mozilla.org 16.11.05, 20:05 szkoda, ze nie napisano w artykule o przywolanej przez Stefana Pastuszewskiego pradolinie polodowcowej. Jego wywod byl pasjonujacy... ;) radni pytali, czy drukarnia byla zabytkiem-przykro bylo sluchac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coooler1 Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 16.11.05, 20:38 Grzegorz Schraiber jak zwykle umie tylko protestować !!!! Czy ten radny zrobił kiedyś COKOLWIEK dobrego dla Bydgoszczy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:57 banda idjotow ktora wszystko robi zeby w miescie panowal marazm i nielad bo wybory sie zblizaja a przez to nie moze nic ciekawego powstac w bydgoszczy oczywiscie nalerzy chronic zabydki takie jak klaryski ale od kiedy ta rudera ktora burza jest zabydkiem do niedawa to byla tylko melina dla pijaczkow i obsraj dolek dla pieskow podejrzewam ze niektorym radnym teraz tego brak bo nie ma gdzie po sesji wypic winuszka Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 16.11.05, 21:01 Zabytki nie zabydki !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 23:43 I IDIOTÓW, a nie "idjotów". Jaka pisownia taka treść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gazda Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.11.05, 21:25 Sam jesteś idiotą o czym świadczy ilość popełnionych przez ciebie błędów: (bydgoszcz?! - Bydgoszcz), (klaryski?! - "Klaryski"), (idjota?! - idiota), (zabydki?! - zabytki). Przy okazji należy zaznaczyć, że konserwator nie może wiedzieć czy pojawiły się w ostatnim tygodniu nowe rysy, skoro plomby na kościele założono dopiero wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 06:40 > Przy okazji należy zaznaczyć, że konserwator nie może wiedzieć czy pojawiły się > w ostatnim tygodniu nowe rysy, skoro plomby na kościele założono dopiero wczora > j... podstawowa wiedza wystarczy by odroznic stara ryse od nowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vertano Real Czy przypadkiem inwestor rozbierający KEN to... IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.11.05, 21:15 nie ten sam, który uwikłany był w aferę Tormięsu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietia No bo nasi Radni to w durzej części imbecyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:26 A każde posunięcie Dąbrowicza czy słuszne czy nie krytykują z klucza. Szkoda że mało jest ludzi myśących. Komedianci.. tylko czemu nami rządzą. Smutne to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Królewna Re: No bo nasi Radni to w durzej części imbecyle IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 00:31 durzo?! hmmnn,,, Szkoda ze mało jest ludzi myślących,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saul Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: 80.237.140.* 16.11.05, 21:30 Panie Schreiber, czy naprawdę w tym mieście nie ma większych problemów niż Centrum Astoria? Czy rzeczywiście największym wrogiem PiS jest Prezydent Dombrowicz? Panowie, zejdźcie na ziemię. Dlaczego nie zajmujecie się polityką samorządu wojewódzkiego i "działalnością" Zarządu Województwa? Ja jestem bardzo ciekawy Waszej opinii na ten temat. W obliczu tego co się dziej w samorządzie, próby pominięcia wielkich inwestycji w Bydgoszczy w ramach NPR, Centrum Astoria to WIELKIE NIC! Pnie Schreiber, Król, słuchajcie trochę to co mówią bydgoszcanie i czym żyją. W ramach NPR 2007-2013 Bydgoszcz mogłaby liczyć na finansowanie w granicach nawet 1-2mld złotych. Ale dla naszych radnych problem to Astoria! Jeszcze raz mówię, zejdźcie na ziemię i zacznijcie dostrzegać wrogów tam gdzie oni naprawdę są i wykorzystujcie szansę na rozwój zamiast szukać kolejnych sporów. --- Trzeba sobie powiedzieć jasno. Bydgoscy radni samorządowi z ramienia SLD okazali się nieudolni i nie udzwignęli ciężaru odpowiedzialności. Nie od dzisiaj wiadomo, że postkomuniści mają bardzo silne zaplecze w Toruniu. Diagnoza jest oczywista, a wyjście z sytuacji stosunkowo proste. Pierwszy krok dokonał się w czasie wyborów parlamentarnych. Mamy silną prawicową reprezentaję parlamentarną. To pierwszy krok do odsunięcia postkomunistów z organów samorządowych województwa. Zaplecze parlamentarne to duży potencjał i ośrodek nacisku. Polityka Zarządu Województwa, w tym Achramowicza jest jednoznacznie negatywnie oceniana w Bydgoszczy. Sprawę trzeba postawić jasno. Cel na rok 2006 to wybór silnej prawicowej bydgoskiej reprezentacji, która powoła na Marszałka osobę wywodzącą się z Bydgoszczy. Tylko taka zdecydowana polityka i przejęcie kontroli nad samorządem zapewni prawidłowe funkcjonowanie miasta i województwa. Obecna sytuacja - paradoksalnie - może się okazać korzystna. Te kilka lat pokazało dobitnie jak wygląda "zarząd po toruńsku". Teraz apel do bydgoskich przedstawicieli aby skrupuły zostawili w korytarzach. Mamy prawo jako największe miasto w regionie realizować politykę stawiającą Bydgoszcz na czle. Musimu spokojnie ocenić dokonania poszzególnych osób i ugrupowań. Wielu z nich nie otrzyma kolejnej szansy! Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński desant? 16.11.05, 21:52 Na to wygląda - ich akcje są skierowane w tym samym kierunku co moherków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saul Re: A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński des IP: 80.237.140.* 16.11.05, 22:18 Potrzeba zmiany podejścia do wyborów Rady Miasta, samorządu województwa. Trzeba powrócić do tradycji przedwojennej Bydgoszczy w której w organach samorządowych zasiadli: przedsiębiorcy, prezesi największych firm i organizacji, przedstawiciele środowisk naukowych, kulturalnych. Nie można dopuszczać aby decydowali o nas ludzie mierni, bez dokonań, wiedzy. Potem dochodzi do kuriuzalnyuch decyzji. Przedsiębiorca zasiadający w Radzie Miasta nie będzie się zajmował głupstwami. Oni doskonale wiedzą czego potrzeba aby stworzyć klimat dla rozwoju przedsiębiorstw, nauki, kultury. Nie potrzebujemy miernot z partyjnego nadania, "kółek różańcowych", "gó..arstwa", "maszynek do głosowania". Potrzeba ludzi twórczych, odważnych z wizją budowy nowoczesnego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński des 16.11.05, 22:32 Tyle że będzie to pewne odejście od demoracji a nie wszyscy by to przełknęli.Z kolei żeby w Polsce wygrać jakiekolwiek wybory trzebaby się chyba strasznie zeszmacić - biednym będzie lepiej a bogaci stracą - i wybory wygrane...:) Poważni ludzie nie mają czasu ani ochoty żeby banda matołów sobie po nich jeździła...Ale kto wie.Grupa Rządząca Bydgoszczą..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saul Re: A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński des IP: 80.237.140.* 16.11.05, 22:43 Nie, nie nie miałem na myśli odejścia od zasad demokratycznych wyborów. Mówiłem tylko o tym by wybierano odpowiednie osoby. Właśnie przedsiębiorcy, prezesi firm, organizacji, to są osoby za którymi stoją ich dokonania. Sprawdzili się! Trzeba odejść od popierania osób z nadania partyjnego, postkomunistów itd. Po wzór sięgajmy w czasy przedwojennej Bydgoszczy. Wybory do Rady Miasta (1933) Chrześcijańska Demokracja (prawica)- 18 mandatów Narodowa Demokracja (endecja)(prawica) - 15 mandatów partie "sanacyjne" - 13 mandatów PPS (socjaliści) - 0 mandatów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: tak, dwa desanty.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 03:37 u nas , tak sie sklada, rzadzi Zaleski kojarzony bardziej z ordynacka niz z rydzykiem..i ma duze szanse na druga kadencje. a tak w ogole pomasuj sobie glowe ethanaku - radnych wybieracie sobie sami - i to sa bydgoszczanie a nie torunianie. czyzby szokowala cie mysl, ze rydzykopodobni sa rowniez w bydgoszczy, i to jak widac - odgrywaja w zyciu miasta bardziej znaczaca role niz w toruniu ? ano, trzeba to wziac na klate - torun nic do tego nie ma.. A odnosnie tego co napisal pan Saul : otoz macie w Bydzi w radzie miasta dzisiaj PiS ( odpowiednik chadecji ), jest tez PO ( powiedzmy ze odpowiednik sanacji )i jest tez LPR - odpowiednik endecji. macie tez SLD - czego w 33 roku nie bylo, ale czy to pana zdaniem panie Saul robi taka roznice ? brednie, jak mozna sadzic z tego artykulu, wygaduja wlasnie przedstawiciele prawicy a nie lewicy .. pomysl reaktywacji etosu przedsiebiorczej bydgoszczy z lat miedzywojennych jest jak najbardziej OK, tego nam trzeba i w polsce i w regionie, ale chyba ci rozsadni ludzie nie maja swojej reprezentacji, co jest problemem polski w ogole, niestety.. na razie mozna sobie tylko pomarzyc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimaus Re: tak, dwa desanty.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:12 Ciekawe spostrzeżenie, chyba jest w tym sporo prawdy - nie rzecz w przynależności, ale w światłości umysłu... Saul też ma dużo racji. Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński des 17.11.05, 09:41 na liscie demokratow do sejmu był pan krzemkowski-13 fakultetow, 20 letnia dzialalnosc gospodarcza, języki.. ile dostał głosów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński des IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 10:34 bo to przekretas jakich malo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze jednak Re: A może ci radni PiS to rydzykowo-toruński des IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:45 ej chwila co do tego centrum ktore mogloby powstac (jednak jako ostatnie w naszym miescie) ma torun? ps. nie caly torun kocha ojca rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 17.11.05, 09:38 Gość portalu: Saul napisał(a): > Panie Schreiber, czy naprawdę w tym mieście nie ma większych problemów niż > Centrum Astoria? Czy rzeczywiście największym wrogiem PiS jest Prezydent > Dombrowicz? > Panowie, zejdźcie na ziemię. > Dlaczego nie zajmujecie się polityką samorządu wojewódzkiego i "działalnością" > Zarządu Województwa? > Ja jestem bardzo ciekawy Waszej opinii na ten temat. W obliczu tego co się > dziej w samorządzie, próby pominięcia wielkich inwestycji w Bydgoszczy w ramach > > NPR, Centrum Astoria to WIELKIE NIC! > > Pnie Schreiber, Król, słuchajcie trochę to co mówią bydgoszcanie i czym żyją. W > > ramach NPR 2007-2013 Bydgoszcz mogłaby liczyć na finansowanie w granicach nawet > > 1-2mld złotych. > Ale dla naszych radnych problem to Astoria! > Jeszcze raz mówię, zejdźcie na ziemię i zacznijcie dostrzegać wrogów tam gdzie > oni naprawdę są i wykorzystujcie szansę na rozwój zamiast szukać kolejnych > sporów. > > --- > Trzeba sobie powiedzieć jasno. Bydgoscy radni samorządowi z ramienia SLD > okazali się nieudolni i nie udzwignęli ciężaru odpowiedzialności. Nie od > dzisiaj wiadomo, że postkomuniści mają bardzo silne zaplecze w Toruniu. > Diagnoza jest oczywista, a wyjście z sytuacji stosunkowo proste. Pierwszy krok > dokonał się w czasie wyborów parlamentarnych. Mamy silną prawicową reprezentaję > > parlamentarną. To pierwszy krok do odsunięcia postkomunistów z organów > samorządowych województwa. Zaplecze parlamentarne to duży potencjał i ośrodek > nacisku. > Polityka Zarządu Województwa, w tym Achramowicza jest jednoznacznie negatywnie > oceniana w Bydgoszczy. > Sprawę trzeba postawić jasno. Cel na rok 2006 to wybór silnej prawicowej > bydgoskiej reprezentacji, która powoła na Marszałka osobę wywodzącą się z > Bydgoszczy. Tylko taka zdecydowana polityka i przejęcie kontroli nad samorządem > > zapewni prawidłowe funkcjonowanie miasta i województwa. > Obecna sytuacja - paradoksalnie - może się okazać korzystna. Te kilka lat > pokazało dobitnie jak wygląda "zarząd po toruńsku". Teraz apel do bydgoskich > przedstawicieli aby skrupuły zostawili w korytarzach. Mamy prawo jako > największe miasto w regionie realizować politykę stawiającą Bydgoszcz na czle. > > Musimu spokojnie ocenić dokonania poszzególnych osób i ugrupowań. Wielu z nich > nie otrzyma kolejnej szansy! stary nie kumam-to król i schreiber i pastuszewski są jednak z sld? co do wojewody-nie bój, bedziemy mieli jakiegoś z pisu-tyle ze z warszawy-na pewno bedzie lepiej.. twoj wywod jest iscie schizofreniczny-cala rzecz się rozbija o idiotów z prawicy,sam to zauwazyles po czym nawolujesz do wyboru silnej frakcji prawicowej w nadchodzących wyborach!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saul Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: 80.237.140.* 17.11.05, 16:49 tytt napisał: > > stary nie kumam-to król i schreiber Po prostu nie czytasz dokładnie. Nie zauważyłeś, że moja wypowiedź skład się z dwóch części. -------------------------- -------------------------- W pierwszej sugeruję, żeby radni zajęli się poważniejszymi sprawami dotyczącymi rozwoju miasta. Naprawdę "Centrum Astoria" nie jest naważniejszym czynnikiem kształtującym jego powodzenie. W tym wypadku nie jest istotne dla mnie to, że Schreiber (PiS) reprezentuje bliską mi opcję polityczną. Jeżeli mam inne zdanie to je prezenuję! Wiem, że w waszej PZPR-SLD-owskiej tradycji takie rzeczy są niewyobrażalne, ale to nie mój problem. Jeszcze raz powtarzam sprawą istotną dla miasta jest kwestia tworzenia polityki regionalnej w której Bydgoszcz będzie centralnym punktem. Jako największe miasto regionu mamy prawo kształtować jego politykę. Kwestią kluczową jest realizacja w ramach NPR istotnych inwestycji dla Bydgoszczy. Centrum Astoria to tak naprawdę wielkie NIC, rzecz nieistotna! -------------------------- -------------------------- W drugiej części zwracam uwagę na słabość bydgoskich reprezentantów w sejmiku woj. z ramienia SLD. Nie udzwignęli ciężaru odpowiedzialności, nie potrafili przeciwstawić się polityce Zarządu Województwa, a przede wszystkim marszałka. Trzeba sobie powiedzieć jasno. Bydgoscy radni samorządowi (sejmik woj., Rada Miasta) z ramienia SLD okazali się nieudolni i nie udzwignęli ciężaru odpowiedzialności. Doszło do próby marginalizacji Bydgoszczy w ramach NPR 2004- 06 i 2007-2013. Sprawę trzeba postawić jasno. Cel na rok 2006 to wybór silnej prawicowej bydgoskiej reprezentacji, która powoła na Marszałka osobę wywodzącą się z Bydgoszczy. Tylko taka zdecydowana polityka i przejęcie kontroli nad samorządem zapewni prawidłowe funkcjonowanie miasta i województwa. Te kilka lat pokazało dobitnie jak wygląda "zarząd po -t-oruńsku". Teraz apel do bydgoskich przedstawicieli aby skrupuły zostawili w korytarzach. Mamy prawo jako największe miasto w regionie realizować politykę stawiającą Bydgoszcz na czle. --------------------------- --------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 18.11.05, 08:55 Gość portalu: Saul napisał(a): > tytt napisał: > > > > stary nie kumam-to król i schreiber > > > Po prostu nie czytasz dokładnie. > Nie zauważyłeś, że moja wypowiedź skład się z dwóch części. > -------------------------- > -------------------------- > > W pierwszej sugeruję, żeby radni zajęli się poważniejszymi sprawami dotyczącymi > > rozwoju miasta. > Naprawdę "Centrum Astoria" nie jest naważniejszym czynnikiem kształtującym jego > > powodzenie. W tym wypadku nie jest istotne dla mnie to, że Schreiber (PiS) > reprezentuje bliską mi opcję polityczną. Jeżeli mam inne zdanie to je > prezenuję! Wiem, że w waszej PZPR-SLD-owskiej tradycji takie rzeczy są > niewyobrażalne, ale to nie mój problem. okej to spróbuj sobie teraz wyobrazic ze nie mam nic wspolnego ze srodowiskiem postkomunistycznym-co teraz? troche sie pokomplikowalo, co? po prostu stary wierzysz calym sercem (jak wielu innych zdesperowanych oszołomów ktorym potrzebne jest coś lub ktos by w to wierzyc) w prawicową rewolucje na kazdej jak widac płaszczyźnie nie zauwazając ze pis i jego koalicjanci to zagrozenie dla polski..a nade wszystko to zwykli ludzie, nie bożki tylko dlatego ze nie wywodzą się z pzpr. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saul Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: 80.237.140.* 19.11.05, 00:56 > okej to spróbuj sobie teraz wyobrazic [...] To dobrze. Taki strasznie "zdesperowany" to ja nie jestem, sam widzisz, że potrafiłem w sprawie Astorii wypowiadać się w taki a nie inny sposób. Pewne rzeczy trzeba jednak w tym mieście i woj. odwrócić. Tak będzie korzystniej dla Bydgoszczy. OK i ja pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszek Zwała na maksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:37 A Pastuszewski to od kiedy jest w PIS ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Zwała na maksa IP: *.brda.net 16.11.05, 22:16 a moze lepiej by sie tak zajac pseudoregionalnym marszalkiem panie shreiber?....glupiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,m Re: Zwała na maksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:19 nie wrzucajcie kazdego glosu krytki do towarzystwo torunsko-moherowego. Sa osoby, ktorym pasuje sama idea astorii ale sa przeciwne formie architektonicznej (mowie tu oczywiscie o sobie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Pastuszewski to zadymiacz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:49 Utrzymuje sie od lat zasiadaniem w radzie, jest typowym kanapowcem.Ale teraz przyszedl czas na byc moze jakas kariere w PiS i stad krzyk calej tej bandy zapyzialego swiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujawiak List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE!!!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 02:11 Proszę zwrócić uwagę, jak kancelaria Prezydenta Bydgoszczy odpisała na protest grona starszych osób, które w dobrej wierze, zaniepokojone ewentualnym negatywnym wpływem (jak się okazało nie bezpodstawnie) wyburzania starej drukarni na stan zabytkowego kościoła: ----------- Urząd Miasta Bydgoszczy Kancelaria Prezydenta Bydgoszcz, dnia 03.11.2005 r. KP. IV.0740-43/05 Pani Maria Pęcicka Komitet Ochrony Przestrzeni Staromiejskiej ul. Gdańska 10, lp., pok. 25 85-006 Bydgoszcz 1. Uprzejmie informuję, że prezydent miasta Bydgoszczy ma nazwisko, a nazywa się Konstanty Dombrowicz. 2. Prezydent Miasta podjął decyzję bardzo rozważną i nie ma zamiaru jej zmieniać. W niczym nie zostały naruszone przepisy konstytucji ani żadnych innych uregulowań prawnych. 3. Od badania spraw rzekomej szkodliwości hałasu są specjaliści, a nie jakieś anonimowe grupy społeczników. Takie działania "społeczników" zakończyły się wraz z końcem PZPR! 4. Żadne pojazdy dostawcze nie będą jeździły ul. Gdańską, ani też pojazdy klienta ASTORII - o czym wszyscy zainteresowani, z wyjątkiem "komitetu" wiedzą. 5. Pouczenia dotyczące zagospodarowania terenu może wygłaszać każdy, ale uwagi winny być rozsądne. 6. Wszelkie pomysły dotyczące utworzenia "Domu słowa" ... winny być realne, zawierające propozycje finansowania budowy etc. A tak są to dywagacje wirtualne, które są życzeniami praktycznie nie do spełnienia. 7. O tym czy zaspokojone są potrzeby mieszkańców nie decyduje jakiś anonimowy komitet, ale mieszkańcy miasta, którym bynajmiej rzeczona ASTORIA nie przeszkadza. 8. Miasto nasze rozwija się od 659 lat i rozwijać się będzie nawet wtedy, gdy jakaś nieliczna jego cząstka jego mieszkańców nie rozumie takiej potrzeby. Z poważaniem Zastępca Dyrektora Kancelarii Prezydenta Adam Soroko ---------- Abstrahując już od tego, kto w powyższym sporze ma rację, z takim chamstwem ze strony administracji samorządowej jeszcze się nie spotkałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujawiak Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONIECZNIE! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 02:14 Oczywiście: ZAPROTESTOWAŁY "zaniepokojone ewentualnym negatywnym wpływem (jak się okazało nie bezpodstawnie) wyburzania starej drukarni na stan zabytkowego kościoła" i "ZOBACZ KONIECZNIE" - przepraszam to omyłki wynikłe z emocji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.eu.org 17.11.05, 07:16 Soroko - Geniusz myśli i słowa. Pamiętam to indywiduum doskonale, z czasów kiedy udzielał się w Młodych Demokratach. Te wspomnienia budzą we mnie obrzydzenie. Ten impretynent pełni funkcję z-cy dyrektora kancelarii Prezydenta Miasta Bydgoszczy, być może do niczego innego się nie nadaje. Ta szacowna instytucja upadła na pysk. To moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al;ek Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:36 Adam S. ten co miał "kłopoty" z magisterką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasożyt Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:16 Najpierw to miał ze mną kłopoty w podstawówce bo jego stara robiła niedobre kanapki. Pieczywo było nieświeże. Ale był mi posłuszny bo się bał. Nie wiedziałem, że jest posługaczem u kondoma. Mogę skrzyknąć chłopaków z Czyżkówka i obaj dostaną wpie..za chamstwo wobec ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 08:09 Żadne pojazdy dostawcze nie będą jeździły ul. Gdańską, ani też pojazdy klienta ASTORII - hehe... będą się teleportować pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimaus Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:20 Zapoznaj się z projektem. I zobacz, jak to funkcjonuje w podobnych miejscach w inych miastach - jakoś nikt z klientów ul. Półwiejską w Poznaniu nie jeździ i się nie teleportuje. Bzdury wypisujesz. A tak w ogóle, to Astoria to nie hipermarket i będzie generował większe obroty również w okolicznych sklepach, bo taka jest specyfika takich obiektów. Jeśli ktoś jest przeciw, to znaczy, że lobbuje na rzecz hipermarketów jak Tesco, Auchan i innych, bo to one stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 08:28 W projekcie przewidziany jest garaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.telsten.com / *.telsten.com 17.11.05, 09:30 Niestety powstanie NIEMIECKIEJ "Astorii" zlikwiduje miejsca pracy w wielu okolicznych sklepikach.Bydgoscy handlowcy zlikwidują swoją działalność.To nie podlega duskusji.Jest oczywiste ,że obrót handlowy przeniesie się do nowego marketu .Stanie się dokładnie tak samo jak przeniósł się handel do marketów. Tylko,że w tym właśnie jest szkoda dla Bydgoszczan.Podatki same markety nie płacą i zebrany kapitał gotówkowy nie inwestują w Bydgoszczy . Gdyby handel pozostał w rękach bydgoszczan to podatki zostaną w Bydgoszczy .Ponadto bydgoscy handlowcy zarobione pieniądze wydadzą w BYDGOSKICH przedsiębiorstwach na inwestycje lub konsumpcje. Jesli powstanie Astoria to NIEMCY wywiozą zyski z najmu z Polski , natomiast najemcy (ponad połowa spoza Bydgoszczy) zapłacą podatki ALE NIE W BYDGOSZCZY tylko w mieście siedzibie swoich firm. TAK WIĘC DLA MIASTA BYDGOSZCZY TAKA INWESTYCJA TO W KONSEKWENCJI CZYSTA STRATA. Jak niezwykle bezmyślny bądź przekupiony musi być urzędnik który wydaje zgodę na taką budowę w ścisłym staromiejskim centrum. Niemcy w swoim kraju takiego numeru by nie mogli zrobić . Panie Dombowicz zaproponuj Niemcom wybudowanie fabryki produktów wysokiej technologii które musimy importować do Polski. Wówczas nikt nie będzie z mieszkańców protestować. Tylko czy Niemcy będą chcieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimaus Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:27 > Niestety powstanie NIEMIECKIEJ "Astorii" zlikwiduje miejsca pracy w wielu > okolicznych sklepikach.Bydgoscy handlowcy zlikwidują swoją działalność.To nie > podlega duskusji... Podlega dyskusji, właśnie to podlega dyskusji! Charakter obiektu oraz doświadczenia z inych miast potwierdzają, że należy się spodziewać ożywienia w okolicy - to hamuje odpływ klientów do hipermarketów, zatrzymuje ich w strefie centralnej. Co do reszty, to możesz mieć rację, ale to już jest zupełnie inny problem. Polecam artykuł z ostatniego Wprost o wyprowadzaniu zysków z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! 17.11.05, 13:07 Gość portalu: Gość napisał(a): Gość portalu: Gość napisał(a): > Niestety powstanie NIEMIECKIEJ "Astorii" zlikwiduje miejsca pracy w wielu > okolicznych sklepikach.Bydgoscy handlowcy zlikwidują swoją działalność. proponuje tobie wizyte na ulicach szajnochy, fabryczna, boczna - przekonaj sie jak galeria pomorska i obi wplynely na kondycje bydgoskich malych firm. czy ktoras z nich splajtowala? a skoro tak wielka wage przykladasz do "wywozenia zyskow" to mam nadzieje, ze masz konto w polskim banku i polise w polskiej firmie ubezpieczeniowej. no bo skoro jestes prawdziwym polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.chello.pl 17.11.05, 17:07 Niestety powstanie NIEMIECKIEJ "Astorii" zlikwiduje miejsca pracy w wielu okolicznych sklepikach.Bydgoscy handlowcy zlikwidują swoją działalność.To nie podlega duskusji.Jest oczywiste ,że obrót handlowy przeniesie się do nowego marketu .Stanie się dokładnie tak samo jak przeniósł się handel do marketów..... Takie są prawa woleo rynku i demokracji....przecież o to walczyliście!!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimaus Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:14 Zbyt emocjonalnie podchodzisz. W tym pismie jest sama prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: List Kancelarii Prezydenta! ZOBACZ KONICZNIE! 17.11.05, 09:46 Gość portalu: Kujawiak napisał(a): > Proszę zwrócić uwagę, jak kancelaria Prezydenta Bydgoszczy odpisała na protest > grona starszych osób, które w dobrej wierze, zaniepokojone ewentualnym > negatywnym wpływem (jak się okazało nie bezpodstawnie) wyburzania starej > drukarni na stan zabytkowego kościoła: no naprawde,coraz bardziej lubie dombrowicza!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomorska kolejny chamski tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 17:35 kolejny chamski tekst - tym razem samego Prezydenta (ktory ma nazwisko i nazywa się Konstanty Dombrowicz ;-)) - pojawił sie w dzisiejszej pomorskiej. to odpowiedz na list Towarzystwa Inicjatyw Kulturalnych z Bydgoszczy utrzymany w podobie "ciepłym" tonie. jak sie okazuje prezio chętnie zostaje honorowym patronem Festiwalu Młodych Organistów i Wokalistów im. ks. Jerzego Popiełuszki i koncertów które ti towarzystwo oragnizuje, a jednoczesnie uznaje czlonkow tej organizacji za "grupę sfrustrowanych nieudaczników". Schizofrenia, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujawiak List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 03:41 Pomyślałem,że warto również zapoznać się z listem ojca Jana Fibka (OFMCap. - Klasztoru Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów Prowincji Warszawskiej) - Rektora kościoła pw. Wniebowzięcia NMP ("Klarysek"), skierowanego do Prezydenta Miasta już w czerwcu tego roku. Proszę zwrócić uwagę na głęboką perspektywę historyczną i troskę z jaką do władz Bydgoszczy zwraca się ten kapłan. Powiem otwarcie: jeżeli autor poniższego tekstu dzisiaj stwierdza, iż rysy powiększają się - ja mu wierzę! Tym bardziej, że plomby na kościele założono dopiero po interwencji miejskiego konserwatora zabytków - po kilku dniach "inwazyjnego" wyburzania drukarni (wbrew ustaleniom) z użyciem ciężkiego sprzętu. Tymczasem komentarz Prezydenta na apele i prośby ojca Jana to: "Kapucyn z tego kościoła po prostu kłamie"... Proszę po przeczytaniu poniższego listu ocenić samemu zacytowaną wypowiedź Konstantego Dombrowicza. --------- Św. Klaro ochraniaj "Klaryski" Na terenie naszego miasta Bydgoszczy pozostało niewiele starych, zabytkowych budyków, ale te które istnieją (w tym trzy gotycko-renesansowe kościoły), mogą swoją historią wiele powiedzieć o problemie niszczenia tego co szlachetne i święte i przeciwstawianiu się religijnym wartościom. Los był łaskawy tylko wobec jednego z nich, natomiast dwie franciszkańskie świątynie, nazywane potocznie "pobernardyński kościół" (jaki decyzjami władzy zamieniono kiedyś na skład meblowy 1840-1860 r.) oraz kościół "poklariański" (przez siedemdziesiąt parę lat dewastowany za zgodą lokalnych władz), stają się potwierdzeniem tego, że wciąż wielu osobom przeszkadza to co święte i Boże, w realizacji swoich "cesarskich" planów". Drugi ze wspomnianych powyżej obiektów, dzisiejszy kościół pw. Wniebowzięcia NMP, pochodzi wprawdzie z XVII w., ale zwiera w sobie elementy kościoła z XVI w. Początkiem istnienia tej budowli była świątynia szpitalna na przedmieściu, nieopodal klasztoru karmelitów, spełniająca także funkcję kościoła cmentarnego. Po ofiarowaniu przez Radę Miasta ziemi przy tej świątyni na potrzeby klasztoru klarysek (1615), zyskała ona nową XVII-wieczną oprawę i tak wpisała się w historię naszego miasta, jako "Klaryski". Niestety, po włączeniu tych ziem do Prus, kościół i klasztor zostaje w 1819 r. okradziony z zaplecza gospodarczego, które przekazane zostaje przez władze pruskie dla niejakiego A.F. Grunauera, który zbudował tu sobie drukarnie. Równocześnie część ogrodów klasztornych przeznaczono na zaplecze parkowe dla powstającej Regencji, czyli budynków administracji państwowej. A sam kościół? Został w 1836 r. przebudowany na Wagę Miejską, bo miał dobry dach i wygodne szerokie wejście umożliwiające wjazd do wnętrza wozów konnych. Po paru latach przyszło dawnej świątyni katolickiej spełniać rolę magazynu na destylowane napoje - czyli alkohol. Później było jeszcze gorzej, urządzono tu zakład o nazwie: Oczyszczanie Ulic i Latryn. W długą listę użytkowników wpisała się jeszcze Straż Pożarna i magazyny składowania parkowych. Dobrze, że w końcu czasy się zmieniły i władze Odrodzonej Rzeczypospolitej Polskiej wróciły w 1920 r. kościół na cele religijne. Ten dłuższy wstęp napisałem w związku z tym, że od dwóch lat słyszę o dyskusji toczącej się przy użyciu lokalnej prasy na temat zagospodarowania dawnych Zakładów Graficznych i staje mi się bardzo smutno, bo widzę jak używając argumentów nie mówi się o tym, co istniało w tym miejscu wcześniej. Wydaje się, że znikło pojęcie wstydu, że mamy tu do czynienia z przedmiotem dokonanej przed laty krzywdy na własności kościelnej sióstr klarysek - a jest to zupełnie podobnie, jak z tym pustym placem wewnątrz miasta, które nazywa się wciąż Placem Teatralnym, lecz zarazem pomija się informację, że teatr zbudowany został po bezprawnym zabraniu kościoła karmelitów i przebudowaniu co na cele sali teatralnej (1817 r.). Można by przypomnieć w tym miejscu stare powiedzenie, że "kradzione nie tuczy" - kiedy w oczekiwaniu na to co wyrośnie w dawnych ogrodach mniszek klarysek, widzi się jak wprowadza się następnego lokatora, który, dysponując grubszym portfelem na wykup nieruchomości, wcale nie przejmuje się protestami wiernych uczęszczających do wspomnianej świątyni, czy mieszkających w pobliżu ludzi bezskutecznie próbujących przekonać, że zakłóci to funkcjonowanie kościoła i oszpeci otoczenie tak szacownego zabytku. Obiecują za to Władze Miasta, że będzie to najnowocześniejsze rozwiązanie architektoniczne z przenaczeniem na zaplecze handlowe. Chciałbym zapytać więc przy tej okazji, co z uszanowaniem niedzieli, co z otoczeniem kościoła przy którym zamierza się sprzedawać - też wniedzielę - alkohol, czy pralki i telewizory? O świętość dnia niedzielnego zawsze było trudno zabiegać Kościołowi jeśli w jego otoczeniu nie znajdowali się ludzie życzliwi i otwarci na wartości religijne. Śięgam do tego tematu, w związku z tym, że od pewnego czasu stara się tak dostosowywać architekturę obok kościołów i kaplic, aby nie mówiła ona wiele o obecności Boga w życiu ludzkim. Pamiętamy chyba, jak to niedawno sztucznie wywołano dyskusję w mediach, czy potrzeba budowy kaplicw hipermarketach i innych wielkich sklepach, gdzie przychodzą w niedzielę kupować ludzie. Nie mam ochoty odpowiadać na takie dziwne pytanie, chciałem sam tylko postawić inne pytanie: czy to nie czasem działalność handlowa sama wciska się w pobliże kościołów? Przypomina to spór wokół obecności katolików w Rosji, kiedy to na pytanie władz państwowych dlaczego tylu kapłanów pracować musi w dawnym ZSRR odpowiadano niezmiennie, że to oni sprowadzili tam katolików poprzez deportacje popowstaniowe, czy zajmowanie tych ziem w rozbiorach, mimo przewagi elementu katolickiego na tych terenach... Przypomnę, że już kiedyś ta świątynia przeszkadzała prusakom, a później komunistycznej władzy, która nawet chciałą przesunąć ją z tego miejsca, bo nie pasowała do ulicy J. Stalina. Dziś planuje się to samo. Poszerzenie jezdni kosztem chodnika przy kościele, zabudowę jego otoczenia, tak by nie była widoczna jego architektura. Poczekajmy, może mądrość zwycięży, bo podobno w Radzie Miasta zdania są podzielone. A jeśli nie? No cóż, przyjdzie poczekać, aż kolejny budujący na starym cmentarzu przykościelnym zrozumie, że nie jego miejsce przy świątni "Klarysek". Może św. Klara, która z takim zapałem ochraniała swoje rodzinne miasto od barbarzyństwa, zrobi i tu jakiś mały podarek by wyprosić u Boga mądrość dla ludzi. o. Jan Fibek OFMCap., (Rektor kościoła pw. Wniebowzięcia NMP, czyli "Klarysek") Bydgoszcz, 24 czerwiec 2005 r. ----------- Od siebie dodam, że "najnowocześniejsze rozwiązania architektoniczne" - obiecywane przez władze miejskie - okazały się być (zgodnie z projektem przedstawionym w prasie), zwyłym betonowym prostopadłościanem, budowanym najmniejszym możliwym kosztem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam moherek Re: List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 06:48 od dawna polacy po mszy zasuwaja do marketu. nic nowego. wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 08:01 Po pierwsze Polacy, a po drugie sam piszesz, że "po mszy zasuwają do marketu". O tym właśnie jest w tym liście (którego jak sądze zresztą nie przeczytałeś). Z tej bowiem przyczyny markety wciskają się możliwie blisko, w kościelną okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! 17.11.05, 13:11 > markety wciskają się możliwie blisko, w kościelną okolicę. Dlatego zdecydowali się wybudować CH Astoria koło najbardziej obleganego bydgoskiego kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrj Re: List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.11.05, 21:01 ludzie! Popadacie w paranoje! Przeciez list kapucyna zawiera tak wiele nawiazan do krzywd Kosciola, ze ja to odbieram jako na razie niesmiale wolanie o zwrot koscielnej wlasnosci. Wychodzi na to, ze wg ojca najlepiej by bylo, gdyby miasto zwrocilo kosciolowi Plac Teatralny, najlepiej zaplacilo odszkodowanie ze "teatr" zostal zburzony, a na terenie drukaqrni powstaly by kokscielne ogrody.... Zapewne dostepne tylko dla zakonnikow. Nie mam nic przeciwko Kosciolowi (temu przez "K"), ale ich ciagle roszczenia i manipulowanie ludzmi to szczyt chamstwa. Patrzac z takiej perspektywy - wyrazam pelne poparcie dla Prezydenta Dombrowicza! A jesli budynek kosciola peka, to nalezy temu przeciwdzialac - w kazdy mozliwy sposob ale nie ograniczajac inwestycji w miescie.... Co do handlowcow - to moze w koncu sklepy na Gdanskiej i Dlugiej zmienily by godziny otwarcia??? moze ktos pomysli dlaczego ludzie ida w niedziele do marketow? A co innego maja do dyspozycji? Pusta Dluga ze swoimi sklepikami - ale pozamykanymi? W tygodniu sklepy sa pootwierane do 18. galerie do 20-21. jasny wybor. I dopoki nasi handlowcy miedzy innymi tego nie zrozumieja to lepiej nie bedzie. A CH Astoria mam nadzieje choc troche przez swoje sasiedztwo ich wyedukuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! IP: *.chello.pl 17.11.05, 13:07 <hahaha> !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: List o. Jana Fibka! ZOBACZ KONIECZNIE!!!!! IP: *.chello.pl 17.11.05, 17:15 Pralki i telewizory w Astorii??????hahahahahahahahhahaha bo padnę. Szkoda tylko że w niedzielę pełno babuli zasówa do marketów włśnie przeciw którym tyle mówią dwulicowość polaków i bezczelność nie zna granic!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnaton Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: 212.122.214.* 17.11.05, 08:07 jestem za modernizacją centrum, tak mało się dzieje w Bydgoszczy a ci panowie z partii wszystko wiedzącej poPiSują się demagogią i chęcią zaistnienia za wszelką cęnę - nawet kosztem fajnych pomysłów dla Bydgoszczy. Smutno mi Boże ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.11.05, 08:22 Skoro dla ciebie fajnym pomysłem dla Bydgoszczy jest postawienie na rogu Gdańskiej i Jagiellońskiej wielkopowierzchniowego hipermarketu, no to pozostaje mi tylko pogratulować ci "pomysłowości"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.chello.pl 17.11.05, 17:22 Czy Tobie trzeba przeliterować że Astoria TO NIE HIPERMARKET kolego????W każdym mieście rozwiniętym w Polsce i na świecie tego typu galerie działają w ścisłym centrum. Co może lepiej zrobić tam noclegownie dla BEZDOMNYCH jak to pewna babula powiedziała?????Ludzi o czym my mówimy skoro ksiądz mówi że Astoria mu widok z okien zasłoni. Przecież wysokość zabudowy będzie taka sama jak drukarnia!!!!!!WIĘC ZA PRZEPROSZENIEM NIECH ...... bo głupoty gada. Księża do bibli minęło średniowiecze. Jak można kwestionować inspektorów i inżynierów nie mając podstawowej nawet wiedzy budowlanej?????FERMENT SIEJE REKTOR KLARYSEK A BABULE TO PODCHWYCIŁY I JADĄ Z KOKSEM. BOJE...BANY KRAJ KATOLIKÓW ZA DYCHĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 17.11.05, 08:16 Mimo wielkiej sympatii i dla kościoła Klarysek i dla zakonu Kapucynów pozwolę sobie nie zgodzic sie z argumentami Ojca: 1. A.F. Grunauer odkupił od Klarysek teren pod drukarnię zgodnie z prawem i za normalną cenę rynkową (kolejną cześć terenu - tą bliżej kina - odkupił wiele lat później od miasta) 2. sąsiedztwo drukarni nie mogło być aż tak przyjemne i dla kościoła i dla mieszkańców, to miejsce jest wrecz skażone ołowiem (dawniej do farb drukarskich dodawano sporo ołowiu), jak przykład podam, że w Zakładach Graficznych wszelkie kwiaty doniczkowe marniały w ciągu max. 2 miesięcy, mury były wręcz przesycone ołowiem, dodatkowo drukarnia emitowała sporo hałasu, zawsze była na granicy dopuszczalnych norm emisji hałasu, praca w drukarni wielokrotnie odbywała się niedzielę i jakos nikt wczesniej nie protestował, nikt też nie protestował kiedy tiry dostawcze z papierem żeby wjechać na teren drukarni blokowały wszystkie pasy ruchu (w obu kierunkach) na Jagiellońskiej 3. Zakłady Graficzne od lat chciały sprzedać ten teren, pierszą instytucją zawiadomioną o możliwości kupna terenu był Zakon Kapucynów! Zakłady Graficzne były nawet skłonne dać spory upust od ceny rynkowej jeśli Zakon zdecydowałby sie kupić ten teren... 4. a co do handlu obok kosciołów... cóż... proponuję przypomniec sobie zwyczaj jarmarków odpustowych (które odbywaja sie do dnia dzisiejszego), kto na takim był ten wie, że tuż pod bramą kościoła rozstawiają się kramarze z obarzankami, balonikami, zabawkami, i in. artykułami... Kosciół nigdy nie przepędził kupców spod swoich bram... Powtarzam, mam wiele sympatii dla koscioła Klarysek, często tam chodzę, wiele szacunku mam też dla Ojca... ale fakty sa faktami Zakłady Graficzne to żaden zabytek, tylko szkodliwa ruina nie twierdze że centrum handlowe to najlepszy pomysł, choc miło będzie w niedziele po mszy wpaść na kawę i ciastko do cukierni ale jakoś innych realnych propozycji inwestycyjnych nie było... PS w sufitach drukarni były zamontowane czujniki dymu starego typu, zawierające pierwiastki radioaktywne (koszt utylizacji jednego to coś ponad 150 zł), mam nadzieję, że inwestor zdjał i zutylizował bezpiecznie te czujniki przed wyburzeniem, no i że po wyburzeniu ktoś zrobi badanie czy ziemia pod budynkami nie jest skażona (tak jak ta pod d. Rometem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.telsten.com / *.telsten.com 17.11.05, 09:43 Owszem propozycje dla tego terenu są Idą one w kierunku stworzenia palmiarni , skweru zieleni z prawdziwego zdarzenia.,centrum rekreacji i odnowy biologicznej. Pomysł na kolejny sklep market jest łagodnie mówiąc prymitywny. Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 17.11.05, 10:42 Gość portalu: Gość napisał(a): > Owszem propozycje dla tego terenu są Idą one w kierunku stworzenia palmiarni , > skweru zieleni z prawdziwego zdarzenia.,centrum rekreacji i odnowy biologicznej > . > Pomysł na kolejny sklep market jest łagodnie mówiąc prymitywny. ja mówię o realnych propozycjach inwestycyjnych! czy ktoś może wyłożyć kasę na park, palmiarnię? jaka firma wyszła z taką propozycją i kasą??? pewnie że byłoby super gdyby był to przybytek kultury lub choćby miejsce odpoczynku... ale bądźmy realistami! gdzie na to kasa? a pomysł z centrum handlowym nie jest najlepszy, przyznaję, tylko jaka jest REALNA alternatywa??? pewnie, że lepiej by było gdyby... ale konkrety proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diderot polać mu!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 17.11.05, 18:06 madrze piszesz, Twoje zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.11.05, 00:21 Zupełnie nie interesuje mnie ten temat, ale przecież gość odkupił to od władz pruskich, które ten teren - jak wynika z listu księdza - ukradły. Różnica między ukraść, a świadomie kupić od złodzieja, nie jest - chyba - aż tak duża... Przy okazji powiedzcie, gdzie można obejrzeć, jak to, co ma tam powstać będzie wyglądało? Jedni mówią, że to będzie hipermarket, drudzy, że pasaż handlowy. Wolałbym sam zobaczyć i ocenić. Jest gdzieś - najlepiej w necie - jakiś projekt dostepny?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.chello.pl 19.11.05, 00:25 Gość portalu: pytanie napisał(a): > Przy okazji powiedzcie, gdzie można obejrzeć, jak to, co ma tam powstać będzie > wyglądało? Jedni mówią, że to będzie hipermarket, drudzy, że pasaż handlowy. > Wolałbym sam zobaczyć i ocenić. Jest gdzieś - najlepiej w necie - jakiś projekt > dostepny?????? na razie tylko cos takiego: miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35596,2897702.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nareszcie_konkret Moje wrażenia po obejrzeniu tych dwóch zdjęć IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.11.05, 12:23 Poniżej moje wrażenia (starałem się być obiektywny, chociaż przyznaje, że burzenie drukarnie nie bardzo mi się podobało). A wy co myślicie? "Stary Browar" to to na pewno nie jest. Co do ostatecznego przeznaczenia obiektu trudno jednoznacznie wnioskować, na jednym zdjęciu wygląda to faktycznie jak najzwyklejszy hipermarket na drugim widać jakiś inny "typ" zabudowy. Wydaje mi się, że rację mają (częściowo) obie strony i będzie tam zarówno sala hipermarketu jak i pasaż handlowy (coś jak w galerii pomorskiej, tylko upchane bardziej w pionie). Daszek moim zdaniem jest fatalny, tak samo to, że budynek wychodzi na ulicę. Wydaje się też, że (mimo, że na zdjęciu tak nie wygląda, bo zrobione jest z dużej odległości i z drugiej strony ulicy) ksiądz ma rację i budynek przesłaniał będzie dla idących Gdańską w stronę Starego Rynku zabdowania kościoła (znacznie bardziej nb. "reprezentacyjne"). Co do garażów też nic nie można wywnioskować (przynajmniej ja nie mogę). Jeżeli nie ma tam podziemnego (czy podwieszanego) garażu ludzie najprawdopodobniej parkować będą po prostu na tamtym placyku, przez co straci on przestrzeń jaką widać na projekcie (spokojnie spacerujący ludzie itd. itp.). Jeżeli na placyku nie będzie można parkować, kierowcy zostawiać będą auta gdzie się da w najbliższej okolicy. Chyba nikt nie wierzy, że przeciętny zmotoryzowany powie sobie: no to dziś pójdę sobie do Astorii? Jeżeli garaż jednak będzie to mam dwie uwagi. Po pierwsze wówczas faktycznie prezydent kłamał w piśmie, które ktoś nam tu zaprezentował. Biorąc pod uwagę dodatkowo formę jego odpowiedzi, jest to z pewnością sprawa, która winna nas wszystkich zastanowić przed ewentualnym oddaniem na niego głosu w kolejnych wyborach (ja przynajmniej - choć głosowałem na niego poprzednio - poważnie się zastanowię). Uważam bowiem, że można wszystko, ale wszystko winno być przedstawione jasno i bez krętactw (ten projekt który znalazł zonk winien wisieć i to w innych jeszcze ujęciach np. w tej galerii na poczcie głównej, tak żeby wszyscy wiedzieli "o co cho" i urwać niepotrzebe, zaostrzające sprawę spekulacje). Sprawa druga to wpływ ew. garaży na kościół (faktem jest, że pod pocztą jest "puszka wodna" i teren jest "ukrwiony" wodami gruntowymi). Nie mówię, że od razu musi to zaszkodzić kościołowi, ale ktoś naprawdę fachowy, na oficjalnym dokumencie winien dać jasną eskpertyzę (biorąc swoim podpisem za nią odpowiedzialność), że tak się nie stanie. Ekspertyza taka też winna być podana do szerokiej publicznej wiadomości. Reasumując. Gdyby tego rodzaju przedsięwzięcia przeprowadzane były z szerokim dostępem lokalnego społeczeństwa do wszelkich możliwych informacji go dotyczących, z pewnością nie byłoby takiej afery jak jest teraz. W tym sensie zachowanie prezydenta jest znacznie gorsze niż sama "Astoria", choć ta też naprawdę średnio mi się podoba. Myślę, że ten teren zasługuje na coś znacznie bardziej wyszukanego architektonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnaton Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: 212.122.214.* 17.11.05, 08:35 no i to mi chodziło, drogi Saszo, lepsze to /pasaż handlowy na europejskim poziomie/ niż nic. Ale może lepiej się kłócić i nic nie budować - to takie bydgoskie, polskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:39 Czekamy na Urząd Antykorupocyjny! Panie Mariuszu Kamiński Bydgoszcz wzywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATAK MOHERÓW ATAK MOHEROWYCH BERETÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 09:23 UWAGA MOHEROWE BERETY ATAKUJĄ Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi 17.11.05, 09:33 hehhe no sami widzicie-dombrowicz moze sie podobac! lubie go coraz bardziej.. fajne riposty :) co do postawy prawicowych ułomków-szkoda komentarza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.host.ab.edu.pl 17.11.05, 09:42 Widze ze radni z PIS'u juz wszedzie chca narobic balaganu. Mamy IV Rzeczpospolita !!!!!!!! SLD oddala Polske Murowana a PIS zrobi z niej Polske Drewniana Chanba jednym slowem !!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Napalony BUDUJMY MARKETY GDZIE SIĘ DA !!!! IP: *.telsten.com / *.telsten.com 17.11.05, 09:49 Na Starym Rynku jest jeszcze wolne miejsce i łapówke mozna wziąść .No to do dzieła.Niemcy , Francuzi , .... zbudujcie market Dąbrowiczowi przed oknem jego domu no i ocvzywiście postawcie równiez na Starym Rynku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: BUDUJMY MARKETY GDZIE SIĘ DA !!!! IP: *.telsten.com / *.telsten.com 17.11.05, 10:27 Hej duptuś tuptuś, a wiela ty razy robiułęs zakupy w tych sklepach postawionych przez Niemców czy Francuzów? Przeciak to lepi jest kupowac w społemowskich ciemnych dziurach, szak prowda nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemiecki Market Re: BUDUJMY MARKETY GDZIE SIĘ DA !!!! IP: *.telsten.com / *.telsten.com 17.11.05, 11:24 Dobrze ,że takim durniom jak Ty młodzieńcze nie oddano steru władzy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amsterdam Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:03 mam nadzieje ze kolejne wybory sprawia ,ze to stado baranow nie bedzie mialo mozliwosci bicia piany za nasze podatki. troche mnie zaskoczylo stanowisko kon doma. jednak nie jest taki miekki i zdolny tylko do usmieszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.brda.net 17.11.05, 12:02 wspieram Dombrowicza w tej kwestii...nie dajcie sie towarzyszu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piknik64 Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 12:35 Nie byłem wyborcą Prez. Dombrowicza;ale widzę ;że gdyby nie on i gdyby wygrywałoby stanowisko Rady Miasta w b.wielu sprawach to Bydgoszcz stanęłaby w rozwoju.Widać;że większości Sld-owskim i niektórym prawicowym radnym nie zależy na tym mieście.Oni prowadzą swoje wojenki z Prezydentem.Jedni polityczne i ideologiczne ;drudzy realizują swoje fobie za nasze podatki.Bydgoszcz się nie liczy .B.słusznie zauważono tutaj o "Orżnięciu Bydgoszczy" przez marszałka i samorzad wojewódzki.Tym ci panowie sie nie zajmują bo to wymaga troche wiedzy ; pracy a i można się narazić kolegom partyjnym.Aby zaistnieć w opinii; dokopują człowiekowi;który coś chce zrobić pozytywnego dla tego miasta.Panowie radni zastanówcie się my mieszkańcy to widzimy.Nawet ci ;którzy byli przeciwni prezydenturze Dombrowicza(jak ja);widzą;że on stara sie i godny jest tej funkcji.Nie jest koniunkturalistą w przeciwieństwie do wielu z was.Nie myślcie ;ze damy się oszukać jeszcze raz przy wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ccc Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 12:54 Ucz się ortografii,bo na rozum już za późno! Hańba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuba Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: 80.168.127.* 17.11.05, 14:06 Klaryski należy zburzyć, podobnie jak inne 'władze miejskie' zrobiły miejsce pod 'Kaskadę'. Spichrze też zburzyc. Po co zawracać sobie głowę starociami, zabytkami, innymi śmieciami. Po co słuchać mieszkańców miasta - przecież WADZA wie lepiej niż jakieś tam zaludnienie. Oj, zaorać to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX I TAK UPADAJA KOLEJNE INICJATYWY W TYM MIESCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:12 I TAK UPADAJA KOLEJNE INICJATYWY W TYM MIESCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: I TAK UPADAJA KOLEJNE INICJATYWY W TYM MIESCI IP: 82.146.231.* 17.11.05, 17:44 Teraz mnie oświeciło, faktycznie masz jakis problem. Czy to nie bydgoszczofobia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczoznawca Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:13 Znam ekspertyzę geologiczną centrum Bydgoszczytego. Tam nie wolno budować bardzo głębokich fundamentów o dużej powierzchni(parking podziemny) bo zmieni się znacznie poziom wód gruntowych, a to jest bardzo niebezpieczne dla sąsiednich budynków. Dlaczego urzędnicy na to pozwolili? Cóż, wiem tylko ile można zarobić wydając takie pozwolenie. Architekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janas SUGERUJESZ PRZEKRĘT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:17 Gość portalu: rzeczoznawca napisał(a): > Cóż, wiem tylko ile można zarobić wydając takie pozwolenie. > Architekt SUGERUJESZ PRZEKRĘT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczoznawca Re: SUGERUJESZ PRZEKRĘT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:28 Za wydanie takiego pozwolenia albo fałszej ekspertyzy można kupić co najmniej dobry samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Dyskusja o centrum handlowym na sesji rady mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:34 Sugerujesz, że będzie parking podziemny? Kiedy zmieniono plany? Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org do rzeczoznawcy 17.11.05, 20:09 Gość portalu: rzeczoznawca napisał(a): > Znam ekspertyzę geologiczną centrum Bydgoszczytego. Tam nie wolno budować > bardzo głębokich fundamentów o dużej powierzchni(parking podziemny) bo zmieni > się znacznie poziom wód gruntowych, a to jest bardzo niebezpieczne dla > sąsiednich budynków. nie bedzie zadnego podziemnego parkingu. miejsca dla samochodow beda na parterze i pierwszej kondygnacji. czy moglbys napisac konkrentnie do jakiej glebokosci mozna bezpiecznie (bez ingerencji w stan/poziom wod gruntowych) kopac i klasc fundamenty w tym miejscu? bylbym wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org pomyłka!!! ;) 17.11.05, 20:10 mozilla.org napisał: > Gość portalu: rzeczoznawca napisał(a): > > > Znam ekspertyzę geologiczną centrum Bydgoszczytego. Tam nie wolno budować > > bardzo głębokich fundamentów o dużej powierzchni(parking podziemny) bo zm > ieni > > się znacznie poziom wód gruntowych, a to jest bardzo niebezpieczne dla > > sąsiednich budynków. > > nie bedzie zadnego podziemnego parkingu. miejsca dla samochodow beda na parterz > e > i pierwszej kondygnacji. > czy moglbys napisac konkrentnie do jakiej glebokosci mozna bezpiecznie (bez > ingerencji w stan/poziom wod gruntowych) kopac i klasc fundamenty w tym miejscu > ? > bylbym wdzieczny parking bedzie na najwyzszej kondygnacji. moj blad we wczesniejszym poscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Czyli będzie parking, a Dombrowicz kłamał! IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.11.05, 12:41 4. Żadne pojazdy dostawcze nie będą jeździły ul. Gdańską, ani też pojazdy klienta ASTORII - o czym wszyscy zainteresowani, z wyjątkiem "komitetu" wiedzą. Jak widać Prezydent zwyczajnie kłamał. Ciekawe tylko dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczoznawca Ekspertyza geologiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:39 Tak czy inaczej nie będą to płytkie fundamenty. Znam ekspertyzę geologiczną centrum Bydgoszczytego. Tam nie wolno budować bardzo głębokich fundamentów o dużej powierzchni bo zmieni się znacznie poziom wód gruntowych, a to jest bardzo niebezpieczne dla sąsiednich budynków. Dlaczego urzędnicy na to pozwolili? Cóż, wiem tylko ile można zarobić wydając takie pozwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Ekspertyza geologiczna 17.11.05, 18:44 > Tak czy inaczej nie będą to płytkie fundamenty. Czemu będą głębsze niż wyższych budynków? W szczególności, czy sugerujesz, że będą głębsze niż fundamenty wieżowca UW? > Znam ekspertyzę geologiczną centrum Bydgoszczytego. Z tego wynika, że odbudowa kościoła na rynku byłaby zagrożeniem dla starówki, bo ten musiałby mieć głębokie fundamenty? > Tam nie wolno budować bardzo głębokich fundamentów o > dużej powierzchni bo zmieni się znacznie poziom wód gruntowych, a to jest > bardzo niebezpieczne dla sąsiednich budynków. Może dla ratowania Klarysek należałoby zburzyć pobliskie kamienice - wyższe i zapewne z głębszymi fundamentami (jak to dawniej budowano piwnice) niż planowanego CH Astoria? > Cóż, wiem tylko ile można zarobić wydając takie pozwolenie. Skąd wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczoznawca Re: Ekspertyza geologiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:37 Człowieku, chodzi o specyfikę gruntu w konkretnym miejscu. Gdybyś znał się na tym nie pisałbyś o wieżowcu UW ani o rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Ekspertyza geologiczna 17.11.05, 19:39 > Człowieku, chodzi o specyfikę gruntu w konkretnym miejscu. Pisałeś o centrum Bydgoszczy. > Gdybyś znał się na tym nie pisałbyś o wieżowcu UW ani o rynku. To wytłumacz mi, który się nie zna, dlaczego fundamenty będą głębsze niż drukarni chociaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: Ekspertyza geologiczna IP: 83.238.146.* 17.11.05, 19:51 Naprawdę Dombrowicz to bezczelny typ jak się o tym wszystkim czyta. Ojca rektroa wyzywa od kłamców, radnych od nieduaczników. mam nadzieję, że Mariusz Kamiński nie jest nieudacznikiem i zrobi wizytę w Bydgoszczy. A Dombrowicz skończy jak jego prawa ręka Maciej O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Ekspertyza geologiczna IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.11.05, 13:48 Całkiem możliwe, bo ta sprawa śmierdzi na kilometr. Podobno zresztą już złożono zawiadomienie do prokuratury. Podobieństwa do tzw. afrey "Tromięsu" są tutaj wręcz uderzające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczoznawca Re: Ekspertyza geologiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 07:21 Wystarczy trochę znajomości fizyki. W gruncie woda zachowuje się jak w naczyniach połączonych. Zlikwidujesz stary fundament tworząc głęboki i duży dół. Wokół tego miejsca obniży się woda gruntowa, oczywiście razem z gruntem. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Ekspertyza geologiczna 18.11.05, 08:46 > Wystarczy trochę znajomości fizyki. W gruncie woda zachowuje się jak w > naczyniach połączonych. Zlikwidujesz stary fundament tworząc głęboki i duży > dół. Wokół tego miejsca obniży się woda gruntowa, oczywiście razem z gruntem. Czyli poziom wód gruntowych jest niższy niż jakieś 2 metry? Ciekawi mnie, jak oni 200 lat temu izolowali fundamenty, że te stojąc w sumie w wodzie nie przeciekały. Może wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Prezydent oskarża o kłamstwo i frustrację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:40 Radni Bydgoszczy oświadczyli, że nie są odpowiedzialni za skutki budowy centrum "Astoria". Stwierdzili, że rozpo- częto ją niezgodnie z prawem. Prezydent oskarża adwersarzy o kłamstwo i frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik PREZYDENT KŁAMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 07:30 Pracuję w urzędzie i znam sprawę pęknięć w kościele. W dokumentacji przed rozpoczęciem prac było 12 pęknięć. Plomby założono dopiero 15 listopada, a więc po kilku dniach od rozpoczęcia prac budowlanych i okazało się że jest 34 pęknięcia. Konserwator i prezydent kłamią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: PREZYDENT KŁAMIE IP: 193.26.211.* 18.11.05, 08:56 Ty to masz tez pekniecie na mózgu!Pilnie obserwuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Dombrowicz idzie w ślady Obremskiego :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:52 Dombrowicz idzie w ślady Obremskiego :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Jak Kondom wziął działkę za pozwolenie, to musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 15:07 się wywiązać. Dlatego wszelkimi metodami będzie zamykał usta przeciwnikom niekompetencji i łapówkarstwa. A potem razem z małżonką będą siedzieć w sąsiednich celach: on za Astorię, ona za Wilgę. A dwie cele dalej Maciej O, więc mogą pograć w brydża (z dziadkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były inspektor Hektar świeżego fundamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 15:42 Siedziałem kiedyś za lewe pozwolenia budowlane i wiem o co tu chodzi. To przecież będzie hektar świeżego fundamentu, który zacznie powoli pracować. Kto jest w temacie wie czym to grozi dla budynków UW, poczty(pod nią jest poduszka wodna), banku, kościoła i kamienicy przy Gdańskiej. Teraz jedyne bezpieczne rozwiązanie w tym miejscu to teren zielony. Sprawą powinna zająć się prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon Astoria is coming IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.11.05, 16:02 Siedziales raczej w oślej ławce, ale widac, że musiałeś sie sporo nagłówkowac przy tej pseudo-analizie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były inspektor Re: Astoria is coming IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 16:08 A powiedz mi dlaczego po kilku dniach prac szef ekipy od rozbiórki pospiesznie wycofał się z tej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon Re: Astoria is coming IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.11.05, 18:36 Tym razem przestraszyl sie, ze rozbiorka zmieni stan wod gruntowych i zawali mu sie poczta. Swieta coraz blizej, a kartki nie wyslane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: Astoria is coming IP: *.tvgawex.pl 19.11.05, 12:50 PREZYDENTA trafił w 10 z tą budową!! kolejny reprezentacyjny budynek o nowoczesnej architekturze nie kolidujący z reszta ulicy Gdańskiej!!!!RADA MAISTA to konfidenci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiler Re: Astoria is coming IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:00 Ty masz chyba krosty na mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janos NIE POTRZEBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 13:28 BYDGOSZZCZY NIE POTRZEBA GALERII HANDLOWYCH TO MIASTO ZAPCHLONE Odpowiedz Link Zgłoś