Dodaj do ulubionych

Niezależne media dla Białorusi

27.01.06, 07:28
Cztery lata temu, gdy zdychało z głody radio "Racja" w Białymstoku nawet
pies nie zaszczekał, a teraz nagle zapachniała eurokasa. Stąd te krokodyle
łzy. A poza tym Białystok konserwowałby tylko środowisko przychylne
Łukaszence. Zapytajcie Syczewskiego, Barszczewskiego - wyleją łzy nad dolą
Białorusinów w RP, a o reżymie w Mińsku ani mru mru.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poganin Re: Niezależne media dla Białorusi IP: 212.160.172.* 27.01.06, 08:33
      I pewnie dobrze, że się tak stało bo przynajmniej Polska nie będzie kojażona
      jako kraj który wtrąca się wszędzie w imie niby wolności i sprawiedliwości a
      przy tym nic na tym nie korzysta. Dzięki decyzji Komisji unijnej nie będzie
      powodów do złych stosunków z Rosją. Niech lepiej się Polaczki zastanowią co po
      uzyskaniu wolności przez Białoruś zrobią. Mnie osobiście interesuje ile na tym
      skorzystamy gospodarczo.
      • trykot2 Re: Niezależne media dla Białorusi 27.01.06, 08:50
        Gość portalu: Poganin napisał(a):
        Niech lepiej się Polaczki zastanowią co po
        > uzyskaniu wolności przez Białoruś zrobią. Mnie osobiście interesuje ile na
        tym skorzystamy gospodarczo.

Dlaczego piszesz - Polaczki? To prostactwo.
        • Gość: Poganin Re: Niezależne media dla Białorusi IP: 212.160.172.* 27.01.06, 09:06
          Dlaczego ?
          Bo jako naród jesteśmy odbierani w Europie jak prostaczki. Wystarczy popatrzyć
          na nasze pasmo "sukcesów" gospodarczych i politycznych. Prawie wszędzie
          wychodzimy na tym jak "Zabłocki na mydle". Może warto popatrzeć na siebie jako
          naród bardziej krytycznie. Kolejny pstryczek z radiem to kolejny znak, że nikt
          nie traktuje naszego kraju poważnie jak byśmy to oczekiwali.
          • Gość: x Re: Niezależne media dla Białorusi IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 27.01.06, 12:54
            ale jesteś sfrustrowany! "marny to ptak co w swoje gniazdo sra".Jeżeli ty
            postrzegasz tak siebie to nie oczekuj ,że inni będą traktować ciebie z
            szacunkiem skoro sam nie masz dla siebie szacunku !
    • Gość: Swojak Re: Niezależne media dla Białorusi IP: 217.153.180.* 27.01.06, 11:08
      Prof. Barszczewski nie reprezentuje środowiska białostockiego (mimo iż z
      Białostocczyzny pochodzi), tylko warszawskie. Drogi Paramolu, nie znasz
      współczesnych stosunków między wzmiankowanymi dwoma panami. Pan B. jest od
      długiego czasu skłócony z BTSK, którego Pan Syczewski był i jest
      przewodniczącym. I odmienny jest ich stosunek do reżimu Łukaszenki. Zgadzam się
      z tobą co do opnii o panu S., sam się skompromitował wyjeżdżając służalczo na
      Białoruś. Proszę jednak ważyć słowa w odniesieniu do prof. Barszczewskiego.
      Absolutnie jest krytykiem obecnego systemu, sam zresztą miał w zeszłym roku
      kłopoty z przedstawicielami władz białoruskich. Pan Syczewski takich kłopotów
      nie miał nigdy...
      Zgadzam się z tobą odnośnie Radia Racja - miałem tam wielu znajomych
      dziennikarzy. Żaden pies nie zaszczekał, żaden poseł nie zawalczył o dotacje, a
      o Unii dopiero zaczynały się gadki. Miejmy nadzieję, że Polska będzie miała
      prawo do wypowiedzenia się o naszym zaangażowaniu w sprawy białoruskie i
      dorzuci parę cegiełek do demokratyzacji życia na Białorusi. ŻYVIE BIEŁARUŚ!
      • Gość: Swojak Drobne różnice między podejściem do spraw białorus IP: 217.153.180.* 27.01.06, 11:11
        Prof. Barszczewski nie reprezentuje środowiska białostockiego (mimo iż z
        Białostocczyzny pochodzi), tylko warszawskie. Drogi Paramolu, nie znasz
        współczesnych stosunków między wzmiankowanymi dwoma panami. Pan B. jest od
        długiego czasu skłócony z BTSK, którego Pan Syczewski był i jest
        przewodniczącym. I odmienny jest ich stosunek do reżimu Łukaszenki. Zgadzam się
        z tobą co do opnii o panu S., sam się skompromitował wyjeżdżając służalczo na
        Białoruś. Proszę jednak ważyć słowa w odniesieniu do prof. Barszczewskiego.
        Absolutnie jest krytykiem obecnego systemu, sam zresztą miał w zeszłym roku
        kłopoty z przedstawicielami władz białoruskich. Pan Syczewski takich kłopotów
        nie miał nigdy...
        Zgadzam się z tobą odnośnie Radia Racja - miałem tam wielu znajomych
        dziennikarzy. Żaden pies nie zaszczekał, żaden poseł nie zawalczył o dotacje, a
        o Unii dopiero zaczynały się gadki. Miejmy nadzieję, że Polska będzie miała
        prawo do wypowiedzenia się o naszym zaangażowaniu w sprawy białoruskie i
        dorzuci parę cegiełek do demokratyzacji życia na Białorusi. ŻYVIE BIEŁARUŚ!
    • lindow1 Re: Niezależne media dla Białorusi 27.01.06, 11:58
      Aż odetchnąłem. Brawo Unia Europejska. Znają polskie realia, polskie
      piekiełko,fobie, frustracje, kompleksy. Oczywiście polskich Białorusinów także.
      Wszak niedaleko pada jablko od jabłoni, nieprawdaż? Białoruś , nie ma znaczenia
      Łukaszenki, Poźniaka, a nie daj Bóg tego nowegho kandydata opozycji na
      prezydenta plotącego przedwczoraj oszołomstwu sejmowemu o terrorze, strachu w
      Mińsku poradzi bez polskich praktyków wprowadzanioa demokratycznych reguł w
      społeczeństwie obywatelskim. 5. stuleci niemal marnują Polacy swój byt
      państwowy, 4. razy wykreślano nas z mapy za porozumieniem innych państw. Ale to
      trzeba widzieć z oddali. Słowem z Europy nie zaś z tego zaścianka
      częstochowskiego...
      • trykot2 Re: Niezależne media dla Białorusi 27.01.06, 12:16
        lindow1 napisał:
        > Aż odetchnąłem. Brawo Unia Europejska. Znają polskie realia, polskie
        > piekiełko...

Otóz to. Jeżeli z Unii ma trafic do Polski 2 mln euro, ale nie do mnie
        osobiście, to niech te pieniadze lepiej idą do Niemiec. Jak krowa sąsiada daje
        więcej mleka niż moja, to niech ta krowa zdechnie. A wtedy odetchnę z ulgą.
    • Gość: krzysiek Re: Niezależne media dla Białorusi IP: *.net.pl 27.01.06, 12:30
      Program będzie nadawany przez satelitę, po białorusku i rosyjsku... Toż to chyba
      jakiś sabotaż!

Radio powinno być po białorusku i z nadajników naziemnych, najlepiej z
      terytorium Polski i Litwy. Czy tam w Brukseli nie mają za grosz rozumu?
    • Gość: Stanisław Re: Niezależne media dla Białorusi IP: *.pools.arcor-ip.net 27.01.06, 15:38
      Z tekstu:
      "Za 2 mln euro przez przynajmniej dwa lata konsorcjum powinno dostarczać na
      Białoruś informacje za pośrednictwem radia, telewizji, internetu i prasy. Ma
      także szkolić białoruskich dziennikarzy."

Czy ktoś zauważył, że rozmiar przedsięwzięcia znacznie przerasta możliwości
      Radia Racja czy Radia Białystok?
      Zamiast prowizorki zrobią cały blok medialny i to adresowany do szerszego bo
      rosyjskojęzycznego obiorcy i z udziałem profesjonalnych nadawców m.in. z
      Białorusi i Rosji. Szczym do ludzi - jak ktoś tu już pisał.
    • Gość: obserwator Re: Niezależne media dla Białorusi IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 27.01.06, 18:54
      A na ch.. nadawac na Białoruś?
      • stefan.bialystok Re: Niezależne media dla Białorusi 27.01.06, 19:09
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> A na ch.. nadawac na Białoruś?

Trzeba dawać wolne słowo, nieprawdaż. I na ch.. piszesz takie pierdoły.
    • Gość: uważny Re: Niezależne media dla Białorusi IP: *.cs.bialystok.pl / *.085.pl 27.01.06, 20:06
      A nie lepiej to robić porzadekm z tym burdelem w kraju niż wcinać sie w cudze
      państwo, nawet jeśli ma idiotę u steru? Co my Polaczki możemy pouczac inne
      narody? Co my tacy doskonali?
      • trykot2 Re: Niezależne media dla Białorusi 27.01.06, 21:20
        Gość portalu: uważny napisał(a):
        Co my Polaczki możemy pouczac inne narody? Co my tacy doskonali?

My nie mamy pouczać. Ponieważ bialoruskim dziennikazom zabrania się mówienia
        prawdy w ich własnym kraju, my tylko dajemy im możliwości. Troche techniki i
        namiastkę wolności w postaci jakiegos tam lokum. I niech sobie informują
        własnych rodaków.
    • paramol Przepraszam! 27.01.06, 22:41
      Bardzo serdecznie przepraszam p. prof. Barszczewskiego. Niestety pomyliłem
      nazwiska, miałem na myśli innego profesora /któremy z kolei myli się sytuacja
      Polaków na Białorusi z syt. Białorusinów w Polsce/. Pomyłka naprawdę nie
      wynikła z mojej złej woli, proszę o wybaczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka