Gość: michal IP: 216.129.192.* 06.04.01, 14:29 Mieszkalem tam kiedys, znalem duzo ludzi ale teraz z nikim nie mam kontaktu. Moze ktos sie odezwie na temat tamtych okolic? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meteoteo Re: Nowy Fordon 08.04.01, 13:45 Mieszkam od 9 lat w Nowym Fordonie. Miejsce ciche i spokojne ale tęsknię za moja Lubelszczyzną. A Ty skąd piszesz. Grzegorz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nowy Fordon IP: 216.129.192.* 20.04.01, 17:00 Czesc Grzegorz Obecnie mieszkam w Kanadzie od 92 roku ale bylem kilka razy w Fordonie na starych smieciach jak to sie mowi i nie wiele sie zmienilo. Na jakiej ulicy mieszkasz? Chodzilem tez do szkoly nr.29 przy ulicy Szczesliwej i tez na tej ulicy mieszkalem. Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalen Re: Nowy Fordon IP: *.ab-byd.edu.pl 21.04.01, 10:59 Mieszkam w Nowym Fordonie ponad 15 lat, rosnie w oczach to osiedle, fakt ze malo tam rozrywki, ale za to mamy tyle terenow do romantycznych spacerow. Tez chodzilam do 29 na Bajce. Pozdrawiam Madalena Odpowiedz Link Zgłoś
meteoteo Re: Nowy Fordon 22.04.01, 10:14 Mieszkam na ulicy Cechowej. Prowadzi ona od Rynku i jest równoległa do ulicy Wyzwolenia. Szkoda tylko, że tak mało tutaj zieleni. Nic tylko beton, a ja wychowałem się na wsi i bardzo cierpię z tego powodu. Pozostaja tylko spacery nad Wisłę. Domyślam się, że w Kanadzie na brak zieleni nie mozna narzekać?! Pozdrowienia. Grzegorz. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 22.04.01, 15:49 Pozdrawiam Was Fordoniaki.Grzegorz mieszkasz na ulicy cechowej ? Ja pamietam jeszcze,jak ta ulica nazywala sie CMENTARNA.Rozpoczynala sie od rynku-czyli Pl.Zwyciestwa.Jest tam kosciöl swietego Mikolaja .Jest tez wspaniala kwiaciarnia -dawnego wlasciciela Golby.Nazywala sie Cmentarna poniewaz dalej po prawej stronie byly dwa cmentarze-katolicki stary cmentarz, oraz cmentarz ewangelicki.Ta ulica ciägnela sie,az do wsi PALCZ. Powstalo za cmentarzem osiedle domköw jednorodzinnych. Masz racje ta ulica,dzisiejsza CECHOWA -byla to raczej droga.Bylo w niej pelno dziur i strasznie duzo kurzu.Jest to prawie czarna droga,po deszczu byly ogromne kaluze. Pozdrawiam STARY FORDON z Austrii. radca ps: zieleni tam nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Nowy Fordon IP: 193.0.117.* 26.04.01, 13:21 bywam ostatnio co miesiac w fordonie bo też wyleciałem do wwy... a cechową ostatnio wyłożyli kostką! szok! ale tylko do wysokości ul. Styki dale dzziury jak zawsze.... pozdrawiam k. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 26.04.01, 22:46 Wylozyli kostke tylko do ul.Styki ? Dziwne,wygläda na to ,ze stary FORDON jest pomijany lub skazany na wymarcie. Dlaczego ? pozdrawiam szczegölnie stary Fordon. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Nowy Fordon IP: *.bydgoszcz.leased.ids.pl 28.04.01, 10:56 Mam nadzieję, że ul. Cechową zrobią asfaltową, aż do Rynku. Aktualnie są kłopoty z wykupem ziemi od prywatnych właścicieli, po której ta ulica miałaby przebiegać. Ale już coś się ruszyło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nowy Fordon IP: 216.129.192.* 03.05.01, 14:24 Witam wszystkich. Ulica Cmentarna to mi cos mowi ale jak mowicie o ul. Cechowej to sie gubie i nie wiem gdzie to jest. W starym Fordonie bywalem zadko no i bylo to ponad 9 lat temu. Bardziej pamietam osiedle Bajka, Bohaterow poniewaz na Bajce mieszkalem a na Bohaterow mieszka moja ciocia. Najbardziej jednak z Fordonu to pamietam gory. Zawsze sie tam na rowerach jezdzilo lub zima na sankach. To byly czasy, jak milo powspominac. Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Fordon 03.05.01, 19:09 Witam. My na te göry möwilismy -" GÖRY MIEDZYNSKIE "-takä mialy nazwe. Ja pamietam jeszcze na tych terenach Lotnisko,pözniej nazwano to szybowiskiem.Pamietam jak byl tam duzy hangar.Lataly dwuplatowce-tzw."Antki". Ciägniete byly szybowce.Nieraz tam bylismy popatrzec na lotniköw. Czestym kibicem byl tez röwniez proboszcz parafii sw.Mikolaja w Fordonie - ksiädz Aszyk-pözniejszy Pralat.Pamietam wspaniale skoki spadochronowe,gdzie wlasnie skakano na piaski dzisiejszego Nowego Fordonu.Wracajäc do ksiedza proboszcza,pragne podac ciekawostke z tych czasöw.Bedäc w dawnych czasach na kursie spadochronowym w Bieszczadach -mialem szefa o nazwisku Wesolowski. Pytal kazdego z podwadnych skäd pochodzi ? Po mojej odpowiedzi,ze z FORDONU _ zaraz sie na to zapytal:"a ksiädz Aszyk jeszcze zyje " ? Tak sie okazalo,ze proboszcz z fordonskiej parafii byl znany nawet w AEROKLUBIE PODKARPACKIM. Wracajäc do gör w "Nowym Fordonie".To na tych "GÖRACH MIEDZYNSKICH" -bylo kolo, ktöre widac bylo z samolotöw. Jest tam röwniez DOLINA SMIERCI.Niestety to bardzo smutne i tragiczne miejsce. pozdrawiam i zapraszam do opisöw FORDONU -takim jaki jest i takim jaki byl. Ja urodzilem sie w Fordonie,znam Fordon jeszcze jako miasto.Pamietam jak kierownik szkoly podstawowej wpajal nam uczniom-möwiäc; "bedziecie miec tramwaje i czerwone autobusy.Bedziecie mieszkali w duzym miescie.Bedä inne pieniädze,nie bedzie izolacji " itd.itd. Pytam sie co zostalo z tego miasta FORDON ?.Powstala sypialnia na potrzeby pracujäcych w Bydgoszczy.Osiedle Blonie i Osiedle Lesne byly juz wtedy zaciasne. Stary FORDON -UMIERA.Umierajä jego NADZIEJE,jego TRADYCJE.Umiera klimat tamtych czasöw.Wisla juz nie jest taka piekna jak dawniej.Nie ma juz PROMENADY. Pelno koparek i piaskarek nad Wislä,sluzäcych na potrzeby prywatnej Firmy Betoniarskiej.Jadäc mostem fordonskim od strony STRZYZAWY spotyka nas obskurny widok piachöw i betonowych bloczköw.Mieszkancy starego Fordonu poprostu wegetujä.Kto sie o tych ludzi przejmuje,kto chce im dzisiaj pomöc? Odezwä sie znowu politycy przed WYBORAMI-dla uzyskania glosöw i znowu odejdä. Moim zdaniem powinno sie storzyc pieknä STARÖWKE FORDONU z deptakiem. Kawiarenki i lodziarnie. Nadac szczegölny klimat temu" STRACONEMU MIASTECZKU". Nalezy pamietac,ze najpierw powstal Fordon,a dopiero Bydgoszcz. Ja urodzilem sie w FORDONIE,lecz dzisiaj musze klamac,ze w Bydgoszczy. Widocznie takie czasy pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Fordon IP: 213.77.18.* 04.05.01, 18:39 Dziękuję za ten głos. Od 9 lat mieszkam na Fordonie i nie wiem, na Starym czy Nowym? Należę jednak do Parafii św. Mikołaja, utożsamiam się więc ze Starym Fordonem, po części także dlatego, że przypomina mi moją rodzinną miejscowość z Lubelszczyzny. Podoba mi się, również klimat taki małomiasteczkowy, ciepły i swoiski. Takich klimatów już nie spotyka się. Znam ludzi, którzy znali księdza Aszyka. Znam wiele osób ze Starego Fordonu (p. Marian Szczukowski - krawiec, chyba od dwóch czy trzech pokoleń, p. Longina Woźniak - emerytowana nauczycielka ze Szk. Podst. nr 27, p. doktor Żurowski), znam tych ludzi ponieważ prezesuje Akcji Katolickiej przy Parafii św. Mikołaja. Nie jest prawdą, że nic nie robimy. Pomagamy wielu starszym i schorowanym mieszkańcom Starego Fordonu, odwiedzamy chorych, załatwiamy lekarstwa i opiekę, przynosimy obiady. Jesteśmy jednak małą grupą i mamy b. ograniczone środki finansowe - dzielimy się tym co sprzedamy pod kościołem i co dostaniemy od sponsorów. Niewielu jest jednak takich, szczególnie spośród rządzących, którzy myśleliby o innych. Mam nadzieję, że mamy wspólnych znajomych. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Fordon 04.05.01, 19:55 Pozdrawiam serdecznie FORDON oraz Ciebie Grzegorzu. Tak,Parafia sw Mikolaja to jednak stary FORDON.Klimat malomiasteczkowy,ma w sobie cos szczegölnego. Tutaj na zachodzie,mieszkancy cieszä sie ze swej miejscowosci.Majä swojego burmistrza,swöj urzäd,swojego ksiedza,swoich strazaköw,swojä szkole,swojä druzyne pilkarskä,swojä knajpe-SWOJÄ TOZSAMOSC.Wreszcie swojä historie. W takich malych miejscowosciach ludzi läczy wiez,wspölne problemy i sukcesy. Ludzie znajä sie,mogä liczyc na siebie.Mogä latwo porozmawiac ze sobä spotykajäc sie na ulicy.Jest wiele przezyc,latwiej pomöc ludziom potrzebujäcym- dlatego,ze zna sie problemy ktöre widac,a o ktörych nie kazdy chce wspominac. Piszesz,ze wielu zna ksiedza pralata -Aszyka ? To wspaniale,lecz nalezy röwniez wspomniec wielu jeszcze wspanialych ksiezy z FORDONU tj. ks Misiorny , ks Galigowski,ks Augustyn Eckmann oraz ks-kazdy z Tych wymienionych posiadal niezwyklä osobowosc.Szczegölnie wyjätkowo tutaj moge jeszcze wyröznic- ksiedza profesora AUGUSTYNA ECKMANNA. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Fordon 05.05.01, 18:59 Grzegorzu. Dokoncze jeszcze odpowiedz na twojä informacje.Prezesujesz AKCJI Katolickiej, to bardzo szlachetne.Opisz cos o tym wiecej.Mozesz tego dokonac na Forum,lub bezposrednio do mnie na adres poczty. Piszesz o pewnych osobach,tak znam ich-to bardzo szlachetni ludzie oraz bardzo religijni.Znam röwniez pana doktora. Pozdrawiam tä INICJATYWE,bedzie mi bardzo milo jesli ukazesz cos wiecej. pozdrowienia dla FORDONU oraz AKCJI KATOLICKIEJ. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Fordon IP: *.dostep.pl 06.05.01, 00:30 Chyba nie jest tak źle Stary Fordon rozbudowuje sie ( choć zachodze w glowe czy aby bezpiecznie jest budować blok niealeko Wisly przy Altanowej o ile wiem były to tereny gdzie podchodziła woda przed zbudowaniem wału nie jestem jednak specjalistą i pewnie niepotrzebnie się tym martwię) jest tu troche starych mieszkańców Fordonu ale też są i młodzi i ... nowi , którym Fordon przypadł do gustu , ten Fordon coś w sobie ma,i bardzo Mi się podoba. Wydaje Mi sie ze jestem obiektywny gdyż urodziłem się i wychowałem daleko stąd, a Stary Fordon zobaczyłem całkiem niedawno pierwszy raz w życiu i tu zostałem Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Fordon 06.05.01, 00:40 Witaj Nowy. Masz troche racji z tym blokiem.Ja pamietam czasy,kiedy Wisla wylala tak daleko, ze woda podeszla pod bloki na Rybakach.Gospodarstwo Pana Sciery bylo kmpletnie zalane.Sytuacja sie zmienila,Wisla juz nie wylewa.Lecz kto wie ? No,ale architekci wiedzä co czyniä. Masz racje piszäc,ze " FORDON cos w sobie ma" -to fakt.On möglby byc jeszcze bardziec ciekawy.Szkoda,ze sie tak malo dla tego miasta czyni-szczegölnie starego Fordonu. Podam informacje,ze wczesniej znajdowala sie tam osada zwana WYSZOGRÖD. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nowy Fordon IP: 216.129.192.* 03.05.01, 14:27 Gość portalu: Magdalen napisał(a): > Mieszkam w Nowym Fordonie ponad 15 lat, rosnie w oczach to osiedle, fakt ze > malo tam rozrywki, ale za to mamy tyle terenow do romantycznych spacerow. > Tez chodzilam do 29 na Bajce. Pozdrawiam Madalena Jesli moge zapytac to powiedz ktory rocznik jestes i kiedy konczylas 29. Moze znamy tych samych ludzi. Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Nowy Fordon IP: *.dostep.pl 06.05.01, 21:56 Ja też jestem w Fordonie "Nowy" nie siedzę jednakz zawiązanymi rękami pracuję w Radzie Osiedla oraz w Towarzystwie Przyjacół Fordonu nie wiem czy wiecie ale ukazała się książka o historii Fordonu ( głównie za sprawą Towarzystwa, ale zanim jeszcze się tam pojawiłem ja) jest bardzo ciekawa, a dla Fordoniaków to już pewnie tym bardziej. Wszystkich chętnych z Bydgoszczy i z innych miast ( o Fordonie nie wspomnę ) zachęcam do zainteresowania się towarzystwem jestem am wiceprezesem i chętnie widziałbym wielu nowych energicznych członków ostatecznie Fordon już dziś nie jest jakąś tam dzielnicą, a jeśli znajdą się ludzie chętni do pracy społecznej to może ...... jeśli będę widział jakikolwiek odzew na moje zaproszenie to podam namiary na siebie !! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 06.05.01, 23:21 Gość portalu: Arek napisał(a): > Ja też jestem w Fordonie "Nowy" nie siedzę jednakz > zawiązanymi rękami pracuję w Radzie Osiedla oraz w > Towarzystwie Przyjacół Fordonu nie wiem czy wiecie ale > ukazała się książka o historii Fordonu ( głównie za > sprawą Towarzystwa, ale zanim jeszcze się tam > pojawiłem ja) jest bardzo ciekawa, a dla Fordoniaków > to już pewnie tym bardziej. Wszystkich chętnych z > Bydgoszczy i z innych miast ( o Fordonie nie wspomnę ) > zachęcam do zainteresowania się towarzystwem jestem am > wiceprezesem i chętnie widziałbym wielu nowych > energicznych członków ostatecznie Fordon już dziś nie > jest jakąś tam dzielnicą, a jeśli znajdą się ludzie > chętni do pracy społecznej to może ...... jeśli będę > widział jakikolwiek odzew na moje zaproszenie to podam > namiary na siebie !! Pozdrawiam serdecznie. Prosze opisz cos wiecej,to jest bardzo ciekawe.Mozesz röwniez napisac na poczte "radcy". pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 07.05.01, 22:54 Chcialbym miec mozliwosc zdobycia tej ksiäzki o historii FORDONU-gdzie mozna jä otrzymac ? Bede wdzieczny za informacje. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Nowy Fordon IP: *.dostep.pl 08.05.01, 00:53 Nie wiem czy tym raze sie uda ale wysłałem na Twoją skrzynkę namiary na siebie odpisz i podaj swoje namiary a postaram sie udzielić Ci pomocy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nowy Fordon IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 22:33 Pozdrawiam wszystkich Fordoniaków.Po części zgadzam się z klimatem tej dyskusji, że Fordon stał się sypialnią.Lecz bądźcie obiektywni.Na Fordonie(taka jest chyba poprawna forma) mieszka już prawie 100tyś ludzi!To przerasta możliwości niejednego miasteczka.Tym bardziej, że większość jednak pracuje w tzw. centrum a tu dopada tylko resztki snu.Mimo to Fordon wraz ze swoim rozwojem ludnościowym zacznie się rozwijać i przedmiotowo.Tak sądzę a raczej mam nadzieję.To kwestia przyzwyczajeń.Nikt nie myśli o tym by tutaj spędzić wieczór, pójść do baru czy tzw.pubu.Niestety takie inwestycje na tym osiedlu w większości upadają tylko dlatego, że panuje pewien stereotyp.Dobrze zabawić można się tylko w mieście.Jeszcze rok dwa a powstaną i co najważniesze utrzymają się na rynku punkty które stanowić będą konkurencję dla centrum.Dodam tylko, że Fordon posiada bardzo złożoną specyfikę społeczeństwa.Dokładnie chodzi mi o różnorodność, anonimowość i praktycznie swojego rodzaju Dziki Zachód (by nie powiedzieć Dziki Fordon).Czujecie się bezpiecznie w tej ilości bloków, sypialń i garaży? Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 07.06.01, 22:54 Pozdrawiam Cie Tomku. Musze przyznac,ze jest w tym wiele racji.Ja wjadäc na nowy Fordon-czuje sie troche dziwnie.Bardzo czesto zablädzilem i nie moglem wyjechac tä samä drogä. Troszeczke dziwnie go zabudowano.Jesli jest juz okolo 100 tysiecy mieszkancöw,to faktycznie wiecej,anizeli niektöre samodzielne miasta. Jesli przy projektowaniu przewidywano,ze bedzie taka duza ilosc mieszkancöw osiedla-to powinno sie röwniez pomyslec o czyms w rodzaju malego miasteczka. Mam tutaj na mysli-stworzenie pewnego rynku osiedlowego(nie mylic z targowiskiem).Rynek glöwny z fontannä ,cos w rodzaju deptaka,kiaty oraz lawki. Konieczna jakas rzezba-lecz wesola.Bylo by to jakies centrum zycia osiedlowego. Oczywiscie powinny byc organizowane imprezy kulturalne w takim miejscu np. koncerty muzyczne,piosenkarske,teatry otwarte.Przyciägalo by to mlodziez,doroslych,dzieci i ludzi starszych.Stworzone by zostalo tzw. "zycie osiedlowe".Oczywiscie wiele pamiätkwych zdiec.Organizowanie wspanialych koncertöw -jako akcji harytatywnych. To osiedle moze byc jeszcze bardziej interesujäce-tylko pomysly. ...a moze ktos ma jeszcze jakis wspanialy pomysl,aby bylo jeszcze ciekawiej ? -w Nowym Fordonie. Pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Essex Re: Nowy Fordon IP: *.com.pl 09.06.01, 20:34 Mieszkam w Fordonie 10 lat i widze jak przez ten czas sie rozrosl. Szkoda tylko, ze nie powstalo w tym czasie jakies centrum kultury i rozrywki. Faktycznie jest to wielka sypialnia, lecz popoludniami czlowik chcialby gdzies wyjsc np. do kina. Wyjazd do Bydgoszczy do kina na wieczorny seans a nastepnie powrot dla kogos kto nie ma samochodu jest mocno utrudniony, nie wspominajac o dodatkowym wydatku na przejazd. Od kilka lat mowilo sie o powstaniu w miejscu dawnego rynku (obok MiniMala) wlasnie takiego centrum rozrywki, jednak powstal w tym miejscu bunkier niewiadomego zastosowania, ktory oszpecil Fordon. Mowilo sie o powstaniu kina, niestety tylko sie mowilo. Chwala za to, ze zostal, po latach budowy, otwarty basen, ale to nadal za malo. Wielka rozrywka dla Fordonu byl Piknik Country. Wszyscy czekali na ten ostatni weekend sierpnia, kiedy to bedzie mozna isc cala rodzina posluchac dobrej muzyki i dobrze sie zabawic. Niestety przez kilka nieobliczalnych osob, dodam ze to nie byli fordoniacy, impreza zostala zlikwidowana. I co dalej? Kiedy doczekamy sie ozywienia na Fordonie? Kiedy przestanie sie mowic na Fodon sypialnia? <Rynek glöwny z fontannä ,cos w rodzaju deptaka,kiaty oraz lawki. <Konieczna jakas rzezba-lecz wesola. Bylo by to jakies centrum zycia <osiedlowego. Radco pomysl nie jest zly, lecz w sadze, ze jest to swera marzen. Na 100% odezwaly by sie glosy typu -po co nam jakis deptak, przeciez mamy blisko lasy, Wisle, gorki, lepiej te pieniadze wydac na bardziej pozyteczne rzeczy- Moze przylaczy sie do naszej dyskusji ktos z Rady osiedla i przedstawi co w temacie ozywienia Fordonu zostalo zrobione i co maja zamiar robic dalej w tym kierunku. Mam nadzieje, ze sie nie wymigaja od tego bo jakos tak na osiedlu ich nie widac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 09.06.01, 22:06 Drogi Essex Wlasnie,mialem röwniez na mysli to targowisko. Lecz trudno,juz cos tam jest ? Jesli chodzi o glosy sprzeciwu-jak piszesz;dotyczäce deptaka ? Nie samymi görkami czlowiek zyje,nie samymi lasami.Gdzie mozna sie spotkac,pospacerowac ?- wlasnie na deptaku.Centrum handlowe- obnizki,informacje,ogloszenia kupna-sprzedazy, lodziarnie,kawa kapucino,smazone kielbaski-takie typowe centrum.Urzäd gminny,lekarze ? Fundacje,stowarzyszenia itd.Nie musi byc to wszystko co wymienilem-lecz cos w tym stylu.Oczywiscie kawiarenki z ogrödkami. Bardzo chetnie podjälbym wspölprace z Radä osiedla. Chetnie jako czlowiek urodzony w Fordonie- pomöglbym w takich sprawach. Tylko czy to kogos moze interesowac ? W kazdej chwili jestem do dyspozycji. pozdrawiam serdecznie radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon 12.06.01, 19:55 Przeczytalem dziesiaj,ze planuje sie zbudowac centrum kulturalne w nowym Fordonie. Moze cos sie ruszy. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldboy Re: Nowy Fordon IP: *.gazeta.pl 29.06.01, 23:29 Z zalem patrze jak te tysiace ludzi z blokow w kazdy weekend rozdeptuje zielen na tych biednych pagorkach miedzynskich... Niestety, choc ma tu mieszkania 80 tysiecy ludzi to dla przyrody powstanie Nowego Fordonu to powazna porazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajco Re: Nowy Fordon IP: *.gazeta.pl 01.07.01, 18:04 Nie bylem w Nowym Fordonie wieki całe. Czy już sie tam przyjęły jakieś drzewka? Czy nadal pomiedzy poszczególnymi osiedlami trza zasuwać przez piaszczyste stepy, bez żadnego chodnika, za to w poprzek paru ulic szybkiego ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Nowy Fordon 19.08.01, 12:52 Swietnie Radco ze odswiezyles ten watek bo nie mialem o nim pojecia(jak pewnie pamietasz od 3 lat mieszkam w Fordonie-Nad Wisla).Z poprzedniego watku wychwycilem twoje pytanie o targowisko-teraz przeniesiono naprzeciwko je i nazwano Biale w miejscu-a raczej obok stoi juz od ladnych paru lat potworny twor z betonu pusty bez otynkowania popisany sprayem-cos strasznego-zwiezdilem go ostatnio calego i mam nadzieje ze cos tam powstanie-mozliwosci sa duze.Jednak wyglada to narazie tragicznie i nie widac zeby sie ktos tym interesowal.Co do cechowej to nie lezy tam kostka tylko rowniutki asfalt ale rzeczywiscie tylko do cmentarza-a moglo by to byc dobre poloczenie gdyby dociagnac do rynku. KroTosS Ps.Jak cos jeszcze to mozna pytac Radco :))) w koncu jestem na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 20:43 Historia wybudowania tego budynku jest przykładem odpowiedzialności(czyli jej BRAKU!!!!!!) władzy miejskiej. Jest to tym bardziej przykre, że obiecanki robiła władza "prawicowa"- czyli ta,która teoretycznie powinna własność prywatną wspierać. Myślę,że jeżeli ktoś się nie zlituje i nie wysadzi tego "potwora" w powietrze to długo poczekamy na jego zniknięcie. A tak po za tym w Fordonie (Starym i Nowym) wszystko po staremu!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! 19.08.01, 21:32 Ciekawe jak wygläda dawna PROMENADA ? Promenada,ktörä spacerowalo sie dalej pod most,az do okolic wysokich drzew przy gliniance.Za czasöw PRL-u byly tam organizowane swiäteczne festyny.Kolo nabijane gwozdziami i nalezalo wykrecic wylosowany numer.Nagrodä bylo wino "patykiem pisane" lub tzw."la-patik". Kto nie wylosowal,dostal nieraz sztucznego kwiatka dla pani. Czytalem,ze planuje sie zagospodarowac staw-tzw. "staw umerleja"-kto wie gdzie sie on znajduje ?. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! 20.08.01, 09:19 Staw taki nie wiem???A glinianke-to sie zdziwisaz teraz w okolicy buduja Auchan i wszystko jest przebudowywane skrzyzowanie ma byc bezkolizyjne-juz mostek otworzyli-mysle ze jak skoncza bedzie fajnie szczegolnie ze ma byc kino podobno kregielnia(wreszcie!!!)i takie tam inne cos o kortach do tenisa slyszalem ale ile z tego prawdy zobaczymy.Gdyby to tak zrobili jak mowia bylo by niezle dla Fordonu. KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasa Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 22:09 radca napisał(a): > Ciekawe jak wygläda dawna PROMENADA ? Promenada,ktörä spacerowalo sie dalej pod > > most,az do okolic wysokich drzew przy gliniance.Za czasöw PRL-u byly tam > organizowane swiäteczne festyny.Kolo nabijane gwozdziami i nalezalo wykrecic > wylosowany numer.Nagrodä bylo wino "patykiem pisane" lub tzw."la-patik". > Kto nie wylosowal,dostal nieraz sztucznego kwiatka dla pani. > > Czytalem,ze planuje sie zagospodarowac staw-tzw. "staw umerleja"-kto wie gdzie > sie on znajduje ?. > > pozdrawiam > radca hih, a ja wiem, co to jest "staw umerleja" - moj ojciec jako maly chlopiec chodzil tam na lyzwy. To za zakladem karnym, w kierunku apteki, prawda? Ja rowniez wychowalam sie w Starym Fordonie, do dzis uwielbiam tam wracac, popatrzec na moj, niestety byly, dom (radca powinien wiedziec - budynek poczty:))... Pamietam tez sklep pani Piaseckiej, nie zapomne jak podobaly mi sie tandetne wstazki wiszace w drzwiach, marzylam, ze w swoim domu bede miec takie same. na szczescie gust mi sie zmienil...;) Jedyne miejsce, ktore nie zmienilo sie i przetrwalo lata, to sklep monopolowy na Bydgoskiej (dawnej 15 grudnia)... Wydaje mi sie, ze nikt, kto nigdy nie mieszkal w Starym Fordonie, nie zrozumie jego uroku i swoistego, wspanialego moim zdaniem, klimatu pozdrowienia dla wszystkich fordoniakow:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.08.01, 22:53 Gość portalu: aasa napisał(a): > radca napisał(a): > > > Ciekawe jak wygläda dawna PROMENADA ? Promenada,ktörä spacerowalo sie dale > j pod > > > > most,az do okolic wysokich drzew przy gliniance.Za czasöw PRL-u byly tam > > organizowane swiäteczne festyny.Kolo nabijane gwozdziami i nalezalo wykrec > ic > > wylosowany numer.Nagrodä bylo wino "patykiem pisane" lub tzw."la-patik". > > Kto nie wylosowal,dostal nieraz sztucznego kwiatka dla pani. > > > > Czytalem,ze planuje sie zagospodarowac staw-tzw. "staw umerleja"-kto wie g > dzie > > sie on znajduje ?. > > > > pozdrawiam > > radca > > hih, a ja wiem, co to jest "staw umerleja" - moj ojciec jako maly chlopiec > chodzil tam na lyzwy. To za zakladem karnym, w kierunku apteki, prawda? > Ja rowniez wychowalam sie w Starym Fordonie, do dzis uwielbiam tam wracac, > popatrzec na moj, niestety byly, dom (radca powinien wiedziec - budynek > poczty:))... Pamietam tez sklep pani Piaseckiej, nie zapomne jak podobaly mi > sie tandetne wstazki wiszace w drzwiach, marzylam, ze w swoim domu bede miec > takie same. na szczescie gust mi sie zmienil...;) > Jedyne miejsce, ktore nie zmienilo sie i przetrwalo lata, to sklep monopolowy n > a > Bydgoskiej (dawnej 15 grudnia)... > Wydaje mi sie, ze nikt, kto nigdy nie mieszkal w Starym Fordonie, nie zrozumie > jego uroku i swoistego, wspanialego moim zdaniem, klimatu > pozdrowienia dla wszystkich fordoniakow:)) Witaj Aasa, Bardzo dziekuje za pozdrowienia.Tak,ja tez tam chodzilem na lyzwy.Piszesz,ze w kierunku Apteki,lecz za Aptekä byl jeszcze Osrodek zdrowia.Dopiero za Osrodkiem zdrowia-skrecalo sie w prawo z görki. Budynek poczty ? Tak,to piekny stary budynek.Szczegölnie dla nas,jako dzieci wspanialy byl widok codziennie wyjezdzajäcego "pocztylionu".Byl to zamkniety wöz konny-na wzör takich z dzikiego zachodu.Kolo poczty (o czym nie wspominasz)- byla wytwörnia zabawek z drewna,z oknem wystawowym.Dzieci,ktöre biegaly po Fordonie,lub przechodzily z rodzicami-musialy sie kolo wystawy zatrzymac. Wlascicielem byl Pan Nowak- stal nieraz i palil cos w rodzaju cygara. Twoja trasa to jeszcze niezapomniana KSIEGARNIA na bydgoskiej (przed Barem Mostowym -zwanym MORDOWNIÄ).Szczegölnie ogromny ruch panowal od drugiej polowy sierpnia. Dalej ZAKLAD SZEWSKI -Pana Lutkowskiego (ach ,co za klimat). PIEKARNIA jedna.SKLEP MIESNY oraz w pözniejszym czasie WYTWÖRNIA ORANZADY. .Smutna dzisiaj sprawa -SYNAGOGA-gdzie znajdowalo sie kino ROBOTNIK. Wreszcie znany ZAKLAD KRAWIECKI -rodziny SZCZUKOWSKICH. Niezapomniany sklep warzywny z Paniä Helciä. No i wreszcie sklep-ktöry znali wszyscy; SKLEP PANI PIASECKIEJ. Do Pani Piaseckiej mozna bylo nawet zapukac w niedziele i napewno nigdy nie odmöwila sprzedania potrzebujäcego towaru. Jak tam sie wspaniale blyszczalo.Tam bylo wszystko- prawdziwy "sklep skarböw". Szczegölny ruch panowal przed BOZYM CIALEM,DNIEM DZIECKA i wiele innych swiät. Lecz najbardziej tloczno bylo przed BOZYM NARODZENIEM -to wtedy kupowalo sie "WYCINANKI" oraz wszelkie naklejki z balwankami,barankami,mikolajami i gwiazdorami.To wszystko bylo potrzebne,aby budowac ZLOBKI pod choinke oraz wykonywac wlasnorecznie ozdoby na choinke.Znane byly LANCUSZKI z klejäcych kolorowych wycinanek. Tego nigdy nie zabraklo -Pani PIASECKA zawsze dbala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasa Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 23:15 Z pewnoscia masz racje, radco, co do polozenia stawu i innych miejsc. Ja niestety nie pamietam wsystkiego o czym piszesz, pewnie dlatego, ze mam dopiero 19 lat i pamietam troszke mniej niz Ty:). Bardzo sie ciesze, ze tak wiele osob pamieta o Starym Fordonie, moim ukochanym MIASTECZKU. Nawet nie wiesz, jak wielka radosc sprawia mi czytanie Twoich "opowiesci":) Polowa mojej rodziny mieszkala w Starym Fordonie (do radcy: dziadek byl naczelnikiem poczty, moze kojarzysz:)), wiec czesto wspominamy stare, dobre czasy... pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! 21.08.01, 23:23 Tak,Pana NACZELNIKA POCZTY kojarze. To milo,zesie slyszy o LUDZIACH Z TAMTYCH LAT. pozdrawiam radca ps.obiecuje,ze jeszcze nieraz bede wracal w opowiesciach do dawnych lat. FORDON posiadal swöj szczegölny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasa Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 23:27 super, super, super, juz nie moge sie doczekac:))) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowy Fordon- budynek betonowo-stalowy!!!!!!!!! 21.08.01, 23:37 Zastanawiam,sie czy nie warto byloby poswiecic wätku dla Starego Fordonu. Przeciez to zywa Historia. radca ps.kiedys czytalem artykul redaktora ZUROWSKIEGO w G.pomorskiej na temat Starego Fordonu -przyznaje,ze pomimo iz wszystko to znalem-czytalem z zaciekawieniem (pamietam redaktora jak byl jeszcze malym chlopcem). Odpowiedz Link Zgłoś