Dodaj do ulubionych

Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta

21.06.07, 19:10
Teren po pomniku chcą przekazać kurii czy zrobić tam parking?
Obserwuj wątek
    • a_creep Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 19:12
      A oto, jak zdaniem UM powinien wyglądać Wełniany Rynek:

www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=13855852&postcount=1551
      Nie chce mi się już nawet przypominać zeszłorocznych bredni ratuszowych o
      jakiś międzynarodowych konkursach czy innych pierdołach.
    • mac_byd Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 19:57
      Pomnik stoi na tle rudery, której właścicielem jest kuria, mieli remontować
      czego nie czynia, chyba czekają jak znowu coś dostana za darmochę!
      • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 20:05
        a mnie się wydaje, że to całkiem sympatyczny pomysł:) uważam, że obecne miejsce
        nie jest trafnym rozwiązaniem. w tamtym miejscu faktycznie byłoby mu lepiej. i
        sam projekt też jest niezły:) całkiem całkiem się prezentuje:) a z tamtą wolną
        parcelą to powinni odbudować kamienicę, która stała tam do wojny... to byłoby
        chyba najwłaściwsze rozwiązanie...
        • altstadt Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 21:23
          Mam podobne zdanie. Tez mi sie marzy odbudowa Bristolu.
          • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 21:29
            marzenia nic nie kosztują
      • a_creep Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 20:10
        > mieli remontować czego nie czynia,

Dombrowicz już podczas kampanii obiecywał, że to miasto zapłaci za remont.
        • arius5 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 23:48
          No, toc jakby kosciol mial zaplacic zlotowke to chyba by padli trupem.
          Ale z lokalizacji wyglada na to, ze teren ma przejac kuria.
    • patriota_lokalny Ma zostać 21.06.07, 20:05
      Każdy przyjezdny trafiający na Stary Rynek przechodzi przez Mostową. Zgadzam
      się, że pomnik jest może słabo wyeksponowany, ale tworzy to fajny wizerunek
      Barciszewskiego: starszego, skromnego człowieka, który z boku obserwuje swoje
      ukochane miasto. Zaś choć wizualizacja pięknei się prezentuje, to jednak Zbożowy
      Rynek nie jest centralnym miejscem miasta,, Długa niekoniecznie najciekawszą
      ulicą Bydgoszczy, a w dodatku obok na Poznańskiej jest duży ruch uliczny. Ale
      lepiej zająć ludzi sztucznymi debatami w mieście jak dwa pomniki czy SKM zamiast
      zabrać się za rozwiązywanie problemów miasta (korki) czy jego rozwojem (park
      przemysłowy czy DAG).
      • aniita Re: Ma zostać 21.06.07, 21:01
        patriota_lokalny napisał:

> Każdy przyjezdny trafiający na Stary Rynek przechodzi przez Mostową. Zgadzam
        > się, że pomnik jest może słabo wyeksponowany, ale tworzy to fajny wizerunek
        > Barciszewskiego: starszego, skromnego człowieka, który z boku obserwuje swoje
        > ukochane miasto.

Otóż to! Nie wydaje mi się, by przenosiny pomnika były dobrym pomysłem...
      • barbawil Re: Ma zostać 22.06.07, 07:52
        Miejsce w którym obecnie stoi pomnik jest b.dobre. Miasto przecież otwiera się
        na Brdę. Moje ulubione spacerowe miejsce w Bydgoszczy to właśnie od kamiennej
        groty przy Farze, bulwarem przy śluzach, obok wyspy św. Barbary i pomnika
        Barciszewskiego wychodzę na Mostową. Skwer jest zadbany, obwódki bukszpanowe i
        ładne kwiaty rabatowe. Polecam ten szlak : cisza, spokój, można odpocząć.
        Panuje tam jakaś niezwykła duchowość.
        Na Wełnianym Rynku wystarczy sama fontanna i strumyk.
        Nie psuć tego co dobre.
    • ewak33 Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 21:02
      "stoliki, w których mają być serwowane dania z pobliskich knajpek"?? Przy ruchu
      jaki panuje obecnie na Wierzbickiego nie wydaje mi sie przyjemne siedzenie obok
      na ławeczce a tym bardziej delektowanie posiłkiem....
      • radca ja bym nie przenosil pomnika......absolutnie 21.06.07, 22:23
        tylko bardziej uporzadkowal obecne miejsce - gdzie stoi pomnik. Jesli jest -jak
        to twierdzi sie " slabo eksponowany " - to nalezy cos kolo tego zrobic.
        Moze bardziej " ozywic " to miejsce ?

przenosic pomnik Pana Prezydenta Barciszewskiego - to tak jakby " dokonywac
        ekshumacji " i przenoszenie w inne miejsce - "bo tak sie poprostu komus podoba"

radca
    • bikbb Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 22:55
      pewnie się na ten skrawek szykuje Kuria, lub Prezio ma nadzieję na grubą kasę za
      ten kawałek od Pana A.Sowy(bo tylko On ma w tym mieście wizje). To może postawmy
      tam stacje benzynową, zrobią dojazdy, zadbają o trawniczek itp...
    • hens Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 21.06.07, 23:15
      Panie Prezydencie Pan nie powinien liczyć na pomnik.A jeżeli coś takiego
      głupiego jak sprzątanie Gó...a z pod pomnika będzie potrzebne w przyszłości to
      proszę zamówić abonament na wywóz nieczystości z przedpłatą.Pan sobie nagrabił
      tym burdelem komunikacyjnym.
    • paletz Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 00:31
      Żeby tylko nie skończyło się kolejnym kataklizmem jakim jest postawienie
      założyciela miasta na tle niskich rozpadających się ruder...

"Całości dopełniłaby niewielka fontanna i strumyczek" -po słynnym wulkanie na
      Starym Rynku -mam wielkie obawy o tą realizację. Wszystko to jakieś
      nieprzystające do miasta, jak ze sklepu za 5 złotych...

bydgoski.blox.pl

• fillo Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 07:26
      pomysł na przesunięcie pomnika Prezydenta Barciszewskiego jest raczej pomysłem
      niefortunnym natomiast pomysł na przeniesienie kamiennego szańca oraz pomnika
      umiejscowionych obecnie na Starym Rynku ma sens tylko w przypadku odbudowy
      pierzei z uwzględnieniem tablicy upamiętniającej ofiary hitlerowskiej napasci
    • 1a40 Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 09:01
      Plac po pomniku nalezy sprzedac,pod zabudowe staromiejska.Stare widokowki
      pokazuja,ze byl w tym miejscu dom,kawiarnia z widokiem na Brde.Panu Prezydentowi
      Barciszewskiemu oddajemy czesc, ale w innym miejscu bedzie mu tez dobrze.
      Po tej decyzji nalezy przywrocic do normalnosci polaczenie komunikacyjne
      Fordon-centrum.Nawet wladza socjalistyczna miala wizje /metro/.Zobaczcie dokad
      teraz zmierzamy...wyhamowujemy zamiast przyspieszac.
    • clough Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 09:09
      Czy trzeba aż przestawiać pomnik aby przy kawiarnianym stoliku delektować się
      spalinami i hałasem? Pomysłodawcom radzę wziąć krzesełko i posiedzieć przez pół
      godziny na Wełnianym Rynku, przy okazji można policzyć przejeżdżające tam
      samochody, zwłaszcza TIR-y.
    • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 09:58
      a ja ciągle i tak uważam, że powinna zostać tam odbudowana kamienica z pred
      wojny, w której mieściło się i kino i kawiarnia! choć kina bym akurat nie
      odbudowywał, ale samą kamienicę z kawiarnią z widokiem na Brdę jak najbardziej!!
      nie wiem co komu to przeszkadza... jak chcecie skwery tam to może wywalmy całą
      starówkę i zróbmy jeden wielki teren zielony, co?? ładne będzie i problemy z
      pomnikiem, zachodnią pierzeją i kaskadą się tak rozwiążą i to tanim kosztem?? no
      zróbmy tak!! dokończmy dzieła faszystów:)
    • bzalk Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 11:29
      Geniusz przemówił. Kondom zostaw w spokoju ten pomnik i pieniadze na kolejny
      bezsensowny pomysl doloz do puli na remont mostu na Mostowej (nawierzchnia,
      barierki, kwiaty se zabierz na balkon).
      • maximus100 Prezydent 22.06.07, 13:23
        kiedy obecny prezydent dostanie pomnik?????
        • radca Re: Prezydent 22.06.07, 13:35
          maximus100 napisał:

> kiedy obecny prezydent dostanie pomnik?????

- kazdy ma szanse z ludzi przy wladzy - na " pomnik nadziei "

radca
          • maximus100 Re: Prezydent 22.06.07, 14:02
            to nadzieja jest matką g.......
            • bator1 Re: Prezydent 22.06.07, 17:38
              Przez Wełniany Rynek przewalają się całe tłumy żądnych wrażeń turystów. Tyle,
              że to zataczające sie grupy z dresolandii i chadzaja raczej po zmroku. Ale,
              niech tam se prezio robi strumyki i sadzi krzaczki. Do tego się idealnie
              skomponuje jakąś gipsową Dianę z wodotryskiem z Obi. Tylko skąd qurde wziąć
              te "knajpki" co to będą serwować żarcie samobójcom chętnym do konsumpcji obok
              zadymionej i zapchanej ulicy?

Swoją drogą ciekawa ekstrapolacja: prezio o Braciszewskim zapomniał, to znaczy,
              że pomnik "jest zapomniany"

Ale po co zaraz przenosić pomnik? Moze lepiej ustawić go na strychu ratusza i
              będzie się wychylał co godzine przez jakieś okno? Do tego dymy z wulkanu?
              Fajnie będzie jak cholera...
    • krysmat Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 22.06.07, 17:44
      Jezeli nie ma pomyslu jak zagospodarowac miejsce po pomniku to po co
      przenosic.Jezeli maja tam byc posadzone kwiatki lub oddany kurii to w zadnym
      wypadku nie powinno byc na to zgody
    • olbergiusz Męczarnia. 22.06.07, 19:16
      Nie tak dawno czytałem artykuł poświęcony planowanemu przeniesieniu szańca i
      pomnika zlokalizowanych po zachodniej stronie Starego Rynku. Dzisiaj czytam o
      pomyśle na przeprowadzkę nobliwego Barciszewskiego. Moja opinia - różna w obu
      tych sprawach - jest w tym miejscu sprawą drugorzędną. Po najpierwsze primo
      stawiam kwestię (pseudo) obywatelskiej prezydentury p. Dombrowicza.

Poparłem go, gdy kandydował po raz pierwszy. Miałem dla niego sporo sympatii za
      wcześniejsze wspieranie młodych ludzi - amatorów i pasjonatów dziennikarstwa. I
      wdzięczność za tą pomoc mam do dzisiaj. Sympatię zaś tracił i traci na potęgę,
      marnując kredyt mojego zaufania i prosząc się o dosadną ocenę jego rządów.

Powymądrzam się trochę: umiejętne sprawowanie władzy to dla mnie (1) wizja, (2)
      mądrość w jej urzeczywistnianiu, (3) rozwój i umocnienie społecznych więzi
      międzyludzkich. I tyle. Aż tyle.

Wizji brak. Są doraźnie wyjmowane puzzle, które nie chcą się ułożyć w żadną
      estetyczną, lub choćby dobrze pociętą układankę. Mądrość wyparta została przez
      bezmyślność, a cienkie nitki dialogu przepalił kwas buty i arogancji.
      Uwodzicielską ideę obywatelskiej Bydgoszczy zastąpiła uległość wobec pokusy
      dyktatu (z) Urzędu.

Raz jeszcze powtórzę: opinię o meritum zmian zostawiam na koniec. Najpierw pytam
      o styl, o kindersztubę i elementarne know-how public relations. Jak można
      machnąć ręką na rodzinę człowieka - bydgoskiego Starzyńskiego, jakim stał się
      Leon Barciszewski? Nie idzie o ich zgodę, ale o ich wiedzę o stanie rzeczy, o
      względach miasta wobec nich, etc. W najgorszym wypadku powiedzą, że nie
      popierają; w najlepszym - można zyskać ich błogosławieństwo! Do licha, co za
      amatorszczyzna...

Jak można po cichaczu szykować akcję usunięcia szańca, czy nawet samego pomnika
      ze Starego Rynku - miejsca, które kilka pokoleń tylko takim zna i które jest
      sercem wspólnoty, jaką jest miasto. Ba, dobre sobie - wspólnoty... Wiem, że były
      swego czasu konsultacje, że w opinii magistratu okazały się klapą. I co, i to
      wszystko? A teraz, k..., MY?! A gdzie upór w najlepszym tego słowa znaczeniu -
      upór w przekonywaniu do swoich racji miast zawziętości, by na swoim postawić?
      Panie prezydencie, zbyt mało Pan sobie ceni społeczne poparcie i dobrą atmosferę
      rządów, by tak łatwo sięgać po najprostsze, a zarazem najbardziej konfliktowe
      rozwiązania trudnych spraw?

Doprawdy, cykliczne spotkania z mieszkańcami stają się syzyfową robotą, jeśli
      tylko jednym posunięciem, ale za to w drażliwej ogólnomiejskiej kwestii pokazuje
      się swoją filozofię rozwiązywania spraw najtrudniejszych... Oj, powiedziałbym
      twarzą w twarz: Pan sobie daruje tę harówkę użerania się z "ciemną masą", bo nie
      jest Pan w tej grze wiarygodnym. To właśnie podejście do spraw wagi ekstremalnej
      daje okazję do odsłonięcia swojej prawdziwej twarzy. Profesjonalisty lub
      dyletanta. Na bon ton się silę, czując bezradność na tą męczarnię z panem. A
      denerwacji już całkiem sporej nawet kryć mi się nie chce.

No i o samym przedmiocie zmian, o których mowa: Co do szańca i pomnika - jestem
      za przenosinami szańca na Wzgórze Wolności, lub do Doliny Śmierci. Pomnika też,
      o ile - przystając na plany odbudowy zachodniej pierzei (ze śmiałym,
      wizjonerskim podejściem tak do formy, jak i pomysłu na funkcję "nowych starych"
      obiektów) - nie umieścić go w przestrzeni między Ratuszem a odbudowaną starówką.

Jestem pełen szacunku dla ofiar hitleryzmu, ich rodzin, a także wrażliwości na
      pamięć o nich. Takowoż mam 26 lat, od dramatu wojny dzieli mnie przeszło sześć
      dekad. Potrafię - z dystansem, krytycznie - spojrzeć na decyzję i motywację
      tych, którzy zdecydowali się usytuować przytłaczający monument w sercu
      Bydgoszczy. Miasto to żywy organizm, miasto to ludzie (...banał za banałem,
      prawda?), wreszcie jedna jeszcze oczywistość: to życie weryfikuje - szlachetne
      nawet w zamysłach - rozwiązania.

Rynek miejski jest od zawsze sceną największych teatrów. Komedii i dramatu,
      sztuki wielkiej i marnej. Teatr musi grać, musi flirtować z życiem. Ta scena nie
      może być martwa, zatęchła, w sobie niejako zamknięta. Ten teatr wyznawać musi
      filozofię życia, nie zaś doktrynę depresyjnego samoutrapienia.

No i poczciwy Leon Barciszewski. Ja bym go zostawił w spokoju. Albo jeszcze
      lepiej - zadbał o tę legendę, z podobną kreatywnością i zapałem, z jaką
      odkurzono miszcza Twardowskiego;) I jeśli ruszyłbym ten pomnik to tylko w lepsze
      miejsce - np. przed Mały Spichrz, vis-a-vis obecnej lokalizacji, albo na Plac
      Teatralny. I tylko wtedy, kiedy miałbym poważną koncepcję na zagospodarowanie
      atrakcyjnej działki, jaką jest skwer im. Barciszewskiego i solidny plan
      zrealizowania tego pomysłu (np. odbudowa pięknej przedwojennej kamienicy).

Już nie tylko szacunek dla zasłużonego poprzednika, ale profesjonalizm w
      "racjonalnym porządkowaniu miasta" wymaga, by ogłaszając hasło "przenosimy
      Leona", pokazać myśl, która przynajmniej spróbuje dorównać formatowi
      Barciszewskiego.
    • bydgoszczak29 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 24.06.07, 16:01
      Znając bydgoskie realia, żonka pana Dombrowicza ma na oku jakiś interes i
      pewnie są, chętni na teren na którym stoi pomnik. Serce Bydgoszczy, każdy kto
      idzie na Stary Rynek przechodzi i widzi Prezydenta Barciszewskiego, tak samo
      pomyslał jakis Niemiec , Irlandzczyk czy Duńczyk, kupi za psie grosze ten teren
      i postawi Kebaba. Fajna akcja dla zamydlenia oczu - jakiś Zespół ds. estetyki
      miasta- czyli brak odpowiedzialnych, jakiś twór kolegialny, który powstał tylko
      po to by po cichu dokonac zamachu na bydgoskie serce miasta.
      • radca obecny teren - to dobre miejsce i nie zmieniac ... 24.06.07, 16:23
        .. chyba,ze pomyslodawca przeniesienia pomnika - ma jakis szczegolny w tym
        interes ( by nie powiedziec osobisty ? )... ale to i tak wyjdzie na jaw

radca
        • radca bo rozsadek tutaj nie przemawia - by zmieniac.... 24.06.07, 16:25
          miejsce i przenosic pomnik ....nawet na tzw. " chlopski rozum "

radca
      • mannis Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 24.06.07, 18:00
        > Znając bydgoskie realia, żonka pana Dombrowicza ma na oku jakiś interes i
        > pewnie są, chętni na teren na którym stoi pomnik.

Dokladnie. Golebie siedzace na ratuszu cwierkaja, ze terenem tym interesuja sie
        inwestorzy i maja juz konkretne plany na jego zabudowe, ktore trafily juz na
        biurko prezydenta i bardzo mu sie spodobaly. Teraz w Ratuszu trzeba dorobic
        ideologie, zeby pozbyc sie pomnika.

• maximus100 Re: Prezydent 24.06.07, 19:38
          kto potrafi dorabiać ideologie?
    • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 24.06.07, 22:16
      a ja tam jestem zdania, że możnaby spróbować go przenieść... ale tylko wtedy gdy
      zostanie tam odbudowana przedwojenna kamienica która byłą naprawdę ładna i
      użyteczna... tylko to jest tym warunkiem. na nic innego się nie zgadzam
      • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 24.06.07, 22:50
        po co?
        • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 24.06.07, 23:21
          a czemu nie?? czemu nie przywrócić przedwojennego wyglądu tego miejsca? skoro
          gada się o odbudowie zachodniej pierzei starego rynku, skoro mówi się o
          odbudowie teatru na pl. teatralnym (lub sali kongresowej w jego bryle) , skoro
          zabudowuje się kaskadę ( czy tam wyburza się ją i stawia nowe kamienice) to
          czemu nie odbudować tej kamienicy i przywrócić mostowej jej blasku??
          • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 17:59
            No to jeszcze tramwaj trzeba puscic po Mostowej, coby bylo jak za dawnych lat.
            Co za bzdety.

• maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 18:38
              lepiej dac na dom dziecka
            • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 18:56
              a jaki ty masz pomysł?? czemu nie można tego wszystkiego odbudować?? jak masz
              lepszy pomysł to powiedz, a nie od razu krytykować... taka mentalność ludzi tu
              mieszkających... nic tylko krytykować, narzekać ale samemu nic nie robić... to
              są dopiero bzdety!! ja to przynajmniej mam jakiś pomysł na to a ty co??
              • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 20:07
                Nie raz w roznych miejscach sie wypowiadalem. To, ze nie czytasz, to nie moja
                wina.
                Kierowanie sie sentymentem nie zawsze jest sensowne. W wypadku Mostowej jest
                calkowicie nie na miejscu, bo czasy sa zupelnie inne i inne sa wymagania.
                Postawienie 'kamienicy' i, prawdopdobnie, kolejnych zabierajacych szerokosc
                ulicy, ktora odbywa sie glowny i intensywny ruch w tym miejscu, jest
                nieporozumieniem. Nawiazywanie do przedwojennego wystroju,
                odbudowywania 'wszystkiego' bez wspominania o tramwaju jest hipokryzja.
                Jak juz powstana owe 'kamienice' i poustawiaja sie ogrodki przy kafejkach, to
                sam zobaczysz o co mi idzie.

Co do pomnika, to zdecydowanie bym go tam zostawil. Nieprawda jest, ze ludzie
                go nie zauwazaja. Jest przy glownym ciagu komunikacyjnym, ale jakby z boku, w
                otoczeniu zieleni. Miejsce jak najbardziej dobre. Nie widze zadnej sensownej
                przyczyny na przenosiny.
                • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 22:11
                  dziwny jest twój tok rozumowania... czemu nie można odbudowywać?? tramwaj jest
                  tam zbędny bo gdzie by on dalej jechał?? przyzwyczaiłeś się do obecnego widoku
                  mostowej... a byłeś kiedys w innym mieście?? jak tam wygląda stary rynek??
                  wszędzie są ciasne uliczki do niego prowadzące! to jest właśnie klimat! a nie
                  szeroka arteria kalecząca zabudowę... w takim wypadku dziękuj hitlerowcom za ten
                  kształt tego kawałka miasta... i moim zdaniem nieporozumieniem to jest taka
                  ilość tych wszystkich ogródków... po co one komu?? co innego gdyby zwykłe piwo
                  zamiast 5 zł kosztowało 3... bez nich też by się obyło...
                  • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 22:27
                    a dzieci nie maja na drobne wydatki
                    • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 25.06.07, 22:28
                      a no nie mają. wszystko przeznaczają na studia. nie to co poniektórzy burżuje...
                      • maximus100 Re: Prezydent przesuwa 25.06.07, 22:38
                        kogo masz na myśli???
                        • epo85 Re: Prezydent przesuwa 26.06.07, 09:13
                          nie ciebie
                          • maximus100 Re: Prezydent przesuwa 26.06.07, 09:23
                            wiem
                  • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 21:03
                    Pomysl z tramwajem byl ironia.
                    Nigdzie nie napisalem, ze nie mozna odbudowywac. Mozna i nalezy, ale patrzec
                    trzeba do przodu - nie do tylu. Dzis sa zupelnie inne warunki zycia, ilosc
                    mieszkancow, turystow i to trzeba uwzgledniac.
                    Mostowa to glowny ciag komunikacyjny na i przez rynek!
                    Wszystko mogoby by byc okey, gdyby powstajace kamienice zostawily aktualna lub
                    podobna szerokosc ulicy. Wtedy bylyby nowe-stare kamienice i przestrzen na
                    ogrodki przykafejkowe, ciag latarn itp. Unikneloby sie tloku.
                    Klimat na i przy starowkach tworza, miedzy innymi, owe ogrodki, gdzie toczy sie
                    zycie towarzyskie. Nasz Stary Rynek ma ich niewiele, wiec wykorzystanie
                    istniejacej przestrzeni, jaka byla na Mostowej, bylo wielce wskazane, a
                    starorynkowy charakter Rynku przeciagnalby sie do mostu.
                    Moze nie wygladam, ale zwiedzilem duza ilosc roznych rynkow i miast i
                    przeroznie to wyglada w roznych miejscach. Zarzutem tez nie moze byc, bo, MSZ,
                    powinnismy dazyc do wyrozniajacego nas charakteru tego miejsca i do myslenia o
                    wiekszej liczbie turystow, ktorzy chcieliby usiasc na chwile w kafejce. Juz
                    dzis w lecie nielatwo znalezc tam miejsce. Byly ogrodki na Mostowej. Teraz moze
                    byc ich mniej, wiec i mniej miejsca dla chetnych, wiec trudniej o stolik. No,
                    chyba nie o to idzie, co? Chcemy, aby turysta na chwile pozostal w tej okolicy,
                    prawdaz?

Dodatkowo powiem, ze nalezy natychmiast usunac szpetne budy z kwiatami na Rynku.

Co do pomnika. Pomysl o przeniesieniu w okolice Ratusza jest sensowny. Domyslam
                    sie, ze decyzje juz zapadly, wiec to gadanie psu na bude sie zda. Postawienie
                    pomnika na Welnianym Rynku jest beznadzienie glupie, ale skoro decyzje zapadly,
                    to trzeba zrobic to z sensem. Mam jednak nadzieje, ze radni ten sens znajda i
                    nie dadza usunac pomnika w kat.
                    • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 21:20
                      kiedy postawią pomnik dla obecnego prezydenta?
                    • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 21:54
                      jakich turystów?? tu na razie nie ma nic do zwiedzania! do zwiedzania to będzie
                      dopiero jeśli odbudują starówkę! a poza tym jeśli o to chodzi to ta kamienica
                      właśnie raczej mostowej nam nie zwęzi. zresztą jak ty sobie to wyobrażasz??
                      wolałeś zostawić kaskadę czy jak?? prze kilka stuleci mostowa nikomu nie
                      przeszkadzała... a czy kawę można pić tylko w ogródkach?? zresztą czemu nie
                      można ich ustawić na rynku?? czy one muszą być tylko i wyłącznie przy
                      budynkach?? widziałeś jak wyglądał stary rynek i mostowa przed wojną?? czy to
                      było złe?? czemu w innych miastach może być tak a u nas nie??
                      • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 22:05
                        np w Toruniu
                      • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 22:33
                        > jakich turystów??
                        Tych, co przyjezdzaja i beda przyjezdzac.

> tu na razie nie ma nic do zwiedzania!
                        No popatrz, a ludzie przyjezdzaja... nie poznali sie.;-)

> do zwiedzania to będzie dopiero jeśli odbudują starówkę!
                        Ale wtedy juz nie bedzie szans na zmiany. Myslec i przewidywac trzeba **zanim**
                        zacznie sie budowac.

> a poza tym jeśli o to chodzi to ta kamienica właśnie raczej mostowej nam nie
                        > zwęzi.
                        Juz zwezila i na tym nie koniec. Wez miarke i idz zmierzyc ile kamienica pana
                        Sowy zabrala szerokosci ulicy.

> zresztą jak ty sobie to wyobrażasz??
                        Zwyczajnie. W glowie.

> wolałeś zostawić kaskadę czy jak??
                        I owszem. Przebudowac na nowoczesne centrum dla artystow, male muzeum i
                        restauracje na dachu. Wszystko w szkle, tworzywach i aluminium w oswietleniu
                        swiatlami, z kaskada strumyka.

> prze kilka stuleci mostowa nikomu nie przeszkadzała...
                        Teraz tez nie przeszkadza. Skad pomysl, ze przeszkadza?

> a czy kawę można pić tylko w ogródkach??
                        Nie tylko, ale, gdy nie bedzie miejsca, to w ogole nie da sie pic.

> zresztą czemu nie można ich ustawić na rynku?? czy one muszą być tylko i
                        > wyłącznie przy budynkach??
                        Powinny byc przy knajpkach. Jesli knajpka jest w budynku, to przy budynkach. To
                        jest dziwne jakies?

> widziałeś jak wyglądał stary rynek i mostowa przed wojną??
                        Na zdjeciach widzialem.

> czy to było złe??
                        Nie. Czemu uwazasz, ze tak uwazam?
                        Zapomniales, o czym pisalem, a pisalem o innych czasach i innych wymaganiach.
                        Powtarzal nie bede, bo widze, ze nic nie dociera.

> czemu w innych miastach może być tak a u nas nie??
                        Skad taki pomysl?
                        Czemu mamy malpowac innych?
                        Czemu nie moze byc u nas specyficznie, po bydgosku?
                        • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 22:50
                          czekamy na pomnik
                          • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 23:17
                            > czekamy na pomnik

Na jaki pomnik czekacie?
                            • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 26.06.07, 23:19
                              obecnej władzy
                              • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 27.06.07, 06:40
                                szklak na starówce?! weź mnie nie rozśmieszaj... w życiu nie spotkałem bardziej
                                ograniczonych ludzi... wiesz co?? postaw jeszcze pomnik hitlerowcom do kompletu
                                bo to dzięki nim miałeś tą swoją cudowną i szeroką mostową, miejsca na szpecące
                                miasto ogródki piwne o kaskadzie tak pięknie się tam komponującej nie wspominając...
                    • for_educational_purposes_only Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 27.06.07, 10:01
                      mrall napisał:

> Mostowa to glowny ciag komunikacyjny na i przez rynek!
                      > Wszystko mogoby by byc okey, gdyby powstajace kamienice zostawily aktualna lub
                      > podobna szerokosc ulicy. Wtedy bylyby nowe-stare kamienice i przestrzen na
                      > ogrodki przykafejkowe, ciag latarn itp. Unikneloby sie tloku.
                      > Klimat na i przy starowkach tworza, miedzy innymi, owe ogrodki, gdzie toczy sie
                      > zycie towarzyskie.

Klimat na starówkach tworzą także wąskie uliczki, natomiast u nas dzięki
                      wyburzeniom powstały właśnie takie "pseudoplace" z rozstrzeloną zabudową jak
                      Mostowa, dzięki czemu starówka nie bardzo przypomina starówkę. Strata ogródków
                      na Mostowej została zrekompensowana tymi na Starym Porcie (świetne miejsce, oby
                      przetrwały). Racja, że to ciągle mało, Stary Rynek jest miejscem na ogródki i w
                      ogóle musi przejść gruntowne zmiany (m.in. budy kwiaciarek o których
                      wspominasz). Cała ulica Podwale także do załatania wyrw w zabudowie, bo obecnie
                      prosto z Rynku wychodzi się w jakąś dziwną przestrzeń z dziurawą zabudową
                      pozatykaną byle czym.

> Co do pomnika. Pomysl o przeniesieniu w okolice Ratusza jest sensowny. Domyslam
                      >
                      > sie, ze decyzje juz zapadly, wiec to gadanie psu na bude sie zda. Postawienie
                      > pomnika na Welnianym Rynku jest beznadzienie glupie, ale skoro decyzje zapadly,
                      > to trzeba zrobic to z sensem.

A co jest głupiego w pomyśle domknięcia osi reprezentacyjnej (lub przynajmniej
                      pretendującej do miana takiej) ulicy Długiej ładną przestrzenią placu z
                      dominantą pomnika? Głupi to może być conajwyżej sposób wykonania tego
                      przedsięwzięcia przez naszych decydentów i tego należy się obawiać;) Bo jeśli
                      miałoby to polegać tylko na usunięciu parkingu i postawieniu pomnika, czy
                      wyłożeniu Wełnianego Rynku kostką bauma no to rzeczywiście.. beznadziejnie głupie:)
                      • maximus100 Re: Prezydent 27.06.07, 10:02
                        jeśli wszystkim to wszystkim pomniki
                      • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 27.06.07, 17:13
                        bardzo sensownie mówisz. jednak niektórym nie przetłumaczysz tego bo są zbyt
                        ograniczeni...a szkoda... nic tylko narzekają ale nic nie robią...
                        • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 27.06.07, 20:01
                          trzeba przekonać
                      • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 28.06.07, 10:42
                        > Klimat na starówkach tworzą także wąskie uliczki,

I takie sa wokol naszego Rynku; jak wszedzie.
                        Patrzac na Gdansk z ulica Dluga i Dlugim Targiem mozna mowic o klimacie
                        szczegolnym...szerokiego wejsca w rynek.

> natomiast u nas dzięki
                        > wyburzeniom powstały właśnie takie "pseudoplace" z rozstrzeloną zabudową jak
                        > Mostowa, dzięki czemu starówka nie bardzo przypomina starówkę.

Pseudoplacem jest Rybi Rynek - tez wolajacy o zagospodarowanie.
                        Mostowa daje szerokie wejscie na Rynek (i bardzo dobrze), ktory takze wymaga
                        zagospodarowania (tu zgoda). Mostowa nie ma rozstrzelonej zabudowy - ma
                        zabudowe czesciowa. Nie mam nic przeciw postawieniu kamienic po stronie
                        Kaskady, czy nawet jej zburzeniu. Mam pretensje, ze bezmyslnie sentymentalnie
                        wraca sie do czegos, co juz dawno minelo, ze nie mysli sie o czasach
                        terazniejszych. Mowi sie o odbudowaniu, ale tak na prawde to jest zabudowanie.
                        To dawnego klimatu nie przywroci, szczegolnie, ze ludzie od dawna przyzwyczaili
                        sie do tego, co jest.
                        Wracajac do tamtych czasow trzeba bedzie rowniez od nowa zagospodarowac okolice
                        mostu po obu stronach. Zobacz, jak to wyglada w tej chwili - linia mostu,
                        dziura (calkiem niezle miejsce na postawienie pomnika prezydenta
                        Barciszewskiego!), wystajaca kamienica pana Sowy. O zagospodarowaniu drugiej
                        strony juz sie oficjalnie mowi po przeniesieniu pomnika.

> Strata ogródków na Mostowej została zrekompensowana tymi na Starym Porcie
                        >(świetne miejsce, oby przetrwały).

Jak na razie to straty nie ma, ogrodki sa, a reustaratorzy beda walczyc o
                        mozliwosc stawiania ogrodkow, bo dla nich to dochod, wieksza klientela,
                        zarobek, ale i zadowolenie klientow.
                        Ja z przyjemnoscia zasiadam w takim ogrodku obserwujac przechodzacych ludzi ale
                        i majac jakas perspektywe po drugiej stronie: a to laweczka, a to ogrodek. Po
                        zabudowaniu przeciwnej strony Mostowej tego juz nie bedzie. Ludzie zmuszeni do
                        zageszczenia, bo ulica wezsza; po drugiej stronie kamienice.
                        Miom zdaniem nic nikomu by sie nie stalo, gdyby zachowac dzisiejsza szerokosc
                        Mostowej.

> Racja, że to ciągle mało, Stary Rynek jest miejscem na ogródki i w
                        > ogóle musi przejść gruntowne zmiany (m.in. budy kwiaciarek o których
                        > wspominasz).

Tyle, ze tam nie ma gdzie ich stawiac. Ogrodek musi byc przy kafejce, a tych
                        jest tam okreslona ilosc. Jest sporo sklepow, ktore ogrodkow nie wystawia.

> Cała ulica Podwale także do załatania wyrw w zabudowie, bo obecnie
                        > prosto z Rynku wychodzi się w jakąś dziwną przestrzeń z dziurawą zabudową
                        > pozatykaną byle czym.

Nie tylko Podwale, ale i Zaulek, Kreta, Pod Blankami.
                      • mrall Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 28.06.07, 10:51
                        > A co jest głupiego w pomyśle domknięcia osi reprezentacyjnej (lub przynajmniej
                        > pretendującej do miana takiej) ulicy Długiej ładną przestrzenią placu z
                        > dominantą pomnika? Głupi to może być conajwyżej sposób wykonania tego
                        > przedsięwzięcia przez naszych decydentów i tego należy się obawiać;) Bo jeśli
                        > miałoby to polegać tylko na usunięciu parkingu i postawieniu pomnika, czy
                        > wyłożeniu Wełnianego Rynku kostką bauma no to rzeczywiście.. beznadziejnie
                        > głupie:)

Oczywiscie, mozna zamknac ulice Dluga w taki sposob, ale mi idzie o wyrzucenie
                        na obrzeza, do kata pomnika zasluzonego dla miasta czlowieka. Tak miasto jest
                        mu wdzieczne? Czemu nie mozna pomnika postawic przy Ratuszu?
                        Inna sprawa jest zabranie miejsc parkingowych ludziom mieszkajacym na Welnianym
                        Rynku. O tym sie w ogole nie mowi, a bedzie mocno uciazliwe dla nich.
                        Moim zdaniem takie ruchy to nieliczenie sie z mieszkancami i ich glosem.
                        • epo85 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 28.06.07, 12:56
                          mam propozycję. wyburzmy całkowicie zabudowę starego miasta:) po co nam ona??:)
                          po co wracać do czegoś co było:) s tak będziemy mieli mieć wielki plac w centrum
                          miasta gdzie będzie można postawić mnóstwo kawiarenek i ogródków:) po co wracać
                          sentymentalnie do tego co było: i jeszcze wyburzmy kamienice przy Focha i
                          walnijmy tam sześciopasmową autostradę żeby tanio udrożnić ruch przez centrum
                          miasta:) przecież Bydgoszcz jest brzydka więc co nam szkodzi:) u nas przecież
                          nie ma klimatu: potrzebujemy szerokich ulic i wielkich palców:) a powrót do tego
                          co było, do starej zabudowy jest nikomu niepotrzebny bo ludzie już się przecież
                          przyzwyczaili:) weźmy chodźmy wyburzmy wszystko:)
                          • maximus100 Re: Prezydent przesuwa pomnik byłego prezydenta 28.06.07, 16:10
                            bomba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka