Dodaj do ulubionych

PROPOZYCJA nie do odrzucenia

03.07.03, 12:19
www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html

- i co Wy na to ?

radca
Obserwuj wątek
    • radca Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:20
      " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi

Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06

Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatnym
      gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekowi lekarz
      ze szpitala na gdańskiej Zaspie.

Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na operację do
      szpitala.

- Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężczyzna.-
      Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój gabinetu
      zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w dobrych
      rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spojrzał
      groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Polsce,
      nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zoperować
      się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie operacje z
      kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł.

Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję
      pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy jednak o
      zajściu dyrektor szpitala.

- Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyrektor
      szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu nie może
      reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyjaśniać tę
      sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia: wobec
      limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiały się
      wydłużyć.

Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać nawet dwa
      tysiące operacji zaćmy rocznie.

- Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osiemset
      takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki będą się
      prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dostępu do
      takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w pierwszej
      kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązywać w całym
      systemie zdrowotnym.

Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się nad
      wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała znacznie
      niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wejherowie.
      Termin operacji wyznaczono za miesiąc."
      • lokator Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:42
        radca napisał:

> www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html
        >
        > - i co Wy na to ?
        >
        > radca

radca napisał:

> " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi
        >
        >
        > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06
        >
        >
        > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatnym
        > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekowi lekarz
        > ze szpitala na gdańskiej Zaspie.
        >
        > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na operację do
        > szpitala.
        >
        > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężczyzna.-
        > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój gabinetu
        > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w dobrych
        > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spojrzał
        > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Polsce,
        > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zoperować
        > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie operacje z
        > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł.
        >
        > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję
        > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy jednak
        o
        > zajściu dyrektor szpitala.
        >
        > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyrektor
        > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu nie może
        > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyjaśniać

> sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia: wobec
        > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiały się
        > wydłużyć.
        >
        > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać nawet
        dwa
        >
        > tysiące operacji zaćmy rocznie.
        >
        > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osiemset
        > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki będą
        się
        > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dostępu do
        > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w
        pierwszej
        >
        > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązywać w
        całym
        >
        > systemie zdrowotnym.
        >
        > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się nad
        > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała znacznie
        > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wejherowie.
        > Termin operacji wyznaczono za miesiąc."

Co o tym muślicie?
        • lokator Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:42
          lokator napisał:

> radca napisał:
          >
          > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html
          > >
          > > - i co Wy na to ?
          > >
          > > radca
          >
          >
          >
          >
          >
          > radca napisał:
          >
          > > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi
          > >
          > >
          > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06
          > >
          > >
          > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatnym
          > > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekowi lek
          > arz
          > > ze szpitala na gdańskiej Zaspie.
          > >
          > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na operację
          > do
          > > szpitala.
          > >
          > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężczyzna
          > .-
          > > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój gabine
          > tu
          > > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w dobr
          > ych
          > > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spojrzał
          > > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Polsce,
          >
          > > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zoperow
          > ać
          > > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie operacje z
          >
          > > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł.
          > >
          > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję
          > > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy jedn
          > ak
          > o
          > > zajściu dyrektor szpitala.
          > >
          > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyrektor
          >
          > > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu nie mo
          > że
          > > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyjaśnia
          > ć
          > tę
          > > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia: wob
          > ec
          > > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiały się
          >
          > > wydłużyć.
          > >
          > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać nawe
          > t
          > dwa
          > >
          > > tysiące operacji zaćmy rocznie.
          > >
          > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osiemset
          > > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki będą
          >
          > się
          > > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dostępu d
          > o
          > > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w
          > pierwszej
          > >
          > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązywać w
          > całym
          > >
          > > systemie zdrowotnym.
          > >
          > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się nad
          > > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała znaczn
          > ie
          > > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wejherow
          > ie.
          > > Termin operacji wyznaczono za miesiąc."
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > Co o tym muślicie?

A o tym co myślicie?

• lokator Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 12:43
            lokator napisał:

> lokator napisał:
            >
            > > radca napisał:
            > >
            > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html
            > > >
            > > > - i co Wy na to ?
            > > >
            > > > radca
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > radca napisał:
            > >
            > > > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi
            > > >
            > > >
            > > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06
            > > >
            > > >
            > > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w prywatn
            > ym
            > > > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człowiekow
            > i lek
            > > arz
            > > > ze szpitala na gdańskiej Zaspie.
            > > >
            > > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się na ope
            > rację
            > > do
            > > > szpitala.
            > > >
            > > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada mężc
            > zyzna
            > > .-
            > > > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wystrój g
            > abine
            > > tu
            > > > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że będę w
            > dobr
            > > ych
            > > > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko spoj
            > rzał
            > > > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej w Po
            > lsce,
            > >
            > > > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może pan zo
            > perow
            > > ać
            > > > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie opera
            > cje z
            > >
            > > > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł.
            > > >
            > > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propozycję
            >
            > > > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowaliśmy
            > jedn
            > > ak
            > > o
            > > > zajściu dyrektor szpitala.
            > > >
            > > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia, dyr
            > ektor
            > >
            > > > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpitalu n
            > ie mo
            > > że
            > > > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będę wyj
            > aśnia
            > > ć
            > > tę
            > > > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zdrowia
            > : wob
            > > ec
            > > > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, musiał
            > y się
            > >
            > > > wydłużyć.
            > > >
            > > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wykonywać
            > nawe
            > > t
            > > dwa
            > > >
            > > > tysiące operacji zaćmy rocznie.
            > > >
            > > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje osie
            > mset
            > > > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego kolejki
            > będą
            > >
            > > się
            > > > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów dost
            > ępu d
            > > o
            > > > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operowany w
            >
            > > pierwszej
            > > >
            > > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obowiązyw
            > ać w
            > > całym
            > > >
            > > > systemie zdrowotnym.
            > > >
            > > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał się na
            > d
            > > > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferowała z
            > naczn
            > > ie
            > > > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala w Wej
            > herow
            > > ie.
            > > > Termin operacji wyznaczono za miesiąc."
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > Co o tym muślicie?
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            > A o tym co myślicie?
            >

A o tym coś myślicie, czy macie już dosyć?

• genuine44 Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 03.07.03, 15:05
              lokator napisał:

> lokator napisał:
              >
              > > lokator napisał:
              > >
              > > > radca napisał:
              > > >
              > > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1556625.html
              > > > >
              > > > > - i co Wy na to ?
              > > > >
              > > > > radca
              > > >
              > > >
              > > >
              > > >
              > > >
              > > > radca napisał:
              > > >
              > > > > " Lekarz składa niemoralną propozycję pacjentowi
              > > > >
              > > > >
              > > > > Dorota Karaś 02-07-2003, ostatnia aktualizacja 02-07-2003 23:06
              > > > >
              > > > >
              > > > > Do wyboru: operacja za trzy lata albo natychmiastowy zabieg w pr
              > ywatn
              > > ym
              > > > > gabinecie za 3,5 tysiąca zł - taką ofertę złożył starszemu człow
              > iekow
              > > i lek
              > > > arz
              > > > > ze szpitala na gdańskiej Zaspie.
              > > > >
              > > > > Pan Jan choruje na zaćmę. Oto, co go spotkało, gdy zgłosił się n
              > a ope
              > > rację
              > > > do
              > > > > szpitala.
              > > > >
              > > > > - Zostałem skierowany na operację wstawienia soczewki - opowiada
              > mężc
              > > zyzna
              > > > .-
              > > > > Poszedłem do przychodni okulistycznej w szpitalu na Zaspie. Wyst
              > rój g
              > > abine
              > > > tu
              > > > > zrobił na mnie wrażenie, mnóstwo zdjęć papieża. Pomyślałem, że b
              > ędę w
              > > dobr
              > > > ych
              > > > > rękach. Ale lekarz nie wziął ode mnie nawet opisu choroby, tylko
              > spoj
              > > rzał
              > > > > groźnie. I oznajmił: u nas czeka się na operację zaćmy najdłużej
              > w Po
              > > lsce,
              > > >
              > > > > nawet trzy lata. W kolejce stoi już dziewięćset osób. Ale może p
              > an zo
              > > perow
              > > > ać
              > > > > się prywatnie, wtedy nie czeka się w ogóle. Przeprowadzam takie
              > opera
              > > cje z
              > > >
              > > > > kolegą, kosztuje to 3,5 tys. zł.
              > > > >
              > > > > Nie udało nam się skontaktować z lekarzem, który złożył tę propo
              > zycję
              > >
              > > > > pacjentowi z zaćmą - do końca lipca jest na urlopie. Poinformowa
              > liśmy
              > > jedn
              > > > ak
              > > > o
              > > > > zajściu dyrektor szpitala.
              > > > >
              > > > > - Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - mówi Krystyna Grzenia
              > , dyr
              > > ektor
              > > >
              > > > > szpitala specjalistycznego na Zaspie. - Lekarz pracujący w szpit
              > alu n
              > > ie mo
              > > > że
              > > > > reklamować prywatnej działalności, zwłaszcza swojej własnej. Będ
              > ę wyj
              > > aśnia
              > > > ć
              > > > tę
              > > > > sprawę. To trudny temat, ale taka jest naga prawda o systemie zd
              > rowia
              > > : wob
              > > > ec
              > > > > limitów na procedury zabiegowe kolejki do operacji, np. zaćmy, m
              > usiał
              > > y się
              > > >
              > > > > wydłużyć.
              > > > >
              > > > > Krystyna Grzenia twierdzi, że w szpitalu na Zaspie można by wyko
              > nywać
              > > nawe
              > > > t
              > > > dwa
              > > > >
              > > > > tysiące operacji zaćmy rocznie.
              > > > >
              > > > > - Tymczasem nie mamy pewności, czy fundusz zdrowia zakontraktuje
              > osie
              > > mset
              > > > > takich procedur na rok - kwituje dyrektor szpitala. - Dlatego ko
              > lejki
              > > będą
              > > >
              > > > się
              > > > > prawdopodobnie powiększać. Potrzebny jest jasny system kryteriów
              > dost
              > > ępu d
              > > > o
              > > > > takich świadczeń. Trzeba się zastanowić, kto powinien być operow
              > any w
              > >
              > > > pierwszej
              > > > >
              > > > > kolejności, a kto może czekać. Takie same regulacje powinny obow
              > iązyw
              > > ać w
              > > > całym
              > > > >
              > > > > systemie zdrowotnym.
              > > > >
              > > > > Pan Jan nie skorzystał z prywatnej oferty lekarza. Zastanawiał s
              > ię na
              > > d
              > > > > wykonaniem operacji w prywatnej klinice w Poznaniu, która oferow
              > ała z
              > > naczn
              > > > ie
              > > > > niższą cenę za tego typu zabieg. Ostatecznie trafił do szpitala
              > w Wej
              > > herow
              > > > ie.
              > > > > Termin operacji wyznaczono za miesiąc."
              > > >
              > > >
              > > >
              > > >
              > > >
              > > >
              > > > Co o tym muślicie?
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > > A o tym co myślicie?
              > >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              > A o tym coś myślicie, czy macie już dosyć?
              >

Dosyc mamy, ale czy myslimy? Ktos nie mysli, moze ja? Moze Ktos?
              • elodia Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 04.07.03, 00:21
                To już... przekroczony zdrowy poziom szaleństwa...
                Co do tematu to wielu pomyśli dopiero jak zachoruje i... znajdzie się na
                miejscu tego pacjenta. Obawiam się jednak , że wtedy już będzie za późno... na
                myślenie , wtedy tylko płacz i zgrzytanie zębów.
                • tyciarek Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia 04.07.03, 00:41
                  Ciągłe wywoływanie biegunki również jest niezdrowe .
                  Można sobie odwodnić organizm.

• Gość: Wiech Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: 217.97.134.* 04.07.03, 11:58
                  elodia napisała:

> To już... przekroczony zdrowy poziom szaleństwa...

a co powiesz na to:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=4688926&a=4692277
                  broń Boh nie czytać! zobaczcie tylko jak wygląda lista dyskutantów w końcówce
                  wątku...
                  ;))

to dopiero poważne przekroczenie! Myślę, że Elżbieta znajduje sie już w
                  przedziale 'niezdrowy poziom szaleństwa', i do tego strzałka wskazuje wyraźnie
                  na czerwone pole...
    • Gość: Ted® Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 10:09
      to byla bardzo dobra, wysoce moralna propozycja
      w trosce o dobro pacjenta i dla ratowania jego zdrowia

niemoralne jest natomiast wykorzystywanie publicznej sluzby zdrowia do
      reklamowania prywatnej bez stosownego wynagrodzenia, niemoralne i niezgodne z
      prawem
      • Gość: zonc Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: *.awacom.pl 04.07.03, 11:42
        LEkarz się stara pomóc, a ty Radco marudzisz... ;-) Niestety takie propozycjie
        o nie wyjątki. Lekarze tłumaczą się brakiem sprzętu w szpitalach, długim
        oczekiwaniem, gadają ludzią, żę zostały im godziny życia... i cóż ma zrobić
        taki człowiek?? Płaci 3,5 tys i najprawdopodobniej żyje dalej...
        • Gość: wojt Re: PROPOZYCJA nie do odrzucenia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 15:54
          Brawo powinnismy pogratulować lekarzowi ze podał konkretną cenę . Już
          niejednokrotnie pisałem że probuje bliskiej mi osobie załatwić operacje
          wszczepienia stawu biodrowego ta osoba bardzo cierpi to w sumie nie trudna
          operacja , moge ją opłacic ale lekarz robi nas cały czas w bambuko więc nie
          wiem czy jak dam mu kase pozna mnie potem i nie powie o co panu chodzi ?, ale
          chodzi o Ortopedie w szpitalu bydgoskim tam ortopedzi a szczegónie jeden biora
          za wizyte prywatnie tak długo jak sobie uzbierają na swoje prywatne cele potem
          oferuja operacje ale nie jednym konczyny odpadają . Życzę im żeby kiedyś
          pocierpieli tak jak ich pancjenci może zrozumieją....
          • radca Wykorzystywania Sluzby Zdrowia dla prywatnego celu 04.07.03, 17:52
            Oczywiscie,ze chcial pomoc pacjentowi.
            Gdyby powiedzial,ze sa trudnosci z terminami i byc moze gdzies prywatnie
            zrobia to szybciej.Oraz,ze nie ma orientacji - gdzie takie operacje wykonuja -
            to bylby OK.Lecz jesli nakresla trudnosci i wizje horroru - wreszcie poleca
            swoja pracownie oraz wyznacza cene - to jest to PRYWATA i wykorzystywanie
            SLUZBY ZDROWIA do celow prywatnych.Jest to poprostu PRZESTEPSTWO.

Powinno sie takiego pracownika pozbyc ze Szpitala lub Przychodni.

radca

ps. przymykanie oczu przez przelozonych rodzi kolejne ZLO i zarasta chwastami.
            • Gość: wojt Re: Wykorzystywania Sluzby Zdrowia dla prywatnego IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 20:21
              Mówiąc że powinnismy pogratulować temu lekarzowi za konkrety uzyłem oczywiscie
              ironi. Ostatnio są pomysły podwyzszenia składki za usługi zdrowotne , ale czy
              cos to da nie wiem .Panstwo w Polsce pobiera haracz od obywatela za który
              praktycznie nic nie oferuje kto zarabia wiecej ten wiecej płaci chociaż podobno
              w porówaniu do Niemiec i do Czech płacimy zdecydowanie mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka