21.05.06, 14:28
Moje pytanie dotyczy cerkwii w Gródku dlaczego nie ma juz liturgii o godzinie
8 i od kiedy sie płaci po 5 zł. miesiecznie od domu na chór.Jak to baciuszka
powiedział za to ze tak ładnie nam spiewa.I czy to jest konieczne.Dziekuje za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • deni8 Re: Cerkiew. 21.05.06, 20:07
      5 zł się płaci nie na chór tylko na utrzymanie cerkwi w porządku(czystości) na
      kwiaty które są zmieniane co pewien czas , a także między innymi na opłaty za
      światło. Uważam iż kto nie ma takiej potrzeby może niedawać tych 5 zł, ale
      myślę że każdy powinien poczówać się do obowiązku dania 5 zł bo z nieba
      niepadają pieniadzę a za coś trzeba to utrzymywać.
      • wierka7 Re: Cerkiew. 22.05.06, 08:46
        Wczoraj byłam i słyszałam ze baciuszka Ostapczuk mówił ze po 5 zł. na chór za
        to ze tak ładnie nam spiewaja.Zeby ktos tak powiedział np. na Gródku to nie
        uwiezyłabym.Nic nie wspominał o porzadku w cerkwi i stad moje pytanie.
    • and5 Re: Cerkiew. 22.05.06, 13:56
      Czyżby nie wystarczało na to wszystko z tacy?? Gdzie idą w takim razie pieniądze
      z pogrzebów, ślubów?? Widac jeszce mało, trzeba kolejny podatek wymyślec.
      • ja9949 Re: Cerkiew. 23.05.06, 14:26
        Jakos nie tak dawno bylismy w cerkwi bo mielismy panichide za zmarłych to
        trzeba było nie dosc ze dla baciuszki zapłacic 100zł(wg.cennika bo tak za
        roczną sie bierze a nastepne rocznice ile kto da (50 zł))to jeszcze dla chóru
        10zł.Przyszły dwie starsze panie zaspiewały(chór).
    • lock2007 Re: Cerkiew. 27.05.06, 21:18
      Jestem oburzona tym co napisała niejaka Wierka.Zgadza się prawosławni w naszej
      parafii powinni(oczywiście w miare możliwości każdego) wpłacić 5zł
      miesięcznie,za które tak jak już poinformował deni8 kupowane są kwiaty i
      wszystkie niezbędne rzeczy.To,że o.Mikołaj powiedział ,,na chór ,który ładnie
      śpiewa" znaczy tylko i wyłącznie,że chciał jedynie zażartować i zpewnaścią
      większość właśnie tak to odebrała(oprócz tych,którzy łapią sensacje-ale nie mi
      ich osądzać).Myślę,że dla gródeckiej społeczności bardzo trudno dogodzić...
      • wierka7 Re: Cerkiew. 28.05.06, 12:53
        Niewiem co cie tak oburzyło!Poprostu spytałam po co te pieniądze i na jaki
        cel.Oczywiscie wpłaciłam juz za cały rok 60zl. bo w przeciwienstwie do
        niektórych nie chodze co tydzien do cerkwii.Aha NIE SZUKAM
        SENSACJI.Pozdrawiam .
        • stefan.bialystok Re: Cerkiew. 30.05.06, 09:46
          To raczej haracz niż datek. Może Wasz baciuszka ma coś wspólnego z Rydzykiem? Podobne praktyki.
          • deni8 Re: Cerkiew. 30.05.06, 21:05
            stefan jak nie wiesz to się lepiej nie udzielaj,

co to za porównanie do Rydzyka !!!

spójż najpierw na siebie, a nie opisujesz, czy porównujesz kogoś
            • stefan.bialystok Re: Cerkiew. 01.06.06, 11:53
              Ja nie daję klechom, bo nie chodzę do kościoła. Dwa tygodnie temu nawróciłem się, byłem ateistą.
              • elmerrr Re: Cerkiew. 02.07.06, 16:08
                Jeszcze nie widziałem większej pazery jak rudy!!! Jemu jak zwykle za mało, a te
                5zł to nie na chór(dla nich nie płacą), na sprzataczke może, ale pracodawca sam
                powinien płacić!!! A gdzie pieniądze z tac i innych zródeł ? Może zbiera na
                nowego MESIA ?
                • wjakimcelu Re: Cerkiew. 02.07.06, 22:04
                  Zgodzę się z przed mówcą gdzie idą w takim razie pieniądze z pogrzebów?
                  • and5 Re: Cerkiew. 02.07.06, 23:08
                    wjakimcelu napisał:

> Zgodzę się z przed mówcą gdzie idą w takim razie pieniądze z pogrzebów?

Heh, to jedna z tych niewyjaśnionych tajemnic wszechswiata:]
                    • wjakimcelu Re: Cerkiew. 02.07.06, 23:36
                      wszech"popa" ;-)
    • lock2007 Re: Cerkiew. 04.07.06, 23:13
      tematy na forum stają się coraz bardziej drażliwe i pozbawione etyki.Publiczne
      wyrażanie swoich opinii z wymienianiem nazwisk to chyba mało kulturalne?!
      Przeraża mnie mentalność ludzi....Spójrzcie na siebie, na sąsiadów, mieszkańców
      Gródka...Czy naprawdę wszystkim się tak źle powodzi,a jedenie księża mają
      dobrze?Fakt sytuacja w Gródku najlepsza nie jest-bezrobocie to b.duży
      problem.Pojawia sie problem tac-A z czego ma wyżywic rodzinę batiuszka?On
      pensji co miesiąc nie otrzymuje.A i samochody w naszym miasteczku mają dużo
      lepsze...A skoro uważacie,że życie "na parafii"jest takie doskonałe to
      wysyłajcie synów do seminarium-wtedy i wam odbrze będzie.
      • and5 Re: Cerkiew. 05.07.06, 00:18
        Pensji nie otrzymuje co miesiąc - otrzymuje częściej;). Z czego ma wyżywic? Z
        pogrzebów, ślubów, chrzcin, rocznic po zmarłych, z chodzenia po kolendzie,.....
        o ile wiem to też pobiera pensję ze szkoły za naukę religii.

Mnie to w sumie mało obchodzi czy on pobiera te opłaty czy nie. Ja mu nie płacę
        i nigdy nie będę. JEstem antyklerykalny, chociaż z drugiej strony uważam że
        batiuszka Michalczuk jest w porządku:)
        • stefan.bialystok Re: Cerkiew. 05.07.06, 13:24
          I dobrze robisz and. Ja klechy nie wpuszczam do moich zacnych drzwi.
          • deni8 Re: Cerkiew. 06.07.06, 22:53
            niewpuszczasz bo deb... jesteś a twoje wypowiedźi są irytujące tyle co do
            twojej osoby.
            • stefan.bialystok Re: Cerkiew. 07.07.06, 09:28
              Ja nie wpuszczam z pewnej przyczyny - nie mam zamiaru oddawać stówy na klesze luksusy.
          • deni8 Re: Cerkiew. 06.07.06, 23:04
            wieczne narzekanie, widać coś w sobie mają ludzie z Gródka że im się nigdy nic
            nie podoba niewspominając o cerkwi czy kościele i niezmieni się to chyba
            jeszcze długo. A co do tematów religijnych to u nas na podlasiu jest najgorsza
            tolerancja religijna itp. w zachodniej polsce jest to inaczej odbierane, gdzie
            katolicy pomagają prawosławnym i robią to z wielką życzliwością, a u nas tylko
            słuchanie radia Maryja np.we wsi Wiejki, Podozierany czy Waliły Stacja tak to
            już jest i się niezmieni jeszcze przed długi okres czasu
            • primak Re: Cerkiew. 07.07.06, 08:34
              Deni8 jesteś trochę nieobiektywny. Sam zobacz jaką kolejność obrałeś - "katolicy
              pomagają prawosławnym". Katolicy akurat tutaj są więcej niż mniejszością.
              Doskonale wiesz, że Prawosławie przynajmniej tutaj to bardzo epatowana religia i
              z jakąś wręcz pogardą w głosie słychać "a katolik". Nie będę wymieniał z
              nazwiska, ale sam wiesz kto stawia taką granicę pomiędzy jednymi i drugimi - a w
              sumie to my jesteśmy "jedni".
              • deni8 Re: Cerkiew. 07.07.06, 17:38
                taką poprzeczkę pomiędzy dwiema religiami stawiał między innymi ks. Sadowkski
                który był do niedawna księdzem w naszej miejscowości
            • and5 Re: Cerkiew. 07.07.06, 21:22
              deni8 napisał:

a u nas tylko
              > słuchanie radia Maryja np.we wsi Wiejki, Podozierany czy Waliły Stacja tak to
              > już jest i się niezmieni jeszcze przed długi okres czasu

Nie słucham RM;)
              • wiochmen1 Re: Cerkiew. 07.07.06, 23:33
                proponuje zakonczyc ten bezsensowny spor ..
                • elmerrr Re: Cerkiew. 08.07.06, 12:43
                  Nie wiem jak Wy ale ja z popem nawet 2 słów nie zamienaiłem jak chodził świecić
                  chaty, zawsze do garażu szłem coś robić ćeby nie gadał czemu do cerwki nie
                  chodze. Nie czuję takiej potrzeby, lecz era klechów się kończy bo stare
                  pokolenie kiedyś wymrze :(, a z mego doświadczenia młodzież nie chodzi bo nie
                  mają takiej potrzeby (i kaski nie bedzie), no ale są wyjątki, jkieś wymóżdzeńcy
                  że chodzą :)
                  • and5 Re: Cerkiew. 08.07.06, 15:32
                    Raczej tak szybko się nie skończy. U nas, a także w Polsce jest bardzo silne
                    przywiązanie do tradycji, a wiara odgrywa ważną rolę. widac już oznaki tego co
                    się dzieje w Europie Zachodniej gdzie kościoły i inne świątynie świecą pustkami
                    lecz nie w takim stopniu.
                    • elmerrr Re: Cerkiew. 09.07.06, 11:57
                      Na "zachodzie" kościoły odgrywają role zabytków, a u nas zamiast remontować
                      drogi to nowe rakiety(kościoły) stawiają.
                  • don_marton Re: Cerkiew. 23.07.06, 19:03
                    elmerrr, żałosny jestes i prostacki! co ze swoim życiem robisz Tewoj prywatny
                    interes, ale żeby innych obrażać to prawa do tego nie masz!!! nazywać
                    kogoś "wymóżdżeńcem" to niesprawiedliwe!!! Jesli nie czujesz potrzeby chodzenia
                    do cerkwi, rozmawiania z baciuszka to sprawa twojego sumienia, ale widac ze
                    patrzysz na wszystko z boku, nie wiesz jak jest naprawde i siedzac sobie w
                    garazu wymyslasz niestworzone historie, niepoparte rzadnymi faktami! Mam wielka
                    prosbe, zachowaj swoja wybujala wyobraznie dla siebie! Zrobisz tym wielka
                    przysluge wszystkim!
    • and5 Re: Cerkiew. 09.07.06, 12:42
      A u nas nie odgrywają roli zabytków?
      • elmerrr Re: Cerkiew. 10.07.06, 10:34
        Niestety nie, to jest miejsce do płacenie haraczy :D
        • wjakimcelu Re: Cerkiew. 10.07.06, 15:54
          Zabytek a robi złote kopuły? ;/
          • elmerrr Re: Cerkiew. 11.07.06, 16:29
            Bo lubi z ludzi kaske ściągać....:/
            • and5 Re: Cerkiew. 11.07.06, 22:25
              A czy nie jest tak, że pieniądze na remont cerkwi są z dotacji ministerialnych???
              • elmerrr Re: Cerkiew. 12.07.06, 13:03
                Chyba żartujesz, to po co chodziłi brał od rodziny raz 200zł, a drugi raz
                100zł. To nie z dotacji tylko od mieszkańców, a ode mnie i tak c**j co dostał :D
                • deni8 Re: Cerkiew. 12.07.06, 20:15
                  i nikt niezbiednieje jak nie dasz elmerrr tych pieniędzy a obaczysz że w
                  przyszłości spotka jeszcze ciebie coś bardzo przykrego za twoje besz.....
                  gadanie bo jakbys dal to bys niezbiednial a cerkiew by się niewzbogaciła więc
                  bez łaski .
                  • elmerrr Re: Cerkiew. 12.07.06, 22:56
                    Wolał bym dać na biedne dzieci, byś chociaż skorzystał, a złote kopuły to
                    nikomu nie potrzebne, tak samo dzwony.
                    • wjakimcelu Re: Cerkiew. 12.07.06, 22:57
                      Dokładnie zgodzę się, po co złote kopuły? No po co? Nie lepiej dać na jakiś dom
                      dziecka?
                      • deni8 Re: Cerkiew. 12.07.06, 23:57
                        już raptem dobra duszycza w was się odezwała, w urzędach giną miliony złotych
                        rozkradają , państwo daje stypendia dla młodzieży z Białorusi zamiast zająć się
                        swoimi dziećmi które są naprawdę w potrzebie, po co wybieraliśmy takiego
                        prezydenta ? No po co? jak się przyszło obciąć z kancelarii prezydenta 8 mln zł
                        na utrzymanie to co ? niepozwolił bo mało mu . a w polsce tyle ludzi głoduje
                        niemówiąc o dzieciach zyją za marne 700 zł wypłaty i jakoś starcza a wy
                        zajmujecie się taką sprawa jak złote kopóły i jeszcze narzekacie, zacznijcie
                        narzekać najpierw od góry a potem przejdźcie do dołu ale to jest POLSKA -
                        państwo (k.........)
                        • elmerrr Re: Cerkiew. 13.07.06, 00:12
                          A wiesz gdzie ja tą POLASKE wielką mam............własnie tam (|). To wszystko
                          jest i tak nie potrzebne te złote dzwony i kopuły, mi ta cała cerkiew wisi,
                          najgorzej że babke ma świetojeb***wą, co na wszystko płaci :/
                          • and5 Re: Cerkiew. 13.07.06, 11:12
                            Idąc twoim myśleniem to najlepiej byłoby wszystko zburzyc i zaorac. Mi tam
                            podoba sie ze cerkeiw odnowią
                            • elmerrr Re: Cerkiew. 14.07.06, 01:32
                              To ja też sobie odnowie chate kosztem mieszkańców.
                              • wiochmen1 Re: Cerkiew. 14.07.06, 13:59
                                elmerrr napisał:

> To ja też sobie odnowie chate kosztem mieszkańców.

buhehehe lol lol lol ja też tak chcę :P
                                • ko27 Re: Cerkiew. 14.07.06, 19:27
                                  LISTA BENEFICJENTÓW W ROZBICIU NA PROGRAMY OPERACYJNE - Dotacje w Programach
                                  Operacyjnych Ministerstwa Kultury - wygenerowano: 24-08-2005 12:54:34

Program operacyjny: Dziedzictwo kulturowe
                                  (...)
                                  75. Parafia Kościoła Prawosławnego p.w. Narodzenia NMP w Gródku Gródek, cerkiew
                                  Narodzenia NMP: wymiana pokrycia dachu i obróbek blacharskich, remont elewacji
                                  100.000,00

Źródło:
                                  www.mk.gov.pl/docs/beneficjenci050824.php
                                  • and5 Re: Cerkiew. 14.07.06, 19:56
                                    A nie mówiłem....
                                    • elmerrr Re: Cerkiew. 14.07.06, 22:21
                                      To po co zbierała ta pazeta o ludzi, bo całe życie jemu mało, jeszcze nam
                                      złotych dachów brakowało.
                                      • deni8 Re: Cerkiew. 14.07.06, 22:30
                                        widzę elmerrr że nierozumiesz i głupio odpisujesz tak jakbyś był debilem bez
                                        szkoły, twoje wypowiedzi są żałosne - ja wstydziłbym się pisać na tym forum
                                        coś takiego jak ty ,
                                  • and5 Re: Cerkiew. 14.07.06, 23:21
                                    Elmerr przeczytaj dokładnie o co tu chodzi. Nie wspiera się tu konkretnych osób,
                                    a tylko DZIEDZICTWO KULTUROWE. A to nie jest jeden pop, a całe wieki spuścizny
                                    prawosławnej na tych terenach. Mam wrażenie, że gdyby cerkiew się waliła to
                                    Tobie też to nie pasowałoby. I tak źle i tak nie dobrze....
                                    • szop.pracz Re: Cerkiew. 15.07.06, 08:32
                                      and5 napisał:

> Elmerr przeczytaj dokładnie o co tu chodzi. Nie wspiera się tu konkretnych osób
                                      > ,
                                      > a tylko DZIEDZICTWO KULTUROWE. A to nie jest jeden pop, a całe wieki spuścizny
                                      > prawosławnej na tych terenach. Mam wrażenie, że gdyby cerkiew się waliła to
                                      > Tobie też to nie pasowałoby. I tak źle i tak nie dobrze....

Pazerność, chciwość, znieczulica na biedę ludzką to też "dziedzictwo kulturowe"?
                                      • and5 Re: Cerkiew. 15.07.06, 11:23
                                        Chyba wszyscy wiedzą kogo masz na myśli:). Czyli uważasz tę osobę za swoiste
                                        dziedzictwo kulturowe:) NIe mylmy pojęc. Wątpię, aby Rząd zdecydował się wsparc
                                        taką słuszną sumką tylko naszego pasterza, któy prowadzi swoje zbłąkane
                                        owieczki. A to, że cerkeiw dostała dotacje to chyba dobrze???
                                        • ko27 Re: Cerkiew. 15.07.06, 11:57
                                          Dotację dostaje sie na jasno określony w projekcie cel: tu: remont elewacji
                                          itd.... nie dostaje jej zadna prywatna osoba, tylko instytucja i nie moze jej
                                          wydac zgodnie z jakimś widzimisię, tylko zgodnie z umową podpisaną z
                                          dotacjodawcą, a która ma jasno określony budżet i dużo walki (biurokracyjnej)
                                          trzeba, zeby go zmienić a udać się może tylko wtedy gdy eksperci MK uznają, że
                                          taka jest konieczność i jest to zgodne z celami programu.
                                          Poza tym: najczęściej nie otrzymuje się 100% poniesionych kosztów, nalezy mieć
                                          tzw. "wkład własny" (który może być rózny w zależności od programu i w dodatku
                                          często w projektach piszący starają się wykazać jak największy - a potem nie
                                          wyrabiają się). Rożne programy mają określone różne minima wkładu własnego
                                          (np.: unijne inwestycyjne najczęściej ok. 25% - ale to nie reguła). MK nie
                                          określa wkładu własnego, a więc podejrzewam, że im więcej tym lepiej oceniony
                                          wniosek.
                                          No i bardzo często bywa tak, że najpierw się wykłada pieniądze - a potem się
                                          dopiero otrzymuje ich zwrot (i to o ile się je wydało zgodnie z projektem-
                                          czyli jak się podoba dotacjodawcy)-(nie mam pojecia jak jest z tym projektem)

Zob.
                                          www.mk.gov.pl/website/index.jsp?catId=320 - omowienie programu
                                          Dziedzictwo Kulturowe, szczeg. priorytet 1. pkt.5. f.
                                        • stefan.bialystok Re: Cerkiew. 15.07.06, 17:28
                                          Klechy to nie bogowie. Nie muszą dostawać dotacji.
                                          • elmerrr Re: Cerkiew. 15.07.06, 19:54
                                            Dokładnie klechy to zwykli ludzie, tacy jak My.

A jak cerkiew by się burzyła to bym nie płakał.

dani8 a Ty penie na bladztwo(bradztwo) chodzisz że tak bronisz tego całego
                                            cyrku, a debila to se w rodzinnie poszukaj :)
                                            • don_marton Re: Cerkiew. 23.07.06, 19:20
                                              a i jeszcze jedno,
                                              widze ze wagarowales na języku polskim bo "bradztwo" pisze sie przez "c" >>
                                              bractwo a "mondre" pisze sie przez "ą" >> mądre ;)
                                          • and5 Re: Cerkiew. 15.07.06, 22:17
                                            Widac niektórym wszystko trzeba ręcznie tłumaczyc i to dużymi literami
                                            • shaggy6 Re: Cerkiew. 16.07.06, 02:09
                                              a nie lepiej zeby oba koscioly po prostu sie polaczyly? nie bedzie glupich
                                              podzialow, klotni i wytykan palcami. przeciez Bog jest jeden:)
                                              • elmerrr Re: Cerkiew. 16.07.06, 08:46
                                                Tak poprosze dużymi literami z której strony to jest mondre ?
                                                • deni8 Re: Cerkiew. 16.07.06, 18:47
                                                  nieprzypuszczałem że kolega z jednej ulicy jest tak wrogo nastawaiony do cerkwi
                                                  i tego wszystkiego a to że chodzę na bractwo to moja i każdego innego
                                                  indywidualna sprawa.
                                                  • elmerrr Re: Cerkiew. 18.07.06, 12:29
                                                    ta wrogość to rodzinne u mnie ( mam to po ojcu ) :D i także to jest to jest
                                                    inwidualna sprawa każdego :)
                                                  • szop.pracz Re: Cerkiew. 22.07.06, 18:50
                                                    Mi się wydaje, że nie chodzi tu tylko o cerkiew, kościół bo to jest sprawa głęboko kulturowa a wiara daje jakąś nadzieję, nie tylko w boga! Ale kurestwem jest to, że całośc kleru, duchowieństwa w polsce jest traktowane jak święte krowy którym wszystko wolno! Nawet od lustracji się wykręcili! To jest OK!?
                                • don_marton Re: Cerkiew. 23.07.06, 19:10
                                  wiochmen1 napisał:

> elmerrr napisał:
                                  >
                                  > > To ja też sobie odnowie chate kosztem mieszkańców.
                                  >
                                  > buhehehe lol lol lol ja też tak chcę :P

cerkiew to nie dom baciuszki a Boga (jakbys nie uwazal na religii) i jej remont
                                  to sprawa nas wszystkich a baciuszka jest tylko tym, ktory jest odpowiedzialny
                                  za to zeby nie popadala w ruine!
                                  • wjakimcelu Re: Cerkiew. 23.07.06, 23:19
                                    A co jak nie były złote kopuły to sypała się? A mało to takich stoi walących
                                    się i jakoś se radzą. Jeżeli człowiek chce naprawde się pomodlić to może to
                                    zrobić i w "szopie". A kolejny bez sens to ten poje... język. Idziesz do tej
                                    cerkwii i nic nie rozmumiesz;/ to dopiero joke.
                                    • elmerrr Re: Cerkiew. 24.07.06, 08:22
                                      Dokładnie, najważniejsza jest wiara, a pomodlić się możemy w domu, a nie w
                                      cyrku.
                                    • and5 Re: Cerkiew. 24.07.06, 13:27
                                      "wjakimcelu" nie pierdol głupot bo nie chce się już tego słuchac. Jak odnawiali
                                      elewację kościoła, kładli polbruk, a teraz stawiano nowy płocik, kładziono
                                      asfalcik to nikt o nic nie pyta skąd są na to pieniądze. Oczywiście ksiądz
                                      wyłożył wszystko ze swojej skarpety
                                      • stefan.bialystok Re: Cerkiew. 24.07.06, 13:48
                                        Klechy są bogate, to ich stać!
                                        • shibby1 Re: Cerkiew. 24.07.06, 20:34
                                          Kiedys znajomy powiedzial ze woli sie pomodlic w domu w spokoju jak ma potrzebe i nie tylko ( w koncu BOG jest wszedzie).Ja rowniez wole sie pomodlic w domu a nie isc do "domu bozego" i tylko sluchac szeptow starszych kobiet(plotek ktore powstaja nawet tam na miejscu) i nawolywan dajcie na tace jakby to bylo obowiazkiem...
                                          • szop.pracz Re: Cerkiew. 25.07.06, 07:29
                                            Czasmi warto tam zajść i zobaczyć kto jest fałszywcem, zakłamańcem komu nie należy ufać i kto myśli tylko o własnej dupie! Takich łatwo rozpoznać sami księdzu włażą w oczy! Wierzę w boga ale wierzę po swojemu i dla siebie, pomodlić się moge wszędzie bo bóg też jest wszędzie, ale wydaje mi się, że w domu bożym jest go coraz mniej bo przychodzi tam coraz więcej niewierzących!
                                      • wjakimcelu Re: Cerkiew. 25.07.06, 07:59
                                        To ty mi tu nie pierdol głupot, idziesz do cerkwii i zacznie nawijać, że trzeba
                                        wpłacić na to na tamto. Czy to jest czyjś obowiązek? Między innymi chodzi
                                        o "kopuły". Te kopuły i dzwony "new" kosztowały może tyle co remont tego
                                        kościoła.
                                        • and5 Re: Cerkiew. 25.07.06, 10:06
                                          To powiedz mi wszechwiedzący skąd kościół wziął na to wszystko kasę? Myślisz że
                                          gmina tam nie dokładała się? Jeżeli nie podoba ci dawanie na tacę to po jakiego
                                          grzyba dajesz? Ktoś zmusza cię?
                                          • paraskiewa Re: Cerkiew. 25.07.06, 10:56
                                            bzdury wypisujecie... Jesteście rozżalonymi zazdrośnikami, którzy zamiast robić
                                            coś pożytecznego wypisują swoje żale. Mądrale, anonimowy to każdy mądry. stań
                                            na środku Gródka i wtedy wykrzycz swoje racje.
                                          • wjakimcelu Re: Cerkiew. 25.07.06, 16:39
                                            Chyba do tego służy forum, aby wymieniać swoje własne poglądy i masz prawo się
                                            z tym nie zgadzać co pisze.
                                            • don_marton Re: Cerkiew. 25.07.06, 18:38
                                              ten co najwiecej krzyczy, niech sie ujawni. Masz tyle odwagi rzucac takie
                                              bzdury na forum to badz odwazny powiedziec to w twarz. Ktos juz tu pisal o
                                              swojej odwadze - jakto do garazu sie chowa, za to na forum pierwszy najbadziej
                                              dobitne komentarze zostawia.
                                              • elmerrr Re: Cerkiew. 26.07.06, 08:04
                                                Na Gródku nie będę krzyczał, bo i tak nikt nie będzie słuchał 50% osób będą
                                                pić, a druga połowa pójdą sie modlic i dawac pieniądze na głupoty !!!
                                                • don_marton Re: Cerkiew. 26.07.06, 10:17
                                                  Widac, ze skoro ty sie nie pojdziesz modlic a juz na pewno nie bedziesz dawal
                                                  kasy na "glupoty" to znaczy ze pojdziesz pic! Godne pochwaly! tak wlasnie
                                                  trzeba zyc.

ps. te wnioski wynikly z tego ze podzieliles Grodek na polowe i niestety nie ma
                                                  trzeciej polowy, wiec ty ze swoja skromna osoba musisz sie w ktorejs znalezc.
                                                  • elmerrr Re: Cerkiew. 26.07.06, 19:32
                                                    No i mówi się TRUDNO :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka