Dodaj do ulubionych

Akademia Bydgoska górą

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.04, 16:18
Dzieki Monice, myszce malutkiej tak dobrze wypadli:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 21:54
      To jest dowód na to, że Bydgoszcz ma spory potencjał naukowy, przede wszystkim
      psychologiczny!!! Takie rankingi, jak "Polityki" (dość profesjonalnie
      przygotowane - w odróżnieniu od "Newsweeka") powinny stanowić dla władz
      uczelni wskazówkę dalszego rozwoju uczelni - zamiast inwestować w kierunki
      nierozwojowe, które prezentują żałosny poziom (pozwólcie, że nie wymienię),
      może warto skupić się na tych, któr przewyższają wiele uniwersytetów - patrz
      psychologia.
      PS. Przepraszam Gast, ale nie zrozumiałem co miałeś na myśli???
      • Gość: Gast Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.04, 22:26
        Myszka wie:-)
    • Gość: xxxx Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.04, 21:34
      Ha Ha Ha!!! To jest dowcip roku!
    • Gość: yyy Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.04, 21:37
      No tak, najlepiej oplaca sie na tej uczelni inwestowac w pedagogike i tym samym
      produkowac bezrobotnych.
      • Gość: NOGA produkcja bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 21:53
        produkcja bezrobotnego
        na specjalnościach dziennikarskich,
        na pedagogice,
        na politoliach.
        na licencjatach licznych

niezrozumiałe namnożenie kierunków zbednych na rynku pracy...

Mało tego, żadnej oferty studiów podyplomych dla już upieczonych magistrów lub
        uzupełniających studiów magisterskich dla licencjatow już bezrobotnych;
        np inna (druga) filologia w opraciu o pierwszą już skończoną itp..
        ... lub inne pomysły

jestem świeżo po lekturze kierunków na Ab i ich pełnej specyfikacji
        jestem wstrząśnięty
        skostniały
        • vviosna Re: produkcja bezrobotnego 03.04.04, 23:53
          Gość portalu: NOGA napisał(a):

> produkcja bezrobotnego
          > na specjalnościach dziennikarskich,
          > na pedagogice,
          > na politoliach.
          > na licencjatach licznych
          >
          > niezrozumiałe namnożenie kierunków zbednych na rynku pracy...
          >
          > Mało tego, żadnej oferty studiów podyplomych dla już upieczonych magistrów lub
          >
          > uzupełniających studiów magisterskich dla licencjatow już bezrobotnych;
          > np inna (druga) filologia w opraciu o pierwszą już skończoną itp..
          > ... lub inne pomysły
          >
          > jestem świeżo po lekturze kierunków na Ab i ich pełnej specyfikacji
          > jestem wstrząśnięty
          > skostniały

to proponuje ponownie przeczytac informatory, tym razem ze zrozumieniem
          polecam rowniez wizyte na ab i osobiste doinformowanie sie nt studiow
          podyplomowych, czy tez magisterskich uzupelniajacych, zamiast pisanie bzdur
          typu: nie ma studiow uzupelniajacych czy podyplomowych
        • Gość: maciej Re: produkcja bezrobotnego IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 03.04.04, 23:58
          Faktycznie - stołowa!!!!
      • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 09:47
        No cóż... Jak widzę są dwie opcje:
        - kiepski wynik np. pedagogiki i psychologii w rankinku "Polityki" - komentarz:
        Bo to kiepska uczelnia, fatalny potencjał kadrowy, zero szans na Uniwerek, po
        co w ogóle istnieje AB, itd., itd.
        - dobry wynik wspomnianych kierunków (np. przewyższający kilka uniwersyteckich
        psychologii z tzw. tradycjami)- komentarz: no i po co oni w ogóle kształcą,
        przcież to wylęgarnia bezrobotnych itd., itd.

To się nazywa - chyba w psychologii - "sztywnością poznawczą".
        • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 11:19
          Bydgoskie uczelnie produkuja bezrobotnych. dotyczy to wydzialow pedagogicznych
          AB I rolniczych ATR szczegolnie. Moze przed robieniem naborow warto by sledzic
          rynek pracy??
          • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 11:22
            a kogo to wina? studentów! po co pchać się na psychologię czy ochronę
            środowiska, skoro szanse na znalezie pracy po takich kierunkach są nikłe.
            • Gość: rhemek Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:04
              Nie. To wina uczelni . Nie otwiera sie kierunkow tylko dlatego, zeby nie
              zwalniac kadry. A tak jest u nas. Zobacz co robi ATr. Otwiera filie zotechniki,
              ktora juz dawno powinna zostac zamknieta, bo nie ma po niej szansy na prace....
              • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:08
                co do kadry to tylko się cieszyć że zostaje u Was. studiuje w prywatnej szkole
                (nigdy nie byłam na AB) i wielu naszych wykładowców jest od Was. Otwarcie się
                przyznają że na AB pracuja za śmieszne pieniądze i jeżeli doszłoby do redukcji
                etatów to rezygnują z AB i przechodzą na prywatne uczelnie.
                • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:12
                  Wedlug mnie uczelnie powinny byc dostosowane do potrzeb rynku. a nie produkowac
                  bezrobotnych. Przeciez za to placimy wszyscy z podatkow. Wiadomo, ze chetni
                  zawsze sie znjda nawet na kierunkach niepopularnych. A ok, ze zostaje kadra, ale
                  to musi miec jeszcze jakis sens.
                • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:20
                  tak sie składa, że ukończyłem prywatną i państwową uczelnię i muszę stwierdzić,
                  że w tej pierwszej pracownicy zjawiali się tylko po to aby zarobić pieniądze
                  (rzadko zależało im na nauczeniu kogoś czegokolwiek - a chciałbym podkreślić,
                  że w rakingu Wprost uczelnia, o której piszę wypadała fantastycznie). Byli to
                  wykładowcy UMK, AB, UAM i większość traktowała tę pracę, delikatnie mówiąc,
                  niepoważnie. Na uczelni państwowej jest zupełnie inaczej. Mimo gorszego
                  wynagrodzenia, wykładowcy cały czas utożsamiają się z uczelnią i traktują pracę
                  bardziej poważnie. Poza tym, jaki procent uczelni prywatnych daje możliwość
                  rozwoju naukowego (podejrzewam, ze około 2% ma prawa doktoryzowania, o
                  habilitacji nie wspominając), na którym zależy dobrym wykładowcom.
                  • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:24
                    Tak sie sklada, ze takich wykladowcow, ktorym zalezy naczyms wiecej niz
                    utrzymaniu pracy spotkalem w bydzi malo. Czesc prawie jawnie przyjmuje lapowki
                    za zdane egzaminy.. gdzie tu miejsce na rozwoj naukowy? Owszem znam prawdziwych
                    profesorow, ktorzy sa znani nie tylko w polsce ale i na swiecie ale to wyjatki
                    potwierdzajace regule...
                  • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:46
                    tez jestem po pańswowej uczelni, teraz w prywatnej zaocznie - po kogo stronie
                    leży wina traktowania pracy niepoważnie? w części po naszej, studentów! sami
                    chodzimy do wykładowców, przekładamy zajęcia, błagamy o przepisywanie ocen -
                    wszystko po to, że by mieć wolny weekend i mniej czasu siedziec w szkole. a oni
                    na to idą. a my się cieszymy.
                  • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:49
                    kiedyś nie do pomyślenia było żeby prywatna szkoła nadawała tytuł magistra,
                    teraz to standard. poczekajmy kilka lat, a zdobycie tytułu doktora czy
                    habilitacja stanie się tez standardem
                    • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:55
                      Wybacz, ale w kwestii nadawania tytułów naukowych przez uczelnie prywatne
                      pozostanę na razie sceptyczny. Może kiedyś.., ale jest to perspektywa bardzo
                      odległa, i oby nie przyczyniła się do spadku znaczenia tych tytułów, tak jak
                      miało to miejsce z magisterką
                      • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:00
                        Ja nie wierze w prestiz uczelni prywatnych i ich tytuly. Bo tam gdzie chce sie
                        zarabiac na studentach nie ma miejsca na obiektywizm. Szkola prywatna ma
                        przynosic zysk. I nikt mi nie wmowi ze jest inaczej...
                        • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 13:14
                          zalezy od szkoły, ja nie narzekam, płacę tyle ile bym płaciła za zaoczne studia
                          na AB - a właśnie, czy studia zaoczne to nie nabijanie kasy uczelni?

poza tym tytuł magistra zdobędę (w lipcu obrona) dzięki mojej ciężkiej pracy -
                          jasne, czasami mielismy luzy i ściemy, ale ogólnie duzo od nas wymagano.
                          momentami połączenie pracy i nauki graniczyło z cudem. Bedę dumna z mojego mgr
                          przed nazwiskiem, bo wiem ile mnie to pracy kosztowało!
                      • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 13:04
                        Zgadzam sie z Tobą - teraz mgr to nic. Uświadomiła mi to pewna dr z AB, z która
                        mam zajęcia - sama jest w trakcie habilitacji - i która nieustannie wjeżdża nam
                        na ambicję i sugeruje doktoryzację. Znów wyjadę w przyszłość, ale za pare lat
                        mgr będzie jak psów. Studia nie sa juz dla elity (chyba dobrze?) tak jak było
                        dawniej.
                        • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:06
                          doktoryzacja w polsce to nadal uklady.. I z czego bedziesz zyla te nast 4-5 lat?
                          z tych groszy ktore ci zaplaca za przewod naukowy?? chyba ze cie stac..
                          • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 13:08
                            od dawna wiadomo że nauka nie jest dla biednych - przykre ale prawdziwe
                            • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:11
                              Ok, ale dlaczego na tych co sie doktoryzuja wymusza sie zeby nie pracowali?? Czy
                              naprawde to tak bardzo koliduje z praca doktorska?? a z tego co piszesz, wynika
                              ze tytuly doktora sa dla potomkow tych, co maja forse?? Co to ma wspolnego z nauka??
                              • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 13:12
                                Ależ, oczywiście, że mogą pracować. Kto twierdzi, że wymusza się niepracowanie.
                                Kwestia w tym, że nie dostają wówczas stypendium doktoranckiego, ale jest to
                                już ich wybór.
                                • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:15
                                  To tez nie do konca prawda. Znam wydzialy gdzie wymusza sie na nich By w CALOSCI
                                  poswiecili sie pracy doktorskiej albo zrezygnowali:))
                              • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 13:18
                                co ma doktoryzacja do pracy? pisząc doktorat na uczelni jesteś najczęściej 2,3
                                razy w miesiącu - nie spotkałam się z tym żeby osoba doktoryzująca się nie
                                mogła pracowac
                                • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:20
                                  masz pewnie racje to co pisalem dotyczylo tylko jednego wydzialu.. wszedzie
                                  bywaja odchyly od normy
                          • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 13:11
                            z tymi układami, to chyba się z Tobą nie zgodzę (oczywiście są przekręty, ale
                            ogólnie egzaminy na studia doktoranckie są w moim odczuciu dość obiektywne).
                            • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:13
                              Tak?? Pokazac ci np wydzialy na atr gdzie siedza i sie doktoryzuja cale
                              rodzinki???:))
                              • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 13:20
                                Nie twierdzę, że patologia zupełnie nie występuje. Ja równiez znam takie
                                przypadku z ATR czy też UMK, ale chodzi mi o skalę. Przyjmując scenariusz o
                                którym pisałeś, trzeba by dojść do wniosku, że wszyscy naukowcy zostali
                                naukowcami nie ze względu na wiedzę, umiejętności itp, ale koligacje rodzinne.
                                Po prostu nie lubię wielkich kwantyfikatorów i czarno-białej oceny.
                                • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:22
                                  Ok przyznaje racje . Moze w skali ogolnej jest ok.
                                  • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 13:28
                                    a jaki byl glowny watek?? bo juz nie pamietam:))
                                    • Gość: NOGA główny wątek ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 19:14
                                      he he ;-)
                                      piękny wątek się zrobił
                                      o lichych szkołach prywatnych
                                      o nędzy szkól państwowych
                                      oj cudownie
                          • Gość: NOGA doktoracik trzasnąc może każdy kto troszke bystry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 19:10
                            naprawdę

układ i KLAN zaczyna przy HABILITACJI

ale i tu jest wyjście: "olać" system - i zrobić w Moskwie lub w Kijowie
                            {przykłady autentyczne}
                        • Gość: NOGA nie pomogą doktoraty kiedy człowiek chamowaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 19:08
                          znam wielu
                          malutkich takich

[to wprawdzie kropla diegciu ale miodu beczke psuje]

zatem moze niekoniecznie ten doktoracik ;-)
            • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:12
              Gość portalu: madziara napisał(a):

> a kogo to wina? studentów! po co pchać się na psychologię czy ochronę
              > środowiska, skoro szanse na znalezie pracy po takich kierunkach są nikłe.

Przepraszam, chyba sie zgubiłem, z tego co wiem to ukończenie psychologii daje
              dość spore szanse na znalezienie pracy; popyt na absolwentów tego kierunku
              rośnie z roku na rok, więc...???
              • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:16
                No tak akurat te wymienione kierunki sa oblegane.....:))))) i jest po nich praca;))
                • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:20
                  marketing i informatyka to też oblegane kierunki - ale czy to gwarantuje pracę?
                  założę sie że za jakieś 10 lat informatycy będą na czele listy bezrobotnych
                  • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:26
                    Sluchaj chodzi o to zeby zaraz po studiach absolwent mial po kierunku prace. To
                    co bedzie za kilak lat to juz nie jest sprawa uczelni. Ale to co bedzie za 5 lat
                    od naboru jest!
                    • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:31
                      halooooo jak to nie jest sprawa uczelni? po co robic taki duży nabór np na
                      informatykę? niech nabór będzie mniejszy albo np. co 2, 3 lata (tak jest np na
                      arabistyce, chyba w Poznaniu). a za to otworzyc coś nowego - coś na co byliby
                      chętni i po czym szanse na znalezienie pracy byłyby duże, np... cos na pewno by
                      się znalazło
                      • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:37
                        Zeby otworzyc cos nowego tzreba zliwfidowac stare. Myslisz ze kadra da sie tak
                        latwo wywalic?? Bo n apewno na przeszkolenie nie ma szans... I to jest glowny
                        powod stagnacji uczelni.
              • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:17
                wystarczy otworzyć pierwszą lepszą gazetę i poczytać ogłoszenia -
                faktycznie, "zatrudnię psychologa" pojawia się co chwilę. Pomidorze - czy sam
                zdecydowałbys się na psychologię? to sa studia dla hobbistów, a nie dla
                chcących znaleść dobrze płatną pracę
                • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:20
                  Wiesz dzisiaj powinno cieszyc, ze po studiach jest praca, a nie narzekac ze to
                  dla hobbystow. Sytuacja ekonomiczna w kraju chyba nigdy nie byla tak zla. Praca
                  dla hobbystow?? O kazdej mozna to powiedziec.
                  • Gość: madziara Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 12:24
                    sztuką jest skończyć kierunek, który cie tak naprawdę interesuje i jeszcze
                    znaleść pracę
                    • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:26
                      Obawiam sie z e wpolsce to niemozliwe... Chyba ze sie ma duze znajomosci...........
                    • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:32
                      Zgadzam się z Tobą
                      • rhemek Re: Akademia Bydgoska górą 04.04.04, 12:39
                        Ja tez sie zgadzam. Ale zrozumcie. Polskie publiczne uczelnie sa autonomiczne.
                        Rzadza sie same. I to jest glowny powod ze sa niereformowalne. Bo czy czlowiek
                        sam sobie obetnie palec, nawet jak jest objety gangrena??
                        • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:48
                          No cóż, w znacznej mierze masz rację. Myślę jednak, że powoli to się zmienia -
                          dla przykładu, rozwój prywatnych szkół prowadzących modne kierunki wymusza
                          rozwój tych starych, o których piszesz. Tak jest np. z UMK i Bankowoą w
                          Toruniu, ale też UW i Szkołą Wyższą Psychologii społecznej, tych przykładów
                          jest coraz więcej
                • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 12:28
                  Rzeczywiście otwierając pierwszą lepszą gazetę dojdziesz do wniosku, ze
                  najbardziej poszukiwani są... przedstawiciele handlowi. Oczywiście nie
                  twierdzę, że jest różowo i każdy po psychologii dostaje pracę, ale znam wiele
                  osób, które po tym kierunku ją znalazły. Nie zawsze jest to praca, której
                  marzyli, ale nie są bezrobotni. Ponadto, kwestia niekoniecznie musi dotyczyć
                  dopasowania samego kierunku do warunków społeczno-ekonomicznych, ale stworzenia
                  nowych programów, specjalizacji itp. Wiadomo, że gdybyśmy kazali znaleźć pracę
                  tylko psychologom klinicznym, to wynik byłby marny (tak jak wspominaliście),
                  ale jeśli weżmiemy pod uwagę np. psychologię społeczną pole manewru jest juz
                  większe. Oczywiscie problem polega na tym, na ile są to rzeczywiste zmiany
                  programów, na ile sztuczna zmiana nazwy specjalności, tutaj byłbym mniejszym
                  optymistą.
        • Gość: NOGA pedegogika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 19:03
          byłem kiedyś słuczem - studentem studiów podyplomowych, na których wykładowcami
          byli m.in pracownicy AB (wowczas WSP),
          nastraszniejsze były dwie panie "doktur" z pedagogiki,
          najstraszniejsze bylo to, że poza młodymi magistrami nikt z wierchuszki nie
          przygotowywał sie do tych zajęć.
          Co widzieliśmy, bo sami tym sie zajmujemy.
          To mnie nastawiło bardzo żle to pewnych spraw.
          A dwie panie doktur z pedagogi uważam za NOGI kompletne
          jedna miała potworną manierę wysławiania się
          ... śmiech był z takich postaci groteskowych
          • Gość: madziara słoma z butów wystaje IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.04.04, 20:42
            to fakt, że nie każdy mgr czy dr zasługuje na swój tytuł - części z nich
            wystaje słoma z butów - mogłabym tu zrobić niezłą listę, ale chcę bez problemów
            skończyć studia :))
            • Gość: NOGA profesorem się bywa ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 21:28
              a nie jest _

[z nominacji]
    • Gość: egoist Re: Akademia Bydgoska górą IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 08.04.04, 14:05
      ja w tym roku ide tam studiowac to bedziemy na pierwszym ...no moze drugim
      miejscu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka