radca 03.07.03, 12:19 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html - i co Wy na to ? radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:20 " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06 Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatnym gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekowi lekarz ze szpitala na gdańskiej Zaspie. Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na operację do szpitala. - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężczyzna.- Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój gabinetu zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w dobrych rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spojrzał groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Polsce, nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zoperować się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie operacje z kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł. Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy jednak o zajściu dyrektor szpitala. - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyrektor szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu nie może reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyjaśniać tę sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia: wobec limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiały się wydłużyć. Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać nawet dwa tysiące operacji zaćmy rocznie. - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osiemset takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki będą się prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dostępu do takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w pierwszej kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązywać w całym systemie zdrowotnym. Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się nad wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała znacznie niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wejherowie. Termin operacji wyznaczono za miesiąc." Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:42 radca napisał: > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html > > - i co Wy na to ? > > radca radca napisał: > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi > > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06 > > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatnym > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekowi lekarz > ze szpitala na gdańskiej Zaspie. > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na operację do > szpitala. > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężczyzna.- > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój gabinetu > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w dobrych > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spojrzał > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Polsce, > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zoperować > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie operacje z > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł. > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy jednak o > zajściu dyrektor szpitala. > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyrektor > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu nie może > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyjaśniać tę > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia: wobec > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiały się > wydłużyć. > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać nawet dwa > > tysiące operacji zaćmy rocznie. > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osiemset > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki będą się > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dostępu do > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w pierwszej > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązywać w całym > > systemie zdrowotnym. > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się nad > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała znacznie > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wejherowie. > Termin operacji wyznaczono za miesiąc." Co o tym muślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:42 lokator napisał: > radca napisał: > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html > > > > - i co Wy na to ? > > > > radca > > > > > > radca napisał: > > > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi > > > > > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06 > > > > > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatnym > > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekowi lek > arz > > ze szpitala na gdańskiej Zaspie. > > > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na operację > do > > szpitala. > > > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężczyzna > .- > > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój gabine > tu > > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w dobr > ych > > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spojrzał > > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Polsce, > > > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zoperow > ać > > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie operacje z > > > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł. > > > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję > > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy jedn > ak > o > > zajściu dyrektor szpitala. > > > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyrektor > > > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu nie mo > że > > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyjaśnia > ć > tę > > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia: wob > ec > > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiały się > > > wydłużyć. > > > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać nawe > t > dwa > > > > tysiące operacji zaćmy rocznie. > > > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osiemset > > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki będą > > się > > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dostępu d > o > > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w > pierwszej > > > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązywać w > całym > > > > systemie zdrowotnym. > > > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się nad > > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała znaczn > ie > > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wejherow > ie. > > Termin operacji wyznaczono za miesiąc." > > > > > > > Co o tym muślicie? A o tym co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:43 lokator napisał: > lokator napisał: > > > radca napisał: > > > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html > > > > > > - i co Wy na to ? > > > > > > radca > > > > > > > > > > > > radca napisał: > > > > > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi > > > > > > > > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06 > > > > > > > > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatn > ym > > > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekow > i lek > > arz > > > ze szpitala na gdańskiej Zaspie. > > > > > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na ope > rację > > do > > > szpitala. > > > > > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężc > zyzna > > .- > > > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój g > abine > > tu > > > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w > dobr > > ych > > > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spoj > rzał > > > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Po > lsce, > > > > > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zo > perow > > ać > > > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie opera > cje z > > > > > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł. > > > > > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję > > > > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy > jedn > > ak > > o > > > zajściu dyrektor szpitala. > > > > > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyr > ektor > > > > > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu n > ie mo > > że > > > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyj > aśnia > > ć > > tę > > > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia > : wob > > ec > > > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiał > y się > > > > > wydłużyć. > > > > > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać > nawe > > t > > dwa > > > > > > tysiące operacji zaćmy rocznie. > > > > > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osie > mset > > > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki > będą > > > > się > > > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dost > ępu d > > o > > > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w > > > pierwszej > > > > > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązyw > ać w > > całym > > > > > > systemie zdrowotnym. > > > > > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się na > d > > > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała z > naczn > > ie > > > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wej > herow > > ie. > > > Termin operacji wyznaczono za miesiąc." > > > > > > > > > > > > > > Co o tym muślicie? > > > > > > > > > > > > > A o tym co myślicie? > A o tym coś myślicie, czy macie już dosyć? Odpowiedz Link Zgłoś
genuine44 Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 15:05 lokator napisał: > lokator napisał: > > > lokator napisał: > > > > > radca napisał: > > > > > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html > > > > > > > > - i co Wy na to ? > > > > > > > > radca > > > > > > > > > > > > > > > > > > radca napisał: > > > > > > > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi > > > > > > > > > > > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06 > > > > > > > > > > > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w pr > ywatn > > ym > > > > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człow > iekow > > i lek > > > arz > > > > ze szpitala na gdańskiej Zaspie. > > > > > > > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się n > a ope > > rację > > > do > > > > szpitala. > > > > > > > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada > mężc > > zyzna > > > .- > > > > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wyst > rój g > > abine > > > tu > > > > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że b > ędę w > > dobr > > > ych > > > > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko > spoj > > rzał > > > > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej > w Po > > lsce, > > > > > > > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może p > an zo > > perow > > > ać > > > > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie > opera > > cje z > > > > > > > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł. > > > > > > > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propo > zycję > > > > > > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowa > liśmy > > jedn > > > ak > > > o > > > > zajściu dyrektor szpitala. > > > > > > > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia > , dyr > > ektor > > > > > > > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpit > alu n > > ie mo > > > że > > > > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będ > ę wyj > > aśnia > > > ć > > > tę > > > > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zd > rowia > > : wob > > > ec > > > > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, m > usiał > > y się > > > > > > > wydłużyć. > > > > > > > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wyko > nywać > > nawe > > > t > > > dwa > > > > > > > > tysiące operacji zaćmy rocznie. > > > > > > > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje > osie > > mset > > > > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego ko > lejki > > będą > > > > > > się > > > > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów > dost > > ępu d > > > o > > > > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operow > any w > > > > > pierwszej > > > > > > > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obow > iązyw > > ać w > > > całym > > > > > > > > systemie zdrowotnym. > > > > > > > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał s > ię na > > d > > > > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferow > ała z > > naczn > > > ie > > > > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala > w Wej > > herow > > > ie. > > > > Termin operacji wyznaczono za miesiąc." > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Co o tym muślicie? > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > A o tym co myślicie? > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > A o tym coś myślicie, czy macie już dosyć? > Dosyc mamy, ale czy myslimy? Ktos nie mysli, moze ja? Moze Ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 04.07.03, 00:21 To już... przekroczony zdrowy poziom szaleństwa... Co do tematu to wielu pomyśli dopiero jak zachoruje i... znajdzie się na miejscu tego pacjenta. Obawiam się jednak , że wtedy już będzie za późno... na myślenie , wtedy tylko płacz i zgrzytanie zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
tyciarek Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 04.07.03, 00:41 Ciągłe wywoływanie biegunki również jest niezdrowe . Można sobie odwodnić organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: 217.97.134.* 04.07.03, 11:58 elodia napisała: > To już... przekroczony zdrowy poziom szaleństwa... a co powiesz na to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=4688926&a=4692277 broń Boh nie czytać! zobaczcie tylko jak wygląda lista dyskutantów w końcówce wątku... ;)) to dopiero poważne przekroczenie! Myślę, że Elżbieta znajduje sie już w przedziale 'niezdrowy poziom szaleństwa', i do tego strzałka wskazuje wyraźnie na czerwone pole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 10:09 to byla bardzo dobra, wysoce moralna propozycja w trosce o dobro pacjenta i dla ratowania jego zdrowia niemoralne jest natomiast wykorzystywanie publicznej sluzby zdrowia do reklamowania prywatnej bez stosownego wynagrodzenia, niemoralne i niezgodne z prawem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: *.awacom.pl 04.07.03, 11:42 LEkarz się stara pomóc, a ty Radco marudzisz... ;-) Niestety takie propozycjie o nie wyjątki. Lekarze tłumaczą się brakiem sprzętu w szpitalach, długim oczekiwaniem, gadają ludzią, żę zostały im godziny życia... i cóż ma zrobić taki człowiek?? Płaci 3,5 tys i najprawdopodobniej żyje dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 15:54 Brawo powinnismy pogratulować lekarzowi ze podał konkretną cenę . Już niejednokrotnie pisałem że probuje bliskiej mi osobie załatwić operacje wszczepienia stawu biodrowego ta osoba bardzo cierpi to w sumie nie trudna operacja , moge ją opłacic ale lekarz robi nas cały czas w bambuko więc nie wiem czy jak dam mu kase pozna mnie potem i nie powie o co panu chodzi ?, ale chodzi o Ortopedie w szpitalu bydgoskim tam ortopedzi a szczegónie jeden biora za wizyte prywatnie tak długo jak sobie uzbierają na swoje prywatne cele potem oferuja operacje ale nie jednym konczyny odpadają . Życzę im żeby kiedyś pocierpieli tak jak ich pancjenci może zrozumieją.... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Wykorzystywania Sluzby Zdrowia dla prywatnego celu 04.07.03, 17:52 Oczywiscie,ze chcial pomoc pacjentowi. Gdyby powiedzial,ze sa trudnosci z terminami i byc moze gdzies prywatnie zrobia to szybciej.Oraz,ze nie ma orientacji - gdzie takie operacje wykonuja - to bylby OK.Lecz jesli nakresla trudnosci i wizje horroru - wreszcie poleca swoja pracownie oraz wyznacza cene - to jest to PRYWATA i wykorzystywanie SLUZBY ZDROWIA do celow prywatnych.Jest to poprostu PRZESTEPSTWO. Powinno sie takiego pracownika pozbyc ze Szpitala lub Przychodni. radca ps. przymykanie oczu przez przelozonych rodzi kolejne ZLO i zarasta chwastami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: Wykorzystywania Sluzby Zdrowia dla prywatnego IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 20:21 Mówiąc że powinnismy pogratulować temu lekarzowi za konkrety uzyłem oczywiscie ironi. Ostatnio są pomysły podwyzszenia składki za usługi zdrowotne , ale czy cos to da nie wiem .Panstwo w Polsce pobiera haracz od obywatela za który praktycznie nic nie oferuje kto zarabia wiecej ten wiecej płaci chociaż podobno w porówaniu do Niemiec i do Czech płacimy zdecydowanie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś