koczisss 02.08.05, 09:48 Co za pech, bobry odcieły metropolię od świata podkopując przyszłą Via Balticę:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 09:52 Jeśli ten odcinek drogi należy do gminy, to mogą zapomnieć o zwrocie kasy z województwa, gdyby podlegał pod GDDKiA, to wszem, ale tak to nic nie dostaną:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 10:56 jak ma biec tamtędy Via Baltica, jak co chwila beda ją bobry podkopywac Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzynka.popiolek Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:02 Nie przeczytałeś uważnie tego artykuliku, kolego. Jest tam napisane [jak wół, czarno na białym], że bobry zostały już przeniesione:] PS Czego wy od tej Łomży chcecie?? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=121&w=27211693 I co to za projekcje? Kto w Łomży tak Białego nienawidzi?? Nazwiska proszę. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=25932922 Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:25 I co, dostały zakaz osiedlania się w okolicy Łomży? Myślisz, że skoro raz się im spodobało w jakimś miejscu, to już nigdy tam nie powrócą? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:29 Łomżyńskie bobry są karne i jak im coś się powie, to tak robią, nie to co nasze dzikie, niekulturalne białostockie bobry, które robią co chcą i prawa nie przestrzegają:)))! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:43 Słyszałem, że tam w Łomży już szkolą bobry by przechodziły tylko na zielonym, a w planach mają nauczyć je przeprowadzać staruszki przez jednię. W tym mieście to siedzą cały czas i kombinują. Mądre ludzie tam chyba są. Ale to nie dziwota, w końcu, według ichniego wiceburmistrza, to ostatnie miasto zachodniej Europy. Dalej to już stepy jeno i Orda Tatarska. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzynka.popiolek Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:50 Hahaha, bardzo śmieszne. O co wam w ogóle, panowie ze stolycy, biega?? Po kiego grzyba zakładacie takie wątki jak ten przeze mnie zlinkowany, do którego żaden nie raczył się odnieść? Jeżeli jakaś nienawiść między miastami istnieje, po co ją podsycacie? Zamiast tego, piszecie jeno, jakieś pseudozabawne bzdurki off topic. A co do bobrów to, wierzcie mi na słowo, 'bom jo mieszka nad samo rzeko i widziała' jak ostatnie spakowały manatki i z walizkami pod mankietem kupowały na dworcu bilety do Śledziowa:DD :-** Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:57 Widzę, że i Ty bystrzynko masz poczucie humoru. Komentować nie będę wypowiedzi, do których linki podałaś, bo nie ma czego. Człowiek jest psychiczny, to widać. Sam wrzuciłem jego wypowiedź do czerwonego kosza. A co do bobrów: Nie dziwię im się że wyjeżdżają z Łomży, bo to mądre stworzenia są. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:16 Tysz żyje nad rzeką. Com zidział to mówzie. Chyba śledzie przepędziły z powrotem - wczoraj widział je o zmierzchu mój znajomy bocian. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:28 Nie przepędziły, bo my tolerancyjne som Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebas Łomża - dlaczego na forum "Bialystok"? IP: 217.97.203.* 02.08.05, 11:17 Taka uwaga z innej beczki - dlaczego admin nie usunal/przeniosl tego watku z tego forum? Przeciez to wyraznie nie jest o Bialymstoku. Jak to jest z tym przenoszeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - dlaczego na forum "Bialystok"? 02.08.05, 11:34 bo to jest opinia do artykułu, a poza tym to nie tylko forum Białegostoku, ale i wojewodztwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:28 Cieszycie się ? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 13:08 Nie mam z czego cieszyć się, tylko stwierdzam fakt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dean84 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 14:56 stwierdzasz...w dosc osobliwy sposob zreszta co mi tam, przynajmniej jest pretekst do kolejnego remontu i po wszystkim bedzie kolejna fajna droga, czyli cos czego w bialymstoku ze swieca szukac. tak tez my bedziemy remontowac a wy zamykajcie sobie w tym czasie lipowa pod deptak, najlepiej z calym centrum bo mozna sie zachlastac jak sie po nim jezdzi, na szczescie bywam zadko bo nie mam po co, bez obrazy Odpowiedz Link Zgłoś
dean84 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 15:44 ps niewiem gdzie macie w lomzy wiceburmistrza, niewiem jak u was ale u nas sa prezydenci... zreszta chodzilo mu, o ile dobrze rozumiem, tylko o, ponoc istniejaca, granice geograficzna miedzy europa zachodnia i wschodnia. Zbyt duzo sobie dopowiadacie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 16:47 O wiceburmistrzu nic nie pisałem, a co do granicy, to gdzie ten geograficzny koniec zachodniej??? Jak mi wiadomo w Suchowoli jest środek geograficzny, a to takim czymś jak granica geograficzna zachodniej, czy wschodniej Europy nigdy nie słyszałem, bzdura jakich mało! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 16:53 istnieje coś takiego jak obszary fizycznogeograficzne - Europa Wschodnia i Europa Zachodnia, zaledwie fragment Polski nalezy do Obszaru Europy Wschodniej, oprocz Białegostoku są to Suwałki, Olsztyn, ale także i Łomża! Więc ostatnim miastem Europy Zachodniej jest np. Elbląg lub Ostrołęka. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:04 To jest sztuczny podział i nic nie znaczący. A Lublin to nie??? Rzeszów??? Kielce??? Olsztyn jest doś daleko na zachód, tzn. Warszawa też we wschodniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:07 Lublin, Rzeszów, Warszawa, Biała Podlaska leżą w Europie Zachodniej Europa Wschodnie obejmuje teren woj. podlaskiego, wieksza czesc warminsko-maz. (oprocz Elbląga) oraz Polesie Lubelskie Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:08 i jeszcze Wyżynę Wołyńską Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:11 tO BZDURA, BO oLSZTYN JEST BARDZIEJ NA ZACHÓD NIZ wARSZAWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:12 Hej nie krzycz ;) to nie jest mój podział Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:14 Nie krzyczę, caps wcisnął mi się:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:16 myślalem, ze juz sie tak zbulwersowałeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:05 Coś dziwny ten Twój podział, bo jeżeli środek jest w Suchowoli, to granica winna być na południku przecinającym Suchowole, a nie gdzieś tam, bo sobie ktoś tak wymyślił! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:09 to nie jest mój podział ;) podaje na podstawie podręcznik geografii z pierwszej klasy LO :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 17:13 To jakiś debil ten podręcznik pisał, bo jak trzymać się podziału geofgraficznego, to południki grają rolę, a nie kształt województw!!! Czy jakieś tam inne kryteria, może historyczne, ale to jest beznadziejny podział! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 02.08.05, 18:52 Celowo napisałem "wiceburmistrz". Wiem, że w Łomży jest prezydent, ale tylko "wiceburmistrz" mógł powiedzieć w wywiadze, że Łomża jest ostatnim dużym miastem zachodniej Europy. O granicę geofizyczną powiadasz.. A w jakiej to szkole uczą, Narew stanowi granicę między Europą Zachodnią a Wschodnią, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
dean84 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 03.08.05, 00:57 nie no, z tym burmistrzem to sie akurat domyslalem;) co do tego co powiedzial zastepca prezydenta, chodzilo mi o to co wg mnie mial na mysli, natomiast nie powiedzialem ze sie z tym zgadzam, stad slowo "ponoc" uzyte w odniesieniu do owej granicy Odpowiedz Link Zgłoś
dean84 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 03.08.05, 01:00 ps o ile Nekroskop ma racje to w takim razie pres powinien powiedziec "lomza -pierwsze duze miasto europy wschodniej" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:47 Zainteresowanych podziałem na wschód i zachód odsyłam do "Europy" Davesa. Środek można różnie wyznaczać np: środek geometryczny różnie wyznaczony, środek ciężkości (punkt równowagi) itp. Wszystko co na prawo od środka leży na wschodzie. Moim zdaniem najbliższy prawdzie jest jeden z poniższych: - podział ze względu na występowanie języków słowiańskich (ale kraje bałtyckie); - podział na obszar kościoła katolickiego - rzymskiego (ale Grecja); - na kraje/obszary uprzemysłowione w XIXw lub rozwinięte obecnie i resztę czyli rolnicze; - na klimat kontynentalny i resztę (nieprecyzyjny). Etnograficznie i historycznie ani Biała Podlaska, ani Białystok, ani Łomża nie leżą na Podlasiu. Podlasie można określić na podstawie: - granic etnicznych (siedleckie i południe obecnego podlaskiego) - papież witał się w Siedlach z wiernymi "w stolicy Podlasia"; - granic obszaru, który Wielkie Księstwo Litwewskie przekazało Koronie; - granic księstw ruskich (dawna stolica to Drohiczyn ale obszarowo to bardziej na południe). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bagarmosen Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 03.08.05, 06:58 nasze bobry zostały tak wyszkolone , ze teraz pojechały podkopywac "stolice podlaskiego" i wroca wtedy gdy B-stok zacznie się zapadac a STOLICA ZOSTANIE ŁOMŻA.GÓRĄ BOBRY!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Łomża - obsunął się fragment jezdni 03.08.05, 10:06 bobry tyle nie żyją Odpowiedz Link Zgłoś