IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 00:38
tylko jakie?
malowane?
drapane?
wyklejane?
esofloresowane?
no?
jakie robicie pisanki?
a robicie?

uklony,
Déjà vu w jajowym natchnieniu
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: beda JAJA IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 08.04.04, 01:15
      Właśnie skończyłam drapać trzecie jajo i tyle samo zostało mi jeszcze do
      zrobienia. Teraz czas na odpoczynek.
      Spokojnej nocy wszystkim
      • vviosna Re: beda JAJA 08.04.04, 01:54
        Mario, czy jestes niemiecka sportsmenka?
      • Gość: Madziara Re: beda JAJA IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.04.04, 08:17
        drapałaś jajka gotowane na twardo? czy pisanki? bo zastanawiam się czy takie
        gotowane jaja je się później w święta? czy jajko może tyle leżeć? i nie zespuje
        się? czy takie drapane jajo jest tylko ozdobą?

u mnie robi się pisanki w święta, żeby jaja były świeże i jadalne
        • Gość: Maria Re: beda JAJA IP: *.fordon.INTELINK.pl / 81.210.72.* 08.04.04, 17:19
          Gość portalu: Madziara napisał(a):

> drapałaś jajka gotowane na twardo? czy pisanki? bo zastanawiam się czy takie
          > gotowane jaja je się później w święta? czy jajko może tyle leżeć? i nie zespuje
          >
          > się? czy takie drapane jajo jest tylko ozdobą?

Wydmuszki przy drapaniu pękają, dlatego jaja gotuję na twardo. Farbuję w wodzie
          z łupinami cebuli lub farbami do tkanin. Pisanki wykonane tą techniką są tylko
          ozdobą i załącznikiem do świątecznych upominków. Mogą leżeć latami ponieważ
          zawartość skorupki wyparowuje (wysycha).
    • Gość: Gall Re: beda JAJA IP: 217.97.147.* 08.04.04, 08:38
      A ja już jako rodzic mam z tym spokój.
      Techniki są różne - najpierw gotowanie w wodzie z cebulą, a potem: farbki,
      pisaki, kredki.

Pozdrawiam
      Gall

• Gość: Déjà vu JAJO 1, JAJO 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 10:43
        A ja, jako rodzic, spokoju nie mam ;))) I cale szczescie, gdyz mimo
        chronicznego braku uwielbiam to cale jajcarskie zamieszanie.
        Lupki od cebuli - obowiazkowo.
        Jaja przepiorcze - obok sKURkowanych
        Jajo strusie - w marzeniach
        I tak:

Jajo pierwsze rokokowe:
        Narzad czubiasty, np szpilka/wykalaczka, zlota farbka z klejem i benedyktynska
        praca... a potem to juza same cuda! (i na koniec obowiazkowo natrzec tluszczem)

Jajo drugie bardzo personalne:
        ksero kolorowe/cz-b (np geby mojej) odpowiednio podciete gora/dol i ... juz
        klej zrobi reszte

Jajo trzecie... ale o tym moze pozniej
        uklony jajeczne,
        Déjà vu
        • vviosna Re: JAJO 1, JAJO 2 08.04.04, 10:49
          jaja strusie sa dostepne w asie na chodkiewicza za ok 40 zl
          znalezc je mozna w lodowkach (tam gdzie nabial), najbardziej na lewo
          • Gość: Madziara sprawdź poczte :)) IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.04.04, 10:55
            hej Asia - a propos jaj - sprawdź pocztę! - jaki miesiąc wybierasz? tylko się
            nie śliń :)))))))
            • vviosna Re: sprawdź poczte :)) 08.04.04, 20:56
              ;)))
              stczen moze byc tak na przyklad ;))))
          • vvi0sna Re: JAJO 1, JAJO 2 08.04.04, 10:57
            zapomnialam wam powiedziec, ze juz nie chodze do Tesco a do Asa
            tam tez maja dobre serki i taaaaakie jaja ;PPPP a przeciez ich nigdy za wiele,
            noe nie ???? (spacja obowiazkowo)

hhhhh
          • Gość: Déjà vu JAJO 3 - po byku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 20:49
            a raczej po strusiu*
            Macie pomysl jak to jajo upstrzyc na wielkanoc?
            Ono taaaakie wielkie a ja taka malutka (oczywiscie to parafraza ;)))

uklony,
            Déjà vu

*dzieki vviosna!!!

• vviosna Re: JAJO 3 - po byku! 09.04.04, 14:36
              * - zawsze sluze pomoca
              pozdrawiam, pomysly na upstrzenie - po obiadku
        • Gość: Gall zabawki IP: 217.97.147.* 08.04.04, 11:25
          Ja przyznam, że nigdy mnie to jajowanie nie bawiło.
          Ale za to jedzonko ze święconki ubywało już w drodze powrotnej z kościoła.

Pozdrawiam
          nie jajecznie, lecz tanecznie
          czyniąc dyg nieśmiały
          by sprawunki me świąteczne
          się nie wysypały
          Gall

PS Gdzie jest w Bydgoszczy dobry sklep z zabawkami?
          Mam list do zająca i nie mogę go zrealizować.
          Szukałem w marketach (lipa) i w kilku sklepach - też cieńko.

A pamiętacie sklep, który dawniej był na Mostowej? Był chyba najlepiej
          zaopatrzony, a ile tam kasy zostawili moi rodzice (i tu chwila rozrzewnienia).

• Gość: Madziara Re: zabawki IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.04.04, 11:31
            fajniutki sklep z zabawkami jest w Galerii Pomorskiej
          • l_jane Re: zabawki 08.04.04, 12:12
            A czego szukasz, Gall?
            Zgadzam się z Madziarą - w Galerii jest dobrze zaopatrzony tego typu sklep.
            Poza tym ten na rogu Bernardyńskiej i Wałów Jagiellońskich ma jakiś tam wybór.

Powodzenia, Zajączku ;)

Nasz Zajączek odwiedził 5,10,15 w Geant i... więcej kicać nie musi ;)
            Małe Córeczki nie są złe ;)
            • Gość: Gall Re: zabawki IP: 217.97.147.* 08.04.04, 12:38
              W Galerii jest Smyk przed którym mam opór, bo ceny są tam nieliche.
              Choć przyznac muszę, że kiedyś w warszawskim Smyku zabawkę Chico, która kilka
              lat wytrzymuje niezłe testy wytrzymałości.

Lista jest skomplikowana (na nieśmiałą sugestię, że może nie być tego w sklepie
              uzyskałem odpowiedź, że nie mam co sę tym martwić, bo zajączek sam poszuka i na
              pewno znajdzie).

Ale mam problemy z najprostszymi akcesoriami (tak mi się przynajniej wydawało).
              Ze świecą szukać porządnego pasa na rewolwery wraz z tymże uzbrojeniem. O
              kamizelce szeryfa noję się wspomnieć, by sprzedawca nie zgromił mnie wzrokiem.

A presja coraz większa, bo właśnie się dowiedziałem, że tęsknią za mną na
              drugim końcu kraju i z rana czas ruszać w drogę. Zatem czasu coraz mniej.

Pozdrawiam
              Gall
              • Gość: Madziara Re: zabawki IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.04.04, 12:42
                sprzęt typu pas kowbojski itp widziałam kiedyś w sklepie Stretcher na
                Kapuściskach, ale sklep został niestety zlikwidowany :(( - jedyny Stretcher w
                Bydgoszczy jest na Sobieskiego - może tam warto poszukac?
                • Gość: Gall Re: zabawki IP: 217.97.147.* 08.04.04, 13:52
                  Dzięki, podjadę.
                  Pozdrawiam
                  Gall
                  • Gość: Gall Re: zabawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:21
                    Nie było pasa.
                    Pozdrawiam
                    Gall
                    • vviosna Re: zabawki 08.04.04, 20:55
                      bede sie rozgladac :)
            • Gość: Gall Re: zabawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 08:25
              Smyk zaliczyłem - cienizna.

Ale najważniejsze jest to, że wyjazd przełożyłem i mogę dzisiaj się też
              rozejrzeć.

Zaczynam podjerzewać spiskową teorię:
              Otóż jesteśmy nielicznym regionem, w którym kultywuje się tzw. zająca. W
              takiej, za przeproszeniem, warszawce to zapomnijcie, by dzieciaki dostawały
              prezenty na Welkanoc. Stąd też problemy z zaopatrzeniem zająców, bo tam gdzie
              są centrale sieci handlowych to nie ma tego piękn ego zwyczaju i łapserdaki nie
              przygotowują się jakoś specjalnie pod te święta (czyt. nie ma dodatkowych
              dostaw zabawek).

Jawna dyskryminacja regionów wysokorozwiniętych przez decydujące -
              niedorozwinięte (;-)).

Pozdrawiam
              Gall
              • Gość: Gall Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 11:00
                Poddaję się. Przenbiegłem całe Śródmieście, większość marketów już odwiedziłem.
                I nic. Mam nadzieję, że alternatywne prezenty spotkają się z akceptacją i nie
                zszargam zającowi dobrej opinii.
                W następnym roku nie dam się już zamienić z Panią Gallową na zakupy.
                Pozdrawiam
                Gall
                • vviosna Re: Porażka 09.04.04, 12:27
                  Gallu, nie sprawdzalam i dawno juz nie bylam, sprawdz w blaszaku kolo kladki na
                  wyzynach, sklep papierniczy arpis bodajze sie niegdys nazywal, mieli tam
                  przerozne zabawki swego czasu. poza tym proponuje przeleciec sie po bazarkach i
                  ryneczkach, miewaja tam przerozne gadzety, np ten na wyzynach, czy na
                  kapusciskach, nie bywalam na zadnym ryneczku od chyba 2 lat, ale z tego, co
                  pamietam, zdarzaly sie tez przerozne dziwne ustrojstwa typu oprzyrzadowanie
                  szeryfa ;)
                  sprobuj tez na dlugiej w sklepie smile, tudziez w tych wszystkivh 5-cio
                  zlotowych sklepach. powodzenia!
                  • Gość: Gall Re: Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 12:51
                    Dzięki za wsparcie.
                    Pozdrawiam i znikam.
                    A co tam robię sobie wolne.
                    Pozdrawiam
                    Gall
    • Gość: Maria Re: beda JAJA IP: *.fordon.INTELINK.pl / 81.210.72.* 09.04.04, 12:19
      ... jak zbierzesz do koszyka
      www.garfield.com/fungames/coopcatch.html
      Miłej zabawy życzę :)

• l_jane Beda JAJA i... 09.04.04, 19:59
      ... kurczaki ;)

www.care2.com/ecards/build/1/5798
      Z okazji zbliżających się Świąt życzę wszystkim prawdziwej NIE wirtualnej
      Radości i nadziei, która zaprocentuje potem w codzienności ;)

Pozdrawiam ciepło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka