18.06.05, 13:09
Jakie białostockie zabytki według Was powinny zostać odbudowane?
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:10
      w tytule mialy być zabytki :)
      • Gość: lenka Re: Zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:11
        na przyklad hotel Ritz, ale nie ma juz miejsca ...
        • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:12
          a co stoi na jego miejscu?
          • saunne Re: Zabytków 18.06.05, 13:15
            Muzeum Wojska
            • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:17
              a niedaleko hotelu nie było czasem teatru?
              • Gość: Białostoczanin Re: Zabytków IP: *.elpos.net 18.06.05, 13:22
                Odpowiadasz na :

Gość portalu: zzz napisał(a):

> a niedaleko hotelu nie było czasem teatru?

Np Teatr Wegierki ktory istnieje do dzisiaj (Tez zbudowano go przed wojna).
                • Gość: zzz nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego teatru.. IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:34
                  byłoby łatwiej.:(
                  • kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:38
                    Znalazłem tylko nazwę drzewiennego teatru "Rozkosz", no ale ten był w Zwierzyncu:)
                  • kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:38
                    Był też teatr "Na powietrzu" ale to obok rozkoszy:)
                    • Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:40
                      już mi kolega na forum przypomniał nazwę:) teatr "Palace":)))
                      • kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:41
                        Wiem czytałem. Necroscop dobry jest, duzo o mieście wiedzieć i często się
                        przydawać:)
                        • nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:43
                          ja cieszy sie, ze sie czesto przydawac :)
                          • Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:45
                            my także się cieszyć z Twoje zaangażowaniem:)
                            • nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:48
                              och ja sie gleboko wzruszyc i dziekowac za docenienie :)
                        • Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:44
                          a był wątek:ulubione zabytki w Białymstoku?Jeśli nie,możemy zrobić listę,głosowanie etc.:)
                          • nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:47
                            moimi ulubionymi zabytkami w Białymstoku są: Pałac Branickich, Stary i Nowy
                            Kościół Farny :)
                            • Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:49
                              Jestem za:Pałacem:)
                              • kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:51
                                Ja jakoś pałacu nie lubie. Nie wiem czeku. Wole, stare kamieniczki na
                                warszawskiej i budynki pofabryczne budowane zgodnie z zasadami białostockiej
                                szkoły murarskiej.
                                • nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:55
                                  mi podoba sie fabryka Biruna :) zwlaszcza ta rzezba... kurde zapomnialem
                                  kogo ;)))

moze zrobimy ranking zabytkow, ktore sie nam nie podobaja? Ja glosuje na
                                  Kosciol św. Rocha :)
                                  • Gość: zzz nielubiane zabytki. IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:56
                                    nie podoba mi się Teatr Węgierki:(
                                  • kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:59
                                    Merkury, rzymski odpowiednik Hermesa, boga kupców i złodziei, posłańca bogów.
                                    • nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 14:08
                                      o właśnie! dzieki bardzo :)
            • Gość: bialostoczanin Re: Zabytków IP: *.elpos.net 18.06.05, 13:20
              Nie prawda. Ritz stal naprzeciwko muzeum wojska w miejscu obecnego skweru obok
              Palacu Slubow .Jako ciekawostke dodam ze pod hotelem plynnela Bialka.
              • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:22
                czyli jest miejsce na odbudowe hotelu?
              • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:24
                oglądałam ostatnio program o Białymstoku.Mówiono właśnie o teatrze(drewnianym).Mieścił się na ul.Kilińskiego.Ponoć teraz znajduje się na jego miejscu park przy rondzie (naprzeciwko Pałacu Branickich).Wiecie coś więcej na ten temat?
                Na pewno nie chodzi tu o Teatr Węgierki.
                • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 13:34
                  Tak był taki teatr, zachowały się jego zdjęcia.
                  Węgierki powstał przed wojną, tak więc masz rację nie chodzi tu ten:)
                  Co do odbudowy, to kawelin przypomniał mi o figurce Św. Jana Nepomucena, od
                  której wzięła się nazwa ul. Świętojańskiej.
                • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:37
                  przewodnik z roku 1937 podaje tak:

to o teatrze:
                  "Teatr "Palace", ul. Kilińskiego 6. Przedstawienia raz lub dwa razy w tygodniu
                  Teatru Objazdowego Samorządów Woj. Białostockiego ze stałą siedzibą w Grodnie.
                  Odbywają sie tu takze przedstawienia zespolow teatralnych z Warszawy."

to o Ritzu:
                  "Przy końcu ul. Kilińskiego na rogu ul. Żwirki i Wigury (poprzednio zwanej ul.
                  Pałacową) stoi hotel Ritz, budynek trzypiętrowy z 1912r., mieszczacy
                  pierwszorzedny w miescie hotel i restauracje."
                  • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:39
                    właśnie o teatr "Palace" mi chodziło:)))
                    to o nim był program w tv:)Dziekuję bardzo!
                    • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:40
                      proszę bardzo :)
    • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 13:41
      A nie lepiej zamiast odbudowywać toczego juz nie ma, zając remontem, tego, co
      jeszcze zostało:)
      • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:42
        propozycja warta
        przemyslenia :).................................................................
        ................................................................................
        ................................................................................
        ......... Już! Można robić obie rzeczy jednocześnie :)
      • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:43
        z teatrem,np. byłby problem.Przecież nie wytnie sie wszystkich drzew w parku,żeby coś takiego ponownie wybudować:)
        • kamilar No to lecimy:) 18.06.05, 13:49
          Wymieniam: Cerkiew na Sienkiewicza, Wielka Synagoga, prezbiterium białego
          Kościoła:), kapliczke na wzgórzu Sw. Rocha:), drewniany dom Zamenhoffa,
          altana-restauracja, teatr w Zwierzyńcu.
          A i jeszcze udostepnił bym zwiedzającym krypty pod Białym kościołem:)
          • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:51
            a w tej chwili nie mozna tam wchodzić?
            W kryptach,katakumbach etc. panuje niesamowita atmosfera(jak np. w podziemiach na Św.Krzyżu):)
            • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:54
              Znam takich co wchodzili, ale trzeba z proboszczem się ugadać;(
              Dopowiem, że są tam pochówki bardzo stare, prawdopodobnie Piotra
              Wiesiołowskiego, jest też Izabela Branicka, jest też jej krewna, która
              przyjechała do cioci w odwiedziny i zmarła:(
              • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:55
                hmm,to byłoby ciekawe!Ciekawe czy ich balsamowano,jak zakonników???
                • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:01
                  Wiem tylko tyle, że trumny są drewniane, nie ma kamiennych sarkofagów.
                  Najstarszy pochówek, chyba Wiesiołowskiego jest ciekawy, bo u wieka trumny
                  znajduje się lufcik, prawdopodobnie pozostałość pogańskich wierzeń. Są tam też
                  szyszki chmielu.
                  • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:03
                    kurczę,to zupełnie jak na Sw.Krzyżu.Tam można było obejrzeć zachowane w bardzo dobrym stanie zwłoki zakonników(robi wrażenie).Trumny też były skromne,drewniane.Chciałabym to kiedyś zobaczyć w Białymstoku(może się uda):)
                    • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:05
                      Jakolwiek, ja sam mam trochę wątpliwości natury moralnej, czy wypada robić kasę
                      na zmarłych.
                      • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:06
                        powiem tak,tam nikt nie brał za to pieniedzy...
                        • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:09
                          no wlasnie :) a jakby zostal odkryty rzekomy tunel łączący Stary Kościół z
                          Pałacem Branickich to wtedy bylaby to super atrakcja :)
                        • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:09
                          To gorzej:(
                          W Krakowie biorą, a pod katafalkiem Piotra Skargi walają się opakowania po
                          chipsach i zużyte bilety wstępu:(
                          • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:16
                            hmm,nie skomentuje takiego zachowania...Wstyd!I nic więcej!:(
                          • Gość: bridie Re: No to lecimy:) IP: *.piasta.pl 25.06.05, 23:25
                            Pod katafalkiem Skargi - u Świętych Piotra i Pawła to nie śmieci sie walają -
                            tylko karteczki z prośbami do spełnienia..........
              • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:56
                szkoda ze Janka pochowali gdzie indziej :(
                • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:57
                  moze to i dobrze,że z dala od żony?:)
                  • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:58
                    hehe moze tak, w koncu ich zgodne malzenstwo to byly tylko pozory, ale jako
                    osoba dzieki ktorej Białystok sie rozwinal powinna byc pochowana w Białymstoku:(
                    • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:00
                      moze tzreba przywrócić miastu jego szczątki???
                      • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:02
                        może tak, może nie, ciekawe czy oddadzą? :)
                • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:02
                  Serce tu, a ciało tam gdzie cala familia: Piotra i Pawła w Krakowie. Towarzystwo
                  tam lepsze jak u nas, bo obok Skargi Piotra:)
                  • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:05
                    czy lepsze?może bardziej znane!Z Czrtoryskimi było tak samo,ich miastem są Puławy,a prawie wszystkie pamiątki z nimi związane znajdują się w Krakowie albo za granicą:(
                    • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:11
                      popieram! a ja bym jeszcze zabrał obraz chyba z Muzeum Narodowego w Wawie
                      przedstawiajacy Izabele Branicka heheehe :) warto by było stworzyć w Pałacu
                      Muzeum Branickich
                      • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:15
                        Faktem jest, Ze Pani Krakowska, po śmierci męża, jak podaje F. Shulz, Podróże
                        Inflantczyka z Rygi do Warszawy i po Polsce w latach 1791-1793. Przełożył Józef
                        Ignacy Kraszewski z oryginałem sprawdził, wstępem i przypisami opatrzył Wacław
                        Zawadzki, Warszawa 1956, nie dbała o pałac i wyglądał na bardzo zaniedbany.
                        • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:16
                          za to dalej dbała o rozwój nauki i sztuki w Białymstoku :)
          • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:53
            ja jestem za odbudową Wielkiej Synagogi oraz synagogi, ktora znajdowala sie
            naprzeciwko ul. Bożniczej i pochodziła z roku 1715

• nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:53
            a co to za cerkiew na sienkiewicza?
            • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:58
              W Dobrońskim jest jej fotka s. 95, Sobór na Placu Wyzwolenia, budowany od 1898 r.
              Będzi to między Sienkiewicza i Fabryczną. wystarczy wyburzyć potworka GW i
              będzie miejsce:)
              • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:00
                czy to jest Sobór p.w. Zmartwychwstaniea Chrystusa rozebrany w 1937 r.??
                • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:04
                  Prawdopodobnie tak:)
                  • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:05
                    to też zaliczam go do odbudowy :))
                    • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:07
                      i jeszcze Kościół ewangelicki przy ul. Warszawskiej, zbudowany w roku 1829
                      przez osadników niemieckich. Rozebrany w 1909 r.
                      • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:10
                        Żeby odbudować ten kościół trzeba by wyburzyć Wojciecha, czyż nie?
                        • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:13
                          a, to przepraszam, nie wiedzialem ze Wojciech stoi na jego miejscu :)
                          • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:16
                            Ja też ie jestem pewny. Tylko mi się tak wydaje.
                            • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:17
                              daty by sie zgadzaly, tamten rozebrany w 1909, czyli w roku, w ktorym
                              rozpoczeta budowe Wojciecha :)
                              • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:19
                                Nie martw się ja postuluje odbudowę transeptu białego kościoła i przywrócenie
                                dwóch posągów we wnękach na froncie kościoła
                                • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:20
                                  a czyje to były posągi?
                                  • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:21
                                    Żebym to ja wiedział, ale zawsze możemy nawet zabrać z kościoła w Knychówku:)
                                    • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:22
                                      o widzisz, dobry pomysł :)
                              • ogabignac Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:20
                                A ja zawsze myślałem, że to ten sam, że katolicy podebrali go ewangelikom.
                                • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:22
                                  Wojciech był najpierw kościołem ewangelickim
                                • koczisss Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:23
                                  NIe podebrali, a przejeli, jak już ewangelików tu nie było:)))
                          • koczisss Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:21
                            Bo to ten sam kościół:)))
                            • ogabignac Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:26
                              To po co kłamacie?
                              • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:26
                                nikt nie kłamie
                                • ogabignac Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:28
                                  A to?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=25371999&a=25373852
                                  • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:31
                                    Śpieszę wyjaśniać, nie ma tu kłamstwa. Rozebrano kościół ewangelicki i zbudowano
                                    ewangelicki, przejęty dopiero po wojnieprzez katolików.
                                    • ogabignac Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:32
                                      Dziękuję i psz-szam:)
                                      • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:32
                                        Wybaczamy:)
                                        • nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:34
                                          popieram, wybaczamy! :))))
                                          • Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:37
                                            a ja sie zastanowie......zartowałam:)
                                  • kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:32
                                    Dodam, że rozety w tym kościele były robione na zamówienie w Wiedniu:)
    • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:28
      Gotycki zamek.
      • ogabignac Re: Zabytków 18.06.05, 14:29
        Wagę miejską - nie żadną atrapę.
        • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:33
          a gdzie to jest lub było zlokalizowane?
          • ogabignac Re: Zabytków 18.06.05, 14:34
            Ponoć właśnie na deptakuuu;))
            • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:35
              o kurczę,fajnie!Wobec tego żadne pomniki żubrów i niedźwiedzi nie są potrzebne,trzeba zrobić coś z tą wagą:)
          • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:35
            Zamek, to proste. Żeby nie było Ci załatwo powiem tylko tyle, że jego odbudowa
            wiązałaby się z przeniesieniem pałacu branickich. Dodam tylko, że istnienie
            gotyckiej budowli nie jest do konca potwierdzone, jakkolwiek niektorzy uważają,
            że zachowało się jedno gotyckie okinnko piwniczne, to chyba te nieotynkowane od
            strony ogrodu:)
            • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:37
              ja slyszalem ze na miejscu pałacu stał najpierw gotycki zamek, potem
              renesansowy dworek i w koncu barokowy pałac, ktory został potem sklasycyzowany
              przez jakiegos tam architekta ;))
              • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:38
                W dodatku ten architekt dokonał śmiałego odwrócenia budowli o 180 stopni.
                • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:41
                  naprawde??? no cos takiego, jakie to ludzie bezczelne... :)
      • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:35
        zbudujmy neogotycki Zamek Królewski i wciskajmy kit turystom, ze Białystok był
        stolicą Polski :)
        • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:36
          jeśli będę mogła zostać przewodniczką turystyczną,poprę ten pomysł:)
          • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:37
            no dobra :)
            • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:39
              fajnie!:)
              • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:40
                rozumiem, ze bedziesz pracowac społecznie? :)
                • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:42
                  hmm,wiesz jak ciężkie jest życie studenta?A Ty mi jeszcze prace społeczne proponujesz?:)
                  • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:43
                    no dobrze, bedziemy Ci płacić jak w Biedronce :))
        • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:37
          Mój kolega z Bielska, rok temu zapytal mnie sie "Co to za zabytkowy kościól na
          tym cmentarzu stoi, kiedy go wybudowali":)))))))))))))))))))
          Mamy też autentyczny barok na wysokim stoczku:)
          • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:38
            tak! pamietam, kiedys mowiles ze z niego juz tynk odpada wiec wyglada jak
            zabytek :)
            • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:42
              O rety co za pamięć. Przepraszam, że się powtarzam:(
              Ogólnie postulowałbym zakaz remontowanie budynków na Warszawskiej i rynku
              Kościuszki w stylu dojrzały Bierut, eklektyczny Gomułka, klasycystyczny Gierek,
              Secesyjny Jaruzelski. Wszystko to w celu poczekania aż się roapadną a następnie
              ich wyburzenia i postawienia tam czegoś skromnego ale ładnego zarazem.
            • koczisss Re: Zabytków 18.06.05, 15:45
              Przyjezdni myślą, że to zabytek, i nie należy ich wyprowadzać z błędu:)))
          • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:39
            na upartego mozna podciagnac Katedre pod gotyk i zmienic fakty, niech to
            barokowy Nowy-Stary Kosciółek bedzie dobudowka :))
            • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:43
              Właśnie ja się zawsze zastanawiam jakim cudem można nazywać ten Kościół
              barokowym, toć to prędzej renesans. Jedynie wystrój wnętrza jest barokowy. A na
              zewnątrz gdzie woluty, falista fasada, cokolwiek barokowego???
              • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:46
                tak, tak, tak!!! wreszcie ktos mądry! juz myslalem ze mam luki w wyksztalceniu
                jakies :) to dlatego pisze, ze barokowy :) tylko niektore wydawnictwa podaja ze
                to jest poznorenesansowy kosciol, wiekszosc podaje ze to wczesnobarokowy lub -
                uwaga! - późnobarokowy (!) wiec od dzisiaj bede mowil ze to kosciol renesansowy
                z barokowymi i rokokowymi wnetrzami :)
                • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:57
                  Tymbardziej, że kościół ten powstał w 1617 roku, a więc zaraz po pierwszym
                  polskim barokowym budynku czyli kościele jezuickim Piotra i Pawła w Krakowie.

Kościół Św. Piotra i Pawła - przy ul. Grodzkiej. Pierwszy w Krakowie barokowy
                  kościół. Świątynia z przepiękną fasadą wzorowaną na rzymskich kościołach. Swego
                  wyglądu nie zmienił od czasów króla Zygmunta III Wazy. Wzniesiony dla OO.
                  Jezuitów w latach 1597-1619. Jego niezwykle duża kopuła góruje nad miastem. W
                  1723 roku przed kościołem stanęły figury 12- tu apostołów.

Przez długi czas wszystkie kościoły barokowe były niemal dokładną kopią Il Gesu,
                  czyli budowli która zapoczątkowała barok. Więc budowniczy białego Kościoła
                  musiałby byc naprawde niesamowity, momentalnie przeszczepił Światowe wzorce,
                  które dopiero kiełkowały w Krakowie i nie tylko to, ale w dodatku zdołał zminić
                  niemal całkowicie założenia nowego stylu:)
                  Wniosek: albo to jest kościół renesansowy, albo barok wileński z fasadą wieżową
                  należy nazywać barokiem białostockim, bo juz w 1617 dodaliśmy temu stylowi wieżę:)
                  • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 15:00
                    ktos musiał być prekursorem :)
                    • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 15:04
                      a co myslicie o stworzeniu jakiegos Szlaku Branickich od Białegostoku (Stary
                      Kosciol, Pałac Branickich, Pałacy goscinny) do Choroszczy (Letnia rezydencja)
                      • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 15:17
                        A na szlaku będą kursowały powozy wzorowane na modelach Dangla.
                        Kościuszko z Poniatowskim lubili tak śmigać Kabrioletami po Warszawie, to i po
                        białym tęz tak będzie można:)
                        • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 15:18
                          :)))))
                          • alex.4 Re: Zabytków 22.06.05, 12:17
                            oj neogotyk to nie jest GOTYK
                            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 15:19
      Dobra idę czytać o Burżuazji warszawskiej. O białostockiej niestety nie napisano
      książki. Trzymajcie się:)
      • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 15:21
        ok, miłej lektury :)))))
    • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 19:53
      Dyskusja umarła:~(
      • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 19:58
        niestety :(
        • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:02
          Bi my już chłopie wszystko razem odbudowali, o trzy pietra za dużo nawet
          sprawowali:)))
          • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:04
            wróciłąm!!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:05
              yeah!!!!!!
            • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:06
              A ja niestety lecę coć nie chcę.
              Lecę bo życie jest złe
              Lecę ............
              no dobra tego nie napisze, bo zaczną plotkarze forumowi coś świergotać.
              • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:08
                ja o niczym nie powiem!!!:P
                • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:09
                  Ty nie, ale linki mają uszy, pozatym źli nie śpią, oni słuchają:)
                  • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:10
                    na językach?hehe
          • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:05
            to dawaj teraz burzym :))))
            • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:06
              a coż Ty burzyć chcesz,ha?:P
            • kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:06
              My postawili, to i my zburzym.
              • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:13
                no wlasnie ! na pierwszy ogien dawaj kosciol rocha:)
                • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:15
                  to ja przyniosę nitroglicerynę,zrobimy małe BUM!:D
                  • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:17
                    a doniesiesz? :)
                    • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:21
                      a wątpisz w moje zdolności?chemiczne?:D
                      • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:23
                        jakbym smial :)
                        • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:35
                          wszyscy się chyba wystraszyli z powodu bomby na forum!buahaha:)
                          • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:38
                            hehehe :)
              • Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:14
                miasto zamarło,to straszne!!!:)
                • nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:15
                  wiedza ze bedziem burzyc, to sie pochowali :)
                  • alex.4 Re: Zabytków 21.06.05, 14:35
                    Synagogę:)
                    • alex.4 Re: Zabytków 22.06.05, 12:18
                      chodzi oczywiście o odbudowanie...
                      • nekroskop88 Re: Zabytków 22.06.05, 13:29
                        a co w niej mogloby byc po odbudowaniu? Moze muzeum jakies...?
                      • nekroskop88 Re: Zabytków 22.06.05, 13:29
                        a co w niej mogloby byc po odbudowaniu? Moze muzeum jakies...?
                        • kamilar Re: Zabytków 22.06.05, 15:42
                          Jak to co, powinieneś napisać kto. Oczywiście, że Żydzi, zbudujemy im taki mały
                          Birobidżan.
                          • alex.4 Re: Zabytków 22.06.05, 15:47
                            Myuzeum Białostockich Żydów to byłby bardzo dobry pomysł. W ko.ncu to byłą
                            ancja która w Białymstoku dominowała.
                            A poza tym to byłaby atrakcja turystyczna:)
                            • nekroskop88 Re: Zabytków 22.06.05, 20:36
                              Muzeum Żydów Białostockich (ew. Podlaskich) mozna zrobic w Tykocinie :)
                              • alex.4 Re: Zabytków 23.06.05, 12:51
                                Białystok nie jest gorszy też ma dobre tradycje:)
                                • nekroskop88 Re: Zabytków 23.06.05, 14:44
                                  ale jak na razie odbudowana synagoga jest w naszych umysłach ;)
                                  • alex.4 Re: Zabytków 23.06.05, 14:47
                                    pamietasz film dotyczący żydowskiego Białegostoku? Który wywołął tyle emocji na
                                    tym forum? Przecież to jest dobry pomysł na promocje Białegostoku. A przy
                                    okazji pamietanie o przeszłości Białegostoku. Może pokażmy, że Białystok to nie
                                    jest miasto ksenofobiczne, ale lezy ono na styku kilku kultór, któe miały wpływ
                                    na rozwój Białegostoku?????
                                    • nekroskop88 Re: Zabytków 23.06.05, 14:58
                                      po pierwsze kultur ;))

po drugie zgadzam się, jestem za budową cerkwi, kościołów, synagog, kościołów
                                      protestanckich (Babtyści chcą wybudować drugi zbór) itp.

tyle, ze naszemu miastu na tym nie zależy, związek Tatrow staral sie o budynek,
                                      aby moc stworzyc tatarski instytut historyczny, staral sie, staral i nie
                                      dostal, za to w Gdańsku od razu zaproponowano im budynek, ze zniżka na czynsz,
                                      i instytut powstanie w tamtym miescie :(
                                      • alex.4 Re: Zabytków 23.06.05, 15:45
                                        podkreślanie wielokulturowości Białegostoku może przyczynić się do zmiany
                                        nienajlepszych stereotypów o Białymstoku. Instytut tatarski proszę bardzo,
                                        muzeum żydó białostockich proszę bardzo.
    • Gość: ras to czego nie ma IP: *.elpos.net 25.06.05, 14:13
      jeżeli kogoś interesuje sprawa nieistniejących zabytków odsyłam do wystawy "To
      czego nie ma" prezentującej fotografie takich obiektów z terenu dzisiejszego
      województwa. Ostatnio była wywieszona w hali wydziału architektury na ul.
      Grunwaldzkiej, część jest dostępna na stronie
      www.szukamypolski.com/wystawy/niema/
      • alex.4 Re: to czego nie ma 25.06.05, 14:14
        ras więc czego ci żal????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka