Dodaj do ulubionych

Nie szanują pacjentów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 11:34
Już dawno zrezygnowałem z leczenia u tzw.lekarzy rodzinnych. Nie chcę tracić
zdrowia wykłocaniem się o skierowanie np. na okresowe badanie krwi (frakcje
cholesterolu, nie mówić już o jakiejś morfologii czu OB. Lekarze rodzinni po
prostu oszczędzają na zdrowiu pacjentów i to tym problemem powinny się zająć
w pierwszej kolejności media.
PT Redaktorów czeka to samo w bliższej czy dalszej przyszłości. Pomyślcie o
niej. Chociażby w trosce o własne życie!
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Nie szanują pacjentów IP: *.elpos.net 15.01.07, 16:17
      służba zdrowia powinna być płatna!!! Za wszystko wizyte, badania itp... Niech
      to bedzie 10 zl, ale niech ludzie wiedza ze nie ma czegos takiego jak darmowy
      lekarz!
      • Gość: widz Re: Nie szanują pacjentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:56
        Lekarz rodzinny to lekarz który skończył medycynę korespondencyjnie chyba...
        • anka1 Re: Nie szanują pacjentów 15.01.07, 17:09
          i nie beda szanowac jesli w tym szambie nic sie nie zmieni.
          dlaczego pieniadze, ktore lekarz ma przeznaczyc na badania zostaja w jego
          kieszeni jesli ich nie wykorzysta ? jak byly kasy chorych to te pieniadze
          niewykorzystane wracaly do kas. a teraz po co lekarz ma skierowania pisac jak
          sobie moze dorobic ?
          • Gość: Kuna Re: Nie szanują pacjentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 18:22
            jak byly kasy chorych to te pieniadze niewykorzystane wracaly do kas.

Nic takiego nigdy nie było.
            A może tak NFZ by płacił za te badania, tak jest w wielu krajach. Lekarze przestaliby oszczędzać.
            Nie pomyślałeś, że tych pieniędzy jest po prostu za mało ???? Ok. 70 złotych rocznie na pacjenta, w tym lokal, telefon, rejestracja, badanie lekarskie, badania laboratoryjne, OC, wywóz nieczystości, koszty dojazdów, składka na izby lekarskie itp.
            A każdy pacjent uważa , że te 70 złotych ma do dyspozycji by się gruntownie co roku przebadać.
            • Gość: anamag Re: Nie szanują pacjentów IP: 86.73.119.* 15.01.07, 18:41
              Wy tu o pieniadzach, czy ktos z was przebywal chociaz raz w szpitalu? Powiem Wam
              jedno, w dzisiejszych czasach pielegniarki i lekarze nie przejmuja sie drugim
              czlowiekiem, pacjentem. Nie mowie tu o wszystkich ale o wiekszosci. Moja mama
              ostatnie dwa miesiace spedzila w szpitalu. To koszmar, pielegniarka zaglada do
              pacjenta wylacznie by dac zastrzyk czy zmienic kroplowke. Jak rodzina nie
              przyjdzie to pacjent, ktory nie moze sam sie nakarmic pozostaje glodny do
              nastepnego razu jak go ktos odwiedzi. Jak sie ktos zlituje to nakarmi biedaka.
              Mialabym jeszcze wiele do powiedzenia, ale czasem mysle ze szkoda slow bo teraz
              to tylko o pieniadzach sie mowi, a o czym mowi przysiega skladana przez lekarzy
              i pielegniarki?
              • Gość: zona lekarza Re: Nie szanują pacjentów IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 16.01.07, 01:10
                Moja droga anamag wspolczuje ci ze twoja mama jest tak ciezko chora
                ale od zawsze obowiazkiem corki jest karmienie matki a nie lekarza
                lekarz jest po to by leczyc a ewnt. salowa lub sanitarjuszka czy wolontarjusz od
                karmienia od zawsze tak bylo
                tylko przez te komune i jej chore poglady
                ze wszystko wszystkim sie nalezy za darmo
                ludzie myla ratowanie zdrowia i zycia o ktorym mowi przysiega hipokratesa
                z opieka nad chorym
                OPIEKA TO NIE LECZENIE
                owszem bez niej trudniej wrocic do zdrowia,ale nie nalezy ona do obowiazkow
                lekarza i od wiekow tak bylo
                ze lekarz nie dosc ze mial szacunek ludzi za to ze leczyl ich za gruba forse
                to jeszcze mial zapewniony byt
                a studeci medycyny na studiach czesto glodowali
                ale potem bylo ich stac na godne zycie
                a teraz takie osobki jak pani zadaja zeby lekarze zajmowali sie pani obowiazkami
                bo pani sie nie chce
                a jak juz,to uzurpuje pani se prawo osadzania i krzywdzenia tych nielicznych
                lekarzy ktorzy tu jeszcze zostali
                a z siebie robi pani wielka bohaterke bo nakarmila pani swoja wlasna matke
                przpraszam za niegrzeczne slowa
                ale jest to pani zasrany obowiazek bez gadania ze ktos powinien to robic za
                pania bo pani matka nie temu czy innemu lekarzowi podcierala tylek w
                dziecinstwie tylko dla pani
                a to co wola o pomste do nieba to,to ,ze teraz lekarz zarabia mniej niz
                sekretarka w NFZ-cie
                a wy wszyscy co to tak dobrze wiecie ile miljonow zarabia lekarz
                pomyslcie tylko
                ilu z was zarabia tzw.srednia krajowa jak to sie ma do rzeczywistosci
                moze nabraliscie sie na te rzekome podwyzki co to mialy byc
                GOWNO!!!!
                a nie podwyzki ,zeby nie to ze lekarz pracuje na dwoch etatach jeden dzienny
                drugi nocny to nie stac by nas bylo na oplacenie czynszu za mieszkanie
                bo niestety jesc dzieciom musze dac
                a i to tylko dlatego jest mozliwosc drugiego etatu bo polowa lekarzy juz
                wyjechala a niedlugo wyjedzie reszta z tych co jeszcze im sie cos chce
                i zostana tylko tacy co nie tylko nie pokarmia pani matki
                ale nie bedzie im sie chcialo jej badac
                albo tacy co zbadaja ale i tak nie bardzo beda wiedziec co z tym dalej robic
                a na kurs ktory jest niezbedny do podjecia pracy w U.E. juz do czerwca nie ma miejsc
                wiec moze te wszystkie pretesje i zale oraz gniew skierujcie
                do tych co sa tego wszystkiego zrodlem
                czyli do rzadu i NFZ
                bo to tam sa marmury i odlotowe bryki
                a wielu lekarzy codziennie do pracy odleglej o np.30km dojezdza PKP
                • Gość: gosciowa Do zony lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:55
                  Jestem zbulwersowana Twoja wypowiedzią. Załóżmy taką hipotetyczna sytuacje,
                  jest osoba samotna, nie ma corki, ktorej "zasranym obowiazkiem " jest
                  nakarmienie matki, albo matka jest w szpitalu w Bialymstoku a corka mieszka w
                  Siematyczach? Wg Twojego rozumowania powinny umrzeć. Mam nadzieje, ze
                  przynajmniej Twoj maz mysli inaczej. I nie chodzi mi tu o krmienie, tylko o
                  caloksztalt Twojej postawy.
            • Gość: Ania Re: Nie szanują pacjentów IP: *.bsk.vectranet.pl 15.01.07, 19:25
              To lepiej umrzec przedwszesnie bo lekarz nie zlci zbadania chocby krwi ,( nie
              mowiac o inych badaniach). Jestem mloda 24 latka i nie stac mnie na placenie .
              Rozumiem ze pewnie dluo nie pozyje , kaszle od 2 lat a lekarz nie chce mi dac
              skierowania na badania pluc, a poza tym pewnie rarazam wiekszosc z Was. (
              chodzi mi o przychodnie na Stromej)
              • Gość: aron Re: Nie szanują pacjentów IP: *.lublin.enterpol.pl 15.01.07, 19:28
                nie stać cię na płacenie za lekarza a na ciuchy i kosmetyki masz?
                • Gość: ania Re: Nie szanują pacjentów IP: *.bsk.vectranet.pl 15.01.07, 19:32
                  nie ,nie stac mnie bogaczu na ciuchy aledwo co na jedzenie. Podniaslam Cie na
                  duchu?:(
              • Gość: Marek Re: Nie szanują pacjentów na Stromej IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.07, 22:16
                Znam Twoj ból Aniu. Na Stromej robia tylko płatne promocje, jakies akcje itp,
                jak sie chcesz badac to placisz dodatkowa kase
            • anka1 Re: Nie szanują pacjentów 16.01.07, 12:48
              co Ty nie powiesz ? zaprzyjazniony lekarz dokladnie opowiadal jak bylo i jak
              jest i wcale nie ukrywa, ze na swoich pacjentach a wlasciwie na ich nie
              zrobionych badaniach moze sobie dorobic.
              lekarze ciagle narzekaja ze maja za malo pieniedzy, ale im zawsze bedzie za
              malo. nawet gdyby stawka na tzw. ubezpieczenie zdrowotne wynosila 100 % pensji
              nieszczesnikow ktorzy musza na ten niewydolny system bulic.
    • Gość: lako Nie szanują pacjentów IP: *.sk2.am.poznan.pl 16.01.07, 07:30
      A nfz szanuje, oni powinni wiedzieć co się dzieje w ich resortach a oni
      łaskawie reagują dopiero jak coś trafi do prasy, za co biorą te duże pieniądze,
      to wstyd
      • Gość: Magda a ucieczki? IP: *.bsk.vectranet.pl 16.01.07, 14:51
        płacimy za nich jak w kraju studiują, a uciekają za granicę, ja tak nie chcę
        • Gość: lekarz oddaj moje pieniądze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:04
          HAHAHA p. Magdo to TY oddaj mi moje pieniądze!

1/ Nie wykształciło mnie żadne społeczeństwo tylko moi rodzice za swoje podatki.
          Darmowe studia przysługują kazdemu w tym kraju, także medyczne. Twoja wina żeś
          nie skorzystał -było bardzo fajnie. A może zabrakło wiedzy na egzaminach? W
          takim razie serdecznie współczuję.
          2/ Nie to inteligentne inaczej społeczeństwo dało mi dyplom, tylko rektor mojej
          Alma Mater. Gdyby to, pożal się Boże, społeczeństwo mnie kształciło, byłbym
          żulem i ćwierćmózgiem jak 90% Polaków.
          3/ Kwestia zwrotu pieniędzy za wykształcenie. A niby dlaczego? Prawo UE zakłada
          wolność osiedlania się i pracy, gdzie się komu podoba. To podstawa istnienia
          Unii. Zresztą jeśli ja mam płacić to niech to zrobi także i hydraulik z Londynu
          i zapłaci za swoją podstawówkę i zawodówkę! Jak każdy to każdy! Ja mu ją
          fundowałem (heheh i przedszkole też!) to teraz żądam zwrotu! ;)
          4/ Kasę już zwróciłem. Już bardzo dawno. Bardzo prosto to policzyć: ile kosztują
          studia medyczne? Ano możesz teraz sobie studiować prywatnie co kosztuje 12 tys
          złotych za rok. Razy 6 to daje 72 tysiące. Teraz policzmy: płaca lekarza w
          Polsce to około 1200 złotych, razy 12 to rocznie daje około 13 tysięcy. W Takiej
          Anglii lekarz ma powiedzmy średnio 20 tysięcy złotych, co rocznie daje 240
          tysięcy. Różnica wynosi zatem około 220 tysięcy złotych rocznie. Moje studia
          "kosztowały" Państwo 72 tysiące - zatem już po 4 MIESIĄCACH NIEWOLNICZEJ PRACY
          POLSKIEGO LEKARZA PAŃSTWO JEST DO PRZODU!!! Potem już czysty zysk. Ja pracuję 15
          lat, zatem PAŃSTWO OKRADŁO MNIE NA OKOŁO 3 MILIONY TRZYSTA TYSIĘCY ZŁOTYCH!!!
          OTO SKALA ŻEROWANIA POLSKIEGO SPOŁECZEŃSTWA NA POLSKICH LEKARZACH! TO WY
          JESTEŚCIE NASZYMI DŁUŻNIKAMI - JUŻ 4 MIESIĄCE PO STUDIACH!!! WIĘC TO TY ODDAJ MI
          MOJE PIENIĄDZE Z KTÓRYCH MNIE OKRADŁEŚ ZMUSZAJĄC DO NIEWOLNICZEJ PRACY ZA PSI GROSZ!
          • Gość: Magda Re: oddaj moje pieniądze! IP: *.bsk.vectranet.pl 16.01.07, 15:15
            ja mam ci oddać a z jakiej racji, nikt tak się nie domaga kasy jak służba
            zdrowia, nie jesteście pępkiem świata, są inne zawody, równie ważne i
            potrzebne, a to podłaość w jaki sposób traktujecie pacjentów. Ciekawa jestem
            jak pan reaguje na podłość spotykaną na codzień. Wymagamy kultury od wszystkich
            moze zacznijmy od siebie, a co się dzieje w słóżbie zdrowia to paranoja, prosze
            mi wierzyć środowisko lekarskie jest mi bliskie...
            • Gość: Magda Re: oddaj moje pieniądze! IP: *.bsk.vectranet.pl 16.01.07, 15:19
              służba u zwykłe sorry
              • Gość: lekarz Re: oddaj moje pieniądze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:21
                ok zdarza się...
            • Gość: lekarz Re: oddaj moje pieniądze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:20
              nie wiem czy środowisko lekarskie jest pani bliskie, ale na pewno słownik
              ortograficzny jest daleki. służba pisze się przez "u" zwykłe. do szkoły!
              • Gość: Magda Re: oddaj moje pieniądze! IP: *.bsk.vectranet.pl 16.01.07, 15:34
                nie czytra pan postów SŁUŻBA poprawiłam się
                • Gość: lekarz Re: oddaj moje pieniądze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:43
                  czytam. niestety pisaliśmy oba posty w tym samym czasie. tak też bywa.
                  ps. polecam najnowszy firefox- w wbudowany słownik ortograficzny i na bieżąco
                  sprawdza pisownie.
                  • Gość: dd Właśnie minister zaczał oddawać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:49
                    więcej dla lekarzy mniej dla pacjentów od teraz
                    • Gość: lekarz Re: Właśnie minister zaczał oddawać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:53
                      w ten sposób to rozumujesz? jesteś śmieszny. a o ministrze mi nawet nie pisz bo
                      to zwykły Pinokio.
                      • Gość: dd To napisz jak ty to rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:57
                        jestem ciekawy. serio.bo na razie to widzę czeski film, podnoszenie ubezpieczeń
                        kierowcom i obniżanie stawek pacjentom. pozdrawiam
                        • Gość: dd czekam. jakoś nie odpowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:05
                          • Gość: lekarz w odróżnieniu do Ciebie nie siedze 24h/dobe w netc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:10
                            .
                        • Gość: lekarz Re: To napisz jak ty to rozumiesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:10
                          na pewno nie rozumiem tego w ten sposób. masz płytkie pomysły. jedynym słusznym
                          wyjściem jest całkowita prywatyzacja całego sektora zdrowia. "sektora" - bo coś
                          takiego jak służba zdrowia nie istnieje.
                          • Gość: dd To się akurat zgadzamy co do prywatyzacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:14
                            w znaczącej mierze. Ale siedzisz teraz w necie? W domu czy w pracy? A jak w
                            pracy, to dlaczego nie przy pacjencie?
                            ---------
                            poza tym: jakie płytkie pomysły? miałem tu jakiś pomysł? ja tylko skomentowałem
                            to, co się teraz dzieje w twoim sektorze. to twój minister ma płytkie pomysły.
                            nie ja
                            --------
                            a może mam się zachwycać tym, że będę płacił wyższe OC i miał gorszą opiekę
                            lekarską?
                            • Gość: dd Ale odpowiedziałeś nie na temat, ponieważ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:24
                              ja pytałem nie o to, co chciałbyś, żeby było, tylko o to, co jest teraz, a
                              teraz jest tak
                              "podwyżki dla pracowników, mniej pieniędzy dla pacjentów, wyższe OC"
                              Tak jest? Jeśli inaczej to słucham
                              • Gość: lekarz . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:30
                                a co ma OC do podwyżek????? po raz kolejny napiszę - brniesz w złym kierunku. Tu
                                chodzi o leczenie pacjentów po wypadkach komunikacyjnych- stąd ta podwyżka w
                                składkach. Tu nie chodzi o lekarzy i ich płace. litości!

"mniej pieniędzy dla pacjentów?" haha a od kiedy pacjenci maja dostawać $ za to
                                że są pacjentami? litości po raz drugi!
                            • Gość: lekarz odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:25
                              jestem w domu. wyjątkowo nie mam dyżuru.

------

pinokio jest do zmiany.

-----------

nie tylko Ty będziesz płacił wyższe OC. chociaż chyba brniesz w złym kierunku.
                              A opiekę lekarska będziesz miał lepszą. Myślisz że ja chcę brać po 10-15
                              dyżurów w miesiącu? Wolę 4-5. Będę wypoczęty = bardziej efektywny. A może wolisz
                              sytuacje na dzień dzisiejszy- lekarze są zmęczeni no i co nie dziwne- nie zawsze
                              w humorze z powodu nadmiaru pracy, żenującej płacy i nagonki prasy. Zresztą ktoś
                              niedawno robił badania na temat wpływu całonocnego dyżuru na efektywność pracy w
                              dniu następnym. Po takim dyżurze sprawność umysłu jest na poziomie sprawności
                              człowieka po wypiciu 2-3 piw. ciekawe. oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest
                              dzień wolny- ale myślisz ze po dyżurze idzie się do domu? pomyśl raz jeszcze.
                              • Gość: dd Nie wiem skąd zapewnienie o lepszej opiece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:37
                                ale domyślam się, że podwyżka oznacza mniej przepracowanych lekarzy (ale w
                                przypadku niektórych więcej czasu na prywatną praktykę, więc ci dalej będą
                                zmęczeni). co do "pieniędzy dla pacjenta": sądziłem, że się domyślisz, że
                                chodzi o pieniądze na leczenie, ale się przeliczyłem. z tymi wypadkami to
                                teoretycznie jest prawda, ale pieniądze i tak lecą do jednej puli. jeśli będzie
                                mniej pieniędzy na leczenie pacjentów, to czy opieka medyczna może być lepsza,
                                skoro nie będzie za co leczyć? oto jest pytanie. pozdrawiam
                                • Gość: dd Co do wątku zwrotu kosztów kształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:47
                                  a niby dlaczego osoba, która się kształci ma je zwracać? Chory system powoduje
                                  chore sytuacje. A nasz reformatorski rząd realizuje pseudoreformę, w której
                                  lekarze udają, że porządnie leczą w swoim państwowym zakładzie pracy, a ich
                                  pacjenci udają, że się leczą bezpłatnie
                                  ----------
                                  uczciwiej byłoby powiedzieć wprost: jest za mało pieniędzy, określamy ściśle
                                  sprecyzowany ograniczony pakiet usług "bezpłatnych", a reszta niestety, objęta
                                  dobrowolnym ubezpieczeniem
                                  albo:
                                  prywatyzacja z odchodzeniem administracji i całej masy kosztów, jaką za sobą
                                  ciągnie państwowa służba zdrowia
                                  ---------
                                  albo jeszcze coś innego
                                  ---
                                  ale trzeba działać a nie udawać,że się działai od czasu do czasu pdgrzewać
                                  atmosferę ww mediach (ach, jacy ci lekarze niewdzięczni; czy widział ktoś
                                  biednego lekarza? to na co narzekają?)
                                  --
                                  skłócanie to stary wypróbowany sposób rządzenia. pozdrawiam, lekarzu
                                  --------
                                  choć ja miałem szczęście spotkać całkiem sporą liczbę lekarzy, którzy leczyli
                                  mnie "państwowo" i dobrze. pamiętam, co było kiedyś
                                • Gość: lekarz a ja nie wiem skad zapewnienia ze o gorszej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:54
                                  zaufaj mi- jezeli pensje będą godne zawodu to każdy lekarz zamiast spedzać czas
                                  wolny w prywatnym gabinecie spedzi go z rodziną.
                                  a co do Twojego pytania to przepraszam ale jest wyjątkowo głupie. Nie wiem skad
                                  pomysl ze ma byc mniej $ na leczenie. Skoro nawet w 2006 (w 2005 to samo) roku
                                  podlaski NFZ odeslal do centrali w Warszawie jak sie nie mysle ok 17mln zlotych
                                  z niewykorzystanych punktow.
                                  Zreszta jedyna sluszna droga na rozwiazanie problemu jest totalna reforma calego
                                  systemu. Koniec KRUSow, koniec fundowania nierobom, pijakom "bezplatnej" opieki
                                  zdrowotnej, koniec z ogromnymi odprawami dla gornikow, finansowania
                                  nierentownych kopalń (ogrroooomnne pieniadze) oraz koniec z przedwczesnymi
                                  odejsciami na emeryture.
                                  a przepraszam... gornikow nie mozemy tykać. bo jeszcze wyjdą pod sejm z kilofami
                                  jak ostatnio. niestety- lekarze tak nie zrobią wiec mozna ich traktowac jak g.

ok wystarczy. nie zadawaj mi juz dzisiaj wiecej pytan bo powiem szczerze ze juz
                                  nie chce mi sie odpisywac.
                                  • Gość: dd Mniej na leczenie- wyjaśniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:01
                                    twój minister to zapowiedział. pewnie to efekt taktyki, o której pisałem, a
                                    która sprawia, że jesteś wyjątkowo uszczypliwy nie tylko wobec mnie i tratujesz
                                    wszystko jak atak na swoją osobę. moje pytanie nie było głupie, tylko było
                                    konsekwencją słyszanych przeze mnie na własne uszy wypowiedzi twojego
                                    pryncypała. a co do tego końca:
                                    pomarzyć dobra rzecz. pozdrawiam. będziemy się dalej męczyć. ja też kończę.
                                    siadam do tekstu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka