Dodaj do ulubionych

Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych

IP: *.mofnet.gov.pl 16.09.02, 13:30
Przydałby się > zasięg - gł. na płd.wsch. województwa.
Obserwuj wątek
    • saunne Re: Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych 16.09.02, 17:58
      Czy podobnie jak w Radiu Maryja każdy kto ma inne poglądy będzie niemile
      widziany? Jeśli tak, to ja nie zgadzam się na używanie przymiotnika
      prawosławny. Dość podziałów.
      • Gość: ............ Re: Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych IP: *.sympatico.ca 17.09.02, 02:09
        saunne napisała:

> Czy podobnie jak w Radiu Maryja każdy kto ma inne poglądy będzie niemile
        > widziany? Jeśli tak, to ja nie zgadzam się na używanie przymiotnika
        > prawosławny. Dość podziałów.

*Niemile widziany za inne poglady? Jestem troche zaskoczony, chociaz
        wiem ze dla wielu niestety, wciaz w swiadomosci tylko i wylacznie
        swoje "JA", jest najwazniejsze, co rozumiem, ale tylko i wylacznie
        w harmonii i tolerancji reszty tych tzw. innych. Nie rozumiem, a
        wlasciwie nie wiem jak mam podejsc do Twojego przymiotnika
        "prawoslawny" i Twojej niezgody na jego uzywanie (rozumiem, ze byla
        to proba zartu). Podzial zas nastapil, jak zapewne wiesz, ponad
        1000 lat temu i dzisiaj podzialow juz nie ma a raczej
        pozostalosc po nim, czyli normalnoscia dla katolika jest byc
        katolikiem a dla prawoslawnego - prawoslawnym, bowiem z tym sie
        rodzimy, tego nie wybieramy. Tu sie dopiero dowiaduje o tej
        rozglosni. Mysle, ze jak kazda inna dla wielu bedzie sie podobac,
        dla niektorych zas nie. Pozdrawiam serdecznie
        • saunne Re: Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych 17.09.02, 10:26
          To nie był żart, a jedynie wyrażenie wątpliwości (stąd pytanie w pierwszym
          zdaniu mojej wypowiedzi). Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałam. To,
          że za kontrapunkt przyjęłam Radio Maryja też nie jest przypadkowe (to też miało
          być radio społeczne, religijne itp. a jest w rzeczywistości radiem
          politycznym). Poza tym co to znaczy radio prawosławne? Prawosławna może być
          wiara, a nie radio (to samo odnoszę do innych religii).
          Nie pisz mi o podziałach w chrześcijaństwie, bo po pierwsze nie o to w tym
          wątku chodzi, a po drugie sama dobrze o tym wiem.

Pozdrawiam.
      • poziomk Re: Ruszy?a rozg?os´nia radiowa prawos?awnych 17.09.02, 10:49
        Jak dobrze pamietam to radio zaczelo nadawac w ubieglym roku w
        grudniu. Wczoraj wlaczylem sobie z czystej ciekawosci co tam slychac.
        Okazuje sie, ze "leci" dokladnie to samo, co niby przed "ruszeniem" z tym,
        ze nie bylo juz komunikatu - " sluchacie Panstwo probnej emisji Radia
        Orthodoxia" Jezeli emisja testowa od emisji normalnej rozni sie tylko tym
        ze poswiecone zostalo studio to ja nie wiem....
    • inks Re: Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych 17.09.02, 11:44
      Poświęcone fale radiowe są bardziej...eteryczne?
      • poziomk Re: Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych 17.09.02, 12:18
        inks napisał:

> Poświęcone fale radiowe są bardziej...eteryczne?
        Byc moze :)) ale tylko 2 godziny na dobe Orthodoxia nadaje, potem
        dyskoteka non stop CCM tez ambitny program :)))
      • poziomk Re: Ruszyła rozgłośnia radiowa prawosławnych 17.09.02, 12:18
        inks napisał:

