Dodaj do ulubionych

Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegostoku

IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 14:57
Obserwuj wątek
    • Gość: gość2 Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 25.07.02, 15:32
      O Jezu....!
    • Gość: Hmm Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 26.07.02, 23:24
      Cos nie widze zbyt duzej dyskusji... Chyba jeszcze nie
      czas...
      • Gość: Mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 27.07.02, 12:47
        Ja jestem za.
        • freewolf A ja bojkotuję wybory! 27.07.02, 15:43
          Po co na kogokolwiek głosować, gdy za każdym razem obietnice przedwyborcze
          pozostają tylko pustymi obietnicami.
          Ktoś kiedyś powiedział, że świnia pcha się do koryta tylko po to, aby się
          nażreć.
          W mojej opinii ostatnią osobą, która powinna sprawować władzę jest polityk -
          samouk, a tym bardziej zawodowy polityk.
          Proszę nie rozpatrywać tej wypowiedzi pod kątem pani Bończak, gdyż jest to
          moja luźna dygresja dotycząca większości osób sprawujących władzę w Polsce.
          • Gość: bojar Re: A ja bojkotuję wybory! IP: 212.244.27.* 27.07.02, 16:24
            freewolf napisał:

> Po co na kogokolwiek głosować, gdy za każdym razem obietnice przedwyborcze
            > pozostają tylko pustymi obietnicami.
            > Ktoś kiedyś powiedział, że świnia pcha się do koryta tylko po to, aby się
            > nażreć.
            > W mojej opinii ostatnią osobą, która powinna sprawować władzę jest polityk -
            > samouk, a tym bardziej zawodowy polityk.
            > Proszę nie rozpatrywać tej wypowiedzi pod kątem pani Bończak, gdyż jest to
            > moja luźna dygresja dotycząca większości osób sprawujących władzę w Polsce.
            Ale p. Bończak, jak mało kto, ma w nosie innych ludzi, a przede wszystkim
            bezradnych, opuszcznych, biednych brakiem agresji. Liberałowie - jak Ona - na
            zasiłek: jesteś tyle warta, ile zarabiasz - nieprawdaż...?
            • Gość: gość2 Re: A ja bojkotuję wybory! IP: 212.244.27.* 27.07.02, 17:49
              Gość portalu: bojar napisał(a):

> freewolf napisał:
              >
              > > Po co na kogokolwiek głosować, gdy za każdym razem obietnice przedwyborcze
              >
              > > pozostają tylko pustymi obietnicami.
              > > Ktoś kiedyś powiedział, że świnia pcha się do koryta tylko po to, aby się
              > > nażreć.
              > > W mojej opinii ostatnią osobą, która powinna sprawować władzę jest polityk
              > -
              > > samouk, a tym bardziej zawodowy polityk.
              > > Proszę nie rozpatrywać tej wypowiedzi pod kątem pani Bończak, gdyż jest to
              >
              > > moja luźna dygresja dotycząca większości osób sprawujących władzę w Polsce
              > .
              > Ale p. Bończak, jak mało kto, ma w nosie innych ludzi, a przede wszystkim
              > bezradnych, opuszcznych, biednych brakiem agresji. Liberałowie - jak Ona - na
              > zasiłek: jesteś tyle warta, ile zarabiasz - nieprawdaż...?
              • Gość: opinia opinia IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 27.07.02, 21:23
                No to mamy piekna dyskusje: ktos tam kontra liberal, tak?

Nie powiem, ze jestem za, nie powiem, ze jestem przeciw.
                Nie znam pozostalych kandydatow, ani tym bardziej ich
                programu wyborczego.

Slusznie tu ktos zauwazyl, ze politycy bardzo czesto (w
                99% przypadkow) obiecuja, a nie spelniaja obietnic po
                dojsciu do wladzy.

Szkoda mi jest osobiscie UW i tego, ze nie ma jej we
                wladzach. Sa za to ludzie pokroju Samooborny i LPR,
                ktorzy dla Polski z pewnoscia zrobia duzo, ale akurat
                niezbyt potrzebnych i przydatnych rzeczy.
                • Gość: mały Re: opinia IP: *.osiedle.net.pl 27.07.02, 22:04
                  Od 91r końca pierwszej kadencji była w-ce Prezydentem Miasta Białegostoku.
                  Odpowiadała wówczas za budżet i finanse, inwestycje , planowanie przestrzenne,
                  archtekture i budownictwo, gospodarkę nieruchomosciami, strategie rozwoju
                  miasta. W tym czasie Bialystok osiągnąl pierwsze miejsce w kraju jeśli chodzi o
                  liczbę budowanych mieszkań.( 8 mieszkań na 1000 mieszkańców) I jedynym miastem
                  w Polsce które budowało mieszkania komunalne. Przygotowała też tereny pod
                  budownictwo do dziś wykorzystywane.Bzdury więc opowiada osoba ktora twierdzi że
                  ma w nosie ludzi biednych. Moim zdaniem jest jednym z niewielu ludzi w tym
                  mieście który ma pomysł na jego rozwój. Ma tez dostęp do środków na realizacje
                  tego celu. (Kilka lat pracy w Brukseli)
                  • Gość: gregor Re: opinia IP: 212.244.27.* 28.07.02, 02:26
                    Po Twoich postach rozumiem, że masz z tą Kucharczyk jakieś układy.
                    Ale zostawy to.
                    1. Z czyich pieniędzy są budowane bloki komunalne? Kto za to płaci? Ile zarabia
                    zarząd z prezesem na czele?
                    2. Dlaczego nieudacznik Dębski siedzi jeszcze na stołku. Ten tuman nic nie
                    umie. Czy po wstąpieniu na stołek Kucharczyk wypierdoli tego palanta na zbity
                    pysk?
                    • Gość: maly Re: opinia IP: *.osiedle.net.pl 28.07.02, 10:08
                      Gość portalu: gregor napisał(a):

> Po Twoich postach rozumiem, że masz z tą Kucharczyk jakieś układy.
                      > Ale zostawy to.
                      > 1. Z czyich pieniędzy są budowane bloki komunalne? Kto za to płaci? Ile
                      zarabia
                      >
                      > zarząd z prezesem na czele?
                      > 2. Dlaczego nieudacznik Dębski siedzi jeszcze na stołku. Ten tuman nic nie
                      > umie. Czy po wstąpieniu na stołek Kucharczyk wypierdoli tego palanta na zbity
                      > pysk?
                      Nie mam z Ewą Bończak układów. Poprostu interesuję sie tym co sie dzieje w
                      mieście w którym się urodziłem. Bloki komunalne sa budowane i utrzymywanez
                      naszych podatków.Podzielam opinie o Dębskim. A siedzi tam bo tak głosujecie.
                  • Gość: gość2 Re: opinia IP: 212.244.27.* 31.07.02, 14:13
                    Gość portalu: mały napisał(a):

> Od 91r końca pierwszej kadencji była w-ce Prezydentem Miasta Białegostoku.
                    > Odpowiadała wówczas za budżet i finanse, inwestycje , planowanie
                    przestrzenne,
                    > archtekture i budownictwo, gospodarkę nieruchomosciami, strategie rozwoju
                    > miasta. W tym czasie Bialystok osiągnąl pierwsze miejsce w kraju jeśli chodzi
                    o
                    >
                    > liczbę budowanych mieszkań.( 8 mieszkań na 1000 mieszkańców) I jedynym
                    miastem
                    > w Polsce które budowało mieszkania komunalne. Przygotowała też tereny pod
                    > budownictwo do dziś wykorzystywane.Bzdury więc opowiada osoba ktora twierdzi
                    że
                    >
                    > ma w nosie ludzi biednych. Moim zdaniem jest jednym z niewielu ludzi w tym
                    > mieście który ma pomysł na jego rozwój. Ma tez dostęp do środków na
                    realizacje
                    >
                    > tego celu. (Kilka lat pracy w Brukseli)
                    Na budowie pracowała? A poza tym - kto ma szmal na to budownictwo mieszkaniowe
                    w wykonaniu pani B - K?!! Bez jaj!!!
                    • Gość: MK Re: opinia IP: 212.33.92.* 02.08.02, 23:08
                      Trzeba sprostować. Za pani Bończak -Kucharczyk budowano w Białymstoku ok. 5
                      mieszkań rocznie na 1000 mieszkańców,a za Dębskiego wspomniane 8 a nawet 9.3
                      mieszkań. Do jej wątpliwych "osiągnięć" należy wybór firmy "Jawor" do budowy
                      mieszkań komunalnych, a jako wiceprezesa Urzędu Mieszkalnictwa bubel pod nazwą
                      Ustawa o ochronie praw lokatorów. Czy ktoś policzył, ile miasto straciło na
                      wydzierżawieniu przez p.B-K terenów przy dworcu na Centrum Handlowe? Wracając
                      do Klepackiej-został wybudowany bubel, który już się sypie, nie działa
                      wentylacja,a miastu po tych eksperymentach p. BK pozostał proces.
                  • Gość: WYBORCA Re: opinia IP: *.euro-net.pl 05.10.02, 00:56

> Od 91r końca pierwszej kadencji była w-ce Prezydentem Miasta Białegostoku.
                    > Odpowiadała wówczas za budżet i finanse, inwestycje , planowanie
                    przestrzenne,
                    > archtekture i budownictwo, gospodarkę nieruchomosciami, strategie rozwoju
                    > miasta. W tym czasie Bialystok osiągnąl pierwsze miejsce w kraju jeśli chodzi
                    o
                    >
                    > liczbę budowanych mieszkań.( 8 mieszkań na 1000 mieszkańców) I jedynym
                    miastem
                    > w Polsce które budowało mieszkania komunalne. Przygotowała też tereny pod
                    > budownictwo do dziś wykorzystywane.Bzdury więc opowiada osoba ktora twierdzi
                    że
                    >
                    > ma w nosie ludzi biednych. Moim zdaniem jest jednym z niewielu ludzi w tym
                    > mieście który ma pomysł na jego rozwój. Ma tez dostęp do środków na
                    realizacje
                    >
                    > tego celu. (Kilka lat pracy w Brukseli)
                    -
          • Gość: zdrowy rozsadek Re: A ja bojkotuję wybory! - nie wiesz co robisz IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 17:08
            tym samym tracisz szanse na dokonanie zmian - i nie mow mi ze twoj glos sie nie
            liczy - tym samym dajesz szanse tym ktorzy sie spalili a teraz glosuja na nich
            stare babcie bo radio Ma Ryja tak powiedzialo a reszta woli komunistow - bo
            kiedys bylo lepiej
          • Gość: KRZYŚ Re: A ja bojkotuję wybory! IP: *.euro-net.pl 05.10.02, 00:31
            freewolf napisał:

> Po co na kogokolwiek głosować, gdy za każdym razem obietnice przedwyborcze
            > pozostają tylko pustymi obietnicami.
            > Ktoś kiedyś powiedział, że świnia pcha się do koryta tylko po to, aby się
            > nażreć.
            > W mojej opinii ostatnią osobą, która powinna sprawować władzę jest polityk -
            > samouk, a tym bardziej zawodowy polityk.
            > Proszę nie rozpatrywać tej wypowiedzi pod kątem pani Bończak, gdyż jest to
            > moja luźna dygresja dotycząca większości osób sprawujących władzę w Polsce.
            -
      • Gość: WYBORCA Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.euro-net.pl 05.10.02, 00:24
        Gość portalu: Hmm napisał(a):

> Cos nie widze zbyt duzej dyskusji... Chyba jeszcze nie
        > czas...
    • Gość: habitus Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 22:15
      Gorzej, niż jest obecnie chyba nie może być. Każda zmiana jest dla Białegostoku
      korzystna. Ruszą się z posad stare układy. Coś się wydarzy. Może do
      Białegostoku wejdzie "możność" - w miejsce niemożności.
    • Gość: studentka Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 28.07.02, 00:16
      uwazam ze dobrze byloby zeby kobieta zostala prezydentem,poniewaz plec piekna
      poczulaby sie bardziej doceniona i zrozumiana.
      • Gość: bojar Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 28.07.02, 10:06
        Gość portalu: studentka napisał(a):

> uwazam ze dobrze byloby zeby kobieta zostala prezydentem,poniewaz plec piekna
        > poczulaby sie bardziej doceniona i zrozumiana.

Włóż główeńkę pod zimną wodę. A p. Bończak jest właśnie wzorcem urody kobiecej.
        I na pewno poczuje się bardziej doceniona i zrozumiana. Sczególnie przez tych,
        którym grożą eksmisje z mieszkań,tych których nie stać na mieszkanie, tych
        którzy stracili nawet zasiłki dla bezrobotnych. A przede wszystkim tych którzy
        mają sami sobie radzić z biedą, nędzą, opuszczeniem przez państwo, Boga ,
        wreszcie ludzi. A gdy zostanie już prezydentem tego miasta, to dopiero pokaże
        jaki z niej równy chłop. Kudy babom do niej...
        • saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 28.07.02, 22:37
          Bojar to zaproponuj kogoś innego. Warto wszak się zastanowić nad wyborem.
          Jacy są już kandydaci? Bo chyba nie zamierzasz tylko się tu użalać?
      • Gość: gość2 Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 31.07.02, 14:18
        Gość portalu: studentka napisał(a):

> uwazam ze dobrze byloby zeby kobieta zostala prezydentem,poniewaz plec piekna
        > poczulaby sie bardziej doceniona i zrozumiana.
        Jaka piękna!?
    • Gość: BAS Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 11:08
      Moja ocena innych kandydatów:
      Waldemar Krynicki- PSL potem Samoobrona a obecnie Wspólna Inicjatywa.Człowiek
      na zlecenie. Kupi go każdy.
      Czesław Jakubowicz- Naczelnik Zarządu Dróg Miejskich . Największy sukces
      wprowadzenie płatnego parkowania. Jak zostanie Prezydentem zapłacimy za wejście
      do strefy centrum.
      TO już zgłoszeni a jeszcze potencjalni kandydaci:
      Krzysztof Jurgiel- PiS i popierany przez PO. Wraz z Putrą rozdaje karty w tym
      miescie od 8 lat. Efekty znane.
      Jerzy Pójanowicz -SLD obecny wice Wojewoda. Typowy biurokrata,znaja go
      mieszkańcy Słonecznego Stoku gdzie wczesniej był wice Prezesem.Nadaje się na
      administratora a nie kreatora rozwoju miasta.
      Krzysztof Bil-Jaruzelski -SLD możecie go ocenić po stanie Białostockich kin.
      Brud i fetor. Takiego chcecie miasta?
      Janusz Kochan- SLD reprezentuje tych dzialaczy PZPR ktorzy 12 lat temu
      odsunięci od władzy tęsknia za nią. Działacz sportowy. Po jego wyborze miastu
      zapewni taki sam sukces jaki odniesli nasi piłkarze w MŚ.
      Rysdzard Tur- obecny Prezydent. Aby doczekać emeretury na ciepłym fotelu.
      Bogusław Dębski- ktos wcześniej go scharakteryzował, zagadzam się, kretacz
      jakich mało.
      Lech Rudkowski- BGŻ Dyrektor. Prezes KIK, zbyt uzalerzniony od kościoła.
      • saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 29.07.02, 11:12
        z Twojego opisu wynika, że nie ma innego wyjścia jak głosować na Ewę Bończak -
        Kucharczyk..., ale może się mylę...
        • Gość: Kamil Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.120.136.* 29.07.02, 11:48
          Swoja droga to czy nie ma zadnych kandydatow niezaleznych???

z tego co widze na scenie politycxznej w Polsce - nie ma co liczyc na
          ktorakolwiek z partii - nawet SLD daje dupy ui kuma sie z kosciolem i daje
          coraz wiecej kasy naszym czarnym "ukochanym" batmanom... - jesli jest jakis
          niezalezny kandydat to ja bym glosowal na niego - napewni nie zrobi wiecej
          szkody niz ktos przed nim... (co jest malo prawdopodobne..::))

• Gość: BAS Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 12:54
            Wszyscy sa niezależni od swoich wyborców. Przedewszystkim dlatego o czym
            świadczy dyskusja w tym wątku, że wyborcy nie chcą wiedzieć kogo i po co
            wybierają. Dla jednych ważny jest wygląd kandydata a nie jego umiejętności,inni
            wolą za swoja nieudolność i nieróbstwo obciązac tych ktorzy cokolwiek potrafią
            i chcą zrobić dla innych.Z Białegostoku uciekaja wykształceni ludzie, bo jeżeli
            coś tu zrobią natychmiast są oskarzeni o nieuczciwość i złe intencje. Jeden
            mały przykład:
            Komunikacja nocna. Tylko w Białym jest nieopłacalna,dlaczego? Bo 50000
            studentow w Białym ma się uczyć a nie włuczyć po piwiarniach i dyskotekach.
            A Co na to Wyborcy traca kase na TAXi i milczą.
            • saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 29.07.02, 13:16
              Gość portalu: BAS napisał(a):

.Z Białegostoku uciekaja wykształceni ludzie, bo jeżeli
              >
              > coś tu zrobią natychmiast są oskarzeni o nieuczciwość i złe intencje. Jeden
              > mały przykład:
              > Komunikacja nocna. Tylko w Białym jest nieopłacalna,dlaczego? Bo 50000
              > studentow w Białym ma się uczyć a nie włuczyć po piwiarniach i dyskotekach.
              > A Co na to Wyborcy traca kase na TAXi i milczą.

Na tym forum nie raz była poruszana sprawa nocnych autobusów w Białymstoku, nie
              jest więc tak, że nic nie robimy. Decyzja nalezy jednak nie do nas ale do
              konkretnych władz. Polecam lekturę wcześniejszych postów...
            • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 17:02
              Komunikacja Nocna!
              Super!
              Mam nadzieję, że pani Ewa bedzie miala to w programie!
              jak tak - to na serio może zebrać sporo głosów młodych!

Ale - czy tylko młodym w Białymstoku są potrzebne nocne autobusy!?
              Czy to nie wstyd, że o 22 - 23 wieczorem nie ma jak ani z centrum ani do
              centrum dojechać!
              A co na to obecne wladze - a więc i inni kandydaci - jak np. Prezydent TUR, czy
              wiceprezydent Dębski?
              Oni - oni chyba od korporacji TAXI biorą kasę na wybory - bo - bo uważają, że w
              Białymstoku się to nam nie opłaca - komunikacja nocna!
              DZIWNE!!
              Nawet jakieś "badania" porobili - że ponoć w Białymsytoku trzeba 10 linni
              nocnych Autobusów! W Białymstoku!? - 10?! Hahaha... pewnie że 10 to się nie
              opłaca - w Warszawie jest ich 11 - a Warszawa, a Białystok - to chyba nie ta
              skala!
              Ale - 3-4 - to by się opłacało!
              Ale nie dla nich i nie dla taryf!!
    • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 29.07.02, 17:23
      BAS zgadzam się z tobą.
      • Gość: BAS Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 11:23
        Ale upał.Napił bym się prawdziwego piwa. Piwo warzone ze słodu z dodatkiem
        naturalnych szyszek chmielowych, niepasteryzowane. Podawane z beczki o tem.
        6-8*C. Kto wie, gdzie takie można dostać.
        • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 30.07.02, 18:57
          Co z wami. Temat mało interesujący????
    • Gość: BAS Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 13:50
      Wybory najprawdopodobniej 27 Pażdziernika
    • Gość: Arr Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 16:13
      Jak na razie - jedyny poważny i realny kandydat!!
      • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 17:42
        No - z tą opinją i ja się zgadzam!
        Jak na razie pani Ewa Bończak - Kucharczyk jest jedynym poważnym i realnym
        kandydatem, z tych co to do tej pory się zgosili!

Co do programu i założeń ekonomicznych Pani Ewy nie mam pytań - bo na 100% jest
        w tym fachowcem.

Mam natomiast parę pytań co do założeń polityki - dzialań w sferze kultury oraz
        współpracy z NGO'sami i także mniejszościami (narodowymi, etnicznymi,
        wyznaniowymi i ... jak Europa, to Europa - wszelkimi mniejszościami).

Tak więc - jaki jest program Pani Ewy Bończak - Kucharczyk odnośnie tych sfer?

jakie miejsce widzi Pani dla organizacji pozarządowych - partner - współpraca -
        podmiotowe traktowanie - czy ... przedmiotowe?
        Kwestie kultury - w tym i wspieranie organizacji mniejszości narodowych.
        Czy widzi Pani sen zwiększana dotacji ze środków Miasta Bialegostoku na rzecz
        tych mniejszości i imprez kulturalnych?
        Np w tym roku na wspieranie inicjatyw kulturalnych mniejszości narodowych,
        Zarząd Miasta Białegostoku przeznaczył 55.000 PLN - a więc, przy założeniu, że
        w Białymstoku mniejszości narodowe, etniczne i wyznaniowe to około 20 - 25%
        mieszkańców, wynika że na kulturę mniejszości w przeliczeniu na osoby wydano
        poniżej 1 złotówki na osobę!! !! !!
        A dla porównania - ile się wydaje na trzydniowe Dni Białegostoku?

To są tylko pytania!
        Mam nadzieję, że się przydadzą w budowie programu!

Liczę też na opinie pozostałych "gości"

• Gość: Prawdziwy Polak! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 11:56
          Gość portalu: Robin napisał(a):

> No - z tą opinją i ja się zgadzam!
          > Jak na razie pani Ewa Bończak - Kucharczyk jest jedynym poważnym i realnym
          > kandydatem, z tych co to do tej pory się zgosili!
          >
          > Co do programu i założeń ekonomicznych Pani Ewy nie mam pytań - bo na 100%
          jest
          >
          > w tym fachowcem.
          >
          > Mam natomiast parę pytań co do założeń polityki - dzialań w sferze kultury
          oraz
          >
          > współpracy z NGO'sami i także mniejszościami (narodowymi, etnicznymi,
          > wyznaniowymi i ... jak Europa, to Europa - wszelkimi mniejszościami).
          >
          > Tak więc - jaki jest program Pani Ewy Bończak - Kucharczyk odnośnie tych sfer?
          >
          > jakie miejsce widzi Pani dla organizacji pozarządowych - partner -
          współpraca -
          >
          > podmiotowe traktowanie - czy ... przedmiotowe?
          > Kwestie kultury - w tym i wspieranie organizacji mniejszości narodowych.
          > Czy widzi Pani sen zwiększana dotacji ze środków Miasta Bialegostoku na rzecz
          > tych mniejszości i imprez kulturalnych?
          > Np w tym roku na wspieranie inicjatyw kulturalnych mniejszości narodowych,
          > Zarząd Miasta Białegostoku przeznaczył 55.000 PLN - a więc, przy założeniu,
          że
          > w Białymstoku mniejszości narodowe, etniczne i wyznaniowe to około 20 - 25%
          > mieszkańców, wynika że na kulturę mniejszości w przeliczeniu na osoby wydano
          > poniżej 1 złotówki na osobę!! !! !!
          > A dla porównania - ile się wydaje na trzydniowe Dni Białegostoku?
          >
          > To są tylko pytania!
          > Mam nadzieję, że się przydadzą w budowie programu!
          >
          > Liczę też na opinie pozostałych "gości"

Liczyć se k... możesz!
          Ale nic więcej!
          O Jezu - kogo tu wystawiają na prezydenta naszego miasta!
          POLACY - RODACY!! Opamiętajcie się!

Czy ta Unia jeszcze żyje - jeszcze jej nie zarżnęli!?
          Dosyć już tych ... ch... i ...

Może ktoś POLAKA by do wyborów zgłosił!

TAK dla Polski!
          Tak dla Kocioła

Nie dla wszelkich mniejszości
          Nie dla UNII (UE i UW) !

Pamiętajcie - Jesteśmy POLAKAMI!!

• chatka_ Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 01.08.02, 12:04
            Gość portalu: Prawdziwy Polak! napisał(a):

> Liczyć se k... możesz!
            > Ale nic więcej!
            > O Jezu - kogo tu wystawiają na prezydenta naszego miasta!
            > POLACY - RODACY!! Opamiętajcie się!
            >
            > Czy ta Unia jeszcze żyje - jeszcze jej nie zarżnęli!?
            > Dosyć już tych ... ch... i ...
            >
            > Może ktoś POLAKA by do wyborów zgłosił!
            >
            > TAK dla Polski!
            > Tak dla Kocioła
            >
            > Nie dla wszelkich mniejszości
            > Nie dla UNII (UE i UW) !
            >
            Pamiętajcie - Jesteśmy POLAKAMI!!

za takie poglady to Ty sie swietoszku bedziesz w tym kociele smazyl!!
            • Gość: sac Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 13:58
              Narodowcy są już dawno na śmietniku historii. Jak widać pozostał jeden
              dinozaur. Pomimo,że ginące gatunki są pod ochroną niedotyczy to jednak .....
              • Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 15:08
                Gość portalu: sac napisał(a):

> Narodowcy są już dawno na śmietniku historii. Jak widać pozostał jeden
                > dinozaur. Pomimo,że ginące gatunki są pod ochroną niedotyczy to jednak .....

Ty h... j... - co ty se myślisz!
                Co za tekst!
                A jaki dobór argumentacji!
                A ty - ja przynajmniej narodu polskiego bronie!
                A ty - żydowski pachołki!
                białoruskie sługusy!
                O kim wy tu wszyscy z UW i ich sympatycy jesteście!
                I nic więcej!

Kto tu na tą k... i b.... będzie glosował!
                A niech se w tej Warszawie próbuje!

A stąd spier... !!
                Tu jest POLSKA a nie UE, Izrael czy Białoruś!!

W Białymstoku Prezydentem ma Być POLAK!

• Gość: gość2 Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 03.08.02, 16:08
                  Gość portalu: Prawdziwy POLAK ! napisał(a):

> Ty h... j... - co ty se myślisz!
                  > Co za tekst!
                  > A jaki dobór argumentacji!
                  > A ty - ja przynajmniej narodu polskiego bronie!
                  > A ty - żydowski pachołki!
                  > białoruskie sługusy!
                  > O kim wy tu wszyscy z UW i ich sympatycy jesteście!
                  > I nic więcej!
                  >
                  > Kto tu na tą k... i b.... będzie glosował!
                  > A niech se w tej Warszawie próbuje!
                  >
                  > A stąd spier... !!
                  > Tu jest POLSKA a nie UE, Izrael czy Białoruś!!
                  >
                  > W Białymstoku Prezydentem ma Być POLAK!
                  JAWOHL!!!
                • Gość: Dorota Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 07:43
                  > Ty h... j... - co ty se myślisz!
                  W przeciwieństwie do Pana/Pani sac W OGÓLE MYŚLI, a to już dużo.
                  > A ty - ja przynajmniej narodu polskiego bronie!
                  Naród polski nie wymaga tego typu ordynarnej "obrony".
                  Proszę się od tego narodu od...ć.
                  > A ty - żydowski pachołki!
                  > białoruskie sługusy!
                  > O kim wy tu wszyscy z UW i ich sympatycy jesteście!
                  > I nic więcej!
                  Ale przynajmniej homo sapiens sapiens (jeśli Panu/Pani to coś mówi, jeśli nie
                  odsyłam do literatury). Mówi Panu/Pani coś słowo demokracja? Zna Pan/Pani
                  historię Białegostoku czy też przeprowadził się Pan/Pani tu kilka tam temu i
                  nie wie, że to miasto zawsze było tyglem etniczno-kulturowo-religijnym i zawsze
                  szczyciło się pokojowym współistnieniem różnych nacji, religii i kultur? Jeśli
                  nie, to ponownie odsyłam do literatury - jak udawać białostoczanina to
                  przynajmniej przekonująco! Inaczej Pan/Pani się kompromituje.
                  Moja rodzina mieszka tu od kilku pokoleń i dlatego coś o tym wiem (nie tylko z
                  literatury)i nie jestem w stanie czytać takich bredni w wykonaniu kogoś, kto
                  zjechał tu niedawno i mówi mi na kogo mam głosować i obraża rdzennych
                  mieszkańców.
                  > Kto tu na tą k... i b.... będzie glosował!
                  Białostoczanie, chyba nie kosmici.
                  > A niech se w tej Warszawie próbuje!
                  >
                  > A stąd spier... !!
                  To raczej Pan/Pani powinien uczynić to czym prędzej. Proponowany kierunek:
                  Księżyc.
                  > Tu jest POLSKA a nie UE, Izrael czy Białoruś!!
                  >
                  > W Białymstoku Prezydentem ma Być POLAK!
                  No własnie Polak. A Pan/Pani Polakiem chyba nie jest, skoro nie zna Pan/Pani
                  polskiej historii i tradycji.

Jestem Polką i Białostoczanką (katoliczką, jeśli to ma jakieś znaczenie) i
                  wypraszam sobie, aby jakaś małpa, która usłyszała kilka nacjonalistycznych
                  sloganów mówiła mi i moim ziomkom co mamy robić i wyzywała nas i demokratycznie
                  wytypowanych kandydatów do władzy w naszym mieście takimi słowami.
                  Jeśli Panu/Pani nie odpowiadają historia i tradycja naszego miasta i kraju, to
                  proszę się wyprowadzić. Bo tu Pan/Pani raczej nie znajdzie zbyt dużego
                  zrozumienia.
                  Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi.
                  Pa
            • Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 15:10
              A ty to co lepszy!
              Pachoł Żydowsko- Białoruski!!
              Niepodoba się - to spier... z Polski!

POLSKA dla POLAKÓW!
              I basta!

chatka_ napisała:

> Gość portalu: Prawdziwy Polak! napisał(a):
              >
              > > Liczyć se k... możesz!
              > > Ale nic więcej!
              > > O Jezu - kogo tu wystawiają na prezydenta naszego miasta!
              > > POLACY - RODACY!! Opamiętajcie się!
              > >
              > > Czy ta Unia jeszcze żyje - jeszcze jej nie zarżnęli!?
              > > Dosyć już tych ... ch... i ...
              > >
              > > Może ktoś POLAKA by do wyborów zgłosił!
              > >
              > > TAK dla Polski!
              > > Tak dla Kocioła
              > >
              > > Nie dla wszelkich mniejszości
              > > Nie dla UNII (UE i UW) !
              > >
              > Pamiętajcie - Jesteśmy POLAKAMI!!
              >
              > za takie poglady to Ty sie swietoszku bedziesz w tym kociele smazyl!!
            • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 01.08.02, 15:44
              Prawdziwy Polaku ,kiedy zmieniłeś wiarę?
              A może dopiero pracujesz na to,aby tego zaszczytu dostąpić?
              Kucharczykowa zrobiła dla Polski więcej niż ty możesz sobie wyobrazić.
              I nie obrażaj porządnych ludzi. I tak to tobie nic nie da, zawsze będziesz
              noworyszem wśród nas Polakow.
              • Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 16:52

> Prawdziwy Polaku ,kiedy zmieniłeś wiarę?
                > A może dopiero pracujesz na to,aby tego zaszczytu dostąpić?
                > Kucharczykowa zrobiła dla Polski więcej niż ty możesz sobie wyobrazić.
                > I nie obrażaj porządnych ludzi. I tak to tobie nic nie da, zawsze będziesz
                > noworyszem wśród nas Polakow.

A to co - ICKÓW ci u nas dostatek!!

To ty hyba h... jeden se wiare zmieniasz!!
                Ja takich Was bym wszystkich .... - do Izraela- nich Was tam arabowie wyrżną!
                Lub do Czeczenii - to Ruskie albo Czeczeny sie ucieszą z "mięsa"!

A tu - tu POLSKA!
                I wara!
                • Gość: gość2 Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 03.08.02, 16:09

> Gość portalu: mały napisał(a):
                  >
                  > > Prawdziwy Polaku ,kiedy zmieniłeś wiarę?
                  > > A może dopiero pracujesz na to,aby tego zaszczytu dostąpić?
                  > > Kucharczykowa zrobiła dla Polski więcej niż ty możesz sobie wyobrazić.
                  > > I nie obrażaj porządnych ludzi. I tak to tobie nic nie da, zawsze będziesz
                  >
                  > > noworyszem wśród nas Polakow.
                  >
                  > A to co - ICKÓW ci u nas dostatek!!
                  >
                  > To ty hyba h... jeden se wiare zmieniasz!!
                  > Ja takich Was bym wszystkich .... - do Izraela- nich Was tam arabowie wyrżną!
                  > Lub do Czeczenii - to Ruskie albo Czeczeny sie ucieszą z "mięsa"!
                  >
                  > A tu - tu POLSKA!
                  > I wara!
                  A ROWERZYŚCI - DO ROWÓW!!!
                • Gość: casimir Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 16:15

> Ja takich Was bym wszystkich .... - do Izraela- nich Was tam arabowie wyrżną!

Rozumiem, że nie lubisz Żydów, masz do tego prawo PRAWDZIWY POLAKU, ale
                  wypraszam sobie obraźliwe pisanie o Arabach. Jest to naród zasługujący na
                  pisanie nazwy z dużej litery (biorąc pod uwagę, że zabijają oni, tak
                  nielubianych przez Ciebie Żydów, powinieneś o tym pamiętać!).
          • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 16:22
            Witam Cię "Prawdziwy" Polaku

Ja również tobie życzę wszystkiego najlepszego!

Rozumiem, że możemy mieć różne poglądy na wiele spraw - w tym i historię!
            Ale, ale by odrazu ... ... ... .
            No tak - jak brakuje argumentacji i własnych poglądów, to zostają obelgi,
            wyzwiska i ... "k", "ch", ...

A ty co proponujesz - może inkwizycję lub faszyzm!
            czekam na TWOJE poglądy "Prawdziwy" Polaku!

Bo szkalować to każdy potrafi!
            porozmawiajmy zatem o faktach!
    • Gość: Kit Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.augustow.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 15:41
      Znam Ewę osobiście. Kandydat genialny. Białystok zyska dzięki Ewie ogromnie.
      Głosujmy na Ewę. Najlepsze życzenia.
      • Gość: ARR Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 16:13
        Gość portalu: Kit napisał(a):

> Znam Ewę osobiście. Kandydat genialny. Białystok zyska dzięki Ewie ogromnie.
        > Głosujmy na Ewę. Najlepsze życzenia.

Oby takich gosów było jak najwięcej!
        A nie jakichś "Prawdziwych Polaków"!

Pozdrawiam!

• Gość: habitus Do "prawdziwego polaka" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 16:51
          Zastanawiam się, po czym poznaje się prawdziwych Polaków. Jest jakiś
          certyfikat, trzeba zdać jakiś egzamin? Pytam, bo parę razy
          określenie "prawdziwy Polak" zostało użyte w towarzystwie słów: Kościół, k....,
          ch.... i sp...... Może właśnie częste używanie tych słów naprzemiennie
          charakteryzuje PRAWDZIWEGO PLOAKA (przepraszam POLAKA).
          Sądzę że nie ma "prawdziwych" Polaków. Po prostu, jesteśmy Polakami. Nasz kraj
          zawsze miał opinię nowoczesnego, tolerancyjnego i światłego. Mieliśmy brzydki
          okres przed, podczas i po II wojnie, ale próbujemy się z tym uporać. Nie bez
          oporów, bo kto się przyzna do łajdackiego postępku. Myślę, że mało wiesz o tym,
          jakiej manipulacji narodowców ulegli Polacy i dlaczego narodowcy to zrobili...
          Ale do rzeczy. Czy możesz podać jakieś inne dowody swojej "prawdziwości" oprócz
          obelg wymieszanych z Kościołem?
          • Gość: ARR Re: Do 'prawdziwego polaka' IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 17:11
            Gość portalu: habitus napisał(a):

> Zastanawiam się, po czym poznaje się prawdziwych Polaków. Jest jakiś
            > certyfikat, trzeba zdać jakiś egzamin? Pytam, bo parę razy
            > określenie "prawdziwy Polak" zostało użyte w towarzystwie słów: Kościół,
            k....,
            >
            > ch.... i sp...... Może właśnie częste używanie tych słów naprzemiennie
            > charakteryzuje PRAWDZIWEGO PLOAKA (przepraszam POLAKA).
            > Sądzę że nie ma "prawdziwych" Polaków. Po prostu, jesteśmy Polakami. Nasz
            kraj
            > zawsze miał opinię nowoczesnego, tolerancyjnego i światłego. Mieliśmy brzydki
            > okres przed, podczas i po II wojnie, ale próbujemy się z tym uporać. Nie bez
            > oporów, bo kto się przyzna do łajdackiego postępku. Myślę, że mało wiesz o
            tym,
            >
            > jakiej manipulacji narodowców ulegli Polacy i dlaczego narodowcy to
            zrobili...
            > Ale do rzeczy. Czy możesz podać jakieś inne dowody swojej "prawdziwości"
            oprócz
            >
            > obelg wymieszanych z Kościołem?

Dzięki Bogu,e są jeszcze osoby normalnie myślące!
            Ale myślę, że obecność tego tzw. "PRAWDZIWEGO POLAKA" jest ciekawa!
            I jak tu się dziwić popularności LPR czy SAMOOBRONY!?
            Ale do rzeczy!

Pomówmy o programach - o tym kto naprawdę i co dla naszego miasta chce!
            Sądzę, że za parę dni poznamy włanie kolejnego - lub kolejnych "Prawdziwych
            Polaków" - kandydatów na stołek prezydenta Białegostoku z LPR lub z obecnej
            Białostockiej koalicji "Jedność - Dobro Wspólne", która tak udanie rzadzi
            naszym miastem od 8 lat!
            UDANIE - no tak!
            ilość dziór w drogach, spraw w sądach, afer w Urzędzie Miejskim - najlepiej o
            tym świadczą!

A więc - na serio!
            Może zmieńmy coś!
            Może 8 lat psucia, niszczenia i wypychania własnych kieszeni już starczy!

Dlatego - Ewa bończak - Kucharczyk! - a czemu nie!
            Ona w tych układach nie jest - może więc je by ... zniszczyła!
            Dlatego - Ewa bończak - Kucharczyk! - a czemu nie!
            TAK - poprubujmY!

• chatka_ Re: Do 'prawdziwego polaka' 01.08.02, 17:21
              Ma Pani Ewa duze poparcie na Bojarach...
    • Gość: Robin Program - pytania o program IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 17:40
      Przedchwilą przeczytałem wypowiedź Chatki, że Pani Ewa ma duże poparcie na
      Bojarach!
      Może to i prawda - a może po prostu sporo osób w Białym korzysta z usług SDI i
      Stałych łącz TPSA!

A na poważnie!

Mam jeszcze parę głupich pytań!
      Tak - no bo czepiam ię do programu i propozycji KANDYDATÓW
      na Prezydenta Białegostoku!

Mnie najbardziej interesują sprawy związane z:
      - kultura
      - rola NGO'sów - czyli jaki model współpracy z nimi!
      - młodzież! Może najwyższy czas by i w Białymstoku byłą realna Młodzieżowa Rada
      Miasta?
      - mniejszości narodowe, etniczne i wyznaniowe! W mieście, gdzie te mniejszości
      to około 20 - 25% (hmmm inni mówią o 12% a jeszcze inni nawet o 30 - 35%) - to
      jest to ważne! - więc - jaka polityka w tym kontekście!
      - Białystok - UE - Granica Wschodnia! (czyli Rosja, Białoruś, Ukraina!) - co
      dalej!
      - czy dla Bialegostoku szansą na promocję i lepsze noty w Polsce i na świecie
      nie było by np. utworzenie Konsulatów - Rosji, może Ukrainy, no i jakichś
      przedstawicielstw UE - 60 km od przyszłej wschodniej granicy UE - to powinno
      być ważne!
      - Białystok - miastem "STUDENCKIM" i jednym z centrów nauki w Polsce?
      - nocna komunikacja w mieście!
      - Dworzec PKP - to co mamy dziś, to po prostu hańba!

Jest jeszcze parę takich pytań!

Może więc zamiast dyskusji z "prawdziwym ...", zajmiemy się tymi sprawami?

Pozdrawiam!
      • chatka_ Re: Program - pytania o program 01.08.02, 17:44
        To moze ma poparcie w SDI i TPSA? :))) Juz nie bede sobie zartowac i uciekam by
        nie przeszkadzac w dyskusji :)
        Pozdrawiam.
        • Gość: Robin Re: Program - pytania o program IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 17:50
          Ależ nikomu nie przeszkadzasz!

A pożartować każdy se lubi!
          A ty - nie chcesz podyskutować!?

Pozdrawiam! i czekam na odpowiedź! :)
          • chatka_ Re: Program - pytania o program 01.08.02, 17:57
            O Pani Bonczak-Kucharczyk nie chce bo nie znam jej i nie znam jej programu. Do
            powiedzenia wiec nie mam nic. Czego zas bym oczekiwala od wladnych tego miasta
            sygnalizuje na innych watkach.
            • Gość: Robin Re: Program - pytania o program IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 18:14
              chatka_ napisała:

> O Pani Bonczak-Kucharczyk nie chce bo nie znam jej i nie znam jej programu.
              Do
              > powiedzenia wiec nie mam nic. Czego zas bym oczekiwala od wladnych tego
              miasta
              > sygnalizuje na innych watkach.

OKI!
              Nie ma sprawy!
              Więc może zasygnalizujesz i tu!
              Albo podaj gdzie tego szukać!

Wiesz - ja np poświęciłem kilka dni w tym roku na zbieranie podpisów pod
              petycją o Nocną Komunikację w Białym i od września dalej to ruszamy!
              To są konkrety - i o takich konkretach chem i uważam, że trza gadać z
              kandydatami!
              Więc - czekam na twoje sugestje i pytania!

Może zrobimy tu prawdziwe forum dyskusyjne wokół programów - wokół tego, co nam
              tu w Białymstoku jest potrzebne!
              Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!

• Gość: gojek Re: Program - pytania o program IP: 212.120.136.* 01.08.02, 18:22
              Sluchajcie jako ze dotyczy Pani Kucharczyk

Mam pytanie - czy ktos zna telefon/email do jej syna? szukam dojscia do niego
              od jakiegos czasu - jako ze nie ma mnie w Polsce moze ktos kto go zna pomoze mi
              w tym, moj email:

gojek2002@yahoo.com

Dzieki Wielkie
              Michal K.
              • saunne Re: Program - pytania o program 01.08.02, 19:16
                nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że Prawdziwy Polak, Robin i ARR to jedna i
                ta sama osoba... Podobny sposób wyrażania opinii, stylu pisania... Czy to
                pomysł na podgrzanie dyskusji???
                • Gość: Robin Re: Program - pytania o program IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 19:40
                  saunne napisała:

> nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że Prawdziwy Polak, Robin i ARR to jedna i
                  > ta sama osoba... Podobny sposób wyrażania opinii, stylu pisania... Czy to
                  > pomysł na podgrzanie dyskusji???

Co za pomysł!!

Ale każdy ma prawo do swoich opinii!
                  Idąc tą drogą - to mamy chyba z 6 osób z tego samego serwera wysyłających swoje
                  opinje!
                  Więc ...

hehheee...
                  Ale to było by za proste!

A na serio - to zapraszam do dyskusii!

• saunne Re: Program - pytania o program 02.08.02, 14:15

> saunne napisała:
                    >
                    > > nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że Prawdziwy Polak, Robin i ARR to jedn
                    > a i
                    > > ta sama osoba... Podobny sposób wyrażania opinii, stylu pisania... Czy to
                    > > pomysł na podgrzanie dyskusji???
                    >
                    >
                    > Co za pomysł!!
                    >
                    > Ale każdy ma prawo do swoich opinii!
                    > Idąc tą drogą - to mamy chyba z 6 osób z tego samego serwera wysyłających
                    swoje
                    >
                    > opinje!
                    > Więc ...

Drogi Robinie,
                    specjalnie napisałam o podobnym stylu, a nie o adresach IP... podejrzewałam
                    bowiem, że mogę spotkać się z taką odpowiedzią...,ale cóż widać i to nie
                    pomogło...
                    Moje podejrzenia opierają się tylko i wyłącznie na obserwacji stylów piszących.
                    Zwróć uwagę na grafikę pisma, bardzo podobny sposób argumentowania, wykrzykniki
                    (nie zawsze pojawiają się tam gdzie trzeba), zbliżone błędy ortograficzne,
                    wreszcie kontekst wszystkich wypowiedzi, na średnio aktywnym wątku. Moim
                    zdaniem ktoś celowo próbował podgrzać dyskusję - stąd podpuszczające wypowiedzi
                    Prawdziwego Polaka, no a potem jakoby odpowiedzi na nie Arr i Twoje... Jeśli
                    się mylę - wybacz moją podejrzliwość, jeśli mam rację... no cóż wakacje w
                    Białymstoku nie są zbyt pociągające...dlatego rozumiem.

Co do dyskusji, to myślę, że dyskutować można o programach wyborczych - a te
                    pozostają jak narazie dla mnie nieznane. Jeśli są już dostępne proszę o
                    odpowiedni link. Obrzucanie się obelgami stricte personalnymi uważam za
                    działalność pozbawioną sensu.

• chatka_ Re: Program - pytania o program 01.08.02, 22:40
                  Piszac o stylu pisania mialas na mysli bledy ortograficzne? :))
                  Te Cie Robinie Arr zdradzily...A moze Komandor to tez Ty, wprawdzie z Bojar do
                  Jana Pawla daleko ale czego sie nie robi dla sprawy ;)
                  • Gość: Robin Re: Program - pytania o program IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 18:46
                    Hehehe... dobre pomysły.
                    Może jeszcze z 10 różnych nicków mi przypiszesz!
                    A czemu nie - jak wszystko - to wszystko.

Życzę więc powodzenia w poszukiwaniach.

A na serio - to nie ma nic ciekawszego niż wyszukiwanie bzdurnych podobieństw.
                    Pozdrawiam i liczę, że się odezwiesz.
                    • Gość: ARR Re: Program - pytania o program IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 18:40
                      Odnośnie programu.

Na paru innych forumach dyskutuje się m.in. o sprawie tzw. "palenia gum".
                      To jest wyzwanie dla władz miasta - co na to kandydaci?
                      Dlaczego jeszcze nikt się nie wypowiedział?

Na pewno to co się dzieje już od ponad tygodnia na Lipowej jest co najmniej
                      ośmiejszające nasze miasto w kraju.
                      Ale czemu nikt nie pomyśli by coś zaproponować tej mlodzieży.
                      Czemu by nie wyznaczyć im innego miejsca - z odpowiednim zabezieczeniem, gdzieś
                      na obrzeżach miasta - niech się tam wygłupiają - ale niech za to pacą.
                      To jest pomysł - i to także na kasę do Kasy Miasta.

Czemu wadze miasta milczą i ignorują temat?
    • Gość: Kodemar Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.szeptel.net.pl 01.08.02, 21:26
      Wreszcie kompetentna osoba ubiega się o fotel Prezydenta! Sukcezy Pani
      Bończak - Kucharczyk w pierwszej kadenci oraz doświadczenie z urzędóe
      centralnych to gwarancja, że Białystok postawi na inwestycje. Budownictwo
      mieszkaniowe stanie się znowu wizytówką naszego miasta. Powodzenia!!! Czas na
      kompetentnego prezydenta!!!
      • Gość: vivi Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.33.82.* 01.08.02, 23:42
        NIe pij tyle !!!!! MASZ JUZ OMAMY !!!!
        • Gość: bojar Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 02.08.02, 15:22
          Gość portalu: vivi napisał(a):

> NIe pij tyle !!!!! MASZ JUZ OMAMY !!!!

On napił się blekotu stąd bredzi. Sprytna jednak jest ta exprezdent
          Kucharczyk. Nie dosyć, że "kucharczyk" to jeszcze "Bończak". I znowu (k....)
          musiałbym wstdzić się, że mieszkam w takim mieście, w którym nie tylko
          niedźwiedzie chodzą po ulicach ( no, może żubry) leży gdzieś we Białorusi, to
          jeszcze prezydent tego miasta ni to Bończak ni to Kucharczyk. A przede
          wszystkim wcześnie, sprytnie, zza winkla rozpoczęła swój start. Boże chroń to
          miasto przed kruchtą, liberałami, eseldecją w tym kształcie, ludźmi
          nieestetycznymi, karierowiczami, poplecznikami kurii i jeszcze kilkoma
          niedogodnościami dla jego harmonijnego rozwoju...
          • Gość: saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 15:26
            Gość portalu: bojar napisał(a):

> Gość portalu: vivi napisał(a):
            >
            > > NIe pij tyle !!!!! MASZ JUZ OMAMY !!!!
            >
            > On napił się blekotu stąd bredzi. Sprytna jednak jest ta exprezdent
            > Kucharczyk. Nie dosyć, że "kucharczyk" to jeszcze "Bończak". I znowu (k....)
            > musiałbym wstdzić się, że mieszkam w takim mieście, w którym nie tylko
            > niedźwiedzie chodzą po ulicach ( no, może żubry) leży gdzieś we Białorusi, to
            > jeszcze prezydent tego miasta ni to Bończak ni to Kucharczyk. A przede
            > wszystkim wcześnie, sprytnie, zza winkla rozpoczęła swój start. Boże chroń
            to
            >
            > miasto przed kruchtą, liberałami, eseldecją w tym kształcie, ludźmi
            > nieestetycznymi, karierowiczami, poplecznikami kurii i jeszcze kilkoma
            > niedogodnościami dla jego harmonijnego rozwoju...

Bojar startuj - jesteś tak kreatywny, że na 100% wygrasz...
            • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 16:11
              Gość portalu: saunne napisał(a):

> Gość portalu: bojar napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: vivi napisał(a):
              > >
              > > > NIe pij tyle !!!!! MASZ JUZ OMAMY !!!!
              > >
              > > On napił się blekotu stąd bredzi. Sprytna jednak jest ta exprezdent
              > > Kucharczyk. Nie dosyć, że "kucharczyk" to jeszcze "Bończak". I znowu (k...
              > .)
              > > musiałbym wstdzić się, że mieszkam w takim mieście, w którym nie tylko
              > > niedźwiedzie chodzą po ulicach ( no, może żubry) leży gdzieś we Białorusi,
              > to
              > > jeszcze prezydent tego miasta ni to Bończak ni to Kucharczyk. A przede
              > > wszystkim wcześnie, sprytnie, zza winkla rozpoczęła swój start. Boże chro
              > ń
              > to
              > >
              > > miasto przed kruchtą, liberałami, eseldecją w tym kształcie, ludźmi
              > > nieestetycznymi, karierowiczami, poplecznikami kurii i jeszcze kilkoma
              > > niedogodnościami dla jego harmonijnego rozwoju...
              >
              > Bojar startuj - jesteś tak kreatywny, że na 100% wygrasz...

Wpełni zagadzam się z tobą i twoją opinją.
              Najłatwiej jest tylko atakować i oskarżać.
              Jestem ciekaw, czy tak kreatywne osoby jak "Bojar" mogą coś zaproponować poza
              atakami na wszystkich i wyliczniem wszystkich "-" naszego dnia codziennego.
              Przecież nie tylko mamy "-", są i "+"
              Moe więc je też pokazywać.

NA pewno dobrym prognortykiem dla Białegostoku może być ograniczenie Rady
              Miejskiej do 28 osób - przynajmniej o 17 mniej do utrzymania z naszych
              pieniędzy.
              Teraz tylko pozostaje wybrać 28 naprawdę kompetentnych i odpowiedzialnych ludzi.
              Tak by Białystok miał szansę i mógł wykorzystać swoje położenie i swoją szansę.

Dlatego właśnie dobrze, że zaczynamy rozmawiać o programie i o tym czego
              oczekujemy.
            • Gość: bojar Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 02.08.02, 17:13
              Dzięki za wsparcie. Widzisz, wszystkie burdele omijam wielkim łukiem. Co nie
              oznacza, że nie lubię łypnąć okiem - od czasu do czasu - w tamtą stronę. A
              skoro tak to większą frajdą jest bycie burdeltatą pośród sexy parafianek (np.)
              aniżeli Tymże pośród weteranów politycznych,, którym jest wsio rawno komu
              dają d... byle było komu dawać. Słowem cały ten magistrat należałoby rozpirzyć
              na cztery wiatry, dopiero potem zaczynać od nowa. Niestety - tak wygląda
              początek końca zmiany "na lepsze". Oto dlaczego wybieram - od czasu do czasu -
              obserwowanie ludzi, rzeczy zjawisk przy pomocy tego narzędzia. Pzynajmniej
              śmiać się można - lub płakać -bez oglądania się na innych, czy jeszcze wypada.
              Poniał?
              • Gość: ARR Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 17:30
                Mimo wszystko taka postawa nic nie proponuje w zamian.
                Sam stwierdzasz, że najlepiej by było ich wszystkich rozegnać na 4 strony
                świata.
                Ale jak tego masz zamiar dokońać, skoro nie wieżysz w zmiany?
                na pewno tego się nie dokona tylko oglądaniem co tam nowego.
                Trzeba po prostu wybrać nowych ludzi.

Bo na serio wiele zależy od tego jak nas widza.
                A widzą, w Polsce i w świecie nie koniecznie dobrze.
                Więc czemu by tego nie zmienić?
        • Gość: ARR Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 16:00
          Gość portalu: vivi napisał(a):

> NIe pij tyle !!!!! MASZ JUZ OMAMY !!!!

O.K. - Każdy w Polsce może mówić, co mu się podoba.
          Tylko dlaczego bzdury?
          Rozumiem, że część ludzi ma niechęć do polityki - O.K.
          Ale jak tak - to zaproponujcie coś innego, a nie li tylko bzdury.
    • Gość: gregor Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 01.08.02, 23:50
      Nie mogę zrozumieć, dlaczego prawie wszyscy piszą o wydatkach (czyli pieniądze
      w błoto) a nie o inwestycjach, promocji miasta, itd. Jako podatnik nie zgadzam
      się z wyrzucaniem moich, naszych, wspólnych pieniędzy na jakieś tam autobusy,
      budownictwo mieszkaniowe, kulturę.
      Jest teatr im. Węgierki, teatr lalek i starczy. Kto chce, kogo stć niech chodzi.
      Zupełnie nie interesują mnie pieprzone fajerwerki i jakaś sztuka przy pałacu
      Branickich z aktorami na szczudłach. To nieporuzmienie. W tym roku oprócz tej
      szopki zamknięto ulicę Lipową i Suraską. Może i dobrze, bo czystsze powietrze
      pojawiło się w tej okolicy. Taki to pożytek był z tej decyzji. Aha,
      zapomniałem, że kilka osób piło piwo na kostce na samym środku ul. Lipowej. Tak
      się właśnie odbyły dni, chyba Białegostoku, miasta wojewódzkiego, liczącego
      ponad 300 tys. mieszkańców. Jest rzeczywiście się czym pochwalić. Brawo
      włodażom miasta, działaczom społecznym, kulturalnym.
      Ktoś napisał, że gdy Kucharczyk zamknie się w swoim gabinecie, to w
      budownictwie mieszkaniowym będzie boom. Powtarzam-nie zgadzam się z budowaniem
      mieszkań z pieniędzy podatników. Od finansowania mieszkań są firmy prywatne,
      banki, itd.
      Autobusy nocne w tym mieście są niepotrzebne. To prawda. Przy okazji zwracam
      się do białostockiej policji o kontrolę czystości spalin w jeżdżących
      autobusach miejskich. Pieniążki na urządzenia służące do tego proszę wziąć z
      naszych podatków. To jest pożyteczne miastu, mieszkańcom i w końcu
      odwiedzającem nasz gród nad Białą.

Od przyszłego prezydenta oczekuję też odpowiedzi na temat zasadności istnienia
      takiej mafii jaką się jawią strusie miejscy. Nie widziałem jeszcze w ich
      karierze żadnej pozytywnej reakcji. Mam wrażenie, że ich rola skupia się do
      wypisywania mandatów za parkowanie. Kurwa jego mać! Z czyich pieniędzy
      wybudowano parkingi? Do kogo należą parkingi? Do ludzi, mieszkańców? Czy do
      pieprzonych strusi?. My wszyscy już za to zapłaciliśmy w postaci podatków
      lokalnych. Czy przypadkiem się komuś nie popierdoliło?
      Nie zdziwię się gdy wprowadzą podatek od oddychania. Z całą pewnością strusie
      wykarzą się i tym razem swoją sumiennościa w zbieraniu haraczy.

Chciałbym też wiedzieć, za czyie pieniążki pije kawę elita, mająca od niedawna
      swoją siedzibę w molochu wersalu podlaskiego, przy ul. Legionowej? Kto finasuje
      dzierżawę tych lokali?

Kto finansuje wynajem całego II piętra w budynku zakładu elektrycznego, przy
      ul. Świętojańskiej? Co to za twór i kłębowisko żmij ta wojewódzka inspekcja
      pracy? Kto ich finansuje?

Ogólnie zmierzam do tego, by przyszły prezydent miał na uwadze, że my podatnicy
      nie zgadzamy się z marnotrawstem naszych pieniędzy.

Kucharczyk i inne osoby wysoko urodzone-ręce precz od pieniędzy podatników.
      Kolejne pytanie, które samo ciśnie się na usta, to pytanie o obsadę stanowisk
      po objęciu władzy. Żądam przeprowadzenia konkursów na każde stanowisko, mające
      wpływ na wydatkowanie naszych pieniędzy. Z cała stanowczością przeciwstawiam
      się obsadzaniem kolesi partyjnych-nieudaczników. Dość debilizmu w tym kraju i w
      tym mieście.

• Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 02.08.02, 00:28
        Masz racje to nie miasto buduje tylko firmy. Ale miasto musi przygotować
        tereny,uzbroić je itp.Inaczej spalarnie śmieci,albo innę fabrykę zbudują ci pod
        twoim oknem. Będziesz zadowolony? Oczywiście,że jest mnóstwo absurdów
        utrudniających życie.Ale to my je tworzymy wybierając na podstawie obietnic.
        Budownictwo komunalne jest potrzebne, inaczej liczba bezdomnych wzrośnie do
        takich rozmiarów,że nie tylko dworce będą zapchane. Komunikacja nocna i
        niekopcące autobusy i wiele innych rzeczy dla jednych potrzebne dla innych
        mniej, ale zawsze to problem do rozwiązania.Ale w jaki sposób i na co są
        wydawane publiczne pieniądze ( nagrdy, premie itp) przez spółki komunalne, i
        wydziały urzędu miejskiego? Co my podatnicy o tym wiemy?Budżet miasta to 450
        mln PNZ + środki na zadania zlecone z rządu. A Zarząd już zaciągnął
        zobowiązania na około 120 mln ponad budżet roku 2002. Tereny budowlane na
        wykończeniu, brak terenów pod inwestycje przemysłowe. A tylko studentów mamy
        około 50000, a absolwenci szkół. Gdzie znajdą pracę?
        • Gość: Kamil Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.120.136.* 02.08.02, 13:25
          Co do sytuacji w Polsce, ogolnego bezrobocia, stagnacji gospodarczej i niskiego
          morale nie tylko bezrobotnych ale rowniez mlodziezy szczegolnie absolwentow
          wszelkiego rodzaju szkol to niestety najwiecej ma do powiedzenia rzad. Niestety
          zadna z ekip rzadzacych po 1989 roku nie wpadla na zaden pomysl zeby cos z tym
          zrobic... A wystarczyloby tylko kilka zmian:

- obnizenie wieku emerytalnego
          - opodatkowanie kosciola i zmniejszenie dotacji z kasy panstwa dla tegoz
          - dotacje dla firm zatrudniajacych absolwentow
          - zmienijesznie podatkow od pracodawcow (glownie ZUS)
          - zmniejszenie liczby urzednikow ktorzy nic nie robia ( zwiekszaniem "drabiny
          decyzyjnej" i doprowadzaniem zwyklych ludzi jak i potencjalnych inwestorow do
          bialej goraczki,no i poza pierdzeniem w stolek,)
          - zwolnienia podatkowe dla nowopowstalych firm zatrudniajacych powyzej 10 osob
          ( w tym szczegolnie uprawnione powinny byc firmy zatrudniajace zarejestrowanych
          bezrobotnych i absolwentow)
          - lepsza kotrola nad wydawaniem pieniedzy przez urzedy panstwowe
          - no i kary wiezienia dla wszystkich urzedasow ktorzy robia przekrety
          - a poza tym takie drobiazgi jak zmniejszenie liczebnosci wojska, wprowadzenie
          wyzszych podatkow na podatki rolne sprowadzane z zagranicy (choc to chyba
          byloby sprzecznez porozumieniami z EU), zmniejszenie liczby wladz
          samorzadowych, zmniejszenie plac na wyzszych stanowiskach panstwowych
          (szczegolnie we wladzach miast), wprowadznie systemy menagerskigo w
          wynagrodzeniach dla tychze urzednikow (tak coby dostawali nagrody ale tylko
          wtedy gdy wykonaja swoj plan na kwartal/rok a nie tak jak jest teraz ze
          wystarczy cobys byl na stolku i przyznawal sobie nawzajem nagrody) - musi
          skonczyc sie zwiazek partyjniactwa a zaczac czas profesjonalizmu.

Tylko ze znajac zycie i realia w Polsce to akurat predzej dojdziem,y do
          najwyzszego poziomu bezrobocia w Europie (jak na razie chyba jestesmy 4ci od
          konca - przed Macedonia, i bylymi krajami Jugoslawi)...- ale wciaz mozemy ich
          wyprzedzic zw tym...

Wiec moze przed glosowaniem pomyslicie o tym kto jest profesjonalista a kto
          tylko partyjnym karierowiczem ktory pragnie zalatwic sobie i najblizszym
          intratne posadki ktore nie beda wymagaly prawie zadnej odpowiedzialnosc ale za
          to spora kase kazdego miesiaca...

• Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 02.08.02, 17:07
            Kamilku nie wiem z jakiej przyczyny ale twoje myślenie pochodzi nie z tej epoki.
            Rząd ustala reguły gry ( i tu z tobą się zgadzam są do d...) a następnie
            zatwierdza je sejm.To prawda że dla części przedsiębiorstw rząd jest jeszcze
            właścicielem ale to około 30% i stale się zmniejsza (prywatyzacja). Natomiast
            otwierają przedsiębiorstwa inwestorzy, którzy mają pomysł i potrafią
            zorganizować pieniądze na jego realizację.Natomiast miejsce i niezbędne
            uzbrojenie (woda,ścieki,energia ,dojazd ) musi zapewnić gospodarz terenu,czyli
            władze gminy.Dlatego uchwalany jest plan zagospodarowania przestrzennego,który
            wskazuje gdzie można budować i co w danym miejscu można produkować(ochrona
            środowiska itp).Jeżeli więc władze miasta tego należycie nie zrobią, inwestor
            będzie budował swoją fabrykę nie w Białymstoku a np w Katowicach bo tam władze
            przygotowały teren i daja ulgi inwestycyjne. I wbrew pozorom od tego kto będzie
            Prezydentem zależy czy białystok będzie atrakcyjnym miejscem do inwestowania,
            czyli tworzenia miejsc pracy.
        • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 17:09

> Masz racje to nie miasto buduje tylko firmy. Ale miasto musi przygotować
          > tereny,uzbroić je itp.Inaczej spalarnie śmieci,albo innę fabrykę zbudują ci
          pod
          >
          > twoim oknem. Będziesz zadowolony? Oczywiście,że jest mnóstwo absurdów
          > utrudniających życie.Ale to my je tworzymy wybierając na podstawie obietnic.
          > Budownictwo komunalne jest potrzebne, inaczej liczba bezdomnych wzrośnie do
          > takich rozmiarów,że nie tylko dworce będą zapchane. Komunikacja nocna i
          > niekopcące autobusy i wiele innych rzeczy dla jednych potrzebne dla innych
          > mniej, ale zawsze to problem do rozwiązania.Ale w jaki sposób i na co są
          > wydawane publiczne pieniądze ( nagrdy, premie itp) przez spółki komunalne, i
          > wydziały urzędu miejskiego? Co my podatnicy o tym wiemy?Budżet miasta to 450
          > mln PNZ + środki na zadania zlecone z rządu. A Zarząd już zaciągnął
          > zobowiązania na około 120 mln ponad budżet roku 2002. Tereny budowlane na
          > wykończeniu, brak terenów pod inwestycje przemysłowe. A tylko studentów mamy
          > około 50000, a absolwenci szkół. Gdzie znajdą pracę?

No tak - słusznie!
          Zgadzam się z tobą.
          już w chwili obecnej ten jeszcze urzędujący Zarząd Miasta zadłużył przyszły
          Zarząd - a więc ten, który chyba 27.10.2002, będziemy wybierać, na ponad 120
          milionów złotych.
          To jest skandal - by tak małoodpowiedzialnie postępować.
          A zresztą - oni odchodzą, a po nich to choćby potop.
          Miasto i Komunikacja miejska nie mają pieniędzy na autobusy nocne i na
          niekopcące autobusy, ale mają kase, by wypłacać nagrody kwartalne i półroczne
          pracownikom - głównie Zarządowi i dyrektorom - właśnie komunikacji miejskiej w
          kwotach po 500 - 800% ich miesięcznych zarobków.
          To jest zapewne O.K.

Ja jestem zwolennikiem komunikacji nocnej - bo uwazam, ze ona wcale nie będzie
          deficytowa. Jak się dobrze by ją zaplanowało - a więc trasy i rozkład jazdy, to
          może przynosić nawet pewne zyski - no bo jak jest czym wracać wieczorem i w
          nocy z centrum miasta na peryferyjne osiedla, to i więcej osób będzie wieczorem
          dłużej w centrum - a więc wzrost obrotów w kafejach, pubach, sklepach nocnych.
          będzie też szansa na przedłużenie godzin życia miasta - bo obecnie, to życie
          miasta kończy ę najpóźniej o 19 - 21.(zależy od pory roku i dnia tygodnia), a
          dla przykładu w innych krajach Europy ... - mam nadzieję, że wielu z nas
          podróżowało i na zachód i na wschód i na północ i na południe i że wiemy, że
          pod tym względem, to Polska praktycznie rzecz biorąc jest wyspą.

A jak to się uda - czyli większy ruch w mieście, więcej osób chcących coś
          wieczorem zrobić innego, niż ławeczka w parku i butelka lub ... ., to i w
          naturalny sposób miejsc pracy przybędzie.
          Przecież te autobusy będą potrzebować kierowców, obsługa zajezdni przez całą
          dobę - też wiecej osób w pracy, na pewno część kiosków będzie musiała być
          dłużej czynna - np - na serio jak się wraca z Warszawy nawet tym pciągiem o
          19.12 z W-wy, to jak ktoś przyjeżdza do Bialegostoku nowy, to już nie wie gdzie
          ma kupić bilet - a raczej dlaczego noigdzie go kupć nie może.
          Kolejny pomysł - to większe zróżnicowanie biletów - a więc wprowadźmy tak jak w
          Wawie bilety dobowe, 3 dniowe - to są dobre rozwiązania.
          Jak będzie komunikacja noicna - to porzy założeniu ożywienia wieczorem miasta -
          zwiększy się też zapotrzebowanie na kafejki - różne, a nie tylko puby, a to
          także kolejne miejsca pracy.
          Tak samo sklepy - myśle, że też by tam przybyło pare miejsc pracy w wyniku
          wydłużenia godzin pracy przez część z nich.
          Kina - czasem wieczorem - po 21 chciało by ię póść do kina, ale jak nie ma tego
          dnia nocy filmowej - to i nie ma gdzie i na co!
          A ponoć mamy w Białymstoku 4 kina - no powiedzmy 3 - max. 3 i pół., bo ani
          Forum, ani Syrenę nie można liczyć jako pełnowartościowe kina.

Na razie przeanalizowałem tylko tzw. sfere usług - kafeje, sklepy, autobusy i
          kioski - i tylko tu można by wygospodarować i stworzyć kilkaset nowych miejsc
          pracy.

Nie jest to może dużo - ale jest!
          A jak doi tego dodać podobne male kroczki w innych branżach - jak np.
          turystyka - to, to problem bezrobocia by się powoli nam rozwiązywał.

Teraz firmy - to, że Białystok będzie leżał niewiele ponad 60 km od wschodniej
          granicy UE - to jest szansa.
          Sznasa dla miasta i regionu.
          Stwarza to możliwość inwestowania w nasz region - nowe firmy a w tym i zakłady
          produkcyjne, a nie tylko sklepy.
          Ale to także daje możliwość twoerzenia nowych miejsc pracy związanych z obsługą
          naszej wschodniej granicy i kontyaktów przygranicznych.
          Może Euroregion Niemen stanie się faktem, a nie zapisem na papierze.
          To też szansa - tylko czy ją umiemyu wykorzystać?

• Gość: Marcin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.lipowa.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 11:42
          A ja będę głosował na Panią Ewę.
          Pamiętam, że kiedy działała w zarządzie miasta wzięła na siebie reformę
          komunikacji miejskiej. Kilka tygodni było ciężko, ale od tamtego czasu zawsze
          wiem o której godzinie podjedzie na przystanek autobus. Białystok musi się
          rozwijać, a w trudnych czasach kompetencje zarządu miasta muszą wykraczać poza
          umiejętność budowy fontann.
          • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 16:57
            Gość portalu: Marcin napisał(a):

> A ja będę głosował na Panią Ewę.
            > Pamiętam, że kiedy działała w zarządzie miasta wzięła na siebie reformę
            > komunikacji miejskiej. Kilka tygodni było ciężko, ale od tamtego czasu zawsze
            > wiem o której godzinie podjedzie na przystanek autobus. Białystok musi się
            > rozwijać, a w trudnych czasach kompetencje zarządu miasta muszą wykraczać
            poza
            > umiejętność budowy fontann.

No - konieczność i umiejętność budowy fontann też jest potrzebna!
            Ale Zarząd Miasta na serio powinien umieć robić coś więcej.
            Dlatego też ogólnie się z tobą zgadzam marcinie.

Pozdrawiam.
      • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 16:36
        Greg - napisałś m.in. "Jako podatnik nie zgadzam
        się z wyrzucaniem moich, naszych, wspólnych pieniędzy na jakieś tam autobusy,
        budownictwo mieszkaniowe, kulturę.
        Jest teatr im. Węgierki, teatr lalek i starczy. Kto chce, kogo stć niech chodzi.
        Zupełnie nie interesują mnie pieprzone fajerwerki i jakaś sztuka przy pałacu
        Branickich z aktorami na szczudłach. To nieporuzmienie."
        W pewnym sensie, na pewno organizacja od co najmniej 5 lat Dni Białegostoku,
        jest nieporozumieniem.
        Po pierwsze, mam dziwne wrażenie, że nie jest to impreza dla miasta i
        mieszkańców miasta, tylko dla urzędników Urzędu Miejskiego - by się wykazać, że
        coś robią. Ale - niestety robiąc taką imprezę plenerową jaką są Dni
        Białegostoku, a więc dni miasta - trzeba by było pomyśleć czego chcą sami
        mieszkańcy.
        A więc jak najwięcej różnorodności.
        Nie zgadzam się z tobą, że 2 teatry wystarczą - to moim zdaniem wstyd, że w 300
        tys. mieście mamy tylko 2 teatry i aż 3 i pół kina.
        No jeszcze filharminia.
        Ale - poruwnaniu z Europą to niestety dlaeko jesteśmy z tyłu.
        Kultura i instytucje kultury są bardzoi ważne i trzeba o nie szczególnie dbać -
        dbać, a nie niszczyć i sprowadzać je do roli 2 teatrów i 3 i pół kina ora
        filharmonii - bo to wówczas nie ma sensu.
        Tak zwany Białostocki Ośrodek Kultury "BOK" - instytucja "kultury" podległa
        Urzędowi miasta - co BOK ma wspoólnego z kultórą? Dyskoteki w Famie? ogródek z
        piwem? słabe kino z przechodzonym repertuarem?
        To jest marnowanie naszych pieniędzy - brak pomysłu
        Brak pomysłu - bo w BOK nie ma go od lat.
        Jask były nawet dobre imprezy, to już je położono - jak np. Spotkania folkowe -
        impreza na którą 5-6 lat temu przychodziło po 500 i więcej osób na każdy
        koncert.
        Co do teatrów - to BTL - to ścisła polska czołówka - i dzięki Bogu, że jeszcze
        Ci ludzie tam pracują i utrzymują ten poziom.
        Całkiem przyjemnie oigląda się też spektakle Szkoły Teatralnej - na pewno o
        wiele przyjemniej, niż Teatru im. A. Węgierki. Tu też trza zmian - ale ani
        Prezydent Białegostoku, ani Marszałek Woj. podlaskiego, na nie się nie odważyli
        jak na razie - i efekt - coraz gorzej - poziom pada, widzów ubywa, ... .

natomiast wogóle w naszym mieście zapomina się o kulturze dla każdego - czyli
        siełych - w tym i małych osiedlowych ośrodkach kultury, różnego rodzaju
        zajęciach z młodzieżą i dziećmi - tego też jest za mało.

Kultura - to jedna z form promocji tego miasta i regionu. To, że mamy właśnie
        ciekawe korzenie - szkoda tylko, że tak słabo znane w Białymstoku - wywodzące
        się właśnie z tej różnorodności, z mozaiki kultur, tradycji, narodów, wyznań,
        języków - to jest też bogactwo, które jak na razie jest slabo znane.
        Kto dziś pamięta o tym, że w Białymstoku były teatry żydowskie, rosyjskie, a i
        polskie, że historia naszego miasta wcale nie zaczęła się od 1945 roku.

Chcemy, czy nie - ale pamiętać o tym trzeba.
        Trzeba też o tym uczyć dzieci i młodzież.
        A na pewno pomoże to zasadniczo w zmianie wielu postaw.
        • Gość: ARR Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 17:52
          Robin - w większości zgadzam się z twoimi poglądami - ale jeszcze co do np.
          Komunikacji w białysmtoklu, to mam pewne uwagi.
          Uważam, że to też są ważne uwagi przed wyborami miejskich rajcow.
          Zakaz używanie komórek w komunikacji miejskiej w Białymstoku jest bezprawny i
          nikt an z ZKM ani z Urzędu Miasta jakoś się tym nie przejmuje.
          Jest to na zasadzie - nie bo nie - bo tak łatwiej im.
          Tak samo - czemu w Białymstoku nie ma komunikacji nocnej - a np. w tej
          Warszawie jest - też NIE BO NIE.
          I tak z wieloma żeczami - a czemu u nas w Białymstoku po 19 to praktycznie
          biletu komunikacji miejskiej nigdzie nie kupisz?
          A czemu w Białymstoku w autobusach kierowcy biletów nie sprezedają? - w
          większości maist Polski - tak się robi i komunikacja na tym dodatkowo zarabia -
          bo bilet w autobusie zawsze jerst droższy - ale przecież Białystok jest tak
          bogaty, że ....
          A czemu u nmas nie ma biletów Całodobowych, 3-dniowych itd?
          też się nie opłaca?
          Komórki - a raczej zakaz ic używania w komunikacji, to tylko wierzchołek góry
          lodowej związanej z naszą "kochaną" komunikacją.
          Może dyr Wróbel na serio by na to odpowiedział!
          Albo poseł Fedorowicz- który tyle lat sumienni w komunikacji przepracował.
          Ale czy ich obchodzą ludzie - pasażerowie?
          Pozdrawiam

• Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 14:06
            Gość portalu: ARR napisał(a):

> Robin - w większości zgadzam się z twoimi poglądami - ale jeszcze co do np.
            > Komunikacji w białysmtoklu, to mam pewne uwagi.
            > Uważam, że to też są ważne uwagi przed wyborami miejskich rajcow.
            > Zakaz używanie komórek w komunikacji miejskiej w Białymstoku jest bezprawny i
            > nikt an z ZKM ani z Urzędu Miasta jakoś się tym nie przejmuje.
            > Jest to na zasadzie - nie bo nie - bo tak łatwiej im.
            > Tak samo - czemu w Białymstoku nie ma komunikacji nocnej - a np. w tej
            > Warszawie jest - też NIE BO NIE.
            > I tak z wieloma żeczami - a czemu u nas w Białymstoku po 19 to
            praktycznie
            > biletu komunikacji miejskiej nigdzie nie kupisz?
            > A czemu w Białymstoku w autobusach kierowcy biletów nie sprezedają? - w
            > większości maist Polski - tak się robi i komunikacja na tym dodatkowo
            zarabia -
            >
            > bo bilet w autobusie zawsze jerst droższy - ale przecież Białystok jest tak
            > bogaty, że ....
            > A czemu u nmas nie ma biletów Całodobowych, 3-dniowych itd?
            > też się nie opłaca?
            > Komórki - a raczej zakaz ic używania w komunikacji, to tylko wierzchołek góry
            > lodowej związanej z naszą "kochaną" komunikacją.
            > Może dyr Wróbel na serio by na to odpowiedział!
            > Albo poseł Fedorowicz- który tyle lat sumienni w komunikacji przepracował.
            > Ale czy ich obchodzą ludzie - pasażerowie?
            > Pozdrawiam

A ty co tu porządnych ludzi obrażasz!
            Wiesz ty kim jest Poseł FEDOROWICZ?
            To prawdziwy Polak, a nie tak jak ty, ty h... jeden.
            A ty kto?
            sługus uwolski?
            Poczytaj se lepiej o wolności slowa.
            To mój kolega tam napisał.
            Też porządny człowiek - i POLAK.

Wolność słowa
            Obłuda ludzka nie zna granic. Nijaki Frasyniuk Władysław, przewodniczący
            demoliberalnej Unii Wolności, wystosował do premiera (anty)polskiego rządu list
            otwarty. Czegoż to może chcieć Frasyniuk od Millera? Nie zgadniecie. Frasyniuk
            twierdzi, iż wolność słowa w naszym kraju jest zagrożona. Acha, Pan Władek
            zorientował się że tak rzeczywiście jest dopiero w roku 2002. No cóż lepiej
            późno niż wcale. Aczkolwiek, trzeba przypomnieć Frasyniukowi zaciętą walkę z
            wolnością słowa, która to walka miała miejsce za rządów koalicji AWSu i... UNII
            WOLNOŚCI właśnie. Przypomnę, że dzięki działaniom UW reprezentującej interesy
            pewnego narodu (jakiego, zgadnijcie sami) zabroniono polskim naukowcom badać
            zagadnienia holocaustu, przez co znakomity historyk dr Dariusz Ratajczak
            stracił pracę na Uniwersytecie Opolskim. Lecimy dalej: Czy za rządów kliki
            AWS/UW eurosceptycy i narodowa opozycja miały dostęp do mediów? A może,
            telavizja, ups, przepraszam telewizja publiczna w obiektywnym świetle
            przedstawiała działania narodowców? Hmm, a ciekawe co nam p. Frasyniuk powie na
            temat obecności w empikach i bibliotekach prasy narodowej? Czyżby Unia Wolności
            była temu przeciwna? Hmm. Ot i mamy prawdziwego rzecznika wolności słowa -
            Władysława Frasynikua. Aż się chce powiedzieć "Panie Władku, daj Pan sobie
            spokój".
            Paweł Bolek

• Gość: gość2 Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 03.08.02, 16:23

> A ty co tu porządnych ludzi obrażasz!
              > Wiesz ty kim jest Poseł FEDOROWICZ?
              > To prawdziwy Polak, a nie tak jak ty, ty h... jeden.
              > A ty kto?
              > sługus uwolski?
              > Poczytaj se lepiej o wolności slowa.
              > To mój kolega tam napisał.
              > Też porządny człowiek - i POLAK.
              >
              > Wolność słowa
              > Obłuda ludzka nie zna granic. Nijaki Frasyniuk Władysław, przewodniczący
              > demoliberalnej Unii Wolności, wystosował do premiera (anty)polskiego rządu
              list
              >
              > otwarty. Czegoż to może chcieć Frasyniuk od Millera? Nie zgadniecie.
              Frasyniuk
              > twierdzi, iż wolność słowa w naszym kraju jest zagrożona. Acha, Pan Władek
              > zorientował się że tak rzeczywiście jest dopiero w roku 2002. No cóż lepiej
              > późno niż wcale. Aczkolwiek, trzeba przypomnieć Frasyniukowi zaciętą walkę z
              > wolnością słowa, która to walka miała miejsce za rządów koalicji AWSu i...
              UNII
              >
              > WOLNOŚCI właśnie. Przypomnę, że dzięki działaniom UW reprezentującej interesy
              > pewnego narodu (jakiego, zgadnijcie sami) zabroniono polskim naukowcom badać
              > zagadnienia holocaustu, przez co znakomity historyk dr Dariusz Ratajczak
              > stracił pracę na Uniwersytecie Opolskim. Lecimy dalej: Czy za rządów kliki
              > AWS/UW eurosceptycy i narodowa opozycja miały dostęp do mediów? A może,
              > telavizja, ups, przepraszam telewizja publiczna w obiektywnym świetle
              > przedstawiała działania narodowców? Hmm, a ciekawe co nam p. Frasyniuk powie
              na
              >
              > temat obecności w empikach i bibliotekach prasy narodowej? Czyżby Unia
              Wolności
              >
              > była temu przeciwna? Hmm. Ot i mamy prawdziwego rzecznika wolności słowa -
              > Władysława Frasynikua. Aż się chce powiedzieć "Panie Władku, daj Pan sobie
              > spokój".
              > Paweł Bolek
              >
              Uś, panie PRAWDZIWY POLAK, pan mnie idziesz mówić? Jak jeden cadyk mówił: "Ty,
              Mosiek, jak nie masz nic powiedzieć, to ty nic po prostu nie mów! Ty się nie
              idź posługiwać inwektywy, ty się idź i wypałuj!"
              Co polecam!!!
            • Gość: habitus Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 18:56
              Gość portalu: Prawdziwy POLAK ! napisał(a): > Poczytaj se lepiej o wolności
              slowa.
              > To mój kolega tam napisał.
              > Też porządny człowiek - i POLAK.
              >
              > Wolność słowa
              > Obłuda ludzka nie zna granic. Nijaki Frasyniuk Władysław, przewodniczący
              > demoliberalnej Unii Wolności, wystosował do premiera (anty)polskiego rządu
              list
              >
              > otwarty. Czegoż to może chcieć Frasyniuk od Millera? Nie zgadniecie.
              Frasyniuk
              > twierdzi, iż wolność słowa w naszym kraju jest zagrożona. Acha, Pan Władek
              > zorientował się że tak rzeczywiście jest dopiero w roku 2002. No cóż lepiej
              > późno niż wcale. Aczkolwiek, trzeba przypomnieć Frasyniukowi zaciętą walkę z
              > wolnością słowa, która to walka miała miejsce za rządów koalicji AWSu i...
              UNII
              >
              > WOLNOŚCI właśnie. Przypomnę, że dzięki działaniom UW reprezentującej interesy
              > pewnego narodu (jakiego, zgadnijcie sami) zabroniono polskim naukowcom badać
              > zagadnienia holocaustu, przez co znakomity historyk dr Dariusz Ratajczak
              > stracił pracę na Uniwersytecie Opolskim. Lecimy dalej: Czy za rządów kliki
              > AWS/UW eurosceptycy i narodowa opozycja miały dostęp do mediów? A może,
              > telavizja, ups, przepraszam telewizja publiczna w obiektywnym świetle
              > przedstawiała działania narodowców? Hmm, a ciekawe co nam p. Frasyniuk powie
              na
              >
              > temat obecności w empikach i bibliotekach prasy narodowej? Czyżby Unia
              Wolności
              >
              > była temu przeciwna? Hmm. Ot i mamy prawdziwego rzecznika wolności słowa -
              > Władysława Frasynikua. Aż się chce powiedzieć "Panie Władku, daj Pan sobie
              > spokój".
              > Paweł Bolek
              Cienki ten twój Bolek. Pewnie zbiera pamiątki faszystowskie...
        • Gość: Jerzy Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.proxy.aol.com 03.08.02, 05:14
          > Kultura to jedna z form promocji tego miasta i regionu< -BRAWO ROBIN !!!!
          dawno nie czytalem na forum tak inteligentnej analizy.
          Bialystok to miasto WIELOKULTUROWE, w swiecie to ogromna wartosć duchowa, a w
          Bialymstoku????
          Ostatnie 8 lat to raczej walka obecnych wladz o to by miasto mialo oblicze
          rydzykowo-dewocyjne niż wielokulturowe. Z tego punktu widzenia >zarządcy
          Podlasia< podjęli "zwycięską" walkę z insytucjami kultury .Praktycznie
          zniszczono BOK,resztkami ducha trwa Galeria Arsenal(jedna z najlepszych w
          kraju),wielką niewiadomą jak zakonczy się batalia aktorow teatru o normalnosć i
          wolnosć tworczą.O placowkach osiedlowych nie wspomnę- chyba nie pamiętają kiedy
          dostaly jakąs dotację od wladz miasta.
          Masz rację Robin celowo zniszczono takie imprezy jak Spotkania
          Folkowe,dogorywają Dni Sztuki Wspolczesnej- by z tych funduszy rozbudować
          urzędnicze Dni Bialegostoku.Bo te Dni to typowa bufonada urzędnicza-żebyscie
          nie mieli pretensji, że tyle pieniedzy podatnika idzie na nasze posadki to
          urządzimy "balangę" DLA NAS I DLA MAS.
          Rozpisalem się o kulturze;a taką samą analizę można przeprowadzić w każdej
          dziedzinie ktorą zarządzają tzw.wladze samorządowe.
          Tyle że w kulturze to widać najwyraźniej, że obecne >wymioty< nie mają nic
          wspolnego z wolnoscią,demokracją,samorządnoscią,budowaniem lokalnych więzi
          spolecznych.Natomiast wiele wspolnego mają z traktowaniem miasta jak
          folwarku,gdzie rozdaje się posadki dla krewnych a stosunki pomiedzy
          mieszkancami a wladzą przypominają Rosję carską.
          Dlatego trzeba przerwać tę >FOLWARCZNĄ DEMOKRACJĘ< !!!!
          Czy E.Bonczak-Kucharczyk jest dobrym kandydatem?
          Uważam że tak, bo w demokracji stawiam na specjalistow a nie na obląkanych
          ideowcow.
          Pozdrowienia dla Robina !!
          • saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 03.08.02, 12:06
            a programów wyborczych jak nie było tak nie ma...
            • Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 13:25
              saunne napisała:

) a programów wyborczych jak nie było tak nie ma...

Jakto nie ma - my swój program mamy.
              NIE dla Unii (Ruropejskiej i Wolności)
              TAK dla POLSKI!

.

Rządy politycznych mafii, zniszczenie podstaw rodzimej gospodarki,
              bezrobocie, wyzysk fiskalny, korupcja struktur władzy polityczno-ekonomicznej,
              brak perspektyw zawodowych dla młodzieży i szansy na godną starość dla tych,
              którzy życie zawodowe mają już poza sobą, publicznie promowana degradacja roli
              rodziny - oto obraz Polski dzisiejszej, kraju, w którym większość obywateli
              żyje na granicy ubóstwa i wegetacji, poświęcając swe życie jedynie walce o
              przetrwanie.Kiedy w roku 1989 zakończył się pewien etap najnowszych dziejów
              Polski, etap zwany potocznie "realnym socjalizmem", ponad pięćdziesiąt lat
              zmagań o prawo do normalnego i godnego życia zdawało się być uwieńczone
              sukcesem. Jednak rzekomy przełom okazał się mirażem. Porozumienie zawarte
              pomiędzy aparatem partii komunistycznej i tą częścią opozycji, która wywodziła
              się z jej własnych szeregów, zaowocowało zaledwie poszerzeniem bazy rządzącej
              mafii politycznej. Dokonano misternej zmiany szyldów: zniknęła Polska
              Zjednoczona Partia Robotnicza, na jej zaś miejsce powołano ugrupowania "lewicy"
              i "prawicy", tworzące wspólnie wąską i zamkniętą kastę polityczną. Istota
              systemu pozostała jednak ta sama - zachowano ścisły i nienaruszalny rozdział
              wielomilionowej "masy" od wyzyskującej ją wąskiej "elity" władzy. Także zasada
              podporządkowania Polski zewnętrznym protektorom nie uległa zmianie -
              bezkrytyczną podległość Związkowi sowieckiemu zastąpiono służalczością wobec
              Unii Europejskiej.

Rządzące Polską "elity", bez względu na etykietki, jakimi się posługują
              ("lewica", "prawica") opowiadają się bezwzględnie za likwidacją Państwa
              Polskiego, jako suwerennego podmiotu politycznego na arenie międzynarodowej. W
              roku 1992 r. "prawicowy" rząd (z pełnym poparciem "lewicy") podpisał układ
              stowarzyszeniowy ze "wspólnotami europejskimi", który otworzył nasz kraj na
              niczym nie ograniczoną eksploatację przez polityczne i ekonomiczne potęgi
              zewnętrzne, skupione w quasi-państwowej Unii Europejskiej.
              Przerażający obecny stan Polski jest właśnie tego efektem.
              W ciągu niespełna 10. lat wyprzedano większość majątku narodowego, średnio
              za 10% jego realnej wartości. Proces ten w podległych "elitom" mediach otrzymał
              miano "prywatyzacji", choć majątek ten nie trafił bynajmniej w polskie prywatne
              ręce, lecz dostał się we władanie anonimowych firm międzynarodowych.
              Zapowiadane "ściągnięcie" do Polski zachodniego kapitału okazało się fikcją -
              30 mld. dolarów ulokowano przede wszystkim w instytucjach finansowych (m.in.
              banki) i handlu (super- i hipermarkety), a więc w tych dziedzinach, które nie
              tylko że nie generują rozwoju gospodarczego, ale wręcz (w naszej polskiej
              sytuacji) go niwelują.
              Dobrym przykładem zabójczego dla Polski procesu niszczenia podstaw
              ekonomicznych kraju są tzw. sklepy wielkopowierzchniowe. Dzięki otrzymanym
              wieloletnim zwolnieniom podatkowym super- i hipermarkety wyeliminowały bądź
              doprowadziły do niezwykle ciężkiej sytuacji polskie małe i średnie firmy
              handlowe, zobowiązane do respektowania wciąż rosnących obciążeń fiskalych,
              ustalanych przez kolejne - "prawicowe" i "lewicowe" - rządy. Do dzisiaj sieci
              tychże marketów zręcznie unikają płacenia podatków, wykazując "straty" w swej
              działalności (co oczywiście nie przeszkadza pospiesznemu uruchamianiu kolejnych
              punktów "masowej sprzedaży").
              W stymulujących zwykle rozwój gospodarczy bankach i innych instytucjach
              finansowych sytuacja jest analogiczna - 85% tychże instytucji jest już w rękach
              obcych, co pozwala na "wypompowywanie" z kraju niezbędnych funduszy. Dodatkowo,
              ogromne koszty kredytów uniemożliwiają korzystanie z nich przeciętnemu
              polskiemu przedsiębiorcy. W takiej sytuacji mówienie o "równych szansach"
              polskich i zagranicznych podmiotów gospodarczych jest co najmniej
              nieporozumieniem.
              Utrata kontroli nad ponad 50% majątku narodowego spowodowało zarówno jego
              degradację produkcyjną (63 miliardy dolarów deficytu w handlu z Unią
              Europejską), jak i blisko 20% bezrobocie. Według ostrożnych danych
              statystycznych 1260 Polaków dziennie traci pracę z powodu podporządkowania
              naszej gospodarki Unii Europejskiej. Mamy oto do czynienia z kolonialną zasadą
              drenażu gospodarczego.
              Do czasu wpadnięcia naszego kraju w zależność od Unii Europejskiej
              dysponowała Polska trzema atutami gospodarczymi, niezwykle konkurencyjnymi na
              rynkach europejskich. Były to: górnictwo, hutnictwo i rolnictwo. Dwa pierwsze
              już nie istnieją, zlikwidowane decyzjami rządowymi i działaniami zagrożonych
              firm zachodnich - ich interesy zostały zachowane, Polacy zaś ponieśli
              koszty "restrukturyzacji" w postaci bezrobocia w tych sektorach oraz wzrostu
              cen energii.
              Jak dotąd jedynie rolnictwo obroniło się (częściowo) przed ingerencją ze
              strony UE, ale i tutaj niebezpieczeństwo jest realne. Unia domaga się bowiem,
              by z istniejących 2 mln. gospodarstw rolnych pozostało... 200 tysięcy.
              Likwidacji ma więc ulec 1 milion 800 tysięcy, czyli 90% gospodarstw. Pomijając
              ewidentną szkodę ekonomiczną dla Polski, krok taki oznaczałby kolejne 7
              milionów bezrobotnych - ich łączna liczba przekroczyłaby wówczas w naszym kraju
              50%! Jako propagandowy chwyt uznać można w tej sytuacji propozycję dopłat (po
              wchłonięciu Polski przez Unię Europejską) dla pozostawionych "na ziemi"
              rolników. Owe dopłaty (25% sum otrzymywanych przez rolników UE) pochodzić będą -
              o czym "przez zapomnienie" już się nie wspomina - ze składek, która Polska
              zobowiązana będzie wpłacać do unijnej kasy. Innymi słowy: "strategicznym celem
              naszego kraju" (jak twierdzą polityczne "elity") jest integracja z Unią
              Europejską, polegająca na wyniszczeniu własnej gospodarki i dodatkowym
              opłaceniu tego przez nas samych!

Wbrew twierdzeniom krajowych "elit" (ok. 0,5% obywateli polskich skupionych
              w aparacie biurokratyczno-politycznym i strukturach wielkofinansowych, którzy
              mają zapewniony niezgorszy byt w unijnych strukturach), Unia Europejska nie
              jest żadną szansą na rozwój naszego kraju - ani cywilizacyjną, ani polityczną
              czy też ekonomiczną. Wręcz przeciwnie. Utrata samodzielności państwowej (a to
              jest celem podstawowym działań unijnych) i niemożność wystąpienia z tej
              struktury oznacza całkowite podporządkowanie się interesom sił zewnętrznych.
              Zapowiadana "wspólna" armia i policja, polityka zagraniczna, finansowa i
              monetarna sprowadzi nas do roli protektoratu, zarządzanego twardą ręką przez
              unijnego komisarza. Formalna zależność od "europejskiego" rządu w Brukseli
              uniemożliwi nie tylko rozwój zgodny z własnymi potrzebami, kreowanie praw nam
              odpowiadających, ale nawet poszukiwanie alternatywnych rynków zbytu dla
              rodzimej produkcji.
              Chociaż działania "integracyjne" zaszły już daleko, to nadal mamy szansę na
              odwrócenie tego procesu. Nasza akcja "Unia Europejska: wybierasz-przegrywasz"
              jest kolejną w szeregu działań organizujących Polaków (bez względu na
              polityczną identyfikację) wokół sprawy wspólnej dla wszystkich: obrony własnych
              interesów.
              Polska, rozumiana jako państwo i jego obywatele, może i powinna dążyć do
              współpracy ze wszystkimi organizacjami czy strukturami polityczno-ekonomicznymi
              świata. Jeśli zajdzie potrzeba, to także z Unią Europejską. Jedynym kryterium
              przydatności mogą być jednak tylko i wyłącznie nasze własne korzyści. A w
              interesie Polski, w naszym interesie, nie leży dziś w żadnym razie
              podporządkowanie się UE. Pozostając poza Unią Europejską zapewne nie wszyscy
              staniemy się milionerami - lecz dając się do Unii Europejskiej wprowadzić, na
              pewno skończymy jako żebracy. I to w swoim własnym kraju.
              Jak prowadzić Akcję
              W pierwszym etapie Akcja skierowana jest na punkty handlowe i firmy polskie.
              Przedstawiciele Akcj
              • Gość: saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.08.02, 20:22

> saunne napisała:
                >
                > ) a programów wyborczych jak nie było tak nie ma...
                >
                > Jakto nie ma - my swój program mamy.

a kim wy jesteście? Jakieś bliższe dane?

> NIE dla Unii (Ruropejskiej i Wolności)
                > TAK dla POLSKI!

Mówiąc o programach miałam na myśli programy wyborcze do rady miasta
                Białegostoku... Wydawało mi się to jasne (vide tytuł wątku). Dyskusja o UE
                raczej odbiega od głównego tematu. Przedstaw mi swojego kandydata na prezydenta
                miasta - to zastanowię się nad wyborem. Użalanie się nad sobą i szukanie
                wszędzie winnych jest śmieszne i żałosne.

Widzę, że przyjemnie Ci się rozmawia ze sobą prawdziwy polaku
                (sic!)/Robinie/Arr/Arracusie..., choć przyznam Ci, że to trochę dziwne
                (niektórzy określają to mianem rozdwojenia jaźni...).
          • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 13:34
            Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> > Kultura to jedna z form promocji tego miasta i regionu< -BRAWO ROBIN !!
            > !!
            > dawno nie czytalem na forum tak inteligentnej analizy.
            > Bialystok to miasto WIELOKULTUROWE, w swiecie to ogromna wartosć duchowa, a w
            > Bialymstoku????
            > Ostatnie 8 lat to raczej walka obecnych wladz o to by miasto mialo oblicze
            > rydzykowo-dewocyjne niż wielokulturowe. Z tego punktu widzenia >zarządcy
            > Podlasia< podjęli "zwycięską" walkę z insytucjami kultury .Praktycznie
            > zniszczono BOK,resztkami ducha trwa Galeria Arsenal(jedna z najlepszych w
            > kraju),wielką niewiadomą jak zakonczy się batalia aktorow teatru o normalnosć
            i
            >
            > wolnosć tworczą.O placowkach osiedlowych nie wspomnę- chyba nie pamiętają
            kiedy
            >
            > dostaly jakąs dotację od wladz miasta.
            > Masz rację Robin celowo zniszczono takie imprezy jak Spotkania
            > Folkowe,dogorywają Dni Sztuki Wspolczesnej- by z tych funduszy rozbudować
            > urzędnicze Dni Bialegostoku.Bo te Dni to typowa bufonada urzędnicza-żebyscie
            > nie mieli pretensji, że tyle pieniedzy podatnika idzie na nasze posadki to
            > urządzimy "balangę" DLA NAS I DLA MAS.
            > Rozpisalem się o kulturze;a taką samą analizę można przeprowadzić w każdej
            > dziedzinie ktorą zarządzają tzw.wladze samorządowe.
            > Tyle że w kulturze to widać najwyraźniej, że obecne >wymioty< nie mają ni
            > c
            > wspolnego z wolnoscią,demokracją,samorządnoscią,budowaniem lokalnych więzi
            > spolecznych.Natomiast wiele wspolnego mają z traktowaniem miasta jak
            > folwarku,gdzie rozdaje się posadki dla krewnych a stosunki pomiedzy
            > mieszkancami a wladzą przypominają Rosję carską.
            > Dlatego trzeba przerwać tę >FOLWARCZNĄ DEMOKRACJĘ< !!!!
            > Czy E.Bonczak-Kucharczyk jest dobrym kandydatem?
            > Uważam że tak, bo w demokracji stawiam na specjalistow a nie na obląkanych
            > ideowcow.
            > Pozdrowienia dla Robina !!

Wielkie dzięki!

Widzę, że coraz więcej osób ma w tym mieście podobne odczucia.
            Dlatego właśnie trzeba walczyć o normalność.
            A jak o normalność to w każdym calu - w tym i w kulturze.

Obawiam się, że jak coś jak najszybcie nie zmienimy - to będziemy mieli kolejne
            likwidowane imprezy i na serio staniemy się zaściankiem
            Czemu, znane w Polsce i na świecie nazwiska i zjawiska kultury jak WIERSZALIN,
            jak. Leon tarasewicz i jeszcze parę innych, nie mają swojego miejsca tu - w
            Białymstoku i na Podlasiu?
            To jest pytanie!
            Co się dzieje z naszym Białostockim sportem - czy mamy być tylko eksporterem
            utalentowanej młodzieży?
            Tych pytań też można zadać wiele - dlatego - pomyślmy jak to zrobić.

Dlatego też, czemu w końcu nie wybrać zawodowców i profesionaloistów.

Ewa Bończak - Kucharczyk - TAK.

Pozdrowienia
            • Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 14:11

> Gość portalu: Jerzy napisał(a):
              >
              > > > Kultura to jedna z form promocji tego miasta i regionu< -BRAWO ROB
              > IN !!
              > > !!
              > > dawno nie czytalem na forum tak inteligentnej analizy.
              > > Bialystok to miasto WIELOKULTUROWE, w swiecie to ogromna wartosć duchowa,
              > a w
              > > Bialymstoku????
              > > Ostatnie 8 lat to raczej walka obecnych wladz o to by miasto mialo oblicze
              >
              > > rydzykowo-dewocyjne niż wielokulturowe. Z tego punktu widzenia >zarządc
              > y
              > > Podlasia< podjęli "zwycięską" walkę z insytucjami kultury .Praktycznie
              > > zniszczono BOK,resztkami ducha trwa Galeria Arsenal(jedna z najlepszych w
              > > kraju),wielką niewiadomą jak zakonczy się batalia aktorow teatru o normaln
              > osć
              > i
              > >
              > > wolnosć tworczą.O placowkach osiedlowych nie wspomnę- chyba nie pamiętają
              > kiedy
              > >
              > > dostaly jakąs dotację od wladz miasta.
              > > Masz rację Robin celowo zniszczono takie imprezy jak Spotkania
              > > Folkowe,dogorywają Dni Sztuki Wspolczesnej- by z tych funduszy rozbudować
              > > urzędnicze Dni Bialegostoku.Bo te Dni to typowa bufonada urzędnicza-żebysc
              > ie
              > > nie mieli pretensji, że tyle pieniedzy podatnika idzie na nasze posadki to
              >
              > > urządzimy "balangę" DLA NAS I DLA MAS.
              > > Rozpisalem się o kulturze;a taką samą analizę można przeprowadzić w każdej
              >
              > > dziedzinie ktorą zarządzają tzw.wladze samorządowe.
              > > Tyle że w kulturze to widać najwyraźniej, że obecne >wymioty< nie ma
              > ją ni
              > > c
              > > wspolnego z wolnoscią,demokracją,samorządnoscią,budowaniem lokalnych więzi
              >
              > > spolecznych.Natomiast wiele wspolnego mają z traktowaniem miasta jak
              > > folwarku,gdzie rozdaje się posadki dla krewnych a stosunki pomiedzy
              > > mieszkancami a wladzą przypominają Rosję carską.
              > > Dlatego trzeba przerwać tę >FOLWARCZNĄ DEMOKRACJĘ< !!!!
              > > Czy E.Bonczak-Kucharczyk jest dobrym kandydatem?
              > > Uważam że tak, bo w demokracji stawiam na specjalistow a nie na obląkanych
              >
              > > ideowcow.
              > > Pozdrowienia dla Robina !!
              >
              >
              > Wielkie dzięki!
              >
              > Widzę, że coraz więcej osób ma w tym mieście podobne odczucia.
              > Dlatego właśnie trzeba walczyć o normalność.
              > A jak o normalność to w każdym calu - w tym i w kulturze.
              >
              > Obawiam się, że jak coś jak najszybcie nie zmienimy - to będziemy mieli
              kolejne
              >
              > likwidowane imprezy i na serio staniemy się zaściankiem
              > Czemu, znane w Polsce i na świecie nazwiska i zjawiska kultury jak
              WIERSZALIN,
              > jak. Leon tarasewicz i jeszcze parę innych, nie mają swojego miejsca tu - w
              > Białymstoku i na Podlasiu?
              > To jest pytanie!
              > Co się dzieje z naszym Białostockim sportem - czy mamy być tylko eksporterem
              > utalentowanej młodzieży?
              > Tych pytań też można zadać wiele - dlatego - pomyślmy jak to zrobić.
              >
              > Dlatego też, czemu w końcu nie wybrać zawodowców i profesionaloistów.
              >
              > Ewa Bończak - Kucharczyk - TAK.
              >
              > Pozdrowienia

Co wy tu kurwa piep...
              Jakaś tam kultura, sport, wy se lepiej obudźcie - zobacz jeden z drugim co
              wokół was sie dzieje.
              Wy tu o jakichś tam bzdurach, a za kilka lat całe nasze miasto wasi kochani
              fachowcy i profesjonaliści oddadzą.
              I znów będą "nasze kamienica, a wasze ulice" jak to przed wojną i za sowietów
              było.
              To znów Żydy będą tu rządzić!
              Klkudziesięciu byłych właścicieli nieruchomości z Europy Wschodniej, głównie
              Żydów posiadających obywatelstwo amerykańskie, na spotkaniu z kongresmanami
              amerykańskimi poinformowało, że "Polska nie szanuje prawa własności i utrudnia
              odzyskanie nieruchomości zagrabionych przez nazistów". 18 przedstawicieli
              kongresu zaapelowało do prezydenta George'a Busha, by w czasie rozmów z
              Aleksandrem Kwaśniewskim poruszył sprawę odzyskania mienia żydowskiego w
              Polsce.

Wysłannik Departamentu Stanu do spraw związanych z Holocaustem (sic!), Randolph
              Bell, zeznając przed Komisją Helsińską zapewnił, że amerykańska administracja
              traktuje sprawę bardzo poważnie

• Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 15:18
                >
                > Co wy tu kurwa piep...
                > Jakaś tam kultura, sport, wy se lepiej obudźcie - zobacz jeden z drugim co
                > wokół was sie dzieje.
                > Wy tu o jakichś tam bzdurach, a za kilka lat całe nasze miasto wasi kochani
                > fachowcy i profesjonaliści oddadzą.
                > I znów będą "nasze kamienica, a wasze ulice" jak to przed wojną i za sowietów
                > było.
                > To znów Żydy będą tu rządzić!
                > Klkudziesięciu byłych właścicieli nieruchomości z Europy Wschodniej, głównie
                > Żydów posiadających obywatelstwo amerykańskie, na spotkaniu z kongresmanami
                > amerykańskimi poinformowało, że "Polska nie szanuje prawa własności i
                utrudnia
                > odzyskanie nieruchomości zagrabionych przez nazistów". 18 przedstawicieli
                > kongresu zaapelowało do prezydenta George'a Busha, by w czasie rozmów z
                > Aleksandrem Kwaśniewskim poruszył sprawę odzyskania mienia żydowskiego w
                > Polsce.
                >
                > Wysłannik Departamentu Stanu do spraw związanych z Holocaustem (sic!),
                Randolph
                >
                > Bell, zeznając przed Komisją Helsińską zapewnił, że amerykańska administracja
                > traktuje sprawę bardzo poważnie
                >
                >
                > No tak - to są fakty - niestety, jak coś sie komuś zabiera bezprawnie, to
                potem trzeba sie liczyć z ewentualnymi konsekwencjami.
                Oczywiście nie jest to wina Polski, a na pewno nie tylko Polski i Polaków, ale
                trzeba to jakoś załatwić przed wejściem do Unii Europejskiej.
                Zresztą zwrot majątku dotyczy także i Polaków i innych - przedstawicieli
                różnych narodów, a nie tylko Żydów.
                Tak więc trzeba to poludzku zalatwić.
                I to jak najszybciej, a nie tylko bzdury prawdziwe wypisywać.
                Bo ani kultura, ani sport bzdurami nie są.
                Bzdura i głupota - to nacjonalizm.

Pozdrawiam.

• ormond Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 03.08.02, 15:22
                Mam nadzieje, ze twego kurnika ci nie zabiora
              • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 03.08.02, 17:43
                Nareszcie "prawdziwy polak" przytoczył jakieś argumenty.Co prawda nie mające
                żadnego oparcja w rzeczywistości bo:
                - o wartości przedsiębiorstw świadczy ich produkt i jego sprzedaż, a o tym nie
                zdecydowali politycy,ale my głosując codziennie nogami( chodząc do sklepu i
                dokonując wyboru produktu,który kupujemy)dzięki nam po 89r mamy prawo wyboru.
                -długośc życia wyrobu to: od 2-3 miesięcy przemysł lekki, półroku przemysł
                elektroniczny,2-3 lata przemysł maszynowy i motoryzacyjny.W jaki więc sposub
                nasze wspaniale zakłady budowane w epoce Gierka na technologiach z lat 60 mogły
                sie utrzymać.(Np. nikt niechce mieszkac w wielkiej płycie wszyscy szukają
                mieszkań w cegle.)
                - żaden kraj poza USA nie jest wstanie ponieśc samodzielnie nakładów na badania
                naukowe i nowoczesne technologie, a tylko takie wyroby chcemy kupować.
                - to ze w Polsce nie ma odpowiedniego kapitału zawdzieńczamy 50-letnim rządom
                komunistów.Każdy kto chciał pracować i gromadzić kapitał był natychmiast
                ogłaszny wrogiem publicznym. (prywaciarz=złodziej)
                • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 03.08.02, 18:11
                  Majątki wielu osób powstawały przez pokolenia ciężko na nie pracujące. Zostały
                  one często zniszczone przez działania wojenne, ale częściej przejęte przez
                  władze nie zgodnie nawet z tym złodziejskim prawem,które sami uchwalili.I nie
                  ma znaczenia narodowość właściciela a jedynie obywatelstwo polskie.Każdy,
                  któremu odebrano cokolwiek niezgodnie z prawem powinnien otrzymac zpowrotem
                  zagrabione dobra. Często podnoszą krzyk osoby, które przejeły majątek i
                  korzystały przez 50 lat z nie swojego dorobku, teraz boja się że przyjdzie im
                  zdac sprawę z tych postępków. Dlatego dorabiają do tego ideologię.
                  To prawda, że w każdym procesie przemian są i będą działania nieuczciwe,
                  problem jednak w tym jak je likwidować nie zatrzymując procesu dochodzenia do
                  normalności. To, że Polacy nie chcą żyć w izolacji nie trzeba szukać daleko
                  wystarczy odwiedzic biuro paszportowe. Cały problem mamy w tym ,że znowu musimy
                  wybrać pomiędzy ludzmi ktorzy z pobudek osobistego lęku zablokują nasze
                  otwarcie na świat a ludzmi którzy to otwarcie potrafia wykorzystać dla rozwoju.
                  TAK dla Ewy Bończak-Kucharczyk.
                  • freewolf Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 05.08.02, 19:30

> Majątki wielu osób powstawały przez pokolenia ciężko na nie pracujące.
                    Zostały
                    > one często zniszczone przez działania wojenne, ale częściej przejęte przez
                    > władze nie zgodnie nawet z tym złodziejskim prawem,które sami uchwalili.I
                    nie
                    > ma znaczenia narodowość właściciela a jedynie obywatelstwo polskie.Każdy,
                    > któremu odebrano cokolwiek niezgodnie z prawem powinnien otrzymac zpowrotem
                    > zagrabione dobra.

Pod jednym wszakże warunkiem. Człowiek, który upomina się o zagrabiony majątek
                    musi być naprawdę bliskim krewnym (najlepiej w prostej linii) osoby, która ten
                    majątek utraciła, a nie jakąś "dziesiątą woda po kisielu". Wielu z tych,
                    którzy się o "swoje" upominają często nie potrafi nawet sklecić zdania po
                    polsku. A osobom, które wyrzekły się ojczystego języka, czyli wyrzekły się,
                    albo w ogóle nie znają Polski, nie powinno nic przysługiwać.
              • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 03.08.02, 18:21
                A dlaczego emeryci tak żyją?
                Oto trzeba zapytac Jaruzelskiego i Rakowskiego. Co zrobili z naszymi składkami
                emerytalnymi?. W latach 70 i 80 była olbrzymia nadwyżka skladek na kontach
                ZUS.Za ich emeretury przeprowadzono stan wojenny.Z ich składek do dzis
                pobiereją niemałe emeryturki funkcjonarjusze aparatu partyjnego (nigdy nie
                zapłacili żadnej składki) i SB.
            • Gość: gość2 Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 212.244.27.* 03.08.02, 16:25

> Ewa Bończak - Kucharczyk - TAK.
              >
              > Pozdrowienia
              POD JEDNYM WARUNKIEM - Z PINGWINEM I "TAK - TAK!"
      • kasimir Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 14.08.02, 21:26
        Rozwijając tę myśl propomuję też likwidację komunikacji miejskiej w dzień.
        • Gość: zdrowy rozsadek Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.suprasl.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 23:00
          kasimir napisał:

> Rozwijając tę myśl propomuję też likwidację komunikacji miejskiej w dzień.

uwazam ze kolejnym krokiem powinno byc zbudowanie metra, pod ulica Lipową
    • Gość: Zet Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 05.08.02, 00:21
      Jestem za
    • Gość: Jan Król Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.ey.com.pl / 195.187.19.* 05.08.02, 14:05
      Ewa Bończak-Kucharczyk! Najlepszym kandydatem na prezydenta Białegostoku. Jest
      jednym z najlepszych w Polsce fachowców od zagadnień budownictwa, w tym
      mieszkaniowego. Jej doświadczenie w administracji państwowej (była wiceprezes
      Agencji Rozwoju Budownictwa Mieszkaniowego) oraz samorządowej (była prezydent
      Białegostoku) daje gwarancje jeszcze szybszego rozwoju tak wspaniałego miasta,
      jakim jest Białystok. Jestem przekonany, że nie względy ideologiczne a ocena
      przydatności danego kandydata rozstrzygnie, kto będzie przyszłym prezydentem
      miasta.
      • Gość: saunne Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 14:12
        i Salomon nie pomoże jeśli nie będzie miał poparcia rady miasta - sama pani Ewa
        nie da rady, jeśli będzie musiała rządzić pospołu z obecnymi włodarzami (ale to
        moja subiektywna ocena).
        • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 19:19
          Gość portalu: saunne napisał(a):

> i Salomon nie pomoże jeśli nie będzie miał poparcia rady miasta - sama pani
          Ewa
          >
          > nie da rady, jeśli będzie musiała rządzić pospołu z obecnymi włodarzami (ale
          to
          >
          > moja subiektywna ocena).

A to, czy będzie musiała rządzić z "obecną" radą Miejską - to też od nas zależy.
          Więc pomyślmy - co oni zrobili dla miasta za te 8 lat - bo w większości są to
          od 8 lat ci sami ludzie i te same układy.
          Może i tu czas coś zmienić.

• Gość: Mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 05.08.02, 19:53
        Gość portalu: Jan Król napisał(a):

> Ewa Bończak-Kucharczyk! Najlepszym kandydatem na prezydenta Białegostoku.
        Jest
        > jednym z najlepszych w Polsce fachowców od zagadnień budownictwa, w tym
        > mieszkaniowego. Jej doświadczenie w administracji państwowej (była wiceprezes
        > Agencji Rozwoju Budownictwa Mieszkaniowego) oraz samorządowej (była prezydent
        > Białegostoku) daje gwarancje jeszcze szybszego rozwoju tak wspaniałego
        miasta,
        > jakim jest Białystok. Jestem przekonany, że nie względy ideologiczne a ocena
        > przydatności danego kandydata rozstrzygnie, kto będzie przyszłym prezydentem
        > miasta.
        WITAMY PANA MARSZAŁKA SEJMU JANA KRÓLA nz forum Białostockim
    • Gość: demi Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 07.08.02, 09:36
      Nie ma lepszego kandydata. Głosuję na Ewę.
      • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:31
        Gość portalu: demi napisał(a):

> Nie ma lepszego kandydata. Głosuję na Ewę.

Dobrze - nie ma sprawy.
        Ja chyba też.

Ale jeszcze może jednak jakiś program.
        • Gość: koro Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.100.* 07.08.02, 16:41
          może być nawet bez programu, byle już tego tematu nie międlić
          • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:51
            Gość portalu: koro napisał(a):

> może być nawet bez programu, byle już tego tematu nie międlić

Jak kto woli - ale jak ktoś tu jednak chce dyskutować - i to robi - to O.K.
            A jak się komuś nie podoba - to przecież jest tyle innych tematów do wyboru.
            Pozdrawiam
    • Gość: Bruno Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 15:13
      Cicho tu jakoś.
      Nikogo nie ma?
      • Gość: Mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 08.08.02, 22:11
        Gość portalu: Bruno napisał(a):

> Cicho tu jakoś.
        > Nikogo nie ma?

Czekamy na program.
    • Gość: BAS Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 11:13
      Jeszcze o Ewie Bończak - Kucharczyk - architekt krajobrazu
      95-98 -eksoert prowadzący różne programy Fundacji Inicjatyw Społeczni-
      Ekonomicznych w Warszawie
      96-97 Bank Gospodarstwa Krajowego
      97-98 doradca Prezydenta Miasta stołecznego Warszawy
      98-01 Wiceprezes Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast ( urząd centralny ranga
      równa wiceministrowi)
      Współautor strategii rządu "Gospodarka przestrzenna nieruchmości, budownictwo
      mieszkaniowe" autor " Założenia plityki mieszkaniowej 99-03" przeprowadziła
      przez Sejm prace nad ponad dwudziestoma ustawami.
      99-00 wykładowca w Wyższej Szkole Gospodarowania Nieruchomościami w Warszawie.
      jest członkiem Rady Fundacji Polskiej Agencji Rozwoju Komunalnego
      członek Rady Nadzorczej Banku Gospodarstwa Krajowego oraz członkiem Krajoego
      sekretarjatu HABITAT ( stowarzyszenie międzynarodowe wspierające budowę tanich
      mieszkań czynszowych dla najbiedniejszych)
      Jest autorką; " zarządzanie nieruchomościami mieszkaniowymi" (C.H. BECK 2000)
      "Własnośc lokali i wspólnoty mieszkaniowe" ( Twigger 2002) " Ochrona praw
      lokatorów ,najem i inne formy odpłatnego używania mieszkań w świetle nowych
      przepisó"( Twigger2002) " Spódzielnie mieszkaniowe w świetle nowych przepisów"
      ( Twigger2002).oraz wspólautorką:"Lokalne strategie rozwoju gospodarczego"
      (KHF.FISE 95).Jak lokalne władze mogą wspierać przedsiębiorczośc" ( PFPMiŚP
      98) " TBS buduje mieszkania czynszowe"( BGK i ISP 97) " Wybrane zagadnienia z
      dziedziny mieszkalnictwa" (BPO 97)" Poradnik dla wspolnot mieszkaniowych "
      praca zbiorowa pod red Ewy Bończak -Kucharczyk FISE 97." Wspolnota
      mieszkaniowa" Konsultingowe Biuro usług "HABITAT" ,KHF 96.
      " Program dodatków mieszkaniowych - informator o procedurach" USAID 95 .
      " Problemy funkcjonowania współnot mieszkaniowych w okresie wdrażania ustawy o
      własności lokali" Instytut Spraw Publicznych w Warszawie 96.
      Stale publikuje na stronach prawnych "Rzeczpospolitej".
      • Gość: koro Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.100.* 09.08.02, 12:30
        tym samym czym rum od rumaka
      • Gość: Prawdziwy POLAK ! Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 13:32
        A więc to tak - GLOBALISTKA na Prezydenta Bialegostoku?
        A czy jesteście wy Unici pewni, że ktoś ją tu chce?

Możese to poczytajcie.

Nacjonaliści postulują

1. Do unii państw i narodów powinno się dojść w wyniku uznania jedynej drogi
        ustanowionej przez Boga w celu uporządkowania powrotu człowieka do Niego.
        Europa winna być koegzystencją suwerennych państw, w których Kościół Katolicki
        jest instytucją nadrzędną i ponadnarodową.

2. Kościół Katolicki musi być uznany za jedynego wyznaczonego przez Boga stróża
        wszystkich praw moralnych, naturalnych i objawionych.

3. Musi zostać powszechnie uznana jedność i nierozerwalność małżeństwa
        chrześcijańskiego.

4. Dzieci powinny być wychowywane w poszanowaniu ideałów katolickich i
        narodowych oraz w dumie z przynależności do wspólnoty narodowej.

5. Jak najszerzej powinno się postulować własność prywatną (decentralizację
        gospodarki), poprzez umożliwienie funkcjonowania:

- zakładom rodzinnym, ponieważ rodzina jest fundamentem każdego zdrowego
        społeczeństwa;

- małym gospodarstwom rolnym stosującym nowoczesną technologię, ponieważ
        rolnictwo jest podstawą produktywnego narodu;

- korporacjom zawodowych jako wspólnym związkom pracowników i pracodawców,
        ponieważ umożliwia to zrównanie kapitału z pracą i likwidację ucisku
        ekonomicznego.

6. System monetarny państwa narodowego powinien być na usługach produkcji i
        mieć na względzie szczęśliwe życie członków narodu. Taki stan może zaistnieć
        jedynie, poprzez zastąpienie wszechwładnie panującej lichwy Kredytem Społecznym
        (Narodowym).

Globaliści realizują

1. Dojście do unii państw i narodów w wyniku ustanowienia ponadnarodowej
        organizacji, politycznej i ekonomicznej. Sprowadzenie wszystkich religii i
        sektdo jednego poziomu.

2. Naturalistyczna i ponadnarodowa organizacja, rozstrzyga wszystkie spory
        polityczne i ekonomiczne między państwami, bez respektu dla prawa moralnego
        ustanowionego przez Kościół Katolicki i narodowej koncepcji ojczyzny.

3. Małżeństwo jest sprowadzone do poziomu czysto cywilnej umowy, której
        rozwiązanie to jedynie biurokratyczna formalność.

4. Dzieci wychowuje się w pogardzie dla Tradycji Narodowej i Wiary Katolickiej,
        w przeświadczeniu o nieistnieniu różnicy płci. Jako element wychowania
        wprowadza się nieograniczoną wolność prasy, radia i telewizji.

5. Doprowadzenie do koncentracji (na drodze kapitalizmu i socjalizmu) kapitału
        i władzy w rękach wąskiej, wybranej grupy ludzi oraz biurokratyzację życia.

6. Naturalistyczna i ponadnarodowa organizacja (MFW, Bank Światowy) sprawuje
        finansową kontrolę nad gospodarkami państw poprzez system pożyczek (lichwy).
        Pieniądz staje się w stosunku do człowieka podmiotem.

• Gość: robson Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 16:07
          a co myślicie o arturze smułko?
          nie był by lepszy od ewy bończak - kucharczyk?
          • Gość: zdrowy rozsadek Artur ??? IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 17:03
            co do tego pana - pamietajmy o tym ze na Podlasiu jest totalnie spalony.
            Przefearbowany w calkowicie nieetyczny sposob socjalista, ktory teraz zbija
            kase w sposob godny prawdziwego kapitalisty - to nie jest dobry kandydat
            • Gość: ARR Re: Artur ??? IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 18:47
              Gość portalu: zdrowy rozsadek napisał(a):

> co do tego pana - pamietajmy o tym ze na Podlasiu jest totalnie spalony.
              > Przefearbowany w calkowicie nieetyczny sposob socjalista, ktory teraz zbija
              > kase w sposob godny prawdziwego kapitalisty - to nie jest dobry kandydat

Najwyraźniej ktoś tu za Arturem nie przepada.
              A zresztą - jest to temat Ewa bończak - Kucharczyk Prezydentem Bialegostoku, a
              nie Artur S. ...

Więc może na temat :)
              • Gość: zdrowy rozsadek Re: Artur ??? IP: *.suprasl.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 22:59

> Gość portalu: zdrowy rozsadek napisał(a):
                >
                > > co do tego pana - pamietajmy o tym ze na Podlasiu jest totalnie spalony.
                > > Przefearbowany w calkowicie nieetyczny sposob socjalista, ktory teraz zbij
                > a
                > > kase w sposob godny prawdziwego kapitalisty - to nie jest dobry kandydat
                >
                > Najwyraźniej ktoś tu za Arturem nie przepada.
                > A zresztą - jest to temat Ewa bończak - Kucharczyk Prezydentem Bialegostoku,
                a

Nie ja zaczynalem ten watek, co do Artura zas - to moja opinia i faktycznie za
                arturem nie przepadam
                > nie Artur S. ...
                >
                > Więc może na temat :)
                • Gość: ARR Re: Artur ??? IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 12:10
                  O.K. każdy ma prawo do własnego zdania.
                  A wiele osób uważa podobnie jak Ty.

Więc dlatego tym bardziej Pani Ewa Bończak - Kucharczyk jest dobrym kandydatem.
                  Przynajmniej w swej macieżystej partii (UW) takich negatywnych uczuć na
                  szczęście aż w takiej skali nie wywołuje.

Głosujmy więc na Ewę!
                  • adam.kaminski Re: Artur ??? 21.08.02, 15:53

> O.K. każdy ma prawo do własnego zdania.
                    > A wiele osób uważa podobnie jak Ty.
                    >
                    > Więc dlatego tym bardziej Pani Ewa Bończak - Kucharczyk jest dobrym
                    kandydatem.
                    > Przynajmniej w swej macieżystej partii (UW) takich negatywnych uczuć na
                    > szczęście aż w takiej skali nie wywołuje.
                    >
                    > Głosujmy więc na Ewę!
                    I w tym sie zgadzamw 100 %
                    Ewa Bonczak Kucharczyk jest bez porowania lepszym kandydatem
    • Gość: mały Re:do 'Prawdziwego Polaka' IP: *.osiedle.net.pl 09.08.02, 14:51
      Dlaczego więc sięgasz do tej "plugawej globalnej " technologii jaką jest
      internet ?????
    • Gość: sac Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 09.08.02, 16:49
      Artur jest politykiem parlamentarnym a nie samorządowym. Obecnie odpoczywa od
      Polityki choć jako członek władz regionalnych popiera decyzje UW o kandydowaniu
      Ewy Bończak-Kucharczyk.
      • Gość: Spec Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 64.124.50.* 12.08.02, 15:44
        Gość portalu: sac napisał(a):

> Artur jest politykiem parlamentarnym a nie
        samorządowym. Obecnie odpoczywa od
        > Polityki choć jako członek władz regionalnych popiera
        decyzje UW o kandydowaniu
        >
        > Ewy Bończak-Kucharczyk.

A czy jest to urlop przymusowy?
    • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 10.08.02, 14:23
      Pojawił się szczur z AWS jako kandydat na prezydenta.
    • adam.kaminski Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost 12.08.02, 12:18
      Nie widze innego wyjscia - najlepszy kandydat. Przygotowana merytorycznie, z
      doswiadzczeniem w administracji publicznej, dodatkowy atutu to fakt ze jest
      kobieta.
      Czy ktos jeszcze dostrzega zalety Pani bonczak-kucharczyk?
    • Gość: Spec Zlota mysl IP: 64.124.50.* 12.08.02, 15:36
      People never lie so much as after a hunt, during a war,
      or before an election.
      • adam.kaminski Re: Zlota mysl 13.08.02, 09:29
        Najciekawsze jest to, ze Bismarck chyba nie powiedzial tego po angielsku. Gdyby
        spróbował w swoich czasach to zrobic (po angielsku) napewno nie bylby dluzej
        kanclerzem.
    • Gość: Robin Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 17:44
      Czytałem w dzisiejszej prasie, że Unia Wolności - a więc Partia Pani Ewy -
      szykuje się na całego w Białymstoku i na Podlasiu do wyborów, że nawet młodych
      Duńczycy szkolili.
      Jestem ciekaw - co z tego wyniknie.

Mam nadzieję, że jak najlepiej i jak najbardziej korzystnie i dla naszego
      miatsta.
      • Gość: mały Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 17.08.02, 16:32

> Czytałem w dzisiejszej prasie, że Unia Wolności - a więc Partia Pani Ewy -
        > szykuje się na całego w Białymstoku i na Podlasiu do wyborów, że nawet
        młodych
        > Duńczycy szkolili.
        > Jestem ciekaw - co z tego wyniknie.
        >
        > Mam nadzieję, że jak najlepiej i jak najbardziej korzystnie i dla naszego
        > miatsta.

Podlasie do Danii, już nas zrobili regionem nadmorskim???
    • Gość: sac Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: *.osiedle.net.pl 19.08.02, 13:21
      A Miller kombinuje z terminem wyborów. Podobno mają być dopiero 8 Grudnia.
      • Gość: ARR Re: Ewa Bończak- Kucharczyk Prezydentem Białegost IP: 195.94.211.* 19.08.02, 15:59
        Jak tak dalej pójdzie, to dzięki mądrości Millera, będziemy gonić Białoruś -
        czyli terminy wyborów dopasowywać do widzimisię ... premiera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka