Dodaj do ulubionych

Powtórka z Tolkiena

IP: 212.160.130.* 19.03.03, 10:22
Mam taką wizję:
Gdzieś w zapomnianym przez wszystkich zakątku mieszkali sobie biednie ale
spokojnie hobbici, rządził nimi czarownik gandalf co do którego byli
przekonani całkowicie że jest najmądrzejszy, pewnego dnia okazało się że zły
czarownik , o wiele potężniejszy dzięki temu że przy pomocy wielkich fabryk
buchających ogniem,( pod budowę których wyciął wiele drzew ) w których to
fabrykach stworzył wojsko doskonale przystosowane do niszczenia. Postanowił
zniszczyć krainę hobbitów i przerobić na swoje lenno. Okazało się że jedynym
wyjściem jest dotarcie z małym pierścieniem do siedziby złego czarownika i
unicestwienie go razem z jego pomocmikami. Biedny hobbit wyrusza więc w
drogę...
P.S. napiszę jeszcze jak kto się nzywał
hobbit: jakiś tam abdul
zły czarownik: Bush
Gandalf: przez innych zwany jest Saddamem
no i pierścień zwany np. wąglikiem

pozdrowienia Akir
Obserwuj wątek
    • kolczugin Re: Powtórka z Tolkiena 19.03.03, 12:31
      Gość portalu: Akir napisał(a):
      > P.S. napiszę jeszcze jak kto się nzywał
      > hobbit: jakiś tam abdul
      > zły czarownik: Bush
      > Gandalf: przez innych zwany jest Saddamem
      > no i pierścień zwany np. wąglikiem
      > pozdrowienia Akir

Akir: Urban
      • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 19.03.03, 14:03
        sprostowanie : Gandalf nie rzadzil u hobbitow :)
        • ralston Re: Powtórka z Tolkiena 19.03.03, 14:05
          Hobbity się samorządziły.
          • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 19.03.03, 14:20
            od czasu do czasu tylko jakiegos thana mialy.
            • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 19.03.03, 17:32
              Ale than był zawsze z Tuków. A poza tym byli burmistrze. Ale oni dbali tylko o
              porządek. Gandalf nad niczym nie panował. Nawet nie miał stałej siedziby. Choc
              często odwiedzał Lorien gdzie mieszkała Galadriera. Czasami odwiedzał ja pod
              postacia Elfa. Oboje tworzyli scisły sojusz. Podobno dlatego że Galadriera
              wiele wiedziała, była jednym z przywódców buntu, któy wyprowadził Elfy z
              Walinoru. Ale może chodziło o jej urodę. A Gandalf jako Istari był jednym z
              ainurów majarów, wiec Galadrieri któa podpadła za bunt znajomości w boskich
              kręgach się przydały. Tylko co na to Celeborn, maz Galadrieri?
              A na poważne. Hussajn to krwawy oprawca, a jego czas minał. This is the end, my
              only friends the end. C`est la vie Saddam. Twój czas się skończył. Party is over
              Pozdr
              • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 20.03.03, 08:42
                Keleborn byl dziadkiem Arweny .
                mezczyzni sa potrzebni. dziwne pytania zadajesz Alex :)
                • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 20.03.03, 10:23
                  Był dziadkiem. rzeczywiście był bo Arwena była panną mocno po tysiącu lat gdy
                  Gandalf przybył do middlearth. Więc nie mogła ona być wnuczka po Kelebriandzie
                  Gandalfa i Galadriery..... Zresztą między Aragornem a Arweną była fajna róznica
                  lat 200- do 3500 mniej wiecej Ona była od niego starsza ponad 10krotnie. Teraz
                  jest zrozumiałę dlaczego Gandalf umieścił na tronie Gondoru w miejsce
                  prawowitych namiestników jakiegos przybłędę z północy. Co się nie robi dla
                  kochnej kobiety. Mozna jej wnuczke umieścic na tronie....
                  Pozdr
        • Gość: Akir Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.160.130.* 20.03.03, 14:18
          O jej ! Przecież wiem że w książce jest trochę inaczej niż w Iraku, chciałem
          tylko pokazać jak to może wyglądaC z punktu widzenia Irackiego beduina gdzieś
          na pustyni.
          • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 20.03.03, 14:24
            Akir myslisz ze beduin czytal Tolkiena ? :)
            Alex Aragorn nie byl przybleda i dobrze o tym wiesz !:)
            • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 21.03.03, 10:36
              A może z punku widzenia irackiego szyity czy Kurda sytuacxja wyglada tak: Do
              twierdzy znienawidzonego Saurona przybyli hobbici z grupą mocna przyjaciół, aby
              uwolnić ciemięzonych ludzi.
              A co do Aragorna syna Arathorna. Oczywiście, że był przybłędą. Kiedy zginął
              ostatni król Gondoru, zlekceważono prawa wszystkich osób któzy mieli w sobie
              królewską krew. Gondorem włądali namiestnicy, tak jak w państwie Franków
              Karolingowie odsuneli Merowingów. Aragorn dla przecietnego Gondorczyka był
              zwykłym prezybędą z biednej północy.
              Pozdr
              • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 21.03.03, 13:18
                alex.4 napisał:

> A może z punku widzenia irackiego szyity czy Kurda sytuacxja wyglada tak: Do
                > twierdzy znienawidzonego Saurona przybyli hobbici z grupą mocna przyjaciół,
                aby
                >
                > uwolnić ciemięzonych ludzi.
                > A co do Aragorna syna Arathorna. Oczywiście, że był przybłędą. Kiedy zginął
                > ostatni król Gondoru, zlekceważono prawa wszystkich osób któzy mieli w sobie
                > królewską krew. Gondorem włądali namiestnicy, tak jak w państwie Franków
                > Karolingowie odsuneli Merowingów. Aragorn dla przecietnego Gondorczyka był
                > zwykłym prezybędą z biednej północy.
                > Pozdr

ale udowodnil ze ma prawo do tronu. nawet umarli mu pomogli.
                pozdrawiam !
                • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 21.03.03, 15:16
                  Gandalf w końcu chyba był Majarem wiec zmarli to żaden dowód....
                  No dobrze aniu jak tak bardzo chcesz, przyznaje Ci rację..... :)
                  Pozdr
                  • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 21.03.03, 18:25
                    alex.4 napisał:

> Gandalf w końcu chyba był Majarem wiec zmarli to żaden dowód....
                    > No dobrze aniu jak tak bardzo chcesz, przyznaje Ci rację..... :)
                    > Pozdr

ale Gandalf wtedy do Minas Thirit pojechal a nie z umarlymi.
                    nie chesz dalej sie sprzeczac ? szkoda:)))
                    pozdrawiam
                    • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 21.03.03, 19:27
                      Ja nie powiedziałem, ze Gandalf osobiście brał udział w tej mistyfikacji. On
                      miał czas ja przygotować. W końcu jako Majar nie musiał być obecny ciałem. Po
                      śmierci ostatniego króla wyraźnie odrzucono prawa wszystkich potomków Ananiona
                      nie móiac o linii Isildura. Ta linia przecież nie miała żadnych praw do
                      Gondoru. Ergo Aragorn praw do tronu nie miał. A leczenie zielskiem czy zmarli
                      to przecież nie decyzja suwerennego ludu Gondoru, któym najeźdzy z Połnocy
                      narzucili włądcę. Mimo, ze przecież żył syn namiestnika i to on powinien zostać
                      nowym namiestnikiem czyli włądcą.
                      Pozdr
                      • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 22.03.03, 15:33
                        alex.4 napisał:

> Ja nie powiedziałem, ze Gandalf osobiście brał udział w tej mistyfikacji. On
                        > miał czas ja przygotować. W końcu jako Majar nie musiał być obecny ciałem. Po
                        > śmierci ostatniego króla wyraźnie odrzucono prawa wszystkich potomków
                        Ananiona
                        > nie móiac o linii Isildura. Ta linia przecież nie miała żadnych praw do
                        > Gondoru. Ergo Aragorn praw do tronu nie miał. A leczenie zielskiem czy zmarli
                        > to przecież nie decyzja suwerennego ludu Gondoru, któym najeźdzy z Połnocy
                        > narzucili włądcę. Mimo, ze przecież żył syn namiestnika i to on powinien
                        zostać
                        >
                        > nowym namiestnikiem czyli włądcą.
                        > Pozdr

Gondorczycy przyjeli Aragorna jako prawowitego wladce i jakos nikt nie buntowal
                        sie przeciw niemu. Faramir tez.
                        Sauron mialby w Tobie niezlego rzecznika :))))))))))))
                        • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 22.03.03, 15:41
                          Minas Tirith prawie zostało zdobyte, wtargnał najeżdzca któy był mniejszym złem
                          w porównaniem z sauronem i Orkami. Ale tylko mniejszym złem. A Faramir w
                          kluczowym momencie był nieprzytomny protestować nie mógł, a póxniej wiedział,
                          że nie wiele to da jeszcze "odkryją" że był tajnym współpracownikiem Saurona i
                          go zlikwiduja....
                          Pozdr
                          • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 22.03.03, 17:18
                            twoja interpretacja Wladcy wyglada jak politycznie poprawne wymysly :)
                            • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 22.03.03, 18:10
                              dlaczego?
                              • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 25.03.03, 08:36
                                np. dlatego ze upierasz sie ze Faramir powinien rzadzic przez zasiedzenie :)
                                • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 25.03.03, 16:52
                                  Nie przez zasiedzenie. Po śmierci ostatniego króla Gondoru możni i lud Gondoru
                                  pozbawił wszystkich członków poprzedniej dynastii praw do tronu. Co prawda
                                  mozna zastanawiać się jak podejmowano ta decyzje (nie pamietam, ale
                                  najpełniejsza wersja jest w dodatku wymieniajacym królów i namiestników
                                  Gondoru). Zresztą nie dotyczyło to linii z któej wywodził się Aragorn. To nie
                                  ta linia załozyła królewstwo Gondoru. Na tej zasadzie mozna by powiedzieć, że
                                  prawa mieliby wszyscy krewni Isildura i potomkowie Elrosa, a moze jeszcze
                                  dalej/ Jeżeli prawa do tronu ma potomek linii wywodzącej się od brata
                                  pierwszego króla to może jego dalsi krewni rónież np. Elrond, jego synowie
                                  (chyba zostaną w filmie wycięci) czy Arwena... A to był absurd. Poza tym nie
                                  wiemy jaka część arystokracji gondorskiej miałą w sobie krew królów. Wiemy, że
                                  w chwili śmierci ostatniego króla żyło kilkunastu konkurentów do tronu (na
                                  marginesie tu wychodzi jakim rasistą był Tolkien, jego rozważania o rozmyciu
                                  się krwi Numenoru to czysty rasizm, on je pisał juz po smierci, gdy wydawało
                                  się, że są one już jednoznacznie skompromitowane). Pewnie namiestnicy zadbali
                                  aby przynajmniej część z nich szybko zeszłą ze świata, ale może część
                                  arystokracji była spowinowacona z królami. Wtedy ich prawa były zdecydowanie
                                  większe niz Aragorna, który dalej był spokrewniony z królami niz oni.
                                  Pozdr
                                  • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 26.03.03, 13:21
                                    przepraszam ale nie bardzo rozumiem : Tolkien napisal o rozmywaniu sie krwi
                                    Numenoru po swojej smierci ? to On tez byl Majarem ?:)
                                    • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 26.03.03, 18:00
                                      Gość portalu: anka1 napisał(a):

> przepraszam ale nie bardzo rozumiem : Tolkien napisal o rozmywaniu sie krwi
                                      > Numenoru po swojej smierci ? to On tez byl Majarem ?:)
                                      Alex: Hłe, hłe, hłe... chciałem napisać po II wojnie swiatowej... :)
                                      Pozdr
                                      Tolkien chyba majarem nie jest, choć kyo tam go wie.... :)
                                      • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 26.03.03, 18:17
                                        uff ! to mnie uspokoiles :)
                                        pewnie byl, bo cos takiego napisac ,no, no.
                                        • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 26.03.03, 18:21
                                          ale on był praktykujacym katolikiem.....
                                          Może to anioł? :)
                                          Pozdr
                                          • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 27.03.03, 13:59
                                            Majar = aniol ? a co z Valarami?:)
                                            • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 27.03.03, 16:56
                                              Gdzieś czytałem, że różnica między ludźmi a elfami jest tak duża u Tolkiena, że
                                              ludzie widząc Elfy mogli je wziąść za anioły..... Np. Galadrierę :)
                                              Valarowie i majarowie te te same istoty, różniące się możliwościami i mocą.
                                              Ilościowo różnica jest duża, ale jakościowej różnicy nie ma. To jak archanioły
                                              i anioły? Dla niedoskonałych istot jak Krasnoludy czy Ludzie Valarowie są
                                              niczym bogowie, ale to przecież tylko stworzenia Iluvatara (tak ti jest jak się
                                              miesza chrześcijaństwo z mitologia germańską)...
                                              A tak na marginesie. Czy nie jest to kolejna niesprawiedliwość. Elfy po śmierci
                                              wracaja do Valinoru (włąściwie jest to podróz nas skróty, bez płynięcia po
                                              morzu). Ewentualnie reinkarnuja się (casus Glorfindriela, kolejnej postaci w
                                              filmie wycietej). A co sie dzieje z ludzmi. Ja nie słyszałem, o żadnej formie
                                              zycia pozagrobowego dla ludzi u Tolkiena. Czyżby Elfy były znowu wyróznione.
                                              Przecież krasnoludy żyja dłuzej, a po smierci zasypiają, oni sądzą, że trafia
                                              do Aulego swojego stwórcy, ale kto ich tam wie. Tolkien wspomina, że krasnoludy
                                              tak sądzą, dystansujacx się od tej wiadomości.....
                                              Pozdr
                                              • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 29.03.03, 17:42
                                                Podobało mi sie jak Tolkien na marginesie wspomina, ze po przejściu Elfów
                                                którzy udawali sie do szarej przystani, w nastepnym roku urodziło sie wiele
                                                dzieci jasnowłosych.... Czyżby Elfy zapragneły jeszcze uzyć życia zanim trafia
                                                do Valinoru? :)
                                                • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 31.03.03, 13:26
                                                  o tym tez nic nie wiadomo .Tolkien w niektorych sprawach jest wyjatkowo
                                                  tajemniczy.
                                                  • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 31.03.03, 20:02
                                                    To że jest tajemniczy to jedno, tylko dlaczego pisał takie rzeczy....
                                                    Albo jeśli Orki to zmienione przez Melkora Elfy to czy są nieśmiertelne i czy
                                                    po zabiciu trafiaja jako Elfy do pałacu Mandosa?
                                                    Czy są orki-kobiety?
                                                    I co się stało z zonami Entów? :))
                                                    Pozdr
                                                  • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 01.04.03, 08:25
                                                    Alex zadajesz trudne pytania a ja sie jeszcze po zmianie czasu nie moge
                                                    pozbierac . zony Entow ? tego same Enty nie wiedzialy a co dopiero ja :)
                                                  • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 01.04.03, 18:15
                                                    E, zony Entów to jest pryszcz przy problemie Toma B. Kim był, skoro nie działał
                                                    na niego pierścień, skoro pierścienia nie porządał, skoro nikt nie miał wejścia
                                                    do jego krainy?
                                                    Mnie się najbardziej podoba wersja, że to Eru, odpoczywa po stworzeniu świata.
                                                    Wkońcu jest najstarszą istotą w śródziemniu, starszą niz enty nmie mówiąc o
                                                    elfach czy ludziach. Tylko kim jest wtedy Złota Jagoda? Żona najwyższego Boga
                                                    to herezja. Szczególnie gdy się pamięta, że Tolkien był praktykującym
                                                    katolikiem.....
                                                    Pozdr
                                                  • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 02.04.03, 08:47
                                                    a moze to ktorys z Valarow ? :)
                                                  • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 02.04.03, 13:09
                                                    Na pewno nie jest Majarem. Skoro majar Gandalf był podatny na moc pierścienia
                                                    (choć z drugiej strony Gandalf nie mógł w śródziemiu uzywać cxałej swojej
                                                    potegi, ale drugi majar Sauron też był podatny). Co do valarów, zadna z valarek
                                                    nie pasuje do Złotej Jagody. Chyba, że valarowi znudziła sie ślubna i czmychnął
                                                    do śróziemnia z jakąś inną panienką...
                                                    Tom ma coś z Manwego, ale no własnie Złota Jagoda nie pasuje do opisu Wardy....
                                                    Pozdr
                                                  • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 02.04.03, 13:41
                                                    wiesz a mi bardziej Aule do niego pasuje. nie wiem dlaczego.
                                                    a co do Zlotej Jagody to trzeba byloby pomyslec. a moze to zona Enta ?:)
                                                  • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 02.04.03, 13:44
                                                    Tam trzeba dopasowywać kolory ubrań, klejnoty symbole. Oj nie pamiętam czym
                                                    zajmowała się żona Aulego? Myslę, że gdybym był Złota Jagodą to obraziłbym sie
                                                    za żon.e Enta. Co prawda tak na prawdę, nie wiadomo jak one wygladały. Przecież
                                                    Entowie upodobniają się do drzew wraz z upływem czasu, wiec zony Entów mogły
                                                    wygladać atrakcyjniej, ale mimo wszystko...
                                                    Pozdr
                                                  • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 05.04.03, 18:44
                                                    A swoją drogą, Elfy rozmnażaja się jak ludzie. Żyja tysiace lat. Żyja w dobrze
                                                    strzeżonych lasach. Nie widać aby zarazy specjalnie sie ich czepiały. A mimo to
                                                    Elfów jest coraz ,mniej. Elfy rozmnażaja sie bardzo wolno. Stracili ochotę na
                                                    sex? Skuteczna antykoncepcja? wszesna menopauza?
                                                    :)))))))))))))))))))))))
                                                    Pozdr
    • Gość: Akir Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.160.130.* 21.03.03, 11:41
      Dostałem z internetu :-)
      Mam 192 cm wzrostu, trenuję kulturystykę i karate.

Na drugim końcu miasta mieszka pewien paskudny kurdupel, którego
      nienawidzę. Podejrzewam, że ma w domu wielki kuchenny nóż.
      Kazałem mu, by
      się rozbroił. Twierdzi, że wyrzucił ten nóż, ale ja mu nie wierzę.
      Nasłałem na niego policję. Przeszukują jego mieszkanie od
      kilku miesięcy
      i
      nic nie znaleźli, ale to dlatego, że facet za słabo współpracuje.
      Wprawdzie
      zaczął niszczyć sztućce ze srebrnej zastawy stołowej, ale
      to dla zmylenia
      inspektorów, tfu, policjantów.
      Postanowiłem pojechać do niego i na wszelki wypadek
      poderżnąć mu gardło.
      Nie powinno być z tym problemów - jestem nieporównanie większy i
      silniejszy.
      Ponadto on nie ma żadnych przyjaciół, a ja biorę ze sobą
      kumpla z Anglii.
      Też kawał chłopa i będzie uzbrojony po zęby.
      Czy ktoś chce się przyłączyć? Tym, co znajdziemy w
      mieszkaniu tego
      gościa,
      podzielimy się sprawiedliwie. Oczywiście sprawiedliwie w
      tym przypadku nie
      znaczy równo - ja, jako pomysłodawca, zabieram 95 procent.
      Czekam na zgłoszenia.
      • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 21.03.03, 13:19
        zapomnieli dodac ze ten kurdupel wczesniej gazami wytrul sporo lokatorow w
        kamienicy
        • ralston Re: Powtórka z Tolkiena 21.03.03, 13:20
          nie mówiąc o domownikach...
          • Gość: akir Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.160.130.* 21.03.03, 13:33
            Tylko że jest kilku innych równie złych którzy służą stanom i ich jakoś nikt
            nie atakuje, Przecież nikt nie twierdzi że Saddam jest O.K. ale nie o to chodzi
            w tej wojnie , Busch kłamie i to jest wkurzające.
            Obawiam się że po prostu za parę lat Polska im nie podpasuje i wtedy po prostu
            zostanę zbombardowany (pod pretekstem że miałem beret z antenką , a antenka to
            instalacja wojskowa).
      • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 24.03.03, 16:57
        Gość portalu: Akir napisał(a):

> Dostałem z internetu :-)
        > Mam 192 cm wzrostu, trenuję kulturystykę i karate.
        >
        > Na drugim końcu miasta mieszka pewien paskudny kurdupel, którego
        > nienawidzę. Podejrzewam, że ma w domu wielki kuchenny nóż.
        > Kazałem mu, by
        > się rozbroił. Twierdzi, że wyrzucił ten nóż, ale ja mu nie wierzę.
        > Nasłałem na niego policję. Przeszukują jego mieszkanie od
        > kilku miesięcy
        > i
        > nic nie znaleźli, ale to dlatego, że facet za słabo współpracuje.
        > Wprawdzie
        > zaczął niszczyć sztućce ze srebrnej zastawy stołowej, ale
        > to dla zmylenia
        > inspektorów, tfu, policjantów.
        > Postanowiłem pojechać do niego i na wszelki wypadek
        > poderżnąć mu gardło.
        > Nie powinno być z tym problemów - jestem nieporównanie większy i
        > silniejszy.
        > Ponadto on nie ma żadnych przyjaciół, a ja biorę ze sobą
        > kumpla z Anglii.
        > Też kawał chłopa i będzie uzbrojony po zęby.
        > Czy ktoś chce się przyłączyć? Tym, co znajdziemy w
        > mieszkaniu tego
        > gościa,
        > podzielimy się sprawiedliwie. Oczywiście sprawiedliwie w
        > tym przypadku nie
        > znaczy równo - ja, jako pomysłodawca, zabieram 95 procent.
        > Czekam na zgłoszenia.
        Alex: Akirze i ten wielki8 nóz znaleziono.....
        I co teraz powiesz?
        >
        • akir Re: Powtórka z Tolkiena 25.03.03, 09:17
          alex.4 napisał:
          > Alex: Akirze i ten wielki8 nóz znaleziono.....
          > I co teraz powiesz?
          > >
          Jeśli masz na myśli tą fabrykę to już odwołali podobno jeszcze muszą zbadać cy
          coś tam produkowali czy nie , ot propaganda wojenna :-)
          Co do Gandalfa i Saddama, to przecież mówię że to magik, Irakijczycy go kochają
          dzięki temu co im mówi, a Hobbici też o Gandalfie nie wiedzieli wszystkiego
          (tak jak i czytelnicy powieści) , co nie znaczy że popieram Saddama.
          Pozdrowienia
          • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 25.03.03, 16:55
            Czy Irakijczycy kochaja Saddama? MOże tak samo jak Polacy Stalina? Przecież
            tłumy manifestowały smutek po jego smierci. To ze Irakijczycy deklaruja miłość
            do Saddama wynika pewnie ze strachu. Kochaja go jego ziomkowie z Tikrit, ale
            czy inni to raczej wątpliwe....
            Pozdr
            A co do fabryki. Jasne najpierw trzeba dokłądnie to zbadać. Może wpuścić tam
            inspektorów ONZ?
            • ralston Re: Powtórka z Tolkiena 25.03.03, 16:59
              Hmmm... jedno mnie tylko zastanawia. Jesli wydal w Bagdadzie bron cywilom, co
              pokazywali wczoraj w telewizji, to znaczy, ze nie obawia sie rewolty
              bagdadzkiej ulicy i wierzy, ze nie obroca sie przeciwko niemu.
              Chyba, ze to wszystko znowu byla propaganda a bron dostala gwardia Saddama,
              poprzebierana w cywillachy...
    • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 21.03.03, 15:14
      Akirze przecież Ty porównywałeś gandalfa do Saddama. Gandalf nie był zły więc
      uważasz saddama za spoko gościa? Czy jeżeli nie złapano złodzieja, któy ukradł
      Ci marchewkę czy to wedle Ciebie znaczy, że nie ma sensu łapać złodziei. A
      Saddam to bardzo paskudna postać
      • Gość: anka1 Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.33.74.* 21.03.03, 18:27
        Akir oni po prostu nas oleja jesli juz. a to moze byc gorsze od bomb.
        • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 21.03.03, 19:49
          Na tyle zmieniaja sie realia świata, ze bedzie on w XXI w. wygladał zupełnie
          inaczej niz w XXw. Przede wszsystkim ze względu na zmiany demograficzne. Europa
          sie starzeje, znacznie zwiekszy się populacja ludzi starszych. A Ci maja inne
          potrzeby niz ludzie młodzi. A żeby wystawic armie trzeba będzie mieć rekrutów,
          co w Europie nie b edzie takie proste... A w Rosji szczególnie. Do 2020 liczba
          mieszkańców Rosji zmniejszy się o 20% a do 2050 nawet o 50%. A wtedy bedzie to
          zupełnie inna Rosja niz dzisiaj. Inną zmiana w Rosji bedzie przemiana w
          strukturze religijnej. O ile konwertytów katolickich jest tam tyle co kot
          napłąkał, to zwieksza sie w bardzo duzym stopniu liczba czlonków kościołów II
          fali protestanckiej. W tej chwili stanowia oni juz kilka procent ludności
          Rosji, a wzrost bedzie duzy. Ich mentalność pewnie tez bedzie trochę inna niz
          przecietnego Rosjanina. Świat sie zmieni.
    • Gość: liberał Re: Powtórka z Tolkiena IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 25.03.03, 09:16
      Akir - co to za brednie? Czyli czekasz na zwycięstwo dobrego
      Gandalfa /Saddama/,nad złym Sauronem /Bushem/? Dobro /Saddam/ zwycięży i
      zapanuje nad światem? Człowieku - Tolkien się w grobie przewraca...
      Może przyłącz się do sił dobra,albo nawet tam się przeprowadź - na pewno
      zajebiście się żyje w Iraku pod rządami mądrego Saddama. (((
      • Gość: Akir Re: Powtórka z Tolkiena IP: 212.160.130.* 07.04.03, 10:45
        Gość portalu: liberał napisał(a):

> Akir - co to za brednie? Czyli czekasz na zwycięstwo dobrego
        > Gandalfa /Saddama/,nad złym Sauronem /Bushem/? Dobro /Saddam/ zwycięży i
        > zapanuje nad światem? Człowieku - Tolkien się w grobie przewraca...
        > Może przyłącz się do sił dobra,albo nawet tam się przeprowadź - na pewno
        > zajebiście się żyje w Iraku pod rządami mądrego Saddama. (((
        Gratuluję wiary w to że Bush jest taki dobry, ale to chyba wpływ propagandy,
        tak czy inaczej odwrotu już nie ma , bo gdyby się Bush teraz wycofał to wszyscy
        tyrani świata podniesliby głowy.
        A co do różnych punktów widzenia to takie porównanie: Warszawa 1940 Polski
        waleczny ruch oporu wrzuca granat do kawiarni pełnej okupantów i kolaborantów ,
        50 lat później terroryści palestyńscy wysadzają w powietrze kawiarnię w izraelu
        pełną cywilnej ludności.
        Inny przykład : Wojska Niemieckie przynoszą do zacofanej polski kulturę i
        wyzwalaja z pod rządów tyrana Piłsudzkiego. Z innej propagandy Wojska sowieckie
        wyzwalaja zapadnią Białoruś (czyli wschodnią Polskę ) i przynoszą uciemiężonemu
        narodowi socjalistyczną wolność.

Nie popieram w żadnym wypadku Saddama, ale Bush po prostu nie umie kłamać , i
        dla tego jestem pewien że wszystko co mówi o prezyczynach tej wojny jest
        nieprawdą.
    • alex.4 Re: Powtórka z Tolkiena 31.03.03, 20:00
      A propos wizji....
      W Shire demonstruja przeciwko napaści Entów przeciwko Sarumanowi, przecież nie
      było rezolucji organizacji zjednoczonych ras wzywajacej Sarumana do
      rozbrojenia. Krasnoludy twierdzą, że gdyby pozwolono dłużej działąć inspektorom
      to wyjaśniłoby się czy Saruman ma broń niekonwencjonalną. Mordor chce zwołąnia
      stałej radu organizacji zjednoczonych ras przeciwko haniebnej inwazji. Elfy z
      mrocznej puszczy demonstruja przeciwko mozliwości wysłąnia wojsk do
      Orthanku..... Co prawda nieliczni zwolennicy wojny z Sarumanem wskazuja że ten
      masakrował Rohan, ale wskazywano, że przecież to jego ziemie, Rohan chce
      wyemancypować się spod wpływu czarownika i czarownik moze ich masakrować....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka