Dodaj do ulubionych

Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!!

IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 16:47
Sprzątanie po swoim pipulku jest obowiązkiem jego posiadacza! Należy
egzekwować to prawo i pilnować aby było egzekwowane. Z mocy prawa obowiązek
czuwania nad jego przestrzeganiem należy do Straży Miejskiej.

Funkcjonariusze Straży Miejskiej podejmują czynności polegające w
szczególności na:

1.kontrolowaniu i egzekwowaniu zapewnienia czystości i estetycznego wyglądu
miejsc publicznych, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, otoczenia
instytucji i zakładów pracy oraz posesji komunalnych i prywatnych,
itd.

epodlasie.wipb.pl/biptest/um_bialystok/bip/index.php?event=informacja&id=2441

w godz. 7:00 - 21:30 codziennie ul. Składowa 11 tel. 085-878-8600

Mieszkańcy! Zgłaszajmy naruszanie prawa, gdy osobista uwaga właścicielowi psa
na nic się nie zdaje.

Dość narzakania! Nadszedł czas działania!
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 17:19
      Nawóz użyźnia glebę i potem ładna trawa rośnie :)
      • Gość: rowerzyk Re: Apel do nekroskopa IP: 195.177.197.* 19.03.06, 22:34
        Siedzialem kiedys ze znajomymi w parku na plantach. Siedzimy, rozmawiamy,
        cieszymy sie dniem, koncem roku szkolnego, weekendem, itp.
        Lato, cieplutko, ptaszki spiewaja, fontanna szumi. Ludzie spaceruja, dzieci
        sie bawia...
        Sielanka.
        W kolo zielono, przed nami zadbana trawa i rabatka z kwiatkami.
        Przyspacerowala paniusia z pieskiem. Piesek 2 metry przed nami postawil
        wielka
        czarna
        dymiaca
        obslizgla i jak sie po chwili okazalo
        SMIERDZĄCĄ
        kupe.

Nekroskopie! Smacznego ci zycze.
        • nekroskop88 Re: Apel do nekroskopa 19.03.06, 22:36
          Chodziło mi raczej o trawniki na osiedlach. Nie popieram wyprowadzania psów w
          parkach ;-)
          • Gość: rowerzyk Re: Apel do nekroskopa IP: 195.177.197.* 20.03.06, 08:46
            Czy gó*no w na osiedlowym trawniczku jest mniej smierdzace dymiace i obslizgle
            niż na parkowym?
            A co powiesz na te zolto brazowe kaluze na topniejacym sniegu? Prawda ze to
            takie ladne, "uzyzniajace trawniczek"? A jak ci sie podoba taki trawniczek
            upstrzony na podobienstwo keksa co dwa metry czyms bialym, brazowym lub
            czarnym, gustownie uformowanym albo polplynnym? Przeciez to tylko osiedlowy, a
            nie parkowy...

PS Jadles juz sniadanie? Smakowalo?
            • nekroskop88 Re: Apel do nekroskopa 21.03.06, 21:10
              Smakowało ;-)
              Nie mam syndromu obrzydzenia, kiedy słyszę różnego rodzaju słowa lub widzę
              jakieś obrazy :-)
    • Gość: adik Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.03.06, 18:15
      płace podatek za swego psa, dbam o niego, nie wałęsa się samotnie z innymi
      psami, odciążam przez to właśnie UM i schronisko. Tp mało? Z podatku za mego
      psa opłacana jest straż miejska i urzędnicy.
      • Gość: Z.P. Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.03.06, 18:24
        Jeżeli jeszcze zapłacisz kilka mandatów za psa, to Twemu psu będzie można
        wystawić pomnik.
    • pawlozsiul Apel do Twojej pustej pały 19.03.06, 18:22
      Mój pies nie sra ani na chodnikach, ani na placach zabaw. A trawniki nie służą
      do tego, żeby po nich chodzić. Poza tym zgadzam się z przedmówcami.
      • nutopia Re: Apel do Twojej pustej pały 19.03.06, 18:36
        pawlozsiul napisał:

> Mój pies nie sra ani na chodnikach, ani na placach zabaw. A trawniki nie
        służą
        > do tego, żeby po nich chodzić. Poza tym zgadzam się z przedmówcami.

to że trawniki nie służą po to by po nich chodzi nie oznacza że można na nie
        (użyje waszego określenia) sr..!
        na Łagodnej między blokami co 2 metry leży psie gó...
        idiotki, które nie mają czasu wyjść z dzieckiem na spacer, sterczą z petem w
        zębach o 6.00 rano i przyglądaja się jak ich psy po prostu srają.
        spacer między po osiedla to jak droga przez mękę, trzeba lawirować między
        kupami. Wszystkim broniącym psów zadam jedno pytanie? Naprawdę wam nie
        przeszkadza gó..? To może zamieszkajcie w szambie???
      • Gość: jurysta Re: Apel do Twojej pustej pały IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 18:38
        To dlaczego Twój pies chodzi po trawie? pusta pało?
        dobre wychowanie wynosi sie z domu...
        Twoj pies świadczy o Twojej kulturze!
        • Gość: jurysta uczmy kultury mandatami IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 18:40
          uczmy kultury mandatami jeśli w inny sposób nie mozna dotrzeć do osobnika z psem
          • nutopia Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:41
            Gość portalu: jurysta napisał(a):

> uczmy kultury mandatami jeśli w inny sposób nie mozna dotrzeć do osobnika z
            pse
            > m

i to odpowiednio wysokimi
            • nekroskop88 Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:42
              a za zarobione pieniądze budujmy wychodki dla psów
              • nutopia Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:44
                nekroskop88 napisał:

> a za zarobione pieniądze budujmy wychodki dla psów
                >
                specjalne kubły z torebkami i łopatkami takie jak na zachodzie
                tam ludzie z tego korzystają i jest ok

• nekroskop88 Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:46
                  i wychodki takie jak bodajże na Dziesięcinach :-)
                  • kamilar Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:47
                    A gdzie dokładnie??
                    • nekroskop88 Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:48
                      no ja nie wiem czy to Dziesięciny, ale wiem, że jeden jest w Białymstoku ;-)
                  • Gość: dziesięciny Re: uczmy kultury mandatami IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 18:52
                    taki jeden ogrodzony wybieg dla psów to okazuje się za mało... bo przecież on
                    jest po drugiej stronie ulicy...a jak na spacer z psem to często okazuje sie on
                    być za daleko...
                • Gość: jurysta Re: uczmy kultury mandatami IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 18:47
                  niestety w każdej dziedzinie jesteśmy daleko od zachodu... nawet w konteście
                  psiej kupy...
                  • kamilar Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:48
                    Oj nie bardzo, na pięknym zachodzie psie gó.. też stanowi spory problem.
                    • nutopia Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:50
                      kamilar napisał:

> Oj nie bardzo, na pięknym zachodzie psie gó.. też stanowi spory problem.
                      >
                      dokładnie chodziło mi o Szwajcarię
                      mieszkałam tam 4 lata i byłam w szoku jak Bardzo Elegancki Pan sprzątał po
                      swoim piesku kupę za pomocą szufelki i torebki do tego przystosowanej. Ale
                      gdyby tego nie zrobił....
                      • kamilar Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:55
                        Z kolei kolega widział w Neapolu psa srajacego na chodnik a właściciel miał to w
                        dupie. Widziałem też kampanię dotyczącą problemu psich kup na TVE
                        • Gość: jurysta Re: uczmy kultury mandatami IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 18:57
                          proponuję czerpać wzorce z pozytywnych przykładów
                          • kamilar Re: uczmy kultury mandatami 19.03.06, 18:58
                            Proponuję powoływać się na kulturę osobistą i dobre wychowanie a nie na inne kraje:)
                            • Gość: jurysta zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:03
                              bo inaczej nigdy to się nie zmieni.. a inna kwestia to bardzo częsty brak
                              kagańca i spuszanie ze smyczy... spuszczać ze smyczy można jedynie z dala od
                              ludzi! i zawsze w kagańcu!
                              • nekroskop88 Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów 19.03.06, 19:06
                                > spuszczać ze smyczy można jedynie z dala od
                                > ludzi!

ponieważ istnieje zagrożenie pogryzienia psa przez dzikich ludzi ;-)))
                                • Gość: jurysta Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:11
                                  trzeba być dzikim żeby prowadzać psa po jego własnych odchodach... a póżniej
                                  jaki aromat w domu..gratuluję postawy.
                                  • Gość: gość Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: 194.146.128.* 19.03.06, 19:15
                                    Ciekawi mnie gdzie te kupki w torebkach wyrzucać -kulturalnie znaczy do kosza
                                    na śmieci - tego który stoi przy ławeczkach? Polecam posiedzieć na nich latem
                                    przy 25 stopniowym upale. Teraz kupki przeszkadzają bo je widać a potem będą
                                    przeszkadzać bo śmierdzą. Jakoś w całym Białymstoku nie ma specjalnych
                                    pojemników na "te" śmieci.
                                    • Gość: jurysta Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:22
                                      ...specjalny pojemnik...pewnie na specjalną kupę:) hahaha
                                      nie przesadzajmy.. zwyły śmietnik na pewno jest lepszy od pozostawienia tej
                                      kupy na trawie, chodniku etc.
                                      proszę nie szukac wykrętów tylko sprzątac po swoim piesku i dawać dobry
                                      przykład inny.
                                      • nekroskop88 Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów 19.03.06, 19:23
                                        to skoro te pieniądze z mandatów mają iść na coś innego, to miasto powinno
                                        znieść podatek od psów :-)
                                      • Gość: gość Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: 194.146.128.* 19.03.06, 19:30
                                        Sprzątam, bo chodzi po moim ogródku. Ale współczuje tym co będą spacerować koło
                                        tego zwykłego kosza na śmieci-Tobie też. Pewnie tez twoje mieszkanko nie jest
                                        zbyt blisko śmietnika podwórkowego to nie wiesz jak to pachnie.
                                  • nekroskop88 Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów 19.03.06, 19:22
                                    ja nie prowadzam psa po jego własnych odchodach, nie wiem o czym mówisz ;-)
                                    • Gość: jurysta Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:24
                                      a masz psa?
                                      • nekroskop88 Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów 19.03.06, 19:24
                                        a mam
                                        • Gość: jurysta Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:27
                                          to znaczy że sprzątasz po nim ? bo jeśli nie to prowadzasz go po ...
                                          • nekroskop88 Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów 19.03.06, 19:27
                                            nie sprzątam po nim, ale nie prowadzam go też po ... ;-)
                                            uważasz, że to niemożliwe? :)
                                            • Gość: jurysta Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:32
                                              tak, Twój piesek to Matrix, wszystko omija :)kultura tak jak wiedza szuflą nie
                                              nałożysz... Pies to obowiązek nie tylko jego wyprowadzania ale i sprzątania po
                                              nim!!! zmień postawę!!!

• nekroskop88 Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów 19.03.06, 19:33
                                                nie musi być matrix, naprawdę, albo nie rozumiem co do mnie rozmawiasz ;) albo
                                                Ty nie rozumiesz, że można chodzić nie wdeptując we własne ekhem ;-)
                                  • Gość: juniorek Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.csk.pl 21.03.06, 19:45
                                    a fuj!!!!! Dzisiaj spadł śnieg i na chwilę zakrył to co się po zimie objawiać
                                    zaczęło. Ale jak długo to potrwa. Czy naprawdę trudno jest wyobrazić sobie
                                    sytuację, w której to ludzie stawiają klocki na chodniku i trawie? Jakie prawo
                                    psy mają do tego, skoro człowiek nie ma? Chcesz mieć psa to po nim sprzątaj! -
                                    takie hasło powinno edukować od małego dzieciaki. A starszych siłą do tego
                                    zmuszać. Mandaty i mandaty - gdzie jest ta Straż Miejska co ma pilnować
                                    porządku w mieście. Skoro człowiek płaci mandat za swoje sikanie i sranie w
                                    miejscu publicznym, to tym bardziej powinien to robić właściciel psa, który
                                    machnął klocka na trawniku czy chodniku. A ile miasto by w krótkim czasie kasy
                                    z tego zebrało! Jest to bardziej pożyteczne niż ściąganie kasy od właścicieli
                                    sklepów za używanie schodów ... - choć to ostatnie nie wymaga chodzenia i
                                    ganiania po ulicach i parkach za psami i ich opiekunami.
                                    • Gość: jurysta Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.03.06, 21:05
                                      można by powiedzić że psy stoją wyżej w hierarchi niż ludzie :) Bo im można
                                      sr.. i sikać gdzie popadnie... a ludziom już nie... do srających psów gdzie
                                      popadnie właściciele już się nawet przyzwyczaili... to może i do srających
                                      gdzie popadnie ludzi też można by się przyzwyczaic i mogłoby to być z czasem
                                      normą :)
                                • Gość: malia Re: zwracajmy uwagę właścicielom srających psów IP: 83.151.38.* 19.03.06, 19:40
                                  najlepiej robmy tak, psa w kaganiec, na 9 metrowa smycz i rundka miedzy placami
                                  zabaw i emerytami na laweczkach ... wtedy bedzie panowalo ogolne zadowolenie :P
                                  • pawlozsiul american dream, no no 20.03.06, 05:25
                                    Trzy osoby z ciekawością obserwują srającego psa...
                          • Gość: zdegustowana Re: uczmy kultury mandatami IP: *.hsd1.fl.comcast.net 19.03.06, 19:08
                            Nareszcie widze osoby, ktore chca cos zmienic na swoim podworku:))...Zwracajcie
                            uwage ludziom nie sprzatajacym po swoim psie, a na pewno zmienicie ich postawe.
                            Najlatwiej jest narzekac , trzeba cos zrobic skoro nie chcecie chodzic po psich
                            kupkach:))..Bylam kiedys swiadkiem takiej sytuacji w NYC, elegancka paniusia
                            trzymajaca swego pupilka na smyczy czekajaca az on sie zalatwi a obok jakis pan
                            przygladajacy sie tej scence bardzo nachalnie i czekajacy czy paniusia posprzata
                            .....pani pomimo eleganckiego stroju wyjela woreczek i uprzatnela;)))....ciekawa
                            buylam jak by sie to skonczylo gdyby tego nie zrobila..pan chyba byl zdolny do
                            zrobienia awanturki..lol
                  • pawlozsiul pojedź do Paryża 20.03.06, 05:06
                    i spróbuj nie wdepnąć
    • Gość: malia Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: 83.151.38.* 19.03.06, 19:28
      sprzatajmy po swoich psach. oczywiscie.jestem za , mam psa:) tylko czekam
      kiedy sie nam oberwie ze gowno wyrzucamy do publicznych koszy na smieci i
      jednej z druga paniusi nagle i to zacznie przeszkadzac! moze zamiast czepiac
      sie wlasicieli psow to sie uczepcie prawa ktore wcale niczego nie ulatwia.jak
      juz sie porywacie na wielkie manifesty i postulaty to podajcie przyklad, jak
      nasze miasto pomaga w zwalczeniu tego problemu? stoja jakies pojemniki na
      osiedlach na psie odchody ??? sa wyznaczone miejsca??? poza Dziesiecinami? a
      moze wszyscy wlasciciele psow powini jezdzic na Dziesieciny zeby psy
      wyprowadzac:P
      • Gość: jurysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:36
        Chwała Ci za Twoją postawę!!! zamierzam naprawdę poważnie zabrać się za ten
        problem i go nagłośnić!!! Myślę że nadszedł czas na poważny artykuł na ten
        temat w Wyborczej. Zmieniajmy wygląd naszego miasta!!!
        • nekroskop88 Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 19:38
          więcej pieniędzy na remonty kamienic w centrum ;-)
          • Gość: juysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:42
            a chcesz trochę dać:) skończmy z postawą rozszeniową, czas też samemu coś dać
            dla własnego otoczenia np. sprzątnąć kupę po swoim pupilku:)
            • nekroskop88 Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 19:46
              ja nie chcę dać (w końcu ktoś płaci podatki, prawda?), wystarczy sprzedawać
              ziemię kościołówi bez zniżki, szybko zbierze się kilka milionów na renowację ;-)
      • Gość: psiarz Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 19.03.06, 19:42
        A ja powtórzę to co mówiłem kiedyś. Kiedyś nie było podatków od psów. Problem brudzenia był taki jak dziś. Gdy je wprowadzono tłumaczono, że kasa pójdzie na bezpłatne szczepienia i sprzątnie po czworonogach. Z tego między innymi powodu nie płaci się podatku za kota. No i cóz dzisiaj mamy? Wszystko płatne. Jedynie Poznań za kasę miejską zatrudnił sprzątaczy na skuterkach ze special edithion odkurzaczami do zbierania psich kupek. Osoba posiadająca psa nieraz pewnie sie zastanawiała na co idzie kasa z podatków za zwierzaka. Ja przyznam, że nie wiem, co sie z nią dzieje w Białymstoku.
        • nekroskop88 Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 19:43
          O taka firma jest jak najbardziej na miejscu :)
          • Gość: jurysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:46
            nie ma co się innymi wyręczać tylko samemu sprzątać!
            pięknie by to wyglądało... piesek robi kupe a właścieciel dzwoni żeby ktoś
            sprzątną...źenada.
            • nekroskop88 Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 19:47
              nie dzwoni, tylko płaci podatki, za które firma jeździ po Białymstoku i sprząta
        • Gość: jyrysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:43
          Tym też się zajmę.
        • Gość: gość Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: 194.146.128.* 19.03.06, 19:44
          Na pewno nie na sprzatanie
          • Gość: jurysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:47
            mimo płaconego podatku właśiciel i tak jest zobowiązany do sprzątania!!!
            • Gość: jurysta uczmy sie na przykładzie Chojnic IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 19:54
              www.zycie.chojnice.pl/komentarz,6726.html
              jak się chce to można.
              • Gość: malia Re: uczmy sie na przykładzie Chojnic IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 20:02
                jurysta >>> masz psa?
                • Gość: jurysta Re: uczmy sie na przykładzie Chojnic IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 20:22
                  niestety nie , ale bardzo lubię - poważnie, ja i żona jesteśmy praktycznie cały
                  dzień po za domem, więc posiadanie psa jest po prostu niemożliwe. Cały dzień
                  siedziałby sam w domu i drapał drzwi?
                  • Gość: malia Re: uczmy sie na przykładzie Chojnic IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 20:27
                    ok. zapytalam z czystj ciekawosci ,czy jestes kolejnym złosliwcem ktory nie
                    lubi psow , czy poprostu interweniujesz w slusznej sprawie ;)
                    • Gość: jurysta Re: uczmy sie na przykładzie Chojnic IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 20:30
                      a co Ciebie skłoniło że zaczęłaś sprzątać po swoim piesku?
                      • Gość: malia Re: uczmy sie na przykładzie Chojnic IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 20:44
                        nie zawsze mialam psa, i znane mi byly widoki chodnikow, ktore zamiast zdobic
                        osiedla to je obrzydzaly. i wlasciwie w chwili kiedy kupila psa ta kwestia byla
                        oczywista. pozatym podstawowa kwestia, jesli chcesz zyc w milym i czystym
                        otoczeniu to zanim zaczniesz wymagac od innych zacznij od siebie.
                        ale nie jest to takie proste, nieraz idac z psem , dostaje mi sie zlosliwe
                        uwagi, ze to pewnie MEGO psa kupa lezy na trawniku bo taka duza a ja mam duzego
                        psa :P
            • Gość: malia Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 19:58
              no wiec co z podatkiem? skoro placi a sprzatac musi? psom wybuduja za to place
              zabaw?:)
              • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 19.03.06, 20:30
                no tak, tylko właściciel płaci podatek za posiadanie psa, a nie za sprzątanie
                psiej kupy hahaha
                • Gość: malia Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 20:48
                  za posaidanie chomika tez sie placi podatek ?:P
                  • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 19.03.06, 20:55
                    za posiadanie chomika jeszcze nie hihihi - ale jak zajrzysz do ustawy, to tak
                    ona się zwie ... :)
    • pawlozsiul A to dziwo! Psy srają?! 19.03.06, 20:22
      Nie chce mi się nawet czytać waszych wypocin. Mój pies zarejestrowany jest na
      terenie innej gminy i mozecie mu naskoczyć!
      • Gość: jurysta Re: A to dziwo! Psy srają?! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 20:23
        to niech sra na terenie innej gminy!!!
        • pawlozsiul To dziwny pies 20.03.06, 05:19
          Wyobraź sobie, że on sra na terenie gminy, na której aktualnie przebywa.
          Schorzenie takie ma. Pokazuję tylko, że każda próba administracyjnego
          rozwiązania problemu kończy się fiaskiem. Problemy zaczną się dopiero, gdy
          postanowię sprzątać:
          - zestaw do sprzątania zamawiam przez internet lub przywożę z zachodu bo w B-
          stoku nie kupię;
          - z pachnącym zestawem maszeruję trzysta metrów - biorąc pod uwagę
          częstotliwość występowania koszy w tym mieście;
          - wreszcie wyrzucam - otrzymuję mandat od sanepidu za rozprzestrzenianie
          chorób odzwierzęcych - 500zł (chyba, że są w tym mieście oddzielne pojemniki na
          odchody zwierzece?);
          - wspólnota mieszkaniowa, do której należał pojemnik zawiadamia policję o
          nielegalnym wyrzuceniu śmieci przez osobę, która nie wnosi opłat na rzecz tej
          wspólnoty - kolejne 200zł.

Niech już lepiej wali na trawnik za 50zł. Pozdrawiam
      • Gość: malia Re: A to dziwo! Psy srają?! IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 20:36
        no i co sie dziwic, ze pozniej ludzie wszystkich wlascicieli psow do jednego
        worka pakuja, jak sie wypowiadaja tacy idioci jak 'pawlozsiul'
        • pawlozsiul dzięki za ciepłe słowa 20.03.06, 05:23
          Ciekaw jestem, gdzie się podzieją mądrzy inicjatorzy akcji zbierania psich
          odchodów, gdy w miesiącach letnich (przy założeniu, że akcja się powiedzie)
          śmietniki zamienią się w bomby ekologiczne cuchnące na 50 metrów. Głowy
          pochowają w piasek, klasyczne.
    • nekroskop88 Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 20:36
      A w takim Krakowie wiadomo na co idą podatki od posiadania psa:

"Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami 99% zainkasowanego podatku
      przeznacza na utrzymanie zwierząt w Schronisku oraz pomoc bezdomnym zwierzętom."
    • bigmilka Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 19.03.06, 20:39
      Z tego co się orientuję, to wrzucanie zwierzęcych odchodów do śmieci "ludzkich"
      jest karalne bo łamie się w ten sposób przepisy sanitarne odnośnie zagrożenia
      chorobami odzwierzęcymi. Na tego typu odchody muszą być specjalne pojemniki i
      muszą one być specjalnie utylizowane.
      • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 19.03.06, 20:52
        nie jest to zbyt higieniczne, ale toksoplazmą można szybciej zarazić się
        poprzez zjedzenie surowego mięsa (np. tatar) niż kocim czy psim odchodem.
        • Gość: gosc Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: 194.146.128.* 19.03.06, 20:55
          Masz złe informacje wlasnie dzieci bawiące się w piaskownicy najcześciej łapią
          toksoplazmozę i to nie tylko od psiej kupy a kociej
          • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 19.03.06, 20:59
            dzięki za informację - to gdzie dzieci wyprowadzać? U mnie na osiedlu ludzie
            posiadający koty - z rana wypuszczają te stwory samopas. Wszędzie jest ich
            pełną ...
            • Gość: gosc Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: 194.146.128.* 19.03.06, 21:01
              prosic spółdzielnie o wymiane piasku albo piaskownice zakrywać
            • Gość: malia Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 19.03.06, 21:11
              na dodatek te stworzonka to i w klatce potrafia zalatwic swoje potrzeby, ciesze
              sie tylko ze jeszcze nie ma u mnie tego problemu, ale wejscie do klatki
              znajomych niedlugo bedzie graniczylo z cudem zeby zapach nie powalil na ziemie
              • pawlozsiul Ej, wy - miastowe, bądźcie poważni 20.03.06, 07:11
                Ja tam zostałem prostym chłopakiem, mimo wieku już poważnego. Truskawki i
                rzodkiewkę zawsze jadłem prosto z grządki, mleko piłem od krowy. Moja ulubiona
                kryjówka, gdy jako dziecko graliśmy w chowanki - psia buda (pchły i inne
                pasożyty, zwłaszcza, że dziadek psa nigdy nie kąpał; ale jakoś nigdy pasożytów
                nie miałem). W tym też okresie jadałem z kotem z jednej miski (tzn. on z mego
                talerza) i miałem dwa jeże (roznosiciele wścieklizny, jak powszechnie wiadomo).
                Alergia? A co to jest? Chyba jakaś cywilizacyjna przypadłość osobników
                cieplarnianego chowu.
      • Gość: jurysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 21:05
        nieprawda, dużo większym zagrożeniem sa odchody na trawniku!!!
        • Gość: jurysta Lekarze mówią... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.03.06, 21:23
          Zdaniem lekarzy

Psie odchody na skwerach, placach i ulicach to nie tylko problem natury
          estetycznej czy zapachowej, ale bardzo poważny problem epidemiologiczny.

Mogą być w nich np. tasiemce lub psie czy kocie glisty.

- Utrata łaknienia, bóle brzucha, nudności i wymioty - to tylko niektóre objawy
          np. robacznicy - wylicza Michalina Chmielewska, lekarka z wojewódzkiej stacji
          sanepidu.
          dogs.pl/news.php3?id=508
          • Gość: milosz Re: Lekarze mówią... IP: 212.33.74.* 20.03.06, 09:56
            ale jesteś gościu nawiedzony. i z logiki też nie najlepiej ci wychodzi.

1) uliczne kosze na śmieci w B-stoku (jak i w większości polskich miast - poza
            Wielkopolską) przeznaczone są do składowania odpadów komunalnych, czyli takich,
            które nie zawierają odpadów niebezpiecznyc i ze względu na swój charakter i
            skład przypominają odpady wytwarzane w gospodarstwach domowych - i do tego typu
            odpadów przystosowany jest system zbierania, transportu i unieszkodliwiania
            tych odpadów - w związku z tym - WRZUCANIE ODPADóW POZWIERZęCYCH DO ULICZNYCH
            KOSZY NA śMIECI POWODUJE WYKORZYTSANIE ICH NIEZGODNIE Z PRZEZNACZENIEM, co jest
            w tym kraju karalne,

2)aby straż miejska mogła więc ukarać włąściciela psa, to najpierw nasza
            genialna Rada Miejska musi uchwalić w Regulaminie czystości i porządku, system
            zbierania, transportu i unieszkodliwiania odpadów pozwierzęcych, zaś Prezydent
            miasta - wprowadzić go w życie, poprzez ustawienie specjalnych pojemników,

więc jeśli masz z tym problem to udaj się na posiedzenie rady miejskiej i złóż
            taki wniosek lub wyjaśnij tym ludziom o co chodzi, bo póki co to ich przerasta,
            a nie pisz bzdury w internecie.

Tez nie lubie obsranych chodników i trawników ale jak chcesz działać zgodnie
            z prawem to od prawa zacznij, jurysto.

Nie zmienia to faktu, że karani powinni być - i to surowo - włąściciele
            spuszczający psy bez kagańca ze smyczy, np. w parkach.
            • Gość: jurysta Re: Lekarze mówią... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.03.06, 21:14
              Dziękuję za komplement "nawiedzony" co prawda osobliwy ale dziękuję. Lepiej być
              nawiedzonym niż wymądrzałym...
              W tym co pan "milosz" piszę jest i zapewne część prawdy, ale coś w końcu trzeba
              z tym zrobić. Dzięki pana postawie zapewne nic w naszym otoczeniu się nie
              zmieni. Bo skoro to panu przeszkadza to dlaczego pan nic nie działa w tym
              temacie skoro tak dokładnie zna pan temat psiej kupy?
              a i logiki z tego wniosek w pana odpowiedzi nie widać... bo jak może coś
              przeszkadzać i zarazam nie starać się tego zmienić?
              Kontenery na śmieci można dezynfekować co jakiś czas i nie trzeba w tedy
              ustawiać żadnych nowych pojemników.
              • Gość: milosz Re: Lekarze mówią... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:25
                Problem jest, choć nie najbardziej palący ale dobrze, że się o tym mówi, a
                nawiedzony jestes w tym sensie, ze wymagasz od ludzi (właścicieli psów)
                zachowania niezgodnego z prawem w imie estetyki - to co proponujesz, to jest
                zamiatanie g.wna pod dywan i tyle.

w takim miescie jak b-stok powinien istniec zakaz posiadania i trzymania psów w
                budynkach wielorodzinnych z uwagi na nieprzystosowanie infrastruktury ale idąc
                tym tropem, trzeba by było zamknąć 99% ulic, bo nie spełniają żadnych wymogów,
                więc chyba nie tędy droga.

A czy nic z tym nie robie to jest twoje osobiste zdanie. Robie co mogę,
                niestety nie wszystkim jest po drodze. Dla władz miasta jest problem nr 876,
                także szkoda głowy na walenie w mur. Ale jak masz twarde czółko to zdrowia
                życzę.
                • Gość: jurysta Re: Lekarze mówią... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.03.06, 19:20
                  czułko twarde że hej:) kilka murów już rozbiło i dobrze się trzyma... a zdrówka
                  nigdy dość... dziękuję.
                  A z drugiej strony kto ma pod dywanem kontener ze śmieciami? Sprawa może nie
                  jest najpilniejsza ale bardzo widoczna
    • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 20.03.06, 20:08
      no ku... - nie mogę!!! W centrum miasta na chodnikach leżą monstrualnej
      wielkości psie kupy! Czy miasto ma jakieś podpisane umowy ze służbami
      czyszczącymi miasto? Przecież to woła o pomstę do nieba, jak nasze władze
      miejskie zapewniają nam bezpieczeństwo i higienę w mieście.
      • Gość: jurysta Czy jest ktoś kto przyłączy się do mnie? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.03.06, 22:15
        Co kilka osób zaangażowanych w sprawę to nie jedna.
        Czekam na chętne osoby.
        Czas działać a nie tylko narzekać!
        Zmieniajmy nasze miasto, może warto zacząć od kupy:)
        • Gość: junior Re: Czy jest ktoś kto przyłączy się do mnie? IP: *.csk.pl 20.03.06, 22:25
          wybacz, ale ja gówna zbierać nie będę :)
          A na poważnie czas cos z tym zrobić.
          • Gość: jurysta Re: Czy jest ktoś kto przyłączy się do mnie? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.03.06, 22:36
            ja oczywiście też :)
            o to chodzi żeby w końcu właściele zrozumieli że posiadanie psa to nie tylko
            jego głaskanie ale i sprzątanie po nim!!!
      • Gość: Na Pochybel Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:19
        he he he- ostatnio zajechaliśmy nieopatrznie z moją wybranką na Lipową po jakieś coś tam. Następnie plan przewidywał wyjazd na weekend. Zdołaliśmy bez przeszkód dojechać do Jeżewa (Atlanta). Przed Jeżewem stara mówi- ktoś wlazł w gó.no albo mała się ...... Padło na małą. Zajechaliśmy zatem do Atlanty, pieluche rozwijamy a tam czysto jak u Dobrzyńskiego w województwie. wracam ja zatem do bryki, oglądam i co widzę?? Baba 33 lata i na Lipowej w gó..o wlazła. Obciach jak cholera- Jurgiel na Premiera!!!!!!
        PS. Pies też człowiek- sr.ć musi
        • raeb Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 20.03.06, 22:44
          Wychodzenie na spacer z psem na Lipową, to jest to co mie się podoba
          najbardziej w naszym mieście!
          A co do tego niefortunnego zdarzenia to, czemu odrazu podejrzenie pada na psa?
          Na Lipowej nocą dochodzi do różnych dziwnych sytuacji, może ktoś nie był
          zadowolony z usług przedstawianych w danym obiekcie i postanowił wyrazić to w
          jakiś dosadny sposób!
          • Gość: Na Pochybel Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:55
            Radni i reszta nieudaczników w stylu prezydent, wojewoda itd produkuja urzędnicze rożki bez umiaru. Nie widzę zatem powodu, żeby obywatele, którzy ich wybarli mieli postepowac inaczej. Władza defekuje na wyborców- przyszedł czas oddania stolca na władzę
    • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 22.03.06, 19:43
      Każdego dnia napotykam się z psimi odchodami. No niech to szlak! One są
      wszędzie! Idąc dzisiaj ulicami naszego obsranego miasta narodziła mi się w
      głowie myśl - zrobić mapę psich odchodów w Białymstoku, na wzór mapy ulokowania
      fotoradarów. Co za przewrotność umysłu?! Prawda?! Szybko jednak pozbawiłem się
      złudzeń. Nie ma co tu nanosić. Wystarczy kupę gówna rzucić na mapę i rozmazać
      po całej powierzchni.
    • kay_s Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 23.03.06, 13:14
      Największy problem to to że wszyscy gadają a nikt nic nie robi. I prawda jest
      taka ze dopóki odpowiednie władze się za to nie zabiorą to kompletnie nic sie
      nie zmieni. Nie sprzątnę po piesku to jest źle bo zanieczyszcza trawnik,
      sprzątnę i wrzuce do kosza na śmieci to tez nie dobrze bo ktoś może się nabawić
      choroby odzwierzęcej. To gdzie mam wrzucić psią kupę?! Wdział ktoś gdzieś
      specjalne pojemniki? Jeśli tak to proszę o namiary bo jakoś ich nie zauważyłam.
      Wyznaczenie specjalnego miejsca do wyprowadzania psa to super rozwiązanie, ale z
      tego co mi wiadomo to jest tylko jedno takie w Białymstoku i co ja mam zrobić? O
      siódmej rano jechać z psem pół godziny autobusem przez całe miasto? Gdyby podone
      "psoe toalety" były na każdym osiedlu to rozwiązałoby to problem przynajmniej
      częściowo, chociaz po pewnym czasie konieczne byłoby uprzątnięcie tego i powinna
      to robić wyznaczona to tego celu firma. A jeżeli firmy takowej nikt nie zechce
      założyć to przynajmniej powinno się ustawić odpowiednie pojemniki i utylyzować
      odchody co jakiś czas.

Co do podatku... Płacę podatek za posiadanie psa czyli za co??? Za to że
      oddycha? Na co idą te pieniądze? Nadal muszę płacić za leczenie psa, oprócz
      lotniska nie ma miejsca gdzie mogłabym spuścić psa ze smyczy bez obawy że jakaś
      rozhisteryzowana damulka dostanie zawału albo, że mój pies wpadnie pod samochód.
      Posiadając psa daję zarobić setkom osób bo regularnie prowadzam go na
      szczepienia, kupuję mu jedzenie, zabawki, miski tudzież inne akcesoria. I za co
      jeszcze mam płacić? Kiedy zginął mi pies zarejestrowany i "opodatkowany" nikt
      nawet palcem nie kiwnął żeby pomóc go znaleźć, kazali mi rozwiesić ogłoszenia na
      słupach.

A i jeszcze jedna sprawa. Wymaga się od właścicieli psów, żeby sprzątali po
      swoich pupilach, ale ci sami którzy tak głośno wrzeszczą sami zanieczyszczają
      środowisko. Czy ktoś z was zwrócił uwagę na te wszystkie butelki, puszki,
      papiery, gnijące ogryzki, skórki z bananów itp. walające się po trawnikach i
      chodnikach? Wystarczy przejść się ulicami Białegostoku i od razu widać kulturę.
      Przyjrzyjcię się dokłasnie ludziom, tym którzy chodzą bez psów. Policzcie tych
      którzy wyrzucają śmieci do koszy i tych którzy wyrzucają je po prostu na
      chodznik. Jestem bardzo ciekawa wyników, chociaż i tak wiadomo których będzie
      więcej. Dzisiaj wracając ze spaceru z psem (po sprzątnięcu i wrzuceniu kupy do
      kosza na śmieci) zwróciłam uwagę panu, który przy samochodzie opróżnił
      popielniczkę, wyrzucił butelkę i garść papierów chociaż kilka metrów dalej stał
      kosz. Jegomość pokazał mi środkowy palec po czym odjechał w piskiem opon
      wyrzucając przez okno niedopałek papierosa. Inny przykład: od kilku dni tuż przy
      moim ogródku leży reklamówka pełna śmieci i zgniłego jedzenia. Cuchnie tak, że
      nie można okna otworzyć. Sama tam nie przyszła, nie przyniósł też jej pies,
      musiała spaść z dużej wysokości bo zawartość rozypała się w promieniu kilku
      metrów. Niech ktoś mi wyjaśni czym się różni psia kupa od zepsutej ryby czy
      wędliny??? Podam wam różnicę: pies zostawiając klocka na trawniku załatwia swoją
      potrzebę fizjologiczną, natomiast zepsute ryby i inne śmieci wyrzucają ludzie,
      być może ci sami którzy tak bohatersko walczą o czystość na osiedlach.
      Z tego co mi wiadomo zanieczyszczanie środowiska to też naruszenie prawa, ale
      jakoś jeszcze nie widziałam żeby ktoś dostał mandat za wyrzucanie ogryzka na
      chodnik.
      Proponuję wprowadzić odpowiednie kary za plucie na chodniki, pod nogi
      przechodniów, zaśmiecanie trawników i przeklinanie. Chodzenie po oplutych
      chodnikach i słuchanie "kwiecistych" wypowiedzi to średnia przyjemność. Mi
      osobiście bardzo to przeszkadza, bardziej niż psie kupy.

Podsumowując:
      - osiedlowe trawniki będą czyste jeśli władze zapewnią taką możliwość w postaci
      "psich toalet" (przynajmniej jedna na każdym osiedlu) lub odpowiednich
      kontenerów na odchody, w końcu płacę za swojego psa więc chcę widzieć jakieś efekty
      - jeśli tak bardzo dbamy o czystość to zwracajmy uwagę nie tylko właścicielom
      psów, ale wszystkim którzy zaśmiecają środowisko (chociaż wiem, że łatwiej jest
      zawrzeszczeć na starsza kobietę która wyprowadzi pieska na trawnik niż zwrócić
      uwagę grupie gimnazjalistów którzy charczą i plują na chodnik i zostawiają po
      sobie tony śmieci)
      • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 23.03.06, 21:22
        Ooooo ... - jak dobrze tu znowu trafić. Och kay_s ... - ale żeś pojechała po
        klawiaturze ...

Zgadzam się. Zgadzam się. Zgadzam się. Po trzykroć zgadzam się! Wszystko to
        prawda coś napisała. Gówna psie to nie wszystko. Wszystkim będą: psie gówna,
        wymiociny na chodniku, papiery, puszki, butelki wszelkiej maści, niedopałki,
        zwisające na klamkach drzwi wejsciowych flegmy, porozrzucane na chodniku
        zurzyte prezerwatywy i tak dalej i tak dalej i tak dalej ...

Miasto nie potrafi tego wszystkiego ogarnąć, kontrolować i egzekwować porządku.
        Gdzie są strażnicy miejscy? A pieprznąć porządny mandat i przykładowo
        wyegzekwować go - tak by wszyscy w mieście wiedzieli, że to nie są żarty typu -
        zakaz szczekania podczas ciszy nocnej. Może miasto w końcu wypowiedziałoby
        wojnę syfiarzom i właścicielom nie sprzątającym po swoim psie.

I pamiętaj: psa wyprowadzaj na smyczy i nie puszczaj. Nie zawsze trafi na
        babcię, która tylko po krzyczy ... W końcu każdy ma prawo się
        bronić.
        • kay_s Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! 24.03.06, 10:34
          Miło, że ktoś się ze mną zgadza :) Trochę się rozpisałam to fakt, no cóż miałam
          natchnienie ;)

Psa wyprowadzam zawsze na smyczy bo... po prostu się o niego boję. Ludzie są
          nieobliczalni. Już raz mieliśmy "przyjemność" spotkać pewnego narwanego
          osobnika. Nie spodobało mu się, że mój pies obwąchiwał jego samochód i tak go
          zdzielił jakiś kijem, że stracił dwa zęby (dobrze że jeszcze mleczne) i o 23:00
          musiałam go wozić na szycie nosa. Pies miał wtedy niecałe trzy miesiące i nie
          było mowy żeby obsikał ten samochód bo nawet nie umiał jeszcze podnosić łapy. To
          był ostatni raz kiedy mój pies biegał bez smyczy.
    • Gość: psiara Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: 212.33.93.* 24.03.06, 14:28
      Od 6 lat mam psa z którym spaceruję po osiedlu i zawsze po nim sprzątam. Kiedyś
      na rannym spacerze ( ok. godz. 5 ) w drodze do śmietnika z kupą w woreczku,
      usłyszałam za nami głos starszej kobiety, która mówiła do mnie, że gdyby
      wszyscy tak postępowali, to nikomu pieski by nie pszeszkadzały. Zdziwiłam się,
      że o tak wczesnej godzinie ktoś mnie obserwuje, ale było mi przyjemnie.
      Uważam, że sprzątanie odchodów po swoich psach to obowiązek każdego właściciela
      i do tego nie potrzebne są żadne przyrządy a wystarczą zwykłe woreczki ( 80 szt
      woreczków 3 litrowych na mrożonki to wydatek ok. 2 zł. Często jesienią - wtedy
      dni są krótkie, jest wilgotno, mokro po przyjściu ze spaceru szoruję buty
      (traperki) z psiego gówna i wtedy myślę, że inni psiarze mnie nie szanują, bo
      gdyby szanowali to nie dopuścili by do tego abym wdepnęła (ja lub inni ludzie -
      niekoniecznie psiarze ) w odchody ich pupili i jest mi smutno. Dlatego apeluję:
      WŁAŚCICIELE SPRZĄTAJCIE PO SWOICH PUPILACH, to naprawdę niewiele roboty, a tak
      dużo znaczy.
      • Gość: chajka Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.euro-net.pl 26.03.06, 23:36
        witam
        Często jeżdże na rowerze, a szczególnie teraz kiedy zaczyna się robić ciepło. Jeżdżąc zaobserwowałem (tak jak chyba każdy) niesamowicie wielkie ilosci psiego gó***. Odrazu przypomniala mi sie scena z filmu "Dzień Świra" kiedy to Marek Kondrat odpowiada na pytanie szczęsliwej posiadaczki pieska -"co pan tutaj robi?" a on na to "sram, jak pani pies". Sam za zwięrzętami nie przepadam, ale to chyba tylko dlatego, że wiem co to znaczy sprzątać po pupilu (mam kota po którym musze sprzątać tym bardziej że siedzi on w domu i czasami zdarza mu sie nasr.. tu i uwdzie. Dziwi mnie tak wielka odraza właścicieli psów do sprzatania po nich. Jestem pewien, że każdy z nas wdepnął w kupe pieska ( mi zdarza sie to conajmniej 5 razy w roku)albo w kupę własnego pieska:). Sądze też, że wielu posiadaczom psa zdarzyło sie zrugać psie gó*** mimo,że sam nie sprzata po swoim pupilu.Moze gdyby zaczęliście po nich sprzątać odechciało by sie wam kupować zwierzątka wymagające poświęcania dużo czasu i problem by zniknął bez zaprzegania szpadelkow do gó*** czy rękawiczek. Po za tym jak zaobserwował pewien człowiek ludzie ostatnio zaczęli wychodzić częsciej na spacery z psami a nie z innymi ludźmi. Pies jest przyjacielem człowieka, ale największym przyjacielem człowieka jest drugi człowiek. ZAPISAĆ . No to chyba na tyle. Nie obrażac sie tylko spróbować oswoić się z GÓWNEM ( w sensie sprzątania go). Takie jest życie. nie dopuśćmy żeby przysłowie " raz pod wozem raz na wozie" zmieniło sie na "raz w gó..e, a raz nie"
      • Gość: jurysta Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 27.03.06, 13:58
        po prostu bravo!!! oby tylko tacy ludzie psy posiadali!!! Kultura tak jak
        wiedza - młotkiem nie wbijesz!
        pzdr
        • Gość: juniorek Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.csk.pl 27.03.06, 18:58
          pocieszające jest to, że są przynajmnej dwie osoby w tym mieście, które
          twierdzą że po swoim psie sprzątają. To niestety jest kropla w morzu potrzeb.
          Prawda jest taka,że w gó.. wdepnąc można w tym mieście bardzo łatwo.
        • Gość: jurysta Kiedy u nas tak będzie??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.03.06, 09:43
          fakty.interia.pl/news?inf=733263
          jak się chce to można...
      • Gość: Maja Re: Apel do mieszkańców i posiadaczy psów !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 15:15
        Uważam, że każdy własciciel psa powinien po nim sprzątać.
        Jestem psiarą od urodzenia i zawsze sprzątałam i sprzątam po moim psie.
        Władze miejskie powinny zadbać o specjalne pojemniki na psie odchody,
        finansując je właśnie z podatku od posiadania psa, a potem konsekwentnie karać
        przyłapanych na gorącym uczynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka