Gość: taki sobie nick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 00:00 Ojczyzna hehe, a w niej tzw. instytut wychowania hehe ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emerytka13 Re: Rencistów pozbawia się dodatkowych dochodów IP: *.robbo.pl 12.04.06, 01:12 A to Polska właśnie. Jednych stać na luksusy a inni muszą dorobić mimo że chorzy , bo inaczej z głodu zdechną. I jeszcze mają płacić na tę najbardziej ZŁODZIEJSKĄ instytucję w kraju. Płaciłam na ZUS przez 30 lat ,a składkę zdrowotną to od pensji ,od chałtury i od działalności gospodarczej, a jak trzeba do lekarza to muszę prywatnie. Na wstawienie zębow w nauczycielskij przychodni zapisałam się w 1996 roku. Już zdążyłam wziąć pożyczkę i zrobić prywatnie za czterokrotność mojej emerytury. To za co płaciłam? Kto ukradł moje składki. NIE CHCĘ PŁACIĆ ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Rencistów pozbawia się dodatkowych dochodów IP: *.elpos.net / *.elpos.net 12.04.06, 06:51 skoro chorzy bo maja rente to niech leza ale skoro zdolni do pracy nie powinni miec renty wielu ludziom naprawde chorym ktorzy nie sa zdolni do zadnej pracy nie przyznaje sie a w takiej sytuacji jezeli zdolny to niech prowadzi dzialalnosc, a nie renta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcapone YES!!! YES!!! YES!!! IP: *.crowley.pl 12.04.06, 08:58 Nareszcie ktos sie tym skur.... dobierze do tylka. Przypominam, ze Polska jest krajem, w ktorym wg statystyk co 5 mieszkaniec po 40 roku zycia to inwalida:))) Przypominam rowniez, ze Polska, biedny kraj na dorobku, na tzw. socjal wydaje ponad 14% PKB. Kraje nieco bogatsze wydają mniej USA 9%, Dania 4%, Irlandia 2,5%, Wielkia Brytania 5%. Gadanie, ze ktos cos placil przez 30 lat i nic z tego nie ma to bicie piany. Placil, tyle ze na swoich rodzicow i dziadkow. Sytuacja o tyle byla dobra, ze przyrost naturalny "reperowal" chory, panstwowy sytem ubezpieczen spolecznych. Teraz juz tak dobrze nie ma, a i becikowe-srowe trzeba jakos sfinansowac. A czy ci biedni "rencisci" nie powinni sie wpierw domagac likwidacji tej chorej sytacji? Eh, szkoda gadac. Powiem tak, jak ci "rencisto" chce sie bawic w biznes to przejdz na normalne warunki. A zreszta za co ta renta? Ze go boli dupka lub kolanko? Wiemy, jak sie przyznawalo kilka lat temu renty. To przez was gnojki my mlodzi musimy zasuwac na jakis dziwnych umowach lub siedziec w szarej strefie, bo tzw. koszty pracy to m.in. wasze bolace dupki i kolanka. Przypominam: rencista powinien byc osoba TRWALE nie zdolna do pracy. Reszta niech pracuje na siebie, a nie żyje z ręką w mojej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia sprawa nie dotyczy babć bynajmniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:45 tylko sprytnie na te babcie się powołują, a czy wiecie że np taki klawisz z więzienia dostaje po 15 latach 1.500 emeryturki i drapie się biedak co tu dalej robić bo na liczniku stuknęło mu ledwie 35 lat ?? ano takimi rencistami agencje ochrony wszelakie stoją ! To jest nieuczciwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: sprawa nie dotyczy babć bynajmniej IP: *.elpos.net 12.04.06, 21:20 Chyba miałeś na myśli emeryturki byłych klawiszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rus Re: YES!!! YES!!! YES!!! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 12.04.06, 17:37 Koleś, pogadamy za parę latek.........szkoda gadać........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: Rencistów pozbawia się dodatkowych dochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:23 Ja tu czegoś nie rozumiem. Albo ci ludzie nie mogą pracować, więc mają rentę inwalidzką, albo pracować mogą i powinni być traktowani jak wszyscy inni. W gospodarce rynkowej wszyscy na rynku (rynku pracy też) powinni mieć równe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia wszystko przez "częściową" niezdolność do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 17:44 obecnie prawie wszystkie orzeczenia ZUS to częściowa niezdolność do pracy, podyktowane to jest chorym prawem, takie orzeczenie zabiera bowiem choremu 30% jego świadczenia i stąd takie śmieszne renty typu 480zł Odpowiedz Link Zgłoś
raeb Re: wszystko przez "częściową" niezdolność do pra 12.04.06, 21:38 Moim zdaniem to nasz kraj jest w zamkniętym kręgu jeśli chodzi o dorabianie do emerytur i rent. Z jednej strony dobrze wiemy, że renty i emerytury są śmiesznie niskie, chyba, że ktoś miał dobrą pracę na stanowisku państwowym, a więc e.i r. dorabiają, a przez to zajmują miejsca pracy młodym, a wiadomo, że większość z nich sama ma dzieci, które w końcu będa musiały podjąć jakąs pracę z czym będą miały też problem gdyż bez znajomości o dobrą pracę w naszym państwie jest bardzo ciężko. Wszystko mogłoby się zmienić, gdyby emerytury i renty były większe, jednak kto ma na to zapracować, skoro mamy niż demograficzny i w naszym karu jest 8 milionów emerytów i rencistów. A moze ktoś zechce przedstawić liczbę krajanów, którzy na tą liczbę pracują? Odpowiedz Link Zgłoś