Dodaj do ulubionych

Wystawa na dworcu PKP

IP: *.eburwd6.vic.optusnet.com.au 06.09.05, 04:44
Całe PKP to tylko muzeum, bo przewozami to się wcale nie interesują .
Na całym świecie kolej zarabia i sie rozwija a RP. jest deficytowa i kolejne
połączenia się likwiduje.Jakoś nikt nie chce pomyśleć , że sprawny transport
kolejowy ( i wodny) chociaż trochę odblokuje zdewastowane i zapchane drogi.
Australia uruchomiła linię kolejową przez cały kontynent , zpółnocy na
południe i warto było budować od podstaw. A w RP sieć już istnieje , tylko
nie da się przewozić ludzi i towary jak cała para idzie w gwizdek.
Obserwuj wątek
    • putekm ciekwae gdzie ta kolej zarabia?? 06.09.05, 06:58
      w niemczech?? a moze w anglii?? bo w tych krajach na pewno nie!!!
      • jan12121 Re: ciekwae gdzie ta kolej zarabia?? 06.09.05, 08:42
        Gdzie kolej zarabia? No, nie w Niemczach, choć już powstają prywatne koleje
        regionalne. Ale w Anglii (dokładniej w Wielkiej Brutanii) owszem, zwiększają się
        przewozy, skutecznie konkuruje z lotnictwem. \\Dlaczego? Bo są prywatne od 20 lat!
        Co do Australii, jak pisze Smutny: "Australia uruchomiła linię kolejową przez
        cały kontynent, z północy na południe i warto było budować od podstaw". To nie
        anonimowa Australia uruchomiła linię, tylko prywatny inwestor! Zrobił to, żeby
        zarabiać pieniądze. Takie proste...
        Nie rozumiem tytułu wystawy i jej opisu: czy z tego wynika, że trzeba przywrócić
        parowozy? Jak się opłaca, to jestem za - w moim miasteczku w weekendy taki
        pociąg retro wozi turystów i jest super.
        Walkę z koleję to prowadzą kolejarze!!
        • Gość: barnes Re: ciekwae gdzie ta kolej zarabia?? IP: 170.252.248.* 06.09.05, 18:58
          tylko ciekawe czy bys chcial zaplacic sporo ponad 40zl za przejechanie 100km
          odcinka pociagiem osobowym..
          poza tym gdy panstwo topi mld euro w dotacje dla niemieckich kolei, a u nas
          przeznacza sie na to marne pieniadze, panstwo nie chce dolozyc 20% (by unia
          dolozyla reszte) na remonty szlakow, kolejne rzady nieudolnie "reformuja" pkp
          dzielac i laczac bez zadnej wizji.. do tego to cale finansowanie przez regiony
          wychodzi po prostu zalosnie..
          co ty wymagasz, bez nakladow i inwestycji nic nie zwojujesz... pkp towary wozi i
          nawet tak zle na tym nie wychodzi, to przewozy pasazerskie, ktore praktycznie
          wszedzie (na czele z polnocna ameryka i australia) sa mocno dotowane sa malo
          dochodowe. ale co zrobic, skoro spoleczenstwo zamiast we wzglednej wygodzie
          podrozowac pociagiem woli wlewac drogie paliwo i zasuwac po niebezpiecznych drogach.
    • Gość: misiek Re: Wystawa na dworcu PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 08:31
      Gdy to przeczytałem przypomniał mi się jeden z filmów Barei. Tam również
      organizowano wystawę - zdaje się plakatu.
      PKP niech się weżmie za czystość wagonów pasażerskich bo są tak brudne ,że
      budzą odrazę.
      • Gość: normalny Najpierw czystosc i punktualność, potem muzeum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 08:50
        Gość portalu: misiek napisał(a):

> Gdy to przeczytałem przypomniał mi się jeden z filmów Barei. Tam również
        > organizowano wystawę - zdaje się plakatu.
        > PKP niech się weżmie za czystość wagonów pasażerskich bo są tak brudne ,że
        > budzą odrazę.

Najpierw czystosc i punktualność, potem muzeum!
      • Gość: porawoz Re: Wystawa na dworcu PKP IP: 83.70.199.* 06.09.05, 14:53
        Ta wystawa w filmie Barai nosila nazwe Podroz koleja skarac czas podrozy
        pociagiem:), a czy w Bydgoszczy z tej okazji unieruchomili dworzec PKP na okres
        1 miesiaca?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka