Dodaj do ulubionych

Koszałek nie ma dobrej prasy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 09:57
"Koszałek" nie ma dobrej prasy. Media na potęgę uprawiają czarny PR w tej
sprawie. Sponsorem jest Wedel, czy może wszyscy własciciele lokali ze
sródmieścia???? By odbudowac dobry wizerunek Społem będzie musiał wydac nieco
więcej niż planował pieniędxzy na promocję swojego centrum. Może o to chodzi w
tej całej sprawie.
Zupełnie inaczej wyglada sprawa budowy Galerii Jagielonii. Widzieliście ile
kryptoreklamowych tektsów ukazało się w tej sprawie. Jak tam będzie pięknie,
jak zyska na tym Jaga, władze miasta to, władze miasta tamto. A straganiarze z
Jurowieckiej??? Dlaczego tak mało pisze się o tych ludziach. Za mało ich jest???
Obserwuj wątek
    • Gość: idzikczortu Re: Koszałek nie ma dobrej prasy IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 20.08.07, 20:04
      Jezeli to prawda, ze "...Media (bialostockie) na potege uprawiaja
      czarny PR (w sprawie 'Koszalka'...", to juz mnie tu nie ma, bo mi
      sie marzy pozostac takim bardziej "sine ira et studio" (na tyle
      bezstronnym na ile jest to mozliwe). Ale, jezeli tak nie jest to
      uwazam, iz "fx" zestawiajac "Koszalka" z "Wedlem" sam bezwiednie
      promuje "Wedla". A oto dlaczego.
      Polozony w pieknym zakolu zachodniej pierzei Rynku "Wedel", ladnie
      wpisuje sie w kontekst architektury placu przed Ratuszem. Malo tego,
      gdy po raz pierwszy po remoncie zaszedlem do wnetrza (pare miesiecy
      temu), to bylem prawdziwie zaskoczony klasa architektury wnetrza.
      Kolory i styl wypisz wymaluj jak w najlepszych kaffeehausach
      Wiednia, miasta ktore "zarazilo" cala Europe elegancka kultura picia
      kawy. No moze bym pare detali widzial inaczej dla wiekszego
      efektu... Ale i tak, to co jest uwazam za najlepsze wnetrze z klasa
      w Bialymstoku.
      A z drugiej strony - "Koszalek" (nie dotykam architektury samej),
      bryla wysunieta az do granic przyzwoitosci poza historyczny obrys
      placu. Budynek niczym bomba rozwala delikatna procesje stylow i
      sylwetek poczynajac od naroznej pozno-barokowej "Astorii" poprzez
      kosciolek NMPanny, Fare, az po klasycystyczny dom Sw. Marcina.
      Poprostu, nie mozna bezkarnie rajcowac po historycznym przymknieciu
      Rynku!
      I skad tu wydebic dobra prase dla "Koszalka" jak nie poprzez powrot
      elewacji frontowej do "szeregu" historycznej zabudowy?
    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Koszałek nie ma dobrej prasy 20.08.07, 20:36
      Od kiedy prawda jest czarnym PR. Zastanów się co piszesz.
      Prawda jest taka, że ten budynek szpeci okolicę, jedna z ładniejszych w tym
      niezbyt ładnym architektonicznie mieście. A Galeria Jagiellonia obok czego ma
      powstać i zamiast czego??

Trudno, żeby syf, o którym nawet przypadkowo spotkani ludzie na ulicy zaczynają
      się z tobą wdawać w dyskusję, że to nie pasuje, powodował peany w prasie.
      • Gość: Glut Re: Koszałek nie ma dobrej prasy IP: *.koba.pl 20.08.07, 22:34
        Ale żeście panowie sobie pouzywali! Jeden niby to inteligentnie
        (języki obce i te rzeczy) i kulturalnie pobredził (a może
        kurturarnie?:)), a drugi ze swadą rzucił twardym chamskim językiem
        wioskowego znawcy. Te same głosy od początku. Pierwszy zakompleksony
        kolega architekt (wstyd!) co to nieźle w Białym nabałaganił, drugi
        niedouczony lokalny pismak z jakimś nieszczególnym wykształceniem.
        Współczuję. A ja twiedzę nieustannie, że zespół Astorii to dobra,
        nowa architektura. Nie daj Boże, żeby tam powielić Astorię lub inną
        kamieniczkę!!! Zobaczycie hakie tam sa wnętrza i widoki z nich
        na "cudowny" nasz rynek. Wiem bo byłem. Wyluzujcie, jest na Rynku
        miejsce i dla Wedla i dla Społem!
        • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Koszałek nie ma dobrej prasy 21.08.07, 09:46
          A Ty odezwałeś się jako kulturalny głoś rozsądku??
          A Twój język nie miał w sobie nic z chamstwa. Tryskał za to intelektem i ogładą.

Możesz sobie twierdzić, że to dobra architektura. Ja Ci twierdzę, ze w
          architekturze potrzebna jest harmonia. Z rozumieniem tej definicji Ty i wielu
          kolegów projektanta macie ogromne kłopoty.
          Co do powielania, to wszystko jest kopią, chyba jest jest się geniuszem. A to
          coś co powstało jest neomodernizmem, niczym więcej.
          W tym miejscu pasował by budynek eklektyczny lub secesyjny. Nie dlatego, że ten
          styl jest wyjątkowy, ale dlatego że pasowałby do otoczenia i nie przytłaczał go
          rozmiarem.
          Ale co ja bedę Ci tłumaczył, skoro jesteś niedouczonym człowiekiem.
          • Gość: idzikczortu Re: Koszałek nie ma dobrej prasy IP: *.sub-75-192-15.myvzw.com 21.08.07, 18:54
            Ciut malo mam zachet odpisujac gosciowi ktory podpisuje sie "Glut".
            Jak podaje bowiem Slownik Jezyka Polskiego oznacza to "zeschnieta
            sluzowa wydzieline z nosa". Przyznaje, iz wolalbym odpowiadac komus
            kto by sie podpisal mniej wyszukana nazwa np: "Wrzod na dooopie".
            Jako ten co to sobie "pouzywal" chwalac wnetrza bialostockiego Wedla
            sprobuje dalej "pobredzic" przypominajac "Glutowi", iz pisze on nie
            na temat bo ja architektury "Koszalka" nie ocenialem, juz chocby z
            tego prostego powodu, ze wtedy gdy bylem na rynku to budynek do
            polowy wysokosci byl zasloniety szczelnym plotem!
            Przypomne raz jeszcze, iz dalem wyraz swemu zaniepokojeniu
            nieslychana decyzja architekta(?), architekta miejskiego(?),
            konserwatora zabytkow(?), wyjscia tak dalece poza historyczny obrys
            placu.
            Poprostu, podzielilem sie refleksja jak to miastu udalo sie utrzymac
            w ryzach ow obrys i w czasach niebywalej industrialnej hossy az po
            I-sza Wojne Swiatowa i w czasach "podnoszenia sie" budynkow w
            okresie niepodleglosci miedzywojennej i wreszcie po przebudowie
            spalonego centrum po II-giej Wojnie Swiatowej.
            I teraz, w czasie gdy miasto moze sie pochwalic i wlasna uczelnia
            Architektury i o ilez wyzsza swiadomoscia spoleczna calej
            bialostockiej civitas dalem wyraz zdziwieniu, iz jakis sobiepanek
            moze sobie tak latwo ten niepisany kanon lamac.
            Ja tam nie mam nic przeciwko opisaniu przez "Gluta", jego zdaniem,
            niezwyklych wnetrz w wykanczanym "Koszalku"; przeciez tylko ktos kto
            jest blisko zwiazany ze Spolem ma szanse na wejscie do srodka i
            obejrzenie tych niebywalosci, zanim rozbiora ow szczelny plot.
            Ja przeciez jestem jedynie jednym z tlumu.
            P.S.
            Sadzac po temperamencie z jakim "Glut" rozdziela slowne kuksance
            mniemam, iz jest jeszcze "mlodym gniewnym" i w swoich personalnych
            insynuacjach myli mnie z kims. Niestety jestem na tyle dlugo poza
            Bialymstokiem, ze wyrosla w miedzyczasie cala nowa generacja i do
            tego ma juz wlasne, nie takie znow male, dzieci...
            • Gość: Glut Re: do: idzikczortu IP: *.koba.pl 23.08.07, 10:24
              Szanowny idzikczortu!
              1. Niezależnie od słownych utarczek, winnismy poruszac się w obrębie
              prawdy. A prawda jest taka, że obrys budynku "Koszałka" nie został
              zmieniony! Tak, niestety ten budynek od chwili powstania w 1939 roku
              ma niezmieniony obrys. Więc nie plujmy na projektanta. Podziwiajmy
              go, że potrafił zgrabnie z tego "kolca" wykroić kawałek dobrej
              architektury. A jak popatrzeć na urbanistyke, to plac
              przed "Szarytkami", zyskał na pewnej autonimii przez wycofanie z
              historycznej linii zabudowy podczas rekonstrukcji zniszczonego w
              czasie wojny budynku Odwachu. Przypatrz się fotografiom archiwalnym
              (dostępne na stronach www). Warto to zrobic, by nie wychodzić na
              idiotę wrzeszcząc nie rozpoznawszy tematu jak to robi programowo i
              niezmiennie lokalny nasz pismak śpiący_z_otwartymi_oczami.
              2. Po to by wejść na budowę nie trzeba być znajomym projektanta ani
              pracownikiem Społem (notabene bardzo porządna firma!). Trzeba być
              zainteresowanym i zdeterminowanym.
              Pozdr.
              • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do: idzikczortu 23.08.07, 10:55
                Po pierwsze obrys został zupełnie zmieniony.
                Po drugie może to i jest "cudo nowoczesnej architektury" ale nie w tym miejscu,
                z jednej strony całkowicie zasłania Astorię, z drugiej archiwum i kawałek Tonu.
                Po trzecie stary budynek był lepszy, właśnie dlatego, ze nie przytłaczał.
                Po czwarte, obrys budynku został zupełnie zmieniony, dodano jedno "pięterko"
                oraz wysunięto znacznie fasadę budynku-co jest według mnie głównym grzechem
                wobec zabytkowego otoczenia.

I na koniec stosując Twoje metody polemiki stwierdzę, że jesteś estetycznie
                niedouczonym kolegą architekta, albo liznąłeś nieco architektury i udajesz znawcę.

Po piąte, nie chciałbym Cię rozczarować, ale lokalnym pismakiem nie jestem.
                • Gość: Glut Re: do: spiacy_z_otwartymi_oczami IP: *.koba.pl 23.08.07, 13:59
                  Drogi spiacy_z_otwartymi_oczami!
                  Nie wiem kim jestes z wykształcenia, ale przestrzeni to ty nie
                  widzisz i chyba nie zobaczysz. Ale chcę zamknąć tę przepychanke w
                  stylu "kurskim" i udowodnić ci, że ani obrys ani gabarty (w tym
                  wysokość) nie wzrosły), a piętro zostało zmniejszone. Śledzę los
                  tego obiektu od dawna i jeżeli dasz mi adres "meilowy" to wyślę ci
                  stary obrys inwentaryzacyjny budynku w poziomie przyziemia i stare
                  elewacje lub kopię starej mapy geodezyjnej. Wpadły mi w ręce dawno
                  temu i przeleżały w moich licznych szpargałach. Wiem na pewno, że
                  jesteś w błędzie i szczekasz niesłusznie. Projektant nie popełnił
                  żadnego z zarzucanych przez ciebie "grzechów".
                  I na koniec: nie jestem "niedouczonym kolegą architekta" i myślę, że
                  wiem nieco o architekturze i przestrzeni miejskiej. Żdziwiłbyś
                  się...
                  A to, ze nie jesteś lokalnym pismakiem to dzięki Bogu, ale to ten
                  poziom.
                  • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do: spiacy_z_otwartymi_oczami 23.08.07, 20:31
                    Maila masz w nicku, a to że budynek nie zmienił obrysu jest żałosnym kłamstwem,
                    bądź świadcz yo Twojej błahej wiedzy lub nierzetelnych intencjach.

Budynek otrzymał dobudówkę do fasady frontowej która ze starą fasadą. Jest ona
                    niższa od bryły głównej i w przyszłości będzie zadaszona a jest dach stanowić
                    będzie taras.

www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=1215186785&size=o
                    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do: spiacy_z_otwartymi_oczami 23.08.07, 20:59
                      Nawet gdyby ten budynek był mniejszy od starego Koszałka, czy ładniejszy, to nie
                      zmienia to faktu, że do tego miejsca pasuje jak świnia do karety.

Jeżeli jest "lepszy" to pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego. Była okazja
                      stworzyć coś dobrego i stworzono coś o czym niewielu może powiedzieć, że jest
                      dobre. Zastanawiające dla inteligentnych ludzi, ciekawe czy podołasz, jest to,
                      że budynek podoba się tylko tym, którzy pozują na znawców architektury i
                      twierdzą, że trzeba posiadać jakąś wiedzę tajemną by docenić ten obiekt.
                      Tego typu pozamerytoryczny sposób zbijania argumentów jest stary jak świat i
                      jest gwałtem na rozumie. Marksiści każdego oponenta potrafili zagłuszyć
                      twierdzeniem, że jego umysł jest spaczony burżuazyjną doktryną i nie jest w
                      stanie pojąć ich naukowej doktryny bo nie zrozumiał Marksa-Lenina.
                      Ale wracając do architektury. Otóż jeden z największych architektów XX wieku
                      zaprojektował od podstaw pewne miasto. Problem, że ludzi trzeba było zmuszać by
                      tam zamieszkali, to miasto to stolica Brazylii. Widać ciemna niedouczona masa
                      nie czytała książek o architekturze.
                      Ja też nie czytałem, jedyne co umiem to odróżnić pilaster od lizeny. Wiem co to
                      architraw i gzyms, wiem też skąd się wzięła rustyka, potrafię wskazać
                      boniowanie, czy klucz. Jednak faktycznie nie znam się na architekturze, jednak
                      jak każdy normalny człowiek posiadam poczucie estetyki i potrafię wskazać co mi
                      się podoba, a co nie. I Koszałek mi się nie podoba, bo razi mnie swoją
                      odmiennością od ładniejszych budynków, które są w okolicy.

Na koniec, mam nadzieję, że masz rację i Białystok stanie się perłą nowoczesnej
                      architektury i za 20 lat cudowne obiekty, jak Koszałek będa odwiedzane przez
                      turystów przed Kościołem farnym a przewodnik powie, pomińmy ten budynek archiwum
                      i przejdźmy do arcydzieła sztuki architektury, nie mają takich w Liverpoolu.
                      • Gość: Glut Re: do: spiacy_z_otwartymi_oczami IP: *.koba.pl 23.08.07, 21:44
                        Hej spiacy_z_otwartymi_oczami! Ale się rozgadałeś! Dzis jestem już
                        zmęczony i nie wyslę Ci plików z mapa i rysunkiem inwetaryzacyjnym
                        rzutu. Postaram się zrobić to jutro. Udowodnię ci, ze projektant
                        tylko odjął a nic dodał do pierwotnej bryły.
                        A z nową, dobrą architekturą jest jak z dobrą sztuką zaczyna podobać
                        się z czasem. W całej historii nowe dzieła wyprzedzające
                        współczesnych były z razu odrzucane, by potem być podziwianymi. I
                        stąd twoja realcja jest normalna. Sam piszesz: "I Koszałek mi się
                        nie podoba, bo razi mnie swoją odmiennością od ładniejszych
                        budynków, które są w okolicy". Oczywiście , Koszałek-Astoria to nic
                        nowego w skali Architektury europejskiej. W tej skali to całkiem
                        grzeczny budyneczek. Popatrz mogące szokować na gry i zabawy
                        Liebeskinda czy Gehrego w realizacjach w Zurichu, Belinie czy
                        Pradze. Tam nikt tak nie reagował.
                        I nie przygaduj mi od maksistów czy inny padalców, bo nie miałem z
                        nimi i nie mam nic do czynienia. Jednak wiem, że w kwestii Astorii
                        się nie myle.
                        Jak w roku 1990 inny projektant zatwierdzał projekt przebudowy banku
                        PeKaO SA na rogu Warszawskiej i Sienkiewicza to konserwatorzy
                        odsądzali go od czci i wiary, a na wydziale architektury ponad 10
                        lat trwało wyczekujące milczenia co do oceny takiego potraktowania
                        zabytku.
                        I jeszcze jedno, możesz być obyty w historii architektury, ale
                        trzeba też sporo dystansu do siebie, no i trzeba też śledzić
                        aktualne na tym polu dokonania. A tych nie doświadczysz w naszym
                        mieście zbyt wiele. Nasz wydział architektury wbrew pozorom nie jest
                        centrum nowoczesnej myśli i skupia najbitniejszych twórców
                        architektury. Stąd i miernota architektonicznajest wnaszym regionie
                        dość powszechna.
                        To tyle. Jutro się odezwę.
                      • Gość: Glut Re: do: spiacy_z_otwartymi_oczami IP: *.koba.pl 23.08.07, 22:09
                        Hej śpiący...
                        Jestem też już śpiący, ale wnerwiłeś mnie dalszym głosem! Na dziś
                        zajrzyj na stronkę projektanta tego budynku - www.proporcjal.com.pl
                        Tam w zakładce projekty, i dalej centrum Astoria jest porównanie na
                        obrazkach i fotkach projektu ze stanem pierwotnym. A jutro może uda
                        mi się wysłać rysunki pierwotnego rzutu i mapke. No to na ra!
          • Gość: Glut Re: do spiacy_z_otwartymi_oczami IP: *.koba.pl 23.08.07, 10:49
            Witam spiacy_z_otwartymi_oczami!
            Widzę, że douczasz się od architektów w rodzinie? Jest nadzieja.
            Cytat: "Ja Ci twierdzę, ze w architekturze potrzebna jest harmonia."
            Jeśli Twoi doradcy we tak niepełny sposób rozumieją pojęcie
            harmonii, to dlatego Ty nie możesz pojąć, że ten nowoczesny na
            wskroś budynek tak bardzo harmonijnie wpisał się i dodał nową jakość
            przestrzeni naszego Rynku.
            Z okresleniem, że to neomodenizm gadzam się z pewnymi drobnymi
            zastrzeżemniami, ale stwierdzenia że tam "pasowałby budynek
            eklektyczny lub secesyjny. Nie dlatego, że ten styl jest wyjątkowy,
            ale dlatego że pasowałby do otoczenia i nie przytłaczał go
            rozmiarem." - nie rozumiem. Ocena jest wybitnie subiektywna i
            pozbawiona wniosków podpartych rzetelną analizą - co ma styl do
            gabarytów? przecież pierwotnie wymiary budynku były większe i
            projektant usunął sporą część górnej partii bryły budynku zastanego
            (vide stare fotografie).
            Tak więc proszę wziąć więcej lekcji u rodziny, a ja póki co
            pozostane przy swoim zdaniu: ASTORIA po przebudowie to dobra
            architektura autorstwa dobrego projektanta.
            Hawk!
            • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do spiacy_z_otwartymi_oczami 23.08.07, 10:59
              Nawet gdyby powstało coś w stylu historyzującym i był znacznie większe to swoją
              odmiennością nie rzucałoby się tak w oczy.

Do tej pory myślałem, że tylko komuchy były na tyle nienormalne, by szpecić
              zabytkowa architekturę "cudownymi" obiektami nowoczesnej architektury- vide pól
              Warszawskiej.

Ten budynek gdy się patrzy z perspektywy Fary wyraźnie odstaje od innych
              obiektów wzdłuż pierzei. A ponadto jest za duży, co już wielokrotnie powtarzałem.
              • Gość: Glut Re: do spiacy_z_otwartymi_oczami IP: *.koba.pl 23.08.07, 14:03
                Gdybyś tochę czytał lub oglądał co buduje się aktualnie w Europie,
                to byś nie gadał niemądrych rzeczy, że cytuję ciebie: "komuchy były
                na tyle nienormalne, by szpecić zabytkowa architekturę "cudownymi"
                obiektami nowoczesnej architektury".
                Kończę, bo myślę, że nie ma tu z kim polemizwać.
                • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do spiacy_z_otwartymi_oczami 23.08.07, 20:37
                  Ach to co się geniuszu buduje w Europie???
                  Nie słyszałem, ze w Europie moden jest szpecenie zabytkowej architektury. Ale no
                  cóż jestem do tyłu za postępowymi trendami:)

Przypominacie mi panowie pozujący na znawców grupki nowoczesnych artystów,
                  którzy uważają się za wielkich a poproszeni a narysowanie porteru lub portretu
                  konia stają z przerażenia dęba. A gdy ktoś zarzuci im, że ich sztuka, nie jest
                  taka wielka, twierdzą, że to trzeba się znać. Otóż gó.. prawda, nie trzeba mieć
                  żadnego papieru, aby móc mówić, czy coś Ci się podoba, czy nie.

W książce Lema jeden z naukowców powiedział, że najlepszym artystą jest ten,
                  którego dzieła najlepiej się sprzedają. Wątpię, czy dzieło "Koszałek" kupiłoby
                  wielu.

P.S. W Newsweeku jest fajny artykuł o architekturze i urbanistyce.
                  • Gość: Glut Re: do spiacy_z_otwartymi_oczami IP: *.koba.pl 23.08.07, 21:49
                    Hej śpiący...! Wyżej coś tam napisałem "na temat", ale ty ciągle
                    bulgoczesz. Pa!
            • spiacy_z_otwartymi_oczami P.S. 23.08.07, 11:06
              W Wilnie jest taka zasada. Nowoczesną architekturę stawia się po jednej stronie
              rzeki. W centrum nie ma na taką miejsca. Białystok to nie Wilno, ale i centrum
              ma mniejsze, a plac przed Farą stanowi jeden z najlepszych fragmentów miasta,
              niestety teraz zeszpecony zwyczajną, powszechna, bez problemu spotkaną gdzie
              indziej szklano-styropianową architekturą.
              Takie budynki mogą powstać na Piłsudskiego, Białówny, Legionowej, Skłodowskiej,
              Mazowieckiej. Ale nigdy nie powinny mieć wstępu na Rynek Kościuszki i Lipową.

P.S. to właśnie "dzięki" takiemu chaosowi urbanistycznemu, gdzie co drugi
              budynek to wystąp, Białystok zawsze uchodził za brzydkie miasto.
              • Gość: nowy Re; spiacy z otwartymi oczami IP: 85.193.224.* 23.08.07, 11:22
                Słoneczko, ty naprawdę śpisz z otwartymi oczami.
                Moja propozycja: obudż się.Spiacy z otwartymi oczami tzn lunatyk nie
                kontrolujący rzeczywistości.
                • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Re; spiacy z otwartymi oczami 23.08.07, 13:53
                  Gratuluje merytoryczności wypowiedzi. Jak n9ie masz nic do powiedzenia to milcz.
                  • Gość: nowy Re: ReRe; spiacy z otwartymi oczami IP: 85.193.224.* 23.08.07, 14:03
                    Ty nie milczysz mimo że twoje wypowiedzi to architektoniczny bełkot.
                    • jdbad Re: ReRe; spiacy z otwartymi oczami 23.08.07, 14:16
                      Architektoniczny bełkot to Koszałek właśnie.
                      • Gość: nowy Re: ReRe; spiacy z otwartymi oczami IP: 85.193.224.* 23.08.07, 14:25
                        powiedz mi które współczesne budynki w Białymstoku podobaja Ci się -powstałe po
                        1990 roku?
                        • jdbad Re: ReRe; spiacy z otwartymi oczami 23.08.07, 14:42
                          Wybredna jestem i chyba dlatego żaden.Byc może będzie mi się
                          ppodobała opera, ale jeszcze trudno to ocenic. Projekt to nie to
                          samo. Architektura ma za zadanie wypełnianie pewnej pustki w
                          przestrzeni, ale owa pustka nie wypełnia próżni, a coś tam powinna
                          uzupełniac. Tego mi w naszym mieście brakuje.
                          • Gość: Glut Re: jdbad IP: *.koba.pl 23.08.07, 16:13
                            Hej jdbad! Ależ ty pierniczysz! Jaki jest sens zdania: "Architektura
                            ma za zadanie wypełnianie pewnej pustki w przestrzeni, ale owa
                            pustka nie wypełnia próżni, a coś tam powinna uzupełniac." Przecież
                            to bełkot jakiego dawno nie słyszałem. A jestem wybredny wierz mi!
                            W miescie jest kilka dobrych budynków powstałych po roku 1990.
                            • jdbad Re: jdbad 23.08.07, 16:53
                              Jestem tak wybredna,że nawet nie rozwinę z tobą tematu. Wiesz swoje,
                              ja swoje.
                              • Gość: Glut Re: jdbad IP: *.koba.pl 23.08.07, 17:18
                                Hej! jdbad! Nie obryszaj się! A jak cytujesz: "Stultum facit
                                fortuna, quem perdere vult" to wiesz co to znaczy? :)
                                • jdbad Re: jdbad 23.08.07, 17:20
                                  Tak wiem, ale nie wiem co znaczy obryszaj.
                                  Gość portalu: Glut napisał(a):

> Hej! jdbad! Nie obryszaj się
                                  • Gość: Glut Re: jdbad IP: *.koba.pl 23.08.07, 17:59
                                    Hej! jdbad! Po prostu nie obruszaj się! Nie znasz takiego zwrotu? A
                                    tamto.. to była literówka, bo na klawiaturze "Y' jest obok "U". :)
                                    Pozdro.
                                    • jdbad Re: jdbad 23.08.07, 20:48
                                      :)
                                  • Gość: Glut Re: jdbad IP: *.koba.pl 23.08.07, 19:50
                                    Hej jdbad! Nie wiedziałem, że jestes nauczycielką? To wszystko
                                    tłumaczy! Pozdrawki.
                                    • jdbad Re: jdbad 23.08.07, 20:49
                                      To nie tłumaczy niczego, ale ukłony.
    • nekroskop88 Re: Koszałek nie ma dobrej prasy 23.08.07, 14:38
      > By odbudowac dobry wizerunek Społem będzie musiał wydac nieco
      > więcej niż planował pieniędxzy na promocję swojego centrum.

Wystarczyłoby, żeby Społem zbudowało coś porządnego, a nie taki
      klocek :/ Cóż - jaka firma, takie budynki.
      • Gość: student Re: Koszałek nie ma dobrej prasy IP: 85.193.224.* 23.08.07, 15:12
        A mnie się Koszałek podoba, wreszcie jakiś krok do przodu w tym mieście.
        Myślę że dyskutują tu profesjonaliści ,a może podyskutowalibyśmy o innych
        perłach wsp.ółczesnej białostockiej architektury?
        • nekroskop88 Re: Koszałek nie ma dobrej prasy 23.08.07, 15:25
          Ta, w dobrym kierunku - na Białoruś. Nie ma o czym dyskutować, bo
          współczesna architektura w tym mieście w przytłaczającej większości
          to badziewie. Koszałek doskonale wpisuje się w ten trend.
          • Gość: student Re: Koszałek nie ma dobrej prasy IP: 85.193.224.* 23.08.07, 15:35
            ąle wytłumacz mi dlaczego. rzucasz słowa badziewie i inne ale konkretnie.Może
            wówczas coś z tego zrozumiem .Tylko nie pisz mi że nie pasuje jak większość bo
            to nie argument.
          • Gość: Glut Re: nekroskop88 IP: *.koba.pl 23.08.07, 16:25
            Witaj nekroskop88!
            Pasujesz na Białoruś ty ze swoim nickiem! Zatrznymałeś się koleś w
            roku '88 i tyle. Pa!
    • www.zieloni-bialystok.w.pl Re: Koszałek nie ma dobrej prasy 23.08.07, 16:02

BIAŁYSTOK 07.06.2006 r.

Wojewoda Podlaski ul. Mickiewicza 3 15-950 Białystok
      Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Białymstoku ul. Mickiewicza 3 15-
      950 Białystok
      Główny Urząd Nadzoru Budowlanego ul. Krucza 38/42 00-926 Warszawa
      Minister Sprawiedliwości Al. Ujazdowskie 11 00-950 Warszawa
      Ministerstwo Kultury ul. Krakowskie Przedmieście 15/17, 00-071
      Warszawa
      Premier Rady Ministrów Al. Ujazdowskie 1/3 00-583 Warszawa
      Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego ul. Rakowiecka 2A 00-993 Warszawa
      Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej ul. Emilii Plater 53, 00-113
      Warszawa
      European Parliament Members' Activities Division L-2929 LUXEMBOURG

Dotyczy:
      TRWAJĄCEJ Modernizacji budynku PSS SPOŁEM tzw. „Koszałek” przy ul.
      Rynek Kościuszki Białymstoku.
      WEZWANIE DO USUNIĘCIA STANU NIEZGODNEGO Z PRAWEM ORAZ WSTRZYMANIE
      WYKONANIA DECYZJI ZE SKUTKIEM NATYCHMIASTOWYM
      WNIOSEK O UNIEWAZNIENIE DECYZJI, PONOWNE WSZCZĘCIE POSTEPOWAŃ
      PRZEPROWADZONYCH Z RAŻĄCYM NARUSZENIEM PRAWA,
      DONIESIENIE O PODEJRZENIU POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA

Ze względu na RAŻĄCE NARUSZENIE PRAWA ZWRACAM SIĘ O UNIEWAŻNIENIE
      WYDANYCH DECYZJI I PONOWNE WSZCZĘCIE WSZYSTKICH POSTĘPOWAN
      PRZEPROWADZONYCH Z NARUSZENIE PRZEPISÓW i udział Ministra
      Sprawiedliwości w postępowaniach ze względu na RAŻĄCE NARUSZENIE
      OBOWIĄZKÓW I PRZEKROCZENIE UPRAWNIEŃ PRZEZ KONSERWATORA ZABYTKÓW w
      BIAŁYMSTOKU ORAZ WSTRZYMANIE WYKONANIA DECYZJI ZE SKUTKIEM
      NATYCHMIASTOWYM
      Zaprojektowany budynek zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony
      zabytków, planowania przestrzennego powinien harmonijnie łączyć się
      z sąsiadującą zabytkowa zabudową, w tym pod względem stylu
      architektonicznego - tak jak w przypadku Kamienicy z
      restauracją „Astoria”.
      Zaprojektowany i aktualnie budowany budynek o nowoczesnym kształcie,
      szklano - metalowej fasadzie wprowadza dysharmonię, dewastuje
      zabytkowa przestrzeń, wprowadzą dysonans w zabytkowym charakterze
      tej części miasta i razi uczucia estetyczne mieszkańców. Jest to
      sprzeczne chociażby z przepisami, gdyż decyzja o WZIZIT i Pozwoleniu
      na Budowę powinna zostać wydana zgodnie z zasadami tzw. „dobrego
      sąsiedztwa”, które w tym przypadku rażąco naruszono.
      Dlatego domagamy się natychmiastowego wstrzymania prac budowlanych,
      ponownego wszczęcia postępowania w tej sprawie, oraz zmiany
      projektowanego budynku na harmonijnie nawiązujący do zabytkowego i
      historycznego stylu i charakteru otaczających innych budynków
      (klasycystyczny, barokowy).
      Pomimo skargi STOWARZYSZENIA FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU (w
      załączeniu) do PODLASKIEGO WOJEWÓDZKIEGO KONSERWATORA ZABYTKÓW
      dotyczącej tej sprawy złożonej pismem z dnia 12.09.2005 r. i pisma
      MINISTERSTWA KULTURY DEPARTAMENTU OCHRONY ZABYTKÓW DOZ-JM-500-82/05
      [5193] z dnia 12.12.2005 r. nakazującego PODLASKIEMU WOJEWÓDZKIEMU
      KONSERWATOROWI ZABYTKÓW „udzielenie odpowiedzi na rzecz skarżących -
      to jest STOWARZYSZENIA FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU, które do
      dzisiaj a więc po upływie ponad 6 miesięcy przy maksymalnie 1
      miesięcznym terminie nie nastąpiło, wnosimy o uznanie RAŻĄCEJ
      BEZCZYNNOŚCI I NARUSZENIA PRAWA przez PODLASKIEGO WOJEWÓDZKIEGO
      KONSERWATORA ZABYTKÓW i nie udzielenie rzetelnej informacji o
      obowiązującym stanie prawnym - w sposób, który stanowi podstawę
      doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa:
      KODEKS KARNY:
      Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje
      uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę
      interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia
      wolności do lat 3.
      USTAWA "O DOSTĘPIE DO INFORMACJI PUBLICZNEJ"
      Art. 23: „Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie udostępnia
      informacji publicznej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności
      albo pozbawienia wolności do roku.”
      Art. 2 1. Każdemu przysługuje, z zastrzeżeniem art. 5, prawo dostępu
      do informacji publicznej, zwane dalej "prawem do informacji
      publicznej".
      2. Od osoby wykonującej prawo do informacji publicznej nie wolno
      żądać wykazania interesu prawnego lub faktycznego.
      Art. 3 1. 2. Prawo do informacji publicznej obejmuje uprawnienie do
      niezwłocznego uzyskania informacji publicznej zawierającej aktualną
      wiedzę o sprawach publicznych.
      USTAWA „O OCHRONIE ZABYTKÓW I OPIECE NAD ZABYTKAMI”
      Art. 108. 1. Kto niszczy lub uszkadza zabytek, podlega karze
      pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. (...)
      3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 sąd orzeka, a
      w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2 sąd może orzec,
      nawiązkę na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami w
      wysokości od trzykrotnego do trzydziestokrotnego minimalnego
      wynagrodzenia. (...)
      Art. 110. 1. Kto będąc właścicielem lub posiadaczem zabytku nie
      zabezpieczył go w należyty sposób przed uszkodzeniem, zniszczeniem,
      zaginięciem lub kradzieżą, podlega karze aresztu, ograniczenia
      wolności albo grzywny.
      Niniejsze pismo stanowi także wniosek i wezwanie do przywrócenia
      stanu zgodnego z prawem, uchylenie decyzji podjętych z naruszeniem
      prawa

STOWARZYSZENIA FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU działa jako
      organizacja społeczna i organizacja pożytku publicznego (KRS
      0000214421), deklaruje wsparcie, pomoc i doradztwo w tej sprawie.
      Proszę o odpowiedź, kontakt i informację w sprawie sposobu
      wykorzystania wniosku. Zgodnie z Kodeksem Postępowania
      Administracyjnego zwracam się także o przekazanie niniejszego pisma
      do odpowiednich urzędów, osób i instytucji według kompetencji i
      właściwości.
      bliższe informacje
      PREZES STOWARZYSZENIA FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU RAFAŁ KOSNO
    • www.zieloni-bialystok.w.pl Re: Koszałek nie ma dobrej prasy 23.08.07, 16:05
      z drugie strony : tak moze chodzi o to by spolem wykupilo reklamy w
      mediach?

auchan wykupuje te reklamy i zaden zly artykul na temat nie ma prawa
      sie ukazac:)

Gość portalu: fx napisał(a):

> "Koszałek" nie ma dobrej prasy. Media na potęgę uprawiają czarny
      PR w tej
      > sprawie. Sponsorem jest Wedel, czy może wszyscy własciciele lokali
      ze
      > sródmieścia???? By odbudowac dobry wizerunek Społem będzie musiał
      wydac nieco
      > więcej niż planował pieniędxzy na promocję swojego centrum. Może o
      to chodzi w
      > tej całej sprawie.
      > Zupełnie inaczej wyglada sprawa budowy Galerii Jagielonii.
      Widzieliście ile
      > kryptoreklamowych tektsów ukazało się w tej sprawie. Jak tam
      będzie pięknie,
      > jak zyska na tym Jaga, władze miasta to, władze miasta tamto. A
      straganiarze z
      > Jurowieckiej??? Dlaczego tak mało pisze się o tych ludziach. Za
      mało ich jest??
      > ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka