Dodaj do ulubionych

Ekspresowa bzdura

28.04.07, 17:29
Niech mi ktoś wytłumaczy po co buduje się dwupasmówki z poboczami, pozabezpieczane barierkami uniemożliwiającymi zjechanie na przeciwległy pas czy do rowu, otoczone siatkami uniemożliwiającymi zwierzętom leśnym wtargnięcie na szosę, skoro potem ustawia się na nich znaki ograniczające prędkość do... 70 km/h?! Tak właśnie jest na całym zmodernizowanym odcinku Bydgoszcz-Brzoza. Oczywiście "dzielni" policjanci wykorzystują ten fakt i polują na niepokornych ustawiając się mniej-więcej w połowie tej trasy. Po co budować takie ekspresówki skoro potem trzeba jeździźć po nich wolniej niż na wąskich i koślawych dziadostwach poza miastem, gdzie obowiązuje 90 km/h?
Brawa dla drogowców, brawa dla policji.
Obserwuj wątek
    • intervention Re: Ekspresowa bzdura 28.04.07, 19:45
      Niedługo powinny zniknać znaki informujące o ograniczeniu szybkosci do 70 km/h.
      Ale najpierw droga musi spełniać jakies prarametry (ja się na tym nie znam)

A te ogrodzenia mnie wkurzają, idąc Kujawską nie moge wejsc do lasu :(
      • radca Re: Ekspresowa bzdura 28.04.07, 19:51
        intervention napisał:

> Niedługo powinny zniknać znaki informujące o ograniczeniu szybkosci do 70
        km/h.
        >
        > Ale najpierw droga musi spełniać jakies prarametry (ja się na tym nie znam)
        >
        > A te ogrodzenia mnie wkurzają, idąc Kujawską nie moge wejsc do lasu :(

- nie widzialem tych ogrodzen, musze sie przejechac ta trasa i popatrzec :)
        Moim zdaniem to jest absolutnie niepotrzebne i nie wiem w jakim to celu ma
        sluzyc ?

czy to ma zwiazek z wypadkiem - gdzie kiedys najechano na rowerzyste ?

radca
        • karun Re: Ekspresowa bzdura 28.04.07, 21:29
          te ploty , chroniace zwierzeta to podobno wymogi unijne , czy cos takiego , a
          nasi chca sie dostosowac , jak dla mnie to jest bezpieczne , a policyjne
          scierwo juz tak czesto nie staje bo by musi8eli stawac na asfalcie , kiedys gdy
          nie bylo ogrodzenia stawali za gorka we wjezdzie do lasu , a teraz maja gorzej,
          atfu , a trasa bardzo mi sie podoba tylko ze za rok sie rozpadnie jak asfalt na
          moscie pomorskim...
        • mikimaus11 Re: Ekspresowa bzdura 29.04.07, 21:52
          > - nie widzialem tych ogrodzen, musze sie przejechac ta trasa i popatrzec :)
          > Moim zdaniem to jest absolutnie niepotrzebne i nie wiem w jakim to celu ma
          > sluzyc ?

Ogrodzenia służą ograniczeniu dostępu zwierzętom, które nierzadko bywają
          przyczyną wypadku albo same giną pod kołami zmniejszając swoją populację (o to
          do niedawna niedbano, teraz się powoli nadrabia te zaległości)

> czy to ma zwiazek z wypadkiem - gdzie kiedys najechano na rowerzyste ?

To nie ma związku z rowerami. S-5 będzie docelowo drogą szybkiego ruchu, na
          którą piesi i rowerzyści nie będą mieli dostępu.

Rowerzystom, wg GDDKiA pozostawi się ochłap w postaci drogi leśnej utwardzonej
          gruzem betonowym. To całkowita ignorancja z ich strony, robią sobie "jaja" z
          rowerzystów i zamydlają swoje niedociągnięcia. Można było z lasami państwowymi
          wynegocjować budowę drogi serwisowej (tej, która teraz prowadzi do leśniczówki
          i dalej do baru, jadąc od strony miasta) aż do samego Stryszka i na niej
          znalazłoby się miejsce i dla pojazdów dojeżdżających do posesji, dla pieszych i
          dla rowerzystów. W ogóle nie byłoby problemu, gdyby ta droga miała swoją
          alternatywę albo prowadziłaby nie do miejscowości letniskowych. Ale tak nie
          jest, więc ktoś miał zadbać o interesy nie tylko kierowców pojazdów
          tranzytowych. Interesy mieszkańców, turystów, grzybiarzy, sportowców itp. po
          prostu zignorowano. Teraz, kiedy jest już za późno (bo dla przedłużenia
          wymienionej drogi serwisowej nikt nowego przejścia dla zwierząt nie będzie już
          za miliony przebudowywał) funduje się pieszym i rowerzystom polną drogę lekko
          na około, wzdłuż torów. To jawne zaprzeczenie zasadom sztuki projektowania dróg
          rowerowych. Ignorancja i skandal.
      • tortor5 Re: Ekspresowa bzdura 29.04.07, 01:59
        Tak do lasu ne można wejść z S5. A później sprzedaje się grzybki na poboczu co?
        • intervention Re: Ekspresowa bzdura 29.04.07, 08:24
          Nie znam się na grzybach a zbieranie ich mnie nie bawi. Do lasu chodze w celach
          rekreacyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka