Dodaj do ulubionych

Rocznica - 17 wrzesnia

IP: *.proxy.aol.com 16.09.03, 20:12
Witam;
Jutro mija 64 rocznica zdradzieckiej napasci Sowietow na Polske.
Czy jest ona rowniez obchodzona uroczyscie w Bialymstoku?
W holdzie obroncom naszych wschodnich granic mysle, ze powinna byc jak
najbardziej.

Pozdrawiam, Kotwicz.
Obserwuj wątek
    • kuala_lumpur Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 09:38
      Pomyliłeś się kolego. Uroczyście obchodzimy raczej 11, a nie 17 września.
      • ralston Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 10:51
        Mój dziadek walczył pod Grodnem. Jego pułk ułanów poszedł w rozsypkę. Cofał się
        z kolegą na zachód. Kiedy dotarł do Narwii ludzie zatrzymali go, mówiąc, że po
        tamtej stronie rzeki już Niemcy. Nigdy nie powiedział gdzie zakopał karabin i
        szablę. I już nie powie...
        Tymczasem nauczycielka, która jeszcze w 1989 roku uczyła mnie, że we
        wrześniu '39 nie było wojny ze Związkiem Radzieckim, pracuje nadal w
        renomowanym białostockim liceum.
        • rysio_misio Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 11:03
          ralston napisał:

> Tymczasem nauczycielka, która jeszcze w 1989 roku uczyła mnie, że we
          > wrześniu '39 nie było wojny ze Związkiem Radzieckim, pracuje nadal w
          > renomowanym białostockim liceum.

... a Kwasniewski jest prezydentem, Urban ma poczytny dziennik, a Longin
          Pastusiak mial nawet kiedys zostac odpowiedzialnym za kontakty z NATO ...
        • prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 14:23
          ralston napisał:

>
          > Tymczasem nauczycielka, która jeszcze w 1989 roku uczyła mnie, że we
          > wrześniu '39 nie było wojny ze Związkiem Radzieckim, pracuje nadal w
          > renomowanym białostockim liceum.

- i tacy nauczyciele którzy fałszują historię mają mieć potem autorytet? nic
          dziwnego ze dziś uczniowie nie szanują nauczycieli skoro sami nie szanują
          prawdy wiedzy faktów itd. To co opisałeś jest tym bardziej oburzające że taka
          nauczycielka uczy w Białymstoku a więc na terenie które w 1939 znalazło się pod
          okupacją sowiecką! przecież po dziś dzień żyje wielu ludzi którzy pamiętają
          tamte lata z autopsji!
      • prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 14:18
        kuala_lumpur napisał:

> Pomyliłeś się kolego. Uroczyście obchodzimy raczej 11, a nie 17 września.

- no proszę do czego to doszło. 11 września jest ważny ale dla Amerykanów dla
        nas ważny jest 17 września tak samo jak 1 września
    • Gość: abc Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.cs.bialystok.pl 17.09.03, 11:06
      Pieprz się człowieku!~Jesteś zapewne klerykiem trenującym ,ćwiczącym,
      wprawiającym się w manipulowaniu nastrojami baranków (owieczek?)bożych.Ja
      akurat jestem wk... , gdyż mam kaca po wczorajszych urodzinach. A urodziłem się
      za "pierwszego "sowieta, czyli 16 września. Resztę dopowiedz sobie. Mam metrykę
      urodzenia w dwóch językach:białoruskim i rosyjskim. Domyślasz się zapewne, że
      korzystam z m e t r y k i - wyłącznie - wystawionej w mojej farze. A ty tu
      (k..) obchodzicie, pamętacie,(drapiecie wrzody na pryszczetej). W tej
      popieprzonej Polszcze łatwiej o nowe pomniki, niźli budowanie codziennego,
      harmonijnego, dostatniego życia, bo tacy "przypominający" od trzech stuleci
      mącą w tych główeńkach laszych.Mam pamiętać, ja Polak z korzeniami na Podolu,
      że co...że, ten popieprzony kraik między Odrą a Bugiem jest dzięki swoim
      mieszkańcom "bękartem", papolandem, a my śmiesznym narodkiem. Życzę sobie
      lepszego dnia człowieku, a tobie słońca w tej poplątanej łepetynie prawdziwego
      POlak(A KYSZ!)
      • beemka1 Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 11:11
        Mowy polskiej tez juz zapomniales...
      • rysio_misio Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 11:17
        Gość portalu: abc napisał(a):

> Ja akurat jestem wk... , gdyż mam kaca po wczorajszych urodzinach.
        > A urodziłem się za "pierwszego "sowieta, czyli 16 września. Resztę dopowiedz
        > sobie.

O ty dziadek w morde kopany, to ty stary jestes, jak nie patrzec 64 lata. A
        ladnie to tak w takim wieku bluzgac ? No ale jako okolicznosc lagodzaca,
        potraktowac nalezy niska emeryture. Przy dzisiejszych cenach to chyba dwie
        poszly na pare flaszek.
        Nie buj nic dziadek i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
        • Gość: abc Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.cs.bialystok.pl 19.09.03, 08:26
          Dzięki za życzenia rysiu_misiu. Już dochodzę do siebie. I...pardon za język.
          Jesteś młody więc Ci tylko powiem: rób ja jak mówię, ale nie tak, jak ja robię.
          Pozdr.
    • antoni_ śviato 17.09.03, 12:56
      A Białorusini świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod polskiego
      panowania.
      Może się do nich przyłączyć w katolicko-chrześcijańskiej miłości i tolerancji?
      • ormond Re: śviato 17.09.03, 13:00
        antoni_ napisał:

> A Białorusini świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod
        polskiego
        > panowania.
        > Może się do nich przyłączyć w katolicko-chrześcijańskiej miłości i tolerancji?

...a co tobie przyswieca w tym poscie? Milosc i tolerancja? Watpie!!!
        • antoni_ miłość i tolerancja 17.09.03, 13:05
          wpadłem w nastrój innych postów
        • rysio_misio Re: śviato 17.09.03, 14:30
          ormond napisał:

> antoni_ napisał:
          >
          > > A Białorusini świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod
          > polskiego
          > > panowania.
          > > Może się do nich przyłączyć w katolicko-chrześcijańskiej miłości i toleran
          > cji?
          >
          > ...a co tobie przyswieca w tym poscie? Milosc i tolerancja? Watpie!!!

Ormond, a co rozumiesz pod pojeciem tolerancji w tym przypadku ? Skoro watpisz,
          to jest jakis powod.
          • ormond Re: śviato 17.09.03, 15:02
            rysio_misio napisał:

> ormond napisał:
            >
            > > antoni_ napisał:
            > >
            > > > A Białorusini świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod
            > > polskiego
            > > > panowania.
            > > > Może się do nich przyłączyć w katolicko-chrześcijańskiej miłości i to
            > leran
            > > cji?
            > >
            > > ...a co tobie przyswieca w tym poscie? Milosc i tolerancja? Watpie!!!
            >
            > Ormond, a co rozumiesz pod pojeciem tolerancji w tym przypadku ? Skoro
            watpisz,
            >
            > to jest jakis powod.

Ni chwytasz? Jesli przypisuje sie jakas ceche czy zachowanie calemu narodowi (w
            tym przypadku Bialorusinom), to wlasnie na tym polega szowinizm i nietolerancja.
            • rysio_misio ormond a tolerancja 17.09.03, 15:18
              ormond napisał:

> Ni chwytasz? Jesli przypisuje sie jakas ceche czy zachowanie calemu narodowi
              > (w tym przypadku Bialorusinom), to wlasnie na tym polega szowinizm i
              > nietolerancja.

ni chytam, bo gdzie tu mowa o wszystkich Bialorusinach ? Ktos zwrocil uwage,
              ze "na Bialorusi" a nie, ze wszyscy Bialorusini. Jak widac reszte sam sobie
              dopowiedziales.
              Zreszta w ksiazce od historii znajdziesz, ze w 1939 to faszystowskie Niemcy
              wywolaly wojne a nie faszystowski rezim wojskowych. Sobieski bronil Wiednia
              przed Turkami a nie fala fundamentalistow islamskich.

Ale ale mocium panie, o ile sobie przypominam, to wlasnie ty ormond,
              wytykales "przyslowiowa polska tolerancje" odnoszac to do grupki kiboli. Nie
              wspomniales, ze budlo szalikowcy, tylko "polska tolerancja" - zachowanie
              kibicow to dowod na brak tolerancji w narodzie ...
              Widzisz sam potrafisz pojechac po wszystkich rowno przecinakiem i to jest dowod
              twojej ... no wlasnie

• ormond Re: ormond a tolerancja 17.09.03, 15:24
                rysio_misio napisał:

> ormond napisał:
                >
                > > Ni chwytasz? Jesli przypisuje sie jakas ceche czy zachowanie calemu narodo
                > wi
                > > (w tym przypadku Bialorusinom), to wlasnie na tym polega szowinizm i
                >
                > > nietolerancja.
                >
                > ni chytam, bo gdzie tu mowa o wszystkich Bialorusinach ? Ktos zwrocil uwage,
                > ze "na Bialorusi" a nie, ze wszyscy Bialorusini. Jak widac reszte sam sobie
                > dopowiedziales.
                > Zreszta w ksiazce od historii znajdziesz, ze w 1939 to faszystowskie Niemcy
                > wywolaly wojne a nie faszystowski rezim wojskowych. Sobieski bronil Wiednia
                > przed Turkami a nie fala fundamentalistow islamskich.
                >
                > Ale ale mocium panie, o ile sobie przypominam, to wlasnie ty ormond,
                > wytykales "przyslowiowa polska tolerancje" odnoszac to do grupki kiboli. Nie
                > wspomniales, ze budlo szalikowcy, tylko "polska tolerancja" - zachowanie
                > kibicow to dowod na brak tolerancji w narodzie ...
                > Widzisz sam potrafisz pojechac po wszystkich rowno przecinakiem i to jest
                dowod
                >
                > twojej ... no wlasnie
                >

Kon jaki jest kazdy widzi. Zdanie Antoniego brzmialo tak: "A Białorusini
                świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod polskiego panowania." i
                jest oczywiste, ze Antoniemu chodzilo o to aby wbic szpile w dupe kazdego
                Bialorusina uzywajac do tego smutnej rocznicy napasci Sowietow na Polske. W
                moim odczuciu, to wyjatkowo odrazajacy proceder.
                • rysio_misio Re: ormond a tolerancja 17.09.03, 15:46
                  ormond napisał:

>
                  > Kon jaki jest kazdy widzi. Zdanie Antoniego brzmialo tak: "A Białorusini
                  > świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod polskiego panowania."
                  i
                  > jest oczywiste, ze Antoniemu chodzilo o to aby wbic szpile w dupe kazdego
                  > Bialorusina uzywajac do tego smutnej rocznicy napasci Sowietow na Polske. W
                  > moim odczuciu, to wyjatkowo odrazajacy proceder.

Zgoda, jesli taki byl jego zamiar, to rzeczywiscie, jest to odrazajacy
                  proceder.
                  Ale w takim razie co Ty miales na mysli odnoszac "tradycyjna polska tolerancje"
                  do zachowania grupy szalikowcow ? Moim zdaniem to naduzycie i tez prowokacja.
                  Przez taka uwage wbijasz szpile wszystkim tylko nie szlikowcom. Czy na prawde o
                  to Ci chodzi ?
                  I zeby bylo jasno, wcale nie uwazam, ze Polacy sa tolerancyjni, ale na pewno
                  nie mniej niz Niemcy czy Francuzi.

Inna rzecza jest jasne/okreslone stanowisko w sprawie historii, przemilczec,
                  czy dac pozwolic innej stronie interpretowac ja dowolnie. Jestem przekonany, ze
                  tacy ludzie jak pani Erika Steinbach najchetniej z Niemcow zrobiliby jedyne
                  ofiary wojny, jak rowniez jestem przkonany, ze za holocaust winilaby grupke
                  nazistow i cieny narod polski.
                  Pamietam jak niejaki Wojciech Man wspominal swoja wizyte na Ukrainie. Miejscowa
                  pani przewodnik na cmentarzu Lyczakowskim z Grotgera zrobila Ukrainskiego
                  malarza a z Konopnickiej Ukrainska pisarke. Zreszta sam w rozmowie z jedna
                  Ukrainka, dowiedzialem sie, ze Banach byl slynnym Ukrainskim naukowcem.
                  Jesli uwazasz, ze w imie "tolerancji" nie nalezy sprostowac, nawet gdy nie
                  podoba sie to ani Pani Steinbach ani Ukrainskim nacjonalistom, to ja dziekuje
                  za taka tolerancje.

• ralston Re: ormond a tolerancja 17.09.03, 16:10
                    Przepraszam, troszkę off topic. Właśnie wróciłem z Białorusi i już wiem, że
                    samyj wielikij biełaruskij poet to Adam Mickiewicz. Tadieusz Kasciuszko - też
                    Białorusin. Ale jak powiedziałem, że wobec tego Feliks Edmundowicz również, bo
                    też się na Białorusi urodził, to jednak nie bardzo się chcieli do niego
                    przyznawać...
                    Ale tablica pamiątkowa na jednym z gmachów w Grodnie ciągle wisi...
                    • rysio_misio Re: ormond a tolerancja 17.09.03, 16:15
                      ralston napisał:

> Przepraszam, troszkę off topic. Właśnie wróciłem z Białorusi i już wiem, że
                      > samyj wielikij biełaruskij poet to Adam Mickiewicz. Tadieusz Kasciuszko - też
                      > Białorusin. Ale jak powiedziałem, że wobec tego Feliks Edmundowicz również,
                      bo
                      > też się na Białorusi urodził, to jednak nie bardzo się chcieli do niego
                      > przyznawać...
                      > Ale tablica pamiątkowa na jednym z gmachów w Grodnie ciągle wisi...

nic dodac nic ujac ! A co do Mickiewicza to co na to Litwini, jesli juz
                      to "Litwo ojczyzno moja..."
                      • ralston Re: ormond a tolerancja 17.09.03, 16:48
                        rysio_misio napisał:
                        >
                        > nic dodac nic ujac ! A co do Mickiewicza to co na to Litwini, jesli juz
                        > to "Litwo ojczyzno moja..."

Taaa... z tym Mickiewiczem, to sprawa nie jest jeszcze do końca wyjaśniona ;)))
                      • antoni_ Re: ormond a tolerancja 17.09.03, 20:43
                        Bo dzisiejsza Białoruś jest w prostej linii spadkobierczynią Wielkiego Księstwa
                        Litewskiego zwanego w skrócie Litwą, a dzisiejsz Litwa (a właściwie Lietuva) to
                        dawna Żmudź.
                        O i teraz to się tutaj zagotuje.
                • antoni_ o co chodziło antoniemu 17.09.03, 20:13

>
                  > Kon jaki jest kazdy widzi. Zdanie Antoniego brzmialo tak: "A Białorusini
                  > świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod polskiego panowania."
                  i
                  > jest oczywiste, ze Antoniemu chodzilo o to aby wbic szpile w dupe kazdego
                  > Bialorusina uzywajac do tego smutnej rocznicy napasci Sowietow na Polske. W
                  > moim odczuciu, to wyjatkowo odrazajacy proceder.

I tu się grubo mylisz!
                  Chodziło mi tylko i wyłącznie o pokazanie tego samego faktu z drugiej strony.
                  Znam nawet kilku ludzi, którzy uważają ten dzień za "rocznicę wyzwolenia
                  Zachodniej Białorusi spod polskiej okupacji".
                  Abstrachując od wszystkiego musimy przyznać, że wschodnie i zachodnie ziemie
                  białoruskie się wtedy połączyły. Powtarzam: abstrachując od wszystkiego !
                  Tak więc jedno zdarzenie historyczne może być różnie odbierane przez różne
                  strony.
                  Moim zdaniem niema prawd historycznych ogólnie-obiektywnych. Zawsze można na
                  coś popatrzeć z innej strony.
                  • kotwicz69 Re: o co chodziło antoniemu 17.09.03, 20:35
                    Masz racje, mozna patrzec na to samo z roznych stron, lecz chyba przyznasz ze
                    byla to napasc na suwerenne terytorium panstwa osciennego.
                    A tak nawiasem mowiac, to masz fajnych znajomych.
                    I chyba nadal lza im sie w oku kreci, gdy wspominaja wladze sowiecka.

Kotwicz
                    • antoni_ Re: o co chodziło antoniemu 17.09.03, 20:59
                      kotwicz69 napisał:

> Masz racje, mozna patrzec na to samo z roznych stron, lecz chyba przyznasz ze
                      > byla to napasc na suwerenne terytorium panstwa osciennego.

A czy ja napisałem coś innego?

> A tak nawiasem mowiac, to masz fajnych znajomych.
                      > I chyba nadal lza im sie w oku kreci, gdy wspominaja wladze sowiecka.

Tym od "... polskiego panowania" to tak, ale tym od "... polskiej okupacji" to
                      niebardzo.

>
                      > Kotwicz
      • ralston Re: śviato 17.09.03, 13:43
        Kto świętuje? Łukaszenka i jego towarzysze z KGB, którzy po puczu Janajewa
        musieli pryskać z Moskwy?
      • prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: śviato 17.09.03, 14:25
        antoni_ napisał:

> A Białorusini świętują rocznicę wyzwolenia Zachodniej Białorusi spod
        polskiego
        > panowania.
        > Może się do nich przyłączyć w katolicko-chrześcijańskiej miłości i tolerancji?

- wg michnikowców (którzy w 1939 brali udział w sowietyzowaniu Polski) tak
        należałoby postąpić
    • Gość: kotwicz Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.teradyne.com 17.09.03, 14:28
      Witam;
      Po wczesniejszych tematach dotyczacych rocznicy wybuchu II wojny swiatowej,
      rocznicy powstania w Bialostockim Gettcie pozwolilem rozpoczac ten watek, aby
      uzmyslowic sobie i innym stan Polskiego spoleczenstwa, jego swiadomosc
      narodowa, historyczna oraz prawie calkowita utrate godnosci i honoru.
      Wielka w tym zasluge widze w programie komunizacji oraz nauczaniu szkolnym,
      ktore oparte bylo na klamstwach i oszczerstwach przez ponad czterdziesci lat
      PRL.
      Nie pragne byc przyslowiowym "kijem w mrowisku", chce tylko by pamiec o
      zolnierzach WP, KOP, Policji Panstwowej,Harcerzach i innych ktorzy polegli w
      walce z Sowietami nie zniknela z kart Historii Polski.
      Aby cala rzesza ludnosci polskiej, ktora zostala wysiedlona, wymordowana lub
      zmuszona do pracy w obozach smierci miala swoj dzien pamieci.
      Wracajac do wypowiedzi abc; nie wiem czy jestes bylym pracownikiem NKWD, UB lub
      MO, ale wnioskujac z twojej wypowiedzi musiales byc niewatpliwie wielce oddany
      jednej z nich.
      Pozwol, ze zadedykuje ci ponizszy teks, ktory moze rozswietli twoj umysl i
      poszerzy horyzonty:

"Długośmy na ten dzień czekali
      Z nadzieją niecierpliwą w duszy,
      Kiedy bez stów Towarzysz Stalin
      Na mapie fajką strzałki ruszy.

Krzyk jeden pomknął wzdłuż granicy,
      I zanim zmilkł zagrzmiały działa.
      To w bój z szybkością nawałnicy
      Armia Czerwona wyruszała.

A cóż to za historia nowa?
      Zdumiona spyta Europa,
      Jak to? To chłopcy Mołotowa
      I sojusznicy Ribbentroppa.

Jak to? To chłopcy Mołotowa
      I sojusznicy Ribbentroppa.

Zwycięstw się szlak ich serią znaczy
      Sztandar wolności okrył chwałą.
      Głowami polskich posiadaczy
      Brukują Ukrainę całą.

Pada Podole, w hołdach Wołyń,
      Lud pieśnią wita ustrój nowy.
      Płoną majątki i kościoły
      I Chrystus z kulą w tyle głowy.

Nad polem bitwy dłonie wzniosą
      We wspólną pięść co dech zapiera
      Nieprzeliczone dzieci Soso,
      Niezwyciężony miot Hitlera.

Już starty z map wersalski bękart,
      Już wolny Żyd i Białorusin,
      Już nigdy więcej Polska ręka
      Ich do niczego nie przymusi.

Nową im wolność głosi "Prawda",
      Świat cały wieść obiega w lot,
      Że jeden odtąd łączy sztandar
      Gwiazdę, sierp, hakenkreuz i młot.

Tych dni historia nie zapomni,
      Gdy stary ląd w zdumieniu zastygł
      I święcić będą nam potomni
      Po pierwszym września - siedemnasty.

I święcić będą nam potomni
      Po pierwszym - siedemnasty."

Pozdrawiam, Kotwicz.
      • ormond Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 14:58
        Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> Nie pragne byc przyslowiowym "kijem w mrowisku", chce tylko by pamiec o...

Niestety, zawsze znajda sie glaby, ktore nawet taka rocznice wykorzystaja do
        siania niezgody i nienawisci. Ale coz zrobic, najglupsze psy szczekaja
        najglosniej.
        • Gość: kotwicz Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.teradyne.com 17.09.03, 15:56
          Witaj Ormondzie;
          Dziekuje za twoje wypowiedzi i pozwol, ze calkowicie sie z toba zgodze.
          Ci ludzie wykorzystaja kazda okazje, smierc Popieluszki, rocznice stanu
          wojennego czy tez rocznice Katynia, by udowodnic, ze komunizacja zebrala
          calkiem spore zbiory posrod spoleczenstwa Polskiego.

Pozdrawiam, Kotwicz.
          • alex.4 Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 18:48
            1 Bardziej powinno się pamietać o zawarciu paktu Ribbentrop-Mołotow. 1 i 17
            września to były tylko realizacje zawartych tam ustaleń. To wtedy zdecydowało
            się, że wojna na pewno wybuchnie. Gdy czerwony totalitaryzm podał dłoń
            brunatnemu i okazało się całemu światu, że są siebie warte. I wyciagnąć
            konsekwencję.
            2 Chwała wszystkim tym, którzy walczyli o Polskę.
            3 Zaskoczyło mnie jakim emocjom towarzyszy ten post. Wydawałoi mi się, że 17
            wrzesnia to już tylko historia. Coś o czym dyskutują i wspierają się historycy,
            a nie powód do dyskusji społecznej.
            4 Nie rozumiem tych, którzy występują antybiałorusko przy tej okazji. To
            głupota.
            5 Zgadzam się z Ormondem, że wykorzystywanie tego typu dat do jątrzenia
            nastrojów jest karygodne.
            6 Komunizacja zebrała wieksze nawet zniwo niz sądzisz Kotwiczu wystarczy
            posłuchać LPR i niestety PiS. To praktycznie czyty komunizm. Szczególnie LPR.
            Tacy ludzie jak Wrzodak to urodzeni komuniści.
            7 Kotwiczu chyba nier do końca zrozumiałeś myśl Ormonda. Ormond zaprotestował
            przeciwko wstrętnemu postowi Antoniego. najzupełniej słusznie. Nie przeciwko
            czczeniu rocznicy zdradzieckiej napaści ZSRR na Polskę.
            8 Niestety 39 pokazuje również jak fatalna była polityka polska w okresie
            międzynarodowym wobec mniejszości narodowych. Okazało się, że kopiowanie wzorów
            Bismarcka czy Hataty prowadzi do tego samego co w Wielkopolsce. Trwałego
            niezadowolenia z polskich rządó na kresach przez wszystkich. Ale to mysmy byli
            winni. Białorusini czy Ukraincy nie cieszyli się z wejścia ZSRR ale upadku
            Polski. Tak jak Polacy w 1918 w Wielkopolsce.
            9 Białorusini czy Ukraincy również byli ofiarami wchłonięcia tych ziem przez
            ZSRR. Tak na prawdę można by uczcić rocznicę razem z polskimi białorusinami.
            Nie zapominać o zrobionych błędach.
            Może na razie starczy
            Pozdrowienia
            • Gość: kotwicz Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.teradyne.com 17.09.03, 19:43
              Witam Alex;
              "1 Bardziej powinno się pamietać o zawarciu paktu Ribbentrop-Mołotow. 1 i 17
              września to były tylko realizacje zawartych tam ustaleń. To wtedy zdecydowało
              się, że wojna na pewno wybuchnie. Gdy czerwony totalitaryzm podał dłoń
              brunatnemu i okazało się całemu światu, że są siebie warte. I wyciagnąć
              konsekwencję."

Mam nadzieje, ze wszystcy pamietajacy rocznice 17 wrzesnia, znaja fakt zawarcia
              tego paktu, ktory byl kolejnym rozbiorem Polski w calej swej istocie.
              Co do wyciagania konsekwencji, to roznica wypowiedzi na temat tej rocznicy mowi
              sama za siebie. Wspolpraca III Rzeszy z Rosja Sowiecka nie ukazala calemu
              swiatu co warte sa systemy totalitarne. Ukazuje to postawa naszych zachodnich
              aliantow i bez owijania w bawelne ich zdrada wobec Polskiego sojusznika.

"2 Chwała wszystkim tym, którzy walczyli o Polskę."

Swiete slowa, ktore aby zawsze istnialy w swiadomosci naszego narodu.

"3 Zaskoczyło mnie jakim emocjom towarzyszy ten post. Wydawałoi mi się, że 17
              wrzesnia to już tylko historia. Coś o czym dyskutują i wspierają się historycy,
              a nie powód do dyskusji społecznej."

Mysle, ze to spadek po rzadach PRL, w czasie ktorych ta data nie istniala i
              rozmowy spolecznej lub jakiejkolwiek innej nie mialo byc prawa.
              Wieksze doinformowanie spoleczenstwa oraz lepsza edukacja w szkolach Wolnej
              Polski powinna rozwiazac ten problem.

"4 Nie rozumiem tych, którzy występują antybiałorusko przy tej okazji. To
              głupota."

Calkowita zgoda w tym punkcie. Istnieja niezliczone dowody na bohaterska
              postawe ludnosci wywodzadzej sie z mniejszosci narodowych w walce o niepodlegla
              Polske.

"5 Zgadzam się z Ormondem, że wykorzystywanie tego typu dat do jątrzenia
              nastrojów jest karygodne."

Podzielam ten poglad w calosci.

"6 Komunizacja zebrała wieksze nawet zniwo niz sądzisz Kotwiczu wystarczy
              posłuchać LPR i niestety PiS. To praktycznie czyty komunizm. Szczególnie LPR.
              Tacy ludzie jak Wrzodak to urodzeni komuniści."

Niestety nie moge sie ustosunkowac w 100% na ten temat.
              Lata poza granicami kraju nie pozwalaja na szczegolowe sledzenie Polskiej sceny
              politycznej.Mysle, ze mozemy z cala pewnoscia dodac do wyzej wymienionych 80%
              gory SLD. Olbrzymia ilosc tych osobnikow, to wypisz wymaluj dawny
              czerwony "beton".

"7 Kotwiczu chyba nier do końca zrozumiałeś myśl Ormonda. Ormond zaprotestował
              przeciwko wstrętnemu postowi Antoniego. najzupełniej słusznie. Nie przeciwko
              czczeniu rocznicy zdradzieckiej napaści ZSRR na Polskę."

Wlasnie to mialem na mysli i jego mysl spotkala sie z moja aprobata.

"8 Niestety 39 pokazuje również jak fatalna była polityka polska w okresie
              międzynarodowym wobec mniejszości narodowych. Okazało się, że kopiowanie wzorów
              Bismarcka czy Hataty prowadzi do tego samego co w Wielkopolsce. Trwałego
              niezadowolenia z polskich rządó na kresach przez wszystkich. Ale to mysmy byli
              winni. Białorusini czy Ukraincy nie cieszyli się z wejścia ZSRR ale upadku
              Polski. Tak jak Polacy w 1918 w Wielkopolsce. "

Tu Alex, jak wczesniej nie moge sie zgodzic z toba w calosci.
              Wierze, ze polityka wladz ll RP nie byla zawsze wlasciwa wobec ludnosci
              zamieszkujacej Litwe, Bialorus czy tez Zachodnia Ukraine.
              Nie uogolnialbym tego na cale spoleczenstwo Polskie.
              Nie moglo jednak byc az tak zle, skoro emigracja ludnosci zamieszkujacej te
              tereny do krajow sasiednich nie istniala, badz byla bardzo ograniczona.
              Co do radosci Bialorusinow i Ukraincow z upadku Polski, to mialbym spore
              watpliwosci. Wiekszosc z nich stanowili chlopi i jestem pewien, ze zdawali
              sobie sprawe ze skutkow nastania rzadow proletariackich(sowieckich).
              Jedyni zadowoleni z takiego obrotu sprawy, musieli byc komunisci, ktorzy
              dzialali nielegalnie na terytorium Polski oraz pewnie nieliczne grupy
              nacjonalistyczne, ktore ludzily sie ze Armia Czerwona wspomoze ich dzialania do
              samoistnienia.

"9 Białorusini czy Ukraincy również byli ofiarami wchłonięcia tych ziem przez
              ZSRR. Tak na prawdę można by uczcić rocznicę razem z polskimi białorusinami.
              Nie zapominać o zrobionych błędach."

Zgoda, tak jak Polacy tak Ukraincy, Bialorusini oraz Litwini stali sie ofiarami
              tej napasci. Byloby bardzo celowe, aby obchodzic rocznice wspolnie oraz ustrzec
              ja przed zapomnieniem. Jak wczesniej wspomnialem, mam nadzieje, ze Polskie
              szkolnictwo kladzie nacisk na "biale plamy" naszej historii XX wieku.
              Co do bledow wiemy jedno, niestety historia lubi sie powtarzac.

Pozdrawiam, Kotwicz.

• prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 20:49
          widać że w Białymstoku o tej rocznicy ludzie pamiętają..na forum krajowym takie
          tematy jak ten zostają bez odzewu...
      • antoni_ Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 21:48
        Bardzo ładny wierszyk, a czyj?
        Ktoś kto nie wyczuwa w nim ironii i kpiny musi być naprawdę tępy.

A wracając do 17 września: Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, jakie
        szkody dla narodu białoruskiego przyniosło to "przyłączenie ziem zachodnich".
        Większość inteligencji białoruskiej została wymordowana albo zesłana na sybir.

Ty musisz znać historię w bardzo komunistyczny sposób - tylko wygodną dla
        Ciebie (nawet jeżeli nie do końca prawdziwa).

Ja nie wykorzystuję "daty" do jakichkolwiek celów, ja odpisuję na Twój post.
        Odpisuję bardzo ironicznie. Chciałem wykazać, że jedno wydażenie można różnie
        interpretować.

Moim zdaniem 17 września Białorusini powinni traktować jako rocznicę trafienia
        do niewoli całego narodu, a to można porównać z 4 rozbiorem Polski.
        I nie chodzi mi o licytowanie się, który naród tego dnia więcej stracił.
        Chodzi o to, żeby wiedzieć, że nie tylko Polacy powinni pamiętać ten dzień.
        • prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rocznica - 17 wrzesnia 17.09.03, 21:55
          antoni_ napisał:

> Bardzo ładny wierszyk, a czyj?
          > Ktoś kto nie wyczuwa w nim ironii i kpiny musi być naprawdę tępy.
          >
          > A wracając do 17 września: Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, jakie
          > szkody dla narodu białoruskiego przyniosło to "przyłączenie ziem zachodnich".
          > Większość inteligencji białoruskiej została wymordowana albo zesłana na sybir.
          >
          > Ty musisz znać historię w bardzo komunistyczny sposób - tylko wygodną dla
          > Ciebie (nawet jeżeli nie do końca prawdziwa).
          >
          > Ja nie wykorzystuję "daty" do jakichkolwiek celów, ja odpisuję na Twój post.
          > Odpisuję bardzo ironicznie. Chciałem wykazać, że jedno wydażenie można różnie
          > interpretować.
          >
          > Moim zdaniem 17 września Białorusini powinni traktować jako rocznicę
          trafienia
          > do niewoli całego narodu, a to można porównać z 4 rozbiorem Polski.
          > I nie chodzi mi o licytowanie się, który naród tego dnia więcej stracił.
          > Chodzi o to, żeby wiedzieć, że nie tylko Polacy powinni pamiętać ten dzień.

- to nie był IV a V rozbiór IV rozbiór został dokonany na Kongresie wiedeńskim
          w 1815 roku. Wtedy to Rosja wzięła Podlasie Mazowsze Łodzkie Swiętokrzyskie
          Lubelskie i część śląska z Sosnowcem... wiekszość tych ziem przed 1807 rokiem
          należała do Austrii (Łodzkie Lubelskie część Mazowsza) reszta należała do Prus
        • Gość: kotwicz Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.proxy.aol.com 17.09.03, 22:49
          Antoni;
          Wierszyk byl skierowany do abc, by uzmyslowic mu "glebie" jego mysli, poprzez
          ironie w nim zawarta.
          Jesli sie spodobal, polecam reszte tworczosci J. Kaczmarskiego oraz P.
          Gintrowskiego.

Kotwicz
    • alex.4 Re: Rocznica - 17 wrzesnia 18.09.03, 16:12
      Jestem zadziwiony jka mało osób wiedziało co się stało 17 września.
      Oczywiście że większość mniejszości na ziemiach kresowych nie witała wojsk ZSRR
      i cieszyła się, że znalezienia się z ZSRR.
      Owe powitanie kręciłą sowiecka propaganda.
      Pewnie, część pewnie nie mała mniejszości z ulga i satysfakcją przywitała
      upadek Polski. Dotyczy to przede wszystkim Ukrainców. Ale ich nie mozna o to
      winić. Tu zawiniła Polska polityka względem Ukrainców w czasie II RP, która
      była wyraźnie nieprzemyslana. Starano się jak najszybciej spolonizować
      Ukrainców, co dało efekt odwrotny od zamierzonego. Argument dotyczący
      nieiwelkiej emigracji mniejszości nie jest zasadny. USA po pierwsze przykręciło
      fale imigracji szczególnie z Europy wschodniej. Złą sytuacja gospodarcza,
      kryzys powodował, że państwa broniły się przed imigrantami. I wreszcie Polacy z
      Wielkopolski pod koniec XIX w. też nie wyjeżdzali mimo akcji germanizacyjnej.
      • rysio_misio Re: Rocznica - 17 wrzesnia 18.09.03, 16:31
        alex.4 napisał:

> Pewnie, część pewnie nie mała mniejszości z ulga i satysfakcją przywitała
        > upadek Polski. Dotyczy to przede wszystkim Ukrainców. Ale ich nie mozna o to
        > winić. Tu zawiniła Polska polityka względem Ukrainców w czasie II RP, która
        > była wyraźnie nieprzemyslana.

Mieszkancy zachodniej Ukrainy rowniez radosnie witali wkraczajace w 1941
        odzialy wermachtu i utrwalila to na kliszy niemiecka propaganda.
        No i znalezli sie ochotnicy to SS Galitzen, miedzy innymi uzytej do pacyfikacji
        getta w Warszawie i podajze powstania Warszawskiego.
        • alex.4 Re: Rocznica - 17 wrzesnia 18.09.03, 17:17
          Tak jak Polacy w Wielkopolsce rozpoczeli powstanie przeciwko Niemcom...
          Skoro Polacy kopiowali pruskie wzory wobec Ukrainców, to trudno, aby ci
          zachowali się inaczej. Niemcy dla Ukrainców byli szansą przed najpierw
          przymusową polonizacją a potem sowietyzacją. Ukraincy mieli nadzieje na
          niepodległość...
          Radość nie wypływała zresztą z wkroczenia hitlerowców, ale odejścia sowietów.
          Pozdr
        • alex.4 Re: Rocznica - 17 wrzesnia 18.09.03, 17:19
          Oczywiście te ostatnia moja wypowiedź nie usprawiedliwia znalezienie się w
          oddziałąch SS, czy krwawą rozprawę z Polakami czy Zydami. Jest próbą
          zrozumienia reakcji. I pokazania, że my nie byliśmy bez winy. To nie byłą
          sytuacja gdzie byli biali (Polacy) i źli (Ukraincy). To my rządzilismy wokresie
          międzywojennym i my powinnismy rozwiązać problem ukraiński. Ale włądzom Poslki
          śniłą się pozycja mocarstwa...
          Pozdr
    • Gość: targowicki Re: Rocznica - 17 wrzesnia IP: *.nyc.rr.com 18.09.03, 21:47
      Taka ciekawostka na marginesie dyskusji.
      Swieto narodowe w Rosji przypada na 7 listopada, jednak
      nie obchodzi sie rocznicy rewolucji pazdziernikowej.
      To jaka oni tam obchodza rocznice?
      Ano rocznice przepedzenia polakow z Moskwy przez kniazie
      Pozarskiego.
      I nie moze byc tu mowy o szowinizmie tak jak nie ma
      szowinizmu w postawie Wandy co nie chciala niemca.
      Bicmarck dla niemcow jest tym czym Pilsudski dla Polakow.
      Polacy nie palaja miloscia do Bismarcka podobnie jak
      Litwini nie kochaja Pilsudskiego.

Pozdrowienia sle i ostudzenia glow zycze.
      • alex.4 Re: Rocznica - 17 wrzesnia 19.09.03, 17:12
        Nasze święto wojska polskiego obchodzone jest z okazji pokonania Rosjan....
        A świeto niepodległości? Rozbrajanie Niemców...
        Nie czepiajmy się kto kiedy świętuje....
        Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka