coooler1 Miliard na miasto 21.02.07, 20:37 właśnie chciałem to napisać. Trzymam kciuki i to mocno :) Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Miliard na miasto 21.02.07, 20:40 No to ja też, zwłaszcza że jest szansa na pozbycie sie Kaskady Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Miliard na miasto 21.02.07, 20:38 Szczęka mi opadła totalnie. Jeżeli to prawda to SUPER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qpa_mieci Re: Miliard na miasto 22.02.07, 09:20 Podpisuje sie pod twoj komenatrz w 100%! :-)) Chociaz w czyms sie zgadzamy Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 20:39 moje kciuki są aż białe od ściskania :) Odpowiedz Link Zgłoś
bromberg1 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 20:41 to są takie bzdury jak realizacja tramwaju do Fordonu. Jak ktoś zainwestuje 200 mln, to będzie bardzi dobrze. No chyba, że to jakaś praleczka Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 20:50 Bromberg z takim nastawieniem odrazu ? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Miliard na miasto 21.02.07, 20:54 Praleczka z suszarką. ps. trzymamy kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
architomek Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:10 Miasto na tym może dużo zyskać, aby była to prawda... Bardzo bym się ucieszył, gdyby rewitalizacja Wyspy Młyńskiej zakończyła się wspólnie z przebudową Młynów Rothera... To wtedy naprawdę można było by nazwać REWITALIZACJĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
bromberg1 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:31 tobie już dawno główkę przeprało, a później znowu się okaże, że są to pieniądze z kredytów, choćby pewnej bydgoskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Miliard na miasto 21.02.07, 23:33 Widzę efekt choroby kaczyzmu, wszędzie czuwa wróg i wszędzie sa przekrety! Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:28 Miliard zlotych???,zeby nie okazalo sie kolejnym niewypalem W ratuszu patrzą na rozmach Duńczyków z dużymi nadziejami. - Centrum Bydgoszczy jest wciąż jeszcze bardzo niedoinwestowane, dlatego cieszyłbym się, gdyby plany, o których rozmawiałem już z przedstawicielami Polinvestu, udało się zamienić w konkret - stwierdził wiceprezydent Wojciech Nowacki Juz dwoch takich bylo,co chcialo odbudowac mlyny,narobili dlugow,i teraz siedzi u nich prokurator,Aquapark w Myslecinku tez byla pewna sprawa i niewypal,wszystko co robi Konstruktor-Dywersant,to albo prowizorka,albo celowe dywersyjne dzialanie,przeciwko miastu,bo dotej pory za cokolwiek sie wzial to klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:38 Moja opinia - zbyt piekne aby było prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ser.86 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:41 Cholerny pech- że też akurat te wielkie chęci duńczyków musiały trafić akurat na tą ekipę. Oby nie dali się zniechęcić Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:45 Ja tez mam nadzije, ze rzadzaca ekipa ich nie zniecheci... Ja tez mocno trzymam kciuki, bardzo mocno :) Nawet jezeli nie bedzie to 1 mld, to i tak bedzie dobrze. Oni nie zamierzaja kupic mlynu, Famoru, czy budynku na Grodzkiej... oni juz to zrobili, juz kupili. Na razie jest dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Miliard na miasto 21.02.07, 21:53 Być może wiceprezydent Nowacki będzie miał więcej szczęścia do inwerstorów. Oby mu się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Miliard na miasto 22.02.07, 19:28 Masz racje,wszystko sie rozwala,bo rzadzi ekipa,ktora jest po to,aby nic nie wyszlo,ja nie moge tego zrozumiec,ze po 4-rech lata polityki cofania Bydgoszczy,ponownie zostal wybrany,dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ispan ??? 21.02.07, 21:56 Czy ktoś znalazł jakieś wiarygodne informacje na temat Polinvestu? Przeglądanie kolejnych stron w google już mi się znudziło. Oby to nie był kolejny przekręt jak z tym wielkim lotniskiem i miliardami w centra biznesowo-rozrywkowe koło Białej Podlaskiej słynnego tureckiego przedsiębiorcy.... Vahapa Toya czy jak mu tam było! Trzymam kciuki, że to prawda! ... chociaż w głębi serca nie wierzę:D Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: ??? 22.02.07, 07:58 mac_byd napisał: > KLIF wawa i gdynia, realizacje Polinvestu. niestety nie masz racji. kilka razy podchodzilem do wyszukania jakichkolwiek informacji na temat dunskiej firmy polinvest (roznie pisana nazwa w roznych gazetach) i nic nie znalazlem. klif to polinwest, ale z kapitalem norweskim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: ??? 22.02.07, 13:09 Norwedzy lub Duńczycy, zainwestują lub nie, w Bydgoszczy lub w Gdańsku... Ale na forum i do gazet temat dobry. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_byd Re: Miliard na miasto 21.02.07, 22:04 Duży rozmach!!!! Miliard złotych, mało realne. Ale każde realne pieniądze będą cenne. Jeśli uda się Duńczykom wyremontować młyny to bedzie juz duzo, a każda kolejna inwestycja będzie na wagę złota. Trzymam kciuki!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mannis Re: Miliard na miasto 22.02.07, 01:02 A moze miasto spyli Dunczykom budynek Internatu przy Lukasiewicza z przeznaczeniem na apartamenty, a takze sasiednie budynki domow socjalnych - gdyby je wyburzyc, to bylby niezly teren na nowe domy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 08:10 Byłem ciekawy kiedy ta informacja, którą mam z pierwszej ręki jako uczesnik negocjacji, zostanie upubliczniona. Nie ma tu żadnej fikcji. Duńczycy nagle pod koniec stycznia zaakceptowali twarde warunki Budopolu i błyskawicznie przystąpili do transakcji kupna nieruchomości z młynem. Mimo że pojawiła się silna konkurencja było widać, że bardzo im zależy na kupnie i skorzystali z prawa pierwszeństwa danego im czasowo przez Budopol. Są w pełni wiarygodni - potwiedzili to niezwłocznym zabezpieczeniem transakcji. Wyspa będzie piękna: cieszę się bo miałem poczucie osobistej odpowiedzialności za jej los /link: Co będzie na Wyspie Młyńskiej?/. Przy okazji: w moim eseju publikowanym w 1991r. w "Expressie Bydgoskim" jest taki rozdział: "Do Europy przez Danię". To wtedy zrobiliśmy Bydgoszcz popularną w Danii. Osobiście prowadziłem wykład o regionie na Uniwersytecie w Kopenhadze, na przyjęciu organizowanym przez naszą ambasadę było 200 biznesmenów. Tu powstał Dom Duński,podjęła działalność największa duńska firma consultingowa Carl Bro Group, tu też założyłem oddział Towarzystwa Polsko - Duńskiego. Bardzo się cieszę, że moje miasto /w którym tylko bywam/ zbierze teraz owoce tamtych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
bezhabilitacji Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 08:43 Wreszcie jakiś sensowny głos, głos, którego tutaj potrzebowalismy. I dzięki takim ludziom jak Pan Nasza Bydgoszcz rozwija się. Czytałem równiez Pana post o średniakch bydgoskich, ile w tym prawdy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 09:17 NIe pozostaje nic jak tylko Panu podziękowac. Pamiętam jak załozył Pan wątek o tym co mogłoby byc na wyspie i prosił o pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 09:24 acha i niech się pan jakoś przedstawi - będziemy pamiętac jak przyjdzie do wyborów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 09:36 tlss napisała: > acha i niech się pan jakoś przedstawi - będziemy pamiętac jak przyjdzie do > wyborów itd. Zapewniam, że nie wystartuję w żadnych wyborach. Z czynnej polityki wyleczyłem się już ponad 10 lat temu, choć kiedyś była moją pasją. Byłem szefem kampanii wyborczej w regionie bydgoskim historycznych wyborach 1989r, potem wicewojewodą w latach 1989 - do lutego 1991r. Moje logo pochodzi od nazwiska, a to śmieszne "o" odróżnia mnie od mojego, bardziej znanego syna Roberta /bydgoszczanina z urodzenia/ - aktora Teatru Narodowego w Warszawie. Pozdrawiam Marek Jarociński Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 09:40 Dziękuje za informacje. Jakże się Pan różni od "zawodowych" bydgoskich polityków którzy nie potrafią nawet zabrac głosu kiedy toruń wyszarpuje nam kolejne środki czy instytucje. Jeżeli sprawa się uda to zrobił Pan naprawdę wiele. Czyli można. Szkoda że brakuje nam takich ludzi w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 09:50 tlss napisała: > Dziękuje za informacje. Jakże się Pan różni od "zawodowych" bydgoskich > polityków którzy nie potrafią nawet zabrac głosu kiedy toruń wyszarpuje nam > kolejne środki czy instytucje. > Jeżeli sprawa się uda to zrobił Pan naprawdę wiele. > Czyli można. > Szkoda że brakuje nam takich ludzi w Bydgoszczy. Miła Pani, porzuciłem politykę w tutejszym rozumieniu, kiedy definitywnie uświadomiłem sobie, że nie jest ona sztuką osiagania ważnych celów strategicznych w skali szerszej niż grupowa, lecz grą koterii o własne wpływy i pozycje. A to powoduje ogromne marnotrawstwo energii, którą pożyteczniej jest zaangażować w innych sferach ludzkiej aktywności. Dzięki za ciepłe słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 09:54 > Dziękuje za informacje. Jakże się Pan różni od "zawodowych" bydgoskich > polityków którzy nie potrafią nawet zabrac głosu kiedy toruń wyszarpuje nam no po prostu bohater. zaraz sie posikam. nie dosc ze czuje sie ojcem sukcesu to jeszcze klaszcza mu za to :) tlss zalozmy ze jestes wlascicielem nieruchomosci o ktora bije sie dwoch inwestorow. sprzedajesz ja jednemu i automatycznie stajesz sie bohaterem? dunczycy sami przyszli, nikt ich nie znalazl, wiec jaka do ku.. nedzy jest zasluga urzedasow? i co maja ci dunczycy wspolnego z domem dunskim? nic. propaganda sukcesu, szukanie poklasku i poparcia, a motloch klaszcze uszami. jest sukces, jest sukces. ojcow bedzie wielu i jeszcze wiecej. tylko patrzec. dunczycy macali gdzie w polsce zainwestowac pieniadze. zaskoczyla ich bydgoszcz z lotniskiem i NATO oraz ceny nieruchomosci.ze takie mozliwosci a taka pipidowa senna. moim zdaniem zapedzaja sie z tymi apartamentowacami, nie to miasto, ale skoro im wyszlo ze tak, to dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 10:10 Ależ drogi Panie, ja o żaden poklask nie zabiegam; nie jestem ani politykiem, ani też żadnym urzędasem, a z Bydgoszczą już niewiele mnie łączy. Piszę ze znajomoscią spraw o transakcji i historii współpracy regionu z Danią. Byłoby dobrze też gdyby zapoznał się Pan z historią bydgoskiego lotniska - nic się samo z siebie nie dzieje. Doskonale potwierzda Pan to, co starałem się pokazać w tym krótkim poście o przyczynach słabości miasta: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=57545583&wv.x=2&a=57756127 Pozdrawiam i zyczę dobrego samopoczucia, które pewnie daje ta forma ujadania. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 10:19 > Pozdrawiam i zyczę dobrego samopoczucia, które pewnie daje ta forma ujadania. ja mialem, ja bylem, ja chcialem i zrobilem. a co to jest jak nie autolansowanie? zreszta tlss pieknie chwycil haczyk.gotow rodzine namowic zeby oddali glosy :) ja rozumiem ze to tak mimochodem wychodzi :) autolansowanie urzedasow bedzie o tyle trudne ze nieruchomosc nieszczegolnie nalezala do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 10:33 lexmarek napisała: > > Pozdrawiam i zyczę dobrego samopoczucia, które pewnie daje ta forma ujada > nia. > > ja mialem, ja bylem, ja chcialem i zrobilem. a co to jest jak nie > autolansowanie? > zreszta tlss pieknie chwycil haczyk.gotow rodzine namowic zeby oddali glosy :) > ja rozumiem ze to tak mimochodem wychodzi :) > > autolansowanie urzedasow bedzie o tyle trudne ze nieruchomosc nieszczegolnie > nalezala do miasta. > Żal mi Pana z powodu zaczadzenia polityką. Jak powyżej wyraźnie zapisałem nie ubiegam się o żadne polityczne profity; szczęśliwie jestem od tego wyzwolony. Jeśli coś robiłem to chyba trudno pisać, że czynił to ktoś inny. Ale Pan nie dowierza, że mozna było coś robić w interesie jakiejś społeczności, a nie w swoim własnym. Zapewniam Pana, że w 89 roku w rządzie Mazowieckiego panował szczególny klimat epokowej, społecznej misji, którą zaraziło sie wtedy wielu polityków. I dlatego mozna było wtedy tak wiele zrobić, tak w skali krajowej, jak i lokalnej. To se ne vrati. Jest Pan - sądząc z języka - trochę za młody by to pamiętać, a tym bardziej zrozumieć. Ale pocieszę: późne urodzenie nie jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Kto stoi za tym sukcesem? 22.02.07, 11:18 > Żal mi Pana z powodu zaczadzenia polityką > Ale pocieszę: późne urodzenie nie jest grzechem. nie dosc ze bohater to jeszcze o wrazliwym sercu. dziekuje za ulitowanie sie nad moja watla duszyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
say2000 Dlaczego nie powstaną nowe fabryki !!!!!!!! 22.02.07, 09:17 Euforia nie powinna przesłonić nam zdrowego myslenia . Takie inwestycje zmienią wizualnie wygląd miasta ALE NIE ZMIENIĄ NĘDZY JEGO MIESZKAŃCÓW !!!!!!! Duńczycy wybudują , sprzedadzą i na tym koniec !!!! W mieście brakuje fabryk z nowoczesnymi technologiami . W takich fabrykach są miejsca pracy na wiele lat. Pensje w takich fabrykach to już nie 650 zł ekspedientki sklepowej ale 3 do 6 tysięcy .Fabryki dają długoletnią perspektywę mieszkańcom / Takich fabryk NAM POTRZEBA BARDZIEJ NIŻ apartamentowców . TAK więc Duńskie inwestycje są TRZECIEJ KATEGORII .Popatrzecie na to spokojniej . Sharp ,Panasonic , Opel ,Dulop ... Panie prezydencie sprowadź Pan takiego rzędu firmy do Bydgoszczy !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qpa_mieci Re: Dlaczego nie powstaną nowe fabryki !!!!!!!! 22.02.07, 09:22 Akurat Sharp to nie jest najlepszy przykład wysokich zarobków chyba że masz na mysli grupkę na wysokich stołkach! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Dlaczego nie powstaną nowe fabryki !!!!!!!! 22.02.07, 10:33 > Euforia nie powinna przesłonić nam zdrowego myslenia . > Takie inwestycje zmienią wizualnie wygląd miasta ALE NIE ZMIENIĄ NĘDZY JEGO > MIESZKAŃCÓW pieprzenie. to normalne ze w kapitalizmie rynek uslug dominuje. duzo ludzi znajdzie prace, a istniejace firmy typu dostawca okien, cegly, wykladzin- zwieksza obroty, zatrudnia ludzi. ludzie dostana wiecej i wydzadza to w ktoryms z naszych pieknych hipermarketow. Odpowiedz Link Zgłoś
login1135 Fantasmagorie 22.02.07, 09:52 Aż żal to czytać.Pięć lat temu czytałem w GW o przebudowie i całkowitym zadaszeniu stadionu Zawiszy, później serię artykułów o tunelu pod Jagiellońską. A całkiem niedawno o zainteresowaniu polskiego oddziału Volkswagena przeniesieniem fabryki z Poznania do Bydgoszczy. Miliard złotych?Gdyby tyle mieli, zainwestowaliby to we Wrocławiu, Gdańsku lub Krakowie.Nie ekscytowałbym się. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Fantasmagorie 22.02.07, 10:33 Cieszmy się, ale na razie z zapowiedzi. Z euforią bym poczekał do pierwszych konkretnych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
bzalk Re: Miliard na miasto 22.02.07, 10:33 Ja również przyłączam się do trzymania kciuków, tym bardziej że mieszkam w Śródmieściu, tym szarym, brudnym i ponurym, gdzie zieleń jest tak rzadkim rarytasem dla oka. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Miliard na miasto 22.02.07, 10:52 i od nowych inwestycji przybedzie ci zieleni? he he he he h raczej resztki swiatla ci zaslonia. Odpowiedz Link Zgłoś
puchu.1 Re: Miliard na miasto 22.02.07, 12:03 Jezeli to prawda to fantastycznie. Mam nadzieje ze nie jest blef nieudolnych bydgoskich urzednikow.Przyjezdzajac raz w roku do B-czy widzac nowe plany i inwestycje to bardzo cieszy. Tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
maximus100 Re: Miliard na miasto 22.02.07, 10:52 czyja to wina? moze znowu prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti No to Bydgoszcz ma szczęście 22.02.07, 12:19 gdyby się rozmyślili to dawajcie ich w inny region fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Miliard na miasto 22.02.07, 13:03 Ludzie. co się z wami dzieje? Niektórzy już to negują :/ Że nie będzie, że nie powstanie. Ja w to wierzę. Rzygać się chce jak się czyta takie posty jak pisze Lexmarek, czu coś w tym stylu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Miliard na miasto 22.02.07, 13:34 coooler1 napisał: > Ludzie. co się z wami dzieje? Niektórzy już to negują :/ Że nie będzie, że nie > powstanie. Ja w to wierzę. Rzygać się chce jak się czyta takie posty jak pisze > Lexmarek, czu coś w tym stylu :/ cooler, moja uwaga o obserwacji przez ciebie opietych ciasno tylkow pracownikow budowlanych tak bardzo poszarpala n ci erwy, ze widzisz w moich wpisach cos czego w nich nie ma. ja sie w ogole nie ustosunkowalem dotad czy powstanie i co powstanie. a o pomysl na ten obiekt sie nie martwcie. hotelem to to tak przy okazji bedzie. w takiej czesci zeby sie oplacalo. Odpowiedz Link Zgłoś
flisak76 Re: Miliard na miasto 22.02.07, 13:14 tak sie na ogol sklada ze trzymanie kciukow, super okrzykow, mimo dobrej wiary w inwestorow obojetnie jak ta f-ma sie nazywa niewiele wynika. Kazdy bankowiec ma mozliwosc sprawdzenia plynnosci finansowej inwestora a do tego budujac tyle miejsc hotelowych nalezy zadac sobie pytanie dla kogo? Jaki rodzaj turysty ma byc potencjalnym klijetem, na to proste pytanie sa w stanie odpowiedziec drektorzy istniejacych hoteli czy jest takie zapotrzebowanie? Byc moze chodzi tylko o kupno (dla nas nie jest istotne za ile)i nic wiecej, tylko co bedzie po zakupie. To wcale jeszcze nie swiadczy o realizacji planow przectawionych przy kawie i ciastku. Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin To nie fantasmagoria 22.02.07, 19:04 Sprzedający nieruchomość też miał tę wątpliwość: czy Polinvest jest samodzielnym inwestorem czy stoi za nim znacznie potężniejszy operator /sieciowy?/. Zdawać by się mogło, że dla sprzedającego to bez znaczenia. Ale w większym biznesie /a nie w geszefciarstwie lansowanym tu przez przez lexmarka/ istnieje pewna etyka, zwana dobrym obyczajem kupieckim. Zapewniam, że gdyby nie ona - Wyspę kupiłby ktoś inny za cenę ok. 20% wyższą. Pojmujesz Pan ten absurd, panie lexmarek? W konkluzji: jeśli nawet nie jest to finalny inwestor to program inwestycyjny, o którym on mówi nie jest żadną fantasmagorią a realnym projektem za którym stoją prawdziwe pieniądze. I jeszcze jedno - spróbujcie pozbyć się tych prowincjonalnych kompleksów; po świecie krążą olbrzymie pieniądze dla których coraz mniej jest dobrych projektów. A projekt ten /przynajmniej w części "WYSPA"/ jest po prostu super! I oni o tym dobrze wiedzą, wcale nie od dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: To nie fantasmagoria 22.02.07, 21:51 o.jarocin napisał: > I jeszcze jedno - spróbujcie pozbyć się tych prowincjonalnych kompleksów dobrze powiedziane. Dzięki za dobre wiadomości w tym temacie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: To nie fantasmagoria 22.02.07, 22:39 o.jarocin napisał: > Sprzedający nieruchomość też miał tę wątpliwość: czy Polinvest jest > samodzielnym inwestorem czy stoi za nim znacznie potężniejszy > operator /sieciowy?/. Zdawać by się mogło, że dla sprzedającego to bez > znaczenia. Ale w większym biznesie /a nie w geszefciarstwie lansowanym tu przez masz racje. to pompatyzm trzeba lansowac :) ja tam bylem, ja pomagalem, to dzieki mnie :) wszystko bylo takie nadzwyczajne, czulismy ducha sprawiedliwosci :) i w tajemnicy wam zdradze ze napisalem pewne popluczyny w 1990 roku czy ktoryms tam ktore juz wtedy przepowaidaly te wielkie wydarzenia. a prawda lezy kawalek dalej. budopol byl za chudy zeby kontynuowac.pomyslu bylo brak. kasa zamrozona. szczesliwie do polski nadszedl boom budowlany. z nieba spadli dunczycy. chcieli w spichrzach mieszkaniowke. tutaj wkroczyly urzedasy i niezle sie spisaly. gdyby nie troszke nie ustapili, dunczycy by zapomnieli o spichrzu, wiec nie gloryfikuj mi tu wyimaginowanej etyki kupieckiej. a warunki zabudowy sa takie ze polinvest nie zburzy ci tego, nie zrobi burdelu bo polskie prawo na to nie pozwala. w najgorszym razie po prostu nic nie zrobi. czyli nic sie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Re: To nie fantasmagoria 22.02.07, 23:56 A to jest dopiero bufonada, oparta na domysłach i niekompetencji! Zgadza się jedynie to, że Budopol był ze względów ekonomicznych zainteresowany sprzedażą nieruchomości na Wyspie. Już w tym roku pojawiło się czterech oferentów, lecz nie spadli nagle z nieba; Budopol nie ogłaszał nawet chęci sprzedaży Wyspy. Skądś się wzięli. Wszechwiedzący geszefciarz /lexmark/ pewnie wie... W październiku 2006r. zmienił się zasadniczo układ własnościowy w spółce- matce Budopolu /warszawskim Instalexporcie/. Przejęła go bardzo silna grupa kapitałowa, wśród której byli i tacy /początkowo w przewadze/, którzy zamierzali kontynuować inwestycję na Wyspie w zmienionej trochę koncepcji Bulandy - Muchy. Osobiście uważałem, że to zadanie ponad możliwości Budopolu, nawet przy dużym wsparciu kapitałowym właścicieli. Wtedy założyłem na tym forum wątek: "Co zrobić na Wyspie Młyńskiej", zakładając, że taka analiza wartości dostarczy ciekawych pomysłów biznesowych. Bo jest to przedsięwzięcie pasjonujące, ale o ogromnym stopniu ryzyka ekonomicznego. Właściciele Budopolu podjęli ostatecznie decyzję opartą na takiej triadzie: 1. Sprzedaż grupie Polinvestu, którego pozycja kapitałowa, intencje i plany zostały dostatecznie zweryfikowane, ale za cenę, której Duńczycy pierwotnie nie akceptowali, 2. Jeśli nie p.1 to wewnętrzny, zamknięty przetarg wśród 3 pozostałych oferentów /lexmark nam ich zapewne znalazł/, 3. Jeśli nie p.1 i 2. - podjęcie we współpracy z miastem /brrr!/ samodzielnej inwestycji. Pod koniec stycznia Duńczycy zaakceptowali nagle w pełni warunku Budopolu i chociaż w sensie formalno-prawnym Budopol mógł bezkarnie wycofać ofertę /wobec lepszych propozycji cenowych innych oferentów/ - nie zrobił tego. Ze względu na dobre obyczaje kupieckie, panie kramikarzu /lexmark/. Pan to, rzecz jasna, doskonale wiedziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: To nie fantasmagoria 23.02.07, 09:43 sie nie unos bo ci zylka peknie a wyjasnij jakim cudem dunczycy kupili za 1/3 oficjalnej wartosci nieruchomosci jaka posiadala w momencie przejmowania za dlugi :) ty kupcu ty od siedmiu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: To nie fantasmagoria 23.02.07, 09:50 dodam tylko ze kaskada wola za siebie tyle za ile poszedl ten mlyn. kaskada, obiekt 4x mniejszy, cala robota przed inwestorem z wyburzaniem, dramat ze skomunikowaniem, parkingami. mlyn trzeba tylko dokonczyc. ot biznesmeny budopolowe, mieli tyle ofert a dali za psi grosz. jeszcze etyka sie zaslaniaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Re: To nie fantasmagoria 23.02.07, 16:07 Młody człowieku, przestań szpanować - nie masz żadnej wiedzy na temat, który poruszasz. A po co udajesz, że ją masz. Taką drogą trudno będzie Ci pozbyć się kompleksu prowincjusza. Wycisz się i zbastuj! Odpowiedz Link Zgłoś
0maniek0 Re: To nie fantasmagoria 23.02.07, 16:44 ja ja lexmarek...zamknij sie bo robisz rzeznie fircyku...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
patriota_lokalny Miliard na miasto 23.02.07, 19:56 "W Osielsku i w Fordonie (os. Eskulapa) zaplanowano luksusowe, zamknięte osiedla mieszkaniowe." Nie tak dawno Jarosław Glugla udowadniał Dombrowiczowi na łamach "Wyborczej", że dziennikarze tej gazety to rodowici bydgoszczanie znający i kochający to miasto. To tak dla jego informacji Osielsko nie jestdzielnicą Bydgoszczy, więc czy w kwotę tego miliarda wlicza się również inwestycję w Osielsku, czy jest to inwestycja dodatkowa? Zakładając, że artykuł to nie piękna i przejaskrawiona wizja przyszłości, to prywatny duński inwestor nie wyłoży tak potężnej sumy na cel charytatywny, bo im się Bydgoszcz podoba, ale liczy, że ta kwota się im zwróci z nawiązką i to w miarę przewidywalnej przyszłości. Oczywiście, w każdej inwestycji jest odrobina ryzyka, ale nawet po uwzględnieniu tego czynnika skoro Duńczycy chcą tyle zainwestować w nieruchomości, to oznacza, że nie tylko ceny będą rosły, ale będą tez chętni na taką ilość luksusowych mieszkań. Prognozują więc dalszy rozwój naszego miasta. Tylko oni zapewne nie uwzględnili możliwości destrukcyjnych naszego prezydenta... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnik.szorstkowlosy Re: Miliard na miasto 24.02.07, 21:38 Apartamenty to nie najlepszy pomysl na ozywienie Wyspy Mlynskiej Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Miliard na miasto 25.02.07, 12:31 maximus100 napisał: > bez sensu bez sensu to jest samonapedzajaca sie grupa z ssc do ktorej nalezy maniek. wstawiaja pierdoly i w nie wierza. leszcze na studiach glosza tam teorie a reszta w nie wierzy. jeden pokazal nawet projekt, zaslaniajacy RYWAL. to dopiero jest rzeznia panie maniek! tylko odejscia juz brak. zostalo poklepywanie sie po tylkach. jamnik zgrabnie zauwazyl ze apartamenty tak sobie ozywia przestrzen. to jest wlasnie aspekt co do ktorego miasto ustapilo, a dzieki niemu w ogole wzieli dunczycy mlyn. gdzie wtedy byla etyka sprzedawcy? ciekawe w jakim stopniu apartamenty zapelnia powierzchnie obiektu. na ile wylacza ten obiekt z przestrzeni publicznej. patriota rowniez zgrabnie zauwazyl ze dunczycy nie przyjechali tu robic dobrze forumowym estetom, lecz trzepac kase. takie kwestie czy w mlynie wypada czy nie wypada cos zrobic ich nie interesuja. chca zrobic to co przyneisie zysk dlatego naciskali by caly mlyn przeznaczyc na apartamenty. Odpowiedz Link Zgłoś