Dodaj do ulubionych

Wszystkiemu winni obrońcy przyrody?

IP: *.elpos.net 24.08.06, 22:53
co za gupol to pisał?
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 24.08.06, 23:29
      Główny propagandzista "Wybiórczej" od uwalenia obwodnicy Augustowa:)
      • Gość: ekolog Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 23:37
        8 trupów? Nic to. Trzeba zacisnąć zemsty i dalej protestować przeciwko
        obwodnicom Augustowa, Wasilkowa i Białegostoku!
        • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 24.08.06, 23:40
          Przez ostatnie protesty odnośnie obwodnicy Augustowa, cała inwestycja już jest
          opóźniona o ponad pół roku.
          Miała być rozpoczęta tej jesieni, a będzie może późną wiosną, jak nikt nie
          przeszkodzi!
          To samo będzie z obwodnicą Wasilkowa, która została oprotestowana, tylko nikt
          nie umie tu wyjaśnić z przeciwników tejże, dlaczego tak się stało.
          Z Augustowem, to rozumiem, bo Rospuda, ale z Wasilkowem jakoś konkretow nie było:)
          • dodu Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 24.08.06, 23:43
            > Z Augustowem, to rozumiem, bo Rospuda, ale z Wasilkowem jakoś konkretow nie
            > było:)

Tłumaczone było nie raz. Nie mąć!
            • Gość: totu Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 23:47
              Wydaje mi się, że jednak lepiej jak jest zamącone. W takiej wodzie każdy ekolog
              czuje się dużo lepiej.
              • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 24.08.06, 23:55
                Wyjaśnij, bo jak popatrzeć na mapę, to tam praktycznie nawet lasu nie ma, który
                byłby bardzo cenny:) Są tylko jakieś leśne zagajniki wśród łąk!
              • Gość: ## Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:02
                > Wydaje mi się, że jednak lepiej jak jest zamącone. W takiej wodzie każdy
                ekolog
                > czuje się dużo lepiej.
                Wydaje mi się, że dla Pana Topczewskiego i spóły lepiej jak mącicie. W takiej
                wodzie każdy złodziej czyje szansę na łup.
                • Gość: ++ Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:08
                  Powrót do starych argumentów?
                  Ok. Skoro chcesz się bawić.
                  Topczewski - złodziej.
                  Ekolodzy - mordercy.
            • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 24.08.06, 23:52
              To powtórz, bo se nie przypominam!
          • Gość: ## Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 23:59
            > Z Augustowem, to rozumiem, bo Rospuda, ale z Wasilkowem jakoś konkretow nie
            > było:)
            Były tylko przespałeś gościu, klepiąc te swoje dyrdymały żle rozwiniętego
            niespełnionego zastępcy Topczewskiego.
            • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 25.08.06, 00:00
              Przypomnij, chyba, że sam nie wiesz jakie!
              • Gość: ## Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:05
                Nie zasługujesz na pomoc. Boś gnojek - szukaj - zobaczymy co wymyślisz.
                Zapomniałes jakeś dysputował.
                Pożałowania godna z ciebie kreatura - Koczisss ten kturego imieniem się
                posługujesz ....
                On nie był demagogiem.
                • Gość: .. Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:10
                  Gnojem się urodziłeś. Gnojem umrzesz.
                • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 25.08.06, 00:22
                  Przyznaj się, ze sam nie masz pojęcia dlaczego protestujesz!
                  Wiem, ze tego nie uczynisz, bo honor nie pozwala!
                  Acha, ja Ciebie nie wyzywam od różnych, w przeciwieństwie do Ciebie!
                  Ale co tu wymagać od takiego indywiduum jak Ty.
                  Wrodzony brak kultury i głupota wyssana z mlekiem matki.
                  I tacy chcą mieć wpływ na drogownictwo i środowisko!
                  Szkoły wpierw trzeba było pokończyć, a później głos zabierać!
                  Jak juz wspominałem kiedyś, kończyłem ochronę srodowiska, a tam z takich
                  popaprańców jak Wy wszyscy się śmiali!
                  • Gość: vlad79 Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: 195.177.196.* 25.08.06, 17:07
                    Koczisss szkoda twojego czasu takich kretynów pokroju ## nic nieprzekona, nawet
                    nie wiedzą przeciwko czemu (komu)"protestują"- typowe zachowanie tłuszczy
    • Gość: ## Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 23:57
      > co za gupol to pisał?
      To pisałeś ty głupolu. Zabrakło co oleju w głowie czy już amnezja bierze ciebie.
    • Gość: ;!; Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:21
      > co za gupol to pisał?

Koczis to napisał
      i pasuje tu jak
      ólał. hehehehe
      > Ale jesteś głupi ćwok!
      • koczisss Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 25.08.06, 00:23
        Niestety, ale muszę Cię rozczarować!
        Nie pisuję do tej szmatławej gazety, nie pisywałem i pisywał nie będę!
      • Gość: ii Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:23
        Tekst powyższ napisał jakiś niedoj.... ekolog
    • Gość: K Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 07:25
      Gazeta Wyborcza zamieszczając wogóle taki artykuł staje się żałosna! A
      niestety uważałem ją za jedną z bardziej profesjonalnych gazet w kraju!
      Zastanówcie się zanim następnym razem zamieścicie taki dziecinny artykuł!
      Wiem, że chcecie mieć inne stanowisko, niż inne gazety (w sprawie Doliny
      Rospudy), ale to nie zwalnia z myślenia! A nie tylko ślepo trzymać się swojej
      pozycji! czy macie rację, czy nie, to nie pisze się takiej dzieciniady i
      banialuków!
      • jakub.medek Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? 25.08.06, 10:35
        czy macie rację, czy nie, to nie pisze się takiej dzieciniady i
        > banialuków!

Czuję się wywołany do tablicy. Więc proszę o konkretny przykład, jak pan to
        uroczo określił, ”dziecinady i banialuków”.
        • Gość: K Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 11:40
          Po pierwsze: każdy zdrowomyślący człowiek wie, że jakikolwiek rozwój
          społeczeństwa ponosi za sobą pewne koszty (w tym społeczne).
          Po drugie: jaki jest cel tłumaczenia, iż do wypadku i tak by doszło nawet,
          gdyby przebudowano drogę. Jak dorosły człowiek może pisać coś na zasadzie "co
          by było, gdyby"?

Nie wiem, czy Pan jako dziennikarz reprezentuje swoje stanowisko (jeśli tak to
          proponuję przeprowadzić się wraz z rodziną w okolicę tego typu trasy)
          i "spokojnie żyć" i bronić dalej swoich racji...
          Natomiast domyślam się, że z czystej kalkulacji, Państwa gazeta przyjęła
          opozycyjny tok myślenia od innych mediów w Białymstoku i teraz ślepo tego
          bronicie!

A co do dzieciniady i banialuków: czy uważa Pan, że w obliczu takiej tragedii
          na miejscu jest tego typu rozpisywanie się, jak to Pan zrobił? Czy nie należy
          po prostu przekazać informacji, która sama w sobie jest ogromną tragedią?
          Ludzkie życie nie może stanowić "gruntu" pod takie "gdybanie" i obronę czyichś
          racji. A może mówiąc od razu "to nie my jesteśmy winni" ekolodzy czują się
          poniekąd winni?

Niech Pan to wszystko na spokojnie przemyśli: o co tak naprawdę walczymy i coś
          jest ważne? Nie zaś pisze kolejny artykuł, by pokazać stanowisko AGORY!
          Pozdrawiam.
          • Gość: Augustowianin Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:12
            > Po drugie: jaki jest cel tłumaczenia, iż do wypadku i tak by doszło nawet,
            > gdyby przebudowano drogę. Jak dorosły człowiek może pisać coś na zasadzie "co
            > by było, gdyby"?
            A oskarżać niewinnych to już można. Na zmęczenie kierowcy nie ma rady. W każdym
            miejscu może nastąpic wypadek. I jego miejsce nie zależy od istnienia
            obwodnicy.
            Ponadto gdyby nie istniało to zjawisko jak opór takich osobników jak pan.
            Popierających ciemne interesy drogowców, to TIRy były by już poza Augustowem.
            To pan i podobni ponosicie odpowiedzialność za stan dróg na Podlasiu. Trzeba
            przymusić drogowców podlaskich do właściwej pracy. Taniej i szybciej jest
            przeprowadzić obwodnicę Augustowa przez Chodorki. Wbrew kłamstwom dyrekcji
            drogowców sprawę można szybko rozwiązać trzeba tylko dobrej woli a nie
            oszczerstw.
            • zewsi Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? 25.08.06, 12:17
              Ta droga już by dawno powstała, gdyby nie tacy jak Ty.
              • Gość: Augustowianin Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 13:06
                > Ta droga już by dawno powstała, gdyby nie tacy jak Ty.
                Tak za składki wyborców. Żałosny jesteś pan.
                Chlew robicie z państwa prawa, niedouczeni podlascy drogowcy w akcji co krok to
                błąd i nadużycie.
                Ta droga już by dawno powstała, gdyby nie tacy jak Ty, panie zewsi. Byłaby w
                Chodorkach, za pieniądze z UE. Działacie na szkodę Augustowa - państwa i
                podatnika.
                I odwal się pan odemnie, nie jesteśmy na ty.
                Nie zajmyję się szczeniackimi obszczekiwaniami na forum.
                • zewsi Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? 25.08.06, 13:10
                  Mylisz mnie Pan z kimś innym. Nie jestem drogowcem. Natomiast z państwa prawa
                  to Wy drwicie panowie "ekologowie".
                  • Gość: Augustowianin Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 13:21
                    > Mylisz mnie Pan z kimś innym. Nie jestem drogowcem.
                    Ale ich pan popierasz.

> Natomiast z państwa prawa to Wy drwicie panowie "ekologowie".
                    Mylisz mnie Pan z kimś innym. To pierwsze.
                    Drugie - a gdyby to było zgodne z prawem, co robią drogowcy, to czy można
                    byłoby coś z tym zrobić.
                    Oczywiście Pan ma jakąś mądrą odpowiedź.
                    I oczywiście trzeba wg. niej budować coś co jest niepewne technicznie, drogie i
                    nieuzasadnione ekonomicznie w czasie eksploatacji, kiedy możliwy jest wariant
                    tańszy y szybszy w realizacji. Widziałem na tym forum wyliczenia czasu możliwej
                    realizacji obwodnicy przez Chodorki i nie udawaj pan że tego nie wiesz. Po
                    prostu prowadzi Pan oszukańcza grę na tym forum i to nie jeden pan. A w jakim
                    to celu.
                    Chodzi wam o dobro Augustowian, ale w sprawie poprawy bezpieczeństwa w mieście
                    Augustów to już nic nie potraficie zrobić - nich ludzie giną.
                    Podziękują Augustowianie Wam bandzie obłudników.
                    • zewsi Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? 25.08.06, 13:38
                      Gość portalu: Augustowianin napisał(a):

> Chodzi wam o dobro Augustowian, ale w sprawie poprawy bezpieczeństwa w
                      mieście
                      > Augustów to już nic nie potraficie zrobić - nich ludzie giną.
                      > Podziękują Augustowianie Wam bandzie obłudników.

Znowu mnie Pan z kimś mylisz. Widze, że to taka tradycja u Was stawiać innym
                      niedorzeczne zarzuty.
                • Gość: vlad79 Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? IP: 195.177.196.* 25.08.06, 17:16
                  Gość portalu: Augustowianin napisał(a):

> > Ta droga już by dawno powstała, gdyby nie tacy jak Ty.
                  > Tak za składki wyborców. Żałosny jesteś pan.
                  > Chlew robicie z państwa prawa, niedouczeni podlascy drogowcy w akcji co krok to
                  >
                  > błąd i nadużycie.
                  > Ta droga już by dawno powstała, gdyby nie tacy jak Ty, panie zewsi. Byłaby w
                  > Chodorkach, za pieniądze z UE. Działacie na szkodę Augustowa - państwa i
                  > podatnika.
                  > I odwal się pan odemnie, nie jesteśmy na ty.
                  > Nie zajmyję się szczeniackimi obszczekiwaniami na forum.

popierwsze gnoju to pierwszy użyłeś stawierdzenia "tacy jak TY", a później
                  czujesz sie skrzywdzony jak ktoś zastosował to do ciebie . Gdyby nie "farbowani"
                  ekolodzy" twego pokroju ( jśli jesteś Augustowianinem to ja jestem
                  baletnicą)droga byłaby juz na ukończeniu jeśli juz nie zbudowana. Powiedz mi
                  imbecylu dlaczego unia nie dała kasy na tunel pod doliną Rospudy- bo był
                  poprostu kretyński jak i ty .
                  • Gość: Augustowianin Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 14:06
                    > jśli jesteś Augustowianinem to ja jestem
                    > baletnicą)
                    Owszem jesteś baletnicą .... i to tańczącą do złej muzyki...
                    > imbecylu / załosne.

> droga byłaby juz na ukończeniu jeśli juz nie zbudowana.
                    Przez Chodorki - już dawno by jeździły TIR-y
                    • Gość: vlad79 Re: Wszystkiemu winni zamanipulowani kłamcy? IP: 195.177.196.* 26.08.06, 17:48
                      > Jesteś nie dojżaly i emocjonalnie nie zrównoważony .... Jednak ja Ci źle nie
                      > życzą i nie będę pisał tak jak ty.

jeśli ktos ma tu amnezje to włąsnie ty, jak traktujesz innych forumowiczów to
                      wystarczy tylko przejrzeć twoje wypowiedzi .żałosne
    • Gość: podatnik ekoterroryści IP: *.man.bialystok.pl 25.08.06, 08:20
      organizacje ekologów winno się zdelegalizowac na czas budowy dróg.
      • Gość: Wilon Re: ekoterroryści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 08:35
        > organizacje ekologów winno się zdelegalizowac na czas budowy dróg.
        Zdelegalizaować pisanie głupot ..... od zaraz i na wieki.
        Tu byłoby prawie pusto.
        Jak pusto jest w główkach pismaków..
        • koczisss Re: ekoterroryści 25.08.06, 09:16
          Z Tobą na czele?!
          • Gość: wkoronkiewicz TIRy wiozą śmierć IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 25.08.06, 11:00
            zarzucanie ekologom, że wypadki drogowe są spowodowane ich postawą jest
            kłamstwem i podłością. nie blokujemy bowiem obwodnicy Augustowa, tylko
            sugerujemy wariant zgodny z Unijnym prawem i z możliwością finansowania przez
            Unię. pozwoli to na szybsze ukończenie owej inwestycji - i co za tym idzie
            poprawę stanu bezpieczeństwa.
            pisalem już zresztą o tym na tym forum wielokrotnie. pisałem też o tym na
            łamach kuriera porannego. publicznie mówi o tym adam wajrak oraz simona kossak,
            w podobnym tonie wypowiada się wiele autorytetów.
            trzeba miec zatem naprawdę złą wolę, aby udawać, że takich argumentów nie ma.
            to juz nie jest sprawa niewiedzy, ale po prostu podłości. bo trzeba być
            naprawdę podłym człowiekiem, aby zarzucać komukolwiek spowodowanie wypadku i
            czyjąś śmierć.
            dzień wcześniej ukazał się w prasie artykuł, gdzie napisane było wyraźnie, że
            tachograf owego kierowcy był uszkodzony. wypowiadali się też inni kierowcy, że
            często almią przepisy i przekraczają dozwolony czas jazdy za kółkiem - aby
            tylko jak najszybciej dowieźć towar.
            nie wierzę w to że dziennikarz radia białystok nie czytał tego artykułu. nie
            wierzę, że nie zna argumentów przedstawianych przez adama wajraka i simnonę
            kossak. nie wierzę w jego bezstronność.
            nie od dziś wiadomo, że aby zostac prezesem radia trzeba mieć tzw. polityczne
            plecy. czyżby zatem Radio Białystok reprezentowało czyjąś rację polityczną?
            tak się składa, że konflikt o Rospudę obserwują od dawna. wiem które
            ugrupowanie poparło publicznie pana Topczewskiego. a pan panie prezesie radia?

swoją postawą Radio Białystok wyrządza wielką szkodę. ekologia jest nauką o
            ochronie środowiska. znajduje się w programie szkolnym. i rzucanie haseł
            typu "wszystkiemu winni ekolodzy" jest po prostu klamstwem, nadużyciem i jak
            już wielokrotnie podkreślałem podłością.

bolejemy nad każdym wypadkiem, bolejemy nad każdą śmiercią na drodze. ale to
            nie ekolodzy każą kierowcom łamac przepisy, to nie ekolodzy wlewają w nich
            alkohol, to nie ekolodzy robią koleiny na drogach, to nie ekolodzy zapominają o
            odśnieżaniu. to nie ekolodzy!
            • Gość: Nie "ekologom" Re: TIRy wiozą śmierć IP: *.man.bialystok.pl 25.08.06, 11:52
              "Ekolodzy" zaczęli blokować budowę obwodnicy od samego początku. Wtedy, gdy
              jeszcze nie słyszano o Naturze 2000 i gdy nie było wiadomo kiedy i czy w ogóle
              Polska wejdzie do UE.
              • Gość: Augustowianin Re: TIRy wiozą śmierć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:01
                > "Ekolodzy" zaczęli blokować budowę obwodnicy od samego początku. Wtedy, gdy
                > jeszcze nie słyszano o Naturze 2000 i gdy nie było wiadomo kiedy i czy w
                ogóle > Polska wejdzie do UE.
                I co z tego ???
                Wiadomo było że przez Chodorki będzie taniej od samego początku to było znane.
                I to też że w końcu nastąpi kolizja z prawem unijnym i że finansowanie z Unii
                wątpliwe i o tym pisałem w prasie lokalnej i mówiłem.
                Zawsze wiadomo było że to jest torfowisko i że do budowy to teren niezwykle
                trudny. Więc o co chodzi. Chodorki wskazywano już 1997 r. Mało było czasu by
                pójść po rozum do głowy. Chciwym drogowcom łasym na możliwą do wyrwania kasę
                na podwyższanie kosztów budowy na torfowisku trudno się oderwać od prawie
                uzyskanego łupu. Trudno im już przez 10 lat konfliktu. A Augustów cierpi. I
                winni temu są drogowcy.
                • Gość: Lopez Re: TIRy wiozą śmierć IP: 89.161.7.* 25.08.06, 17:26
                  Precz z ekologami, wyslac ich na syberie niech tam sie sami zablokuja!!!!
              • natt Re: TIRy wiozą śmierć 25.08.06, 19:42
                Gość portalu: Nie "ekologom" napisał(a):

> "Ekolodzy" zaczęli blokować budowę obwodnicy od samego początku. Wtedy, gdy
                > jeszcze nie słyszano o Naturze 2000 i gdy nie było wiadomo kiedy i czy w
                ogóle
                > Polska wejdzie do UE.
                Dostrzegam tu pewną niekonsekwencję, zapewne nie konsultował pan swojego postu
                z burmistrzem Cieślikiem i dyrektorem Topczewskim. Oni cały czas powtarzają, że
                protesty ekologów rozpoczęły się dopiero kilka lat temu, kiedy wszystko już
                było ustalone i zaklepane. Więc kto kłamie? Oni czy pan?
                • koczisss Re: TIRy wiozą śmierć 25.08.06, 19:53
                  Coś mi się wydaje, ze już 1998 "ekolodzy" protestowali.
                  Pisałem referat na studiach o dolinie Rospudy w tym czasie:)
            • koczisss Re: TIRy wiozą śmierć 25.08.06, 19:51
              A jaką masz pewność, ze Unia dołoży chioć grosz do tego?
              I jaką masz pewnosć, ze przez Chodorki da się szybciej wybudować?
              Jak nie wiesz, tam trzeba trochę ludzi wywłaszczyć!
              Masz jakieś konkretne dowody, czy tylko tak se głupoty piszesz?
    • Gość: feliks Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 18:28
      ekolodzy czy obrzezanie jest ekologiczne.
      • Gość: Łomza nasza duma czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: *.lomza.mm.pl 25.08.06, 22:13
        Ludzie zlitujcie sie takie głuoty o tych waszych obwodnicach mozna pisa tylko
        w białymstok. O co te kłótnie ?
        Obwodnice treba pobudowa ale wg trasy nieuciążliwej dla przyrody
        Via baltica przez Łomzę bo najkrótsza droga i nie szkodzi przyrodzie
        do Warszawy dwupasmówka z Bialegostoku
        Augustów Białystok trasa zmodernizowana z obwodnicą omijając adoline rapsudy
        Topczewski na Biłaoruś
        I wszyscy zadowoleni - to takie trudne ? Więc po co te bicie piany i robienie
        z Biłegostoku siedliska kretynów- bo tak was odbierają w polsce po tej hecy
        z rapsudą
        • Gość: Łomza Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: *.lomza.mm.pl 25.08.06, 22:30
          Tylko zabłąkany turysta może się zapędzic do tej perły Podlasia jak też mówią o
          Białymstoku a mniej wtajemniczeni - Disneyland północy.
          Ale nic to - polecił bym mu obejrzenie posła putry jurgiela fedorowicza
          nadziei podlasia i świetych rycerzy Radia M - Pana Topczewskiego- słońca
          podlasia no i koniecznie Syczewskiego który w niedalekiej przyszłości na
          białoruskich czołgach wyzwoli białystok spod panowania polskiej chołoty.
          poleciłbym też historyczną salę UM gdzie podpisano akt przystąpienia
          białegostoku do gmin nadbałtyckich i wystawiony w gablocie długopis którym to
          uczyniono
          oczywiście turysta mógłby zwiedzic miejsca w których bywali w białymstoku
          dzierżyński kon i marchlewski i ogłaszali Polską Republikę Rad w 1920
          No i za pare lat obowiazkowym punktem programu bedzie wizyta w operze im
          Katarzyny szczot Kayah gdzie wieczorami w tym zagłębiu disco polo pogrywa
          będa swojskie majteczki w kropeczki w wykonaniu krzysztofa laskowika.
          No i lotnisko na którym cała podniebna flota ( 12 wilg oraz jeden antonow-2)
          może w kilka minut przewieź wszystkich podróżnych do grodna na tamtejszy bazar
        • Gość: Augustowianin Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 14:15
          > Via baltica przez Łomzę bo najkrótsza droga i nie szkodzi przyrodzie
          > do Warszawy dwupasmówka z Bialegostoku
          > Augustów Białystok trasa zmodernizowana z obwodnicą omijając adoline rapsudy
          > Topczewski na Biłaoruś
          Ktoś tu jest rozsądny. Popieram !!!
          • koczisss Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą 26.08.06, 17:52
            > Via baltica przez Łomzę bo najkrótsza droga i nie szkodzi przyrodzie

Nie szkodzi przyrodzie? Nic,a nic?
            To tam ruch będzie się odbywał poprzez lewitację nad terenami zielonymi?
            Tam nigdzie lasu się nie wybuduje? Nie przetnie się żadnej rzeki?
            Nie będzie ona w pobliży żadnego jeziora? NIe bedzie nigdzie bagienka, które
            trzeba będzie zakopać?

To naprawdę super, to po pustyni to będzie prowadzone?

Czy może metodą teleportacji?
            • Gość: antyprzeciw Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: 195.177.197.* 26.08.06, 18:14
              1. Via Baltica przez Łomze ominie rezerwaty i parki narodowe
              2. Auta jadac krotsza trasa spala mniej paliwa

To tak slowem przypomnienia. Ale obawiam sie ze to ci Koczisss na darmo to pisze.
              • koczisss Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą 26.08.06, 18:33
                Ja to wiem, ale chodzi mi o stwierdzenie "że się tanm nie zniszczy przyrody". W
                takim razie, to co jest poza parkiem narodowym, czy rezerwatem, to juz nie
                przyroda i niszczyć można?

A tak w ogóle, w parkach narodowych może być ingetrencja ludzi i to bardzo duża,
                przykąłd, bagna biebrzańskie, gdzie większość parku jest w rękach prywatnych i
                tam są prowadzone prace rolnicze. Park narodowy, to nie rezerwat ścisły, a
                niektóreym to się myli.
                Natura 2000 też nie jest jakimś tam obszarem, gdzie nie można nic robić.
                Najważniejsze są rezerwaty ścisłe, gdzie nie mozna nic robić. Będzie pożar to
                się nie gasi, drzewo upadnie, to niech leży itd. itp. Niejednokrotnie nie można
                tam wchodzić, a jak już, to po zbudowanych kłądkach.
                Z parkami narodowymi jest inaczej. Jest to obszar chroniony, ale ingerencja jest
                opuszczona, chyba, ze jakaś część parku ma status rezerwatu ścisłego.
                Jeśli w parku narodowym jest pożar, to się go gasi, tak jakby to był normalny
                teren, a jak juz wspomniałem, w rezerwacie ścisłym nie można tego robić, w
                otulinie już tak, a rezerwat cały może się spalić. Siły natury mają sobie same
                poradzić.
                Jeśli chodzi o przeprae przez Biebrze w okolicy Sztabina, to będzie ona
                poprowadzona po starym szlaku, czyli w miejscu istniejącego mostu.
                Ten akurat argument odpada, bo tu już jest droga i most, a po modernizacji
                bedzie bezpieczniejszy dla rzeki i całego parku. Będą separatory eliminujące
                zanieczyszczenia z drogi, zbiorniki na brudną wodę, która zostanie odprowadzona
                poza teren parku i doliny Biebrzy. A teraz wszystkie nieczystości spływają
                bezpośrednio do rzeki.
                to pytam się, jak jest lepiej, tak jak teraz, czy tak jak ma być?
                Jeśli chodzi o Rospudę, to sprawa przedstawia się inaczej.
                To ma być droga w "dziewiczym" terenie i do tego można się przyczepić.
                Tylko obszar Natura 2000 jest w kategorii ochrony obszarów gdzieś na szarym
                końcu, już park krajobrazowy ma większy status.
                • Gość: coś Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: 195.177.197.* 26.08.06, 19:13
                  A koczisss dalej kręci, kombinuje i odwraca kota ogonem.

Praca domowa.

1. Udzial społeczenstwa w postepowaniu w sprawie ochrony srodowiska
                  2. Zrownowazony rozwoj

A nawet nie probuj wiecej wypowiadac sie w sposob chocby sugerujacy nieznajomosc istoty powyzszych tematow...
                • Gość: Augustowianin Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 19:24
                  > A tak w ogóle, w parkach narodowych może być ingetrencja ludzi i to bardzo
                  duża Siły natury mają sobie same
                  > poradzić.
                  > "że się tanm nie zniszczy przyrody".

No, no nie, no rewelacja, jaki ty kocyisu mądryś. Że też ten okropny Topczewski
                  nie da Ci innego zajęcia. Taki talent i się marnuje.
                  • koczisss Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą 27.08.06, 01:00
                    Idź na studia "Ochrona Środowiska", a tam będziesz miał taki przedmiot jak
                    "Ochrona przyrody", "Ochrona powierzchni ziemi", "Gospodarka wodą w środowisku
                    przyrodniczym", "Geochemia", "Gleboznastwo, geologia i hydrologia",
                    "Kształtowanie krajobrazu", a to są wybrane zagadnienia z ostatnich dwóch lat,
                    jest wiele innych, ale po co tu je przytaczać. Jeszcze Cię głowa rozboli i w
                    depresję wpadniesz.
                    Tam Ci powiedzą, co i jak, po co i dlaczego.
                    A tak, Twoje słowa są nic nie warte, i możesz se mówić co chcesz, negując
                    wszystko co ja napiszę.
                    Bo nawbijałeś se do łepetyny głupot pseudoekologicznych i udajesz alfę i omegę w
                    tym temacie!
        • Gość: vlad79 Re: czas bronic polskę przed białostocką głupotą IP: 195.177.196.* 26.08.06, 17:50
          a ten kretyn ma frajde z wklejania wszędzie tych sanych dwóch wypowiedzi
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl 26.08.06, 15:29

www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl

Ludzie którzy podjęli decyzje dotyczące przebiegu obwodnicy Augustowa przez
      bagna po prostu próbują uniknąć odpowiedzialności za zmarnowane do tej pory
      publiczne pieniądze i ponad 10 letnie opóźnienie budowy. Do tego grona dołączył
      także Minister Środowiska, który po 8 miesiącach opóźnienia wprowadził jedynie
      kosmetyczne poprawki zamiast istotnych zmian.

Prace ziemne są najtrudniejsze do weryfikacji, dlatego budowa na bagnach to
      idealne pole do nadużyć i zawyżania kosztów robót - nikt nie jest w stanie
      dokładnie zweryfikować ile ziemi wywieziono, ile materiału przywieziono, itp.
      Według szacunków wartość łapówek dla decydentów w Polsce to ok. 10% wartości
      inwestycji.

Czas by lokalne władze i podlascy politycy zaprzestali blokady rozbudowy
      podlaskich dróg, promując sprzeczny z prawem wariant przebiegu drogi Via
      Baltica przez Białystok zamiast ZGODNIE ZE WSKAZÓWKAMI UNII EUROPEJSKIEJ
      PROEKOLOGICZNY PRZEZ ŁOMŻĘ, lub obwodnicy Augustowa wbrew zakazaowi zabudowy
      terenów chronionych Natura 2000 w sposób niszczący tereny chronione i
      atrakcyjne turystycznie, zamiast modernizujac istniejące drogi z jednoczesnym
      wykonaniem obwodnicy Suwałk, kierując się populistycznymi kłamstwami i
      manipulując faktami, narażając ludzi na wypadki, hałas i zanieczyszczenia
      powodowane przez Tiry, przez co nie mogą uzyskać dofinansowania Unii
      Europejskiej.
      Gdyby postulaty organizacji ekologicznych, zawarte np. w haśle "Tiry na Tory"
      (www.tiry-na-tory.w.pl), wzorowana na rozwiązaniach stosowanych w m.in.
      Szwajcarii i Austrii, oznaczające przeniesienie ruchu tranzytowego Tirów
      odbywającego się na terenie Polski i będącego przyczyną wypadków, zniszczenia
      niedostosowanych polskich dróg, zanieczyszczenia środowiska, hałasu na kolejowe
      platformy towarowe, w dalszym etapie reforma i zmiana polityki transportowej
      Polski, umożliwiającej wzmocnienie roli kolei, spadek cen transportu, poprawę
      bezpieczeństwa i szybkości transportu towarów i ludzi w Polsce zostały
      zrealizowane, nie dochodziłoby do tak tragicznych wypadków. Rozwiązane
      zostałyby od razu problemy setek polskich miast - nie tylko kilku rocznie przy
      realnym tempie budowy dróg, przy stałym braku środków nawet na remonty już
      istniejących.
      Organizacje ekologiczne już dawno ostrzegały m.in. przed skierowaniem całego
      ruchu tirów i budowę trasy Via Baltica przez Białystok (m.in. postulat
      akcji "Kuriera Porannego"), co zamiast "rozwoju regionu" doprowadziło do
      wzrostu wypadków. Więcej informacji na ten temat: www.zieloni.w.pl,
      www.zieloni-bialystok.w.pl i www.via-baltica.w.pl
      Próby budowy obwodnic i nowych dróg na terenach cennych przyrodniczo są nie
      tylko sprzeczne z prawem, lecz powodują m.in. brak dofinansowania Unii
      Europejskiej.
      W Polsce np. wciąż w wypadkach spowodowanych przez leśne zwierzęta giną też
      ludzie (np. w województwie podlaskim okolice Biebrzy), bo polskie władze pomimo
      nacisków organizacji ekologicznych nie stosują powszechnych w Europie ogrodzeń
      dróg na terenach leśnych, przejść dla zwierząt itp.
      Pomawianie za opóźnienia w budowie dróg i wypadki organizacji ekologicznych
      spowodowane błędami niekompetentnych urzędników, projektantów i polityków
      wykorzystujących lokalne problemy do zyskania chwilowego poparcia politycznego,
      promocji interesów gospodarczych, autopromocji osób i organizacji lub wzrostu
      ilości czytelników i odbiorców na przez media są sprzeczne z prawem do
      rzetelnej informacji.
      Wszystkie TIR-y, które spowodowały w 2004 roku wypadki na polskich drogach
      (4349 TIR-ów) zmieściłyby się na zaledwie 100 pociągach towarowych. W
      Szwajcarii ok. 35% towarów jest przewożonych koleją w systemie kombinowanym
      (intermodalnym).W krajach Unii Europejskiej wskaźnik ten wynosi ok. 10%. W
      Polsce ok. 1,7%. (informacja za rzecznikiem PKP)
      www.pkp.pl/aktualnosci_wybor_1.php?id=955
      pkp.pl/zobacz_i_porownaj.pps
      Celem Inicjatywy "TIR-y na tory!" jest poprawa jakości życia setek tysięcy
      mieszkańców miejscowości, przez które przebiegają trasy tranzytowych TIR-ów, a
      w szczególności: zmniejszenie niekorzystnego wpływu transportu ciężarowego na
      zdrowie ludzi, obniżenie poziomu hałasu, zwiększenie bezpieczeństwa ruchu
      drogowego, uratowanie przed degradacją tysięcy budynków mieszkalnych i
      gospodarstw rolnych, Zmniejszenie korków drogowych oraz ograniczenie degradacji
      nawierzchni dróg publicznych, Ochrona środowiska, w szczególności ocalenie
      przed zniszczeniem ostatnich enklaw dzikiej przyrody i pięknego krajobrazu.
      Warunkiem, aby to osiągnąć jest przerzucenie tranzytowego ruchu samochodów
      ciężarowych z polskich dróg na polskie koleje, co znajduje swój wyraz w
      haśle “TIR-y na tory” www.tiry-na-tory.w.pl
      Więcej informacji na stronach internetowych:
      www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
      www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
      działalność, problemy, rozwiązania
      www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku -
      mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie
      chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI !
      www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA
      PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY
      DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
      • Gość: Łomża Re: www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl IP: *.lomza.mm.pl 26.08.06, 23:50
        Słuszałem że na forum w białymstoku podksywami kocziss i nekroskop ukrywa
        sieTopczewski czy to prawda ?
        • Gość: vlad79 Re: www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl IP: 195.177.196.* 27.08.06, 16:29
          Gość portalu: Łomża napisał(a):

> Słuszałem że na forum w białymstoku podksywami kocziss i nekroskop ukrywa
          > sieTopczewski czy to prawda ?

czy to prawda że jesteś tym psycholem który nie dawno uciekł z zakładu dla
          obłakanych... tzn z mojej strony to pytanie retoryczne
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Opis poszczególnych wariantów 26.08.06, 15:37

Opis poszczególnych wariantów
      Pomysł Generalnej Dyrekcji Dróg
      Pomysł Ministra Środowiska
      Nasza propozycja - Polska Zielona Sieć / CEE Bankwatch Network, Pracownia na
      Rzecz Wszystkich Istot Oddział Podlaski, WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo
      Ochrony Ptaków

Zakres inwestycji oraz jej lokalizacja
      Budowa obwodnicy Augustowa z estakadą przez bagna w dolinie rzeki Rospudy.
      Budowa obwodnicy Augustowa z tunelem pod bagnami w dolinie rzeki Rospudy.
      Połączenie budowy obwodnicy Suwałk i Augustowa ominięcie bagien Rospudy przez
      poprowadzenie drogi w okolicach Chodorek.

Koszt inwestycji.
      minimalnie 250 mln zt
      minimalnie 700 mln zł
      660 mln zł

liczba mieszkańców, którzy skorzystają z inwestycji.
      30 tyś. mieszkańców Augustowa
      30 tys. mieszkańców Augustowa
      Łącznie 100 tys. mieszkańców Suwałk i Augustowa.

Czas realizacji przedsięwzięcia.
      Prace można zacząć w latach 2006-2007. Bez pieniędzy z Unii - do kilkunastu lat.
      Prace można zacząć w latach 2006-2007. Bez pieniędzy z Unii - do kilkunastu lat.
      Prace będą mogły rozpocząć się za dwa lata i po dwóch kolejnych zakończyć.

Problemy, które mogą się pojawić.
      Droga będzie budowana na bagnach, co może utrudnić i opóźnić prace budowlane.
      Zniszczone zostaną chronione tereny Natura 2000, co może wywołać protest
      Komisji Europejskiej.
      Tunel będzie budowany pod bagnami. Wielkie ryzyko niepowodzenia w trakcie
      budowy i użytkowania tunelu, np. zalanie, trzęsienie ziemi. [1] Może również
      zabraknąć pieniędzy.
      Wykup gruntów i przygotowanie dokumentacji wymaga około 2 lat.

Źródła finansowania.
      Krajowy Fundusz Drogowy - zaledwie 20 mln zł na ten rok.
      Minister zabiega o środki z Unii Europejskiej.
      Oferta Unii Europejskiej o sfinansowaniu inwestycji

Polska Zielona Sieć / CEE Bankwatch Network, Pracownia na Rzecz Wszystkich
      Istot Oddział Podlaski, WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków

[1] Tunel o takiej długości - ponad 1 km nie istnieje w Polsce. W ostatnim
      wypadku - katastrofie drogowej w podobnym tunelu pod Alpami, w którym po
      zderzeniu samochodów zapalił się TIR - cysterna z paliwem i chemikaliami
      zginęło - spaliło się lub udusiło ponad 20 osób. Akcja ratunkowa była
      praktycznie niemożliwa do czasu samoistnego wypalenia się eksplodujących
      samochodów. [dopisek - www.zieloni.w.pl]

www.zieloni.osiedle.net.pl/warianty.doc
      CHCEMYTEGO SAMEGO!
      Miejscowości wolnych od TIRów i bezpiecznych dróg! Chcemy, aby stało się to jak
      najszybciej!
      Doskonale rozumiemy problemy mieszkańców Suwałk i Augustowa. Nikt z nas nie
      chciałby mieszkać w dcmu, obok którego pędzą tysiące TIRów. Ograniczmy przejazd
      TIRów przez centra miejscowości i wybudujmy obwodnice. Proponujemy rozwiązanie,
      które ma największe szansę powodzenia.
      Są trzy możliwe rozwiązania problemu obwodnicy Augustowa. My jesteśmy za takim,
      które pozwoli jednocześnie przyspieszyć budowę obwodnicy Suwałk.
      • Pomysł Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad
      Budowa obwodnicy Augustowa z estakadą przez bagna w dolinie rzeki Rospuda .
      Koszt 250 min zł°. Prace można zacząć teoretycznie w tym roku, ale też w każdej
      chwili Unia Europejska może taką budowę wstrzymać, gdyż zniszczy ona chronione
      tereny przyrodnicze Natura 2000°. Przepadną wówczas pieniądze na zakończenie
      budowy, a co więcej - nałożone mogą zostać dotkliwe kary finansowe. Trzeba więc
      będzie wszystko rozbierać i zaczynać od początku w innym miejscu.
      • Pomysł Ministra Środowiska
      Budowa obwodnicy Augustowa z tunelem pod bagnami w dolinie rzeki Rospudy. Koszt
      minimum 700 min® Budowę można zacząć teoretycznie w tym roku. Minister
      obiecuje, że znajdzie pieniądze w Unii. Jednak bez pieniędzy z Unii budowa może
      potrwać nawet kilkanaście lat i ucierpią na tym inne inwestycje - za
      równowartość tunelu można wybudować kilka obwodnic. Niekorzystnie o tunelu
      wypowiadają się eksperci®. Wielkie ryzyko niepowodzenia podczas budowy i
      użytkowania tunelu - zalanie, trzęsienie ziemi.
      • Nasza propozycja
      Obwodnica wspólna dla Augustowa i Suwałk. Koszt ok. 660 min zł°. Budowa mogłaby
      się zacząć za 2-3 lata, ale istnieje gwarancja jej najszybszego ukończenia. Nie
      łamie unijnego prawa ochrony przyrody, więc budowa obu obwodnic byłaby
      finansowana przez Unię Europejską0. Ich budowa jest dużo prostsza niż tunel czy
      estakada, dlatego po kolejnych dwóch latach byłyby gotowe.
      Już teraz na czas budowy obwodnic, domagamy się od władz poprawy bezpieczeństwa
      na drogach i skierowania choć części transportu na kolej.
      Od 15 lat słyszycie o obwodnicy. Dalej Wam obiecują.
      My pokazujemy jak to zrobić!
      Dość przedwyborczych obietnic bez pokrycia!
      O Pismo GDDKiA 0/BI-DT6/290I/32/06 z dnia 16.03.06,
      O Wypowiedź Ladislawa Miko z Komis// Europejskie], Wyborcza 16-02-2006,
      O Wypowiedź dr inź. Czesława Podkowicza, Kurier Poranny z dnia 03.03.2006.
      O Kalkulacje inżyniera Roberta Chwiałkowskiego

OBECNY POSTKOMUNISTYCZNY WARIANT JEST ZŁY DLATEGO OD 15 LAT NIE MOŻNA GO
      ZREALIZOWAĆ I NIE BĘDZIE ZREALIZOWANY = EKOLODZY POKAZUJĄ JAK WYKONAC DROGE
      SZYBCIEJ I TANIEJ A ZASCIANKOWI SKORUMPOWANI DZIENNIKARZY, POLITYCY, URZEDNICY
      TO WSTYD NA CAŁĄ EUROPĘ

15% mieszkancow Augustowa oszukanych
      LISTA W AUGUSTOWIE JEST TAK SAMO SMIECIARSKA:
      Każdy mógł wpisać dowolne dane, nikt nie sprawdzał dowodów, peseli itd.
      5 000 podpisów wobec 30 000 mieszkańców Augustowa to zaledwie 15 %
      do tego sformułowane pytanie "czy jesteś za budowa obwodnicy" oznacza ze te
      5000 osób można dorzucić do podpisów gazety wyborczej - wszyscy są za budowa
      obwodnicy, problem tylko gdzie
      Wariant ekologiczny jest szybszy i tańszy
      A burmistrz od 15 lat okłamuje ludzi obiecując im obwodnice - czas go wywalić
      za nieskuteczność. PO jest wszędzie na wylocie. Podobnie jak białostocka
      eurodeputowaną Barbarę Kudrycką, która nawet nie pomogła przygotować wniosku o
      dofinansowanie tej inwestycji z Unii Europejskiej
      Białowieże odwiedza rocznie około 200 000 turystów.
      Augustów - bardziej rozreklamowany może 100 000 dlaczego ?
      Obwodnica zniszczy augustowskie jeziora - poprzez hałas dobiegajacy z obwodnicy
      i estakady
    • Gość: Stanisław Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.08.06, 03:23
      Od czegoś trzeba zacząć.
      Jeżeli nie mamy dróg należy zrezygnować z ruchu tranzytowego.
      Pora skończyć z tym chocholim tańcem i udawaniem kogoś kim nie jesteśmy.
      16 lat po urynkowieniu gospodarki już wiemy, że kolejne rządy nie wykorzystały
      szansy by połączyć Europę z Azją. Nie mamy autostrad ani dróg ekspresowych, nie
      mamy zakładów pracy ani nowych inwestorów, nie mamy służby zdrowia ani sprawnej
      policji. Mamy skorumpowane sądy i bezrobocie oraz opinię największych
      bałaganiarzy i introwertyków w Europie.
      Aha - i mamy podpisane 16 koszyków integracyjnych z Unią.
      • Gość: vlad79 Re: Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: 195.177.196.* 27.08.06, 16:30
        Gość portalu: Stanisław napisał(a):

> Od czegoś trzeba zacząć.
        > Jeżeli nie mamy dróg należy zrezygnować z ruchu tranzytowego.
        > Pora skończyć z tym chocholim tańcem i udawaniem kogoś kim nie jesteśmy.
        > 16 lat po urynkowieniu gospodarki już wiemy, że kolejne rządy nie wykorzystały
        > szansy by połączyć Europę z Azją. Nie mamy autostrad ani dróg ekspresowych, nie
        >
        > mamy zakładów pracy ani nowych inwestorów, nie mamy służby zdrowia ani sprawnej
        >
        > policji. Mamy skorumpowane sądy i bezrobocie oraz opinię największych
        > bałaganiarzy i introwertyków w Europie.
        > Aha - i mamy podpisane 16 koszyków integracyjnych z Unią.

ale ruch tranzytowy został...
    • Gość: zig Wszystkiemu winni obrońcy przyrody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 22:49
      już parę lat temu rolnicy z okolicy śmiali się z pomysłu budowy na bagnach. Kto
      sprzedał? Kto za tym stoi, komu tak zależy na drodze przez rospudę. Niech Ziobro
      sprawdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka