Dodaj do ulubionych

Sejmik województwa: atak na Krywlany

05.11.07, 21:47
postuluje, by milujacy spokoj i cisze Cylwik i Debski przedstawili liste
inwestorow, ktorzy za obiecane 500 mln odkupia od miasta tereny na Krywlanach.
Najlepiej celem zaorania lotniska i posadzenia tam burakow i kartochli.
Topolany rowniez nalezy sprzedac, zagrabic i zaorac.

Bedzie cisza i spokoj. I nic nie bedzie
Obserwuj wątek
    • Gość: bd Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.koba.pl 05.11.07, 22:36
      Zamiast pisać głupoty na podstawie bardzo powierzchownej relacji w
      GW proponuję śledzić relacje z obrad sejmiku - wtedy nie bedzie
      takich insynuacji i propozycji jak we wpisie wuetend.
    • jacekcylwik Sejmik województwa: atak na Krywlany 05.11.07, 22:52
      Moim zdaniem natomiast wygląda na to, że Pan Redaktor Kwasowski:
      a) albo śpi na sesjach sejmiku
      b albo zbyt często myśli o "niebieskich migdałach" w trakcie sesji
      c) albo ma na tyle złej woli, żeby pisać takie androny, które widzimy

Osobiście wybieram wariant "c".
      Żenujące podsumowanie przebiegu części sesji dotyczącej Krywlan, ale o tym napisze może późnym, jutrzejszym popołudniem, jak juz wszyscy zwolennicy Krywlan pokroju użytkownika Wuetend wyciosają kołki na głowach Pana Radnego Dębskiego i mojej :)
      • Gość: masakra Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.11.07, 09:00
        Dlaczego Białystok zawsze się musi wyróżniać różnymi dziwactwami??
        (zakaz sprzedaży piwa na stacjach benzynowych, blokowanie budowy
        hipermarketów przez kilka lat, cisza nocna w lokalach w centrum)
        Jakoś w innych miastach posiadających porty lotnicze nikt nie ma
        takich pomysłów jak lokalizowanie lotnisk 20 km (w linii prostej) od
        granic miasta. Może panowie radni mają wielu taksówkarzy w rodzinie
        bo ja jakoś nie widzę innej możliwości dojazdu na lotnisko niż w
        taki sposób.
        Jak macie takie genialne pomysły to może lepiej ten cmentarz co to
        ma być przy nowym mieście (mimo protestów mieszkańców) przenieście
        na krywlany, będziecie mieli przynajmniej ciszę i spokój, czy może
        to z kolei to już za cicho?? Taka jest prawda że wszystkim nie
        dogodzisz, a jedynym słusznym rozwiązaniem jest referendum bo ja nie
        widzę możliwości żeby w prawie 300tyś. mieście w tak ważnej sprawie
        decydowało kilka osób.

P.S. Ile trwa start samolotu?? a ile odkurzenie mieszkania?? myślę
        że przy odkurzaniu jest więcej hałasu (w stosunku do tego który by
        docierał do zabudowań) i przez dłuższy okres czasu
        • miej-ski Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 13.12.07, 04:23
          To że komuś zalezy na tym aby miasto się nie rozwijało to widać gołym okiem,
          dziwi mnie natomiast postawa mieszkańów którzy są tak krótkowzroczni i dają się
          tak łatwo manipulować. A może to cecha genetyczna mieszkańców wschodnich rubieży
          RP? :))))
          • miej-ski Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 13.12.07, 05:29
            Już sam nie pamiętam czy miałem na myśli naiwność? :)))
        • Gość: Workomił Kangurek Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.elpos.net 15.12.07, 09:17
          RACJA!!!
      • koleshka Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 06.11.07, 09:04
        Panie radny. Ciekawi mnie kilka, pozornie bardzo od Krywlan
        odległych kwestii. Oto one:
        1. Czy podpisał się pan pod petycją skierowaną do premiera RP a
        zorganizowaną przez Platformę, lansującą akcje "obwodnice nie
        obietnice"?
        2. Czy podpisał się pan pod wnioskiem PiS o zwołanie referendum w
        sprawie przebiegu obwodnicy Augustowa?
        3. Czy głosował pan w tym referendum na tak, popierając rz adowy
        wariant?
        4. Czy w jakikolwiek sposób (na przykład wykorzystując uprawnienia
        radnego) protestował pan przeciwko rządowemu wariantowi budowy
        obwodnicy, bądź zabiegał pan o poszukiwanie innego rozwiązania
        problemu drogi omijającej Augustów?

Jesli na którekolwiek z trzech pierwszych pytań odpowiedź brzmi TAK
        a na ostatnie NIE, to powinien pan siedzieć w sprawie Krywlan
        (pomijając zupełnie kwestię czy lotnisko tam ma sens czy też nie)
        cicho jak mysz pod miotłą. W przeciwnym wypadku wyjdzie pan na
        totalnego hipokrytę. Tak jak wychodzi pana partyjny szef - RObert
        Tyszkiewicz. Którego linię programową w sprawie Krywlan pan lojalnie
        wykonuje. Pna też ma dom w okolicy lotniska?
        • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 12.12.07, 22:27
          Heh... może to i "odgrzewany kotlet", jednak zupełnie umknęła mojej pamięci deklaracja odpowiedzenia Panu Redaktorowi Kwasowskiemu i Panu Koleshi (?) zarówno na artykuł, jak i zadane mi pytania.
          Odpowiedź pisałem - z tego co widze 8 listopada będąc na kursie w Warszawie, jednak nie będe jej poprawiał, gdyz jak tak sobie czytam, to w 90% jest aktualna:
          Ogólna zasada powinna być taka: jeśli nie stać kogoś na obiektywną relację i „wyłapanie” rzeczywistych faktów i problemów, a koniecznie musi pracować w gazecie, powinien prowadzić działy w stylu: Dr Pasikonik radzi, tudzież Humor za dychę lub inne.
          O co dokładnie chodzi?
          1. Na ostatniej sesji Pan Redaktor Kwasowski zrozumiał tyle, że zmiana nazw ulic nie pociąga zmian w zakresie hałasu. Zgadzam się z Panem Redaktorem (i Panem Marszałkiem też). Nie zrozumiał natomiast niestety, albo nie chciał zrozumieć, lub też nie chciał napisać, że:
          a) intencją pokazania problemu było dowiedzenie, że Zarząd Województwa na terenie, którego dotyczy analiza po prostu nie był, natomiast wybiera się na wycieczkę na rzekomo podobne lotnisko do Łodzi. Może stąd wynikają wypowiedzi o 20 domach, lub 40 mieszkańcach wokół terenu lotniska, którym trochę się pogorszy
          b) Zarząd Województwa zlecając jakiekolwiek analizy za pieniądze podatników posługuje się mapami (o ile można to tak nazwać) z roku circa 1985. Jest to o tyle niezrozumiałe, że aktualne mapy geodezyjne tego terenu w około 30 minut można zdobyć w Urzędzie Miejskim, przy ulicy Słonimskiej za około 80 zł (dokładnie nie pamiętam), co przy kosztach tej analizy ma się mniej więcej jak 1:500.
          c) Radny Dębski w czasie sesji jednoznacznie pokazał Panu Marszałkowi na mapie pochodzącej z analizy, że zakres hałasu wchodzi w zabudowę mieszkaniową. Redaktor Kwasowski najwyraźniej tego nie zauważył i dalej manipuluje faktami, posiłkując się wypowiedziami Marszałka, mijającymi się z prawdą. Chyba, że obaj Panowie mają problem z czytaniem map.
          2. Pan Redaktor Kwasowski zapomniał napisać o tym, a Zarząd Województwa wstydliwie przemilczał to na sesji i z tym nie polemizował, że analiza kosztów, którą przedstawił Radnym przed głosowaniem mija się z prawdą o około 170 mln złotych. Zarząd jeszcze dwa miesiące temu podawał kwotę 230 milionów złotych, natomiast stosując proste zasady matematyki, w oparciu o konkretne dokumenty (wydane przez tenże zarząd) można bez wahania oszacować ją na 400 mln złotych (Topolany 304 mln- z drogami o które pytał swego czasu Pan Redaktor Medek).
          3. Zapomnienie, czy jak kto woli pominięcie zdarzyło się także Panu Redaktorowi w tak błahej sprawie, jak termin powstania Lotniska Regionalnego dla Podlasia a raczej wbicia tzw. „pierwszej łopaty”. (przypominam, że ta pierwsza łopata była już wbijana, więc raczej będzie to łopata numer 2). A to- o ile dobrze pamiętam- było jednym z wiodących argumentów przemawiających za Krywlanami.
          4. Pan Redaktor przeoczył dość chyba ważną informację o tym, że Aeroklubowi Białostockiemu konieczne będzie znalezienie nowego terenu (kolejne koszta).
          5. O dotychczasowych pieniądzach wywalonych w błoto, liczonych w milionach złotych powtarzać się nie będę.
        • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 12.12.07, 22:28
          Było jeszcze kilka ważkich spraw, ale póki co wystarczy. Wszak nie do mnie należy relacjonowanie tego, co się dzieje w lokalnym samorządzie. Zresztą zaraz ktoś tam i tak mi zarzuci subiektywizm. Chcę tylko wszystkim zwolennikom szybkiego powstania Lotniska Regionalnego dla Podlasia napisać jasno:
          To nie Radny Dębski, czy Cylwik blokują powstanie portu lotniczego dla Podlasia w dającej się przewidzieć perspektywie. Forsowane Krywany nie powstaną przez najbliższe 10 lat, a być może nigdy nie dlatego, że ktoś tam uprawia pieniactwo, czy jest oszołomem. Nie powstaną szybko dlatego, że blokują się same poprzez swoje rozmiary, kolizję z istniejącą zabudową, istniejącymi drogami i szeroko pojętym otoczeniem. Krótko mówiąc nie powstaną dzięki tym, którzy dziś mamią wszystkich takimi wizjami, podobnie jak mamili w większości inni od 20 lat. Koszta oscylujące wokół 900 mln złotych (400 mln lotnisko + 500 mln wartość gruntu- czy się ona komuś podoba, czy nie, ale to minimum, jakie trzeba uwzględnić) przekraczające roczny budżet miasta Białystok dopełniają obraz irracjonalności. I można na sesji krzyczeć o czyjejś amatorszczyźnie, jednak bardziej przystoi ją udowodnić. Zwłaszcza wytrawnym wygom politycznym.
          Dziś można dyskutować i polemizować z tezą mówiącą o braku regionalnego lotniska, w wypadku dalszego forsowania Krywlan.. Zapraszam jednak do lektury tego wpisu w roku 2015.

Teraz kilka wyjaśnień dla Pana, o wdzięcznym Nicku kolesha. Otóż zanim przejdę do odpowiedzi na Pana pytania napomknę tylko o tym, że jeśli robi Pan jakiekolwiek personalne podjazdy, to warto mieć pewność tego co się pisze.
          Otóż nie jestem członkiem PO. Pan Robert Tyszkiewicz nie jest żadnym moim szefem. Linii programowej Pana Tyszkiewicza (zresztą nie tylko Jego) dotyczącej Krywlan nie znałem do momentu artykułu w jednej z lokalnych gazet- pozostaje mi się tylko cieszyć, że jest zgodna z moją. Pan Tyszkiewicz niczego mi zatem nie może kazać, ani narzucać rzeczy niezgodnych z moimi przekonaniami. Jest to więc sytuacja zgoła odmienna od tej, w jakiej są radni wywodzący się z co poniektórych opcji politycznych. Myślę zresztą, że na zapisie jednej z sesji widać to wyraźnie. Tak więc proszę o jakieś bardziej trafione uwagi.
          Domu w pobliżu Krywlan nie posiadam. Nie posiada go także moja najbliższa i dalsza rodzina i znajomi chyba też nie (piszę, gdyż niektórych przedstawicieli mediów bardzo to intrygowało). Być może w jakiejś tam perspektywie czasowej osiedlę się w odległości około 3.5 km od planowanego podejścia wschodniego na Krywany, jednak musze rozczarować wszystkich poszukujących tego typu sensacji:
          1. Nawet na wyśmiewanej mapie sporządzonej przez mieszkańców (że o mapach Marszałka nie wspomnę) nie łapię się ani w strefę ograniczonego użytkowania, ani inne tego typu rozważania.
          2. Strefy wznoszenia, krążenia itd. itd nie dotyczą moich planów życiowych
          3. Pisałem na ten temat jakiś czas temu na forum Porannego mając świadomość, że takie zarzuty się pojawią- proszę wpisać w wyszukiwarkę „Co ma piernik do wiatraka”).
          4. Zainteresowanych, wietrzących spisek zapraszam na wizję lokalną :-)
        • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 12.12.07, 22:29
          Teraz odnośnie Pana pytań dotyczących Augustowa. Odpowiadam mimo tego, że Pana „kosmate”  intencje są dość jasne.
          Ad.1 Nie podpisałem petycji skierowanej do Premiera PR zorganizowanej przez Platformę, gdyż do pewnego momentu w moim życiu zainteresowanie tą problematyką, jak i PO było nikłe.
          Ad 2. Nie podpisałem się pod wnioskiem PiS o zwołanie referendum w sprawie przebiegu obwodnicy Augustowa. Było to spowodowane moim lenistwem (gdyby ktoś przyniósł listę pod nos, to kto wie…) oraz przekonaniem (jak się okazało słusznym), że referendum nie będzie ważne, ani nie będzie stanowić żadnej karty przetargowej w tym sporze. Jest (był) to natomiast doskonały przykład na to, jak łatwo wydać duże pieniądze a potem płakać nad rozlanym mlekiem- tak samo będzie (a właściwie już jest) z Krywlanami.
          Ad 3. Tutaj- wg Pana założeń- wychodzę na hipokrytę i przyznaję, że głosowałem na TAK w sprawie obwodnicy. Skąd taka labilność przekonań? Chyba stąd, że uczestnicząc do tej pory we wszelakich wyborach (a szczególnie w tych majowych- wszak zagłosować na samego siebie być może dane mi było tylko raz w życiu) nie miałem sumienia ominąć także i tej urny.
          Ad 4. Nigdy nie protestowałem przeciwko rządowemu wariantowi budowy obwodnicy, ani nie poszukiwałem innego rozwiązania. Nie używałem i nie zamierzam używać (uprzedzając pytanie) w tym celu uprawnień radnego, gdyż w najgorętszym okresie sporu tym radnym nie byłem- patrz także punkt pierwszy. Jako radny natomiast podpisałem stanowisko Sejmiku Województwa- chyba z czerwca 2007- popierające wariant rządowy obwodnicy (poza radnymi z Łomży i okolic reszta „za”).

Teraz zanim- zgodnie z Pana oczekiwaniami- zacznę siedzieć jak mysz pod miotłą, krótkie uzasadnienie w/w zachowań.
          1. Życie ludzkie jest najważniejsze. Obwodnica Augustowa w jakimkolwiek wariancie bezpieczeństwo tego życia chroni, lotnisko na Krywlanach przeciwnie
          2. Podlasie potrzebuje szybkiej poprawy infrastruktury komunikacyjnej (m.in.). Poprawa ta to drogi, kolej i lotnisko. Blokowanie obwodnicy Augustowa w wariancie rządowym, podobnie jak popieranie budowy lotniska na Krywlanach tych potrzeb szybko nie zaspokoi.
          3. Nie zgadzam się z Panem odnośnie pozornej odległości tych kwestii. Są to kwestie bardzo odległe :
          a) wariant Krywlan jest droższy niż wariant Topolan, wg Pana natomiast jak sądzę, wariant ekologów jest tańszy, niż rządowy
          b) lotnisko na Krywlanach będzie uciążliwe dla takiej liczby mieszkańców Białegostoku, jaka równa jest liczbie wszystkich mieszkańców Augustowa, którym obwodnica przyniesie ulgę
          c) odciążenie miasta Augustowa pod względem hałasu, zanieczyszczeń itd. odbędzie się dzięki zaplanowanej i oczekiwanej obwodnicy. Lotnisko na Krywlanach mieszkańcom Białegostoku przyniesie coś zupełnie przeciwnego.
          d) czas realizacji inwestycji w Augustowie da się w przybliżeniu wyliczyć (wariant rządowy), na Krywlanach trzeba wróżyć z fusów (wariant obecnego Zarządu Województwa)
          e) przeciwko rządowemu wariantowi przebiegu obwodnicy Augustowa protestują ekolodzy, których problem dewastacji miasta przez TIRy z racji miejsca zamieszkania zbytnio nie dotyczy. Przeciwko lokalizacji lotniska na Krywlanach protestują osoby, których owa lokalizacja dotknie bezpośrednio
          f) wiarygodność protestujących mieszkańców ulicy Kawaleryjskiej, czy Mickiewicza w Białymstoku jest dla mnie osobiście znacznie większa, niż zielonego z Zielonej Góry protestującego w Augustowie.
          g) itd.
        • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 12.12.07, 22:29
          Jedyne podobieństwo między obiema inwestycjami jest takie, że zarówno na lotnisko w Topolanach, jak i na rządowy wariant obwodnicy Augustowa dokumentacja jest dużo bardziej zaawansowana (a przez to inwestycje są bardziej realne i szybsze do zrealizowania) niż w przypadku Krywlan i ekologicznego wariantu obwodnicy Augustowa.

• Gość: miastowy-po Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 13.12.07, 02:25
        ... Panie Cylwik, ja proponuje Panu, aby dojezdzal pan na sesje sejmiku wozam
        drabiniastym w nieodprasowanej siermiedze. Jak w XIX w.
        • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 13.12.07, 22:24
          Lepsza nieodprasowana siermięga, niż pięknie wykrochmalony, wyprasowany i przyozdobiony orderami wór pokutny, w którym niektórzy mają szansę za ileś tam lat paradować po Krywlanach.
          PS. Do Sejmiku mam tak blisko, że zwykle chodzę pieszo, jednak pomysł z wozem drabiniastym podoba mi się na tyle, że rozważę go, gdy będzie cieplej :-)
    • Gość: ciekawy Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.elpos.net 05.11.07, 23:35
      Jeżeli mamy dyskutować o Topolanach, to może zacznijmy od
      poinformowania społeczeństwa, kto wykupił działki w miejscu, gdzie
      niektórzy chcą budować lotnisko. To może być ciekawy temat.
    • Gość: Houston ja chce lotniska -60db to ma okap w kuchni IP: 83.151.32.* 05.11.07, 23:57
      LUDZIE!!! - 60db to przeszkadza? Jak 2-3 razy coś wystartuje w
      dzien? Dobry okap na najwyższym 'biegu' ma 60 db wiec bez
      przesady...
      • Gość: von Barszczewo Re: ja chce lotniska -60db to ma okap w kuchni IP: *.elpos.net 06.11.07, 09:17
        Panie Marszałku niech Pan sie trzyma, jest Pan ostatnią instancją i
        ostatnią szansą w walce z Polską B i jej zwolennikami !
      • Gość: # Re: ja chce lotniska -60db to ma okap w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 17:29
        jak chcesz lotniska , z którego bedą startować 2 czy 3 samoloty
        dziennie - to sobie je wybuduj za własne pieniądze!
        obywatele tego miasta nie muszą w tym partycypować ( podatki)
        Koszty utrzymania i samego zbudowania ogromne w porównaniu do
        korzyści
    • Gość: ania Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 09:16
      jak tak dalej pójdzie,to nic nie będzie nigdzie,bo zawsze coś komuś
      bedzie nie podobało się,a to za głośno,a to spaliny,a to lotnisko za
      daleko i nikomu nie będzie chciało się tam jechać. Mieszkańcy będą
      mieli bliżej do lotniska niż do pociągu i autobusu,więc niech nie
      martwią się okresowym hałasem,to nie Okęcie ani Heathrow.
    • Gość: ras stowarzyszenie na rzecz lotniska na krywlanach? IP: *.elpos.net 06.11.07, 17:16
      Chyba jedynym wyjściem, poza referendum, na które nie ma co liczyć, bo musi je
      zorganizować władza (jak długo jeszcze??!!!), jest zawiązanie stowarzyszenia na
      rzecz powstania lotniska na krywlanach. Niech będzie to celowe, jednorazowe
      działanie będące jedynym przedstawicielstwem lokalnej większości, będącej
      obecnie w opozycji. cholera - zawsze w opozycji!
    • Gość: Darling Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.12.07, 12:41
      warto zadać sobie pytanie gdzie Cylwik i Dębski kupili działki rolne, a chcą je
      sprzedać jako inwestycyjne, nie w Topolanach przypadkiem????????
      • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 13.12.07, 22:33
        Nie wiem jak Pan Radny Dębski, ale ja mam tam coś koło 20 ha z 46 ha (o ile dobrze pamiętam), co wskazuje na to, że Pan Radny Dębski ma CHYBA pozostałe 26 ha. Przejrzał nas Pan na wylot!
      • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 13.12.07, 22:33
        Nie wiem jak Pan Radny Dębski, ale ja mam tam coś koło 20 ha z 46 ha (o ile dobrze pamiętam), co wskazuje na to, że Pan Radny Dębski ma CHYBA pozostałe 26 ha. Przejrzał nas Pan na wylot!
    • Gość: Projektant A może cały Białystok sprzedać i zaorać IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.12.07, 17:15
      jak w temacie
      • miej-ski Re: A może cały Białystok sprzedać i zaorać 14.12.07, 01:44
        A kto to kupi?
    • Gość: miastowy-pl Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 14.12.07, 02:16
      ... no coz, tego moglem sie spodziewac po Panu. Woli Pan wozem drabiniastym i w
      siermiedze; a ja w przeciwienstwie do Pana wole w koszulce polo, samolotwm z
      Krywlan odwiedzic rodzine i znajomych w Europie, co jak Pan chyba sam rozumie;
      (ufam, ze tak jest),bedzie znacznie szybciej niz tym srodkiem transportu ktory,
      Pan osobiscie preferuje. Naprawde, szczerze, dyskusja z Panem jest strata czasu-
      bez urazy, ale chyba Pan niewiele bywal w Swiecie, ( a warto), ludzie zyja w
      poblizu lotnisk i nic zlego sie im nie dzeje. Sam osobiscie mieszkam aktualnie w
      poblizu lotniska ktore, ma wielokrotnie wieksza przepustowosc niz Okecie, i nikt
      z tego nie robi tragedji. Tak wiec, polecam troche lektory ze Swiata. Pozdrowiam
      konno.
      • jacekcylwik Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 14.12.07, 21:20
        Proponuję zatem Panu podczas kolejnej wyprawy do znajomych zabrać na pokład samolotu słownik ortograficzny. LektUra tej książki zapobiegnie tragedII (bez urazy), jaką prezentuje Pan jeśli chodzi o znajomość zasad pisowni obowiązujących w języku polskim. Sugeruję jednak przerwać lekturę podczas turbulencji- zwłaszca jesli ma Pan chorobę lokomocyjną.

Dalsza dyskusja z Panem rzeczywiście nie ma sensu. Proszę sobie poczytać najpierw kilka wątków- również na tym forum- o Krywlanach. Może wówczas dotrze do Pana, że sąsiedztwo lotniska i hałas, które jak widzę Pan sobie upodobał, są tylko jedną z wielu kontrowersji, jakie budzi ta lokalizacja.
        > z tego nie robi tragedji. Tak wiec, polecam troche lektory ze Swiata. Pozdrowia
        > m
        > konno.
        Te "pozdrawiam konno" ma sugerować, ze ma Pan coś wspólnego z koniem?
        Jeśli tak, to ja dla odmiany pozdrawiam ludzko.
        • Gość: maistowy-pl Do Pana Cylwika IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 15.12.07, 00:32
          ... staram sie pisac poprwanie, ale posiadam tylo klawiature w j. angielskim,
          wiec Pana odpis... ; tylko na tyle Pana stac...?. No coz jednak sie nie mylilem.
          A skoro podwaza Pan moja pisownie j.polskiego, (mimo braku polskich znakow), to
          powinien Pan zwolnic cala kadre wydzialu polonistyki U.W., ktorzy mnie
          ksztaltowali przez 5' lat. A to doborowa kadra, trzeba wierzyc.
          Ale widze, jak nie posiada ktos innych argumentow, to czepia sie czcionki-
          najbardziej prostacki sposob; no coz. Tak jak z tworzeniem ciemnogrodu w
          Bialymstoku, przez Pana i panskich kolesi. Gratuluje.
          • Gość: Obserwator Re: Do Pana Cylwika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 08:43
            Miastowy a gdzie w wyrazach: lektura, albo tragedji polskie znaki, których nie ma na angielskiej klawiaturze? Weź chłopie przestań. Polonista :-)))))
    • Gość: Workomił Kangurek Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.elpos.net 15.12.07, 09:15
      taki teren to gratka. Mozna sprzedać TYLE działek, wybudować na nich
      TYLE domków no a przy takiej obsadzie ludzkiej można stworzyć ze
      trzy parafie. W miejscu gdzie był ołtarz można postawić za pieniądze
      z działek, śliczne wielkie sanktuarium. Co Białystok ma być
      gorszy????????
      Panowie radni ale lubicie wszystko komplikować. A może "coś" w tym
      jest?????????

• Gość: xyz Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.bsk.vectranet.pl 05.01.08, 19:45
      Nowa koncepcja lotniska

Białostocki magistrat ma pomysł na nowy przebieg pasa startowego
      przyszłego lotniska na Krywlanach. Może być mniej uciążliwy dla
      mieszkańców Dojlid Górnych, którzy najgłośniej protestują przeciwko
      budowie regionalnego lotniska na Krywlanach.

Na razie prace nad rozbudową lotniska na Krywlanach - są w toku
      (fot. arch.)

Według obecnego projektu - strefa nalotu samolotów biegnie
      bezpośrednio nad osiedlem Dojlidy Górne. Według propozycji miejskich
      planistów pas startowy można przesunąć tak, by samoloty omijały
      osiedle. Jak mówi Adam Poliński, zastępca prezydenta Białegostoku –
      Pewien poziom hałasu i w jednym i drugim przypadku nie przekracza
      norm, ale w tym drugim przypadku byłby niższy.

– To nie jest kontrpropozycja dla projektu marszłaka - podkreśla
      prezydent - a jedynie pomysł, który mogliby rozpatrzyć specjaliści -
      czyli projektanci lotniska z Warszawy.

Dodatkowym plusem byłoby to, że pas można wydłużyć do dwóch i pół
      kilometra. Ale w każdym przypadku trzeba wyciąć około stu hektarów
      lasu. Czy będzie na to zgoda? Po odpowiedź do ministra środowiska
      już wkrótce jadą marszałek wojewódzwa i prezydent Białegostoku.

Dla mieszkańców Dojlid korekty projektów nie mają żadnego znaczenia.

Na razie prace nad rozbudową lotniska na Krywlanach - są w toku.
      Zbieranie dokumentacji potrwa jeszcze kilka lat.

źródło:Obiektyw

Ostatnie zdanie artykułu pozwala myśleć optymistycznie :( Szkoda, że
      dla mocherów z zagród w Dojlidach Grn. Kiedy w końcu w tym mieście
      będzie normalnie? Poza centrami handlowymi i jedną operą nie
      powstaje tutaj kompletnie NIC. Przestaje mieć nadzieję, że
      ktokolwiek będzie w stanie odmienić oblicze tego zaścianka, bo
      trzeba tutaj chodzi przede wszystkim o zmianę "buraczanej"
      mentalności sporej grupy mieszkańców Białegostoku.
      • zewsi Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 05.01.08, 20:27
        Gość portalu: xyz napisał(a):

> Ostatnie zdanie artykułu pozwala myśleć optymistycznie :( Szkoda, że
        > dla mocherów z zagród w Dojlidach Grn.

Zapewniam pana, że oprócz mocherów w Dojlidach Górnych nosii się teraz: czapka
        uszatki, czapki zwykłe z dzianiny, czapki z daszkiem, kaptury (szczególnie wśród
        najmłodszych dojlidzian), berety w wersje zdemocheryzowanej, kaszkiety.
        Budionówek jeszcze nie widziałem, ale jak zobaczę to dam znać.
        Pozdrawiam wszystkich miłośników lotniska Krywlany na całym świecie!
        Czuwaj!
        • Gość: azp11 Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.elpos.net 05.01.08, 20:58
          Dziękuję za pozdrowienia.
          • zewsi Re: Sejmik województwa: atak na Krywlany 05.01.08, 22:37
            Ależ proszę bardzo. :-)
            Sam jestem miłośnikiem lotniska, pomimo tego, że mieszkam w Dojlidach Górnych.
    • Gość: olo Sejmik województwa: atak na Krywlany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 22:34
      no to może lotnisko wybudować w jakieś wsi,gdzie staje pociąg,
      z samolotu do pociągu,20 min. jazdy i już Białystok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka