Dodaj do ulubionych

palacze skretów

11.05.05, 11:33
nie mariannę tutaj chodzi, mówię, od razu.
nie podsuszajcie tutoniu! tytoń musi być wilgotny, mięsity, wtedy jest
bardziej aromatyczny i konkretny. ktoś może narzekac, że wilgotny tytoń
ciężko się ciągnie, nie można palić spokojnie. otóz wystarczy go lekko
rozstrzępić przed skręceniem a samo skręcanie powinno być lekkie, precyzyjne,
z wyczuciem i bez ciasnego ubijania jak w papierosie.
Obserwuj wątek
    • don_wasyl_79 Re: palacze skretów 10.05.06, 19:36
      Wiemy,wiemy:)))
      Moje ulubione to Javanse Jongens(czy jakoś tak,z dwoma kolesiami w turbanach)polecam,oryginalny,lekko czekoladowy smak
      Drum-wiadomo,klasyka
      Van Nelle,Golden Virginia..wszystko w wersji halfzware..
      • mister1 Re: palacze skretów 12.05.06, 15:03
        i wszystkie holenderskie...
      • suichi Re: palacze skretów 12.05.06, 18:52
        A Van Nelle to w ogole mozna jeszcze gdzies w polsce dostac?? Ja juz od dawna
        nigdzie nie widze, podobnie jak Samsona. Jak pytalem w paru sklepach to
        powiedziano mi ze nikt juz nie sprowadza bo podniesli akcyze. :(
        • don_wasyl_79 Re: palacze skretów 12.05.06, 21:08
          To fakt,od jakiegoś czasu jest z tym niezła bida..u mnie tylko Drum,Samson,Turner,Tilbury można dostać..ale niedawno ziomki wróciły z Holandii i przywieźli trochę frykasów:)))Pewnie w Wawie czy 3mieście nie ma z tym problemu,kwestia ceny...
          pozdro
          • suichi Re: palacze skretów 13.05.06, 02:39
            No wlasnie w Wawie Samsona czy Van Nelle nie ma nigdzie. Przynajmniej nigdzie
            gdzie ja bylem. :( Moze ktos gdzies spotkal i sie podzieli? :)
            • janq43 Re: palacze skretów 14.05.06, 06:38
              Kupowałem "Samson" na dworcu centralnym niedawno
              • suichi Re: palacze skretów 15.05.06, 18:57
                Ooo, a moglbys napisac w ktorym miejscu? W podziemiach czy gdzies na gorze?
                • franki8 Re: palacze skretów 03.06.06, 12:45
                  suichi napisał:

> Ooo, a moglbys napisac w ktorym miejscu? W podziemiach czy gdzies na gorze?
                  Na dole, w przejściu od strony marriotta
                  • suichi Re: palacze skretów 03.06.06, 14:29
                    Hmm? Kiedy? Zagladam tam co jakis czas i zawsze slysze "nie ma od dawna i nie
                    bedzie". Chyba ze jakis mild to byl?
    • kazs Re: palacze skretów 02.06.06, 17:32
      ...a jeżeli jednak trochę podeschnie, włożyć do opakowania plasterek jabłka na
      kilka godzin.
      • wrognr1 Re: palacze skretów 02.06.06, 21:39
        tak przy okazji to jakie smakowe polecacie?
        co jest zdrowsze skręt czy papieros?
        • don_wasyl_79 Re: palacze skretów 03.06.06, 01:43
          Tytoń do skrętów zawiera mniej sztucznych dodatków(ok 1%)niż papieros(ok 10%),jest bardziej naturalny..ale czy można powiedzieć,że jest zdrowszy..tak czy siak ja wolę:)
        • suichi Re: palacze skretów 03.06.06, 14:21
          Z dostepnych obecnie osobiscie uwazam ze dobry jest Harvest np. waniliowy albo
          kawowy (mozna zmieszac - wyjdzie kapuczino ;D) tylko dla mnie jest za slaby...
      • suichi Re: palacze skretów 03.06.06, 14:27
        Mozna tez podlac czyms np. alkoholem. Ja osobisie uwazam ze najleprzym sposobem
        na reanimacje suchego tytoniu (czarnego) jest czerwone wytrawne/polwytrawne
        wino. Oczywiscie wlewa sie odrobine (zaleznie od stopnia wysuszenia tytoniu
        ~mala lyzeczke,dwie - trzeba poprobowac) no i trzeba to robic jak sie jeszcze ma
        co palic bo taki podlany tyton musi polezec zamkniety z dobe zeby sie dobrze
        "przegryzlo". Jak sie przeleje to tez nie ma tragedii bo przeciez mozna
        podsuszyc tylko znow to czekanie... :)
      • radzimenes Re: palacze skretów 04.06.06, 01:26
        kazs napisał:

> ...a jeżeli jednak trochę podeschnie, włożyć do opakowania plasterek jabłka na
        > kilka godzin.

Kiedyś wsadziłem kawałek jabłka do tytoniu i ten kawałek spleśniał.
        Nie wiem, czy to dobre rozwiazanie

A co sadzicie o polskich tytoniach z nizszej polki?
        • don_wasyl_79 Re: palacze skretów 04.06.06, 02:24
          spleśniał w kilka godzin..?nie wierzę Danusiu;)
          a hmmm..,polskie tytonie z niższej półki co prawda popalam czasem,ale to co tygrysy lubią najbardziej to import z Holandii:)Wolę zapłacić 10 zeta za Druma niż katować polską krajankę..
        • kazs Re: palacze skretów 04.06.06, 10:56
          A jak długo trzymałeś to jabłko w tytoniu? Nie napisałem tego, kilka godzin
          wystarczy!
          • franki8 Re: palacze skretów 04.06.06, 13:28
            No i powinien to być naprawdę cieniutki plasterek. Ja czasem dokładam suszoną
            śliwkę, ale taką nie całkiem wysuszoną. Oczywiście owoce nie powinny leżeć w
            tytoniu dłużej niż 4 godz.
            • suichi Re: palacze skretów 04.06.06, 18:46
              Nie no, 4 godziy moga nie wystarczyc jesli mamy totalnego suhara ale nawet po 24
              jablko nie ma prawa splesniec w tytoniu. Musialo by tam ze 2 tygodnie siedziec...
              • franki8 Re: palacze skretów 04.06.06, 18:52
                Bo tak naprawdę to tytoń trzeba trzymać w puszce, dość szczelnej, acz nie
                hermetycznej. Ja tak robię i z wysychaniem w zasadzie nie mam problemu. No i
                poza tym u mnie nie zdąży wyschnąć ;)
        • suichi Re: palacze skretów 04.06.06, 18:51
          Polskie tytonie z nizszej polki sa do bani. Rownie dobrze mozesz wysypywac tyton
          z papierosow i robic z niego skrety (widzialem kiedys takich agentow).
    • one_sign Re: palacze skretów - Poznań 05.06.06, 09:33
      Ja palę raczej mało od 2 - 5 papierosów dziennie i tylko popołudniami (nie palę
      w pracy) dlatego wolę delektować się dobrymi tytoniami i tylko w wersji ZWARE,
      co możecie polecić prócz Tilbury, Red Bulla czy Turnera ? Był kiedyś jeszcze
      MynHerr ale dawno go w odmianie zware nie widziałem. Drugie pytanko, jakie
      miejsca prócz ulubionego straganu na pl.Wielkopolskim polecacie do zakupu
      tytoni ?
      • don_wasyl_79 Re: palacze skretów - Poznań 05.06.06, 11:56
        Tylko w wersji zware..?To niezły kozak z Ciebie:)Odkąd zapaliłem mocnego Samsona wersjom zware mówię kategoryczne NIE...tylko i wyłącznie połówki..
        ..,na temat moich faworytów już się wypowiedziałem,warte spróbowania są jeszcze tytonie "papierosowe"np Camel czy Marlboro..niestety obecnie praktycznie niedostępne w Polsce..
        pozdro
        • suichi Re: palacze skretów - Poznań 06.06.06, 10:14
          No co ty? Lubie czuc ze pale i podobnie jak kolega tylko zware. Polowki to mnie
          tylko w jezyk szczypia ;)). Obecnie imho najsensowniejszy jest Look Out Zware
          Shag ale dla mnie najlepszy ever byl Samson Zware Shag ktorego juz nie ma ;(
          • don_wasyl_79 Re: palacze skretów - Poznań 06.06.06, 13:54
            No proszę,dla mnie zware to przegięcie gdy się pali bez filtra,ale rozumiem Was,większość moich znajomych pali mildy itp na co z kolei ja się pukam w czółko:)
            Fajnie zrobili z Javaanse Jongens gdzie moc się zwiększa co 1/4,między połówką a zware jest jeszcze 3/4.A ten MynHeer to coś dobrego..?Bo u nas tego nawet nie widziałem..
            • suichi Re: palacze skretów - Poznań 07.06.06, 10:47
              Mynheer nienajgorszy, jak na moj gust troche lepszy od Turnera, Red Bulla itp.
              ale chyba gorszy od Javaanse (nie pamietam - bardzo dawno JJ nie palilem).
          • suichi Re: palacze skretów - Poznań 19.07.06, 23:27
            No i jest ponownie!!! Huraa! Samson Zware Shag znowu w Polsce, znalazl sie nowy
            importer. Jest tez Javaanse Jongens i pare innych, warszawiakom polecam trafike
            Sherlock Holmes w hali KDT w centrum.
            • don_wasyl_79 Re: palacze skretów - Poznań 20.07.06, 15:52
              No i alleluja:)dobry nius,może za czas jakiś będzie można je nabyć w Lublinie.Bo właściwie o co chodzi?,niby akcyza,ale Druma,Red Bulla czy Turnera opłacało się się importować,bo były w sklepach..nie wiem o co kaman..
              P.S.Właśnie dopalam setę skręta z Drumika,pyk pyk,pyycha:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka