Dodaj do ulubionych

Lepper premierem?

12.04.06, 20:51
czy wyobrażacie sobie leppera w roli wicepremiera?
mi to będzie wyglądał ten duet marcinkiewicz - lepper jak z takiej kreskówki,
którą oglądałem w szkole podstawowej w młodszych klasach, był tam chudy
księciunio, w golfie i bardzo podobnymi do marcinkiewicza rysami twarzy, który
rządził trolami, a najwierniejszy jego sługa tołdi był również trolem, grubym
obleśnym toldim, który wciąż źle wykonywał rozkazy swego pany i wciąż był
besztany słowami : "mówiłem ci przecież głupi tępaku!"

czy nasuwają się wam podobne analogie?
Obserwuj wątek
    • oginn Re: Lepper premierem? 12.04.06, 21:09
      Z Leppera Ty nie śmiej się, bo dzięki niemu może niedługo dostaniemy zasiłki
      dla bezrobotnych, które z czasem wzrosną do poziomu minimum socjalnego.
      • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 12.04.06, 22:59
        to była kiełbasa przedwyborcza, rząd nie ma kasy dla lekarzy, a ty myślisz że da
        bezrobotnym niezłą kasę?
        • oginn Re: Lepper premierem? 12.04.06, 23:16
          Lekarze i tak maja kasy w bród, a 80% bezrobotnych nie dostaje zasiłku. Dostają
          jakieś zapomogi, dodatki mieszkaniowe, darmowe posiłki, a jak otrzymają
          normalne zasiłki, to część tej pomocy nie będzie już potrzebna. Ja liczę na
          Leppera, już tylko w nim nadzieja.
          • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 13.04.06, 11:09
            a co myślisz o poglądach liberalnych na gospodarkę? ponoć przy radykalnie
            zmniejszonych podatkach powstałoby by wiele nowych firm oferujacych nowe miejsca
            praca, a ty się palisz do jakiejś fabryczki, manufakturki.
            Ja nie znam się na ekonomii, ale leper również nie ma wykształcenia ekonomicznego.
            • oginn Re: Lepper premierem? 13.04.06, 12:46
              www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004022801
              Partia Andrzeja Leppera obudowuje się zespołami ekspertów z tytułami
              generalskimi i naukowymi.

Temu m.in. ma służyć otaczanie się przez polityków tej partii specjalistami o
              dorobku naukowym. Przygotowują oni ekspertyzy, raporty, wystąpienia sejmowe
              przedstawicieli Samoobrony.

Część lewicowych ekspertów Samoobrony nie chce na razie ujawniać swego
              nazwiska. Obawiają się potępienia we własnych środowiskach. Fakt, że Lepper
              otacza się nie tylko sympatykami lewicy, ale też osobami związanymi do niedawna
              z prawicą i powołuje się na naukę Kościoła i papieża Jana Pawła II, nie
              przeszkadza im. - To jest konkret. Przynajmniej z góry wiadomo, jaki jest
              pogląd na tę sprawę. Nie ma lawirowania, fałszu, twierdzenia, że jesteśmy za
              świeckim państwem i jednoczesnego wchodzenia w tyłek hierarchom kościelnym -
              mówi były wyborca SLD. Dodaje, że ważniejszy od tego jest program społeczno-
              gospodarczy Samoobrony. - Generalna zasada to nie obiecywać rzeczy
              niemożliwych. Na tej zasadzie można budować zaufanie - uzupełnia Poznański.

Gen. Poznański przyznaje, że do programu SLD włożył swoje trzy grosze. Tym
              bardziej jest zawiedziony jego niewypełnianiem. - Dawno przestaliśmy
              współpracować z SLD. Nie chcieli nas. To nie jest tak, że kiedy jest źle -
              uciekamy. Wyrosłem z lewicy i nie chcę uciekać. To, co robimy teraz, to
              poszukiwanie alternatywy. Uznaliśmy, że jest nią Samoobrona - mówi.

* * *

Dr Jerzy GŁuszyŃski, socjolog:
              - Przechodzenie ludzi związanych z lewicą do Samoobrony jest procesem
              naturalnym. Jest pewien rynek osób, które mają coś do zaoferowania. Rynek idei
              jest jak każdy normalny rynek finansowy. Szef Samoobrony jest zainteresowany
              takimi ludźmi. Jego partia jest formacją roszczeniową, reprezentującą głos
              ludzi przegranych, z nizin społecznych, bezrobotnych itd. Andrzej Lepper wie,
              że nie ma szans na rządzenie w oparciu tylko o to. Potrzebuje ekspertów. W
              pewnej mierze na tym samym zbudowany był sukces SLD. Wyborcy byli przekonani,
              że to partia ludzi profesjonalnych, którzy potrafią rządzić, mają odpowiednie
              zaplecze intelektualne itd. Nadal jest zapotrzebowanie na taką partię.
              Działania Leppera są więc znakiem, że dobrze odczytuje on oczekiwania wyborców.

=====================================

A oto plan społeczno-gospodarczy samoobrony:

SPIS TREŚCI

PRZEDMOWA
              I. POLITYKA GOSPODARCZA
              II. GŁÓWNE PRZYCZYNY KRYZYSU W GOSPODARCE
              III. OGÓLNE ZAŁOŻENIA PROGRAMU NAPRAWY POLSKIEJ GOSPODARKI
              IV. ROLNICTWO
              V. PRACA I POLITYKA SPOŁECZNA
              VI. OCHRONA ŚRODOWISKA
              VII. OCHRONA ZDROWIA
              VIII. POLITYKA KULTURALNA
              IX. EDUKACJA
              X. BEZPIECZEŃSTWO WEWNĘTRZNE
              XI. OBRONA NARODOWA
              XII. POLITYKA ZAGRANICZNA
              XIII. OGÓLNE PROBLEMY ZWIĄZANE Z CZŁONKOSTWEM W UE
              XIV. PODSUMOWANIE I WNIOSKI

www.samoobrona.org.pl/pages/01.Program/index.php?document=/489.program.html
              • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 13.04.06, 19:18
                ale... to co napisałeś sam, że leper obiecywał dla wszystkich zarejestrowanych
                bezrobotnych zasiłek w wysokości minimum socjalnego, które w 2003 wynosiło
                800zł/ miesiąc, to jest to właśnie obiecywanie niemożliwego.

jest wielu ludzi legalnie zatrudnionych, którzy zarabiają 800zł / miesięcznie,
                więc wszyscy - te miliony - poszliby na bezrobotne.

zacznij myśleć oginn ekonomicznie

nie wiem czym cię ujmuje samoobrona, mi się podobały ich koncerty latem,
                zaprosili samoobrone i rozdawali pieczone kiełbaski do piwa, to było coś...
                która druga partia zdobyłaby się na taki gest...
                ale to było zasponsorowane za miliony milionerów, którzy dzięki temu trafili na
                wysokie miejsca list wyborczych i zostali posłami

plany ekspertów lepera są nierealne, nie wiem co ten leper będzie robił w
                rządzie u boku księciunia, a ty wiesz?
                • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 13.04.06, 19:26
                  (...) zaprosili ich troje (...)
                  miałem napisać

oglądałem ich koncert, podobał mi się, od tego czasu nie byłem na żadnym tak
                  wielkim i tak dobrze nagłośnionym, oświetlonym koncercie, z tak charyzmatycznymi
                  singerami
                  • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 13.04.06, 19:38
                    "O WSI rozmawialiśmy z Andrzejem Lepperem. Powiedział, że służb nie należy
                    likwidować - najwyżej zreformować. Przyznał, że Samoobrona korzysta z różnego
                    typu doradców, w tym również związanych z WSI: - Liczy się to, co potrafią, a
                    jeśli w przeszłości popełnili jakieś błędy, to należy ich rozliczyć z tego, co
                    robili, a nie z tego, gdzie byli."

ze strony PIS, przedruk za gazetą polską:
                    66.249.93.104/search?q=cache:zREORaYzMS8J:www.pis.org.pl/article.php%3Fid%3D3421
                    info z :
                    www.ooops.pl/blog/?p=1682#more-1682
                • oginn Re: Lepper premierem? 13.04.06, 20:07
                  ironicznyprostaczek napisała:

> ale... to co napisałeś sam, że leper obiecywał dla wszystkich zarejestrowanych
                  > bezrobotnych zasiłek w wysokości minimum socjalnego, które w 2003 wynosiło
                  > 800zł/ miesiąc, to jest to właśnie obiecywanie niemożliwego.
                  >
                  > jest wielu ludzi legalnie zatrudnionych, którzy zarabiają 800zł / miesięcznie,
                  > więc wszyscy - te miliony - poszliby na bezrobotne.
                  >
                  > zacznij myśleć oginn ekonomicznie

Nie dla wszystkich zarejestrowanych lecz dla tych, którzy nie z własnej winy
                  nie maja pracy, więc lenie nieprzyjmujący propozycji pracy nie dostaną zasiłku.
                  W tym roku i tak nie ma co liczyć na te zasłki, bo już jest uchwalony budżet,
                  zatem najwyżwej od przyszłego roku i nie od razu na poziomie minimum socjalnego
                  do którego będzie dochodziło się stopniowo. A pieniadze na to znajdą się, bo
                  tak zakłada plan społeczno-gospodarczy Samoobrony, ułożony przez ekonomistów, a
                  nie przez Leppera:

http//:www.samoobrona.org.pl/pages/01.Program/index.php?
                  document=/489.program.html
                  • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 13.04.06, 20:17
                    ja chyba od roku chodzę co miesiąc na obowiązkowe meldunki do up i nigdy nie
                    dostałem żadnej propozycji pracy, więc z tego co piszesz wynika, że mogę liczyć
                    na darmową kasę :) trzymam cię za słowo :))))

wierzysz w program godpodarczy partii? znasz się na ekonomii chyba tak samo jak
                    ja, skoro tylko wierzysz; ja nikomu nie wierzę, nim nie zobaczę efektów

czytałeś o tych doradcach samoobrony z WSI?
                    66.249.93.104/search?q=cache:zREORaYzMS8J:www.pis.org.pl/article.php%3Fid%3D3421
                    nie ma co, piękni młodzi doradcy.

• oginn Re: Lepper premierem? 13.04.06, 20:40
                      Dostaniesz albo pracę albo zasiłek, bez obaw, tylko głosuj na Samoobronę i
                      Leppera. Muszą przejąć władzę, by można było zobaczyć efekty ich rządów, a boją
                      się ich tylko burżuje i złodzieje majątku narodowego.

MINIMUM SOCJALNE JAKO MODEL POMOCY SPOŁECZNEJ W POLSCE NA TLE ROZWIĄZAŃ W
                      KRAJACH ROZWINIĘTYCH

Zabezpieczenie minimalne godziwego poziomu życia określa minimum socjalne,
                      które ujmuje koszty utrzymania gospodarstw domowych, uwzględniając podstawowe
                      potrzeby bytowo-konsumpcyjne.

Minimum socjalne jest modelem zaspokojenia potrzeb na generalnie niskim
                      poziomie, ale wystarczającym dla reprodukcji sił witalnych człowieka, na każdym
                      etapie jego biologicznego rozwoju, dla posiadania i wychowania potomstwa.

W koszyku minimum socjalnego znajdują się tylko dobra służące zaspokajaniu
                      potrzeb egzystencjalnych tj. żywność, odzież i obuwie, ale również skromne
                      uczestnictwo w kulturze i łączności.

Natomiast minimum egzystencji, zwane także minimum biologicznym, stanowi miarę
                      ubóstwa absolutnego w Polsce. Określa ono dolną granicę obszaru ubóstwa
                      absolutnego i tzw. granicę skrajnej biedy, poniżej której występuje biologiczne
                      zagrożenie życia oraz rozwoju psychicznego człowieka. W koszyku minimum
                      egzystencji znajdują się jedynie wydatki pozwalające na "przeżycie".

Dla ludzi, których dochody pozwalają jedynie na utrzymaniu na tym poziomie,
                      istnieje poważne ryzyko degradacji biologicznej, marginalizacji społecznej i
                      patologicznych zachowań.

www.samoobrona.org.pl/pages/01.Program/index.php?document=472.minimumsocjalne.html
                      • ironicznyprostaczek Re: Lepper premierem? 13.04.06, 23:41
                        mówisz bez obaw, skąd w tobie taka pewność?
                        kiedyś ktoś w warszawie mi mówił, że nie ufa leperowi, ja mu ufałem wtedy, ale
                        dziś... jego retoryka mi się wydaje trochę chamska, te pokrzykiwania, hałas,
                        łopatologiczny sposób mówienia, grożenie dziennikarzom, sam nie wiem, mój
                        problem polega na tym, że kompletnie nic nie wiem z ekonomii i nie mam własnego
                        zdania na temat rozwiązań proponowanych przez samoobronę w ich programie -
                        podatki 10% itd.
                        • oginn Re: Lepper premierem? 14.04.06, 08:50
                          Ja też nie znam się na ekonomii, ale doradcy Leppera znają się i są w stanie
                          spełnić swe obietnice zlikwidowania nędzy w Polsce, chociażby kosztem tych
                          wszystkich bogaczy zarabiających miesiecznie tyle ile zwykły człowiek zarabia
                          przez rok czy parę lat, i tych złodziejów majątku narodowego wypracowanego
                          przez powojenne pokolenia. Balcerowicz też zna się na ekonomii i dlatego celowo
                          doprowadził Polskę do takiego stanu. Przecież to on kilka lat temu "schłodził"
                          gospodarkę, bo za duży wg. niego był rozwój gospodarczy - to jakieś wariactwo i
                          nikt przeciw temu nie protestował, bo przecież tak mówił PROFESOR ekonomii,
                          ceniony na całym świecie za dokonanie przemian ekonomicznych w Polsce,
                          służących wszystkim, tylko nie polskiemu narodowi.
    • oginn Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministrami 20.04.06, 11:02
      <<"Życie Warszawy": Andrzej Lepper może być już pewien udziału w rządzie. Nie
      chce jednak wciągać do niego polityków Samoobrony. Do gabinetu Marcinkiewicza
      woli oddelegować swoich ekspertów.>>

wiadomosci.onet.pl/1308999,11,item.html
      • ironicznyprostaczek Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 12:25
        znajomi po sgh i uw z warszawy/ zarządzanie i ekonomia/ mówili mi że ten program
        gospodarczy samoobrony, który jest na ich stronie, jak podałeś, proponuje
        zabójcze rozwiązanie dla firm, mianowicie podwójne opodatkowanie, co jest
        niedobrym rozwiązaniem ekonomicznym: podatek niby tylko 10% od dochodu i drugi
        podatek 2,5% od obrotu - podwójne opodatkowanie!
        A poza tym podójne opodatkowanie jest zabronione w UE, tak więc program
        samoobrony już dziś jest anachroniczny i nieekonomiczny
        • ryba368 Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 13:33
          ogin popieraj popieraj takiego buraka jak leper, a przez nastepne 50
          lat będziesz BEZROBOTNYM!!!!!!!!!!
          POWODZENIA
          • oginn Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 15:51
            ryba368 napisał:

> ogin popieraj popieraj takiego buraka jak leper, a przez nastepne 50
            >
            > lat będziesz BEZROBOTNYM!!!!!!!!!!
            > POWODZENIA

Mogę być nawet 100 lat bezrobotnym, byle z zasiłkiem.
        • oginn Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 15:47
        • oginn Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 15:50
          Co tam ci twoi znajomi absolwenci wiedzą? Ten program opracowali doktorzy z SGH!
          • ironicznyprostaczek Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 17:22
            szkoda że nie podpisali się nazwiskiem pod tym programem samoobrony doktorzy z sgh
            • oginn Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 18:01
              Nie myslisz chyba, z ten program układał technik (zaoczny?) Lepper?

wiadomosci.onet.pl/1308999,11,item.html
              Kim właściwie jest Dariusz Jesiotr? Niewiele brakowało, a byłby senatorem.
              Startował w Radomiu, ale przegrał z Andrzejem Łuczyckim z PO. Do dziś uważa, że
              wynik wyborów został sfałszowany. Jesiotr jest właścicielem Polskiego Funduszu
              Inwestycji Gospodarczych, firmy pomagającej w pozyskiwaniu dotacji UE. Poza tym
              ma doktorat z ekonomii. Przez kilka lat pracował w Szkole Głównej Handlowej.

Z Samoobroną współpracuje od pięciu lat - jest doradcą gospodarczym Leppera.
              Nie jest to jednak jego pierwsza partia - kilka lat temu był związany z
              Demokratyczną Partią Lewicy założoną przez byłych członków młodzieżówki SLD.

Jesiotr nie jest jedynym doradcą Samoobrony pojawiającym się na giełdzie
              nazwisk. W klubie mówi się także o dużych szansach Anny Kalety i Bogdana Sochy.
              Kaleta, podobnie jak Jesiotr, ma na swoim koncie doktorat z ekonomii w SGH.
              Socha jest z kolei politologiem - wylicza "Życie Warszawy".

• ironicznyprostaczek Re: Lepper wicepremierem, a jego doradcy ministra 20.04.06, 20:31
                ale kto z nich się przyznał do ułożenia tego programu?
                być może również wsi pomagało układać program

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka