Dodaj do ulubionych

Rozpić społeczeństwo

IP: *.bydg.pdi.net 02.10.02, 09:16
Komuchy zawsze dbały o dostatek alkoholu . Teraz obniżają akcyzę na wódę o 30%
by wyeliminawać nielegalny handel który w obrocie wódą wynosi 30% .Więc jaka
będzie korzyść ?
Do budżetu nie wpłynie więcej pieniędzy ( a prawdopodobnie mniej ) , ale za
to bedziemy mieli tańszą wódę . No i infalcja bedzie niższa zwłaszcza dla
tych nadużywających alkoholu , no i większe poparcie dla komuchów jak sobie
naród popije .
Obserwuj wątek
    • Gość: [B]B Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.kapsch.com.pl 02.10.02, 09:21
      Racja swieta.
      Rozpoczyna sie czas igrzysk.
    • lokator Re: Rozpić społeczeństwo 02.10.02, 09:44
      Gość portalu: rodzic napisał(a):

> Komuchy zawsze dbały o dostatek alkoholu . Teraz obniżają akcyzę na wódę o 30%
      > by wyeliminawać nielegalny handel który w obrocie wódą wynosi 30% .Więc jaka
      > będzie korzyść ?
      > Do budżetu nie wpłynie więcej pieniędzy ( a prawdopodobnie mniej ) , ale za
      > to bedziemy mieli tańszą wódę . No i infalcja bedzie niższa zwłaszcza dla
      > tych nadużywających alkoholu , no i większe poparcie dla komuchów jak sobie
      > naród popije .

Nie ma obowiązku bycia inteligentnym. Jeżeli RODZICE wychowali swoje dzieci na
      olewusów, to będą oni olewać wszystko (wódką). Inni, bardziej ambitni, nie
      skorzystają z tej wielkiej szansy, jaką dają "komuchy". Każdy ma wybór.
      • lokator Re: Rozpić społeczeństwo 02.10.02, 09:46
        KOMUCHOM I ICH ALKOHOLOWI MÓWIĘ - NIE.

...wystarczy odrobina dobrej woli i samozaparcia.
    • Gość: maciej Re: Rozpić społeczeństwo IP: 213.77.40.* 02.10.02, 14:09
      Komuchy rozpijają? Uważam to posunięcie za bardzo słuszne! Najważniejsza jest
      kultura picia, a nie cena alkoholu!
      • lukins Re: Rozpić społeczeństwo 02.10.02, 20:20
        Gość portalu: maciej napisał(a):

> Komuchy rozpijają? Uważam to posunięcie za bardzo słuszne! Najważniejsza jest
        > kultura picia, a nie cena alkoholu!

Kolego macieju, czy ty to ja czy na odwrót? Uważam tak samo, a do wiadomości
        niezorientowanych: buczki i piwo marki piwo - oto kwintesencja chlania na umór.
        • Gość: unsatisfied Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydg.pdi.net 03.10.02, 08:14
          Pierdoły opowiadasz . Ja nie mówię o pojedyńczych ludziach , ale o
          społeczeństwie . Wódka będzie tańsza , to więcej będzie się jej piło ,
          a kulturę picia - nie znam takiej . Pije się albo mniej albo więcej .
          • Gość: maciej miec umiar!!! IP: *.bydgoszcz.leased.ids.pl 03.10.02, 08:49
            Gość portalu: unsatisfied napisał(a):

> Pierdoły opowiadasz . Ja nie mówię o pojedyńczych ludziach , ale o
            > społeczeństwie . Wódka będzie tańsza , to więcej będzie się jej piło ,
            > a kulturę picia - nie znam takiej . Pije się albo mniej albo więcej .
            Jak nie wiesz co to jest kultura picia to masz zasadniczy problem. Ja nie bede
            pic wiecej, ale bede placic mniej! Dla mnie to duża różnica!!!!!
            • Gość: unsatisfied Re: miec umiar!!! IP: *.bydg.pdi.net 03.10.02, 09:01
              Czy nie potrafisz odróżnić jednostki od społeczeństwa ?
              Dwadzieścia lat temu , też mówiło się o kulturze picia , a pito bez umiaru .

Ja mówią , że więcej ludzi będzie pić , a ty , że będziesz pic kulturalnie i
              taniej .

To tak jak ze smietnikami - powiem , że ich za mało i powinny być regularnie ,
              a ty mi powiesz , że podejdziesz do następnego śmietnika , bo jesteś kulturalny
              i smiecia na ulice nie wyrzucisz .

Poza tym , argumentacja rzadu to zwiększenie wpływów do budżetu , gdyż
              zlikwidują nielegalny handel alkoholem . Ale to 30% całego obrotu i dokładnie o
              tyle ma być zmniejszona akcyza . Więc faktycznie nie chodzi o zwiększenie
              wpływów budzetowych .

Ale jak się już upierasz , to pij taniej i kulturalnie , ale ja powtarzam , to
              nie o kulturalnym i tanim piciu .
              • Gość: maciej Re: miec umiar!!! IP: *.bydgoszcz.leased.ids.pl 03.10.02, 09:22
                Człowieku popatrz na dane statystyczne! Cena alkoholu nie ma tak znacznego
                wpływu na konsumpcje alkoholu!!!Jeżeli cena rośnie to konsumenci szukają innych
                tańszych źródeł, i je bez problemu znajdują!!! Spirytus ze wschodu z zachodu,
                bimbrownie w gospodarstwach domowych!!! Ostatnio podano, że przciętny polak
                spożywa rocznie ok. 7 litrów czystego spirytusu, łącznie z tym nielegalnym! Jak
                myślisz w przyszłym roku spożycie wzrośnie? Nie! Zmieni się ewentualnie źródło
                z którego będzie kupowany!
                • Gość: unsatisfied Re: miec umiar!!! IP: *.bydg.pdi.net 03.10.02, 09:30
                  A budżet też bedzie miał większe wplywy statystyku ?

• Gość: unsatisfied Re: miec umiar!!! IP: *.bydg.pdi.net 03.10.02, 09:33
                    Dla mnie to bez większego znaczenia . Świadczy jedynie o niedbalości o
                    obywatela . Powinni znięsć VAT na artykuły edukacyjne , a wóda powinna być
                    droga , bo jej używanie drogo kosztuje spoleczeństwo .
                  • Gość: maciej Re: miec umiar!!! IP: *.bydgoszcz.leased.ids.pl 03.10.02, 09:35
                    I o to chodzi!
                    • Gość: unsatisfied Re: miec umiar!!! IP: *.bydg.pdi.net 03.10.02, 09:38
                      ???
    • Gość: Sorry Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 21:19
      To jest przedwborczy chwyt SLD dac masom tego co chca chelba i
      wody........Brawo dla obecnego Premiera -widac ze powracaja czasy PRL-U. Moje
      gratulacje!!!!!!!
      • lokator Re: Rozpić społeczeństwo 03.10.02, 11:48
        Jak rząd (nie ważne który) podwyższał akcyzę na wódkę, to pierdolnięci goście
        krzyczeli, że to wstrętne, niemoralne nabijać kasę (budżetu) pieniędzmi
        alkoholików - bo to brudne pieniądze, że chore rodziny będą jeszcze bardziej
        chore. Tych, którzy zwracali uwagę, że podwyższanie ceny alkoholu nie obniży
        jego spożycia, a efektem będzie zwiększenie szarej strefy - zignorowano.
        Teraz rząd (to naprawdę nie jest ważne który) obniża akcyzę na wódkę.
        Pierdolnięci goście (może nawet ci sami co poprzednio) podnoszą lament, że
        zwiększy się spożycie alkoholu, a budżet straci pieniądze. Tych, którzy
        twierdzą, że na ilość spożywanej wódki nie będzie miało to wpływu, a jedynie
        zostanie ograniczona szara strefa i bandziory będą miały mniej kasy - ignoruje
        się.
        PS. Ilu jest takich idiotów, którzy wlewali w siebie wódki za 50 złotych i
        teraz się cieszą, że za te same 50 złotych zatankują 30% więcej? Jeżeli ktoś po
        połówce wali się na glebę to nie wleje w siebie więcej tylko dlatego, że jest
        taniej. Prościej już chyba nie można, co?
        • Gość: Ted® Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 12:02
          no, kurde nawet ja zrozumialem;)
          • Gość: unsatisfied Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydg.pdi.net 12.10.02, 20:50
            Zrozumiałeś , że ktoś jest "pierdolnięty" , czy ze ktoś nie potrafi dyskutować ?
        • lukins Re: Rozpić społeczeństwo 03.10.02, 12:42
          Lokator, ty to masz podejście pedagogiczne... No no no!
          Ale twoja argumentacja jest jak najbardziej słuszna. I o to chodzi.
          A unsatisfied nie qma tego. Chyba nigdy nie pił. Jak wypijam 10-te piwo i
          padam, to mimo, że na tym poziomie nie kontroluję już sakiewki, to nie wleję 11-
          go.
          • lokator Re: Rozpić społeczeństwo 03.10.02, 15:46
            Gość portalu: Ted® napisał(a):

> no, kurde nawet ja zrozumialem;)

lukins napisał:

> Lokator, ty to masz podejście pedagogiczne... No no no!
            > Ale twoja argumentacja jest jak najbardziej słuszna. I o to chodzi.

Dawno temu, na forum, był wątek o tym, kto jest tutaj najmądrzejszy i zjadł
            wszystkie rozumy. Pozwoliłem sobie wówczas włączyć do dyskusji i skromnie
            stwierdzić, że ja, choć miałem wielu oponentów, chcących wydrzeć mi palmę
            pierwszeństwa. Wasze słowa uznania potwierdzają moją (skromną) opinię. Dzięki
            szanowny elektoracie za poparcie. Tak trzymać! Obiecuję odwdzięczać się
            tekstami, pod którymi podpisywać się będziecie obiema rękami.

;)
            • Gość: FDSSS Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 21:08
              GFJJJJJJJJJJJHGJJJGHYTTTTTTT
        • Gość: polonus uwagi dwie IP: 198.138.227.* 04.10.02, 21:56
          lokator napisał:

> Jak rząd (nie ważne który) podwyższał akcyzę na wódkę, to pierdolnięci goście
          > krzyczeli, że to wstrętne, niemoralne nabijać kasę (budżetu) pieniędzmi
          > alkoholików - bo to brudne pieniądze, że chore rodziny będą jeszcze bardziej
          > chore. Tych, którzy zwracali uwagę, że podwyższanie ceny alkoholu nie obniży
          > jego spożycia, a efektem będzie zwiększenie szarej strefy - zignorowano.
          > Teraz rząd (to naprawdę nie jest ważne który) obniża akcyzę na wódkę.
          > Pierdolnięci goście (może nawet ci sami co poprzednio) podnoszą lament, że
          > zwiększy się spożycie alkoholu, a budżet straci pieniądze.
          problem I, pierdolnieci goscie beda zwasze krzyczec no matter co powiesz tacy
          juz sa, zawsze krzycza i zawsze jest im zle...

> się.
          > PS. Ilu jest takich idiotów, którzy wlewali w siebie wódki za 50 złotych i
          > teraz się cieszą, że za te same 50 złotych zatankują 30% więcej? Jeżeli ktoś
          po
          >
          > połówce wali się na glebę to nie wleje w siebie więcej tylko dlatego, że jest
          > taniej. Prościej już chyba nie można, co?
          Problem II,
          co z tymi co przedtem mogli poswiecic tylko 30zl (po prostu wiecej nie mieli) i
          musili z rozpaczy natrabic sie japcunem, ktory z powodu nizszej zawartosci
          alkoholu nie byl ich w stanie polozyc na lopadki, teraz za te same 30zl kupia
          polke i beda lezec, wiec to ze taniej moze jednak oznaczac ze w rezultacie
          Kowalski wleje w siebie wiecej procentow i w koncu zachleje sie na umor?
          • lokator Re: uwagi dwie 07.10.02, 15:47
            Gość portalu: polonus napisał(a):

> Problem II,
            > co z tymi co przedtem mogli poswiecic tylko 30zl (po prostu wiecej nie mieli)
            > i
            > musili z rozpaczy natrabic sie japcunem, ktory z powodu nizszej zawartosci
            > alkoholu nie byl ich w stanie polozyc na lopadki, teraz za te same 30zl kupia
            > polke i beda lezec, wiec to ze taniej moze jednak oznaczac ze w rezultacie
            > Kowalski wleje w siebie wiecej procentow i w koncu zachleje sie na umor?

Ciekawe spostrzeżenie. Konstruując takie różne przykłady moglibyśmy dyskutować
            do śmierci, albo dłużej. Jeżeli zaś chodzi o ideę, to będę upierał się przy
            swoim...
          • lukins Uwaga jedna 08.10.02, 21:12
            Gość portalu: polonus napisał(a):

> musili z rozpaczy natrabic sie japcunem, ktory z powodu nizszej zawartosci
            > alkoholu nie byl ich w stanie polozyc na lopadki, teraz za te same 30zl kupia
            > polke i beda lezec, wiec to ze taniej moze jednak oznaczac ze w rezultacie
            > Kowalski wleje w siebie wiecej procentow i w koncu zachleje sie na umor?

a ty wiesz najlepiej co się w Polsce dzieje, przecież ci znajomi opowiadają i
            CNN oglądasz
          • Gość: unsatisfied Re: uwagi dwie IP: *.bydg.pdi.net 15.10.02, 23:36
            Good point!
            ale to do kogoś kto już przekroczył tą rozsadną granicę
            zapene nie dotrze . Jego interesuje kilka zł za które
            kupi zagrychę albo więcej wódy . A na pewno nie wyjasni mi
            jakie z tego budżet bedzie mial oszczedności , bo od liczb
            głowa go boli , a przy kacu o liczbach to dla niego
            morderstwo .
        • Gość: unsatisfied Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydg.pdi.net 14.10.02, 22:00
          > Pierdolnięci goście (może nawet ci sami co poprzednio) podnoszą lament, że
          > zwiększy się spożycie alkoholu, a budżet straci pieniądze. Tych, którzy
          > twierdzą, że na ilość spożywanej wódki nie będzie miało to wpływu, a jedynie
          > zostanie ograniczona szara strefa i bandziory będą miały mniej kasy -
          ignoruje
          Insynuujesz , że poprzednio Ci sami "pierdolnięci" podnosili lament , gdy
          wzrosła akcyza - ja jestem być może inaczej "pierdolnięty" , bo nie podnosilem
          tego lamentu .
          Chodziło mi nie o samą zniżkę podatku o 30% ale argumentacje , że ma to
          zwiększyć wpływy do budżetu , bo zlikwiduje szarą strefę ( bzdura ).
          Szarą strefę tworzy bieda , a nie cena wódy i mozliwości jakie posiada
          obywatel . A on u nas posiada coraz mniejsze mozliwości zatrudnienia nawet za
          pensje nie pozwlające na zapłacenie pdst opłat .
          Skoro 30% alkoholu to szara strefa , to wytłumacz mi , bo tedopodobnych
          już przekonałeś , w jaki sposób zwiększy to wpływy do budżetu .
          • lokator Re: Rozpić społeczeństwo 16.10.02, 10:08
            Gość portalu: unsatisfied napisał(a):

> Chodziło mi nie o samą zniżkę podatku o 30% ale argumentacje , że ma to
            > zwiększyć wpływy do budżetu , bo zlikwiduje szarą strefę ( bzdura ).
            > Szarą strefę tworzy bieda , a nie cena wódy i mozliwości jakie posiada
            > obywatel . A on u nas posiada coraz mniejsze mozliwości zatrudnienia nawet za
            > pensje nie pozwlające na zapłacenie pdst opłat .
            > Skoro 30% alkoholu to szara strefa , to wytłumacz mi , bo tedopodobnych
            > już przekonałeś , w jaki sposób zwiększy to wpływy do budżetu .

Wygląda na to, że sprzeczamy się o kolory, więc dla uściślenia: chodzi nie o
            szarą strefę, a o czarną strefę. Mniejsza cena wódki w detalu ma spowodować, że
            nie będzie opłacało się jej przemycać. (Czy to będzie prawda to inna sprawa,
            cały czas poruszamy się w obrębie teorii). Pijak wódkę i tak kupi, ale tym
            razem tą "legalną", a nie z przemytu. Wpływy do budżetu ani nie wzrosną, ani
            nie zmaleją. To co państwo straci na niższej akcyzie odrobi na większej
            sprzedaży alkoholu z akcyzą, czyli opodatkowanego. Stratni będą jedynie
            bandziory, którzy żyją z przemytu.
            PS1. Przepraszam za "pierdolniętych", moją intencją było nazwanie tak tych,
            którzy spełniają (wszystkie) określone kryteria.
            PS2. Przepraszam za nieścisłośc w określaniu kolorów.
            Pozdrawiam
            • Gość: unsatisfied Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydg.pdi.net 17.10.02, 21:25
              > Wpływy do budżetu ani nie wzrosną, ani
              > nie zmaleją. To co państwo straci na niższej akcyzie odrobi na większej
              > sprzedaży alkoholu z akcyzą, czyli opodatkowanego. Stratni będą jedynie
              > bandziory, którzy żyją z przemytu.
              Nie rozumiem , tzn . nie będzie więcej pieniędzy w budżecie , czyż nie tak ?
              Więc po co ten argument w tv ?
              P.S.
              Przeprosiny przyjęte i nie gniewam się .
    • maleski Re: Rozpić społeczeństwo 16.10.02, 12:35
      A ja uważam, że połówka powinna kosztować nie więcej niż 5 zł, bo wtedy nikt(no
      może z bardzo małymi wyjątkami) nie będzie w stanie przepić pieniędzy,które
      będzie posiadał.I może wtedy za to co mu zostanie kupi dziecku buty albo coś
      innego.Mówiąc ogólnie nie przechleje wszystkiego i wyda pieniądze gdzies
      indziej. Jestem pewien, że zaraz odezwą się ci co powiedzą, że wtedy wszyscy
      będą uchlani na maksa. Ja w to nie wierze, bo większośc z nas nie uzależnia
      ilości wypitego alkoholu od jego ceny. Tania wódka nie oznacza wielkiego
      pijaństa.
      • Gość: unsatisfied Re: Rozpić społeczeństwo IP: *.bydg.pdi.net 17.10.02, 21:39
        Tytuł może mylacy lecz nie przeczytałeś treści a brzmi
        www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=54&w=3142555
        I pytanie brzmi : Jaka korzyść dla budżetu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka