Dodaj do ulubionych

11 Listopada

09.11.05, 13:17
Czy 11 listopada wywieszasz flagę państwową?
Ja tak.Chcę upamiętnić tych wszystkich,którzy zginęli za wolność mojej
Ojczyzny.
Podoba mi się ten pomysł,kultywowany zwłaszcza przez właścicieli posesji
prywatnych.W tym roku na moim balkonie,11 listopada zostanie zatknięta biało -
czerwona flaga.
Obserwuj wątek
    • arizona13 Re: 11 Listopada 09.11.05, 15:16
      Ja to robię od dawna z przyczyn oczywistych...Jestem za wolną Polską.
      • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 15:21
        Cieszy mnie, że wreszcie świętujemy 11 listopada, a nie 7 listopada.
        • yullbrynner Re: 11 Listopada 09.11.05, 15:31
          Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Cieszy mnie, że wreszcie świętujemy 11 listopada, a nie 7 listopada.

Czy masz zamiar swoją radość zamanifestować wywieszając flagę?
          • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 15:34
            Oczywiście. Biało-czerwoną.
            • Gość: MoPi Re: 11 Listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 15:41
              Dorzuce pare groszy.Nie wiem czy wiecie,ze to święto ustanowiono dopiero w 1937
              roku-tak więc Polacy świętowali niepodległość przed wybuchem II wojny swiatowej
              tylko 2 razy,a przeciez uwolnilismy sie od zaborcow 11 list. 1918.Po II wojnie
              zakazano(z wiadomych przyczyn i swiętowlismy 22 lipca)i dopiero w 1989 roku
              przywrócono święto Niepodległosci.W ciekawym państwie żyjemy.Ciekawe kiedy znów
              cos zakażą, a co przywrocą?
              • arizona13 Re: 11 Listopada 09.11.05, 15:56
                Gość portalu: MoPi napisał(a):

> Dorzuce pare groszy.Nie wiem czy wiecie,ze to święto ustanowiono dopiero w
                1937
                >
                > roku-tak więc Polacy świętowali niepodległość przed wybuchem II wojny
                swiatowej
                >
                > tylko 2 razy,a przeciez uwolnilismy sie od zaborcow 11 list. 1918.Po II wojnie
                >
                > zakazano(z wiadomych przyczyn i swiętowlismy 22 lipca)i dopiero w 1989 roku
                > przywrócono święto Niepodległosci.W ciekawym państwie żyjemy.Ciekawe kiedy
                znów
                >
                > cos zakażą, a co przywrocą?

Dla mnie jest to Dzień Niepodległości.Nikt mi nie zabronił w tym dniu świętować.
                Czemu więc mam nie korzystać ze swojego prawa?Prawa wywieszenia flagi,prawa
                zamanifestowania swoich poglądów...
              • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 15:58
                Właściwie przed 89 rokiem 11 listopada też świętowano, a asysta milicji była
                nieraz tak okazała, że dziś aż łezka w oku się kreci.
        • alex.4 Re: 11 Listopada 09.11.05, 15:58

> Cieszy mnie, że wreszcie świętujemy 11 listopada, a nie 7 listopada.

alex: świetowałęś 7 listopada????? To widać po twoich postach:)
          • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 16:00
            Alex4, jak dobrze że Cię już wypuścili.
            • Gość: moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 09.11.05, 17:18
              A gdzie można kupić flagę z godłem?
            • alex.4 Re: 11 Listopada 09.11.05, 17:19
              to może chłopie pospominasz jak świetowałeś 7 listopada:)??????
              • Gość: moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 09.11.05, 17:21
                Wolę nie wspominać traumy.
                • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 17:29
                  To nie bylo do Ciebie Moses. Alex4 chce za wszelką cene przekonac mnie, ze ja
                  tak jak jego idol, Tadeusz Mazowiecki, bralem udzial w uroczystosciach obchodow
                  rocznic rewolucjii pazdziernikowej.
                  • Gość: moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 09.11.05, 17:32
                    W takim razie ponowię pytanie: Gdzie mogę kupić flagę z godłem?
                  • alex.4 Re: 11 Listopada 09.11.05, 17:32
                    ZP napisał:
                    "Cieszy mnie, że wreszcie świętujemy 11 listopada, a nie 7 listopada."

1 - 11 listopada jest świetem nie od dziś. Niewiedza w tym zakresie ZP zadziwia
                    2 - niektórzy w czasach PRL obchodzili 11 listopada, a nie brali udział w
                    żadnych uroczystościach z okazji rewolucji październikowe. ZP najwidoczniej do
                    tych osób nie neleży
                    3 - ZP wyrażnie wspomina, że świetował rocznice rewolucji październikowej.
                    • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 17:57
                      Strasznie Cie Alex4 skrzywdzili. Juz czytac ze zrozumieniem nie potrafisz.
                      Sprobuj b. zimnej kąpieli.
                      • alex.4 Re: 11 Listopada 09.11.05, 17:59
                        czyzbys opowiadał o swoich wspomnieniach z świetowania kolejnych rocznic
                        rewolucji październikowej:):):)
      • Gość: kaczerbicha jedna Re: 11 Listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:07
        nie wywieszam bo Polska jest kacza .
    • Gość: Tkac Miłość do Polski IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 17:50
      "nie.a muszę?
      co to znaczy kochać Polskę?"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31578539&a=31707077
      Kto kocha Polskę niech odpowie.
      • alex.4 Re: Miłość do Polski 09.11.05, 17:55
        to siła która Cię wiąże z tą ziemie, wzruszenie na myśl o niej i tęsknota gdy
        jestes gdzieś daleko za nią (nawet jeśli jestes gdzieś daleko, gdzie jest
        cieplej i ładniej). bardzo łądnie oddał to G. Ciechowski w Nie pytaj o Polskę
        • Gość: Z.P. Re: Miłość do Polski IP: *.elpos.net / *.elpos.net 09.11.05, 17:59
          Alex4, nie takiej odpowiedzi oczekiwal tkac.
          • alex.4 Re: Miłość do Polski 09.11.05, 18:01
            zp ty wracaj do dalszego świetowania rocznic rewolucji październikowej....
          • Gość: Tkac Re: Miłość do Polski IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:17

> Alex4, nie takiej odpowiedzi oczekiwal tkac.

A Ty nie odpowiesz? Przecież kochasz Polskę, czy nie?
            • yullbrynner Re: 11 Listopada 09.11.05, 18:51
              Widzę że Alex4 i Tkac czują się obrażeni pomysłem wywieszania flagi.
              Ja jednak nie zmieniam zamiaru.Ktoś jeszcze ?
        • venus69 Re: alex co z twoja miloscia 09.11.05, 20:22
          alex.4 napisał:

> to siła która Cię wiąże z tą ziemie, wzruszenie na myśl o niej i tęsknota gdy
          > jestes gdzieś daleko za nią (nawet jeśli jestes gdzieś daleko, gdzie jest
          > cieplej i ładniej). bardzo łądnie oddał to G. Ciechowski w Nie pytaj o Polskę

ladnie to ujales. A pamietasz jak prawiles mi podobne komplementy. Dlaczego to
          przepadlo. Dlaczego? Czy nie podobaly ci sie rozowe koronki
          • alex.4 venus69 (piecyk gazowy) nie jestem J. Kaczyńskim.. 10.11.05, 16:22
    • bananova Re: 11 Listopada 09.11.05, 20:00
      ja tez oczywiscie wywiesze flage Polski. smiesza mnie ludzie wywieszajacy flage
      UE. to swieto Polski i Polakow przeciez. tylko nasze...
      • Gość: moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 10.11.05, 06:39
        Białystok nie posiada sklepu,lub choć punkciku gdzie można kupić flagę z godłem
        państwowym ???
        Czy ktoś w tym mieście czuje radość z niepodległości ???
        • ralston Re: 11 Listopada 10.11.05, 10:52
          Flaga z godłem to bandera. Nie wiesza się jej wszędzie. Wystarczy zwykła biało-
          czerwona.
      • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 16:22
        Jesteśmy w UE. Jesteśmy zarówno Polakami jak Europejczykami. Nie mozna być
        Polakiem nie bedąc Europejczykiem, należeć do europejskiej strefy kulturowej
        • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 17:31
          O czym ty gledzisz?
          11/11 swietem EU?
          • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 17:32
            kotwicz nie osmieszaj się....
            • oginn Re: 11 Listopada 10.11.05, 17:35
              Ośmieszacie się obaj
              • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 17:39
                Czym sie osmieszam?
                Ja naprawde nie wiem co ma EU do 11/11, a ty wiesz?
                • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 17:46
                  Polska jest częścią UE. Nie wiesz o tym???? To mozliwe....:)
                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 17:57
                    A 11/11 jest swietem EU, tak?
                    Czyzby debilizm byl partyjnie zarazliwy?

• alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:03
                      umiesz czytać?????????
                      • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 18:08
                        Alex;
                        Nadal nie wiem skad wtrat o EU, ale jesli chcesz wieszac obie-hey, to twoja
                        wylaczna sprawa.
                        Zreszta, znajac ciebie (po postach) to wywiesisz jeszcze trzecia-z rainbow
                        colors-wtedy bedziesz wpelni usatysfakcjonowany-Polak-Europejczyk i w dodatku
                        taki tolerancyjny;)-jednym slowem, typowy PDol!
                        • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:14
                          kotwicz wracaj do obrony sędziów którzy skazywali w PRL w procesach
                          politycznych:) - kotwicz broni wiceministra Kryżego, któy skazywał
                          Komorowskiego w 1980 r....
                          Kotwicz bedzie więc zapewne wywieszał flage czerwoną:):):)
                          • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 18:16
                            Oczywiscie, a powyzej bedzie kolor bialy-a ty alus?
                            Wszystkie kolory teczy, blekit z gwiazdkami i ..........
                            Nie bronilem Kryzego, on sam sie moze bronic PDeku.
                            Co do Komorowskiego, to byl to rok 1979, baranku z UwB, nawet dat nie znasz i
                            glos zabierasz.
                            • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:30
                              Kryzy to jeszcze jeden powolny wobec władz komunistycznych sędzia. A kotwicz go
                              popiera... bez komentarza:)
                              • oginn Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:32
                                Kryży już nawrócił się do krzyża
                                • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:36
                                  sądził w procesie politycznym. Nie powinien być wiceministrem. To prosta zasada
                                  • oginn Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:37
                                    Już nie ma procesów politycznych, to historia. Sędzia to sędzia.
                                    • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:39
                                      sądził w procesach politycznych to się liczy. Odnowy moralnej nie zaczyna się
                                      od nominacji takich osób jak Kryzy...
                                      • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 18:44
                                        I kto to mowi??????????
                                        Kolega partyiny Bochniarz, Hausnera i Belki-TW SB!
                                        Niezly kabaret alus, niezly ;).
                                      • oginn Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:44
                                        Kryży widocznie już dawno się odnowił. Czy miałby być spalony do końca życia?
                                        • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 18:52
                                          Wedlug towarzysza partyjnego Belki, Hausnera i Bochniarz tylko ci, ktorzy
                                          wstepuja do PD sie nie pala :).
                                          • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 18:55
                                            A. Strzemborz podnosił sprawę przeszłości Kryżego...
                                            • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 19:13
                                              A cale spoleczenstwo podnosilo sprawe przeszlosci Belki, Hausnera, Bochniarz i
                                              Mazowieckiego-wydajac im na koniec ocene ponizej 3%-PDolom dziekujemy ;)!
                                              • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 19:14
                                                kotwicz komuszku popierasz awans sędziego który skazywał w procesie
                                                politycznym....
                                                • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 19:18
                                                  PDolu, przeciez jestes czlonkiem ugrupowania, które jako jedyne jest w stanie
                                                  nas ocalić od niechybnej zagłady. Kim są ci nasi nowi zbawcy? Skąd ten powiew
                                                  świeżości? Co za ludzie zareagowali w tak patriotyczny sposób na to olbrzymie
                                                  zagrożenie?

Na czele stanął Władysław Frasyniuk, urodzony demokrata. Człowiek, który z
                                                  wielkim szacunkiem odnosi się do wszystkich ludzi, ale pod jednym warunkiem.
                                                  Nie wolno mieć innych poglądów niż on sam. Jest to człowiek tak otwarty i
                                                  szczery, że nawet przed kamerami nie zawsze potrafi zamaskować swoją arogancję
                                                  i chamstwo.

Dalej jest 80-latek Tadeusz Mazowiecki, weteran polskiej opozycji i
                                                  zatwierdzony i niekwestionowany autorytet moralny. Poseł na sejm PRL w latach
                                                  60-tych i na początku 70-tych. Postępowy katolik, który popierał antykościelne
                                                  represje 1953 roku, kiedy to w sfingowanych procesach skazywano niewinnych
                                                  ludzi.

Autor grubej kreski. Pierwszy „niekomunistyczny premier”, który wraz z
                                                  Kiszczakiem jako ministrem MSW i Jaruzelskim jako prezydentem budował zręby
                                                  wolnego demokratycznego państwa. Człowiek, który uniemożliwił lustrację i
                                                  dekomunizację, co pozwoliło na funkcjonowanie peerelowskiej agentury w naszym
                                                  życiu publicznym.

Są tam niemal wszyscy ci, którzy pomogli byłym komunistom a dziś
                                                  socjaldemokratom przetrwać, rozgrabić nasz majątek narodowy. Do tej pory wśród
                                                  tych środowisk obowiązywała zasada- „my was nazywamy ludźmi honoru-wy was
                                                  opozycją”. Teraz jednak już bez zbędnych ceregieli będą działać ręka w rękę.

Już zapowiadają swój akces do nowej partii takie filary aferalnego rządu
                                                  Millera jak profesorowie Hausner czy Belka. Z wyrazami poparcia pospieszyło
                                                  usłużne stado komediantów z Olbrychskim i Fronczewskim(to ci z listy
                                                  Wildsteina). Znajdziemy tam sygnatariuszy listów w obronie Kulczyków i Rywinów.
                                                  Nawet największy polityk wszechczasów Bronisław Geremek pełnym namaszczenia i
                                                  zatroskania głosem wyraża wiarę, nadzieję i miłość w tych ludzi pełnych
                                                  poświęcenia i wyrzeczeń dla dobra ogółu.:)))))
                                                • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 19:19
                                                  PDolska falszywko, a w ktorym miejscu stwierdzilem ze popieram?
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 19:25
                                                    kotwicz nie unoś się. Cały czas broniszx mianowania przez Ziobro Kryżego
                                                    wiceministrem. A więc bronisz komucha Kryżego.... Bez komentarza.
                                                    Oczywiście, że nienawidzisz opozycjonistó, którzy obalili komunizm...:) to
                                                    łątwo wytłumaczyć:):):):)
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 19:27
                                                    I znowu ten belkot.
                                                    Moze tak bez owijania, wskarzesz w ktorym miejscu bronie Kryze.
                                                    Mazowiecki, Bochniarz, Belka, Hausner-opozycjonisci, ktorzy obalili komunizm-to
                                                    chyba nowa wersja historii najnowszej?
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 10.11.05, 19:39
                                                    czy jesteś za tym, aby rząd odwołał Kryżego z zajmowanej nowej funkcji ze
                                                    względu na jego preszłość (sędziowanie w procesie politycznym w któym został
                                                    skazany Komorowski)?
                                                    Odpowiedz tak lub nie.
                                                  • currohimenez Re: 11 Listopada 10.11.05, 20:12
                                                    Do alexa 4: Dałeś dupy!Nie rżnij serca kapusty!Brak Ci jakichkolwiek argumentów.
                                                    Ciągle tylko Kryże,Kryże,Kryże ... Nie dorastasz kotwiczowi do pięt.
                                                    Utop się.
                                                  • swinx Re: 11 Listopada 10.11.05, 20:18
                                                    Cały czas obserwuję tego zasrańca.Można się porzygać.
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 10.11.05, 20:43
                                                    Oczywiscie, pod warunkiem ze zostana rowniez usunieci wszyscy, ktorzy maja
                                                    nieczyste sumienie, a wciaz funkcjonuja w zyciu publicznym.
                                                    Martwie sie, ze to jednak pociagnie za soba rozwiazanie SLD i PD, w ktorych
                                                    szeregach az roi sie od komuchow z krzywym rodowodem.
                                                    Tak wiec alus, zostaniesz bezpartyjnym ;).
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 12.11.05, 14:20
                                                    Nieczyste sumienie? Chodzi o Marcinkiewicza? Rydzyka? Wassermana?
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 12.11.05, 16:23
                                                    Zapytaj Frasyniuka, Bochniarz, Belke i Hausnera.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 12.11.05, 16:36
                                                    Frasyniuk siedział w więzieniu w czasach PRL za Solodarność. Kotwicz był zaś
                                                    posłusznym obywatelem PRL, który teraz ma za złe wszystkim tym którzy walczyli
                                                    z PRL... i dlatego też broni sędziego Kryżego...
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 12.11.05, 16:53
                                                    Typowy belkot PDola........
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 12.11.05, 17:02
                                                    kotwicz możesz być za nominacją Kryżego, ale miej choć tyle odwagi (któej w
                                                    czasach PRL ci brakowało), abys przynał się do popierania sedziego z
                                                    politycznych procesów w PRL... Po prostu musisz mieć troszeczkę choć odwagi...
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 12.11.05, 23:46
                                                    Oj biedny PDolu, o PRL to ty chyba tyle wiesz co ci PDolskie "gwiazdy"
                                                    niepodleglosci naopowiadaly.
                                                    Zapytaj Mazowieckiego co mial nam ysli oskarzajac bp.Kaczmarka badz z jakich
                                                    powodow twoj fuhrer kontaktowal sie z Baranina.
                                                    S
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 12.11.05, 23:51
                                                    Wytlumacz PDolski oszolomie jak mozesz byc w jednej partii z Bochniarz-typowym
                                                    aparatczykiem PZPR w latach stanu wojennego, Belka-TW SB, Hausnerem-nastepnym
                                                    aktywista PZPR, Mazowieckim-wspolpracownikiem stalinowskich rzadow, ktory
                                                    szczekal na oskarzonych w latach 50tych?
                                                    To ci nie przeszkadza?
                                                    Musisz naprawde sie czuc dumny w tak "wytwornym" towarzystwie i
                                                    tak "demokratycznej" partii.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 13.11.05, 15:30
                                                    Mazowiecki jest jedną z największych postaci historii Polski w XX wieku. To
                                                    dzięki niemu, takim ludziom jak Borusewicz, wałśa, Michnik czy KUroń, czy
                                                    Frasyniuk Poslka odzyskałą niepodległość. I z stąd twoja złość komunistyczny
                                                    oszołomie, który nie ma nic przeciwko mianowaniu sędziów skazujących w
                                                    procesach politycznych opozycją w PRL na stanowsika ministerialne
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 13.11.05, 18:52
                                                    O taaaaaaak, Mazowiecki to wielki czlowiek;):
                                                    Dalej jest 80-latek Tadeusz Mazowiecki, weteran polskiej opozycji i
                                                    zatwierdzony i niekwestionowany autorytet moralny. Poseł na sejm PRL w latach
                                                    60-tych i na początku 70-tych. Postępowy katolik, który popierał antykościelne
                                                    represje 1953 roku, kiedy to w sfingowanych procesach skazywano niewinnych
                                                    ludzi.

Autor grubej kreski. Pierwszy „niekomunistyczny premier”, który wraz z
                                                    Kiszczakiem jako ministrem MSW i Jaruzelskim jako prezydentem budował zręby
                                                    wolnego demokratycznego państwa. Człowiek, który uniemożliwił lustrację i
                                                    dekomunizację, co pozwoliło na funkcjonowanie peerelowskiej agentury w naszym
                                                    życiu publicznym.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 13.11.05, 18:55
                                                    Widzisz Mazowiecki umiał się postwić czerwonym, w bardzo trudnych latach
                                                    siedemdziesiatych gdy nie było widoków, aby mogło coś się zmienić w Polsce na
                                                    lepsze. gdy Kaczyński pisał doktorat o wyższości socjalistycznej pracy...
                                                    kotwicz nigdy nie przeciwstawił się komunistom, więc tak go boli, że Mazowiecki
                                                    to zrobił
                                                  • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 13.11.05, 19:27
                                                    I dlatego jako premier wolnej Polski, uczestniczył w akademii na cześć Великой
                                                    Октябрьской Революции!
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 13.11.05, 19:28
                                                    Zp to ty przynałęś się świętowałęś rocznice rewolucji październikowej o ile
                                                    pamiętam:)
                                                  • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 13.11.05, 19:49
                                                    Nie pierwszy raz pamięć cię zawodzi.
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 14.11.05, 02:23
                                                    Taaaaaak i dlatego w latach 50 tych, gdy widoki byly znacznie "lepsze" wlazil w
                                                    d...e komunistom bez wazeliny!
                                                    Co do mojej skromnej osoby, to biedny PDolu nie wysilaj sie, jak w dawnej
                                                    spiewce:glos alfonsa mna nie wstrzasa.....;).
                                                    Coraz bardziej dochodze do wniosku, ze biala koszula i czerwony krawat-to byl
                                                    PRLski roboczy stroj R.S vel alexa.4.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 14.11.05, 11:01
                                                    kotwicz twoja głupota mnie nie zaskazuje. Jesteś wyjątkowym debilem - o czym
                                                    najlepiej świadczy twój post. On świadczy tylko o twoim chmastwie, ale to żadna
                                                    nowość
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 14.11.05, 13:09
                                                    Ciebie to juz chyba nic nie zaskoczy(kolego partyjny Hausnera, Bochniarz, Belki
                                                    i innych TW SB, aktywistow PZPR), no moze weryfikacja kwalifikacji przez wladze
                                                    UwB.
                                                    Oplacanie takiego becwala to naprawde strata dla budzetu, oraz wiekla
                                                    niekorzysc dla kazdego myslacego studenta.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 14.11.05, 15:35
                                                    kotwiczu głupiutki jesteś i każdym postem to udowadniasz:)
        • bananova Re: 11 Listopada 10.11.05, 22:28
          alex.4 napisał:

> Jesteśmy w UE. Jesteśmy zarówno Polakami jak Europejczykami. Nie mozna być
          > Polakiem nie bedąc Europejczykiem, należeć do europejskiej strefy kulturowej

i co z tego ze jestemy Europejczykami? dla mnie 11 listopada jestesmy tylko
          Polakami. to swieto polskie i to wlasnie bialo-czerwona flaga powinna zostac
          wywieszona. tyle
          • yullbrynner Re: 11 Listopada 11.11.05, 07:39
            bananova napisała:
            > i co z tego ze jestemy Europejczykami? dla mnie 11 listopada jestesmy tylko
            > Polakami. to swieto polskie i to wlasnie bialo-czerwona flaga powinna zostac
            > wywieszona. tyle

Podpisuję się pod tym.Z tych powodów dzisiaj mam zaszczyt przyozdobić swój
            balkon biało czerwoną flagą.

Śmieszą mnie próby mieszania do tego święta flagi UE.
            Zauważyłem że tam gdzie sprawują władzę byli funkcjonariusze PZPR,aż roi się od
            takich nieporozumień.Ulice udekorowali barwami obu flag.Niewiarygodna
            spolegliwość takich ludzi zawsze będzie całkowita i pozbawiona śladu
            myślenia.Nawet gdyby okazało się że mamy sułtanat,oni pierwsi założą na głowy
            turbany i będą myśleli że nikt nie odróżni ich od arabów ...
    • Gość: / Re: 11 Listopada IP: *.euro-net.pl 12.11.05, 10:05
      Czy 11 listopada w Polsce musi być takie sztywne i ponure?
      gdzie fajerwerki, imprezy, darmowe piwo, koncerty, zabawa do rana itp
      • yullbrynner Re: 11 Listopada 12.11.05, 10:27
        Gość portalu: / napisał(a):

> Czy 11 listopada w Polsce musi być takie sztywne i ponure?
        > gdzie fajerwerki, imprezy, darmowe piwo, koncerty, zabawa do rana itp

Dokładnie!Czas aby w końcu to święto oznaczało coś doniosłego,ale również
        wesołego i miłego.Dla patriotów o "sztywniejszych" poglądach nikt nie broni
        uczestniczyć we mszach i akademiach.Do tych uroczystości należy dołączyć
        atmosferę radości,z odzyskanej niepodległości!Nie wypada nawet martwić się że
        Polska jest wolna!
        • Gość: / Re: 11 Listopada IP: *.euro-net.pl 12.11.05, 11:03
          Przemówienie Prezydenta, potem Msza Święta, potem do domu przed telewizor..

14 lipiec we Francji, 4 lipca w USA itd... parady koncerty, iprezy.... a u nasz
          szaro.
          Może by tak przenieść 11 listopada na maj?
          w Maju mamy 3 maja..... i tak samo szaro
          • yullbrynner Re: 11 Listopada 12.11.05, 17:38
            Gość portalu: / napisał(a):

> Przemówienie Prezydenta, potem Msza Święta, potem do domu przed telewizor..
            >
            > 14 lipiec we Francji, 4 lipca w USA itd... parady koncerty, iprezy.... a u
            nasz
            >
            > szaro.
            > Może by tak przenieść 11 listopada na maj?
            > w Maju mamy 3 maja..... i tak samo szaro

W lipcu są wakacje,więc to zły termin.
            Ale w czerwcu lub wrześniu czemu nie?Ostatecznie może być maj!
            • Gość: Moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 12.11.05, 18:01
              W maju nie! Bo jak znam życie to na dzień moich urodzin padnie!
              • alex.4 Re: 11 Listopada 12.11.05, 18:07
                rzeczywiście mamy przecjhlapane bo nawqet radosne święta wypadają w miesiacach
                któe nie sprzyjają zabawom:)
                • Gość: Moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 12.11.05, 18:25
                  Co to za problem?.Ja stawiam na czerewiec.Czy ktoś jest przeciw?
                  • yullbrynner Re: 11 Listopada 12.11.05, 18:27
                    Gość portalu: Moses napisał(a):

> Co to za problem?.Ja stawiam na czerewiec.Czy ktoś jest przeciw?

Ja jestem za!
                    • Gość: fan do alexa IP: *.piasta.pl 12.11.05, 18:32
                      Alexie, ale przeciez Piłsudski był agentem, prawda?
                      • Gość: Moses Re: do alexa IP: 80.50.88.* 12.11.05, 18:37
                        Gość portalu: fan napisał(a):

> Alexie, ale przeciez Piłsudski był agentem, prawda?

Może był również pierwszym kosmonautą.Ale chyba by nie miał nic przeciw
                        temu,aby Święto Niepodległości było radosne?Jak myślisz?

• Gość: fan Re: do alexa IP: *.piasta.pl 12.11.05, 19:14
                          Moses, ciiii, uświadamiam alexa, wiesz jak jest, prawda?
                          • Gość: Moses Do Fana. IP: 80.50.88.* 12.11.05, 19:23
                            Gość portalu: fan napisał(a):

> Moses, ciiii, uświadamiam alexa, wiesz jak jest, prawda?

OK.Moses nie będzie się mieszał!
                            Powiedz tylko,czy to święto nie powinno być radosne?
                            • arizona13 11 Listopada radośnie! 12.11.05, 19:46
                              Rozumiem że chodzi o Święto Niepodległości.Myślę że ono powinno być radosne!Nic
                              nie stoi na przeszkodzie aby tak było ... Hmmm...Tak myślę!
                            • Gość: fan Re: Do Fana. IP: *.piasta.pl 12.11.05, 19:50
                              Nie wypada mi zaprzeczyć, oczywiście, że każde święto powinno być radosne. Przecież Wielkanoc, pomimo swoich przykrych korzeni, jest świętem radosnym.
                              • arcy-pani Re: 11 Listopada radośnie. 12.11.05, 20:22
                                Oczywiście,że powinno być radośnie i wesoło!Tylko czy to nie zależy od nas?Czy
                                nie jesteśmy zbyt bierni,leniwi i wiecznie wytykający sobie nawzajem błedy?
                                NASZA flaga biało-czerwona powinna wisieć na każdym balkonie bo w końcu bez
                                strachu możemy pokazać i powiedzieć,że jesteśmy Polakami w wolnej Ojczyżnie!
                                Święto w tym roku minęło,ale w następnym ...może dorośniemy?
                                • Gość: Moses Re: 11 Listopada radośnie. IP: 80.50.88.* 12.11.05, 22:35
                                  arcy-pani napisała:
                                  powinno być radośnie i wesoło!

Pani,z Tobą napewno!
                          • alex.4 Re: do alexa 13.11.05, 15:32
                            Piłsudski był AGENTEM wywiadu Austriowęgier.
                            • Gość: Moses Re: do alexa IP: 80.50.88.* 13.11.05, 15:57
                              alex.4 napisał:

> Piłsudski był AGENTEM wywiadu Austriowęgier.

Alexie,Pan Bóg Cię kocha i wybaczy Ci to.
                              • alex.4 Re: do alexa 13.11.05, 19:08
                                A nie???????
                            • aand Re: Aleksio dalej swoje ;( 13.11.05, 19:36
                              alex.4 napisał:

> Piłsudski był AGENTEM wywiadu Austriowęgier.

Już to przerabialiśmy i nic, ciągle ta samo powtarzane z chłopskim uporem.
                              Ciągle ten sam nawiedzony Świętek i zielona szafa z "tajnymi" kwitami na
                              Piłsudskiego.
                              Zastanawia mnie że Aleksio nie zionie taką niechęcią choćby do Sikorskiego,
                              który był czynnym agentem Francji, i to już w II Rzeczpospolitej (!). Czyżby
                              enedeckie resentymenty u demokraty Aleksia? ;)
                              • alex.4 Re: Piłsudski brał pieniądzę od Austrii 14.11.05, 11:00
                                To oczywiste dla każdego, i bynajmniej nie tylko dla Świętka... Czyzby
                                andrzejek twierdził, że Piłsudski nie brał pieniędzy od AustrioWęgier?????
                                Żałosne
                                • aand Re: A Kopernik była kobietą 14.11.05, 11:08
                                  alex.4 napisał:

> To oczywiste dla każdego, i bynajmniej nie tylko dla Świętka... Czyzby
                                  > andrzejek twierdził, że Piłsudski nie brał pieniędzy od AustrioWęgier?????
                                  > Żałosne

Po pierwsze: nie piszę Robert czy Alex małą literą - nie uważasz że to mała, żałosna złośliwość z
                                  Twojej strony? :)

Po drugie: znowu to samo - potrafisz podać żródło tej wiedzy? Czytałeś ten dokument? Jak na razie
                                  zatrzymałeś się na opracowaniu Nałęcza wydanym w 90 roku (!), no i Świętek ofkors.

Po trzecie: tradycyjnie gdy proszę Cię o konkret (w tym wypadku agentura Sikorskiego) ogarnia Cię
                                  stupor. Jak zamkniesz oczy to jesteś niewidzialny? ;)
                                  • alex.4 Andrzeju nie osmieszaj się 14.11.05, 11:11
                                    Jakoś nikt poza toba nie neguje związków Piłsudksiego z monarchią Austrio
                                    Wegier. Nie jeden historyk wyciąga wnioski z zaginienia Zagórskiego za rządów
                                    sanacji. Nie ośmieszaj się bo ostatnim postem po prostu to robisz...
                                    Albo nie znasz literatury poświęconej Piłsudskiemu, albo jesteś ślepy
                                    • aand Re: Andrzeju nie osmieszaj się 14.11.05, 11:31
                                      No cóż, dalej to samo :(

Tu powtórzę co napisałem:

Po pierwsze: nie piszę Robert czy Alex małą literą - nie uważasz że to mała, żałosna złośliwość z
                                      Twojej strony? :)

Po drugie: znowu to samo - potrafisz podać żródło tej wiedzy? Czytałeś ten dokument? Jak na razie
                                      zatrzymałeś się na opracowaniu Nałęcza wydanym w 90 roku (!), no i Świętek ofkors.

Po trzecie: tradycyjnie gdy proszę Cię o konkret (w tym wypadku agentura Sikorskiego) ogarnia Cię
                                      stupor. Jak zamkniesz oczy to jesteś niewidzialny? ;)

A tu jaką odpowiedż otrzymałem:

alex.4 napisał:

> Jakoś nikt poza toba nie neguje związków Piłsudksiego z monarchią Austrio
                                      > Wegier. Nie jeden historyk wyciąga wnioski z zaginienia Zagórskiego za rządów
                                      > sanacji. Nie ośmieszaj się bo ostatnim postem po prostu to robisz...
                                      > Albo nie znasz literatury poświęconej Piłsudskiemu, albo jesteś ślepy

Ciekawe w którym miejscu neguję??? Aha, muszę poszukać tych pohukiwań Roberta o rzetelną i
                                      merytoryczną dyskusję na forum... :D
                                      • alex.4 Re: Andrzeju nie osmieszaj się 14.11.05, 11:46
                                        Oczywiście Sikorski również współpracował z AustrioWegrami. To żadna nowina.
                                        Podobnie jak nikt sensowny nie polemizuje z tezą o związkach Piłsudskiego CK
                                        AW. AustrioWęgry nie pomagały Piłsudksiemu z miłości do Polków tylko po to aby
                                        straszyć i występować przeciwko swojemu wrogowi Rosji. Gdzie tu miejsce na
                                        jakąkolwiek dyskusję? Po prostu Piłsudski wspólpracował z AustrioWegrami oraz
                                        Niemcami. To proste i bardzo banalne stwierdzenie faktów.
                                        • aand Re: Andrzeju nie osmieszaj się 14.11.05, 12:55
                                          Ale Sikorski był francuskim agentem już w niepodległej Polsce, natomiast współpraca Piłsudskiego z
                                          wywiadem CK miała miejsce gdy państwo polskie formalnie nie istniało. Współpraca organizacji (którą
                                          Piłsudski reprezentował) jak zauważyłeś była skierowana przeciwko wspólemu wrogowi. A jednocześnie
                                          P. kierował tajną organizacją działającą przeciwko Austro-Węgrom. Czy Świętek pisze coś o archiwum
                                          POW ukrytym w mieszkaniu Arnsztajnów w Lublinie? Tam jest ścisłe rozliczenie finansów.
                                          • alex.4 Re: Andrzeju nie osmieszaj się 14.11.05, 15:34
                                            W każdym razie Piłsudski wspólpracował z CK AW. Tak jak napisałem
                                            Ale jakbyś zauwazył moje zastrzeżenia wobec Piłsudskiego dotyczą czegos innego:
                                            - przeprowadził zamach stanu
                                            - rozpetał przy tej okazji wojne domową która kosztowałą życie ponad 100 osób
                                            - rozpędzał opozycje (wybory brzeskie). proces brzeski
                                            - wykorzystywał budżet dla promocji swojej włąsnej partii (sprawa ministra
                                            Czechowicza)
                                            • yullbrynner Re: 11 Listopada 14.11.05, 18:54
                                              A co z 11 Listopada?
                                              Swięto Niepodległości jest i to jest fakt!Ale jak ono powinno wyglądać?Czy
                                              powinniśmy cieszyć się z niego,czy smucić?Czy powinniśmy w tym dniu wywieszać
                                              flagi biało czerwone?
                                              Bo jak czytam pewnych autorów tu publikujących,to dochodzę do wniosku że to
                                              może jest wstyd???
                                              • Gość: Z.P. Re: 11 Listopada IP: *.elpos.net / *.elpos.net 14.11.05, 21:58
                                                Nie chodzi o wstyd, tylko o inną rację stanu.
                                                • alex.4 Re: 11 Listopada 15.11.05, 17:06
                                                  szkoda, że to święto nie jest w maju albo czerwcu (data to pretekst do
                                                  świętowania) twedy łatwiej byłoby uwolnić z ludzi pozytywną energię. jesli chce
                                                  się mieć patriotów to świętowanie nie mnoże się kojarzyć z nudą, apelami
                                                  umarłych. Święta muszą pokazać, że mamy z czego się cieszyć. mamy powody do
                                                  dumy z tego, że jesteśmy Polakami
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada IP: *.teradyne.com 15.11.05, 19:08
                                                    Czytajac twoje posty mozna odniesc wrazenie, ze za takich jak ty to mozemy sie
                                                    najwyzej wstydzic.
                                                  • alex.4 11 Listopada Dlaczego należy wstydzić się kotwicza 16.11.05, 10:30
                                                    kotwicz wstydziś sie mozna nieuków, którzy mają bardzo małą wiedzę i
                                                    wypowiadają się na tematy o których nie mają pojęcia. To ty czy piecyk gazowy
                                                    jesteście tego najlepszego przykładami
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! IP: *.teradyne.com 16.11.05, 14:04
                                                    To moze rozwin wlasne stwierdzenie o wyzszosci Walesy nad Janem Pawlem II i
                                                    Pilsudskim?
                                                    Jak na razie, to jestes jednym z najwiekszych baranow na wszystkich forach GW.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! 16.11.05, 14:40
                                                    A co takiego zrobił jan Paweł II dla Polski??????
                                                    Prezydentura wałęsy nie byłą udana, ale on nigdy nie zrobił zamachu stanu, nie
                                                    finansował nielegalnie swojej partii z budżetu państwa, nie zamykał opozycji w
                                                    więzieniu. No i nie był agentem jak Piłsudski:)
                                                  • Gość: Moses Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! IP: 80.50.88.* 16.11.05, 14:56
                                                    alex.4 napisał:

> A co takiego zrobił jan Paweł II dla Polski??????
                                                    > Prezydentura wałęsy nie byłą udana, ale on nigdy nie zrobił zamachu stanu,
                                                    nie
                                                    > finansował nielegalnie swojej partii z budżetu państwa, nie zamykał opozycji
                                                    w
                                                    > więzieniu. No i nie był agentem jak Piłsudski:)

- Widzisz Alex,Tak mówisz bo Ty tego nie widzisz.I chyba nie zobaczysz.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! 16.11.05, 15:00
                                                    Gość portalu: Moses napisał(a):

> - Widzisz Alex,Tak mówisz bo Ty tego nie widzisz.I chyba nie zobaczysz.

alex:
                                                    - zamach majowy, proces brzeski jednak okrywają hańbą Piłsudskiego.
                                                    Co do jego agenturalnej działalności... to oczywiście jakoś było to
                                                    usprawiedliwione.
                                                  • kotwicz69 Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! 16.11.05, 15:26
                                                    To tez mozemy jakos usprawiedliwic?:
                                                    www.wprost.pl/ar/?O=77104
                                                  • kotwicz69 Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! 16.11.05, 14:57
                                                    "...No i nie był agentem jak Piłsudski..."-jestes pewny?
                                                    Moze przytoczyc pewna depesze PAP z wypowiedzia Walesy?
                                                    "...A co takiego zrobił jan Paweł II dla Polski??????.."-prawdziwe bydle
                                                    wychoodzi na zewnatrz, PDolu?
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! 16.11.05, 14:58
                                                    kotwiczu to powiedz co konkretnie zrobił dla Polski papież? Prosze smiało
                                                  • Gość: Moses Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! IP: 80.50.88.* 16.11.05, 15:15
                                                    alex.4 napisał:

> kotwiczu to powiedz co konkretnie zrobił dla Polski papież? Prosze smiało

Odpowiadam za Kotwicza: Sprawił że jestem dumny z tego,iż jestem Polakiem.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada 16.11.05, 15:24
                                                    Pytałem się co zrobił dla Polski? Bo twoje poczucie dumy, nie jest czymś
                                                    istotnym dla interesów polskich:)
                                                  • kotwicz69 Re: 11 Listopada-Alex oszalal :)! 16.11.05, 15:26
                                                    Nie wysilaj sie, nasz PDol nie ogarnie tego rozumem;).
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- 16.11.05, 15:28
                                                    kotwicz powiedz wprost. Co takiego wielkiego dla Polski zrobił jan Paweł II?
                                                    PoTRAFISZ?
                                                  • aand Re: 11 Listopada- 16.11.05, 15:54
                                                    alex.4 napisał:

> kotwicz powiedz wprost. Co takiego wielkiego dla Polski zrobił jan Paweł II?

Zupełnie podobne pytanie do tego które zadawał niejaki Józef Wissarionowicz:

"A ile papież ma dywizji?"
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- 16.11.05, 16:07
                                                    Ty też uważasz że Wałesa zrobił mniej dla Polski niż Jan Paweł II??????
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada- IP: *.teradyne.com 16.11.05, 16:12
                                                    aand jest czlowiekiem myslacym, wiec odpowiedz na twoje pytanie moze byc jedna-
                                                    oczywiscie!
                                                    Co do "Bolka" to zrobil on duzo, oj duzo i bynajmniej nie dla Polski!
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- 16.11.05, 16:21
                                                    kotwicz powiedz czym Jan paweł II tak bardzo się przysłył Polsce? A może po
                                                    prostu nie wiesz...:)
                                                  • kotwicz69 Re: 11 Listopada- 16.11.05, 16:40
                                                    Godnosc, duma, solidarnosc,tozsamosc-mowia ci cos te pojecia?
                                                    Nie sadze.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 16:49
                                                    powiedz wprost dlaczego rola w historii Polski Jana Pawła II miała być wieksza
                                                    niż L. Wałęsy
                                                    Z nobla Miłosza też wynikała godność, duma.
                                                    Konkrety kotwicz, konkrety????
                                                  • kotwicz69 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 16:52
                                                    Powtarzajac za Cenckiewiczem:
                                                    "...Kim był agent Bolek?

Na początku tego roku sprawa tajnego współpracownika o pseudonimie Bolek
                                                    powróciła ze zdwojoną siłą za sprawą fragmentu mojej książki "Oczami bezpieki".
                                                    Na dwóch stronach omówiłem odnalezione w gdańskim IPN dokumenty dotyczące
                                                    agenta Bolka, pracownika wydziału W-4 Stoczni Gdańskiej im. Lenina, aktywnego
                                                    uczestnika rewolty grudniowej 1970 r. i członka rady zakładowej. Są to zarówno
                                                    notatki funkcjonariuszy SB, jak i dwa donosy agenturalne TW Bolka (przepisane
                                                    na maszynie). W swojej książce nie rozstrzygam, kto był Bolkiem, choć muszę
                                                    przyznać, że dane biograficzne i pracownicze TW Bolka są zbieżne z życiorysem
                                                    Lecha Wałęsy.

Z dokumentów bezpieki wynika, że TW Bolek był wykorzystywany w rozpracowaniu
                                                    Józefa Szylera - pochodzącego ze Śląska elektryka z wydziału W-4 Stoczni
                                                    Gdańskiej, którego SB zakwalifikowała do "najaktywniejszych z inspiratorów do
                                                    inicjowania przerw w pracy i wystąpień". Pierwszy z donosów Bolka (z 17
                                                    kwietnia 1971 r.) dotyczy próby ponownego podpalenia gmachu KW PZPR w Gdańsku w
                                                    styczniu 1971 r. oraz nastrojów wśród załogi stoczni po wystąpieniu Edwarda
                                                    Gierka na plenum KC PZPR. Drugi donos (z 27 kwietnia 1971 r.) traktuje o
                                                    nastrojach wśród stoczniowców po masakrze grudniowej i dyskusjach na temat
                                                    sposobów uczczenia pamięci poległych kolegów.

W obu donosach TW Bolek dość dokładnie opisuje sytuację w stoczni, a do
                                                    najbardziej nieprzejednanych ("agresywnych") zalicza Jana Jasińskiego i Henryka
                                                    Jagielskiego, którego denuncjuje SB, informując, iż 1 maja 1971 r. zamierza on
                                                    rzucić pod trybunę honorową czerwoną flagę. Donosy TW Bolka są szczegółowe i
                                                    robią wrażenie szczerej współpracy z oficerem prowadzącym.

Norweskie dossier Bolka
                                                    Kilka "niewinnych" stron z mojej książki na temat Bolka wywołało histeryczną
                                                    reakcję Lecha Wałęsy. Rozpoczął on internetową krucjatę przeciw wszystkim,
                                                    którzy wracają do tej sprawy. Wreszcie złożył wniosek do prokuratury
                                                    powszechnej o zbadanie stawianych mu zarzutów. Mając w kieszeni wyrok Sądu
                                                    Lustracyjnego z 2000 r., wystąpił również do IPN o status pokrzywdzonego.

Niemal we wszystkich wypowiedziach byłego prezydenta przewijał się motyw
                                                    przewodni: według niego, sprawa Bolka to efekt bezpardonowej walki bezpieki z
                                                    przywódcą "Solidarności", której elementem było spreparowanie materiałów
                                                    agenturalnych. Prawda jest o wiele bardziej skomplikowana. Otwarcie zachowanych
                                                    archiwów bezpieki daje możliwość przynajmniej częściowego jej wyjaśnienia.
                                                    Istotnie, w 1982 r. w związku ze zgłoszeniem kandydatury Wałęsy do pokojowej
                                                    Nagrody Nobla bezpieka przeprowadziła akcję mającą zdyskredytować
                                                    przywódcę "Solidarności" w oczach członków Komitetu Noblowskiego.

W ramach kilku operacji specjalnych (m.in. "Sąd", "Zadra" i "Ambasador") SB
                                                    przekazała członkom komitetu materiały kompromitujące Wałęsę jako agenta o
                                                    pseudonimie Bolek. Jednak z dostępnych dziś źródeł bezpieki wynika, iż w
                                                    jakiejś części fikcyjna teczka Bolka zawierała też materiały autentyczne. W
                                                    aktach Biura Studiów i Analiz MSW, które prowadziło operacje przeciw Wałęsie,
                                                    jest mowa o tym, że chodzi o "przedłużenie współpracy o minimum dziesięć lat"
                                                    i "kontynuację przerwanej uprzednio współpracy z resortem".

Sprawa wymaga dalszych badań. Już teraz trzeba jednak dokonać rozróżnienia
                                                    między autentycznymi materiałami z początku lat 70. a tymi, które preparowano w
                                                    MSW w 1982 r. Natomiast z faktu istnienia tajemnego planu zdyskredytowania
                                                    Wałęsy w stanie wojennym przez wytworzenie i upublicznienie fikcyjnej
                                                    dokumentacji nie można wyprowadzać wniosku, że wszystkie materiały na jego
                                                    temat są "ubecką fałszywką"...".

• alex.4 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 17:02
                                                    "W ramach kilku operacji specjalnych (m.in. "Sąd", "Zadra" i "Ambasador") SB
                                                    przekazała członkom komitetu materiały kompromitujące Wałęsę jako agenta o
                                                    pseudonimie Bolek" - z tego nie wynika, aby Wałesa był agentem. Cenckiewicz w
                                                    swojej książce dokłądniej przytoczył dokumenty z których wynika, ze dalej SB
                                                    nadal próbowała sprawiać wrażenie, że Wałęsa był agentem. Owe dokumenty równieź
                                                    nie pokazują aby Wałesą był agentem. Pokazuja tylko prace operacyjną SB. To
                                                    wszystko
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 17:03
                                                    kotwicz konkrety
                                                  • aand Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 17:07
                                                    alex.4 napisał:

> kotwicz konkrety

No właśnie - Stalin też pytał o konkrety :)))

A tu chodzi o imponderabilia.
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 17:13
                                                    nie aand. Chodzi o konkrety. Tylu ludzi mówi o Janie Pawle Wielkim i jego
                                                    poważnych zasługach dla Polski. A jka trzeba powiedzieć co takiego Jan Paweł II
                                                    zrobił dla Polski to okazuje się, że nie maja nic do powiedzenia.
                                                    Zresztą kolejne pytanie do Kotwicza. Dlaczego uważa, że Jan paweł II zrobił dla
                                                    Polski więcej niż Wałęsa. Czy może rozwinąć tą mysl...
                                                  • kotwicz69 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 16.11.05, 17:36
                                                    Godnosc, duma, solidarnosc,tozsamosc-mowia ci cos te pojecia?
                                                    Nie sadze.
                                                    Zbyt ogolnikowe dla magistra historii starozytnej UwB?
                                                    Too bad..........
                                                  • alex.4 Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 17.11.05, 13:51
                                                    To znaczy kotwiczu że nie jesteś w stanie taqk naparwdę wymysleć żadnych powodó
                                                    dla których Jan paweł II zasłuzył się dla Polski. Dumę, godność Polacy czuli
                                                    też po sukcesie dtuzyny Górskiego. czyżby Deyna był postacią na mairę JP2?
                                                  • Gość: kotwicz Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety IP: *.teradyne.com 17.11.05, 13:55
                                                    Ot durak jak mawiaja nasi wschodni sasiedzi.
                                                    Dume z druzyny Gorskiego porownujesz do tego co odkrylo, czulo, przezywalo
                                                    polskie spoleczenstwo po wybraniu badz podczas pielgrzymek JPII?
                                                    Twoj idiotyzm nie zna granic, ale to nic nowego-przynajmniej dla mnie ;).
                                                  • aand Re konkrety 17.11.05, 14:00
                                                    Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> Ot durak jak mawiaja nasi wschodni sasiedzi.
                                                    > Dume z druzyny Gorskiego porownujesz do tego co odkrylo, czulo, przezywalo
                                                    > polskie spoleczenstwo po wybraniu badz podczas pielgrzymek JPII?
                                                    > Twoj idiotyzm nie zna granic, ale to nic nowego-przynajmniej dla mnie ;).

Zwłaszcza że to komuniści starali się zdyskontować sukces piłkarzy jak tylko
                                                    można :P
                                                  • aand Re: 11 Listopada- kotwicz konkrety 17.11.05, 13:58
                                                    alex.4 napisał:

> To znaczy kotwiczu że nie jesteś w stanie taqk naparwdę wymysleć żadnych
                                                    powodó dla których Jan paweł II zasłuzył się dla Polski. Dumę, godność Polacy
                                                    czuli też po sukcesie dtuzyny Górskiego. czyżby Deyna był postacią na mairę JP2?

A dlaczego władze komunistyczne pozwalały sobie na poważny afront polityczny i
                                                    dyplomatyczny jaki była odmowa zgody na przyjazd do Polski Pawła VI?
                                                    Dlaczego nie odważyło się na podobny krok wobec Jana Pawła II? Dlaczego papieża
                                                    witały miliony wiernych (wg. oficjalnych danych (!)? Czyżby papież uświadomił
                                                    społeczeństwo polskiemu jaką stanowi siłę?
                                                  • alex.4 oszczerca kotwicz? 16.11.05, 16:22
                                                    Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> Co do "Bolka" to zrobil on duzo, oj duzo i bynajmniej nie dla Polski!
                                                    a

alex: powiedz kto wedle ciebie jest tym "bolkiem", czy boisz się procesu????
                                                  • kotwicz69 Re: oszczerca kotwicz? 16.11.05, 17:10
                                                    Malo:
                                                    "...Z dokumentów bezpieki wynika, że TW Bolek był wykorzystywany w
                                                    rozpracowaniu
                                                    Józefa Szylera - pochodzącego ze Śląska elektryka z wydziału W-4 Stoczni
                                                    Gdańskiej, którego SB zakwalifikowała do "najaktywniejszych z inspiratorów do
                                                    inicjowania przerw w pracy i wystąpień". Pierwszy z donosów Bolka (z 17
                                                    kwietnia 1971 r.) dotyczy próby ponownego podpalenia gmachu KW PZPR w Gdańsku w
                                                    styczniu 1971 r. oraz nastrojów wśród załogi stoczni po wystąpieniu Edwarda
                                                    Gierka na plenum KC PZPR. Drugi donos (z 27 kwietnia 1971 r.) traktuje o
                                                    nastrojach wśród stoczniowców po masakrze grudniowej i dyskusjach na temat
                                                    sposobów uczczenia pamięci poległych kolegów.

W obu donosach TW Bolek dość dokładnie opisuje sytuację w stoczni, a do
                                                    najbardziej nieprzejednanych ("agresywnych") zalicza Jana Jasińskiego i Henryka
                                                    Jagielskiego, którego denuncjuje SB, informując, iż 1 maja 1971 r. zamierza on
                                                    rzucić pod trybunę honorową czerwoną flagę. Donosy TW Bolka są szczegółowe i
                                                    robią wrażenie szczerej współpracy z oficerem prowadzącym.

Norweskie dossier Bolka
                                                    Kilka "niewinnych" stron z mojej książki na temat Bolka wywołało histeryczną
                                                    reakcję Lecha Wałęsy. Rozpoczął on internetową krucjatę przeciw wszystkim,
                                                    którzy wracają do tej sprawy. Wreszcie złożył wniosek do prokuratury
                                                    powszechnej o zbadanie stawianych mu zarzutów. Mając w kieszeni wyrok Sądu
                                                    Lustracyjnego z 2000 r., wystąpił również do IPN o status pokrzywdzonego...".
                                                  • alex.4 Re: oszczerca kotwicz? 16.11.05, 17:14
                                                    Czytałeś książkę Cenckiewicza????
                                                    Bo w książce widać po przypisach, że sytuacja wygląda zupełnie inaczej...
                                                  • andrzej.sawa Re: oszczerca kotwicz? 16.11.05, 17:20
                                                    Kotwicz,Alex piszecie o rzeczach zasadniczych,ale pod pseudonimami.Po chamsku
                                                    obrzucacie siebie i innych błotem i gównem,ale nie pod własnymi
                                                    nazwiskami.Jesteście gorsi od leppera,bo on jest łobuzem pod własnym
                                                    nazwiskiem.
                                                    Polska,11 Listopada,Piłsudski,Sikorski,Mazowiecki itp to sprawy zbyt poważne
                                                    dla anonimowych gó..arzy.
                                                    Ale wam brak odwagi,bo nie wszyscy w sieci kryją się pod pseudonimami.Gdzie
                                                    wasz honor,o ile wiecie co to jest.
                                                  • kotwicz69 Re: oszczerca kotwicz? 16.11.05, 17:34
                                                    Panie Sawa;
                                                    Spokojnie, jesli Panu cos nie odpowiada to prosze skierowac uwage do
                                                    administratora.
                                                    Ale czy "...Po chamsku obrzucacie siebie i innych błotem i gównem..." jest
                                                    powazne, nawet pod wlasnym imieniem i nazwiskiem?
                                                    Watpie.
                                                  • andrzej.sawa Re: oszczerca kotwicz? 16.11.05, 17:44
                                                    Niestety stwierdzam fakty,a to wy wypisujecie bzdury,a nie administrator i
                                                    dalej nie masz odwagi przyznać się do swojego nazwiska-czyli kim jesteś.Ale to
                                                    nie jest przypadek,komuniści też nie chcą się przycnać kim byli
                                                  • Gość: kotwicz Re: oszczerca kotwicz? IP: *.teradyne.com 16.11.05, 18:46
                                                    Mamy demokracje i nikt nie karze czytac bzdur.
                                                    Tak wiec panie Andrzeju, strzal chybiony i kazdy z nas moze pisac na co tylko
                                                    ma ochote.
                                                    Zadaniem administratora jest dbanie o jakosc wypowiedzi, co do imion i nazwisk
                                                    to alex moze rownie dobrze zamieszczac inicjaly-R.S.
                                                  • yullbrynner Re: 11 Listopada 16.11.05, 20:28
                                                    Zupełnie nie rozumiem apelu o podpisywanie się imieniem i nazwiskiem.Komu to
                                                    potrzebne?Możemy mieć do siebie sympatie i antypatie,ale do siebie jako do
                                                    nicków.Nie pragnę poznać swojego adwersarza.Być może widuję go w realu.Być może
                                                    to miły człowiek.Jeszcze by tego brakowało,aby "potyczki" z tego forum
                                                    przeniosły się do naszego życia w realnym świecie.Jestem przeciwny !

Nie stwierdziłem na tym temacie nikogo,kto chce spędzać w żalu Święto
                                                    Niepodległości.Wypadałoby zatem dążyć do "uatrakcyjnienia" sposobu obchodzenia
                                                    tego święta.Specjalnych kontrowersji nie wzbudza również obyczaj zatknięcia
                                                    flagi państwowej.Ja tego zwyczaju nie zmienię,a nawet będę nawoływał do
                                                    rozpowszechniamia tej tradycji.
                                                  • andrzej.sawa Re: 11 Listopada 16.11.05, 22:02
                                                    Ja poprostu nie lubię "odwagi"anonimowego obrzucania błtem.
                                                    Co do zwyczaju.Chciałbym by było to Swięto radosne,żeby ludzie choć raz byli
                                                    dumni z siebie,Polski itd.
                                                    Serdecznie pozdrawiam
                                                  • yullbrynner Re: 11 Listopada 16.11.05, 22:55
                                                    Zgadzamy się co do charakteru i zwyczaju tego święta.Czas sprawić,aby
                                                    doniosłość 11 Listopada,stała się radosna!
                                                    Może nasze marzenia kiedyś zrealizują się.Ale nie bez nas!Musimy do tego
                                                    dążyć,bierność niczego nie zmieni.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: Moses Re: 11 Listopada IP: 80.50.88.* 17.11.05, 08:39
                                                    Jestem za!
                                                  • andrzej.sawa Re: 11 Listopada 17.11.05, 10:29
                                                    Tylko czy mamy jakieś pomysły jak to zrobić.Jak macie pomysły to piszcie do
                                                    mnie bezpośrednio,albo na moje forum prywatne Ziemia Chełmska.
                                                  • alex.4 Re: oszczerca kotwicz? 17.11.05, 13:54
                                                    kotwicz przdstaw. wstydzisz się?
                                                  • Gość: kotwicz Re: oszczerca kotwicz? IP: *.teradyne.com 17.11.05, 13:56
                                                    kotwicz jestem, bardzo mi milo ;).
                                                  • alex.4 Re: oszczerca kotwicz? 17.11.05, 14:17
                                                    zawsze wiedziałęm że jesteś zwykłym tchórzem...
                                                  • Gość: kotwicz Re: oszczerca kotwicz? IP: *.teradyne.com 17.11.05, 14:38
                                                    twoja wiedza zupelnie mnie nie interesuje.
                                                    Czemu wiec skoros tak odwazny (badz glupi i rozszyfrowany przez t-800) nie
                                                    uzywasz swojego imienia i nazwiska Robercie S., czemu?
                                                  • alex.4 Re: oszczerca, tchórz kotwicz 17.11.05, 14:44
                                                    To proste kotwicz zdaje sobie sprawe jakie wypisuje głupoty więc wstydzi się
                                                    przedstawić.
                                                  • kotwicz69 Re: oszczerca, tchórz kotwicz 17.11.05, 14:52
                                                    No panie magistrze, czekam na podpis Robert S...i-chyba ze sie wstydzisz
                                                    kolegow z UwB?
                                                  • alex.4 Re: oszczerca, tchórz kotwicz 17.11.05, 15:08
                                                    zawsze wiedziałem że jesteś idiotą. Ale widać jest że jesteś potwormnym
                                                    tchórzem i tyle.
                                                  • kotwicz69 Alex Bezrozumny-nowy wladca PDola! 17.11.05, 15:10
                                                    have a nice day robercie s.
                                                    Pogoda zbyt ladna aby marnowac ja na klotnie z takim oslem;)!
                                                  • andrzej.sawa Może są starsi,ale zachowanie dziecinne 17.11.05, 16:25
                                                    Dzieci,kiedy wyjdziecie z piaskownicy?
                                                  • kotwicz69 W przedszkolu naszym................... 17.11.05, 16:59
                                                    W przedszkolu naszym nie jest źle
                                                    Zabawek mamy tutaj w bród
                                                    Po całych dniach bawimy się
                                                    W coraz to inny trud

Pani nam przypatruje się
                                                    Pilnuje gdzie zabawy kres
                                                    W przedszkolu naszym nie jest źle
                                                    Kiedy się grzecznym jest

Bo jeśli nie - zaraz po pupach po pupach po pupach biją nas
                                                    I krzyczą - patrz szcze patrz szczeniaku gdzieś ty wlazł
                                                    Albo po łapach po łapach po łapach trzepią i
                                                    W kącie się łyka łzy

Za oknem tyle świata lśni
                                                    Do szyby więc przyciskam nos
                                                    Wszystkim zachwycałbym się gdy -
                                                    Gdyby nie Pani głos

Bo mamy w pociąg bawić się
                                                    Pani nas ciągnie tam i tu
                                                    I chyba sama nie wie gdzie
                                                    Powtarza tylko: czu-czu-czu...

My za nią przewracając się
                                                    I na zakrętach lecąc w bok
                                                    Patrzymy jak się pociąg rwie
                                                    Krzyczymy czu-czu gubiąc krok

A Pani ciągle biega i
                                                    Za Nią już tylko jeden dwu
                                                    Bo reszta pod ścianami tkwi
                                                    I leżąc krzyczy: czu-czu-czu!

Pani się zatrzymuje zła
                                                    Pierwszego z brzegu łapie i
                                                    Tym pierwszym zwykle bywam ja
                                                    Bo jestem krnąbrny oraz zły

Więc zaraz da mi da po pupie po pupie po pupie zbije mnie
                                                    Krzycząc - czemu szcze czemu szczeniaku nie bawisz się
                                                    A ja z pociągu z pociągu wypadłem tylko i
                                                    W kącie połykam łzy

Lecz nic nie mówię cóż to da?
                                                    Coś tylko we mnie w środku drży
                                                    W kąciku siedzę cicho-sza,
                                                    Myślę że smutno mi

Lecz z czasem minie też i to
                                                    W przedszkolu naszym tak już jest
                                                    Że zapomina tu się zło
                                                    Tu troskom szybki kres!

Więc znów bawimy wszyscy się
                                                    Pod czujnym okiem Pani, i
                                                    W przedszkolu naszym nie jest źle!
                                                    (Szczególnie, gdy się śpi!)

• podatek23 ginęli z głupoty i porywów serca 17.11.05, 22:50
      mogli kalkulowac chłodno a nie z motyką na slońce. Kogo dzis tak naprawde
      obchodzi ze ci ludzie zginęli
      • Gość: kotwicz Re: ginęli z głupoty i porywów serca IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 17.11.05, 23:01
        ???????????!!!
        • Gość: Moses Re: ginęli z głupoty i porywów serca IP: 80.50.88.* 17.11.05, 23:07
          Bredzi jak pijany.
          • andrzej.sawa Re: ginęli z głupoty i porywów serca 19.11.05, 19:44
            Nie jest pijany,jest kretynem,niech moderator mnie po raz kolejny wycina,ale
            ten idiota przekroczył wszelkie granice
            • yullbrynner Re: ginęli z głupoty i porywów serca 19.11.05, 20:27
              Nie pijany,lecz obłąkany.Trzeba ze zrozumieniem.
              • andrzej.sawa Re: ginęli z głupoty i porywów serca 19.11.05, 20:35
                Nie,do szpitala
                • yullbrynner Re: ginęli z głupoty i porywów serca 19.11.05, 21:41
                  Na koszt państwa na które pluje? - Niech idzie w krzaki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka