Dodaj do ulubionych

Będzie remont Jedynaka

IP: *.acn.waw.pl 06.08.03, 00:23
Czy spadzisty dach zostanie odtworzony ?
Obserwuj wątek
    • tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 06.08.03, 20:10
      a co, spadzisty będzie lepiej pasował ? do czego ?
      • radca Re: Będzie remont Jedynaka 06.08.03, 21:37
        Nie jestem architektem, wiec jako fachowiec sie nie wypowiadam.Lecz wydaje sie
        mi,ze spadzisty dach nie musi byc konieczny.Kto to bedzie widzial z dolu ?
        Spad potrzebny jest oczywiscie do splywania wody deszczowej,ale jesli mamy
        na mysli dekoracyjny element ?

no, nie wiem ... moze dach jest widoczny gdzies z oddali ?

radca
        • Gość: jano Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.pl / 192.168.100.* 06.08.03, 21:42
          radca napisał:

> Nie jestem architektem, wiec jako fachowiec sie nie wypowiadam.Lecz wydaje
          sie
          > mi,ze spadzisty dach nie musi byc konieczny.Kto to bedzie widzial z dolu ?
          > Spad potrzebny jest oczywiscie do splywania wody deszczowej,ale jesli mamy
          > na mysli dekoracyjny element ?
          >
          > no, nie wiem ... moze dach jest widoczny gdzies z oddali ?
          >
          > radca
          Radco, jaki ty jesteś głupi!
          • radca Re: Będzie remont Jedynaka 06.08.03, 21:45
            Gość portalu: jano napisał(a):

> radca napisał:
            >
            > > Nie jestem architektem, wiec jako fachowiec sie nie wypowiadam.Lecz wydaje
            >
            > sie
            > > mi,ze spadzisty dach nie musi byc konieczny.Kto to bedzie widzial z dolu ?
            > > Spad potrzebny jest oczywiscie do splywania wody deszczowej,ale jesli mamy
            > > na mysli dekoracyjny element ?
            > >
            > > no, nie wiem ... moze dach jest widoczny gdzies z oddali ?
            > >
            > > radca

> Radco, jaki ty jesteś głupi!

- wesoly jestes :)))
            i do tego takie komplementy :)))

radca

ps. wypowiedz sie, bo tak to .. ?
            • Gość: zonc Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.awacom.pl 06.08.03, 21:49
              DAch będzie, rzeźby będą... wszystko bedzie!!
          • Gość: ispan Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 21:49
            Super! Tyle że nie odpowiada mi zaproponowana przez Redakcję kolorystyka.
            Kolory powinny być bardziej stonowane, a mniej pstre. W przypadku tak dużego
            gmachu w stylu modernistycznym, przydałby się ton koloru Bazyliki czy właśnie
            świeżo odnowionego budynku z siedzibą GW.

pozdr

ps Dach wyglądał przepięknie w stosunku do bryły budynku. Niestety nie za
            bardzo był wkomponowany w otoczenie. Zwłaszcza pierzeji ul. Gdańskiej. Może i
            lepiej go nie odbudowywać?
            • tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 07.08.03, 01:29

- modernizm ?
              .......................................................

• Gość: ispan Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 17:56
                Obiło mi się coś kiedyś, że ma elementy modernistyczne (a może manierystyczne?:)
                Coż, na pewno troche inna niż wszystkie kamienice secesyjne, neogotyckie czy
                nawet eklektyczne (choć pare przykładów tego stylu można w Bydzi znaleźć).

pozdrawiam
    • Gość: przem Re: Będzie remont Jedynaka IP: 158.75.48.* 07.08.03, 08:22
      Budynet GW - rewelacja!
      • tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 07.08.03, 09:19

-tak, to byłby chyba nr 3 w Bydgoszczy ?

wracając do Jedynaka.
        nie jestem historykiem sztuki,a Jedynak jest dla mnie w bardzo trudnym do
        jednoznacznego określenia stylu:-) ktoś złosliwy mógłby powiedzieć,ze jest
        bezstylowy,ale i eklektyzm z niego dziwaczny :-)
        te rzeźby i pilastry to jakieś elementy neoklasycyzujące. wykusz na elewacji od
        strony Dworcowej to juz zupełnie element robiący na złość modernizmowi,który
        nie znosił żadnych zdobień !
        w kazdym razie do modernizmu to mu bedzie trochę bliżej gdy będzie miał płaski
        dach, bo nie ma to jak modernizm z dachem spadzistym :-)
        kupa śmiechu.

p.s.
        Wyraźnie Ispan napisano,ze kolorystyka bedzie taka jaką odkryją naukowcy pod
        warstwą brudu :-)
        jak wściekle niebieska- to wściekle niebieska.
        Po wtóre: kolorystyka sfotoszopowana przez grafika GW jest do przemyslenia.
        W sąsiedztwie Hotelu Pod Orłem w kolorze majtkowym coś monumentalnego w
        odbiorze będzie powodowało ,ze będziem czytać miejsce jak dwa rywalizujące ze
        sobą, dominujące samce. może lepiej nawiązać jakąś jasną, słoneczną(jak na
        zdjęciu gazetowym) kolorystyką by nawiązać cokolwiek i stworzyć w tym miejscu
        taka ładną ,jasną enklawę ?

• polynomial Re: Będzie remont Jedynaka 07.08.03, 19:34
          tyciarek napisała:

>
          > -tak, to byłby chyba nr 3 w Bydgoszczy ?
          >
          > wracając do Jedynaka.
          > nie jestem historykiem sztuki,a Jedynak jest dla mnie w bardzo trudnym do
          > jednoznacznego określenia stylu:-)

Secesja.

Polynomial-C
          • Gość: ispan Re: Będzie remont Jedynaka IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 20:04
            polynomial napisał:

>
            > Secesja.
            >
            > Polynomial-C

"By ułatwić rozpoznawanie secesyjnej architektury wśród urokliwych budynków
            naszego miasta, trzeba wymienić kilka jeje podstawowych cech. Są nimi z
            pewnością: atektoniczność, asymetria, linearność dekoracji, motywy roślinne i
            zwierzęce zapożyczone z rodzimej flory i fauny (np. zamiast liścia akantu -
            liść kasztanowca, w miejsce lwów - sowy, czaple), nowa stylistyka w
            przedstawianiu postaci ludzkich - o wydłużonych proporcjach, czasem trudnej do
            ustalenia płci. Charakterystyczne jest też pewne spłaszczenie elewacji
            secesyjnych w porównaniu z dość ciężkimi i plastycznymi elewacjami w budynkach
            eklektycznych."

Żródło:
            "Bo to jest Bydgoszcz" str. 241

• tyciarek Re: Będzie remont Jedynaka 08.08.03, 00:56
              byłem dziś i sie przyjrzałem. wybaczcie-ów wykusz o którym pisałem to cos
              dziwnego. niby juz inny budynek,ale tak naprawdę to klatka schodowa Jedynaka :-)
              Jakaś pózniejsza adaptacja ?

w kazdym razie trzeba mieć niezłe poczucie humoru by budynek ze spadzistym
              dachem i wolimi oczkami zakwalifikować do modernizmu.
              nie jest to też z pewnoscią secesja.
              Jedynak jest wiec jakimś pośrednikiem między secesją a modernizmem.
              czymś trudnym do klasyfikacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka