Dodaj do ulubionych

Sejm katolicki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:09
Ponieważ to obywatel powinien kontrolować państwo, a obecnie państwo
systematycznie wzmaga swoją kontrolę nad obywatelem ograniczając naszą
wolność, to postanowiłem zwracać się z różnymi zapytaniami do organów władzy.
Zaczynam od tematu symboli religijnych w sejmie. Uważam, że w sejmie albo nie
powinno być symboli religijnych (tak jak np. we Francji), albo powinny być
symbole wszystkich religii występujących w kraju, gdyż sejm jest organem
przedstawicielskim wszystkich Polaków, a nie tylko katolików. Czyli - jeśli
krzyż to i gwiazda Dawida i półksiężyc.

[WWW] hyperreal.info/tadeusz/index.cgi/Symbol
Obserwuj wątek
    • jesuslovesyou Re: Sejm katolicki 14.01.06, 19:15
      Nie zgadzam się. Polska to państwo katolickie. Polscy prawosławni, żydzi, muzułamani, ateiści to katoliccy prawosławni, katoliccy żydzi, katoliccy muzułmani, katoliccy ateiści.
      • Gość: liberał Re: Sejm katolicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 23:23
        jesuslovesyou napisał:

> Nie zgadzam się. Polska to państwo katolickie.

Posłowie powinni całymi dniami modlić się, by do tego nie doszło !
        • tato1 Re: Sejm katolicki 14.01.06, 23:48
          ..............spoko......Jak ich Papa Benedykt przeklnie to powiesza krzyz
          odwrotnie........Tacy to katolicy...........
          Od kiedy mieszkam w kraju to poznaje moja religie od nowa!!!!!!
          Biblia w polsce to zrodlo niepewne............
    • fiat_lux Re: Sejm katolicki 14.01.06, 23:52
      w sejmie nie powinno byc zadnych symboli gdyby politycy szanowali rodzial
      panstwa i kosciola. rowniez sam kosciol powinien wyrazic protest jako ze kosciol
      nie angazuje sie w dzialalnosc polityczna
      wiadomosci.onet.pl/1226447,11,item.html

ale to teoria
      • tato1 Re: Sejm katolicki 14.01.06, 23:54
        ...To co ma Papa zrobic?..........najechac ich zbrojnie?!!!
        • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 00:33
          i moje i byc moze wasze i jeszcze dziewiedziesiukilku procent glosujacych -
          korzenie sa katolickie i dlatego krzyz musi wisiec !!

a francja to mi wisi , bo to zaden dla nas przyklad do nasladowania !
          • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 00:56
            Gość portalu: tidi napisał(a):

> i moje i byc moze wasze i jeszcze dziewiedziesiukilku procent glosujacych -
            > korzenie sa katolickie i dlatego krzyz musi wisiec !!
            >
            > a francja to mi wisi , bo to zaden dla nas przyklad do nasladowania !

tidi a w twoim kraju krzyz wisi w parlamencie?
            • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 01:36
              Moj kraj nazywa sie Polska . Co mi tam Hameryki , Francyje , Englandy i Rosje .
              Oni tego nie przezyli co my i co stanowilo nam sile .
              Dobrym bylem uczniem . Przekaze potomnym to co uslyszalem.
              • tato1 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 01:42
                ..........Moze zaczniemy wspominac jakies viktoria a nie pokonanych?..........
                I kupiny wrescie eurofighter?..........
                • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 01:55
                  Mozemy . zwyciestwo pod wiedniem, cud nad wisla .
                  wy jako innowiercy korzystacie z tego . inaczej ;jeden jezdzilby do Mekki, a
                  drugi przymusowo odwiedzal mauzoleum w moskwie .
                  powaznie , stala sie wam krzywda ?
                  • tato1 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 02:03
                    ..........Osobiscie chodze na Anol Panski do Papy w Niedziele...........
                    Ja wiem ze w Polsce to nazista............

Znacie ten kawal popularny w kraju?.............
                    W czasie drugiej wojny sw.......gestapowiec trzyma polaka na
                    muszce..........nagle ukazuje sie aniol i krzyczy....NIE!!!!!!!!!!
                    Nie zabijaj!.........To bedzie wielki papiez!............
                    A ja?.... pyta sie gestapowiec?.........
                    A ty bedziesz zara po nim...........odpowiada aniol...............
                    • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 02:09
                      Jak widze dno nie stanowi dla ciebie tajemnicy .
                      A ja znalem takiego , ktory zwial Niemcom znad swego grobu i potem dlugo po
                      wojnie bal sie z domu sam wychodzic .
                      Przezyjesz strach , zrozumiesz.
                      • tato1 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 02:16

> Jak widze dno nie stanowi dla ciebie tajemnicy .
                        > A ja znalem takiego , ktory zwial Niemcom znad swego grobu i potem dlugo po
                        > wojnie bal sie z domu sam wychodzic .
                        > Przezyjesz strach , zrozumiesz.

....ty mnie curva destra strachem nie strasz!
                        Moj dziadek wrocil z syberi na piechote...............
                        Jak wrocil to krotki komentarz:...........crva..........ja na komuchow i
                        ruskich nie bede pracowal...........
                        Tak jest i bedzie...........folklor.............
                        • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 02:27
                          co ci przeszkadza upodobnic sie do dziadka . to najprawdopodobniej ciekawsza
                          osobowosc niz ty .
                          • tato1 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 02:31
                            ..........wyksztalcenie...........dziadek byl analfabeta...................
                            • tato1 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 02:43
                              nie mial czasu na szkoly...............I wojna w okopach druga w lesie.........
                              Wojna z Ruskimi w legionach itp.itd.............wesole jest zycie
                              staruszka..........Dodam jeszcze wojne krymska piatym..... i niewole u
                              japoncow......i sluzba w Wermaht(tydzien) jako ze matka to niemka........
                  • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 02:07

> Mozemy . zwyciestwo pod wiedniem, cud nad wisla .
                    > wy jako innowiercy korzystacie z tego . inaczej ;jeden jezdzilby do Mekki, a
                    > drugi przymusowo odwiedzal mauzoleum w moskwie .
                    > powaznie , stala sie wam krzywda ?

ale za autora "cudu" nad wisla uwaza sie pilsudskiego ktory byl ewangelikiem i a
                    takze socjalista z ppsu
                    pl.wikipedia.org/wiki/Cud_nad_Wis%C5%82%C4%85
                    dla niego katolicy czyli 98% polakow to wlasnie innowiercy
                    • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 02:12
                      To jest swietny przyklad , jak inni potrafili byc rozsadni . Dlaczego nie wy ?
                      • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 02:23

> To jest swietny przyklad , jak inni potrafili byc rozsadni . Dlaczego nie wy ?

do siebie mowisz?
                        autorami cudu nad wisla byli ludzie ktorzy stoja przeciwko wszystkiemu co
                        reprezentujesz
                        • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 02:49
                          ze coo ??
                          ze wartosci katolickie byly przez nich wysmiewane ?? byli z toba ??
                          • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 06:56
                            Józef Piłsudski: "Religia jest dla ludzi bez rozumu."
                            www.racjonalista.pl/kk.php/s,1556
                            • Gość: tidi Re: Sejm katolicki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 08:16
                              popracowales troche ... to jest dobre ! Plus dla ciebie !
                              Jednak , to bezsensowny trud .
                              Nie moge po dzis dzien uwierzyc , ze taki pupilek wladz PRL-u jakim byl
                              prof.T.Kotarbinski /ktorego cytujesz/, przed smiercia pogodzil sie z Bogiem ,
                              wyspowiadal sie , przyjal komunie i zasnal w radosci w Panu .
                              Ku rozpaczy takich jak ty .
                              • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 16:20
                                cytuje autora cudu nad wisla, ktorego ty nazywasz "swoim"
                            • Gość: Z.P. Re: Sejm katolicki IP: *.elpos.net / *.elpos.net 15.01.06, 11:56
                              To cytat z tego tekstu:
                              Diego Maradona
                              "Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi
                              umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię krajów biednych."
                              • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 16:21
                                Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> To cytat z tego tekstu:
                                > Diego Maradona
                                > "Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi
                                > umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię krajów biednych."
                                > ______________
                                > Ten to nieraz przedawkował.

"religia to opium dla mas" jak mowil idol starego giertycha przed tym jak
                                giertych zmienil gmach pod ktorym lezy
                                • Gość: Z.P. Re: Sejm katolicki IP: *.elpos.net / *.elpos.net 15.01.06, 16:26
                                  To widzę, że jesteś szczególnie uzależniony.
                      • stefan.bialystok Re: Sejm katolicki 15.01.06, 14:41
                        Moim zdaniem powinno się zdjąć krzyż z sejmu, gdyż w Polsce nie żyją tylko katolicy. Uspokajam, że jak któraś z partii prawdziwie lewicowych przejmie władzę to nie będzie krzyża.
                        Do Jacka: co jeszcze chciałbyś powiesić: satanistyczny pentagram?
                    • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 10:16
                      > ale za autora "cudu" nad wisla uwaza sie pilsudskiego ktory byl ewangelikiem
                      i
                      > a
                      > takze socjalista z ppsu
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Cud_nad_Wis%C5%82%C4%85
                      > dla niego katolicy czyli 98% polakow to wlasnie innowiercy

A czym jest krzyż dla ewangelika ?
                      • alex.4 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 16:03
                        jedno sprostowanie (ignorancja historyczna takich ludzi jak jasne jest
                        powlalająca) - Piłsudksi przesedł na ewangelizm gdyż chciał wziąść ślub. W
                        cesarstwie rosyjskim nie było innej mozliwości - sluby były konfensyjne, więc
                        osoby które były rozwiedzone musiały zmienić religie, aby ponownie zawrzeć
                        małżeństwo. Piłsudski nie był po prostu osobą religijną:)
                        • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 16:43
                          > jedno sprostowanie (ignorancja historyczna takich ludzi jak jasne jest
                          > powlalająca)

Powalające jest to, że na polskich uczelniach uczą ludzie nie potrafiący czytać
                          ze zrozumieniem.
                          Gdzie ja się odniosłem bezpośrednio do Piłsudskiego ? Zapytałem czym jest krzyż
                          dla ewangelika, a nie czym był krzyż dla Piłsudskiego.

Biedni studenci...
                          • alex.4 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 17:02
                            gdybys miał pewna wiedzę historyczną to zwróciłbyś uwage, ze Piłsudski nie jest
                            najlepszym przykładem wyznawcy ewangelizmu. Ale anjpierw musiałbyś mieć pewną
                            wiedzę:)
                            • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 17:40
                              > gdybys miał pewna wiedzę historyczną to zwróciłbyś uwage, ze Piłsudski nie
                              jest
                              >
                              > najlepszym przykładem wyznawcy ewangelizmu. Ale anjpierw musiałbyś mieć pewną
                              > wiedzę:)

Jakby Ci to powiedzieć. Może tak: naucz się czytać, albo zgłoś się do poradni
                              dla wtórnych analfabetów.
                              • alex.4 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 17:49
                                jasne jesteś ignorantem historycznym i tyle
                                • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 19:13
                                  > jasne jesteś ignorantem historycznym i tyle

Ty natomiast wtórnym analfabetą, bo ja w tym wątku o historii nic nie pisałem.
                      • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 16:24
                        Gość portalu: Jasne napisał(a):

> > ale za autora "cudu" nad wisla uwaza sie pilsudskiego ktory byl ewangelik
                        > iem
                        > i
                        > > a
                        > > takze socjalista z ppsu
                        > > pl.wikipedia.org/wiki/Cud_nad_Wis%C5%82%C4%85
                        > > dla niego katolicy czyli 98% polakow to wlasnie innowiercy
                        >
                        > A czym jest krzyż dla ewangelika ?

zapytaj ewangelika
                        • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 16:43
                          > > A czym jest krzyż dla ewangelika ?
                          >
                          > zapytaj ewangelika

To było pytanie retoryczne, nie oczekiwałem odpowiedzi.
                          • fiat_lux Re: Sejm katolicki 15.01.06, 17:30
                            Gość portalu: Jasne napisał(a):

> > > A czym jest krzyż dla ewangelika ?
                            > >
                            > > zapytaj ewangelika
                            >
                            > To było pytanie retoryczne, nie oczekiwałem odpowiedzi.

nie wygladalo na retoryczne. wygladalo na konkretne pytanie nie na temat
                            • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 17:42
                              > nie wygladalo na retoryczne. wygladalo na konkretne pytanie nie na temat

Jak najbardziej na temat, bo dyskusja jest zdaje się o obecności krzyża w
                              Sejmie.
                              • alex.4 Re: Sejm katolicki 15.01.06, 17:49
                                masz kłopoty z czytaniem?
                                • Gość: Jasne Re: Sejm katolicki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.01.06, 19:14
                                  > masz kłopoty z czytaniem?

Nie, ale Ty chyba z kojarzeniem.
    • makbrajd w demokracji decyduje większość.... 15.01.06, 12:33
      a chyba podobnie jak 90% polaczków odmieniasz to słowo przez wszystkie
      przypadki jako wartość najwyższą

więc czego się czepiasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka