Gość: warszawiak IP: *.acn.waw.pl 06.08.03, 00:23 Czy spadzisty dach zostanie odtworzony ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 06.08.03, 20:10 a co, spadzisty będzie lepiej pasował ? do czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Będzie remont Jedynaka 06.08.03, 21:37 Nie jestem architektem, wiec jako fachowiec sie nie wypowiadam.Lecz wydaje sie mi,ze spadzisty dach nie musi byc konieczny.Kto to bedzie widzial z dolu ? Spad potrzebny jest oczywiscie do splywania wody deszczowej,ale jesli mamy na mysli dekoracyjny element ? no, nie wiem ... moze dach jest widoczny gdzies z oddali ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.pl / 192.168.100.* 06.08.03, 21:42 radca napisał: > Nie jestem architektem, wiec jako fachowiec sie nie wypowiadam.Lecz wydaje sie > mi,ze spadzisty dach nie musi byc konieczny.Kto to bedzie widzial z dolu ? > Spad potrzebny jest oczywiscie do splywania wody deszczowej,ale jesli mamy > na mysli dekoracyjny element ? > > no, nie wiem ... moze dach jest widoczny gdzies z oddali ? > > radca Radco, jaki ty jesteś głupi! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Będzie remont Jedynaka 06.08.03, 21:45 Gość portalu: jano napisał(a): > radca napisał: > > > Nie jestem architektem, wiec jako fachowiec sie nie wypowiadam.Lecz wydaje > > sie > > mi,ze spadzisty dach nie musi byc konieczny.Kto to bedzie widzial z dolu ? > > Spad potrzebny jest oczywiscie do splywania wody deszczowej,ale jesli mamy > > na mysli dekoracyjny element ? > > > > no, nie wiem ... moze dach jest widoczny gdzies z oddali ? > > > > radca > Radco, jaki ty jesteś głupi! - wesoly jestes :))) i do tego takie komplementy :))) radca ps. wypowiedz sie, bo tak to .. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.awacom.pl 06.08.03, 21:49 DAch będzie, rzeźby będą... wszystko bedzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ispan Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 21:49 Super! Tyle że nie odpowiada mi zaproponowana przez Redakcję kolorystyka. Kolory powinny być bardziej stonowane, a mniej pstre. W przypadku tak dużego gmachu w stylu modernistycznym, przydałby się ton koloru Bazyliki czy właśnie świeżo odnowionego budynku z siedzibą GW. pozdr ps Dach wyglądał przepięknie w stosunku do bryły budynku. Niestety nie za bardzo był wkomponowany w otoczenie. Zwłaszcza pierzeji ul. Gdańskiej. Może i lepiej go nie odbudowywać? Odpowiedz Link Zgłoś
tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 07.08.03, 01:29 - modernizm ? ....................................................... ....................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ispan Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 17:56 Obiło mi się coś kiedyś, że ma elementy modernistyczne (a może manierystyczne?:) Coż, na pewno troche inna niż wszystkie kamienice secesyjne, neogotyckie czy nawet eklektyczne (choć pare przykładów tego stylu można w Bydzi znaleźć). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem Re: Będzie remont Jedynaka IP: 158.75.48.* 07.08.03, 08:22 Budynet GW - rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 07.08.03, 09:19 -tak, to byłby chyba nr 3 w Bydgoszczy ? wracając do Jedynaka. nie jestem historykiem sztuki,a Jedynak jest dla mnie w bardzo trudnym do jednoznacznego określenia stylu:-) ktoś złosliwy mógłby powiedzieć,ze jest bezstylowy,ale i eklektyzm z niego dziwaczny :-) te rzeźby i pilastry to jakieś elementy neoklasycyzujące. wykusz na elewacji od strony Dworcowej to juz zupełnie element robiący na złość modernizmowi,który nie znosił żadnych zdobień ! w kazdym razie do modernizmu to mu bedzie trochę bliżej gdy będzie miał płaski dach, bo nie ma to jak modernizm z dachem spadzistym :-) kupa śmiechu. p.s. Wyraźnie Ispan napisano,ze kolorystyka bedzie taka jaką odkryją naukowcy pod warstwą brudu :-) jak wściekle niebieska- to wściekle niebieska. Po wtóre: kolorystyka sfotoszopowana przez grafika GW jest do przemyslenia. W sąsiedztwie Hotelu Pod Orłem w kolorze majtkowym coś monumentalnego w odbiorze będzie powodowało ,ze będziem czytać miejsce jak dwa rywalizujące ze sobą, dominujące samce. może lepiej nawiązać jakąś jasną, słoneczną(jak na zdjęciu gazetowym) kolorystyką by nawiązać cokolwiek i stworzyć w tym miejscu taka ładną ,jasną enklawę ? ....................................................... ....................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: Będzie remont Jedynaka 07.08.03, 19:34 tyciarek napisała: > > -tak, to byłby chyba nr 3 w Bydgoszczy ? > > wracając do Jedynaka. > nie jestem historykiem sztuki,a Jedynak jest dla mnie w bardzo trudnym do > jednoznacznego określenia stylu:-) Secesja. Polynomial-C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ispan Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 20:04 polynomial napisał: > > Secesja. > > Polynomial-C "By ułatwić rozpoznawanie secesyjnej architektury wśród urokliwych budynków naszego miasta, trzeba wymienić kilka jeje podstawowych cech. Są nimi z pewnością: atektoniczność, asymetria, linearność dekoracji, motywy roślinne i zwierzęce zapożyczone z rodzimej flory i fauny (np. zamiast liścia akantu - liść kasztanowca, w miejsce lwów - sowy, czaple), nowa stylistyka w przedstawianiu postaci ludzkich - o wydłużonych proporcjach, czasem trudnej do ustalenia płci. Charakterystyczne jest też pewne spłaszczenie elewacji secesyjnych w porównaniu z dość ciężkimi i plastycznymi elewacjami w budynkach eklektycznych." Żródło: "Bo to jest Bydgoszcz" str. 241 Odpowiedz Link Zgłoś
tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 08.08.03, 00:56 byłem dziś i sie przyjrzałem. wybaczcie-ów wykusz o którym pisałem to cos dziwnego. niby juz inny budynek,ale tak naprawdę to klatka schodowa Jedynaka :-) Jakaś pózniejsza adaptacja ? w kazdym razie trzeba mieć niezłe poczucie humoru by budynek ze spadzistym dachem i wolimi oczkami zakwalifikować do modernizmu. nie jest to też z pewnoscią secesja. Jedynak jest wiec jakimś pośrednikiem między secesją a modernizmem. czymś trudnym do klasyfikacji Odpowiedz Link Zgłoś