Dodaj do ulubionych

Radio im. Wszystkich Branickich

11.07.05, 11:31
Kiedy po roku 1989 w Polsce pojawiły się wolne media sądziłem, że zaczną
lawinowo powstawać małe, lokalne, ambitne rozgłośnie - z ciekawą muzyką, nieco
alternatwne w duchu i w tym co pojawia się w warstwie mówionej. No i co? No i
mamy plastikową S-kę, przaśny, Yard i Radio Białystok, którym o Białymstoku
nie wypada za dużo mówić, bo obrażą się ci z Suwałk, Bielska i Łomży. A mi się
ciągle marzy takie radio zakotwiczone w białostockich klimatach. Grające
muzykę białostockich kapel ( w tym legendarną "Dziewczynkę z małymi piersiami"
formacji Drapen Fel), w której występują lokalne kabarety, a reporter nadaje
na żywo z ul. Lipowej zamiast podawać informację o korku na
Marszałkowskiej...To może ktoś by takie radio zrobił? :-)
Obserwuj wątek
    • drylll Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 11:36
      i jasne!Jestem ZA!
    • poziomk Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 13:45
      zapomniales o Akaderze i Plusie...
      Typowo lokalnego radia nie zrobisz. Lokalne radia w innych regionach padaja, wykupuje je Eska
      Planeta lub RMF MAXX tworzac to co slychac. papka popu i nic wiecej - taki rynek :(
      • inks Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 13:57
        To nie musi być radio o zasięgu wykraczającym poza granice Białegostoku, w
        jakiejś mierze może się opierać na aktywności ludzi z małym kręćkiem na punkcie
        tego co robią. Nawet bez grania innej muzyki niżta tworzona w Białymstoku i
        okolicach (wielu ludzi tworzących muzykę zgodziłoby się na granie ich utworów
        za darmo- bo to szansa na promocję tego co robią). Jest wiele osób, które mogą
        tego typu aktywność uprawiać społecznie. Dałoby się. Tak uważam.
        • poziomk Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:02
          Jesten za tylko na to są potrzebne pieniądze, koncesja , opłaty zaixu itd
          2 miesiące pograsz i padniesz jak Radio BIT 89,2 w 1985roku
          • poziomk Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:16
            >w 1985roku

drobna poprawka 1995 ;) 10 lat w tą czy w tą.....
    • kamilario Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:09
      Ja radio Białystok lubię, niedawno zacząłem go znowu słuchać:)
      • inks Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:19
        No tak, ale mi chodzi o radio mniej fasadowe, z większym luzem...Mam wrażenie,
        że przepisy regulujące działanai mediów zostały skonstruowane w duchu dawnego
        systemu-tak żeby z góry "uwalać" takie małe rozgłośnie, w których trudniej
        zapanować nad ich "linią polityczną". Od razu się pytanie co one mają wspólnego
        z tym wolnym krajem o któy nam chodziło przed 1989? Bo to tak w ogóle jest
        szersze pytanie: czy naprawdę chcieliśmy takiej Polski jak ta teraz?
        • kamilario Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:21
          Faktem jest, że założenie rozgłośni to wielkie koszty, otrzymanie pasma,
          koncesja, nadajnik. Jeżeli już kogoś na to stać to nie opłaca mu się robić
          małego radia:(
    • inks Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:25
      To jest w ogóle bardzo dobry zabieg "prozdrowotny": przypomnieć sobie to co było
      w latach 80-tych, te swoje małe marzenia i porównać z tym co się dzieje teraz. I
      wcale nie chodzi o wielki sprawy ustrojowe, tylko właśnie o to, że w takim
      wolnym kraju jakim jest - przynajmniej w sferze deklaracji zawartych w
      konstytucji- Polska taki element wolności słowa jakim jest radio mogą zakładać
      tylko wielkie koncerny medialne...Dla mnie jedynym wyznacznikiem tego czy dane
      radio może zaistnieć jest to czy w sposób mocno rażący nie godzi w tzw.
      "obyczajność" i czy istnieje wolna częstotliwość. Te horendalne opłaty
      koncesyjne? Nie rozumiem tego: dlaczego Polacy sami sobie strzelają wiecznie w
      nogę i cały ten system prawny tworzony przez Polaków dla Polaków robi wrażenie,
      że ma tylko jeden sadystyczny cel: zatruć nam wszystkim życie.
      • poziomk Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:31
        Radio Racja pamiętasz? rok czy 2 lata pograło i skończyło się
        zaraz minie rok od otrzymania koncesji dla radia Złote Przeboje i co? jest? -
        cisza dalej na 101....

wolne częstotliwości są tylko kasy nie ma
        • inks Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:37
          Przydałaby się zmina systemowa. Pewnie KRRiTV podchodzi do tego tak: drogie
          koncesje to "drogie" decyzje na tak .....
        • inks Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 14:43
          BYłem troszkę zaplątany w działalność radiową i widzę to tak- w każdej rozgłośni
          jest sporo ludzi z ciekawymi pomysłami, ale nad ich głowami wisi ciężki
          gniotący "beret z antenką" w postaci Rady Nadzorczej, w której jakiś wybitny
          specjalista od mieszania betonu ma nagle możliwość wypowiadania się w kwestiach
          repertuarowych...
          Takie UFO z załogą złożoną z polityków i innych lokalnych "autorytetów" w swoim
          ciężarem wszytko to co ma jakąkolwiek szansę na nieszablonowość i oryginalność.
          • poziomk Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 15:12
            u nas nie ma nikogo , kto bylby zainteeresowany tymi tematami. Mialem na swojej stronie forum
            odnosnie radia z naszego regionu. Myslalem , ze ktos jeszcze to podchwyci. Dzialalo przeslo
            rok, 3 stalych "pisaczy" i nie chwycilo. Sam dla siebie nie bede robic, mam pewne plany ale nie
            moge ich uaktywnic, bo nie ma sensu wchodzic w cos co nie ma wziecia. Nikomu sie nie chce...
            • inks Re: Radio im. Wszystkich Branickich 11.07.05, 16:38
              Chociaż nie mam radiowego głosu to chętnie bym wziął udział w takiej inicjatywie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka