nekroskop88 18.06.05, 13:09 Jakie białostockie zabytki według Was powinny zostać odbudowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lenka Re: Zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:11 na przyklad hotel Ritz, ale nie ma juz miejsca ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:17 a niedaleko hotelu nie było czasem teatru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białostoczanin Re: Zabytków IP: *.elpos.net 18.06.05, 13:22 Odpowiadasz na : Gość portalu: zzz napisał(a): > a niedaleko hotelu nie było czasem teatru? Np Teatr Wegierki ktory istnieje do dzisiaj (Tez zbudowano go przed wojna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego teatru.. IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:34 byłoby łatwiej.:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:38 Znalazłem tylko nazwę drzewiennego teatru "Rozkosz", no ale ten był w Zwierzyncu:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:38 Był też teatr "Na powietrzu" ale to obok rozkoszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:40 już mi kolega na forum przypomniał nazwę:) teatr "Palace":))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:41 Wiem czytałem. Necroscop dobry jest, duzo o mieście wiedzieć i często się przydawać:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:43 ja cieszy sie, ze sie czesto przydawac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:45 my także się cieszyć z Twoje zaangażowaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:48 och ja sie gleboko wzruszyc i dziekowac za docenienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:44 a był wątek:ulubione zabytki w Białymstoku?Jeśli nie,możemy zrobić listę,głosowanie etc.:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:47 moimi ulubionymi zabytkami w Białymstoku są: Pałac Branickich, Stary i Nowy Kościół Farny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:49 Jestem za:Pałacem:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:51 Ja jakoś pałacu nie lubie. Nie wiem czeku. Wole, stare kamieniczki na warszawskiej i budynki pofabryczne budowane zgodnie z zasadami białostockiej szkoły murarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:55 mi podoba sie fabryka Biruna :) zwlaszcza ta rzezba... kurde zapomnialem kogo ;))) moze zrobimy ranking zabytkow, ktore sie nam nie podobaja? Ja glosuje na Kosciol św. Rocha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz nielubiane zabytki. IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:56 nie podoba mi się Teatr Węgierki:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 13:59 Merkury, rzymski odpowiednik Hermesa, boga kupców i złodziei, posłańca bogów. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: nie potrafię sobie przypomnieć nazwy tego tea 18.06.05, 14:08 o właśnie! dzieki bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialostoczanin Re: Zabytków IP: *.elpos.net 18.06.05, 13:20 Nie prawda. Ritz stal naprzeciwko muzeum wojska w miejscu obecnego skweru obok Palacu Slubow .Jako ciekawostke dodam ze pod hotelem plynnela Bialka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:24 oglądałam ostatnio program o Białymstoku.Mówiono właśnie o teatrze(drewnianym).Mieścił się na ul.Kilińskiego.Ponoć teraz znajduje się na jego miejscu park przy rondzie (naprzeciwko Pałacu Branickich).Wiecie coś więcej na ten temat? Na pewno nie chodzi tu o Teatr Węgierki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 13:34 Tak był taki teatr, zachowały się jego zdjęcia. Węgierki powstał przed wojną, tak więc masz rację nie chodzi tu ten:) Co do odbudowy, to kawelin przypomniał mi o figurce Św. Jana Nepomucena, od której wzięła się nazwa ul. Świętojańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:37 przewodnik z roku 1937 podaje tak: to o teatrze: "Teatr "Palace", ul. Kilińskiego 6. Przedstawienia raz lub dwa razy w tygodniu Teatru Objazdowego Samorządów Woj. Białostockiego ze stałą siedzibą w Grodnie. Odbywają sie tu takze przedstawienia zespolow teatralnych z Warszawy." to o Ritzu: "Przy końcu ul. Kilińskiego na rogu ul. Żwirki i Wigury (poprzednio zwanej ul. Pałacową) stoi hotel Ritz, budynek trzypiętrowy z 1912r., mieszczacy pierwszorzedny w miescie hotel i restauracje." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:39 właśnie o teatr "Palace" mi chodziło:))) to o nim był program w tv:)Dziekuję bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 13:41 A nie lepiej zamiast odbudowywać toczego juz nie ma, zając remontem, tego, co jeszcze zostało:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 13:42 propozycja warta przemyslenia :)................................................................. ................................................................................ ................................................................................ ......... Już! Można robić obie rzeczy jednocześnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:43 z teatrem,np. byłby problem.Przecież nie wytnie sie wszystkich drzew w parku,żeby coś takiego ponownie wybudować:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar No to lecimy:) 18.06.05, 13:49 Wymieniam: Cerkiew na Sienkiewicza, Wielka Synagoga, prezbiterium białego Kościoła:), kapliczke na wzgórzu Sw. Rocha:), drewniany dom Zamenhoffa, altana-restauracja, teatr w Zwierzyńcu. A i jeszcze udostepnił bym zwiedzającym krypty pod Białym kościołem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:51 a w tej chwili nie mozna tam wchodzić? W kryptach,katakumbach etc. panuje niesamowita atmosfera(jak np. w podziemiach na Św.Krzyżu):) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:54 Znam takich co wchodzili, ale trzeba z proboszczem się ugadać;( Dopowiem, że są tam pochówki bardzo stare, prawdopodobnie Piotra Wiesiołowskiego, jest też Izabela Branicka, jest też jej krewna, która przyjechała do cioci w odwiedziny i zmarła:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:55 hmm,to byłoby ciekawe!Ciekawe czy ich balsamowano,jak zakonników??? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:01 Wiem tylko tyle, że trumny są drewniane, nie ma kamiennych sarkofagów. Najstarszy pochówek, chyba Wiesiołowskiego jest ciekawy, bo u wieka trumny znajduje się lufcik, prawdopodobnie pozostałość pogańskich wierzeń. Są tam też szyszki chmielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:03 kurczę,to zupełnie jak na Sw.Krzyżu.Tam można było obejrzeć zachowane w bardzo dobrym stanie zwłoki zakonników(robi wrażenie).Trumny też były skromne,drewniane.Chciałabym to kiedyś zobaczyć w Białymstoku(może się uda):) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:05 Jakolwiek, ja sam mam trochę wątpliwości natury moralnej, czy wypada robić kasę na zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:06 powiem tak,tam nikt nie brał za to pieniedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:09 no wlasnie :) a jakby zostal odkryty rzekomy tunel łączący Stary Kościół z Pałacem Branickich to wtedy bylaby to super atrakcja :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:09 To gorzej:( W Krakowie biorą, a pod katafalkiem Piotra Skargi walają się opakowania po chipsach i zużyte bilety wstępu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:16 hmm,nie skomentuje takiego zachowania...Wstyd!I nic więcej!:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bridie Re: No to lecimy:) IP: *.piasta.pl 25.06.05, 23:25 Pod katafalkiem Skargi - u Świętych Piotra i Pawła to nie śmieci sie walają - tylko karteczki z prośbami do spełnienia.......... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:56 szkoda ze Janka pochowali gdzie indziej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 13:57 moze to i dobrze,że z dala od żony?:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:58 hehe moze tak, w koncu ich zgodne malzenstwo to byly tylko pozory, ale jako osoba dzieki ktorej Białystok sie rozwinal powinna byc pochowana w Białymstoku:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:00 moze tzreba przywrócić miastu jego szczątki??? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:02 może tak, może nie, ciekawe czy oddadzą? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:02 Serce tu, a ciało tam gdzie cala familia: Piotra i Pawła w Krakowie. Towarzystwo tam lepsze jak u nas, bo obok Skargi Piotra:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:05 czy lepsze?może bardziej znane!Z Czrtoryskimi było tak samo,ich miastem są Puławy,a prawie wszystkie pamiątki z nimi związane znajdują się w Krakowie albo za granicą:( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:11 popieram! a ja bym jeszcze zabrał obraz chyba z Muzeum Narodowego w Wawie przedstawiajacy Izabele Branicka heheehe :) warto by było stworzyć w Pałacu Muzeum Branickich Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:15 Faktem jest, Ze Pani Krakowska, po śmierci męża, jak podaje F. Shulz, Podróże Inflantczyka z Rygi do Warszawy i po Polsce w latach 1791-1793. Przełożył Józef Ignacy Kraszewski z oryginałem sprawdził, wstępem i przypisami opatrzył Wacław Zawadzki, Warszawa 1956, nie dbała o pałac i wyglądał na bardzo zaniedbany. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:16 za to dalej dbała o rozwój nauki i sztuki w Białymstoku :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:53 ja jestem za odbudową Wielkiej Synagogi oraz synagogi, ktora znajdowala sie naprzeciwko ul. Bożniczej i pochodziła z roku 1715 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:53 a co to za cerkiew na sienkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 13:58 W Dobrońskim jest jej fotka s. 95, Sobór na Placu Wyzwolenia, budowany od 1898 r. Będzi to między Sienkiewicza i Fabryczną. wystarczy wyburzyć potworka GW i będzie miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:00 czy to jest Sobór p.w. Zmartwychwstaniea Chrystusa rozebrany w 1937 r.?? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:05 to też zaliczam go do odbudowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:07 i jeszcze Kościół ewangelicki przy ul. Warszawskiej, zbudowany w roku 1829 przez osadników niemieckich. Rozebrany w 1909 r. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:10 Żeby odbudować ten kościół trzeba by wyburzyć Wojciecha, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:13 a, to przepraszam, nie wiedzialem ze Wojciech stoi na jego miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:16 Ja też ie jestem pewny. Tylko mi się tak wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:17 daty by sie zgadzaly, tamten rozebrany w 1909, czyli w roku, w ktorym rozpoczeta budowe Wojciecha :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:19 Nie martw się ja postuluje odbudowę transeptu białego kościoła i przywrócenie dwóch posągów we wnękach na froncie kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:21 Żebym to ja wiedział, ale zawsze możemy nawet zabrać z kościoła w Knychówku:) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:20 A ja zawsze myślałem, że to ten sam, że katolicy podebrali go ewangelikom. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:22 Wojciech był najpierw kościołem ewangelickim Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:23 NIe podebrali, a przejeli, jak już ewangelików tu nie było:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:28 A to? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=25371999&a=25373852 Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:31 Śpieszę wyjaśniać, nie ma tu kłamstwa. Rozebrano kościół ewangelicki i zbudowano ewangelicki, przejęty dopiero po wojnieprzez katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: No to lecimy:) IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:37 a ja sie zastanowie......zartowałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: No to lecimy:) 18.06.05, 14:32 Dodam, że rozety w tym kościele były robione na zamówienie w Wiedniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:33 a gdzie to jest lub było zlokalizowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:35 o kurczę,fajnie!Wobec tego żadne pomniki żubrów i niedźwiedzi nie są potrzebne,trzeba zrobić coś z tą wagą:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:35 Zamek, to proste. Żeby nie było Ci załatwo powiem tylko tyle, że jego odbudowa wiązałaby się z przeniesieniem pałacu branickich. Dodam tylko, że istnienie gotyckiej budowli nie jest do konca potwierdzone, jakkolwiek niektorzy uważają, że zachowało się jedno gotyckie okinnko piwniczne, to chyba te nieotynkowane od strony ogrodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:37 ja slyszalem ze na miejscu pałacu stał najpierw gotycki zamek, potem renesansowy dworek i w koncu barokowy pałac, ktory został potem sklasycyzowany przez jakiegos tam architekta ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:38 W dodatku ten architekt dokonał śmiałego odwrócenia budowli o 180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:41 naprawde??? no cos takiego, jakie to ludzie bezczelne... :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:35 zbudujmy neogotycki Zamek Królewski i wciskajmy kit turystom, ze Białystok był stolicą Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:36 jeśli będę mogła zostać przewodniczką turystyczną,poprę ten pomysł:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:40 rozumiem, ze bedziesz pracowac społecznie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 14:42 hmm,wiesz jak ciężkie jest życie studenta?A Ty mi jeszcze prace społeczne proponujesz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:43 no dobrze, bedziemy Ci płacić jak w Biedronce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:37 Mój kolega z Bielska, rok temu zapytal mnie sie "Co to za zabytkowy kościól na tym cmentarzu stoi, kiedy go wybudowali":))))))))))))))))))) Mamy też autentyczny barok na wysokim stoczku:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:38 tak! pamietam, kiedys mowiles ze z niego juz tynk odpada wiec wyglada jak zabytek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:42 O rety co za pamięć. Przepraszam, że się powtarzam:( Ogólnie postulowałbym zakaz remontowanie budynków na Warszawskiej i rynku Kościuszki w stylu dojrzały Bierut, eklektyczny Gomułka, klasycystyczny Gierek, Secesyjny Jaruzelski. Wszystko to w celu poczekania aż się roapadną a następnie ich wyburzenia i postawienia tam czegoś skromnego ale ładnego zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Zabytków 18.06.05, 15:45 Przyjezdni myślą, że to zabytek, i nie należy ich wyprowadzać z błędu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:39 na upartego mozna podciagnac Katedre pod gotyk i zmienic fakty, niech to barokowy Nowy-Stary Kosciółek bedzie dobudowka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:43 Właśnie ja się zawsze zastanawiam jakim cudem można nazywać ten Kościół barokowym, toć to prędzej renesans. Jedynie wystrój wnętrza jest barokowy. A na zewnątrz gdzie woluty, falista fasada, cokolwiek barokowego??? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 14:46 tak, tak, tak!!! wreszcie ktos mądry! juz myslalem ze mam luki w wyksztalceniu jakies :) to dlatego pisze, ze barokowy :) tylko niektore wydawnictwa podaja ze to jest poznorenesansowy kosciol, wiekszosc podaje ze to wczesnobarokowy lub - uwaga! - późnobarokowy (!) wiec od dzisiaj bede mowil ze to kosciol renesansowy z barokowymi i rokokowymi wnetrzami :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 14:57 Tymbardziej, że kościół ten powstał w 1617 roku, a więc zaraz po pierwszym polskim barokowym budynku czyli kościele jezuickim Piotra i Pawła w Krakowie. Kościół Św. Piotra i Pawła - przy ul. Grodzkiej. Pierwszy w Krakowie barokowy kościół. Świątynia z przepiękną fasadą wzorowaną na rzymskich kościołach. Swego wyglądu nie zmienił od czasów króla Zygmunta III Wazy. Wzniesiony dla OO. Jezuitów w latach 1597-1619. Jego niezwykle duża kopuła góruje nad miastem. W 1723 roku przed kościołem stanęły figury 12- tu apostołów. Przez długi czas wszystkie kościoły barokowe były niemal dokładną kopią Il Gesu, czyli budowli która zapoczątkowała barok. Więc budowniczy białego Kościoła musiałby byc naprawde niesamowity, momentalnie przeszczepił Światowe wzorce, które dopiero kiełkowały w Krakowie i nie tylko to, ale w dodatku zdołał zminić niemal całkowicie założenia nowego stylu:) Wniosek: albo to jest kościół renesansowy, albo barok wileński z fasadą wieżową należy nazywać barokiem białostockim, bo juz w 1617 dodaliśmy temu stylowi wieżę:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 15:04 a co myslicie o stworzeniu jakiegos Szlaku Branickich od Białegostoku (Stary Kosciol, Pałac Branickich, Pałacy goscinny) do Choroszczy (Letnia rezydencja) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 15:17 A na szlaku będą kursowały powozy wzorowane na modelach Dangla. Kościuszko z Poniatowskim lubili tak śmigać Kabrioletami po Warszawie, to i po białym tęz tak będzie można:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zabytków 22.06.05, 12:17 oj neogotyk to nie jest GOTYK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 15:19 Dobra idę czytać o Burżuazji warszawskiej. O białostockiej niestety nie napisano książki. Trzymajcie się:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:02 Bi my już chłopie wszystko razem odbudowali, o trzy pietra za dużo nawet sprawowali:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:04 wróciłąm!!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:06 A ja niestety lecę coć nie chcę. Lecę bo życie jest złe Lecę ............ no dobra tego nie napisze, bo zaczną plotkarze forumowi coś świergotać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:08 ja o niczym nie powiem!!!:P Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 18.06.05, 20:09 Ty nie, ale linki mają uszy, pozatym źli nie śpią, oni słuchają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:06 a coż Ty burzyć chcesz,ha?:P Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:13 no wlasnie ! na pierwszy ogien dawaj kosciol rocha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:15 to ja przyniosę nitroglicerynę,zrobimy małe BUM!:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:21 a wątpisz w moje zdolności?chemiczne?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:35 wszyscy się chyba wystraszyli z powodu bomby na forum!buahaha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zabytków IP: *.isb.com.pl 18.06.05, 20:14 miasto zamarło,to straszne!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 18.06.05, 20:15 wiedza ze bedziem burzyc, to sie pochowali :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 22.06.05, 13:29 a co w niej mogloby byc po odbudowaniu? Moze muzeum jakies...? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 22.06.05, 13:29 a co w niej mogloby byc po odbudowaniu? Moze muzeum jakies...? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zabytków 22.06.05, 15:42 Jak to co, powinieneś napisać kto. Oczywiście, że Żydzi, zbudujemy im taki mały Birobidżan. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zabytków 22.06.05, 15:47 Myuzeum Białostockich Żydów to byłby bardzo dobry pomysł. W ko.ncu to byłą ancja która w Białymstoku dominowała. A poza tym to byłaby atrakcja turystyczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 22.06.05, 20:36 Muzeum Żydów Białostockich (ew. Podlaskich) mozna zrobic w Tykocinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zabytków 23.06.05, 12:51 Białystok nie jest gorszy też ma dobre tradycje:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 23.06.05, 14:44 ale jak na razie odbudowana synagoga jest w naszych umysłach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zabytków 23.06.05, 14:47 pamietasz film dotyczący żydowskiego Białegostoku? Który wywołął tyle emocji na tym forum? Przecież to jest dobry pomysł na promocje Białegostoku. A przy okazji pamietanie o przeszłości Białegostoku. Może pokażmy, że Białystok to nie jest miasto ksenofobiczne, ale lezy ono na styku kilku kultór, któe miały wpływ na rozwój Białegostoku????? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zabytków 23.06.05, 14:58 po pierwsze kultur ;)) po drugie zgadzam się, jestem za budową cerkwi, kościołów, synagog, kościołów protestanckich (Babtyści chcą wybudować drugi zbór) itp. tyle, ze naszemu miastu na tym nie zależy, związek Tatrow staral sie o budynek, aby moc stworzyc tatarski instytut historyczny, staral sie, staral i nie dostal, za to w Gdańsku od razu zaproponowano im budynek, ze zniżka na czynsz, i instytut powstanie w tamtym miescie :( Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zabytków 23.06.05, 15:45 podkreślanie wielokulturowości Białegostoku może przyczynić się do zmiany nienajlepszych stereotypów o Białymstoku. Instytut tatarski proszę bardzo, muzeum żydó białostockich proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ras to czego nie ma IP: *.elpos.net 25.06.05, 14:13 jeżeli kogoś interesuje sprawa nieistniejących zabytków odsyłam do wystawy "To czego nie ma" prezentującej fotografie takich obiektów z terenu dzisiejszego województwa. Ostatnio była wywieszona w hali wydziału architektury na ul. Grunwaldzkiej, część jest dostępna na stronie www.szukamypolski.com/wystawy/niema/ Odpowiedz Link Zgłoś