> Poświęcone fale radiowe są bardziej...eteryczne?
        Byc moze :)) ale tylko 2 godziny na dobe Orthodoxia nadaje, potem
        dyskoteka non stop CCM tez ambitny program :)))
    • Gość: Jakub Ogłaszam bojkot tego radia w moich okolicach! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 15:39
      A ja nie będę słuchał tego radia i już. Przynajmniej nie narażę się na kąśliwe
      uwagi Saunne o prawieradiu i nie zaatakują mnie te jakieś fale bardziej
      eteryczne. Czy one są bardziej szkodliwe od fal stosowanych w radiach
      katolickich?
      Poza tym, u mnie w domu wszyscy zdrowi, czego i Wam życzę.
      • Gość: saunne Re: Ogłaszam bojkot tego radia w moich okolicach! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 21:50
        Gość portalu: Jakub napisał(a):

> A ja nie będę słuchał tego radia i już. Przynajmniej nie narażę się na
        kąśliwe
        > uwagi Saunne o prawieradiu i nie zaatakują mnie te jakieś fale bardziej
        > eteryczne. Czy one są bardziej szkodliwe od fal stosowanych w radiach
        > katolickich?
        > Poza tym, u mnie w domu wszyscy zdrowi, czego i Wam życzę.

Zastanów się człowieku co Ty wypisujesz. A jak masz do mnie jakąś sprawę do
        poproszę na priv. O ile oczywiście stać Cię na to.

saunne
        • Gość: Jakub Na priv. mnie nie stać, jedynie na przeprosiny. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 00:27
          "Kąśliwe uwagi" to np. to, że Radio Maryja jest radiem politycznym, a miało być
          religijnym. Jest to oczywista nieprawda. Bardzo trudno natrafić w RM na audycję
          polityczną. Mnie, na kilkanaście prób w oznaczonych godzinach, udało się to
          zaledwie 2 czy 3 razy, i dałem sobie spokój. RM tylko 2 razy dziennie ma w
          programie ramowym przewidziany czas na publicystykę SPOŁECZNĄ i polityczną, w
          tym ok. południa dość krótko, a wieczorem, jak się zorientowałem, do oporu,
          czyli dokąd są dyskutanci; ale nie zawsze są. W tych wieczornych rozmowach, na
          które z wielkim zaciekawieniem polowałem, bywają sprawy kultury, programy
          historyczne, nawet patriotyczne, społeczne i zdarzają się polityczne. Tak to
          wygląda. Poza tym przez cały boży dzień czysta religia i problematyka z nią
          związana. Trzeba dodać, że ta zabawa organizowana jest za własne pieniądze
          słuchaczy, ten śmiesznie brzmiący "dar serca" ("można przesłać na konto ...").
          Ostatnio robiona jest brzydka polityczna nagonka na RM, stąd zapewne coś,
          gdzieś, usłyszałaś i tak Ci się napisało.
          "Radio prawosławne", to oczywisty skrót myślowy, zastosowany, jako powszechnie
          zrozumiały, przez, nazwę go, naszego wspólnego kolegę z tego forum. I, np. ja,
          nigdy bym się tego terminu nie czepiał - jest oczywisty.
          Mój bojkot białostockiego radia jest także, jak sądzę, zrozumiały, bo utrzymany
          w tej samej poetyce żartobliwego absurdu, w jakiej już parę razy rozmawialiśmy.
          Mogę przecież do woli bojkotować to radio, bo i tak nie jest ono słyszalne w
          okolicach, w których bywam. Ale chętnie ze 2 czy 3 razy bym go posłuchał, żeby
          wyrobić sobie pojęcie o jego charakterze (co nie byłoby trudne, bo jak tu ktoś
          napisał, jego dzienna emisja trwa tylko dwie godziny). Sądzę, że nie ganiłbym
          prawosławnych autorów audycji nawet wtedy, gdy nie daliby dobrego chóru
          cerkiewnego, na który, na wyrost, liczę.
          Niemniej spowodowałem, że się co nieco uniosłaś, za co Cię niniejszym
          przepraszam, biorąc wszystkich prawosławnych, którzy to przeczytają, za
          świadków mych przeprosin.
          • saunne Re: Na priv. mnie nie stać, jedynie na przeprosin 18.09.02, 09:15

> "Kąśliwe uwagi" to np. to, że Radio Maryja jest radiem politycznym, a miało
            być
            >
            > religijnym. Jest to oczywista nieprawda.

Nieprawdą musi być zatem i lansowanie LPR-u na falach tej rozgłośni i jasno
            sformułowany sprzeciw dla UE i długie dyskusje nt. Jedwabnego i wypowiedzi dr
            Ratajczaka (kłamca oświęcimski) i ożywione dyskusje na temat aktualnych
            wydarzeń w kraju i na świecie. Tak, być może jest to nieprawda. Oczywiście nic
            nie mam przeciwko tym tematom, co więcej, uważam, że powinno się o nich
            rozmawiać. Mój sprzeciw budzi jedynie zestawienie obok siebie dwóch słów:
            religia (vide: "Radio Maryja - katolicki głos w Twoim domu") i polityka (to co
            powyżej). Ostatnie posunięcia prymasa i innych dostojników kościoła chyba moje
            zdanie potwierdzają.

Bardzo trudno natrafić w RM na audycję
            >
            > polityczną.

Polecam audycje wieczorne - niemal codziennie. Nawet jeśli audycja jest stricte
            naukowa można odnaleźć w niej akcenty polityczne.

RM tylko 2 razy dziennie ma w
            > programie ramowym przewidziany czas na publicystykę SPOŁECZNĄ i polityczną, w
            > tym ok. południa dość krótko, a wieczorem, jak się zorientowałem, do oporu,
            > czyli dokąd są dyskutanci; ale nie zawsze są. W tych wieczornych rozmowach,
            na
            > które z wielkim zaciekawieniem polowałem, bywają sprawy kultury, programy
            > historyczne, nawet patriotyczne, społeczne i zdarzają się polityczne.

Ależ oczywiście. Kłopot tylko w tym, że w audycjach społeczno - historycznych
            podaje się nieprawdę (vide: wspomniana już sprawa Jedwabnego czy Oświęcimia)
            lub częściej jednostronny punkt widzenia. Określenia typu "Żyd" (które w tym
            kontekście mają zdecydowanie pejoratywny ładunek) padają tam tak często, że
            widać już chyba ich nie zauważasz. Do tego dochodzi spiskowa teoria dziejów
            (wyraźny podział na my - dobrzy i oni - źli). W konsekwencji każdy kto ma inne
            zdanie może spotkać się jedynie z potępieniem i tak się dzieje. Żyjemy jednak w
            wolnym kraju i widać można na takie rzeczy przyzwalać, ale to oznacza też, że
            ja mogę to krytykować.

Tak to
            > wygląda. Poza tym przez cały boży dzień czysta religia i problematyka z nią
            > związana. Trzeba dodać, że ta zabawa organizowana jest za własne pieniądze
            > słuchaczy, ten śmiesznie brzmiący "dar serca" ("można przesłać na
            konto ...").

Do spraw finansowych RM nic nie mam. Nigdzie o nich nie wspomniałam, więc nie
            wiem skąd ten argument.

> Ostatnio robiona jest brzydka polityczna nagonka na RM, stąd zapewne coś,
            > gdzieś, usłyszałaś i tak Ci się napisało.

Nie Jakubie, jak już o czymś piszę to nie dlatego, że "coś, gdzieś mi się
            usłyszało" (bo to sugeruje, że nie potrafię myśleć i powtarzam cudze opinie),
            ale dlatego, że wiem coś na dany temat. Czy mógłbyś bliżej sprecyzować
            słowa "brzydka polityczna nagonka"? Kto za nią stoi i dlaczego jest polityczna,
            skoro jak sam piszesz RM nie jest radiem politycznym? Ja zauważyłam tylko list
            prymasa (ale chyba nie powiesz o nim "polityczny") i artykuły w
            tygodnikach "Wprost" i "Newsweek Polska" (oba wg mnie napisane w sposób słaby i
            miejscami niekulturalny). Dyskusja toczy się też na łamach "Rzeczpospolitej",
            ale ponieważ można tam znaleźć głosy obu stron, nie można jej, wg mnie, uznać
            za "polityczną nagonkę".

> "Radio prawosławne", to oczywisty skrót myślowy, zastosowany, jako
            powszechnie
            >
            > zrozumiały, przez, nazwę go, naszego wspólnego kolegę z tego forum. I, np.
            ja,
            > nigdy bym się tego terminu nie czepiał - jest oczywisty.

Tak jest oczywisty, ale tylko do momentu kiedy nie usłyszymy tam treści
            politycznych. Wtedy ta oczywistość dla mnie znika. Co więcej staje się źródłem
            podziałów w społeczeństwie, gdyż słowo "prawosławny" może być kojarzone z
            określoną partią polityczną. Jasne, że o niczym takim nie możemy mówić narazie.
            Mam nadzieję, że nigdy nie będziemy mieć sposobności. Ale biorąc pod uwagę
            przykład RM, wcale nie jestem pewna, że coś takiego się nie zdaży. Tylko tyle
            wynika z moich wcześniejszych wypowiedzi.

Sądzę, że nie ganiłbym
            > prawosławnych autorów audycji nawet wtedy, gdy nie daliby dobrego chóru
            > cerkiewnego, na który, na wyrost, liczę.

Przy okazji wizyty w Białymstoku polecam liturgię w cerkwi pod wezwaniem św.
            Ducha lub św. Mikołaja. Obie mogą pochwalić się bardzo dobrymi chórami. To tak
            na marginesie.
            Zaznaczam też, że nie mam nic do merytorycznego programu wspomnianej stacji,
            dopóki jednak nie będę tam słyszeć treści politycznych. Religia i polityka to
            dla mnie dwie odrębne (żeby nie powiedzieć przeciwstawne) dziedziny.

Pozdrawiam.
            • Gość: ............ Re: Na priv. mnie nie stać, jedynie na przeprosin IP: *.sympatico.ca 18.09.02, 11:57
              Z radio jakimkolwiek nie powinno byc zadnego problemu dla
              zrownowazonych ludzi, szczegolnie wtedy gdy to radio jest
              wspierane przez swoich sluchczy. Kto chce ten slucha, kto nie chce
              ten nie slucha - proste! Nadawac i mowic mozna dla wszystkich i
              o wszystkim. Niektorzy jak zauwazylem wciaz lubia cenzure i
              chcieliby sluchac to, co im pasuje, zapominajac o tym ze sa
              inni ktorzy tez maja uszy. Pozdrawiam
              • saunne Re: Na priv. mnie nie stać, jedynie na przeprosin 18.09.02, 12:28
                Gość portalu: ............ napisał(a):

> Z radio jakimkolwiek nie powinno byc zadnego problemu dla
                > zrownowazonych ludzi, szczegolnie wtedy gdy to radio jest
                > wspierane przez swoich sluchczy. Kto chce ten slucha, kto nie
                chce
                >
                > ten nie slucha - proste! Nadawac i mowic mozna dla wszystkich
                i
                > o wszystkim. Niektorzy jak zauwazylem wciaz lubia cenzure i
                > chcieliby sluchac to, co im pasuje, zapominajac o tym ze sa
                > inni ktorzy tez maja uszy. Pozdrawiam

Wielokropku, kto to są ci niektórzy?
              • Gość: Jakub Zrównoważone słowa IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 12:49
                Dzięki za zrównoważone słowa. Ja się wypowiem później, bo odpowiedź dla Saunne,
                jaką napisałem jakiś czas temu, postanowiłem nie wysyłać.
                W zestawie "zakazów religijnych" Saunne daje się odczuć dotkliwy brak jeszcze
                jednej religii. Saunne propaguje też kłamstwo jedwabieńskie. A zaczęło się
                wszystko od drobnej uwagi człeka prawosławnego, że przydałby się większy zasięg
                jego radia. Dlatego jeszcze zaczekam i lepiej ochłonę.
                • Gość: saunne Re: Zrównoważone słowa IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 11:47

>
                  > W zestawie "zakazów religijnych" Saunne...

zapewniam Cię, że taki zestaw nie istnieje. Mylna interpretacja.

>Saunne propaguje też kłamstwo jedwabieńskie.

a tu po prostu kłamiesz.
      • Gość: bernard Re: Powodzenia nowej rozglosni prawoslawnej IP: *.goteborg.se 19.09.02, 12:29

b.
    • Gość: bertrand PowodZENia nowej rozgłośni prawosławnej IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 11:55
      ch.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka