koczisss 11.06.07, 21:01 No to jakie znaleziono owady, których to rzekomo opisów brak w dostępnej literaturze? O tym już nie zdołano napisać, ale wtrącić o obwodnicy owszem! Oj, nadal Wyborcza pozostaje wybiórczą! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koczisss Re: Holenderskie badania nad Rospudą 11.06.07, 21:01 koczisss napisał: > No to jakie znaleziono owady, których to rzekomo opisów brak w dostępnej > literaturze? > O tym już nie zdołano napisać, ale wtrącić o obwodnicy owszem! > Oj, nadal Wyborcza pozostaje wybiórczą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosdupa Re: Holenderskie badania nad Rospudą IP: 80.54.5.* 11.06.07, 21:05 Holandia poprzecinana autostradami, kanałami, polami i pastwiskami. Skansen mają na Podlasiu, moga sobie przyjechac raz na pare lat, rozerwac sie w głuszy. I tak ma zostać, skansen, żaby i owady. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna1606 Re: Holenderskie badania nad Rospudą 11.06.07, 22:14 Interesuje Cie Czlowieku tylko doczesnosc Twojego kilkudziesiecioletniego zycia. pomysl o innych, ktorzy beda chcieli zyc pozniej ,po Tobie. To nie chodzi o zabicie kilku much czy zerwanie paru roslin -pomyslmy dalej , za lat kilkaset?co bedzie? Nie obchodzi Cie to. A mnie tak. Bo daje wiecej niz Ty praw istniejacej wokol mnie przyrodzie-czymkolwiek to jest. Bo to bylo najpierw.A potem czlowiek-uzurpator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosdupa Re: Holenderskie badania nad Rospudą IP: 80.54.5.* 12.06.07, 15:25 bogaci Holendrzy którzy własny kraj zorganizowali tak aby być bogatymi, przyjeżdżają sobie tutaj by pooglądać żuczki i żabki, a także dzikich, biednych tybylców. Popatrzą, pośmieją się z takich głupiutkich małpek jak ty, i wrócą do siebie, do kraju wygodnych, bezpiecznych dróg, gdzie człowiek jest na pierwszym miejscu a przyroda mu służy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Jagna - nic nie jest wieczne! IP: *.ten.net.pl 13.06.07, 02:34 Wszystko się zmienia. Nawet wtedy, kiedy nie było ludzi świat się zmieniał. Jaki jest sens chronienia za wszelką cene wszystch znanych gatunków owadów i innych zwierzaków, kiedy do dziś nie znamy wszystkich obecnie istniejących gatunków. Co roku odkrywane są nowe, dotychczas nie znane. www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=255&BackToCategory=3&ShowArticleId=47464 A Holendrzy mają czelność grzebać w naszej faubie? To właśnie oni, stosunkowo niedawno, załatwili na amen ptaki dodo, na dodatek nie u siebie. A nie były to żadne owady, robale czy bakterie, to były wyjątkowe, duże zwierzaki. www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR2/C0305/27-QZC02047_dodo.HTM Jagna jak już musisz płakać, to popłacz nad tymi ptaszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolog Re: Holenderskie badania nad Rospudą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:31 jakieś gatunki?? artykul nie zawiera konkretów, jest opiniotwórczy i nie ma podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Holenderskie badania nad Rospudą 11.06.07, 21:37 Widać za dostępną literaturę robiła tam Wyborcza i świat wiedzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Prośba. 11.06.07, 21:40 Czy ktoś wie, gdzie jest basen górny?? Bo opisywana trasa to niemal cała Rospuda. "Młodzi badacze podzielili się na kilka grup i metr po metrze zinwentaryzowali całe torfowiska dolnego basenu Rospudy - od mostu w Chodorkach do ujścia rzeki do jeziora. Właśnie w dolnym basenie drogowcy zaplanowali budowę obwodnicy Augustowa". Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 11.06.07, 21:48 Tak, są baseny, górny, środkowy, dolny, ale nad Biebrzą:) No ale skąd taki Medek ma to wiedzieć, wszak on tylko w Wybiórczej robi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:06 drogi koczisssie (pana sobie darujemy, bo skoro ty mnie nie szanujesz, to i ja nie mam powodów szanować ciebie). Jak z twojego komentarza wnoszę, wiem znacznie więcej od ciebie. Odsyłam chociażby do podziału geografii fizycznej kondrackiego, ponoć miałeś coś wspólnego z ochroną środowiska, to może ci to coś mówi. Fascynuje mnie twój zapał godny lepszej sprawie, żeby w każdej kwestii związanej z doliną Rospudy w jakis sposób przykopać Gazecie. W momencie w którym pisano o obwodnicy w dolinie, ty żeś krzyczał że nie da się ominąć Augustowa nie przecinając rzeki. W momencie w którym precyzuje się lokalizację planowanej estakady - tobie znów nie pasuje. A byłeś ty tam kiedyś, czy tylko tak z wygodnego stołka krytykujesz? Bo zapewniam cię że Medek akurat był, i to wiele razy. A tak generalnie - skoro tak cię bolą teksty w Gazecie, to po co szargasz sobie nerwy i je czytasz? I na koniec - wskaż konkretnie dlaczego twoim zdaniem komentowany tekst jest opinią a nie informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 11.06.07, 22:19 Jeśli się pisze, że zaobserwowano gatunki owadów, które nie zostały opisane w dostępnej literaturze na temat tego terenu, to przez zwykłą przyzwoitość należało by choćby jedną nazwę podać! Ale po co, skoro trzeba napisać o obwodnicy, która z tematem pseudoartykułu nie ma nic wspólnego! > zapewniam cię że Medek akurat był, i to wiele razy. A tak generalnie - skoro > tak cię bolą teksty w Gazecie, to po co szargasz sobie nerwy i je czytasz? Nerwów se nie szargam, bo i po co, raczej bawią mnie te kłamliwe, nieudolne teksty, dlatego też czytam i komentuje, pokazując błędy, wytykając nieprawdziwe informacje. > I na koniec - wskaż konkretnie dlaczego twoim zdaniem komentowany tekst jest > opinią a nie informacją. Akurat to nie moje stwierdzenie, a kogoś, kto się podpisał niżej, chyba był to gość Biolog! A tak naprawdę, nie jest opinią? Piszesz o studentach, którzy badają żyjące na tym terenie owady, nie podając nic konkretnego, ale za to są wtręty na temat obwodnicy, która w tym momencie nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:28 Się pisze ze gatunki te zostaną wymienione w przygotowywanej publikacji. W związku z tym trudno żeby się znalazły w artykule. Jak się tego w tekście nie zauważyło, to znaczy że się go czytało nieuważnie i komentowanie go dowodzi dyletactwa. Temat obwodnicy z artykułem ma jak najbardziej wiele wspólnego (chociażby przez lokalizację tak badań jak i obwodnicy), no chyba że się przyjmuje popularną w Podlaskim taktykę chowania głowy w piasek i niedostrzegania problemu. Ale jak wnoszę z twoich postów, ty tak lubisz. Więc w sumie nie mam się czemu dziwić. Co do kłamliwych nieudolnych tekstów - bardzo cię proszę - wskaż jedno kłamstwo w którymkolwiek z moich tekstów dotyczących doliny lub obwodnicy Augustowa. Wskaż te nieprawdziwe informacje... Wielu już próbowało. Nie sądzę żeby było cię stać na przeprosiny. Bo pluć, próbując być sarkastycznym to potrafisz dobrze, przyznać się do błędu - już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 11.06.07, 22:35 Co Kondracki pisze o Rospudzie? Proszę przytoczyć. Wspomina coś o basenach? Czy tylko o krainach geograficznych, mezoregionach itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 11.06.07, 22:38 Acha, doczytałem o tym, ze ma być wydana publikacja, ale nie zmienia to faktu, iż można było podać choć jeden przykładowy ciekawy gatunek, czy to było tak trudno? Ale żeby podać, to trzeba mieć pojęcie, no nie? Bardziej by to wnosiło jakieś ciekawe informacje do artykułu, niż obwodnica, o której zawsze piszesz, czy trzeba, czy też nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Prośba. IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.07, 22:39 Muszę w tym miejscu powstydzić naszych białostockich /i nie tylko/studentów i ich kadrę naukową, że nie wykazali się inicjatywą by zorganizować obozy naukowe nad Rospudą. Studiujących biologię i ochronę środowiska mamy wielu, niby wiedzą jak będą w przyszłości na chleb zarabiać a jakoś nikt nie pomyślał, że tu pod bokiem mają wdzięczny temat do badań, opisania unikalnej fauny i flory czy nawet spróbowania sił w poważniejszych rozprawach magisterskich czy doktoranckich. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Prośba. 12.06.07, 09:30 Możliwe, że biologowie tam bywali. Wiem, ze zdarzało im się Biebrzę badać i inne miejsca to i może o Rospudę zahaczali. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 12.06.07, 09:34 Jeszcze jedno, za cóż mam przepraszać, za brak Twojej kompetencji? Raczej Ty powinieneś na łamach swego szmatławca ukorzyć się, wszystkich czytelników przeprosić i błagać o wybaczenie, obiecując przy tym poprawę! Co do Kondrackiego, to czekam na przytoczenie tekstu o basenach Rosopudy, jest coś tam? Ja tylko pytam, bo nie wiem, może coś znajdziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl kiedy poronny przeprosi za malinowksiego 12.06.07, 14:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=61356945&a=61356945 Poranny a obwodnice Autor: osemek Data: 25.04.07, 13:21 + dodaj do ulubionych wątków Wyszło szydło z worka - najbardziej ”obiektywny” w kwestiach obwodnicy Augustowa dziennikarz, najbardziej ”obiektywnej” w tej materii gazety (Kuriera Porannego) zabiega o stanowisko rzecznika białostockiej GDDKiA. Ciekawe czy wygra (to pytanie retoryczne) bip.gddkia.gov.pl/article/zatrudnienie/aplikacje/article.php/id_item_tree/afe1123b812c691a5d8e5f8014bec03d/id_art/c533d4cdb79a53d1ed571fa64c36473c bip.gddkia.gov.pl/article/zatrudnienie/aplikacje/article.php/id_item_tree /afe1123b812c691a5d8e5f8014bec03d/id_art/c533d4cdb79a53d1ed571fa64c36473c --> XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Więcej informacji na stronach internetowych: www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko - działalność, problemy, rozwiązania www.tiry-na-tory.w.pl www.via-baltica.w.pl - www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – szybciej i taniej: www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/ www.viabalticainfo.org Raporty „Zielonego Mazowsza” na temat Rospudy www.zm.org.pl/?t=rospuda GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE: www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny, tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani – przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń, która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX wiadomoscicsk.blog.onet.pl/2,ID180491658,index.html GDDKiA manipulowała z wyborem wariantów do analizy inwestycji transportowej, po to by przepchnąć swój wariant. Zapewne decyzja była już podjęta gdy pisano papiery, i opracowanie miało tylko wykazać słuszność z góry założonego przebiegu. Pod to dobrano warianty- jeden prosty na skróty, inne półkoliście wokół niego. Pobieżność jakich mało, a wynagrodzenie ktoś za taką analizę pobrał. rządowe warianty Niestety, analiza była nie niezależna, ale rządowa (niezależna analiza jest jeszcze na etapie opracowywania przez Scott Wilson). Pominięto dwa najtańsze warianty. Najkrótszy, który w całości omija dolinę Rospudy, oraz najtańszy wariant wschodni, pokrywający się z istniejącą drogą i tylko w Augustowie przechodzący estakadą przy torach nad istniejącą drogą. pozarządowe warianty- najkrótszy różowy i najtańszy jasnogranatowy Nawet gdyby pod uwagę nie brano kryteriów ekologicznych, to obecnie realizowany wariant za astronomiczne 25 mln PLN za 1 km (najdroższa droga w Polsce!) nie miałby najmniejszych szans. Ale przecież Unia Europejska narzuca prawem analizy wielokryteriowe. To, co zrobiła GDDKiA to jedno wielkie oszustwo. Ci ludzie kłamią opinię publiczną twierdząc iż postępowano zgodnie z prawem, i robią to w żywe oczy, ze świadomością tego że nie mają racji i że złamali prawo. najtańszy wariant wschodniej obwodnicy Augustowa Opr. Adam Fularz/ TransportInfo 2007-02-16 Lista zwolenników obwodnicy do zapłaty kar UE zbieramy informacje o wsyztskich enuzjastach obwodnicy wbrew prawu UE niech tylko oni płaca kary UE pokazywali się w TV, Radiu POronnym nosili pomarańczowe wstążeczki pomarańczowy to kolor ostrzegawczy w sygnalizacji świetlnej oznacza że zaraz włączy się czerwone światło wstrzymujące ruch TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE WASILKOWA,AUGUSTOWA SA SPRZECZNE Z PRAWEM,DLATEGO NIE FINANSUJE ICH UNIA EUROPEJSKA I NAKAŻE ICH ROZBIÓRKĘ,A PRZEZ TĘ ZAŚCIANKOWĄ GŁUPOTĘ CAŁA POLSKA STRACI WSZYSTKIE DOTACJE UE www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c JAK POPIERAJA NIECH PŁACA KARY UNII EUROPEJSKIEJ ANTYEKOLODZY DO CZARNOBYLA,NA BIALORUS,SKORO ŁAMIENIECIE UNIJNE PRAWO dopóki Polska nie wybuduje obwodnic we wszystkich miastach (nierealne) to albo wdrażamy Tiry na Tory , albo niech Tiry omijaja Polske :) Przeciez nawet Warszawa jako jedyna Europejska stolica nie ma obwodnicy, a Minsiter Srodowisk aprzesuwa już zaprojektowana bo przeszkadza mu pod domem – identycznie jak burmistzr Augustowa po prostu tzreba projektowac poza obsaarem natura 2000 i zgodnie z prawem a nie by firmy drogowe nakradly jak najwiecej z panstwowej kasy to propozycja ogolnopolskiego referndum w sprawie Tiry na Tory www.tiry-na-tory.w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.... kiedy zielony opublikuje sprawozdanie finansowe IP: 80.54.13.* 12.06.07, 18:38 za rok 2006? na wymaganej przepisami stronie bopp.pozytek.gov.pl/opp_pokaz.do;jsessionid=04DD4F07F0ED918FE3C24574DFA21FCC?oppId=39957 ciągle go nie ma, przepisy nakazujące publikację do końca marca są na www.pozytek.gov.pl/OPP,-,obowiazki,sprawozdawcze,724.html a zielony plecie coś o "papierowej wersji", której przepisy nie przewidują i ciągle myli termin publikacji z terminem zatwierdzenia, nawet nie rozumie tekstu z przepisów, który ostatnio wkleja, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:53 koczisss napisał: > Jeśli się pisze, że zaobserwowano gatunki owadów, które nie zostały opisane w > dostępnej literaturze na temat tego terenu, to przez zwykłą przyzwoitość > należało by choćby jedną nazwę podać! Przeczytaj cóżeś wysmarował ??? Sam sobie przeczysz. Jak nie zostały opisane to i nie zostały nazwane. Skąd mają wziąść tą nazwę ??? Trzeba te nazwy nadać. Proponuje Koczisus ignorantus. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 11.06.07, 22:56 Zaobserwowane i nie opisane, nie znaczy, że nie znane. Polska to nie Amazonia, gdzie więcej gatunków jest nieznana, niż poznana! Czy jak znajdę na swym podwórzu rzekotkę drzewną, a nie będzie w literaturze opisane jej występowanie na danym terenie, to jest to gatunek nieznany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:12 koczisss napisał: > Czy jak znajdę na swym podwórzu rzekotkę drzewną, a nie będzie w literaturze > opisane jej występowanie na danym terenie, to jest to gatunek nieznany? Na moim podwórku tak. Skąd mam wiedzieć, że to grzechotka. Na czole ma napisane ??? A jeszcze raz wleziesz mi na podwórko to wezwę Policję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asat Koczis to płatny troll i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 06:28 Koczis to płatny troll i tyle. Koleś jedź do Torunia macać łabędzie - bo ekolodzy tam nie pojechali. Zbadaj żaby z Białki - co są tam jeszcze. Psycholu wykształcony w "Ochronie środowiska" dyżurny "ekologu" podlasia. Znawco wszystkiego - szczególnie dowalania forumowego. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Koczis to płatny troll i tyle 12.06.07, 09:30 Oj, żeby mi za to płacili to byłbym rad, ale muszę Cię rozczarować, otóż zmyślasz i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asat Re: Koczis to płatny troll i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 10:40 koczisss napisał: > Oj, żeby mi za to płacili to byłbym rad, ale muszę Cię rozczarować, otóż > zmyślasz i tyle! A ty niby nie zmyślasz . heheheheheeh DOBRE!! i przyznałbyś się do brania kasy ..... Już widzę tą twoją krystaliczną uczciwość. Zbyt wytrawny z Ciebie prowokator forumowy. Działania opiniotwórcze leża w gesti i są bardzo potrzebne wielu ośrodkom władzy. Tworzą potrzebne nagonki, kształtują napięcia społeczne. Kanalizują uwage. I to twoja robota, .... darmowa ??? Żarty na bok. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Koczis to płatny troll i tyle 12.06.07, 11:31 HAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAH, aleś ty śmieszny. Koczisss jest super tajnym pracownikiem komórki NSDAPisda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reX Re: Prośba. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:05 Medek (pana z braku twojej kultury i redaktora z braku kompetencji - sobie darujmy) - nie kompromituj sie bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.bialystok.agora.pl 12.06.07, 09:33 konkrety poproszę. Chociaz to pewnie przysłowiowe wołanie na puszczy. Napluć jak widzę umiesz, polemizować już nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba IP: *.bialystok.agora.pl 12.06.07, 09:52 sięgamy do netu i proszę: 1. Tu z listów zwolenników budowy w obecnym kształcie: przyroda.osiedle.net.pl/teksty/bzdury_batury.htm 2. Tu dr Kotowski z IMUZ, specjalista od torfowisk: www.ue.krakow.pl/?MODE=uenpras&TYPE=show&art_id=5763 Jak widzisz, określenie występuje. Kondrackiego przepisywać nie będę, bo mam ważniejsze rzeczy do roboty. Muszę płodzić kolejne teksty które bedziesz mógł krytykować. Widzisz jaki ci jestem potrzebny... ;) Tym razem bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba 12.06.07, 10:05 W obu tekstach jest mowa tylko o basenie dolnym, a gdzie górny, ewentualnie środkowy? Powołujesz się kolego na inne teksty, które były pisane na podstawie jakichś tam. A gdzie źródło? Bo jeśli istnieje basen dolny, to siłą rzeczy musi istnieć basen górny, a tymi linkami nie udowodniłeś, iż takie istnieją! A gdyby nawet istniały inne baseny, to gdzie sie zaczynają, gdzie kończą? W przypadku Biebrzy wszystko jest jasne, w necie nie problemu znaleźć, ale na temat basenów rospudziańskich jakoś nic nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:20 Słabo u pana z wiedzą na temat województwa w którym pan mieszka. Dolina Rospudy liczy sobie kilkadziesiąt kilometrów długości. Od Chodorek do ujścia jest ich najwyżej dziesięć. Jeżeli to dla pana cała dolina, to doradzam korepetycje - zarówno z geografii jak i matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bstok Re: Prośba. IP: *.csk.pl 11.06.07, 22:27 Panie redaktorze, doceniam Pana zaangażowanie w ochronę środowiska przyrodniczego na Podlasiu. Mam jednak jedno pytanie. Jak według Pana powinna przebiegać droga ekspresowa z Białegostoku przez Suwałki do przejścia granicznego z Litwą? We wszelkich artykułach słyszy się tylko i wyłącznie o ochronie przyrody, a fatalny stan podlaskich dróg jest marginalizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:43 Nie przypominam sobie tekstu w którym negowałbym potrzebę modernizacji podlaskich dróg. Wymagają tego wszystkie. Problem polega tylko i wyłacznie na tym, jaka to powinna być modernizacja. A żeby sobie odpowiedzieć na to pytanie, trzeba najpierw pomysleć o tym którędy przez tereny województwa powinny przebiegać główne szlaki tranzytowe. Jezli tranzyt z krajów bałtyckich do centralnej Europy zmierzałby najkrótszą, preferowaną przez przewoźników trasą - czyli obecną szesnastką, tudzież drogą która częsciowo opierałaby się na DK 61, między Białymstokiem, Suwałkami a przejściem w Budzisku w zupełności wystarczyłaby droga klasy GP. Chciałbym przy okazji zauważyć, że słynna Via Baltika na Litwie ma właśnie takie parametry: 2x3,5 + 2 m utwardzonego pobocza z każdej strony. Do tego obwodnice i skrzyżowania bezkolizyjne. Dodatkowo takie rozwiązanie likwidowałoby problem obwodnicy Augustowa. Zamiast tej inwestycji wystraczyłby łacznik między skrzyżowaniem ósemki a 61 na przedmieściach tego miasta a Via Baltiką przecinającą rzekę w okolicach Raczek. Dlaczego tak się nie stało? A to już pytanie głownie do podlaskich polityków któzy wbrew Unii forsowali przebieg tego korytarza bez wcześniejszej, wymaganej międzymnarodowymi ustaleniami, analizy. W końcu i tak ją musieli zrobić. Wyniki mają być we wrześniu, do ostatniego etapu przeszły tylko trzy warianty Via Baltiki. Każdy przebiega przez Łomżę, każdy omija Białystok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bstok Re: Prośba. IP: *.csk.pl 11.06.07, 22:58 Via Baltica może iść przez Łomżę. Ale jak według Pana powinna przebiegać droga ekspresowa wzdłuż wschodniej granicy, łącząca min. Rzeszów - Lublin - Białystok - Ogrodniki? PS Ja zapytałem o podlaskie drogi, a Łomża leży przecież na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyra Re: Prośba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:15 Gość portalu: bstok napisał(a): > Ale jak według Pana powinna przebiegać droga ekspresowa wzdłuż wschodniej > granicy, łącząca min. Rzeszów - Lublin - Białystok - Ogrodniki? A dla kogo ta droga ??? Dla furmanek ???? Ekspresówka ???? Unia nie chce dać kasy na S19, mooooże za 10 lat, coś się ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjas Re: Prośba. IP: *.chello.pl 11.06.07, 23:52 > Ale jak według Pana powinna przebiegać droga ekspresowa wzdłuż wschodniej > granicy, łącząca min. Rzeszów - Lublin - Białystok - Ogrodniki? A jakie znaczenie dla tej przyszłej drogi miałby taki czy inny przebieg obwodnicy Augustowa? I od kiedyż to są plany prowadzenia tej drogi przez Ogrodniki? > PS Ja zapytałem o podlaskie drogi, a Łomża leży przecież na Mazowszu. W tym sensie to także Suwałki i Augustów nie mają nic wspólnego z podlaskimi drogami. Tak jak i Łomża nie leżą na Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Prośba. 12.06.07, 09:35 Dokładnie to liczy sobie 80 kilometrów. Może już nie pamiętam, ale Chodorki były na wschód, czy na zachód od od Raczek?? P.S. I proponuję Panu brać nerwosolek, bo na zwykłe pytania pan jakoś nerwowo reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 12.06.07, 09:37 Tak, ma około 80 km, ale znaczna część nie jest zabagniona, dlatego też można powiedzieć, że napisałeś dobrze, bo studenci zbadali prawie cały interesujący nas teren:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.bialystok.agora.pl 12.06.07, 09:55 Nerwosolek? A po co... To z polemistów się żółć wylewa, ja się całkiem dobrze bawię. Padło to mnóstwo inwektyw a wyjątkowo mało konkretów. Ale jak tak sobie czasem forum obserwuję, to jest to chyba stan typowy. Chodorki są na wschód od Raczek (a dokładnie na południowy wschód), ale niewiele, pare kilometrów najwyżej Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 12.06.07, 10:06 Czy napisanie po nazwisku, to inwektywy? To kolego w takim razie strasznie przewrażliwiony jesteś! Co w szkole mówili po nazwisku, a co gorsza może MENDA? Cóż, i tak bywa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Prośba. IP: *.bialystok.agora.pl 12.06.07, 11:20 Cóż za Wersal. Pogratulować. Z mojej strony to koniec dyskusji - takie mam zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Prośba. 12.06.07, 14:09 Nie dziwne, ze takie gnioty piszesz, skoro nie rozumiesz słowa pisanego! Czy ja Cię MENDA nazwałem, czy tylko pytałem o ewentualne przezwisko w szkole? Jednak zgadłem, bo panienka się obraziła, hahaha!:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Prośba. 12.06.07, 10:19 O.K. dziękuje za przypomnienie, dzięki temu mogę sobie przypomnieć, że to Chodorki a nie Raczki są tuż przy granicy Natura 2000. A co do forum, to ja nie rozumiem o co chodzi. Przecież jest to pole kulturalnej wymiany opinii i grzecznej dyskusji "ubeków" z "oszołomami":) A to, że redakcja tu zagląda można było zauważyć po treści niektórych artykułów, gdzie zdarzało się ze były one odpowiedzią na forumowe dysputy. W tym roku w sierpniu znowu będę nad Rospudą i tym razem na pewno popłynę do Raczek, a jak tradycyjnie pozostali w ekipie będą pierdzieć, że daleko i się nie chce to popłynę sam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Prośba. IP: *.spray.net.pl 12.06.07, 22:38 lepiej zebraliby stonkę. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Może choć taką znaleźli? 11.06.07, 22:51 www.oczko.yoyo.pl/obrazy/100358wazka.jpg Choć jest bardzo popularna, to Holendrom mogła wydać się nadzwyczajna:) Redahtorze, wiesz jak sie zwie? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Może choć taką znaleźli? 12.06.07, 10:30 Panie Jakubie, no jak z tą ważką? Podpowiem, jest to jedna z pospolitszych ważek, jak się nazywa? Mam ich pełno na podwórzu, przylatują do oczka rozmnażać się:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Może choć taką znaleźli? IP: 85.232.247.* 12.06.07, 12:54 ale o co chodzi? jakub medek z gazety wyborczej napisał, że w dolinie rospudy na miejscu planowanej budowy estakady,swój obóz mieli holenderscy studenci biologii. że po przeprowadzeniu szczegółowych badań, znaleziono kilka gatunków owadów, których się tam nie spodziewano, których nigdy wcześniej tam nie odnotowano. nie przypominam sobie, aby w artykule padały hasła - w związku ze znalezieniem ważki, obwodnica musi iść przez chodorki. dlaczego zatem koczisss zarzuca, że wyborcza jest wybiórcza? czy ma powtarzać, za porannym słowa premiera, że ekolodzy szkodzą naszemu krajowi. wtedy będzie okay? koczisss domaga się podania nazw owych owadów. pewnie można byłoby podać. ale czy to aż taki wielki błąd dziennikarski? tekst jest o obozie holenderskich studentów, jak słusznie zauważył jeden z moich przedmówców - szkoda, że polscy studenci nie prowadzą tam badań. jeżeli bowiem zapadnie decyzja o budowie obwodnicy, to po skończonej budowie można by badanbia powtózyć i jeśli wszystko byłoby niezmienione, przeciwnicy ekologów mogliby zakrzyknąć: - a widzicie! tak żeście alarmowali, a my zgodnie z obietnicą szybciutko, czyściutko i bez żadnych szkód! o ile jednak wiem, badania oceny inwestycji na środowisko finansowane będą z budżetu budowy obwodnicy. to właśnie drogowcy zadecycdują komu je powierzyć. i juz nawet wiadomo komu. bo ten ktoś już się wypowiadał na łamach prasy, twierdząc że znacznie cenniejsza jest populacja skowronka na polach pod chodorkami, niż jakieś tam bagna. reasumując: może i pan kocziss ma rzeczywiście rację,. może pan medek nie podając nazw owadów okazał się niesamowicie stronniczy. ale jak w takim razie nazwać postępowanie premiera i drogowców? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Może choć taką znaleźli? 12.06.07, 13:37 Już po raz drugi przedstawiona jest informacja, że polscy studenci nie prowadzili badań w dolinie. Skąd taka pewność? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Może choć taką znaleźli? 12.06.07, 14:17 Artykuł w zamierzeniu miał być o badaniach i znaleziskach, a jakoś tak wyszło chyba niechcący, że znów o obwodnicy. Czy to nie stronniczość? Czy ja się czegoś domagam? Pan Mendek zarzucił mi, że mało wiem w przeciwieństwie do niego, więc pytam i o tą ważkę, ale również o baseny Rospudy i odpowiedzi nie widzę, dlaczegóż to? Jak naprawdę są te baseny, ktoś je zbadał, nazwał, to dlaczego nie udowodni mi tego? Bo jeśli jest basen dolny, to chyba logiczne, ze i istnieje i górny, a może i środkowy. Przytoczył mi dwa linki, w których jest wymieniony tylko dolny, a gdzie inne? W ten sposób chciał mi udowodnić, że istnieją baseny, ale jakoś słabo mu to wyszło. Wspomniał o Kondrackim, który jest "twórcą" podziału fizyczno-geograficznego kraju i to niby miało być dowodem, ale skoro tak, to ciężko by było napisać to jedno zdanie, ze to faktycznie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na Pochybel Re: Może choć taką znaleźli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 14:35 Najlepszy basen podają pielęgniarki. Tylko niestety zawsze od dołu, co jest potwierdzeniem, że basenu środkowego i górnego nie ma. Nawet w dolinie Paskudy. Tak więc koczisss na próżno Twoja walka z obrońcami cuchnących bagien i ich mieszkańców robali wszelakich. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Może choć taką znaleźli? 12.06.07, 14:40 Żałuję, ze zacząłem temat. Proszę o wybaczenie wszystkich zniesmaczonych tą dyskusją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Może choć taką znaleźli? IP: *.bialystok.agora.pl 12.06.07, 14:39 Daj Wojtku spokój. Tu nie chodzi o dyskusję, wymianę poglądów czy wzajemne spieranie się. Może przedstawiać setki argumentów a i tak usłyszysz że kłamiesz. Kiedy zapytasz: ”w którym konkretnie momencie” odpowiedzi nie będzie. Co najwyżej adwesarz zacznie przekręcać twoje nazwisko. Co swoją droga świadczy tylko i wyłącznie o jego poziomie. Żenująco niskim. ”Nie wiem co powiedzieć, to przynajmniej opluję”. A ja w takiej dyskusji brać udziału nie zamierzam. Zostawiam to znudzonym życiem pasjonatom na poziomie spod podwórkowego śmietnika albo piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Może choć taką znaleźli? 12.06.07, 14:41 Ale swoją drogą nie przedstawił Pan nigdy dokładnych wyliczeń powierzchni wyciętych lasów pod obwodnicę Wasilkowa. A obiecał Pan to zrobić, kiedy to Panu wytykano, reagował Pan jak diabełan święconą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Może choć taką znaleźli? 12.06.07, 15:33 No i nic o basenach, ale cóż, wcale nie dziwię sie, skoro nie wie na ten temat nic, oprócz tego, ze przeczytał gdzieś w internecie, to co biedak ma napisać? Acha, ważka się zwie ważka płaskobrzucha, do tego samiec, można poznać po niebieskim odwłoku, samice mają ciemny z żółtymi plamami. To tak dla informacji autora artykuły, co by nie szukał już w internecie, bo przecież musi napisać kolejny wspaniały artykuł i nie bardzo ma czas:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.medek Re: Może choć taką znaleźli? IP: *.bialystok.agora.pl 12.06.07, 17:39 Do śpiącego Ale napisałem dokładnie dlaczego tego nie zrobiłem. Albo dyskutujemy i wówczas bardzo chętnie w takich dyskusjach uczestniczę, albo plujemy i obrażamy, ale to już bez mojego udziału. Wybór należy wyłącznie do państwa. W wątku o Wasilkowie państwo wybrali. Tutaj jak widzę po wpisach większości - również. Więc nie zamierzam, tak jak i tam, brać w tym udziału. Bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Dlaczego PIS kontynuuje budowę sprzecznych z prawe 12.06.07, 14:49 Dlaczego PIS kontynuuje budowę sprzecznych z prawem Polski i Unii Europejskiej obwodnic Augustowa i Wasilkowa, kontynuując błędne decyzje wojewody Strzalińskiego z SLD wydane w ramach jego kampanii wyborczej do Sejmu? Gdyby budowano jest zgodnie z prawem i projektami organizacji ekologicznych dawno by już powstały i to z 85% dofinansowaniem Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r... dlaczego zielony nie opublikował sprawozdania IP: 80.54.13.* 12.06.07, 18:43 finansowego swojej "organizacji" za rok 2006? przepisy z www.pozytek.gov.pl/OPP,-,obowiazki,sprawozdawcze,724.html mówią o terminie do końca marca 2007 i stronie bopp.pozytek.gov.pl/opp_pokaz.do;jsessionid=04DD4F07F0ED918FE3C24574DFA21FCC?oppId=39957 na której powinno być, przepisy nie przewidują żadnej "papierowej wersji", którą ostatnio zielony mydli oczy , podobnie zielony nie odróżnia terminu publikacji i terminu zatwierdzenia sprawozdania, co widać po tekście, który wkleja w odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Holenderskie badania nad Rospudą IP: *.spray.net.pl 12.06.07, 23:05 a jakiż to kataklizm spadnie na dolinę po wybudowaniu estakady? czy podobnie jak w pobliżu innych dróg nastąpi eksodus zwierzątek w pasie wielu kilometrów? i dwa: a może by tak "ekolodzy" pojechaliby nad bałtyk... protestować przed budową rury??? proszę tylko w trosce o czystość polskich plaż o zorganizownaie protestów na terenie pozwiązku poradzieckiego. miłej przy tym dyskusji z omonem. wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś