-
Poradźcie czy można u nas gdzieś kupić semolinę ,przeczytałam na
moje wypieki super przepis na pizzę z semoliną ,zresztą z chęcią też bym zrobiła domowy makaron z dodatkiem tej mąki ale nigdzie nie widziałam ,może poradzicie
-
Nie wiem co robię źle. Podobno to najlepsza mąka na makaron i nie dodaje się jajek wystarczy sama woda. Bardzo trudno się wyrabia (rozsypuje się jak kasza ciasto jest nieelastyczne) i wcale nie smakuje dobrze. Poproszę o wskazówki. :)
-
Obeszłam kilka sklepów eko, Bomi w Klifie, które brałam za pewnik, Skład Towarów Kolonialnych (nowy arabski na Marszałkowskiej). Ale semoliny niet.
Można ją gdzieś w Warszawie stacjonarnie kupić ?
-
Wszędzie mnóstwo przepisów na makaron jajeczny z semoliny.Ja jednak
szukam sprawdzonego prepisu na makaron nie typu fettucine tylko taki
twardy jak penne albo bavette czy linguine. Może ktoś z włoskiej
frakcji pomoże? Do tej pory na 100g mąki brałam jedno jajko i
wychodził mi świetny jajeczny makaron. Wnioskuję, że zamiast jajek
muszę użyć więcej wody, jednak jakie proporcje żeby to ręce i nogi
wszystko miało???
Będę wdzięczna za podpowiedzi
-
Jak w temacie. Ile białka Waszym zdaniem powinna zawierać dobrej jakości semolina i gdzie taką kupić w Polsce?
-
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, bo już zgłupiałam: czy semolina durum, używana
np. w pizzach itd. jest de facto drobniejszą kaszą manną, tyle, że z pszenicy
durum? kaszę manną tłumaczy się na ang. jako semolinę, i jak rozumiem,
semolina grubsza/na pudding, desery = nasza kaszka manna - tak? czy jest
jakakolwiek różnica w smaku/konsystencji w przypadku deseru mlecznego?
kolejne pytanie dotyczy zastępowania drobnej semoliny krupczatką - jest ok czy
nie, bo znalazłam sprzeczne opinie?
i j...
-
Powiedzcie mi, co to jest semolina i gdzie można ją kupić.
Dzięki!
-
czy mozna gdzies w Warszawie kupic semoline?
-
Czy wiecie, gdzie ja kupic w Wawie? Dzieki za informacje.
-
Jak w temacie. Czy to takie same maki czy roznia sie od siebie?
Widzialem w Makro 5-cio kg Semole. Na opakowaniu duzo tekstu w
jezyku wloskim i naklejka w jezyku polskim, ze przeznaczona jest do
wypieku chleba. I przyznam sie, ze zglupialem. Moze ktos mi pomoc.
Dziekuje za wszelkie cenne uwagi. Krytyczne takze.
-
Dostalam pol kilo semoliny, kaszka taka jakby drobna manna, sliczny kolor ma.
Jak najsensowniej to wykorzystac?
qd
-
jak zrobic? mam kaszke semolinowa, i zamierzam ja wymieszac z mlekiem,
parmezanem, posole, zagotuje rozbeltam zrobie kluseczki, albo wymieszam z
serem ricotta wrzuce do zapieczenia i co? czy to bedda "prawdziwe' gnocchi?
jakis taki sposob mi sie kolacze po glowie :) jak robicie gnocci?
-
A Wawie gdzie kupię? W Bomi albo P&P kupię? :-(((
Bo mi potrzebna bardzo na jutro....więc w necie nie zamówię bo za późno.
-
Może ktoś wie, gdzie można ją kupić?
-
przygotowuję je zazwyczaj z semoliny bądź mieszanki semoliny ze
zwykłą pszenną mąką.
niestety nie mam w tej chwili semoliny, czy sądzicie, ze mogę do
wyrabianego ciasta dodac neico kaszki kukurydzianej?
-
czy ktos z Was orientuje sie, czym zastapic kasze manne? mieszkam w stanach i tu (chyba) jej nie ma, albo ja nie umiem znalezc. czy ktos z Was moglby polecic zamiennik albo ewentualnie podpowiedziec gdzie to dostac w stanach i jak sie nazywa? bo popularne amerykanskie grits to chyba jednak nie nasza manna.
myslalam o semolinie, ale u mnie jest tylko maka z semoliny. o wiele drobniejsza niz kasza manna.
dziekuje.
-
przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?
-
Witam,
I zapytuje gdzie w Szczecinie i okolicach mozna kupic roznego typu
maki. Zalezy mi przede wszystkim na semolinie z pszenicy durum,
makach razowych, orkiszach i tego typu produktach. Nie jestem z
samego Szczecina wiec ciezko mi znalezc takie (zapewne male) sklepy.
Prosze o pomoc.
-
W sklepach widuję (a i kupuję) żółtą mąkę kukurydzianą. Tymczasem w
zagranicznych programach kulinarnych mąka kukurydziana jest biała.
Jest podobna do ziemniaczanej nie tylko barwą, ale tym, że po
zagotowaniu robi się szklista. Czy żółta i biała mąka kukurydziana
to to samo, w których sklepach mogę dostać tę białą?
-
witam,
zamówiłam frytkownicę no i jak w temacie zamierzam zrobić fritto misto i pesce (chyba tak to się nazywa), czyli smazone delikatnie panierowane owoce morza, które z M. uwielbiamy. Moje pytanie dotyczy panierki - we Wloszech jest bardzo delikatna, czy ktoś wie, czy oni tylko obtaczaja w mące ? jeżeli tak, to w semolinie czy mące ryzowej, bo i na takie coś się natknęłam , zalezy mi naprawdę delikatnej panierce.