ignorant11 09.01.23, 15:04 defence24.pl/geopolityka/premier-szwecji-turcja-zada-zbyt-wiele No niestety tu Turcja jest hamulcowym ale moze beda naciski na Ankare... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxikasek Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 09.01.23, 22:33 Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do NATO Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 09.01.23, 23:31 maxikasek napisał: > Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do NATO A oskarzony o szpiegostwo na rzecz Rosji funkcjonariusz niemieckich spec słuzb, współpracowal z prawicową AfD. W stanach pomoc dla Ukrainy chce zatrzymac tez skrajnie prawicowe skrzydło GOP. Wszyscy prawicowcy maja duzo wspólnego ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 09:21 bmc3i napisał: > maxikasek napisał: > > > Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do NATO > > > A oskarzony o szpiegostwo na rzecz Rosji funkcjonariusz niemieckich spec słuzb, > współpracowal z prawicową AfD. W stanach pomoc dla Ukrainy chce zatrzymac tez > skrajnie prawicowe skrzydło GOP. Wszyscy prawicowcy maja duzo wspólnego ze sobą > . Niekoniecznie. Ja jestem prawicowcem, przez niektórych uwazanym za ULTRAsa ale jestem wrecz za zniszczeniem Frfr i pełnym zwyciestwem Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 19:43 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > maxikasek napisał: > > > > > Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do NATO > > > > > > A oskarzony o szpiegostwo na rzecz Rosji funkcjonariusz niemieckich spec > słuzb, > > współpracowal z prawicową AfD. W stanach pomoc dla Ukrainy chce zatrzyma > c tez > > skrajnie prawicowe skrzydło GOP. Wszyscy prawicowcy maja duzo wspólnego z > e sobą > > . > > Niekoniecznie. Ja jestem prawicowcem, przez niektórych uwazanym za ULTRAsa ale > jestem wrecz za zniszczeniem Frfr i pełnym zwyciestwem Ukrainy. Bo Ty jesteś może za mały żuczek, aby Ci Putin płacił. A Trumpowi Wołodia mógł zaoferować działkę budowlaną pod Trump Tower w centrum Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 21:23 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > > > maxikasek napisał: > > > > > > > Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do NATO > > > > > > > > > A oskarzony o szpiegostwo na rzecz Rosji funkcjonariusz niemieckich > spec > > słuzb, > > > współpracowal z prawicową AfD. W stanach pomoc dla Ukrainy chce za > trzyma > > c tez > > > skrajnie prawicowe skrzydło GOP. Wszyscy prawicowcy maja duzo wspól > nego z > > e sobą > > > . > > > > Niekoniecznie. Ja jestem prawicowcem, przez niektórych uwazanym za ULTRAs > a ale > > jestem wrecz za zniszczeniem Frfr i pełnym zwyciestwem Ukrainy. > > > Bo Ty jesteś może za mały żuczek, aby Ci Putin płacił. A Trumpowi Wołodia mógł > zaoferować działkę budowlaną pod Trump Tower w centrum Moskwy. > > Ale ja jestem wystarczajaco zamozny aby NIE brac kasy od liliputany:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 21:53 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > bmc3i napisał: > > > > maxikasek napisał: > > > > > Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do > NATO > > > > A oskarzony o szpiegostwo na rzecz Rosji funkcjonariusz niemi > eckich > > spec > > > słuzb, > > > > współpracowal z prawicową AfD. W stanach pomoc dla Ukrainy c > hce za > > trzyma > > > c tez > > > > skrajnie prawicowe skrzydło GOP. Wszyscy prawicowcy maja duzo > wspól > > nego z > > > e sobą > > > Niekoniecznie. Ja jestem prawicowcem, przez niektórych uwazanym za > ULTRAs > > a ale > > > jestem wrecz za zniszczeniem Frfr i pełnym zwyciestwem Ukrainy. > > Bo Ty jesteś może za mały żuczek, aby Ci Putin płacił. A Trumpowi Wołodia > mógł > > zaoferować działkę budowlaną pod Trump Tower w centrum Moskwy. > Ale ja jestem wystarczajaco zamozny aby NIE brac kasy od liliputany:))) Ale chyba nie tak zamożny jak Trump, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 08:09 bmc3i napisał: > Ale chyba nie tak zamożny jak Trump, co? Chyba raczej jednak mniej..., ale pracuję nad tym:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 14:35 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > Ale chyba nie tak zamożny jak Trump, co? > > Chyba raczej jednak mniej..., ale pracuję nad tym:))) No widzisz, a i on usilnie pracował nad tym aby dostać wziątkę w centrum Moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 14:42 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > > > Ale chyba nie tak zamożny jak Trump, co? > > > > Chyba raczej jednak mniej..., ale pracuję nad tym:))) > > No widzisz, a i on usilnie pracował nad tym aby dostać wziątkę w centrum Moskwy Ale mnie to ch... obchodzi..., pozatem Ty uprawiasz propagande, bo kadencja trumpa była daleeeko od wojny. To Ty jesteś zwolennikiem i Obamy i Tuska, którzy cały czas dawali dupy i dziczy moskiewskiej i germańskiej... A w ogóle to Trump kupił jakąs działke w Moskwie wybudowałhotel? To nie p...ol! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 18:50 ignorant11 napisał: > A w ogóle to Trump kupił jakąs działke w Moskwie wybudowałhotel? To nie p...ol! Na slynnym spotkaniu sztabu wyborczego Trumpa w 2016 z Rosjanami w Trump Tower w Nowym Jorku, Manafort -szef sztabu wyborczego Trumpa - polecil Mochaelowi Cohenowi, osobistemu prawnikowi Trumpa, bezposrednie skontaktowanie sie z Pieskowem - rzecznikiem Kremla - celem umówienia sie przez niego na osobiste spotkanie z Putinem w Moskwie po listopadowych wyborach. Celem spotkania Trumpa z Putinem mialo byc przekazanie działki pod Trump Tower w Moskwie, w zamian za udostepnienie Purinowi penthouseu w nim. Na tym samym spotkaniu w Nowym Yorku, Manafort przekazał Rosjanom tajne sindaże przedwyborcze sztabu wyborczego Trumpa Wszystko wyszlo na jaw w trakcie procesów sądowych, juz za kadenvji Trumpa, podczas ktorych i Cohen i Manafort zostali skazani prawomocnymi wyrokami. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 19:41 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > A w ogóle to Trump kupił jakąs działke w Moskwie wybudowałhotel? To nie p > ...ol! > > > Na slynnym spotkaniu sztabu wyborczego Trumpa w 2016 z Rosjanami w Trump Tower > w Nowym Jorku, Manafort -szef sztabu wyborczego Trumpa - polecil Mochaelowi Co > henowi, osobistemu prawnikowi Trumpa, bezposrednie skontaktowanie sie z Pieskow > em - rzecznikiem Kremla - celem umówienia sie przez niego na osobiste spotkanie > z Putinem w Moskwie po listopadowych wyborach. Celem spotkania Trumpa z Putine > m mialo byc przekazanie działki pod Trump Tower w Moskwie, w zamian za udostep > nienie Purinowi penthouseu w nim. > > Na tym samym spotkaniu w Nowym Yorku, Manafort przekazał Rosjanom tajne sindaże > przedwyborcze sztabu wyborczego Trumpa > > Wszystko wyszlo na jaw w trakcie procesów sądowych, juz za kadenvji Trumpa, pod > czas ktorych i Cohen i Manafort zostali skazani prawomocnymi wyrokami. I co z tego? To juz przeszłósc.... A Ty nie zaspamowuj watku! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 12.01.23, 08:37 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > A w ogóle to Trump kupił jakąs działke w Moskwie wybudowałhotel? To > nie p > > ...ol! > > Na slynnym spotkaniu sztabu wyborczego Trumpa w 2016 z Rosjanami w Trump > Tower > > w Nowym Jorku, [...] > > Na tym samym spotkaniu w Nowym Yorku, Manafort przekazał Rosjanom tajne s > indaże > > przedwyborcze sztabu wyborczego Trumpa > > > > Wszystko wyszlo na jaw w trakcie procesów sądowych, juz za kadenvji Trump > a, pod > > czas ktorych i Cohen i Manafort zostali skazani prawomocnymi wyrokami. > > > I co z tego? To juz przeszłósc.... A Ty nie zaspamowuj watku! Tak, tak, przeszłość. Z powodu tej przeszłości właśnie, Trump nazwał Putina geniuszem, po inwazji tego ostatniego na Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 09:22 maxikasek napisał: > Węgry też dalej blokują wejście FInlandii i Szwecji do NATO Orban wypowiedział sie, że na poczatku stycznia ratyfikuja. Zatem na dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 19:33 "Orban wypowiedział sie, że na poczatku stycznia ratyfikuja. Zatem na dniach." Nie, to Morawiecki powiedział ;-) Orban obiecywał już, że parlament przegłosuje to w ubiegłym roku w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 19:39 I dlatego powinniśmy przycisnąć Orbana bo dla Polski Szwecja i Finlandia w NATO jest zajebistą rzeczą. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 21:26 rzewuski1 napisał: > I dlatego powinniśmy przycisnąć Orbana bo dla Polski Szwecja i Finlandia w NATO > jest zajebistą rzeczą. > > Orban ratyfikuje w styczniu jak obiecał trzeba przycisnac Ankare ale ja nie mam przełózenia ani lewarowania. Na szczęście jest to interesie jeszcze bardziej wpływowych niz ja:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 22:55 "Orban ratyfikuje w styczniu jak obiecał " Nie wierzę psu. ZByt głęboko siedzi w kieszeni Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 24.02.23, 22:22 ""Orban ratyfikuje w styczniu jak obiecał " Nie wierzę psu. ZByt głęboko siedzi w kieszeni Putina." I jak Ignor? Minał styczeń, mija luty- a w piątek Orban powiedział że paralamentarzyści potrzebują więcej czasu do dyskusji- odwleka głosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 25.02.23, 11:31 maxikasek napisał: > ""Orban ratyfikuje w styczniu jak obiecał " > Nie wierzę psu. ZByt głęboko siedzi w kieszeni Putina." > > I jak Ignor? Minał styczeń, mija luty- a w piątek Orban powiedział że paralamen > tarzyści potrzebują więcej czasu do dyskusji- odwleka głosowanie. Nie śledziłem ale ostatnio chciałem sprawdzic co z Madziarami. Nie wiem nie potrafie ocenic czy nie ma wiekszosci czy sie droczy aby cos wytargowac? Czy juz wytargował? Bo jest zbyt inteligentny aby liczyc na kacapskie zwyciestwo albo odwracac sojusze. To samo z ERdoganem... Ale mysle, ze jest duzy katalog naicsików, z których wiele juz poszło w ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 25.02.23, 12:59 "Nie wiem nie potrafie ocenic czy nie ma wiekszosci czy sie droczy aby cos wytargowac? Czy juz wytargował?" Ma większość (135 na 199), gdyby chciał to po jednym jego telefonie by to parlament przegłosował. Jako onuca Putina oczywiście że targuje ;-) Jak sam powiedział, w tej wojnie nie będzie wygranych- wiec już szykuje się do przejęcia roli Niemiec w interesach z Putinem po wojnie. Z wypowiedzi Orbana wynika, że wg niego głównym wrogiem Węgier już nie jest UE a USA. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 25.02.23, 13:32 maxikasek napisał: > "Nie wiem nie potrafie ocenic czy nie ma wiekszosci czy sie droczy aby cos wyta > rgowac? > Czy juz wytargował?" > > Ma większość (135 na 199), gdyby chciał to po jednym jego telefonie by to parla > ment przegłosował. > Jako onuca Putina oczywiście że targuje ;-) Jak sam powiedział, w tej wojnie ni > e będzie wygranych- wiec już szykuje się do przejęcia roli Niemiec w interesach > z Putinem po wojnie. > Z wypowiedzi Orbana wynika, że wg niego głównym wrogiem Węgier już nie jest UE > a USA. A powiedział tak expicite? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 12:21 Dla nas to oczywiste, dla Węgier to teraz sam kłopot , bo ich przyjaciel Putin jest temu przeciwny Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 12:33 stasi1 napisał: > Dla nas to oczywiste, dla Węgier to teraz sam kłopot , bo ich przyjaciel Putin > jest temu przeciwny Dajmy mu czas niech ratyfikuje Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 14.01.23, 11:52 stasi1 napisał: > Tylko ile? Nie wiem mowa była o styczniu duzo bardziej martwi mnie Ankara Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 14.01.23, 11:54 ignorant11 napisał: > stasi1 napisał: > > > Tylko ile? > > Nie wiem mowa była o styczniu duzo bardziej martwi mnie Ankara > > > jednak tu mowia o lutym www.tvp.info/65075386/kiedy-finlandia-i-szwecja-dolacza-do-nato-nie-wczesniej-niz-pod-koniec-lutego ale nie ma kontrowersji, nadal pytanie jak Ankara? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 15.01.23, 13:47 Tylko zdecydowana większość węgrów jest przeciwna jakimkolwiek sankcją przeciwko rosji. A Finlandia chce do NATO aby czuć się bezpieczna od rosji Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 11.01.23, 22:53 "I dlatego powinniśmy przycisnąć Orbana bo dla Polski Szwecja i Finlandia w NATO jest zajebistą rzeczą." Fajnie , tylko w jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 12.01.23, 11:36 maxikasek napisał: > "I dlatego powinniśmy przycisnąć Orbana bo dla Polski Szwecja i Finlandia w NAT > O jest zajebistą rzeczą." > Fajnie , tylko w jaki sposób? Nikt nie mowi o Orbanie, wiec chyba jest przesadzone ale Erdoganie, który fika... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 10.01.23, 21:24 maxikasek napisał: > "Orban wypowiedział sie, że na poczatku stycznia ratyfikuja. Zatem na dniach." > Nie, to Morawiecki powiedział ;-) Orban obiecywał już, że parlament przegłosuje > to w ubiegłym roku w listopadzie. Takja znam z relacji pana Mateusza mowił ostyczniu Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: NATO, nie podoba mi sie Turcja 14.01.23, 11:56 No właśnie mowia o Wegrach w lutym a o Indykach nadal cicho... www.tvp.info/64350405/erdogan-nie-chce-szwecji-i-finlandii-w-nato Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Finlandia 19.03.23, 20:47 ignorant11 napisał: > defence24.pl/geopolityka/premier-szwecji-turcja-zada-zbyt-wiele > No niestety tu Turcja jest hamulcowym ale moze beda naciski na Ankare... > > Ankara i Budapeszt wspólnie poinformowaly ze ratyfikują przystąpienie Finlandii do NATO. Szwecja nadal w limbo. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Finlandia 19.03.23, 21:33 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > defence24.pl/geopolityka/premier-szwecji-turcja-zada-zbyt-wiele > > No niestety tu Turcja jest hamulcowym ale moze beda naciski na Ankare... > > > > > > > Ankara i Budapeszt wspólnie poinformowaly ze ratyfikują przystąpienie Finlandii > do NATO. > > Szwecja nadal w limbo. Sama Finlandia to juz postęp ale chce Szwecji i co z nia? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Finlandia 19.03.23, 23:33 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > defence24.pl/geopolityka/premier-szwecji-turcja-zada-zbyt-wiele > > > No niestety tu Turcja jest hamulcowym ale moze beda naciski na Anka > re... > > > > > > > > > > > > Ankara i Budapeszt wspólnie poinformowaly ze ratyfikują przystąpienie Fin > landii > > do NATO. > > > > Szwecja nadal w limbo. > > > Sama Finlandia to juz postęp ale chce Szwecji i co z nia? W limbo. Ale 15 maja odbędą się wybory w Turcji, w których Erdogan stanie w szranki z Kemalem Kılıcdaroglu. Komentarze w amerykańskiej prasie są takie, że jeśli ponownie wygra Erdogan, Turcja może zostać wyrzucona z NATO, albo sama z niej wystąpi, jeśli natomiast wygra Kılıcdaroglu, prawdopodobnie nastąpi zbliżenie Turcji z Sojuszem. Ciekawe jest to, że gdy Erdogan był jeszcze premierem Turcji, miał ciepłe stusunki z Sojuszem - zmieniło się to gdy został jej prezydentem, gdy zaczął oddalać się od Sojuszu, a zbliżać do Moskwy. Gdy w 2015 w Turcji miała miejsce próba puchu, Erdogan powiedział że "źródło puczu było nad Atlantykiem", a jego minister Suleyman Soylu kilkakrotnie powtarzał że to USA były źródłem zamachu. Stosunki miedzy Turcją a USA i NATO jako całością, stopniowo się pogarszały, Erdogan za to ustawicznie zbliżał się do Rosji, Chin i Iranu. W tech chwili spodziewane jest że ponowna wygrana Erdogana spowoduje dalsze zacieśnianie relacji z tymi krajami, a zaognianie stosunków z szeroko rozumianym zachodem. Nikt nie mówi od tym teraz głośno - mam na myśłi polityków - ale spodziewane jest opuszczenie przez Turcję Sojuszu, bądź wyrzucenie jej z niego, choć pewno nie nastapi to natychmiast. Na drugim biegunie jest Kılıçdaroğlu, kontrkandydat Erdogana - kandydujący z ramienia Sojuszu Narodowego, który głośno mówi o potrzebie zacieśniania współpracy z zachodem. i chce odwrócić radykalne przeorientowanie się Turcji z zachodu na wschód za czasów Erdogana. www.msn.com/en-us/news/world/erdo%C4%9Fan-or-not-presidential-poll-results-will-impact-turkey-nato-relations-here-s-how/ar-AA18MRtk?ocid=msedgntp&cvid=e2231c14db924546a9fb7e005f9fa675&ei=10 Odpowiedz Link Zgłoś