martwić... Pozdrawiam.
          • tomek_tomasz Re: spokojnie kolego... 29.05.05, 13:12
            no cóż wybraliście takie władze miasta to macie! można by było powiedzieć :)
            ale jeśli mieszkańcy chcą za swoje pieniądze coś wybudować (tak jak np obiekt
            sakralny) to miasto powinno wspierać takie inwestycje. Ciekawe gdyby mieszkańcy
            jakiejś drogi z dziurami postanowili się zrzucić i dać np 1/3 inwestycji to czy
            imperaTur także by się zgodził dołożyć 2/3?
    • Gość: poddany III RK Re: Będzie nowy kościół IP: *.bsk.vectranet.pl 20.05.05, 09:57
      W państwie świeckim? Ech, naiwnych nie sieją :)
      • Gość: Yiga jestem prawosławna, gdzie idą moje pieniądze?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 14:29
        Nie rozumiem, jestem prawosławna, a więc dlaczego pieniądze z moich podatków
        idą na budowę kościołów?
    • Gość: Aurinko Re: Będzie nowy kościół IP: 195.205.3.* 20.05.05, 10:26
      Tego to nie mam sily komentowac, ale tragedia bedzie, jak plebs wybierze tura
      drudi raz...
      • Gość: Cezary Re: Będzie nowy kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 10:38
        Trzeba się opodotkować na rzecz nowego dzieła bożego. Bądzcie hojni :)
        Bóg zapłać.
      • Gość: Aurinko Re: Będzie nowy kościół IP: 195.205.3.* 20.05.05, 11:06
        Mysle, ze tur i s-ka wystapia o dofinansowanie budowy kosciolow do Unii.
    • venus99 Re: Będzie nowy kościół 20.05.05, 10:41
      drodzy białostoczczanie, serdecznie wam gratuluję nowej inwestycji.
      • Gość: Pablos Re: Będzie nowy kościół IP: 213.77.92.* 20.05.05, 10:52
        Wierni zapłacą. I za kupno działki i za budowę, a później utrzymanie światyni.
        Drodzy księża: a jak utrzymacie wszystkie światynie, gdy ludzie za takie
        zagrania zrażą się i nie dadzą grosza?
    • Gość: rowerzyk Re: Będzie nowy kościół IP: 195.177.197.* 20.05.05, 11:37
      Do kosciola farnego jest ok 500 metrow. Do kosciola na Pogodnej mniej wiecej
      tyle samo. Koszt budowy nowego kosciola to, jak obliczonona tym forum, ok 4,5
      tys zl przypadajacy na kazda z rodzin w parafi. Czy warto wydawac tyle, by raz
      w tygodniu miec troszke blizej? Kosciol jest uciazliwy dla otoczenia. Koscioly
      budowane w Bialymstoku (projektowane przez p. Chwaliboga?) szpeca krajobraz.
      Kosciol zajmie ceny teren w centrum miasta. Na zachodzie europy wiara przezywa
      kryzys. Spada ilosc wiernych, koscioly sa zamykane. W Polsce jest duzo nowych
      powolan, wiec trzeba kazdemu dac posadke :(
      Inwestujmy w ludzi, nie w budynki!

Pozdrawiam
      • Gość: exxpert2 Re: Będzie nowy kościół IP: *.csk.pl 20.05.05, 20:37
        rowerzyku,
        czytaj posty do końca,
        obliczono że ROCZNIE na rodzinę przypadnie 4,5 tys zł
        ale co roku PRZEZ minimum 7 LAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • alex.4 Re: Będzie nowy kościół 20.05.05, 11:57
      po co nowy kościól? Stare świecą już pustkami...
      • Gość: g-rat dawno w kościele chyba nie byłeś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:07
        przejdź się, nawet w celach czysto naukowych, na którąkolwiek godzinę w
        niedzielę, zobaczysz. Nie ma to jak doświadczenie, teoretyzowanie mija się
        czasem z rzeczywistością.
        • alex.4 Re: dawno w kościele chyba nie byłeś... 20.05.05, 12:08
          badania statystyczne są raczej dosyć jednoznaczne i bezlitosne. Liczba wiernych
          chodzących na msze regularnie stale i systematycznie spada. Nie iwdzę sensu
          budować nowe kościoły, po to aby były puste...
          • Gość: g-rat statystyka bywa zwodnicza, jako IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:39
            inteligentny człowiek powinieneś mieć tego świadomość. Moje "badania" nie
            potwierdzają Twojej opinii. Poza tym - alex - czy to Ty płacisz za budowę
            kościołów oraz wszelkich innych świątyń? Chyba nie, więc niech Cię o to głowa
            nie boli, zapłacą wierni. Przyznawanie gruntów przez ekipę Tur'a i w ogóle
            gospodarowanie miastem to już całkiem inna historia.
            • alex.4 Re: statystyka bywa zwodnicza, jako 20.05.05, 14:24
              staytsyka nie bywa zwodnicza... jest po prostu faktem - katolicyzm w Polsce jest
              w defensywie od 15 lat, wiernych praktykujacych ubywa.
              • Gość: g-rat alex nie opieraj się tylko na statystykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:27
                bo wpadniesz w maliny pewnego dnia, niektóre z nich naprawdę nie są do końca
                miarodajne.
    • Gość: 11 w naszym wojewódctwie jest już Turośl Kościelna! IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:53
      po co nam druga?niech mieszkańcy tej miejscowości zastrzegą nazwę , bo będzie
      za późno!
      • Gość: g-rat jest też Dobrzyniewo Kościelne , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:04
        i Dubicze Cerkiewne, tylko co ma piernik do wiatraka?
    • Gość: Kuba Re: Będzie nowy kościół IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.05.05, 12:58
      Prawda jest taka, że w Białymstoku dziesięć, góra dwanaście kościołów w
      zupełności by wystarczyło. Bo religijni co chcą się pomodlić to pójdą nawet i
      na drugą stronę miasta. No, ale wytłumacz to grzesznikowi- TUROWI... Rysiu
      zamiast zajmować się znacznie ważniejszymi inwestycjami, które w tym mieście są
      niezbędne to ciągle myśli tylko o świątyniach... A jak przyjdzie co do czego,
      to na nic miasto nie ma pieniędzy, a po "chrześcijańsku" oddają kolejne, warte
      spory kawał grosza ziemie. I to samo czeka Krywlany, Augustowską i inne tereny,
      które są przyszłością Białegostoku jeżeli nic nie zrobimy z tym brodatym świrem.
      • Gość: g-rat a dlaczego Rysiu myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:10
        tylko o kościołach? Bo wystarczy sprzedać działkę, a resztą tj. planowaniem,
        realizacją oraz utrzymaniem zajmą się inni - władzie kościelne + wierni,
        natomiast w przypadku poważnych inwestycji miejskich trzeba myśleć
        samodzielnie - zaplanować, przygotować plany, zgromadzić środki, zrealizować,
        odebrać itd itp... a to najwyrażniej przerasta możliwości ekipy Rysia, zatem
        prościej jest oddać działkę Kościołowi i niech sobie ludzie sami budują, w
        razie czego potem mozna powiedzieć, że w centrum nie ma już przecież terenów na
        inwestycje bo na każdym rogu stoi jakaś świątynia. Quod erat demonstrandum.
    • Gość: jerezs a cerkiew na Białostoczku !!??!!?? IP: 80.51.178.* 20.05.05, 13:17
      a na cerkiew na Białostoczku to nie chcą sie zgodzić, a kościoły budują, i to
      ma być tolerancja wyznaniowa, !!???!!??
      • Gość: g-rat to zwykła głupota, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:21
        która do tolerancji ma się nijak, potwierdza jednak ogólny niski poziom, brak
        profesjonalizmu oraz umiarkowaną zdolność do logicznego myślenia ekipy
        rządzącej.
    • Gość: jerezs a cerkiew na Białostoczku !!??!!?? IP: 80.51.178.* 20.05.05, 13:17
      a na cerkiew na Białostoczku to nie chcą sie zgodzić, a kościoły budują, i to
      ma być tolerancja wyznaniowa, !!???!!??
      • Gość: 11 Re: a cerkiew na Białostoczku !!??!!?? IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 20.05.05, 13:31
        czemu tak krzyczysz ? spokojnie , będziesz miał i Ty cerkiew..najlepiej
        zabudujcie caly Bialystok na wyścigi cerkwiami , kosciołami , a później módlcie
        się w nich o pracę i inwestorów!
      • Gość: exxpert2 Re: a cerkiew na Białostoczku !!??!!?? IP: *.csk.pl 20.05.05, 20:40
        przyjedź na Nowe Miasto i sam zobacz,
        10 lat budują i wszystko w miejscu stoi,
        za co to wszystko zbudować? i każdy dureń wie że wykończenie tego to jeszcze 3
        razy tyle co budowa, patrz: Białostoczek, jeszcze podłóg nie ma a już elewację
        remontują
    • Gość: Goran BUNT!!!! WZNIEŚMY BUNT!!!! IP: 83.175.144.* 20.05.05, 13:58
      Ludzie to jest chore. Jako rodowity mieszkaniec tego miasta, młdy katolik (
      wieżę w Boga, ale instytucja koscioła poprostu mnei poraża - mam 22 lata) mam
      dosć takiej popeliny jaka dzieje się w Białymstoku. Chciałbym zwołać ogólny
      protest (swoisty ruch oporu0 przeciwko budowie nowego koscioła i marnowaniu
      świetnej lokalizacji oaz strata grubych pieniędzy. Głosowalem na Tura bo nie
      widziałem innego kandydata, ale to co ten człowiek wyprawia przyprawia mnie o
      mdłosci. Chęnie bymmu osobiscie skrzywił tę ładną pseudochrześcijańską buźke...
      Zamierzam protestować przeciw budowie tego kościoła. Jeśli chcecie przyłączyć
      isę od mojej akcji, to podam swoje namiary i mam nadzieję, ze wielu ludzi
      pójdzie stanać przeciwko tej budowie...
      ZŁĄCZMY SIĘ PRZECIWKO DALSZEJ GŁUPOCIE WŁODARZY NASZEGO WSPANIAŁEGO MIASTA!!!!

Krzysztof Gorczak
      mail: goro@piasta.pl
      GG: 4383419

Zgłąszajcie się. Jeśłi bedzie nas dużo to moze coś zdziałąmy.
      NIECH NAS USŁYSZĄ!!!!
      • Gość: Poganin Re: BUNT!!!! WZNIEŚMY BUNT!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:47
        Popieram pomysł buntu przeciwko budowie kościoła. "Nie Czarnej Mafii i jej
        Sługusom". Nie pozwalajmy na grabienie naszego majątku. Kopnijmy czarnych w
        dupę bo oni nie mają zachamowań zawsze będą wyciągać łapy.
      • Gość: rowerzyk Re: BUNT!!!! WZNIEŚMY BUNT!!!! IP: 195.177.197.* 20.05.05, 14:58
        Mysle dokladnie tak samo.

Pozdrawiam.
    • Gość: .. Re: Be˛dzie nowy kos´ció? IP: 217.97.251.* 20.05.05, 14:06
      bedzie kosciol , a w szpitalach nie ma za co leczyc......
      • zewsi Re: Be˛dzie nowy kos´ció? 20.05.05, 14:07
        A co ma jedno z drugim wspólnego?
      • Gość: g-rat przepraszam uprzejmie, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:11
        gdzie kolega doszukał się korelacji między budową kościoła finansowaną przez
        wiernych, czyli m.in. również potrzebujących leczenia, a kosztami leczenia
        pokrywanymi, bądź też nie, przez państwo?
        • Gość: .. Re: przepraszam uprzejmie, ale IP: 217.97.251.* 20.05.05, 14:17
          a nie lepiej pieniadze od wiernych przeznaczyc na bardziej potrzebne sprawy w tym
          doinwestowac szpitale, potrzebujacych?
          • Gość: g-rat jeszcze raz przepraszam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:25
            ale wierni mogą dysponować swoim pieniędzmi dowolnie - czy to budując kościoły,
            wspomagając Caritas, Eleos lub inne fundacje, kupując samochody, mogą też
            przeznaczyć je na jałmużnę dla bezdomnych, zgubić, albo wydać na używki.
            Proponujesz, zdaje się, zwiększenie podaktów, które teoretycznie miałyby trafić
            do szpitali i innych potrzebujących? Naprawdę nie wiem co by to zmieniło, poza
            tym, że w Twojej kieszeni zostałoby mniej pieniędzy... dziura budżetowa jest
            naprawdę wielka. Co to w ogóle za pomysł - zabrać ludziom dysponującym
            prywatnymi pieniędzmi, aby w ten sposób, czysto teoretycznie, wspomóc
            szpitale??? Może w takim razie 100% zarobków przeznaczymy na podatki, żywność i
            mieszkania wydzielać zaczniemy wg rozdzielnika i w ten sposób końcu słuzba
            zdrowia stanie na nogi?
            • Gość: .. Re: jeszcze raz przepraszam, IP: 217.97.251.* 20.05.05, 14:33
              to niech te swoje pieniazki przeznacza na remont Berlinga, Jana Pawla II, stan nawierzchni
              niszczy ich samochody.... a pomodlic sie to mozna wszedzie
              • alex.4 Re: jeszcze raz przepraszam, 20.05.05, 14:48
                zamaist budować nowe kościoły mógłby pomagać szpitalom, lepiej pełnilby swoją
                posługę duchową....
                • Gość: g-rat jasneeee, po to płacimy podatki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:53
                  żeby potem wszystko i tak jeszcze raz finansować z własnej kieszeni, szpitale,
                  drogi itd itp...
                  • alex.4 Re: jasneeee, po to płacimy podatki, 20.05.05, 14:56
                    kościól w swoich poczatkowych dziejach przeznaczał większość funduszy na pomoc
                    biednym i chorym. Może wrócić do starych obyczajów
                    • Gość: g-rat jestem za, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:06
                      ale widać polityka i strategia są inne, chociaż i takie inicjatywy również są w
                      Kościele obecne, miejmy nadzieję, że uda się to z czasem zmienić. Do tego
                      potrzebne byłoby jednak również aktywne uczestnictwo osób świeckich. W USA
                      Kościół buduje i utrzymuje znakomite szpitale, to wszystko dzieje się jednak
                      również przy aktywnym udziale wiernych tworzących odpowiednie fundacje,
                      angażujących się w ich pracę, poświęcających swój czas i energię, u nas
                      zwyczajowo daje się na tacę i zapomina, a potem narzeka, że pieniądze
                      spożytkowane zostały inaczej niż bysmy to sobie wyobrazili.
                      • Gość: Goran BUNT!!! BUNT!!! IP: 83.175.144.* 20.05.05, 16:32
                        Ludzie to jest chore. Jako rodowity mieszkaniec tego miasta, młdy katolik (
                        wieżę w Boga, ale instytucja koscioła poprostu mnei poraża - mam 22 lata) mam
                        dosć takiej popeliny jaka dzieje się w Białymstoku. Chciałbym zwołać ogólny
                        protest (swoisty ruch oporu0 przeciwko budowie nowego koscioła i marnowaniu
                        świetnej lokalizacji oaz strata grubych pieniędzy. Głosowalem na Tura bo nie
                        widziałem innego kandydata, ale to co ten człowiek wyprawia przyprawia mnie o
                        mdłosci. Chęnie bymmu osobiscie skrzywił tę ładną pseudochrześcijańską buźke...
                        Zamierzam protestować przeciw budowie tego kościoła. Jeśli chcecie przyłączyć
                        isę od mojej akcji, to podam swoje namiary i mam nadzieję, ze wielu ludzi
                        pójdzie stanać przeciwko tej budowie...
                        ZŁĄCZMY SIĘ PRZECIWKO DALSZEJ GŁUPOCIE WŁODARZY NASZEGO WSPANIAŁEGO MIASTA!!!!

Krzysztof Gorczak
                        mail: goro@piasta.pl
                        GG: 4383419

Zgłąszajcie się. Jeśłi bedzie nas dużo to moze coś zdziałąmy.
                        NIECH NAS USŁYSZĄ!!!!
                        • Gość: Cezary Re: kościół jest potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 17:24
                          "Jak zawsze w mrocznych czasach, wielką pociechę przynosiła religia; kościoły
                          były pełne wiernych. Ale wpływ duchowieństwa - zarówno księży, jak i zakonników
                          - sięgał daleko poza stopnie ołtarzy i kazalnice i poza kratki konfesjonałów.
                          Sale parafialne oraz krypty kościołów zapewniały ochronę najróżniejszym
                          zgromadzeniom i spotkaniom. Klasztory przyjmowały uciekinierów, którzy z takich
                          czy innych powodów nie mogli się swobodnie poruszać po kraju. Nie po raz
                          pierwszy i nie po raz ostatni Kościół w Polsce odgrywał rolę wielkiego i
                          niezachwianego obrońcy ludzi zagrożonych niebezpieczeństwem - w tym działaczy
                          kultury."
                          N. Davies, Powstanie'44

• alex.4 Re: kościół jest potrzebny 21.05.05, 10:43
                            cezary wiesz jak blisko nowej działki są kościoły??? Nie pisałbyś takich glupot
                            gdybyś wiedział
                    • Gość: T-800 Re: jasneeee, po to płacimy podatki, IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.05.05, 20:15
                      alex.4 napisał:

> kościól w swoich poczatkowych dziejach przeznaczał większość funduszy na pomoc
                      > biednym i chorym. Może wrócić do starych obyczajów

Urbanowski, antyklerykalny populizm w czystej formie.
                      • alex.4 Re: jasneeee, po to płacimy podatki, 23.05.05, 17:26
                        piecyk zanim zaczniesz się wypowiadać to poczytaj trochę. Widzę że twoja wiedza
                        na temat pierwotnego kościoła jest żenujaco słaba...
                • Gość: T-800 Re: jeszcze raz przepraszam, IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.05.05, 20:15
                  alex.4 napisał:

> zamaist budować nowe kościoły mógłby pomagać szpitalom, lepiej pełnilby swoją
                  > posługę duchową....

Urbanowski, antyklerykalny populizm w czystej formie.
                  • alex.4 Re: jeszcze raz przepraszam, 23.05.05, 17:27
                    piecyk siłą wczesnego kościoła było właśnie pomóc biednym i potrzebującym...
                    ale aby to wiedzieć musiałbyś mieć pojęcie o historii kośioła której nie
                    posiadasz...
    • nekroskop88 Re: Będzie nowy kościół 20.05.05, 17:54
      hej, jeszcze nie dawno proboszcz Koszewnik mowil, ze nie bedzie budowal
      kosciola, kaplica miala wystarczyc, po co tyle kasy wladowano w remont bylego
      przedszkola, zeby teraz od nowa budowac kosciol? chore...
      • Gość: Z.P. Re: Czy to już kampania wyborcza antyklerykałów? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 20.05.05, 22:01
        Czas zwierać szeregi?
    • Gość: Gość Kler zabezpiecza się na przyszłość, lokuje w nieru IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:07
      Niemcy: Tysiąc kościołów na sprzedaż

Sprzedaż kościołów jest koniecznością, wynikającą z dramatycznego spadku
      dochodów Kościołów, zarówno Rzymskokatolickiego, jak i EKD. Głównymi powodami
      niskich poborów z podatku kościelnego są wystąpienia z Kościoła i kryzys
      demograficzny.
      www.ekumenizm.pl/content/article/20050329112811304.htm
      • Gość: Gość Re: Kler zabezpiecza się na przyszłość, lokuje w IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:16
        Kościół na sprzedaż

Wygląda na to, że społeczeństwa krajów bardziej cywilizowanych w szybkim
        tempie „wyrastają” z wciąż rozpowszechnionej w innych krajach wiary w różne
        rzeczy nie z tego świata. I tak np. o ile w Europie orientalnej przybytków
        religijnych przybywa w mniej-więcej takim samym tempie, w jakim rośnie liczba
        żebraków i nędzarzy, o tyle w najbogatszych krajach naszego kontynentu kościoły
        są zamykane jeden za drugim.
        www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004112406
    • Gość: exxpert2 Ja rozumiem że gdyby miasto się rozwijało IP: *.csk.pl 20.05.05, 22:45
      przybywało miejsc pracy, rosły nasze zarobki, u ludzi pojawiły się jakieś
      oszczędności, to siła rzeczy KK też mógłby się rozwijać,
      ale my mamy 20% bezrobocie, 5 milionów żyjących w skrajnej nędzy, 20 milionów
      żyjących w ubustwie,
      przepraszam,
      to gdzie ci ludzie mają sumienie wyciągając ręce po więcej

• zenon_smiglo Re: Ja rozumiem że gdyby miasto się rozwijało 21.05.05, 05:02
        Psy szczekaja a karawana jedzie dalej.

A z was sa wyjatkowo ohydne, zlosliwe i wredne Burki.
        • Gość: Dustin Re: Ja rozumiem że gdyby miasto się rozwijało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 10:14
          odmużdżyło? czy żona nie dała rano podupczyć?
          • alex.4 Re: Ja rozumiem że gdyby miasto się rozwijało 21.05.05, 10:24
            Polscy katolicy od dawna zyją w oblężonej twierdzy. Wioedzą że katolicyzm
            słąbnie. Dlatego reagują histerycznie. Budowa nowych kościołów to też oznaka tej
            histerii - pokaz siły za którą nie stoją realne potrzeby.
            • Gość: za St.Pytlem Re: konwersja na judaizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 10:29
              Pierwszym krokiem do konwersji na judaizm jest spotkanie z lokalnym rabinem,
              który pyta o pochodzenie oraz powody, dla których osoba chce przejść na judaizm.
              Następnie, przez okres 1-3 lat, należy przejść studia w Warszawie, na których
              poznaje się prawo i tradycje judaizmu. Jednak znajomość i rozumienie judaizmu, a
              nawet pragnienie, by żyć zgodnie z tą wiedzą, nie wystarczy do konwersji.

Osoba pragnąca żyć zgodnie z przykazaniami (micwot) musi faktycznie je
              przestrzegać. "Całe twoje ciało i cała twoja dusza muszą pozostawać w związku z
              Torą i z przykazaniami. Musisz przestrzegać (dla przykładu) szabatu, /.../, być
              szczerym, nie plotkować, obchodzić święta, modlić się" - powiada rabin Michael
              Schudrich. Stwierdza on, że konwersja na judaizm jest prosta, ponieważ procedura
              jest jasna i wyraźnie określona. Ale zarazem jest wymagająca, ponieważ od
              konwertyty wymaga się nie tylko znajomości, ale przede wszystkim przestrzegania
              niemal wszystkich przepisów żydowskiego prawa i tradycji.

Jeżeli osoba chcąca przejść na judaizm, wraz ze swym rabinem, uzna gotowość do
              konwersji, zostanie zaproszona przez rabina na spotkanie z sądem rabinicznym
              (Bejt Din), podejmującym ostateczną decyzję. Z reguły mają miejsce dwa takie
              spotkania, po których następuje obrzezanie (brit mila) dla mężczyzn, oraz
              zanurzenie w rytualnej łaźni (mykwa).

"Konwersja na każdą religię to poważna decyzja życiowa. W judaizmie wierzymy w
              to, że każdy moralnie żyjący człowiek ma udział w przyszłym świecie. Jeśli zaś
              kto chce zostać Żydem, musi być gotowy i zdolny do tego, by przestrzegać
              wszystkich praw i obyczajów (nawet jeśli nie robią tego ci, którzy urodzili się
              Żydami)" - powiada rabin Schudrich. Dlatego zaleca on, aby proces konwersji
              dokonywał się powoli, z wielką troską i namysłem.
            • Gość: T-800 Re: Ja rozumiem że gdyby miasto się rozwijało IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.05.05, 20:17
              W Białymstoku ma być nowa cerkiew. To też "pokaz siły"?
              • alex.4 Re: Ja rozumiem że gdyby miasto się rozwijało 23.05.05, 11:55
                kośioły bedą co kilkaset metrów. Absurd zupełny
                • Gość: g-rat nie rozumiem alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:50
                  co Ci tak w tych świątyczniach przeszkadza, ani to za Twoje pieniądze,
                  uczęszcz.. też nikt nie przymusza... jak nie lubisz omijaj szerokim łukiem i
                  tyle.
                  • alex.4 Re: nie rozumiem alex 30.05.05, 13:29
                    grunt nie jest bez ceny, tylko on kosztuje....
    • martm2 Re: Będzie nowy kościół 21.05.05, 10:54
      hurrrrrrrraaaaaaa!!! !!! czekałem na to latami! już się bałem, że jakiś frajer
      wybuduje tu (nie daj Boże!) jakąś galerię czy większy sklepik !!! Tur chyba
      znając swoje ostatnie dni (choć może i nie ostatnie, biorąc pod uwagę głosy
      emerytów i rencistów powyżej 60 lat) chce zrobić dla miasta coś, za co
      zapamiętają jego lata w magistracie; ręce opadają, płakać się kce...
      ale wiecie co? jak siętak zastanawiam to można tu dostrzec jakiśpozytyw -
      wieżowców w mieście nie budują, za to z mojego okna rozciąga siępiękna panorama
      blokowisk, z których wyłaniają się wieże kościołów, jeszcze paredziesiąt takich
      wież (jeszcze pare lat, i na pewno powstaną) i będziemy mieli najpiękniejszy
      skyline w Polsce!
      a tak na serio - wejdźcie se na forum polskich wieżowców na
      www.skyscrapercity.com i zobaczcie, co o naszym mieście, kościołach i
      inwestycjach sądzą mieszkańcy miast normalniejszych
      pzdr
    • Gość: dddddddd Re: Będzie nowy kościół IP: *.net / *.net 21.05.05, 19:51
      Może by tak jakieś boisko osiedlowe:)
    • kamilar Re: Będzie nowy kościół 21.05.05, 20:10
      Gdyby naród dotknęła klęska głodu księża umarliby ostatni:P
      • Gość: micha Re: Będzie nowy kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:17
        niech sobie budują co chcą , oby ZA SWOJE !
        Najpierw miasto lekką ręka oddaje tereny warte miliony dolców czarnym ,potem to
        samo miasto płacze w wywiadach że nie ma pieniędzy na drogi,szpitale,pomoc
        społeczną itp itd. Potem czarni przypuszczają zmasowany atak na owieczki w celu
        wyrwania biednym ludziom kasy na sfinansowanie ich chorych ambicji , bo przecież
        te nowe kościoły to chyba czarnym potrzebne najbardziej.
        Mieszkam niedaleko budowanego obecnie kościoła i musze przyznać że bezczelność
        czarnych nie zna granic.Nic to ,że biedna emerytka nie ma na lekarstwa , na
        kościół dać MUSI !
        Dopóki nie odmówimy stanowczo dawania kasy na to radosne budownictwo klechy
        dalej się będą szarogęsić i "zakościelą" nam całą Polskę.
        • alex.4 Re: Będzie nowy kościół 23.05.05, 12:18
          nie wiedzę powodu aby miasto oddawało dzialkę kościołowi
        • nekroskop88 Re: Będzie nowy kościół 23.05.05, 12:20
          i jesli juz zbuduja ten kosciol, to zeby nie byl on kolejnym koszmarkiem...
          • alex.4 Re: Będzie nowy kościół 23.05.05, 12:22
            :)
    • kaliszrychu Re: Będzie nowy kościół 25.05.05, 13:22
      nowy kosciol na Mazowieckiej???
      • nekroskop88 Re: Będzie nowy kościół 25.05.05, 17:20
        niestety tak...
        • zywie.bielarus Re: Będzie nowy kościół 25.05.05, 17:27
          To powinna byc Cerkiew. Cerkwi w Bialymstoku jest zdecydowanie za malo.
          • Gość: Kuba Re: Będzie nowy kościół IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.05.05, 19:27
            Wystarczająco... Jakoś cerkiew na Antoniku na nabożeństwach jest często nie
            zapłniona nawet do połowy, a ty następnych się domagasz ?? Wystarczy cerkwi,
            wystarczy kościołów, Ci co są zwolennikami budowy kolejnych świątyń, powinni
            lepiej zająć się swoją religią, bo zbawienia nie otrzymacie poprzez budowanie
            jak największej ilości kościołów, cerkwi, meczetów, synagog itd.
      • Gość: Ian Re: Będzie nowy kościół IP: 83.175.144.* 25.05.05, 23:56
        Kościół dostał budynek przedszkola przy Żelaznej i przebuduja go na kościół czy
        jakoś tak.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • nekroskop88 Re: Będzie nowy kościół 26.05.05, 09:45
          ja mysle ze kosciol stanie obok, a w przedszkolu bedzie plebania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka