Forum   semolina

semolina

(31 wyników)
  • Poradźcie czy można u nas gdzieś kupić semolinę ,przeczytałam na moje wypieki super przepis na pizzę z semoliną ,zresztą z chęcią też bym zrobiła domowy makaron z dodatkiem tej mąki ale nigdzie nie widziałam ,może poradzicie
  • Nie wiem co robię źle. Podobno to najlepsza mąka na makaron i nie dodaje się jajek wystarczy sama woda. Bardzo trudno się wyrabia (rozsypuje się jak kasza ciasto jest nieelastyczne) i wcale nie smakuje dobrze. Poproszę o wskazówki. :)
  • Obeszłam kilka sklepów eko, Bomi w Klifie, które brałam za pewnik, Skład Towarów Kolonialnych (nowy arabski na Marszałkowskiej). Ale semoliny niet. Można ją gdzieś w Warszawie stacjonarnie kupić ?
  • Wszędzie mnóstwo przepisów na makaron jajeczny z semoliny.Ja jednak szukam sprawdzonego prepisu na makaron nie typu fettucine tylko taki twardy jak penne albo bavette czy linguine. Może ktoś z włoskiej frakcji pomoże? Do tej pory na 100g mąki brałam jedno jajko i wychodził mi świetny jajeczny makaron. Wnioskuję, że zamiast jajek muszę użyć więcej wody, jednak jakie proporcje żeby to ręce i nogi wszystko miało??? Będę wdzięczna za podpowiedzi
  • Jak w temacie. Ile białka Waszym zdaniem powinna zawierać dobrej jakości semolina i gdzie taką kupić w Polsce?
  • czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, bo już zgłupiałam: czy semolina durum, używana np. w pizzach itd. jest de facto drobniejszą kaszą manną, tyle, że z pszenicy durum? kaszę manną tłumaczy się na ang. jako semolinę, i jak rozumiem, semolina grubsza/na pudding, desery = nasza kaszka manna - tak? czy jest jakakolwiek różnica w smaku/konsystencji w przypadku deseru mlecznego? kolejne pytanie dotyczy zastępowania drobnej semoliny krupczatką - jest ok czy nie, bo znalazłam sprzeczne opinie? i j...
  • Powiedzcie mi, co to jest semolina i gdzie można ją kupić. Dzięki!
  • semolina(36)

    czy mozna gdzies w Warszawie kupic semoline?
  • Semolina(29)

    Czy wiecie, gdzie ja kupic w Wawie? Dzieki za informacje.
  • Jak w temacie. Czy to takie same maki czy roznia sie od siebie? Widzialem w Makro 5-cio kg Semole. Na opakowaniu duzo tekstu w jezyku wloskim i naklejka w jezyku polskim, ze przeznaczona jest do wypieku chleba. I przyznam sie, ze zglupialem. Moze ktos mi pomoc. Dziekuje za wszelkie cenne uwagi. Krytyczne takze.
  • Dostalam pol kilo semoliny, kaszka taka jakby drobna manna, sliczny kolor ma. Jak najsensowniej to wykorzystac? qd
  • jak zrobic? mam kaszke semolinowa, i zamierzam ja wymieszac z mlekiem, parmezanem, posole, zagotuje rozbeltam zrobie kluseczki, albo wymieszam z serem ricotta wrzuce do zapieczenia i co? czy to bedda "prawdziwe' gnocchi? jakis taki sposob mi sie kolacze po glowie :) jak robicie gnocci?
  • A Wawie gdzie kupię? W Bomi albo P&P kupię? :-((( Bo mi potrzebna bardzo na jutro....więc w necie nie zamówię bo za późno.
  • Może ktoś wie, gdzie można ją kupić?
  • przygotowuję je zazwyczaj z semoliny bądź mieszanki semoliny ze zwykłą pszenną mąką. niestety nie mam w tej chwili semoliny, czy sądzicie, ze mogę do wyrabianego ciasta dodac neico kaszki kukurydzianej?
  • czy ktos z Was orientuje sie, czym zastapic kasze manne? mieszkam w stanach i tu (chyba) jej nie ma, albo ja nie umiem znalezc. czy ktos z Was moglby polecic zamiennik albo ewentualnie podpowiedziec gdzie to dostac w stanach i jak sie nazywa? bo popularne amerykanskie grits to chyba jednak nie nasza manna. myslalam o semolinie, ale u mnie jest tylko maka z semoliny. o wiele drobniejsza niz kasza manna. dziekuje.
  • przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?
  • Witam, I zapytuje gdzie w Szczecinie i okolicach mozna kupic roznego typu maki. Zalezy mi przede wszystkim na semolinie z pszenicy durum, makach razowych, orkiszach i tego typu produktach. Nie jestem z samego Szczecina wiec ciezko mi znalezc takie (zapewne male) sklepy. Prosze o pomoc.
  • W sklepach widuję (a i kupuję) żółtą mąkę kukurydzianą. Tymczasem w zagranicznych programach kulinarnych mąka kukurydziana jest biała. Jest podobna do ziemniaczanej nie tylko barwą, ale tym, że po zagotowaniu robi się szklista. Czy żółta i biała mąka kukurydziana to to samo, w których sklepach mogę dostać tę białą?
  • witam, zamówiłam frytkownicę no i jak w temacie zamierzam zrobić fritto misto i pesce (chyba tak to się nazywa), czyli smazone delikatnie panierowane owoce morza, które z M. uwielbiamy. Moje pytanie dotyczy panierki - we Wloszech jest bardzo delikatna, czy ktoś wie, czy oni tylko obtaczaja w mące ? jeżeli tak, to w semolinie czy mące ryzowej, bo i na takie coś się natknęłam , zalezy mi naprawdę delikatnej panierce.
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?