Dodaj do ulubionych

białostocka architektura

05.05.06, 20:14
Są na świecie miasta (przważnie te, które żyją z turystyki), gdzie władze
narzuczją mieszkańcom budującym nowe obiekty różne rozwiązania
architektoniczne, np obowiązek pokrycia dachów czerwoną dachówką.

Białystok nie żyje z turystyki, ale bardzo mnie ciekawi, jak powinien wyglądać
nowo budowany dom w Białymstoku, żeby zasłużyć na miano typowego podlaskiego domu.

Czy istnieje coś takiego jak białostocka czy też podlaska architektuta?
Obserwuj wątek
    • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:25
      Kiedyś było coś takiego, jak białostocka szkola murarska, czyli budowle z żółtej
      i czerwonej cegły:
      flickr.com/photos/94606490@N00/28535838/
      A co do reszty pytania, czy są jakieś wymogi, to na przykładzie budynku empecu
      na warszawskiej, to mam wrażenie, ze panuje samowolka:(
      • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:30
        Czy u Was też wzmaga się odruch wymiotny na widok tego budynku MPEC-u?
        • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:35
          Nie wiem, kto za to odpowiada, ale ktoś powinien za tego potworka ponieść
          konsekwencję. Warszawska została dostatecznie zepsuta kilkoma komunistycznymi
          klockami. Myslałem, że w RP 3,5 bedzie się bardziej dbać o estetykę, a tu taki
          koszmarek, na takiej ulicy:(
          P.S. Zastanawiam się również, czy budynek "powstający" koło Astorii nie bedzie
          za wysoki, w stosunku do archiwum i kina oczywiście. Ale poczekamy do konca
          przebudowy i się oceni:)
          • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:38
            Ten projekt jest do d***! W ogóle nie wpisuje się w otoczenie, ale Społem
            będzie mogło to szkaradztwo nazwać swoim flagowym lokalem. Beznadzieja.

Jakby ktoś nie widziałe, to tu jest projekt:
            www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=8335587&postcount=755
            I pytanie: czy wszystkie białostockie zabytki epoki baroku będą żółte?!
            • Gość: fan Re: białostocka architektura IP: *.koba.pl / *.koba.pl 05.05.06, 20:41
              Dzięki za linka. Nie przypuszczałem, ze ktoś moze tak spieprzyć ten kawałek. Próbowaliby przynajmniej kolorami jakoś wkomponowac sie w sąsiednie budynki. Tragedia.
            • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:42
              cO ZA PORAŻKA, to już stary Koszałek był ładniejszy:)
              Załamałem sie tym zdjęciem, chyba pójdę się upić:(
              Czy w tym mieście nie ma architekta miejskiego, plastyka, konserwatora zabytków?
              Ta cała strefa powinna być chroniona.
              • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:44
                Może to taki rysunek, nie wiem. Faktem jest, że piękne to to nie będzie. Może
                być co najwyżej przystępne.
                • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:44
                  Jak to tak będzie wyglądać, to ja rozpocznę bojkot PSS Społem:)
                  • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:49
                    Będziemy wrzucać ich produkty do Białki? :)
            • duch_zenona Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:43
              Gdybym nie zobaczył, to bym nie uwierzył, że tak można popsuć piękne
              zharmonizowany odcinek od kilińskiego do lipowej
              • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:44
                Daj tydzień białostockim architektom i planistom, a popsują Ci Pałac
                Branickich ;-)
                • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:47
                  Moim zdaniem dobudówka (kurier poranny) do Uniwersytetu też jest niezłą porażką.
                  Styropianowo-szklany klocek obok takiego ładnego socrealizmu:)
                  • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:48
                    Poranny to dzieło sztuki przy Wyborczej ;-) Ale fakt - Dom Partii jest ładny,
                    nawet bardzo. Tak samo jak budynek Banku BPH przy Rynku Kościuszki, też socreal.
              • duch_zenona Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:48
                Może przydałoby się narzucić jakieś rozwiązania architektoniczne przynajmniej
                dla 3-4 fragmentów ulic? Np część sienkiewicza, rynek kościuszki, kilińskiego,
                lipowa, suraska i początek mickiewicza?
                • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:49
                  Widzisz, wszyscy (albo większość) na tym forum wiedzą, że przydałoby się to
                  zrobić. Problem jest taki, że nie wiedzą tego odpowiednie władze :)
                  • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:53
                    Przykład ladnego budynku, który by się nieźle wkomponował w otoczenie archiwum
                    to moim zdaniem hotel Branicki.
                • kamilar Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:51
                  Z tego co pamietam to jest w Białymstoku kilka stref, które są chronione przez
                  "cudami" architektury. Ale chyba tylko na papierze:(
            • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 21:01
              Plusem inwestycji Społem jest remont Astorii. Mam nadzieję, że chociaż tego nie
              spaprają...
      • nekroskop88 Re: białostocka architektura 06.05.06, 16:14
        A to ta upiększona kamienica przy Warszawskiej...
        img56.imageshack.us/img56/2391/wq47ky.jpg
        • duch_zenona Re: białostocka architektura 06.05.06, 16:31
          Mi się nawet podoba
      • nekroskop88 Re: białostocka architektura 07.05.06, 22:34
        > Kiedyś było coś takiego, jak białostocka szkola murarska, czyli budowle z
        żółte
        > j
        > i czerwonej cegły:

Jest taka piękna kamienica przy Biedronce przy ul. Wyszyńskiego. Nie wiem czy
        to budowla białostockiej szkoły murarskiej, ale jest bardzo ładna. Czy ma ktoś
        jej fotkę? :)
    • morpha.fario Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:50
      jest coś takiego jak Ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i
      zagospodarowaniu przestrzennym, Ustawa Prawo budowlane plus akty wykonawcze do
      obu

wprawdzie zbyt szczegółowo nie określają paramterów arcitektonicznych, niemniej
      wystarczająco, aby przy dobrej woli gmin nie powstawały potworki
      architektoniczne/budowlane (bo właśnie gminy i starostwa tu decydują)
      • duch_zenona Re: białostocka architektura 05.05.06, 20:58
        Być może obecne przepisy są zbyt płynne i wszystko zależy od interpretacji
        urzędników. Gdyby te przepisy uściślić i jasno określić np wysokość nowych
        budynków, kształt dachu, niekiedy kolor dachu, itd to może by pomogło?
        • morpha.fario Re: białostocka architektura 05.05.06, 21:06
          wysokość i kształt (nachylenie) dachu już można określać w planach
          przestrzennego zagospodarowania;
          można, ale przymusu nie ma; rzeczywiście więc owe przepisy zachwyacające nie
          są, a z ich obecnym egzekwowaniem jest jeszcze gorzej (plany zagospodarowania
          przestrzennego, warunki zabudowy i zagospodarowania terenu itd.)
    • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 21:08
      A jak Wam się podobają projekty galerii handlowych? Mnie jakoś żaden nie
      zachwyca... ;-)
      • nekroskop88 Re: białostocka architektura 05.05.06, 21:17
        Projekty Alfa Centrum, Centrum Kopernik, Galerii Jagiellonia
        www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=7831713&postcount=534

Focus Park
        www.parkridge.pl/pl/index.php-menu=projekty&m=1&co=4.htm

Galeria Biała
        www.tk-development.com/Default.aspx?ID=134&M=Shop&PID=153&ProductID=172
        • raeb Re: białostocka architektura 05.05.06, 21:25
          Kiedyś widziałem w jakimś programie (coś w stylu "Sprawa dla reportera")
          podobny problem w Krakowie, ktoś wykupił kamienicę w ciągu podobnych i
          postanowił zwiększyć jej powierzchnię dostawiając kilka pięter, pozwolenia na
          dokończenie budowy (bo budowa zaczeła się bez pozwolenia) nie dostał pomimo
          tego, że jego projekt dobudowy chyba dwóch pięter był utrzymany w stylu całej
          kamienicy.
          Co do projektów galerii jakie mają powstać w naszym mieście, to uważam, że
          akurat w tych miejscach w jakich mają zostać one wybudowane to mogą one tylko
          uporządkować wizerunek miasta, a przez to, że są budowlami o dość pokaźnych
          wymiarach to one będą narzucać styl danego terenu i dobrze, bo budynków
          nowoczesnych też u nas barkuje.
          • duch_zenona Re: białostocka architektura 07.05.06, 04:20
            A co z budownictwem indywidualnym? Czy istnieje podlaska szkoła architektury?.

Byłem małym dzieckiem, ale pamiętam, że kiedyś na Bema stało kilka ładnych
            architektonicznie drewnianych piętrowych domków. Ciężko jednak mi przypomieć
            kształt, szczegóły.

Czy nowo budowane domy muszą być pomieszane stylistycznie i bezgustowne w swym
            pseudoprzepychu?
            • kamilar Re: białostocka architektura 07.05.06, 10:05
              duch_zenona napisał:

> A co z budownictwem indywidualnym? Czy istnieje podlaska szkoła architektury?.

Kiedyś czytałem o budynku muzeum Alfonsa Karnego, że łączy cechy budownictwa
              regionalnego z kurortem szwajcarskim. Wystarczy, ze dowiesz się, ktore są
              regionalne a które szwajcarskie i bedziesz wiedział:)
              • dean84 Re: białostocka architektura 07.05.06, 10:36
                jeju faktycznie porazka
                • Gość: idzikczortu Re: białostocka architektura IP: *.cable.mindspring.com 07.05.06, 18:16
                  Tyle tu watkow w tym "blogu", ze sie pogubilem w rozwazaniu priorytetow przed
                  wlaczeniem sie do dyskusji.
                  Postanowilem zajac sie jednym: a mianowicie propozycja przebudowy PSS przy
                  Rynku Kosciuszki. Zaskoczony jestem jednoglosnym potepieniem i stylu i
                  gabarytow tego budynku. Swiadczy to, moim zdaniem, o daleko szerszym rozeznaniu
                  w trendach wspolczesnej architektury tutejszych forumowiczow anizeli to jest
                  udzialem "specjalisty" w zawodzie tj., architekta ktory to dzielo zaprojektowal.
                  Przeciez patrzac na zdjecie "za-link-owane" tutaj przez jednego z dyskutantow,
                  kazdy widzi jak wyjatkowo harmonijnym jest ten kawalek pierzei starego rynku
                  dzieki historycznym budynkom duzej klasy, niegdys, tak pieczolowicie
                  odbudowywanych.
                  Slowem, na tle duzego korpusu neogotyckiego kosciola - finezyjne linie bogatych
                  barokowych detali swobodnie "przeskakujace" ze starego kosciolka poprzez
                  kolejne budyneczki (tak jak to widzieli niegdys w XVIII-tym wieku budowniczowie
                  Branickich), az po klasycyzujacy, narozny budynek "Astorii".
                  A tu, niczym piesc do nosa, budynidlo, niczym ow "Straszny Dwor" Moniuszki;
                  ani toto w skali do dawnej pierzei, ani toto w kontekscie do pieknej
                  historycznej architektury otoczenia ani tez nie ma zadnego odniesienia do
                  sasiadujacych, bogatych w forme, pelne cieplych kolorytow - nachylonych
                  plaszczyzn dachow.
                  Gdzie byl konserwator zabytkow, a gdzie byl architekt miejski?
                  Co innego isc "na calosc" z owa architektoniczna "licentia poetica", gdzies tam
                  w miescie a co innego pakowac cos takiego w tak newralgicznym miejscu.
                  To, co pokazano na zdjeciu, jest tak odmienne od historycznie cennego
                  otoczenia, iz bedzie odbierane niczym strup na twarzy Bialegostoku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka