Dodaj do ulubionych

Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!!

IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 12:37
Jestem jedną z sześciu kobiet z podyplomowego studium na UwB. Dziś po 4
miesiącach nauki p.kierownik poinformował nas, że rozwiązuje nasz kierunek.
Do skończenia pozostało 5 miesięcy. Wszystkie z nas muszą owy kierunek
skończyć do czerwca tego roku-jest to warunek podjęcia lub kontynuowania od
września pracy. Teraz nie mamy zastępczej alternatywy. Na innej uczelni
możemy naukę rozpocząć od października! Co sądzicie o tym BURDELU? Czy można
po takim czasie odwołać kierunek? Czy w tym kraju młodych-dorosłych ludzi
zawsze będzie się traktować jak dzieci!!! Może ktoś jest w stanie
podpowiedzieć nam co dalej...?Lub podtrzymać nas na duchu! My tego tematu nie
zostawimy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Adas Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.piasta.pl 18.01.03, 12:58
      popieram ze w naszym polskim szkolnictwie zawsze był burdel.
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 13:05
        Święte słowa Adasiu- z tym się każdy chyba zgodzi!!!:)
    • Gość: Ewka Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 13:41
      Popieram to co napisałas.Nie zdziwiło mnie to wogole,gdyz nasze szkolnictwo
      jest do....Wydawac by sie mogło ze jest to szkolnictwo wyzsze i powinno sie
      traktowac ludzi z wieksza kulturą.W koncu są to studia pedagogiczne, w których
      naczelną wartoscią jest człowiek.Jestem z Białegostoku, i znam ten cały bajzel
      na Świerkowej.Pomóc Ci za bardzo nie moge, jednak mam nadzieje ze odezwie sie
      do Ciebie ktos kompetentny- jakis prawnik, czy ktos z oswiaty.Powodzenia.
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 22.01.03, 11:08
        Odpisuję dopiero-za co przepraszam- w tym całym zamieszaniu umknęła mi twoja
        wypowiedź-masz rację-znalazły się osoby które mam nadzieję pomogą nam do końca.
        Wielkie dzięki!
    • Gość: wujek Do rektora UwB IP: router:* / 10.102.3.* 18.01.03, 14:08
      Gość portalu: Nadja napisał(a):

> Jestem jedną z sześciu kobiet z podyplomowego studium na UwB. Dziś po 4
      > miesiącach nauki p.kierownik poinformował nas, że rozwiązuje nasz kierunek.
      > Do skończenia pozostało 5 miesięcy. Wszystkie z nas muszą owy kierunek
      > skończyć do czerwca tego roku-jest to warunek podjęcia lub kontynuowania od
      > września pracy. Teraz nie mamy zastępczej alternatywy. Na innej uczelni
      > możemy naukę rozpocząć od października! Co sądzicie o tym BURDELU? Czy można
      > po takim czasie odwołać kierunek? Czy w tym kraju młodych-dorosłych ludzi
      > zawsze będzie się traktować jak dzieci!!! Może ktoś jest w stanie
      > podpowiedzieć nam co dalej...?Lub podtrzymać nas na duchu! My tego tematu nie
      > zostawimy!!!

Uważam Pana za człowieka bez honoru. Ci młodzi ludzie płacąc za studia zawarli
      z Panem umowę. Pan ją zerwał. Nie zasługuje Pan na podanie ręki przez uczciwego
      człowieka.

• Gość: Nadja Re: Do rektora UwB IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 14:46
        Gość portalu: wujek napisał(a):

> Gość portalu: Nadja napisał(a):
        >
        > > Jestem jedną z sześciu kobiet z podyplomowego studium na UwB. Dziś po 4
        > > miesiącach nauki p.kierownik poinformował nas, że rozwiązuje nasz kierunek
        > .
        > > Do skończenia pozostało 5 miesięcy. Wszystkie z nas muszą owy kierunek
        > > skończyć do czerwca tego roku-jest to warunek podjęcia lub kontynuowania o
        > d
        > > września pracy. Teraz nie mamy zastępczej alternatywy. Na innej uczelni
        > > możemy naukę rozpocząć od października! Co sądzicie o tym BURDELU? Czy moż
        > na
        > > po takim czasie odwołać kierunek? Czy w tym kraju młodych-dorosłych ludzi
        > > zawsze będzie się traktować jak dzieci!!! Może ktoś jest w stanie
        > > podpowiedzieć nam co dalej...?Lub podtrzymać nas na duchu! My tego tematu
        > nie
        > > zostawimy!!!
        > *****************************************************************
        >
        > Uważam Pana za człowieka bez honoru. Ci młodzi ludzie płacąc za studia
        zawarli
        > z Panem umowę. Pan ją zerwał. Nie zasługuje Pan na podanie ręki przez
        uczciwego
        >
        > człowieka.
        >
        Świete słowa. Pan kierownik podyplomowych kierunków widocznie jest
        nieodpowiednim człowiekiem na tym stanowisku. I pomyśleć że kształcą tutaj
        przyszłych pedagogów.Chyba pora zacząć wychowywać siebie.
      • Gość: Akir Re: Do rektora UwB IP: proxy / 212.160.130.* 29.01.03, 09:16

> Gość portalu: Nadja napisał(a):
        >
        > > Jestem jedną z sześciu kobiet z podyplomowego studium na UwB. Dziś po 4
        > > miesiącach nauki p.kierownik poinformował nas, że rozwiązuje nasz kierunek
        > .
        > > Do skończenia pozostało 5 miesięcy. Wszystkie z nas muszą owy kierunek
        > > skończyć do czerwca tego roku-jest to warunek podjęcia lub kontynuowania o
        > d
        > > września pracy. Teraz nie mamy zastępczej alternatywy. Na innej uczelni
        > > możemy naukę rozpocząć od października! Co sądzicie o tym BURDELU? Czy moż
        > na
        > > po takim czasie odwołać kierunek? Czy w tym kraju młodych-dorosłych ludzi
        > > zawsze będzie się traktować jak dzieci!!! Może ktoś jest w stanie
        > > podpowiedzieć nam co dalej...?Lub podtrzymać nas na duchu! My tego tematu
        > nie
        > > zostawimy!!!
        > *****************************************************************
        >
        > Uważam Pana za człowieka bez honoru. Ci młodzi ludzie płacąc za studia
        zawarli
        > z Panem umowę. Pan ją zerwał. Nie zasługuje Pan na podanie ręki przez
        uczciwego
        >
        > człowieka.
        >

Popieram , jest pan kawał ( czego to się pan domyśl)
    • alex.4 Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! 18.01.03, 14:36
      HHmmm Uniwersytet mieści sie w dawnym KW (część) więc trudno aby tu panował
      pożądek. Te genius loci. Wiecie czym rózni się uniwersytet od domu wariatów? Na
      uniwersytecie są klamki
      :-)
      Pozdr
      • Gość: wujek Polska paranoja, jak zwykle? IP: router:* / 10.102.3.* 18.01.03, 15:27
        Czy to prawda że Ty i Twoje koleżanki mając tytuł mgr z pedagogiki opiek-wych
        nie możecie podjąć pracy w przedszkolu a warunkiem zatrudnienia jest ukończenie
        studiów podyplomowych?
        • Gość: Nadja Re: Polska paranoja, jak zwykle? IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 16:37
          Niestety to prawda.Mała tego.Na Uniwersytecie żaden z proponowanych trzech
          kierunków magisterskich nie uprawnia do pracy w przedszkolu.Czyli chcąc podjąc
          pracę w tej placówce nalezy robic podyplomowe studia.O ile nie narobią znowu
          podobnego bałaganu!
          • Gość: wujek Re: Polska paranoja, jak zwykle? IP: router:* / 10.102.3.* 18.01.03, 17:30

> Niestety to prawda.Mała tego.Na Uniwersytecie żaden z proponowanych trzech
            > kierunków magisterskich nie uprawnia do pracy w przedszkolu.Czyli chcąc
            podjąc
            > pracę w tej placówce nalezy robic podyplomowe studia.O ile nie narobią znowu
            > podobnego bałaganu!

Chyba Mrożek tego by nie wymyślił. W kraju gdzie każdy idiota może zostać
            prezydentem oby tylko miał 35 lat, przedszkolanką nie może zostać mgr
            pedagogiki opiek-wych. Biedna Ty Polsko, jak długo rządzić Tobą będą półgłówki.

• Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 20:04
        Masz rację Alex. Pięć lat studiów magisterskich na Świerkowej i teraz
        podyplomówka-ja doskonale wiem że takiego bałaganu to nie ma na innej uczelni.
        A tak przy okazji świetne porównanie:) Dzięki za poprawienie humoru!!!
        Pozdrawiam!!
    • Gość: wedas Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / *.gazeta.pl 18.01.03, 16:13
      Takie rzeczy mogą sie tylko w Polsce dziać. Widać wszędzie są debile nie
      wyłączając uniwerków. Powinna być jakaś inna forma zastępcza dołączyć do innej
      grupy , nie można zlikwidować bez zagwarantowania nauki w innej grupie o tym
      samym profilu nauki. Może trzeba znaleźć jakiś urząd zajmujący sie kontrolą
      takich uczelni jakiś oddział regionalny trzymający pieczę nad tym wszystkim
      syfem. Jestem z Wami i życzę Wam bardzo pozytywnego załatwienia tej sprawy.
    • Gość: Oszołom z RM Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.03, 17:21
      Żądam surowej kary dla zboczeńców!! Burdelu im się zachcało..
      • Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 18.01.03, 17:39
        Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):

> Żądam surowej kary dla zboczeńców!! Burdelu im się zachcało..

Oszołom, znając Twoje znajości u Rydzyka oraz biskupów może byś pomógł
        dziewczynom. Osobom duchownym rektor chyba nie odmówi?
    • alex.4 Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! 18.01.03, 17:43
      Oszołomie, a ty tylko o jednym! Przeczytaj czego dotyczy post za nim
      zdecydujesz sie go komentować!
    • Gość: Oburzona Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 19:07
      Jestem oburzona zaistniałą sytuacją. Jak można w ten sposób traktować ludzi,
      którzy rozpoczynając ten kierunek wiązali z uzyskanym dyplomem nadzieję na
      przyszłą pracę. Uczelnia, jakoby państwowa, z pewną przeszłością i
      doświadczeniem, która przygotowuje pedagogów do pracy z naszymi dziećmi,powinna
      być bardziej poważna i odpowiedzialna. Gdzie zatem elementarne zasady
      uczciwości i odpowiedzialności. Osoby te zostały bez możliwości kontynuowania
      podjętych studiów. Ktoś powinien ponieść za zaistniałą sytuację konsekwencje.
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 20:10
        Ja też jestem oburzona i załamana decyzją półgłówków ze Świerkowej... Masz
        racje ktoś musi ponieść konsekwencje...Czy uda nam się coś dalej z tym zrobić
        zobaczymy. Potrzebujemy porady prawnej... A tak czy siak to się tak nie
        skończy. Mamy nadzieję że odpowiednie media czy władze zainteresują się tą
        sprawą.
        Oburzona-dzięki za poparcie.Pozdrawiam w swoim i moich koleżanek imieniu!!!
    • Gość: brutt Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.58.136.18.Dial1.Phoenix1.Level3.net 18.01.03, 19:25
      Powiem Wam ze to co przeczytalem wcale mnie nie dziwi i nie zdarza sie tylko w
      Polsce. Dla "pocieszenia" powiem ze taka sam sytuacja jest na ielu uczelniach.
      Jest to zwiazana z obcieciami budzetowymi. Obecnie studiuje w USA i na moim
      uniwersytecie zostalo obcietych 15 kierunkow. Ludzie ktorzy zaczeli tzw.
      graduate studies (studia magisterskie i doktoranckie) pozostali na lodzie
      poniewaz przeprowadzili sie tutaj (Arizona), kupili domy (aby byc prawnymi
      rezydentami, co sie wiaze z nizszym czesnym) i teraz co? Musze sie znow
      przeprowadzac lub zmieniac kierunek. Wspomne ze przeprowadzka sporo kosztuje,
      nie wspominajac o kosztach sprzedazy niedawno zakupionego domu.
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 20:16
        Brutt rzeczywiście twoja sytuacja wydaje się być mało ciekawa. W tym roku byłam
        w NY i wiele mi się tam rzeczy niepodobało. Ale też w wielu kwestiach USA
        uważałam za kraj będący daleko w przodzie przed innymi. I muszę przyznać że
        twoja wypowiedź bardzo mnie zaskoczyła. Nigdy bym nie sądziła że taki bajzel
        jest możliwy w tym kraju. Jestem zszokowana. To kolejny minus ode mnie dla USA.
        A tak przy okazji to ciekawi mnie czy te kierunki likwidowane w USA są na
        uczelniach prywatnych czy państwowych? W Polsce uczelnie państwowe mają
        najwyższy ranking i taka właśnie uczelnia zawiodła nas.
        Mam nadzieję że wszystko Ci się ułoży.
        Powodzenia!!!
        • Gość: brutt Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.157.196.33.Dial1.Phoenix1.Level3.net 19.01.03, 01:38
          Nadjo,
          Uniwersytet jet stanowy (panstwowy), University of Arizona, dlatego wlasnie ma
          klopoty. Jako uniwersytet stanowy liczy w wiekszosci na datki od stanu ktory ma
          ogromna dziure budzetowa. Jak widzicie dzieje sie to nie tylko w Polsce.
          Kierunki likwidowano to: landscape architecture, niektore kierunki na wydziale
          humanities. Jesli ktos jest zainteresowany prosze sprawdzic www.arizona.edu
          Na szczescie moj kierunek (historia sztuki) zostaje.
          • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 21.01.03, 09:47
            Brutt-faktycznie masz ogromne szczęście-my liczymy że coś uda nam się wskurać.
            Będzie wiadomo w ciągu kilku dni. Trzymaj kciuki:) No i życzymy powodzenia w
            studiowaniu. Trzymaj się-pozdrawiamy:)
    • Gość: MuMiN Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 19:52
      Sorry dziewczyny, ale ile byście nie narobiły huku nie wiem w jakich mediach to
      i tak sprawa jak każda afera w Polsce przycichnie i za najpóźniej dwa tygodnie
      nikt oprócz was nie będzie o tym pamiętał. Przy najbliższej rekrutaji studenci
      będą dalej walić dzwiami i oknami na każdy kierunek byle tylko skończyć studia.
      Nikogo nie będzie obchodzić, że 6 osób paru gnojków z tytułem potraktowało jak
      powietrze.
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 18.01.03, 20:20
        Masz rację Mumin-ale wiesz co...my dla siebie pewnie nic nie wywalczymy,ale
        chodzi tu o samą satysfakcję i zadośćuczynienie. Jak uda nam się nagłośnić tę
        sprawę to będziemy mogły z uśmiechem na ustach spojrzeć tym gnojkom z tytułami
        w oczy. Uniwerek białostocki jest dopiero od 6 lat samoistną placówką i przyda
        się jej trochę rozgłosu...
      • Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 19.01.03, 10:10
        Gość portalu: MuMiN napisał(a):

> Sorry dziewczyny, ale ile byście nie narobiły huku nie wiem w jakich mediach
        to
        >
        > i tak sprawa jak każda afera w Polsce przycichnie i za najpóźniej dwa
        tygodnie
        > nikt oprócz was nie będzie o tym pamiętał. Przy najbliższej rekrutaji
        studenci
        > będą dalej walić dzwiami i oknami na każdy kierunek byle tylko skończyć
        studia.
        >
        > Nikogo nie będzie obchodzić, że 6 osób paru gnojków z tytułem potraktowało
        jak
        > powietrze.

Kiedyś w latach 80 tych profesor Beksiak nazywał takich palantów z tytułami
        naukowymi NAUKAWCY
    • Gość: AsIuNiA WaSZ DAuN Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 18.01.03, 21:15
      POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM
      POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM
      POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W
      100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100%
      POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100%POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM
      POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100%POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100%
      POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100% POPIERAM
      POPIERAM POPIERAM POPIERAM W 100%
      JESTESMY Z TOBA!NA BUTY GOSCIA!!!!!!!!!!!!
      • Gość: enigma Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 19.01.03, 11:37
        Droga Nadju,
        radziłabym Ci ochłonąć - wcale nie mówię tego złośliwie, ale szkoda Twoich
        nerwów.
        W dzień wolny od pracy nic nie załatwisz.
        Oprócz kierownika jest jeszcze rektor, dziekan i radcy prawni na Skłodowskiej
        14, a także główny specjalista d/s szkolnictwa wyższego, bardzo mądra kobieta,
        tel, 7-45-70-08. /Pewnie nie będzie zadowolona, że dodamy jej pracy/.
        Droga sądowa to ostateczność - czy zawierałaś jakąś umowę podejmując studia?

Na razie wypij małego drinka i pomyśl, że to jeszcze nie koneic świata.
        Skończyłaś studia, radzisz sobie w pracy, to i z tą sprawą sobie poradzisz.
        Ale DOPIERO od jutra.

Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje
        • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 12:13
          Droga Enigmo! Dziękuje za wskazanie kierunku działania i za numer do życzliwej
          kobiety z ulicy Skłodowskiej, nie wiem kim ona jest dlatego prosze podaj mi jej
          imię,abym wiedziała ze rozmawiam ze wskazaną przez Ciebie osobą-a moze Ty nia
          jestes?? :)
          Musze sprostowac pare faktów.Na dzień dzisiejszy jestem bezrobotnym magistrem.
          Od września miałam podjąć pracę w przedszkolu.Warunkiem było ukończenie owego
          podyplomowego studium w czerwcu tego roku.Niestety dzięki panu kierownikowi ja
          oraz moje koleżanki nie znajdziemy zatrudnienia w tej placówce.
          Umowy z Uniwersytetem żadna z nas nie zawierała.Żadnego typu umów nie zawiera
          sie podejmując płatne studia na Uniwersytecie.Jedynym dowodem świadczącym o tym
          że podjęłyśmy naukę są dowody wpłaty na konto uczelni.
          A co do nerwów to faktycznie ich szkoda.Ale co nam pozostało...narazie sama
          wizja bezrobocia.
          Czekam na kontakt od Ciebie.Pozdrawiam!! :)
          • Gość: enigma Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 19.01.03, 13:52
            Nie jestem pracownikiem UwB.

Pani Elżbieta Pietruczanis jest głównym specjalistą d/s szkolnictwa wyższego,
            przez wiele lat była prawą ręką poprzedniego rektora - teraz nie mamy raczej
            kontaktu, ale jestem przekonana, że jeśli ta sprawa nie leży w jej
            kompetencji, to wskaże Ci właściwego adresata.
            W tej sprawie pomocy powinien Wam udzielić na poczatek dziekanat wydziału,
            gdyż zgodnie z KPA to on ma obowiązek znależć właściwego adresata.

Acha, nr tel. p. Eli, to żadna tajemnica.Znajduje się na stronie uniwersytetu
            www.uwb.edu.pl - szukaj w: administracja, po lewej stronie.
            Możesz powiedzieć, że o jej kompetencjach dowiedziałaś się z forum
            internetowego. Tak to jest, że o dobrych pracownikach jakoś rzadko się mówi i
            pisze.

Ze strony Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu www.men.waw.pl też warto
            czasem skorzystać, chociaż nie sądzę, żebyś musiała akurat w tej
            sprawie.Lepiej wszystko wyjaśnić na miejscu, bo to przede wszystkim szybciej.
            W Departamencie Szkolnictwa Wyższego /w strukturze organizacyjnej/ są podane
            nazwiska i nr tel.

Nie bierz wszystkiego na swoją głowę, przecież było Was 6.

Skończ, oczywiście te nauki, ale głębobo zastanów się nad pracą w przedszkolu.
            Jeśli ją znajdziesz, to pracuj jak najlepiej - nie tylko dla własnej
            satysfakcji, ale i po to żeby Cię zauważono i zaproponowano lepsze stanowisko.

Wdzięczność dzieci jest krótka, jak ich pamięć, a z samej satysfakcji nie
            przeżyjesz. Kiedyś Twoja przyszła rodzina, a zwłaszcza dzieci, gdy dorosną,
            będą Cię oceniały także przez pryzmat zarobków i pozycji zawodowej. Szybko
            zapomną, że Tobie zawdzięczają podstawy fachowej edukacji.

Nie jestem zgorzkniałą matką i nauczycielką - jedynie przez trochę dłuższy
            staż życiowy pozwoliłam sobie na tę ostatnią uwagę. Trzymaj się!!!

• Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 19.01.03, 14:24
          Gość portalu: enigma napisał(a):

> Droga Nadju,
          > radziłabym Ci ochłonąć - wcale nie mówię tego złośliwie, ale szkoda Twoich
          > nerwów.
          > W dzień wolny od pracy nic nie załatwisz.
          > Oprócz kierownika jest jeszcze rektor, dziekan i radcy prawni na Skłodowskiej
          > 14, a także główny specjalista d/s szkolnictwa wyższego, bardzo mądra
          kobieta,
          > tel, 7-45-70-08. /Pewnie nie będzie zadowolona, że dodamy jej pracy/.
          > Droga sądowa to ostateczność - czy zawierałaś jakąś umowę podejmując studia?
          >
          ************************************************************************

Już sam fakt wpłacenia pieniędzy jest pewnyn rodzajem umowy. Chociaż w
          majestacie prawa chyba umową nie jest. Jednak istnieje coś takiego jak prawo
          moralne o którym pisal już Seneka.
          > Na razie wypij małego drinka i pomyśl, że to jeszcze nie koneic świata.
          > Skończyłaś studia, radzisz sobie w pracy, to i z tą sprawą sobie poradzisz.
          > Ale DOPIERO od jutra.
          >
          > Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje
    • Gość: Ciacho Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.piasta.pl 19.01.03, 15:00

> Jestem jedną z sześciu kobiet z podyplomowego studium
      na UwB. Dziś po 4
      > miesiącach nauki p.kierownik poinformował nas, że
      rozwiązuje nasz kierunek.

Posiadasz może jakiś regulamin tych studiów? Musi być
      przecież coś takiego. Umowa jak najbardziej została już
      zawarta - swiadczą o tym przecież dokonane już wpłaty.Aha
      - a jak została załatwiona kwestia wzajemnych rozliczeń?
      Pieniądze przepadają, zostają zwrócone? Ja kto wygląda?
      Myślę, że mimo wszystko sprawa nie wygląda tak źle.

Pozdrawiam
      Ciacho
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 16:01
        Dzięki Ciacho za odzew!
        Dla nas sprawa wygląda tragicznie. To przez to że do czerwca nie skonczymy tego
        kierunku kilka z nas nie podejmie od września pracy, a dwie dziewczyny stracą
        pracę gdyż ukończenie tego kierunku było warunkiem kolejnej umowy. Bo nikt nie
        może zatrudniać niewykwalifikowanej osoby. Kasę nam zwrócą-ale co z tego. Tu
        chodzi o zupełnie inną rzecz! Teraz jesteśmy bez szans że do czerwca tego roku
        uzyskamy wymagane kwalifikacje!Żadna uczelnia nie przyjmie nas na studia w
        styczniu!!! I tu jest pies pogrzebany...
        Pozdrawiamy!
        • Gość: Ciacho Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.piasta.pl 19.01.03, 16:42

> Dzięki Ciacho za odzew!
          > Dla nas sprawa wygląda tragicznie. To przez to że do
          czerwca nie skonczymy tego
          >
          > kierunku kilka z nas nie podejmie od września pracy, a
          dwie dziewczyny stracą
          > pracę gdyż ukończenie tego kierunku było warunkiem
          kolejnej umowy. Bo nikt nie
          > może zatrudniać niewykwalifikowanej osoby. Kasę nam
          zwrócą-ale co z tego. Tu
          > chodzi o zupełnie inną rzecz! Teraz jesteśmy bez szans
          że do czerwca tego roku
          > uzyskamy wymagane kwalifikacje!Żadna uczelnia nie
          przyjmie nas na studia w
          > styczniu!!! I tu jest pies pogrzebany...
          > Pozdrawiamy!

Obawiam się, że w takim wypadku nie obędzie się bez
          ciągania po sądach. Jeszcze raz - bardzo ważny jest
          regulamin i to co zostało w nim napisane. Dowiedz się na
          jakich zasadach było prowadzone studium - czy to była
          ustawa o szkolnictwie wyższym. Spróbuj także udać się do
          radców prawnych uniwerku i zobacz co oni o tym myślą -
          jeżeli będą gada, że nic się nie da zrobić to na pewno
          coś się da zrobić :) Aha - czy macie jużzaklepaną tą
          pracę od września? Może jakieś umowy przedwstępne czy coś
          takiego. Porozmawiaj jutro z dziekanem/rektorem, daj znać
          jak to się wszystko skończyło. Moim zdaniem to jest
          zwykłe oszukaństwo ze strony uniwerku. Daj znać jak coś
          będziesz więcej wiedziała. Może coś się da zrobić.

Pozdrawiam
          Ciacho
          • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 22:45
            Świetna myśl Ciacho-z tymi władzami uniwerku.Jutro mam zamiar umówić naszą
            szóstkę na spotkanie z rektorem-zobaczymy czy mi się uda-moze wskocze jeszcze
            do radcy prawnego.Tak czy siak na pewno dam znać jak jest sytuacja. Do
            usłyszenia jutro.Pozdrawiam.
            • Gość: Ciacho Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.piasta.pl 19.01.03, 23:07
              Jeżeli będziesz potrzebowała pomocy w kwestiach prawnych
              itp. itd. to służę :) Ciekaw sam zresztą jestem jak się
              sytuacja rozwinie.

Pozdrawiam
              Ciacho
    • Gość: Sly Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 15:23
      Brak słów na to co sie dzieje na poważnej uczelni jaką chyba jest nasz
      Uniwerek!!!! Jak można w ten sposób traktowac studentów!? jak mozna zlikwidowac
      kierunek studiów pozostawiając ludzi bez mozliwosci kontynuacji nauki?! Bez
      szans i nadziei na ukonczenie wybranego kierunku? to po co go było w ogole
      tworzyc? pan kierownik wykazal sie kompletną niekompetencją i brakiem
      odpowiedzialności!! to tak samo jakby po 2 czy 3 latach studiów magisterskich
      powiedziec studentowm "przykro nam ale studiów nie ukonczycie bo wlasnie
      pomyslelismy ze obetniemy koszty likwidujac wasz kierunek" PARANOJA !!
    • Gość: Sly Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 15:37
      Szkoda słow na to co sie wyrabia na powaznej uczelni jaką jest nasz Uniwerek!!!
      jak mozna pozbawic studentów szans kontynuacji studiów ?!?! pan kierownik
      wykazał się brakiem konsekwencji i ogromną nieodpowiedzialnością! to tak samo
      jakby powiedziec studentom magisterki po 2-3 latach nauki "sory ale tytułu to
      wy nie zdobędziecie bo tniemy koszty i likwidujemy wasz kierunek" PARANOJA!
      • Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 19.01.03, 19:53
        Zastanawiam się co by się stało gdyby kierownictwo uczelni zamknęło Podyplomowe
        Studium Katachetyczno-Pedagogiczne. Aż strach pomyśleć. Cała Polska by grzmiała.
        • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 19.01.03, 22:39
          :) Pewnie zrobiłby się niezły szum-mam nadzieję ze w naszej sprawie choć trochę
          coś się poruszy-okaże się wkrótce.
    • Gość: Zaniepokojona Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 23:25
      Serdecznie współczuję zaistniałej sytuacji. W tej chwili uświadomiłam sobie z
      przerażeniem, że takie zamieszanie może przytrafić się ze studentów. Jaką mam
      gwarancję, że za pewien czas gdy będą pod koniec nauki na tej
      nieodpowiedzialnej uczelni, ktoś nie poinformuje mnie, że mój kierunek
      rozwiązuje się. A co z ważnymi planami w dzisiejszej nieodgadnionej
      rzeczywistości ... Życzę Wam żebyście nie straciły pracy. Szukajcie alternatywy
      na innych rozsądnych uczelniach - Obyście zdążyły na czas! -
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 20.01.03, 09:08
        Zaniepokojona...dziękuję:)!!! Mam nadzieję że z tą inną uczelnią zdążymy-
        zrszztą jest to świetny pomysł. Musi się udać!!!
    • Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 20.01.03, 09:43
      Jestem ciekaw czy macie na uczelni kapelana. Dziś oni są wszędzie i są bardzo
      wpływowymi osobistościami. Nikt im nie odmawia. Jeżeli tak ,może warto
      skorzystać z jego usług. Oczywiście mam na myśli jego interwencję u wladz
      uczelni w waszej sprawie.
      • Gość: Ja z Bojar Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: 212.244.27.* 20.01.03, 11:41

> Jestem ciekaw czy macie na uczelni kapelana. Dziś oni są wszędzie i są bardzo
        > wpływowymi osobistościami. Nikt im nie odmawia. Jeżeli tak ,może warto
        > skorzystać z jego usług. Oczywiście mam na myśli jego interwencję u wladz
        > uczelni w waszej sprawie.

Wujek jesteś z sodalicji czy z korpusu diecezjalnego kapelanów? Co to
        znaczy "osobistość"? A może masz ochotę zostać kapelanem , jeśli takiego
        jeszcze Uczelnia nie ma na etacie. Może szlak przecierasz? A jeśli już
        Uniwersytet kapelana ma, to podbijasz nieskromnie bębenka wsłuchanej w swoich
        dobrodziejów kruchcie. Czy tak, czy tak - grzeszysz człowieku, nawet jeśli
        chcesz pomóc dziewczynom w dobrej intencji. Tylko w takim bantustanie jakim
        jest ten kraik dawnych Polan- byle klecha z lisim , przymilnym wyrazem twarzy
        przemykający bez szelestu po różnych kapelaniach może uchodzić
        za "osobistość". Wiem, że jeśli zwycięża prawda, nie ma znaczenia jakie
        kłamstwa za nią stają. Ale z drugiej strony podsuwanie takiego pomysłu to-
        pardon jeśli jestem w błędzie- może wyjść tylko z kurii. Ta czapa umiejętnie
        przejęła prerogatywy i kompetencje dawnych komitetów partyjnych. I tam i tu
        synowie małorolnych lub bezrolnych chłopów (robotników,słowem: ludu
        pracującego) wykazują się w rządzeniu - nieprawdaż? Zaraz dostanę czkawki przez
        Ciebie wujek....tak mnie wkurzyłeś.
        • Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 20.01.03, 12:37
          Gość portalu: Ja z Bojar napisał(a):

> Gość portalu: wujek napisał(a):
          >
          > > Jestem ciekaw czy macie na uczelni kapelana. Dziś oni są wszędzie i są bar
          > dzo
          > > wpływowymi osobistościami. Nikt im nie odmawia. Jeżeli tak ,może warto
          > > skorzystać z jego usług. Oczywiście mam na myśli jego interwencję u wladz
          > > uczelni w waszej sprawie.
          >
          > Wujek jesteś z sodalicji czy z korpusu diecezjalnego kapelanów? Co to
          > znaczy "osobistość"? A może masz ochotę zostać kapelanem , jeśli takiego
          > jeszcze Uczelnia nie ma na etacie. Może szlak przecierasz? A jeśli już
          > Uniwersytet kapelana ma, to podbijasz nieskromnie bębenka wsłuchanej w swoich
          > dobrodziejów kruchcie. Czy tak, czy tak - grzeszysz człowieku, nawet jeśli
          > chcesz pomóc dziewczynom w dobrej intencji. Tylko w takim bantustanie jakim
          > jest ten kraik dawnych Polan- byle klecha z lisim , przymilnym wyrazem twarzy
          > przemykający bez szelestu po różnych kapelaniach może uchodzić
          > za "osobistość". Wiem, że jeśli zwycięża prawda, nie ma znaczenia jakie
          > kłamstwa za nią stają. Ale z drugiej strony podsuwanie takiego pomysłu to-
          > pardon jeśli jestem w błędzie- może wyjść tylko z kurii. Ta czapa umiejętnie
          > przejęła prerogatywy i kompetencje dawnych komitetów partyjnych. I tam i tu
          > synowie małorolnych lub bezrolnych chłopów (robotników,słowem: ludu
          > pracującego) wykazują się w rządzeniu - nieprawdaż? Zaraz dostanę czkawki
          przez
          >
          > Ciebie wujek....tak mnie wkurzyłeś.

Dla jasności, jestem antyklerykałem. Chyba zdążyłeś zauważyć że w tym kraju
          byle klecha uważa się za coś wiekszego niż osobistośc. Odnośnie pomocy tym
          Paniom to staram się im pomóc w miarę swoich możliwości co może potwierdzić
          autorka tego wątku. Chyba mnie nie zrozumiałeś. Pozdrawiam.
          • Gość: Ja z Bojar Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: 212.244.27.* 21.01.03, 12:41
            Pardon, skoro tak mówisz. Przepraszam za posądzenia.Pozdrawiam!
            • Gość: wujek Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: router:* / 10.102.3.* 21.01.03, 12:45
              Gość portalu: Ja z Bojar napisał(a):

> Pardon, skoro tak mówisz. Przepraszam za posądzenia.Pozdrawiam!

******************************************************************

Nie ma sprawy sąsiedzie. Ja też z Bojar. Pozdr.
    • Gość: wally Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.man.bialystok.pl 20.01.03, 10:38
      ta sytuacja doskonale pokazuje sytuację w polskim szkolnictwie wyższym-nikt się
      nie ogląda na studentów, a tylko na kasę.jestem studentem pb i muszę
      powiedzieć, że jest tu dokładnie tak samo, a szczególnie na wydziale
      elektrycznym(kto musiał iść i załatwić coś w dziekanacie doskonale wie, o co
      chodzi).a co do zaistniałej sytuacji, to mam nadzieję, że wszystko się ułoży,a
      osoby odpowiedzialne za ten bajzel zdrowo dostaną po ....
      • Gość: derby Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.lodz.gazeta.pl 20.01.03, 11:28
        mam pytanko. czy dalej absolwenci ped.kulturoznawczej ze Świerkowej nie moga
        pracowac w szkołach, np. w świetlicy? maja ku temy podstawy i wykształcenie, bo
        i metodyka pracy tzw. k.o., metodyka zabawy, dramy, integracja sztuka itp. czy
        trzeba konczyc podyplomowe studia pedagogiczne (które koncza np. absolwenci
        matematyki, a ucza tam tego samwego co na ped.kult., tylko w skróconej i
        okrojonej formie, bo tylko podstawy pedagogiki i psychologii), bo i o czyms
        takim słyszałam,czy już sie to zmieniło?
        • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 20.01.03, 19:46
          Niestety Derby. Muszę Cie załamać-nic w tej kwestii się nie zmieniło. Studencki
          pedagogiki kulturoznawczej muszą kończyć podyplomowe studia by pracować w
          szkole-tylko niech sie zastanowią czy warto ryzykować podjęcie nauki na
          Świerkowej. Ja jestem po POW i nie mogę pracować w przedszkolu. Mało tego
          studenci po PW też nie mogą. Istna paranoja-po co więc są te pedagogiczne
          studia...
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 21.01.03, 09:12
        Wally dzięki za wsparcie. Ogromnie się cieszymy że są osoby, które rozumieją
        naszą sytuację-jeszcze raz wielkie dzięki-pozdrawiamy.
    • Gość: gość Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.gazeta.pl 20.01.03, 11:55
      A jak dokładnie nazywają sie te studia podyplomowe?
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 20.01.03, 19:51
        Jest to Podyplomowe Studium Wspierania Indywidualnego Rozwoju Dziecka. Czemu
        pytasz??
    • alex.4 Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! 20.01.03, 15:18
      A zresztą cały uniwersytet to jeden wielki burdel. Tak braku porządku to rzadko
      się zdarza. Gdyby tak działała normalna firma pewnie dawno poszłąby z torbami.
      Pozdr
    • Gość: wujek Dziewczyny odezwijcie się, IP: router:* / 10.102.3.* 20.01.03, 16:23
      czy załatwiłyście coś?
      • Gość: Nadja Może coś się dowiemy!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 20.01.03, 19:57
        Wszystkim zainteresowanym musze powiedzieć, że jutro udajemy się w tej sprawie
        do osoby bardziej kompetentnej od wspomnianego już pana kierownika. Od niej
        wszystko będzie zależne...Jak nie to być może będziemy mogły w innym mieście-na
        prywatnej uczelni dokończyć te studia-koszt będzie większy...no coż. Zobaczymy
        może już jutro będzie coś wiadomo. Trzymajcie kciuki- dam znać.
    • Gość: darg Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.gazeta.pl 21.01.03, 12:14
      Prośba do osób, które studiowały na likwidowanym kierunku: odezwijcie się do
      redakcji. Nasz telefon dyżurny to 7478333
    • saunne Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! 21.01.03, 13:25
      Ktos tu napisal, ze nie zostala zawarta miedzy Wami a uczelnia umowa. Jest to
      nieprawda. Umowa jak najbardziej zostala zawarta. Zostaly spelnione wszystkie
      warunki zobowiazania: uiscilyscie oplate a szkola zobowiazala sie wzamian
      prowadzic zajecia, co zreszta robila przez co najmniej (jesli dobrze rozumiem)
      semestr. Umowa nie musi byc obowiazkowo zawarta w formie pisemnej. Moze byc
      takze zawarta w sposob ustny lub tak jak tutaj w sposob dorozumiany. Mozecie
      wystapic na droge sadowa z roszczeniem o niewykonanie zawartego zobowiazania.
      Sprobujcie jednak przedtem zalatwic sprawe polubownie. Moze uda sie Wam w ten
      sposob zaoszczedzic i czas i koszty.

pozdrawiam.
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 21.01.03, 16:26
        Droga Saunne! Masz rację-umowa została zawarta! I próbujemy załatwic to
        polubownie-mamy szansę że dokończymy ten kierunek-sprawa jest w toku.
    • Gość: Nadja DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZAINTERESOWANIE IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 21.01.03, 16:33
      ...dam znać jak się coś ruszy-sprawa jest w toku. Pozdrawiamy wszystkich.
      • Gość: a to ja Re: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZAINTERESOWANIE IP: *.iig.pl 21.01.03, 21:19
        Witam!
        Miałam nieco więcej szczęścia bo udało mi się skończyć "WIR" w pierwszym roku
        jego istnienia(i jak słyszę-chyba jedynym).Szkoda,że potraktowano Was "po
        macoszemu".Uczelnio - nie wstyd Ci?
        • Gość: Nadja "WIR" IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 21.01.03, 23:25
          O to miałaś wiele szczęścia:) Swoja drogą jesteśmy po rozmowie z dziekanem.
          Jest wspaniałomyślnym facetem-we czwartek wszystko powinno się wyjaśnić. Swoją
          drogą to ciekawi mnie ile semestrów trwał u Ciebie WIR i czy może pracujesz po
          jego skończeniu w przedszkolu.Pozdrawiam.
          • Gość: a to ja Re: 'WIR' IP: *.iig.pl 23.01.03, 19:28
            Witam w czwartek-w dzień ROZSTRZYGNIĘCIA SPRAWY?
            Jedyny WIR jakiemu się "udało" miał trzy semestry (280 godz.,dający
            KWALIFIKACJE), a jeśli komuś na kwalifikacjach nie zależało-to trwał tylko dwa
            semestry( 230 godz.,DOSKONALĄCY).Za tyle płaciliśmy.Ale przesunięcie w czasie
            było olbrzymie:początek -w grudniu 2000 , koniec -w lutym 2002.
            Powinnam zacząć naukę w pażdzierniku 2000 i zakończyć ją w czerwcu 2001(tryb
            dwusemestralny),ale "eksperyment" miał swoje czasowe konsekwencje ...
            Ale warto było !
            Szczególnie miło wspominam :
            -warsztaty terapii przez rozwój,
            -warsztaty myślenia twórczego,
            -alternatywne placówki wspierania rozwoju,
            -psychologia różnic indywidualnych,
            -diagnoza rozwoju dziecka,
            -może starczy,bo i tak gram Ci już pewnie na nerwach;-)
            Szkoda,że podejście miałaś spalone.
            a to ja
      • Gość: brutt Re: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZAINTERESOWANIE IP: *.59.2.123.Dial1.Phoenix1.Level3.net 22.01.03, 02:00
        Widze ze ukazal sie artykul w Wyborczej. To juz pierwszy krok. Powodzenia!
        • Gość: wujek Kto jest tajemniczym kierownikiem? IP: router:* / 10.102.3.* 22.01.03, 08:52
          Czy Dariusz Ciszewski czy Andrzej Cichocki? Te dwa nazwiska pojawiły się we
          wczorajszej i dzisiejszej GW. Czy D.Ciszewski to ta sama osoba która jest
          prezesem " Jagiellonii".
          • Gość: Nadja Re: Kto jest tajemniczym kierownikiem? IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 22.01.03, 10:18
            Drogi Wujku!
            Nie mam pojęcia skąd GW wytrzasnęła nazwisko Dariusza Ciszewskiego. Wspomniany
            kierownik podyplomowych studiów to dr Andrzej Cichocki-to tak dla sprostowania:)
            • Gość: wujek Re: Kto jest tajemniczym kierownikiem? IP: router:* / 10.102.3.* 22.01.03, 12:44
              Panie Cichocki uważaj! Tow. Oszołom i jego koledzy obiecali pomoc tym kobietom.
              • Gość: wujek Re: Kto jest tajemniczym kierownikiem? IP: router:* / 10.102.3.* 22.01.03, 13:38

> Panie Cichocki uważaj! Tow. Oszołom i jego koledzy obiecali pomoc tym
                kobietom.
                >

Zaczynają od ogolenia głowy, potem przechodzą stopniowo w dół. Może to być
                bardzo niebezpieczne kiedy ręka z brzytwą zadrży w okolicach..... Zgadnij pan
                {celowo z malej litery}} w jakich to okolicach.
        • Gość: Nadja Re: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZAINTERESOWANIE IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 22.01.03, 10:14
          Brutt dziękujemy za zainteresowanie naszą sprawą:)
    • Gość: Evelina Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: 212.33.64.* 22.01.03, 14:03
      To co dzieje sie na Uniwerku to załamka. Wszyscy mówią że nauka to droga do
      sukcesu- ale jak mają do tego dojść skoro zlikwidowano kierunek...
      Wydaje mi się że takie zachowanie jest karygodne.
      Nadju mam nadzieję że wszystko wróci do normy przy pomocy życzliwych osób...
      Pozdrawiam Cie!!
      • alex.4 Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! 22.01.03, 20:37
        Ciekawy jestem jak ta historia się skończy. Pewnie nie tylko ja. To co zrobiono
        to zupełny kanał. Mam nadzięję, że wszystko skończy sie po waszej mysli
        POzdr
        • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 22.01.03, 23:18
          My też jesteśmy dobrej myśli-wszystko powinno się jutro wyjaśnić-dm znać co
          wyszło.Swoją drogą ciekawe czy po takim obrocie sprawy- umilą nam wykładowcy
          studiowanie....Pozdrawiam
          • aand Re: Wtręt 23.01.03, 08:25
            Z wielkim zainteresowaniem śledzę ten wątek i również mam nadzieję że
            cały...zamieszanie wyjaśni się po myśli Pań. A tak na marginesie: trochę
            potwierdzają się moje rodzinne doświadczenia: moja babcia była pedagogiem, moja
            mama jest pedagogiem a ja...na szczęscie jestem normalny ;)
            • Gość: Nadja Re: Wtręt IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 23.01.03, 11:50
              Drogi AAND!
              I tu widać niezaprzeczalną regułę-że w rodzinach nauczycielskich-
              "pedagogicznych" dorastają normalni ludzie ;) Oczywiście nie tylko w
              takich...:) Swoją drogą- w mojej rodzinie niewielu jest pedagogów!
              Dzięki za słowa otuchy-PAPA
              • alex.4 Re: Wtręt 23.01.03, 20:24
                Ja nie wiem czy bycie pedagogiem jest oznaka nie normalności ....
                Jak bedą na was reagowali pracownicy naukowi. Tego nie wiem. Ale to, że
                podpadliście kierownikowi i części nie musi skutkować niekorzystnie dalej. To
                nie jest pierwsza sprawa kiedy ggdyby istniała solidarność między pracownikami
                oznaczało to by, że to są świnie. Tak przecież jest ze sprawą faceta z
                filologii polskiej Wisniowolskiego, który ma sprawę o molestowanie, za co
                powinni go wyrzucić z uczelni. Problemem jest tylko to, że zdaje się że chce on
                przekupić studentów dobrymi ocenami, aby utrzymać się na stołku. Ale mam
                nadzieje, że w końcu go wyrzucą.
                Pozdr.
                Trzymamy wszyscy za was kciuki
                • Gość: eh Re: Wtręt IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 20:32
                  Bialy Holokaust na Narodzie Polskim

--------------------------------------------------------------------------------

From :
                  "Jan G.

To :
                  "Elizabeth Subject :
                  Witam

Date :
                  Thu, 23 Jan 2003 12:18:40 -0600

Reply Reply All Forward Delete Put in Folder...InboxSent MessagesDraftsTrash
                  Can Printer Friendly Version

Pani Elzbieto, czy pani uwaza ze partie polityczne w Polsce takie jakie obecnie
                  sa na polskiej scenie politycznej to partie godne uwagi i zaufania? Ja mysle ze
                  kazda z nich jest zazydzona i kazda ma okreslone zadanie aby narod Polski
                  wprowadzac w blad. Jest to pozorna troska i walka o przecietnego Polaka, o jego
                  przyszlosc, niepodleglosc i suwerennosc Polski.
                  O to, aby Polacy zyli w swoim kraju tak naprawde juz nikt nie dba.
                  Ludzie "Solidarnosci " wypedzeni z kraju, sama solidarnosc zdyskredytowana w
                  oczach Polakow. Jedyna nadzieja narodu na poprawe zostala celowo rozbita,
                  zbesztana a blotem. Zydzi rozbili ja od srodka, a teraz przygotowuja sobie nowe
                  miejsce na wzor Izraela, jest to nasz kraj ktory powstapieniu do unii stanie
                  sie ich wlasnoscia. To oni oczerniaja nas w oczach swiata, to oni przypisuja
                  nam zbrodnie ktorych Polacy nie popelnili. To oni rowniez mowia ze Polak nie
                  jest w stanie samodzielnie rzadzic swoim krajem. Oni obrabowali Polske
                  tysiackrotnie i teraz szykuja dla Polakow cholokaust w bialych rekawiczkach.
                  Aborcja, brak pracy, brak motywaci do zwiekszenia urodzin, odebranie zasilkow
                  dla matek, odebranie wyprawek dla noworodkow urlopow macierzynskich,
                  zmiejszenie zasilkow chorobowych wprowadzenie balaganu w sluzbie zdrowia. To
                  wszystko i wiele wiecej o czym trudno nawet wspomiec sluzy po to, aby ten narod
                  zniszczyc zredukowac maksymalnie. Podobnie jak narod Ukrainski w latach
                  dwodziestych przed II wojna swiatowa, wyniszczyc glodem brakiem pracy
                  wszystkiego co sluzy do normalnego zycia. Niestety obawiam sie, jezeli Polacy
                  sie nie obudza, jesli nie dostrzega smiertelnego niebezpieczenstwa moze to sie
                  skonczyc tragedia Polskiego Narodu. A obserwujac to wszystko co dzieje sie w
                  Polsce wszystko zmierza ku zagladzie. Tam praktycznie nie ma polskiego zakladu
                  przemyslowego, kluczowy przemysl zostal zniszczony albo wyprzedany za bezcen,
                  teraz zostaly tylko resztki z ktorymi zrobia to samo. Tym spostrzezeniem
                  chcialem sie z Pania podzielic, Pani Elzbieto.
                  Dziekuje i pozdrawiam.
                  J.J G.
                  • Gość: eh Re: Wtręt IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 21:36
                    Po pierwsze nauka

Naklady na szkolnictwo wyzsze i nauke w Polsce sa najnizsze w Europie od
                    lat. Zagraza to strategicznym interesom panstwa. Od dawna przestaje sie
                    odnawiac kapital mlodych naukowcow. W latach 2000-2005 odejdzie na emeryture
                    blisko 60 proc. profesorow. Kto ich zastapi? Spada liczba nadawanych
                    doktoratow i nowych habilitacji. Zadna statystyka nie wyglada tak
                    przerazajaco, jak dane o rozwoju w Polsce kadry naukowej. Tymczasem
                    wyksztalcenie, wiedza i umiejetnosci to fundamentalne czynniki decydujace o
                    spolecznej i ekonomicznej pozycji nowoczesnego panstwa.
                    Tylko te panstwa, ktore w dlugofalowej strategii rozwoju uwzgledniaja
                    wiodaca role nauki nad innymi dobrami - beda w stanie sprostac nowym
                    wyzwaniom cywilizacyjnym. Jezeli nie przyjmiemy tego aksjomatu za kamien
                    wegielny budowy zrebow nowoczesnego, suwerennego panstwa, musimy sie liczyc
                    z dalsza degradacja cywilizacyjna.
                    Zasadniczymi zasobami i glownymi zrodlami wszechstronnego rozwoju panstw i
                    narodow beda zawsze wlasne bogactwa naturalne, aktywni i tworczy ludzie oraz
                    wiedza, dzis szczegolnie techniczna. W tych dziedzinach mozemy sie scigac ze
                    swiatem.
                    To jest nasz patriotyczny obowiazek, racja stanu i z tego wynika, zasadniczo
                    przewartosciowany, inny niz dotychczas model rozwoju Polski.

Wykorzystac wlasne zasoby naturalne i ludzkie
                    Sposobem na zdynamizowanie rozwoju kraju i narodu jest najlepsze
                    wykorzystanie ludzi, nauki i bogactw naturalnych. To przyszlosciowa sila
                    napedowa gospodarki.
                    W swiecie ulegajacym procesom globalizacji konieczna jest koncentracja
                    srodkow oraz wybor kierunkow rozwoju i priorytetow w nauce. W Polsce jak
                    dotad ich nie ma. Nowa wiedza i umiejetnosci technologiczno-ekonomiczne
                    staja sie glownymi atutami przodujacych krajow. Wzrasta znaczenie i
                    oplacalnosc badan podstawowych i stosowanych (przyklad: farmacja).

Jakie kierunki nauki i galezie przemyslu rozwijac?
                    Nalezy kontynuowac wszystko co dobre, a takze tworzyc i rozwijac nowe
                    obszary teorii i praktyki, ktore posiadaja tzw. najwiekszy potencjal
                    rozwoju; dziedziny, ktore maja okres swietnosci przed soba.
                    W latach 2003-2006 przez szkoly srednie, potem przez szkoly wyzsze przetoczy
                    sie fala wyzu demograficznego mlodych Polakow. To oni winni byc juz
                    adresatami nowej strategii rozwoju Polski opartej na nauce, wiedzy i nowych
                    kierunkach rozwoju gospodarki.
                    Inaczej nie mamy duzych szans ani w UE, ani poza nia. Tragiczny od poczatku
                    "transformacji", niekontrolowany upadek gospodarki, nauki i kultury musimy
                    jak najszybciej zatrzymac, zas dramatyczna sytuacje kraju wykorzystac jako
                    ozdrowiencza kuracje szokowa. Wedlug danych Unii Europejskiej oraz
                    Stowarzyszenia Biznesu Unii Europejskiej (UNICE), nawet po przystapieniu
                    Polski do Unii tempo wzrostu polskiej gospodarki osiagnie tylko od 1 do 2
                    proc. rocznie, co pozwoli uzyskac poziom rozwoju najslabszych krajow Unii
                    dopiero za 25 lat, a dzisiejszej Hiszpanii za 35 lat. Jak stwierdza Komisja
                    Europejska, jeszcze przynajmniej przez 5 lat bezrobocie w Polsce bedzie
                    wynosic srednio 20 proc.

Co na to rzadzacy?
                    Mimo wielu zapowiedzi, rzad SLD - PSL - UP nie ma pomyslow ani determinacji
                    w celu gruntownej przebudowy panstwa, stabilizacji i poprawy zycia ludnosci,
                    ozywienia gospodarczego.
                    Dramatycznym problemem rzadu L. Millera jest fakt, iz jego "program"
                    sprowadza sie do jednego: nalezy wejsc za wszelka cene do Unii Europejskiej,
                    a co bedzie potem - zobaczymy.
                    Innego programu politycznego ani gospodarczego rzad nie ma, a przeciez
                    zasadnicze problemy dopiero sie zaczna. Gdybysmy mieli opracowany wczesniej
                    strategiczny, kompleksowy program rozwoju edukacji, nauki i gospodarki -
                    jakze inaczej wygladalyby tzw. negocjacje akcesyjne.

Jaka jest obecna pozycja polskiej nauki?
                    W Polsce na badania naukowe i wdrozenia (B+R) przekazuje sie 0,6 proc.
                    dochodu narodowego. To bardzo malo. Inne kraje kandydackie przeznaczaja
                    znacznie wiecej: Slowenia 1,4 proc., Czechy 1,4 proc. Celem Unii jest
                    osiagniecie srednio 3 proc. rocznie. Wlochy wydaja 1 proc., podobnie Grecja.
                    Najbardziej dynamiczne kraje to Szwecja i Finlandia - na poziomie 3,6 proc.
                    Finlandia na poczatku lat 90. przezywala jeszcze wiekszy kryzys gospodarczy
                    niz aktualnie Polska. Dzieki miedzy innymi bardzo wysokim nakladom na nauke
                    szybko uporala sie z klopotami ekonomicznymi.
                    W 1981 roku Hiszpania byla nieobecna w pierwszej dwudziestce krajow
                    najaktywniejszych w obszarze nauki; Polska zajmowala wowczas wysokie 15.
                    miejsce. W 1993 roku Hiszpania byla juz na 12. miejscu, Polska spadla na 19.
                    Co sie stalo? W latach 80. Hiszpania przeznaczala na nauke 0,33 PKB z
                    budzetu, Polska ponad 1,5 proc.!
                    W drugiej polowie lat 80. Hiszpania zmienila strategie rozwoju - postawila
                    na nauke! Zwiekszono trzykrotnie place pracownikow naukowych, zwiekszono
                    rekrutacje na studia panstwowe do 4 tys. studentow na 100 tys. mieszkancow.
                    Naklady na nauke, badania i rozwoj wzrosly do 1 proc. W tym czasie Polska
                    ksztalcila okolo 1200 studentow na 100 tys. mieszkancow, a naklady na nauke
                    wynosily okolo 0,6 proc. PKB. I tak jest do dzis!
                    Obniza sie poziom polskich uczelni, zmniejsza sie liczebnosc kadry naukowej,
                    spada prestiz nauki i uczonych. Naklady na nauke sa dramatycznie niskie od
                    lat.
                    W ocenie genewskiego Swiatowego Forum Gospodarczego, w 2002 roku nastapil
                    najwiekszy spadek konkurencyjnosci Polski - z 41. na 51. miejsce. Sposrod 55
                    krajow rozwijajacych sie, sklasyfikowanych przez UNESCO, Polska znajduje na
                    49. miejscu.

Ratowac polska nauke
                    Tak w Europie, jak i w Polsce koncza byt "stare" galezie przemyslu. To winno
                    prowadzic do rozwoju. Aby zmienic, nalezy dokonac wyboru najwazniejszych
                    przyszlosciowo dziedzin nauki, na nich sie skoncentrowac i wdrozyc je
                    powszechnie w praktyce.
                    Przykladem moze byc tu znowu Hiszpania, region Baskow. W 1985 roku mial on
                    dochod 10.600 USD na mieszkanca, dzis ten wskaznik zwiekszyl sie prawie
                    trzykrotnie. W tym czasie naklady na nauke i badania wzrosly tam tez 3 razy:
                    z mniej wiecej 0,50 proc. do 1,52 proc. PKB. Bezrobocie zas spadlo z 21 do 7
                    proc.
                    Hiszpanie przyjeli odmienna strategie rozwoju: postawili na nauke,
                    skoncentrowali sie na kilku wybranych jej obszarach, otworzyli nowe 3
                    uniwersytety panstwowe, 3 parki technologiczne. Postawili na swoje mocne
                    atuty: przemysl budowy maszyn. Dzis powstaje tu przeszlo 80 proc. produkcji
                    przemyslu maszynowego calej Hiszpanii.
                    A Polska? My tez musimy okreslic swoje silne dziedziny, ktore mozemy i
                    winnismy rozwijac przyszlosciowo! Wazne jest ponadto, aby nie dublowac tego,
                    co juz inni lepiej robia w Europie i na swiecie.
                    W tej dramatycznej sytuacji naukowcy, wlacznie z prezesem Polskiej Akademii
                    Nauk, w 1999 roku utworzyli Komitet Ratowania Nauki Polskiej, uzasadniajac
                    koniecznosc zwiekszenia nakladow na nauke na poziomie 2 proc. PKB od roku
                    2002.

Inny przyklad: Korea Poludniowa
                    W 1962 r. PKB na mieszkanca Korei Pld. wynosil tylko 50 USD rocznie; w tym
                    roku rzad oglosil "Program rozwoju kraju opartego na nauce i nowoczesnych
                    technologiach". Od tego czasu PKB wzrosl blisko 100 razy. Korea jest
                    "tygrysem" gospodarczym Azji. Japonia przegrywa z Korea na rzecz przemyslu
                    samochodowego, stoczniowego i elektronicznego, takze w produkcji
                    mikrochipow. Wedlug danych japonskich, Korea opanowala przeszlo 50 proc.
                    swiatowego rynku produkcji tych podzespolow.
                    Od roku 1981 jest pierwsza na swiecie w dynamice przyrostu produkcji,
                    wynoszacej przeszlo 1200 proc. Drugi jest Tajwan (900 proc.), trzecie Chiny
                    (800 proc.), osma omawiana tu Hiszpania (400 proc.). Polska znajduje sie
                    mniej wiecej na 40. miejscu.

Jakie galezie nauki i techniki dla Polski?
                    Nauka to sila napedowa gospodarki. Tylko rozwoj oparty na wiedzy jest w
                    stanie sprostac europejskiej konkurencji i swiatowej globalizacji.
                    Jakie winny byc priorytety naukowe dla Polski? Wynikaja one z potencjalu
                    kraju, jego potrzeb i mozliwosci oraz konkurencji miedzynarodowej. Trzeba
                    sie specjalizowac, bo w dzisiejszym s
                    • Gość: Nadja KROK W PRZÓD IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 23.01.03, 22:44
                      Dziś odbyło się spotkanie z opiekunką roku. Była zainteresowana sprawą-nawet
                      kontaktowała się z nami telefonicznie w celu ustalenia dzisiejszego spotkania.
                      Ustaliliśmy wspólnie,że naukę ukończymy do czerwca-tak jak obiecał nam pan
                      dziekan. Ukończymy i to prawdopodobnie z wpisem ukończenia Podyplomowego
                      Studium Wspierania Indywidualnego Rozwoju Dziecka-czyli to o co nam chodziło.
                      Prawdopodobnie,bo ustalone dziś kwestie muszą zostać zatwierdzone przez...pana
                      kierownika Cichockiego. Sądzimy jednak,że po rozmowie z dziekanem przychyli się
                      do propozycji naszej pani opiekun. W sobotę mamy pierwszy zjazd a w niedzielę
                      poznamy wynik rozmowy pani opiekun roku z kierownikiem:) Od razu też poznamy
                      propozycje co do toku nauczania-wiemy że pani Kiening będzie wnioskowała byśmy
                      ukończyły ten kierunek indywidualnym tokiem. Wspomniana pani była ogromnie
                      życzliwa i otwarta na nasze sugestie. A nasz główny przedmiot metodyka
                      wychowania przedszkolnego będzie-tyle wiadomo...Tak więc czekamy zbliżającej
                      się niedzieli kiedy to zapadną ostateczne decyzje.
                      Pozdrawiamy wszystkie życzliwe i zainteresowane naszą sprawą osoby i do
                      usłyszenia!
      • Gość: Nadja Re: Burdel w Uniwersytecie w Białymstoku!!! IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 24.01.03, 10:47
        Droga Evelino- Uniwerek to pewnie nie jedyna uczelnia,gdzie dzieja sie takie
        rzeczy. tylko ze myśmy to sprawe nagłośniły i dzieki temu mamy szanse na
        dokonczenie naszych studiów podyplomowych. Podobno podobny bałagam jest na
        politechnice-no cóż...każdy walczy o swoje. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka