van_pomidor 11.03.11, 11:20 No właśnie skąd, czy Kadafi je wcześniej kupił, czy może z Tunezji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o333 Re: Skąd w Libii ?? 11.03.11, 12:20 van_pomidor napisał: > No właśnie skąd, czy Kadafi je wcześniej kupił, czy może z Tunezji? ??? Z tego samego źródła co FN F2000 . Odpowiedz Link Zgłoś
anton_1 Re: Skąd w Libii ?? 11.03.11, 15:40 To znaczy z jakiego?, Kadafi prawie wszystko kupował w CCCP, Rosji, i trochę, i to kiedyś u żabojadów, chyba FN FAL i FN MAG nie były nigdy na wyposażeniu armii libijskiej??? Pozdrawiam.) Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Skąd w Libii ?? 11.03.11, 16:18 To sobie poszukaj co i jak. Od ponad 10 lat Kadafi to "swój' chłop na salonach . Sprzedawali mu wszyscy i wszystko i to prawie zawsze bo dobrze płacił. Nawet po pierwszym embargu przestrzegało go tylko ZSRR (na początku) o ironio. Bo reszta zachodnich firm potworzyła spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Skąd w Libii ?? 11.03.11, 18:53 W ogole na zdjeciach ze wszystkich tych rewolucji,a szczegolnie z Libii widac duzo tej broni. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Skąd w Libii ?? 11.03.11, 19:10 Najbardziej mnie martwią jednak rozrzucone po kraju skrzynki z ManPADy . Oby nie trafiły tam gdzie nie powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Skąd w Libii ?? 11.03.11, 19:15 Piszesz o Libii? W ogole temat sprzetu tam jest ciekawy i zdaje sie nikt tu go za bardzo nie poruszal. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_1 Broń głównie z CCCP. 11.03.11, 19:52 Nie związane z tematem - ale ostatnio widziałem kilka razy na zdjęciach Su 22 w akcji, na wyposażeniu libijskiego lotnictwa są jeszcze Su 24, MiG 23, no i Mirage F 1, uzbrojenie wojsk lądowych to standard dawnego Układu Warszawskiego - czyli T 55, T 72, BWP 1, BM 21, itd. Pozdrawiam.) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Broń głównie z CCCP. 11.03.11, 21:45 No to się Zdziwisz Anton: - EE-11 Urutu - Brazylia - EE-9 Cascavel - Brazylia - M-109 - USA - Palmaria - Włochy - WZ.77 "Dana" - M-113 - USA - OT-62 - Czechosłowacja - OT-64 "Skot" - Czechosłowacja - 105 mm M-101 - USA - RM-70 - Czechosłowacja - ppk 'Milan" - Francja Niemcy - Carl Gustaf M2 - Szwecja - M40A1 - USA - PZR "Crotale" - Francja - Kutry rakietowe typu "Combattante 2G" - Francja - Dassault Mirage F.1 BD/ED - Francja - Soko J-21 "Jastreb" - Jugosławia - Aermacchi SF-260WL - Włochy - Aero L-39ZO "Albatros" - Czechosłowacja - Soko G-2 "Galeb" - Jugosławia - Dassault Falcon 20 - Francja - Dassault Falcon 50 - Francja - Grumman Gulfstream II - USA - Let 410 "Turbolet" - Czechosłowacja - Lockheed Jetstar - USA - Lockheed C-130 Hercules - USA - Bell 206 JetRanger - USA - Bell 212 Twin Huey - USA - Ch-47 Chinook - Beretta M12 - Włochy - FN P90 - Belgia - FN F2000 - Belgia - Styknie?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Broń głównie z CCCP. 11.03.11, 23:18 Dokladnie to mialem napisac ze tam zbieranina jest pierwszej klasy,nawet lepsza niz w Egipcie:) A pwnie jeszcze cos by sie znalazlo:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Broń głównie z CCCP. 11.03.11, 23:28 Na chwilę obecną to chyba wymieniłem wszystko!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Broń głównie z CCCP. 11.03.11, 23:44 Sa chocby te samochody patrolowe z Francji o ktorych kiedys gadalismy. Swoja droga patrzylem na wiki z lotnictwem libijskim,widze ze ja zaktualizowali,nie ma juz Su-35,bany sa przy innym rosyjskim sprzecie,a i o zestrzelaniach i stratach mozna sie nowe rzeczy dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_1 Re: Broń głównie z CCCP. 12.03.11, 08:25 Wcale się Marku nie zdziwiłem :), bo czeski sprzęt to liczyć dawny UW, a Jugosławia blisko, chociaż swego czasu "kraj niezaangażowany" tak jak Libia, to kupowali, z Francją i Włochami też mieli rozliczne interesy, M 109 czy M 113 to nie wiem skąd się tam wzięły, bo za króla na pewno nie było, ale np. OPL libijska to dawny UW, systemy S 200, Newa, Kub - to samo wojska lądowe i lotnictwo (oprócz tych Mirage F 1). Pozdrawiam.) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Broń głównie z CCCP. 12.03.11, 20:01 Czesc amerykanskiego sprzetu (np. smiglowce) to z Wloch. A co do reszty t jak sam widzisz sporo jest sprzetu nie tylko z bloku wschodniego.Taka specyfika regionu.Kupuja od wszystkich,jak np. Kuwejt,czy inni w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
van_pomidor Armia Kadafiego 12.03.11, 09:15 Kadafi ma ponad 2000 czołgów T-55 i T-72... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 20:01 Z czego tylko 200 to jako tako wspolczesne T-72. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 20:17 Z czego w linii jest 85 sztuk a reszta w magazynach! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 20:23 Pewnie troche ich wyprowadzili:) A uzywanych normalnie T-55 ile bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 20:42 500 sztuk a w magazynach jeszcze 1040 sztuk! -Pozdrawiam~! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 20:56 Te T-72 w magazynach trzymano zeby ich nie zajezdzic a wojsko tluklo stare T-55 takze w szkoleniu? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 20:57 Ogolnie to na wschodzie byly chyba gorzej wyposazone jednostki?? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 21:29 Tzw. zapasy mobilizacyjne! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 23:08 Nie no to wiem,tylko zastanawia mnie utrzymywanie na chodzie starszego sprzetu gdy lepszy jest w magazynach,chyba ze jak pisalem chodzilo o to zeby ich nie zajezdzic. I co myslisz o tym wschodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 23:37 Nie mam bladego pojęcia Browiec! Z tego co wiem to T-55 i T-62! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 12.03.11, 23:46 No wlasnie mialem pisac ze o T-62 nie wspomnalismy:) Ale wydaje mi sie za bardziej wierne i elitarne jednostki byly na zachodzie i to one mialy lepszy sprzet-bardziej lojalne i blizej dyktatora. A wschod to taki drugi rzut. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 09:01 Bo i bardzo nie ma o czym Browiec! W służbie jest 30 sztuk T-62 i 70 sztuk w magazynach! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 11:02 Co było do przewidzenia! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 19:34 wiadomosci.onet.pl/raporty/rewolucja-w-swiecie-muzulmanskim/libia-atak-na-ostatni-bastion-rebeliantow,1,4208911,wiadomosc.html Tyle zr to ostatnie bastiony ale na zachodzie,ktory widac mocniej sie kaddafiego trzyma.Tak ze moze naprawde bedzie jakis podzial jesli rebelianci sie utrzymaja. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 19:31 Owszem,tylko najczescie wspominalo sie ze ma T55 i T72,a nic o poczciwych T-62:) On tam nie mial w ogole chinszczyzny? Ciekaw jestem czy w rece rebaliantow dostaly sie jakies pociski taktyczne.A i Kaddafimu ulatwiloby zycie ich uzycie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 21:13 Z "Chińszczyzny" były tylko holowane 107mm wieloprowadnicowe wyrzutnie pocisków niekierowanych "Type-63" w liczbie a bodaj 300 sztuk! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 21:16 Te chinskie 107 mm sa dosc popularne,ale to przeciez pochodna zestawu radzieckiego. Kiedy w ZSRR zaprzestano ich produkcje?Robia do nich jeszcze rakiety? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 13.03.11, 22:22 Hm?!Nigdy takich w ZSRR nie produkowano?! 107mm i 12 rur to jest Chiński produkt raczej tylko wzorowany na PMU-14 czyli 140mm i 16 rur! O ile dobrze pamiętam to Rosjanie swoje wycofali w połowie lat 60-tych W Chinach te wyrzutnie (Type-63) pozostały na wyposażeniu tylko piechoty górskiej i oddziałów specjalnych - czyli amunicje do nich nadal produkują! Po za tym Iran("Haseb"),Sudan ("Taka"),Afryka Południowa ("RO 107"),Północna Korea ("VTT-323") i Turcja ("T-107") nadal produkują te systemy na licencji! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 14.03.11, 16:33 Ale byla zdaje sie wersja katiuszy z posickami 107mm? O amunicje pytalem czy Rosja produkuje,bo ze Chinole to wiadomo,talibowie bardzo lubia te rakiety:)Masz moze linka do zdjecia przyczepu z pociskami 122mm? Te wersje licencyjne to na licencji chinskiej,tak? P.S.Wypadlo mi ze lba-jaki kaliber miala podobna polska wyrzutnia,8 rur chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 14.03.11, 18:35 Nie było! Pociski 82mm/132mm/270mm! Nie produkuje! Browiec jakiego "przyczepu z pociskami 122mm"??? - Tak na licencji Chińskiej! - 8 rur 140mm - nazywało się to WP-8z! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 14.03.11, 19:35 Literowka-mialo byc przyczepy:) ten ostatni kaliber nie powinien byc 300 lub 310mm? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 14.03.11, 20:13 Sorry ale o 122mm wyrzutniach na przyczepach to ja nic nie wiem! Nie - 8B51 "Korszun" miał kaliber 270mm i po 6 wyrzutni na samochodzie! Pociski 8B51(inna nazwa 3R7) były wystrzeliwane z wyrzutni 2P5 umieszczonej na KrAZIe albo ZiS-ie! Wyrzutnie były w formoe okrągłych klatek z prętów i ze ślimakiem po wewnętrznej stronie aby nadać pociskom ruch wirowy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 15.03.11, 00:50 A BM-31? O tej wyrzutni 122 mm na przyczepie wspominali odnosnie broni zdobytej przez rebelianotw. Chyba ze kaliby pomylili. Albo chodzilo o same rakiety np. do grada. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 17.03.11, 07:56 Browiec BM-31-12 "Andriusza" to wyrzutnia 12 pocisków M-31 kal.300mm wprowadzona do uzbrojenia w 1944 roku! Wyrzutnia składała się z 12 prętowych klatek o okrągłym przekroju ustawionych albo na samochodzie ciężarowym Studebecker albo na ZIS-6 - ewentualnie 4-ro "prowadnicowa" naziemna ("Organy Stalina") - żadnych wzmianek na temat umieszczania takich wyrzutni na przyczepach w Rosyjskich źródłach nie ma! - Może chodzi w tym przypadku o BM-11 czyli Północno Koreańską wariację na temat BM-21?! Ma to kaliber 122mm (tak jak "Grad" i ten sam typ pocisków) ,30 prowadnic rurowych(2 bloki po 15 sztuk) ale montowane było również na ciężarówkach a nie na przyczepach - produkowana też jest w Iranie jako "Hadid"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Armia Kadafiego 17.03.11, 18:08 O BM-31 pytalem jako o kaliber katiusz z II wojny, bo podales 270mm. Z ta przyczepa chyba juz sie domyslilem o co biega-albo byl to po prostu ladunek rakiet na jakiejs przyczepie,albo po prostu standardowo wszystko co dziala na zasadzie podobnej (jak Kassamy,Grady itd.) nazwali katiuszami i mogla to byc rownie dobrze ta przyczepa ze 107mm. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Armia Kadafiego 17.03.11, 21:28 Możliwe! Ale te "Katiusze" czyli BM-31-12 nie nazywały się "Katiusze" tylko "Andriusze"!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Skąd w Libii... 18.03.11, 00:25 Po prostu kupuje w zakładach FN. Niedawno był o tym program na Planecie, protestach robotników gdy rząd belgijski początkowo odmówił zgody na eksport Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii kto ma w Libii FN FAL i FN MAG? 20.03.11, 22:31 rzadko oglądam wiadomości telewizyjne kto miał tę broń ? żołnierze wierni Kadafiemu ? czy anarchiści ? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: kto ma w Libii FN FAL i FN MAG? 21.03.11, 08:06 @W_P Rebelianci byli uzbrojeni w te FN FAL - w rękach wojsk rządowych nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: kto ma w Libii FN FAL i FN MAG? 21.03.11, 20:41 anton_pl napisał: > Rebelianci byli uzbrojeni w te FN FAL - w rękach wojsk rządowych nie widziałem. Oddziały wierne Kadafiemu używają nowocześniejszego sprzętu - głównie karabinków AK/AKM różnych typów, w tym najnowszych odmian do amunicji 7,62 mm x 39, czyli IżMasz AK-103. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: kto ma w Libii FN FAL i FN MAG? 23.03.11, 19:49 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80292,9306735,Rebelianci_z_Libii__styl_na_wojnie__ZDJECIA_.html?i=13 Odpowiedz Link Zgłoś
remov Z magazynów mobilizacyjnych... 21.03.11, 20:39 van_pomidor napisał: > No właśnie skąd, czy Kadafi je wcześniej kupił, czy może z Tunezji? Czytając tego rodzaju pytania wiem, że autor nie ma pojęcia o historii Libii. Dla przypomnienia, Kadafi (lub, jak podają inne słowniki Kaddafi) przejął władze w 1969, natomiast dzieje tego państwa bynajmniej nie zaczynają się od tego osobnika. Wcześniej panował król, a Królewska Armia Libii w 1963 przyjęła jako swoją podstawową broń strzelecką... 7,62-mm karabin FN FAL (oryginalna belgijska odmiana). Dostarczano je do 1969, kiedy to zmiana reżimu wywołała zmianę kierunku dostaw z zachodniego na wschodni. Skądinąd taką samą drogą KAL otrzymywała kb H&K G3 czy Beretta BM59. Sporo zresztą libijskich karabinów FN FAL w ramach darowizn trafiło z Libii Kadafiego do rozmaitych organizacji terrorystycznych wspieranych przez dyktatora, jak np. Islamski Front Wyzwolenia Moro. Mam nadzieję, że "tajemnica" FN FAL-i została ostatecznie wyjaśniona, a niektórzy może dowiedzieli się czegoś o czasach przed Kadafim. Co jest ciekawe, to broń faktycznie jest z zapasów mobilizacyjnych, bo niektóre z FN FAL w rękach uzbrojonych band rebeliantów wyglądają na nowe. Innymi słowy, przeleżały dobrze zakonserwowane w skrzyniach pół wieku, zanim ktoś ich nie wyciągnął na nową wojnę. Broń ma wiele żyć - jak twierdził znany libański handlarz tym towarem. Obecność FN FAL wyjaśnia również fakt desperackiego bombardowania na początku konfliktu przez lotnictwo Kadafiego magazynów mobilizacyjnych, w których spoczywały stosy starego, przygotowanego na wojnę sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 22.03.11, 06:00 remov napisał: > Co jest ciekawe, to broń faktycznie jest z zapasów mobilizacyjnych, bo niektóre > z FN FAL w rękach uzbrojonych band rebeliantów wyglądają na nowe. Innymi słowy > , przeleżały dobrze zakonserwowane w skrzyniach pół wieku, zanim ktoś ich nie > wyciągnął na nową wojnę. no dobra - ale amunicja ? amunicja, która leżała ponad 40 lat w magazynie nie nadaje się chyba do walki przeciwko komuś, kto ma "świeżą" amunicję > Broń ma wiele żyć - jak twierdził znany libański handlarz > tym towarem. powieść Frederick Forsyth - "Psy wojny" europejscy najemnicy ruszając do afrykańskiego państwa uzbroili się w niemieckie pistolety maszynowe z II W. Św. wyciągnięte z zapomnianego niemieckiego magazynu ale amunicję "skombinowali" współczesną Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 22.03.11, 07:45 No teraz sprawa wydaje się wyjaśniona - bo te wszystkie FN FAL na zdjęciach są w odmianie z lat 60, najbardziej rzuca się w oczy drewniana kolba, których już od dawna w np. brazylijskich FN FAL nie widać (tych z nowej produkcji), a amunicja może bardzo długo być składowana, nawet ze 100 lat, jak nie więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 22.03.11, 10:21 wladca_pierscienii napisał: > no dobra - ale amunicja ? Gdybyś tak się uważnie przyjrzał zdjęciom, to zauważyłbyś, że obok PK/PKM w rękach rebeliantów znajduje się nadspodziewanie duża liczba karabinów maszynowych FN MAG58 - dostarczonych skądinąd niedawno - zaś te zasilane są tym samym nabojem 7,62 mm x 51 NATO. Co prawda do nich amunicja jest dostarczana zataśmowana, ale co za problem wyłuskać naboje po jednym i załadować do pudełkowego magazynka? Nie pamiętam, jakie było ukompletowanie typowe dla FN FAL, ale podejrzewam, że do czterech 20-nabojowych magazynków, dzięki czemu z jednej taśmy masz amunicję dla przynajmniej jednego rebelianta. Poza tym to, że dostawy broni skończyły się w końcu lat 1960., nie oznacza, że to samo dotyczy amunicji - tą można było kupować na wolnym rynku w dowolnej liczbie. W końcu takie państwa jak Rosja, Chiny, Pakistan czy Iran mają fabryki nabojów z liniami do produkcji 7,62 mm x 51. Nie jest to żaden problem. Normalnie co pewien czas się mobilizacyjny zapas amunicji odtwarza, czyli zużywa starą i kupuje w to miejsce nową - w zależności od państwa ten cykl jest rozłożony na kilka-kilkanaście lat. > amunicja, która leżała ponad 40 lat w magazynie nie nadaje się chyba > do walki przeciwko komuś, kto ma "świeżą" amunicję Po pierwsze, skąd kuriozalne założenie, że amunicja akurat musi być z lat 1960.!? Sam to wymyśliłeś? Po drugie, nadawać się będzie tak samo dobrze, o ile tylko była odpowiednio przechowywana. > ale amunicję "skombinowali" współczesną No i co z tego, poza tym, że fikcję literacką przeniosłeś bezrefleksyjnie na rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 23.03.11, 19:59 Ale ile moze tak przecietnie lezec dobrze zabezpeczona amunicja aby nie stanowila zagrozenia dla uzytkownika i byla skuteczna? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 24.03.11, 15:18 Kole 40 lat Browiec! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 24.03.11, 21:08 Co to za bron na tych zdjeciach? wiadomosci.onet.pl/fotoreportaze/Swiat/zniszczenia-i-radosc-w-bengazi-po-operacji-swit-od,4216254,8943653,fotoreportaz-maly.html tu oczywiscie chodzi mi o ten ciezki karabin,wyglada jak jakas wersja PKMa(???) dla pojazdow. I tu wiadomosci.onet.pl/fotoreportaze/Swiat/zniszczenia-i-radosc-w-bengazi-po-operacji-swit-od,4216254,8945063,fotoreportaz-maly.html Jakis francuski peem? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 24.03.11, 21:25 Browiec - facet z FN FAL, drugi z granatami do RPG 7, trzeci z wkm 12,7mm czołgowym z T 72.) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 24.03.11, 21:29 Po p[ierwsze pytalem tylko o ten duzy karabin bo na NSW wydaje sie za maly.Wielkosciowo jest raczej zblizony do SG-43.Po drugie i FALa i granaty niesie tylko pierwszy facio,trzeci leci po fajki:) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 24.03.11, 21:56 Browiec masz rację - to wyjęty z wnętrza T 72 PKT 7,62 x 54 mmR. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 24.03.11, 22:09 Tak tez mi przez mysl przeszlo,tylko zastanawialem sie jak oni mogliby go wyjac i pozniej uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 25.03.11, 11:17 browiec1 napisał: > Tak tez mi przez mysl przeszlo,tylko zastanawialem sie jak oni mogliby go wyjac > i pozniej uzywac. Normalnie, elektrospust jest urządzeniem elektro-mechanicznym. Trzeba wiedzieć, jaką dźwignię nacisnąć, aby broń zaczęła strzelać bez podawania zasilania z zewnętrznego źródła, a tubylcy wiedzą, o czym świadczy to zdjęcie: www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?195079-Libyan-Conflict-Photos-and-Videos&p=5546498&viewfull=1#post5546498 Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 00:21 To chyba niezbyt wygodne? da sie go "domowymi" metodami przerobic na normalny PKM? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 12:27 browiec1 napisał: > To chyba niezbyt wygodne? da sie go "domowymi" metodami przerobic na normalny P > KM? Jeżeli nie masz niczego innego pod ręką, to taka broń wystarcza. Nie zawsze można być wybrednym. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 15:56 Oczywiscie racja,pytalem tylko czy istnieje mozliwosc zeby w jakims warsztacie zamontowac kolbe i podstawe. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:12 browiec1 napisał: > Oczywiscie racja,pytalem tylko czy istnieje mozliwosc zeby w jakims warsztacie > zamontowac kolbe i podstawe. To zależy od możliwości tego warsztatu, dostępności części i umiejętności technika. Jeżeli zadajesz bardzo, bardzo, bardzo ogólne pytania to otrzymasz ogólną odpowiedź. Nie bardzo wiem też, co to jest ta "podstawa", którą chciałbyś do PKT zamontować... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:54 Wydawalo mi sie ze pytanie jest proste-czy taki PKM z pojazdowego jest bardzo trudno przerobic na "normalny" nie mjac do dyspozycji zajmujacego sie bronia zakladu. A podstawe to mialem na mysli dwojnog. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:24 browiec1 napisał: > Wydawalo mi sie ze pytanie jest proste-czy taki PKM z pojazdowego jest bardzo t > rudno przerobic na "normalny" nie mjac do dyspozycji zajmujacego sie bronia zak > ladu. A co dasz w tej historyjce do dyspozycji przerabiającego, skoro zakładu nie ma? Warsztat rusznikarski? Sklep wielobranżowy z częściami? No co? Co to znaczy "trudno", czy możesz zdefiniować? Bo to co dla mnie jest banalne, dla Ciebie może okazać się bardzo trudne. > A podstawe to mialem na mysli dwojnog. Aha. To podstawa to nie jest dwójnóg. Podstawa to jest podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:32 No nie wiem,jakis zaklad slusarski z dobrze przeszkolonymi pracownikami. Czy jakis cywil dalby rade to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:51 browiec1 napisał: > No nie wiem,jakis zaklad slusarski z dobrze przeszkolonymi pracownikami. Czy ja > kis cywil dalby rade to zrobic. Cóż, pewnie i zręczny cywil by dał radę. W końcu wojskowy też jest cywilem, tylko po pewnym przeszkoleniu, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 25.03.11, 11:18 anton_pl napisał: > Browiec masz rację - to wyjęty z wnętrza T 72 PKT 7,62 x 54 mmR. A skąd wiesz, że akurat z wnętrza T-72? Może bez takich niezbyt sensownych spekulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 00:19 Taki karabin jest tak latwo wymontowac? Bo to ten sprzezony z dzialem? Swoja droga gdzie jest umieszczony drugi PKM w T-72 bo na wiezy go nie widywalem?Chyba ze to normalny do wynoszenia poza pojazd? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 12:30 browiec1 napisał: > Taki karabin jest tak latwo wymontowac? Bo to ten sprzezony z dzialem? Zastanów się chwilę samodzielnie nad czyszczeniem i konserwacją broni, jak również jej naprawą. Czy naprawdę sądzisz, że broń mocowana jest w ten sposób, aby nie dało się jej ŁATWO wymontować? No, widzisz, chwila myślenia i sam sobie będziesz mógł odpowiedzieć. > Swoja droga gdzie jest umieszczony drugi PKM w T-72 bo na wiezy go nie widywale > m?Chyba ze to normalny do wynoszenia poza pojazd? A skąd wizja, że w T-72 jest drugi czkm? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 15:55 No domyslam sie ze musi sie dac go zdemontowac,tylko sadzilem ze trzeba do tego jakiegos przeszkolenia i odpowiedniego sprzetu. Co do druiego PKMa to gdzies ostatnio trafilem na opis T-72 i wlasnie podali dwa PKMy co widzialem po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:18 browiec1 napisał: > No domyslam sie ze musi sie dac go zdemontowac,tylko sadzilem ze trzeba do tego > jakiegos przeszkolenia i odpowiedniego sprzetu. Jak powszechnie wiadomo, przeciętna załoga T-72 musi mieć stopnie przynajmniej doktorskie, aby obsługiwać ten czołg i niemożliwe jest, aby normalny cywil, po kilkutygodniowym przeszkoleniu sobie z tym poradził. Jak również powszechnie wiadomo, normalni ludzie nie dysponują tak wyrafinowanymi umiejętnościami, które pozwolą im zdemontować cokolwiek, tylko muszą w tym celu wzywać specjalistów ;) A kończąc z ironią, to nie, nie wymaga to "specjalnego" przeszkolenia, ani nawet żadnego "odpowiedniego" sprzętu. Biorąc pod uwagę, kto miał używać tego sprzętu i że broń tradycyjnie się czyści po użyciu, co w praktyce oznacza szybki montaż i demontaż PKT, to tak na czystą logikę, nawet bez zastanawiania się nad resztą, czyli techniczną stroną, oznacza, że Twoje sądy są nieco na bakier ze zdrowym rozsądkiem. Nikt i nigdy nie mocował czkm w czołgach w taki sposób, aby nie dało się do nich szybko i łatwo dostać. > Co do druiego PKMa to gdzies ostatnio trafilem na opis T-72 i wlasnie podali dw > a PKMy co widzialem po raz pierwszy. Nie wiem, jaki opis czytałeś, czego dotyczył i tak dalej. Dopóki nie podasz przekierowania nawet nie można sprawdzić, o co chodziło, czy czasami nie wystąpiła pomyłka Twoja lub autora tego opisu i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:01 "aby normalny cywil, po kilkutygodniowym przeszkoleniu" - piszesz o przeszkoleniu w wojsku? jesli tak to owszem,tyle ze z tego co podaja dziennikarze (opierajac sie na wypowiedziach i wojskowych po stronie rebelii jak i samych powstancow) wiekszosc tych ludzi nie miala z wojskiem w ogole do czynienia. A opis pochdzil w polskiej wiki pl.wikipedia.org/wiki/T-72 To co prawda mizerne zrodlo ale wydawalo mi sie ze tak podstawowej rzeczy by chyba nie pomylili(mimo ze jak pisalem o 2 PKT w czolgu nie slyszalem).Stad pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:29 browiec1 napisał: > "aby normalny cywil, po kilkutygodniowym przeszkoleniu" - piszesz o przeszkolen > iu w wojsku? Po przeszkoleniu, to po przeszkoleniu, nie oznacza to koniecznie, że musi być skoszarowany, ale pomaga w zaprowadzeniu dyscypliny ;) > jesli tak to owszem,tyle ze z tego co podaja dziennikarze (...) wiekszosc tych > ludzi nie miala z wojskiem w ogole do czynienia. Ale potrafiła wymienić żarówkę w domu, wywiercić dziurę, czy - bo ja wiem - zamontować półeczkę do ściany? Innymi słowy miała IQ większe, niż 75? Jeżeli tak, to poradziła sobie z wyciągnięciem czkm z pojazdu, choć większość z nich nigdy nie była mocowana w pojazdach, a po prostu składowana w skrzyniach. Dlatego są takie nowe ;) > A opis pochdzil w polskiej wiki Jak możesz zauważyć, tekst opisujący uzbrojenie jest sprzeczny z tabelką. Oznacza to, że jeden lub drugi jest błędny. > To co prawda mizerne zrodlo ale wydawalo mi sie ze tak podstawowej rzeczy by ch > yba nie pomylili(mimo ze jak pisalem o 2 PKT w czolgu nie slyszalem). Poziom wikipedii przy skrajnej ignorancji niektórych nadzorujących wpisy jest jaki jest. I owszem, nawet w tym mogli się pomylić. Moim zdaniem z wikipedii w języku polskim, jeżeli chodzi o opisy wojskowe, nie ma sensu korzystać, lepiej z anglojęzycznej. Niewiele z nich przewyższa jakością opisy angielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:34 "pomaga w zaprowadzeniu dyscypliny ;) " - to jest ponoc najwiekszy problem wojskowych ktorzy probowali to powstanie oragnac-brak jakiejkolwiek dyscypliny. Co do karabinu-to najczesciej to gniazdo na karabin jest puste? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:52 browiec1 napisał: > Co do karabinu-to najczesciej to gniazdo na karabin jest puste? Nie rozumiem, co to jest "gniazdo na karabin" i nie wiem, co oznacza, że "najczęściej jest puste". Generalnie przy przechowywaniu sprzętu w magazynach broń pokładową, o ile można ją demontować, trzyma się osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 25.03.11, 11:13 browiec1 napisał: > Co to za bron na tych zdjeciach? (...) tu oczywiscie chodzi mi o ten ciezki karabin,wyglada > jak jakas wersja PKMa(???) dla pojazdow. Odmiana "czołgowa", czyli PKT. > I tu (...) Jakis francuski peem? Włoski 9-mm pistolet maszynowy Beretta M12. Co ciekawe, mimo blisko pół wieku od chwili powstania nadal w odmianie S2 jest w aktualnej ofercie producenta z Italii. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 00:17 Tak wlasnie kombinowalem z ta odmiana czolgowa tylko nie wiedzialem jak to moze dzialac bez zasilania(cos jak gatling na smiglowcu),ale widze ze dalej to wyjasniles,dzieki. Co do Beretty to moze to tak udana konstrukcja ze nie trzeba jej zmieniac? I jesli to zdjecie jest prawdziwe bron ma sie dobrze de.academic.ru/dic.nsf/dewiki/157223 Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:32 browiec1 napisał: > Co do Beretty to moze to tak udana konstrukcja ze nie trzeba jej zmieniac? Z punktu widzenia sprzedaży i produkcji broni to jest bzdura, a przypominam, że Beretta to nie jest socjalistyczne przedsiębiorstwo, tylko koncern nastawiony na zysk. No, ale mogę rozważyć Twoją hipotezę, że postęp się we Włoszech z jakichś bliżej nieokreślonych powodów zatrzymał, gdyby nie fakt, że Indiom zaoferowano nowy pm Mx4, a nie M12S2. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:56 No to jako specjalista w temacie mozesz to jakos wyjasnic? A o konstrukcji pisalem ze moze byla tak udana na przykladzie kalasznikowa,ktory w podstawowej wersji do dzis niezbyt sie zmienil i jest nadal sprzedawany. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:50 browiec1 napisał: > No to jako specjalista w temacie mozesz to jakos wyjasnic? Co wyjaśnić? > A o konstrukcji pisalem ze moze byla tak udana na przykladzie kalasznikowa, > ktory w podstawowej wersji do dzis niezbyt sie zmienil i jest nadal sprzedawany. Są rowery za kilka dolarów i są rowery za kilkanaście tysięcy. Tym pierwszym nie wygra się wyścigu, ale można jeździć przez jakiś czas. Generalnie na świecie produkuje się sprzęt różnej jakości z różnych półek cenowych dla różnego rodzaju odbiorców. To, że przez lata jesteś w stanie tanio sprzedać stary produkt dobrze o nim oczywiście świadczy, że nadal trafia w wymagania klientów, ale nie oznacza to automatycznie, że ów produkt na tle nowocześniejszych jest konkurencyjny. Zastanów się, kto dzisiaj kupuje kałasznikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 23.03.11, 20:00 A jakie to oni wtedy pmy wyciagneli? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 22.03.11, 07:48 A tu macie zdjęcie żołnierza Kadafiego z najnowszą odmianą Kałasznikowa na nabój 7,62 x 39 mm - czyli AK 103. lh4.googleusercontent.com/-AyUa2w4WNQo/TYOovmAeykI/AAAAAAAAAZ8/TasfNViQdvU/s1600/800xie+%25281%2529.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 23.03.11, 19:53 To dokladnie jak sytuacja w Iranie. Ale czy czesc karabinow FN nie byla w silach bezpieczenstwa,np. w Policji? Sporo tej broni mialy tez zdaje sie te bojowki/najemnicy afrykanscy gdzie bron ta jest rozpowszechniona. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:34 browiec1 napisał: > To dokladnie jak sytuacja w Iranie. Nie, to zupełnie inaczej, niż w Iranie. > Ale czy czesc karabinow FN nie byla w silach bezpieczenstwa,np. w Policji? Nie, nie była. > Sporo tej broni mialy tez zdaje sie te bojowki/najemnicy afrykanscy > gdzie bron ta jest rozpowszechniona. Regularna armia ich nie używała i nijak w oddziałach nie była rozpowszechniona. Podsumowując: zmyślasz. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 16:58 czemu zupelnie inaczej? tam szah kupowal bron w USA ktora jest w Iranie dio dzis,w Libii wczesniej w Europie bron kupowal krol i jest ona tam do dzis,gdzie sa wiec jakies znaczace roznice? "Regularna armia ich nie używała i nijak w oddziałach nie była rozpowszechniona" - to najemnicy np. z Czadu do regularna armia?Bo ja o nich pisalem. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Z magazynów mobilizacyjnych... 26.03.11, 17:54 browiec1 napisał: > czemu zupelnie inaczej? tam szah kupowal bron w USA ktora jest w Iranie dio dzi > s,w Libii wczesniej w Europie bron kupowal krol i jest ona tam do dzis,gdzie sa > wiec jakies znaczace roznice? Iran jest państwem-producentem broni. Libia nie. > " - to najemnicy np. z Czadu do regularna armia?Bo ja o nich pisalem. W Libii nie ma żadnych "najemników", no chyba, że ktoś nie rozumie, co oznacza to słowo w myśl konwencji międzynarodowych. Trudno mi odpowiadać na tego rodzaju pytania dotyczące bzdurnych pojęć wymyślanych na kolanie przez niedouczonych przedstawicieli mediów popularnych. Generalnie rzecz biorąc, nie widziałem żadnych dowodów, że siły rządowe (niezależnie czy regularne czy nie) używały kb FN FAL. Co zresztą, z punktu widzenia logistyki, dobrze o nich świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś