Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz na forum kraju

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 12:30
Witam
Ja juz sie troche wypowiadalem na forum bydgoskim, ale jeszcze cos dopisze.
Poniewaz jestem zwiazany z ekonomia wiec bedzie tylko o tym :)
IMHO Bydgoszcz jest troche za malym miastem aby sie liczyc na arenie
miedzynarodowej. Polaczenie B. i Torunia (byly takie glosy na Waszymy forum)
jest
technicznie niemozliwe. Niestety jestescie miastem, ktore nie ma nawet 400 tys
mieszkancow. Tak na oko cala aglomeracja bydgoska bedzie miala 450-500 tys
ludzi.
To troche za malo (Slask - 2500 tys, Wawa 2000 tys, Lodz 1000 tys, Trojmiasto
970
tys itd.). Na turystyke nie ma chyba zbyt duzych szans (nie jest to wbrew opini
zbyt dochodowa dzialalnosc w duzym miescie). Kazdy wiekszy region marzy o
nowych
technologiach (rowniez byl taki watek na Waszym forum). Jednak bez sse nie
macie
szans na sciagniecie do Siebie inwestorow (oprocz tego Lucent ma sie wycofywac
z
Bydgoszczy).
Sa to niezbyt mile opinie o Waszym miescie, ale niestety taka jest prawda
(Trojmiasto tez nie ma zbyt dobrych perspektyw).
Oczywiscie macie szanse na dynamiczny rozwoj (ale ta sznase bardzo trudno
wykorzystac i jakos nie slysze aby wladze Bydgoszczy robili cos w tym
kierunku).
Osobiscie do Bydgoszczy nic nie mam, chociaz nie przepadam za SLD :)
Pozdrawiam

Gość portalu: cmd26 adres: *.168.3.39 / server.interecho.com
Obserwuj wątek
    • Gość: fin Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.atr.bydgoszcz.pl 01.08.01, 13:55
      Jak miło przeczytać wreszcie jakąs sensowną wypowiedź z Torunia.

Gość portalu: jack napisał(a):
      > Polaczenie B. i Torunia (byly takie glosy na Waszymy forum)
      > jest technicznie niemozliwe.

Takie głosy były raczej na Waszym forum (wątek "A może aglomeracja" zajmuje u Was pod względem ilisci
      wypowiedzi 2 miejsce). U nas raczej nikt nie ma takich pomysłów. Ale masz rację, jest to technicznie nierealne, za
      daleko (no i nikt się do tego na szczęscie tak na prawdę nie pali).

> Niestety jestescie miastem, ktore nie ma nawet 400 tys
      > mieszkancow. Tak na oko cala aglomeracja bydgoska bedzie miala 450-500 tys
      > ludzi.

Niewątpliwie i to raczej bliżej tej dolnej granicy.

> Na turystyke nie ma chyba zbyt duzych szans (nie jest to wbrew opini
      > zbyt dochodowa dzialalnosc w duzym miescie).

Czego najlepszym przykładem jest Toruń. Niewątpliwie miasto bardzo atrakcyjne turystycznie, a większe pieniądze
      zostawiają w nim własciwie tylko studenci.

> (oprocz tego Lucent ma sie wycofywac
      > z Bydgoszczy).

No chyba jednak nie.

> Sa to niezbyt mile opinie o Waszym miescie, ale niestety taka jest prawda
      > (Trojmiasto tez nie ma zbyt dobrych perspektyw).

Z miast, które mają dobre perspektywy, tak z czystym sumieniem to mogę wymienić tylko Wawę. Nawet w takich
      potentatach jak Poznań i Wrocław także się cos zatarło (co prawda dopiero jakies pół roku temu a w Bydgoszczy
      może nawet rok wczesniej). Ale cóż, jak gospodarka w kraju pada to najsilniejsi obrywają na końcu, normalna
      sprawa.
      Bydgoszcz do pierwszej ligi nie należy, ale tam są tylko Wawa, Poznań, Kraków i Wrocław (no i Górny Śląsk jesli
      traktować go jako jedno miasto). Zdajemy sobie z tego sprawę, ostatnie 2-3 lata dla bydgoskiej gospodarki nie były
      najlepsze, ale cóż, nie zawsze może być tak dobrze jak na początku lat 90-tych.

> Osobiscie do Bydgoszczy nic nie mam, chociaz nie przepadam za SLD :)
      > Pozdrawiam

I ja nie mam nic przeciw Toruniowi, choć ta Wasza Grzeskowiak... :)

Pozd
      • Gość: Pontus Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.swipnet.se 01.08.01, 14:07
        Fin. Odpowiedziales rzeczowo i konkretnie.
        Interesuje nie sparwa Lucent T. Co sie dzieje. Czy to pogloski? Jak maja sie
        sprawy z ich laboratorium i Krajowym Forum Telekomunikacji?
        Pozdrawiam
        • krotoss Re: Bydgoszcz na forum kraju 01.08.01, 16:38
          Ja na temat tego polaczenia Bydzi z Toruniem kiedys to pewnie nastapi poprzez
          rozrost miast(chocby poprzez zblizenie dzielnic peryferyjnych i wlaczanie
          mniejszych wsi do struktor administracyjnych obu miast).Poza tym slyszalem ze
          oba miasta ma w przyszlosci polaczyc jakas linia szybkiej koleji(kolejki?).Co
          do Lucenta to tez mnie to interesuje i jak ktos cos wie to niech napisze.

Ps.Czy Lodz rzeczywiscie liczy 1mln chyba nie a moze sie myle(wiem ze chodzi o
          aglomeracje ale moglbys jack dac znac skad to wzioles).
      • Gość: cmd26 Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 01.08.01, 18:54
        Gość portalu: fin napisał(a):

> Jak miło przeczytać wreszcie jakąs sensowną wypowiedź z Torunia.

hehehe, ta wypowiedz jest moja i zostala napisana w Sopocie :)))

> > Na turystyke nie ma chyba zbyt duzych szans (nie jest to wbrew opini
        > > zbyt dochodowa dzialalnosc w duzym miescie).
        >
        > Czego najlepszym przykładem jest Toruń.

wcale nie, poniewaz jeszcze lepszym przykladem jest Gdansk

> > (oprocz tego Lucent ma sie wycofywac
        > > z Bydgoszczy).
        >
        > No chyba jednak nie.

nie mam zbyt szczegolowych informacji ale z tego co wiem, to jest to bardzo
        prawdopodobne (w ogole ta firma przezywa OGROMNE klopoty i masowo zamyka swoje
        odzialy w roznych krajach - najprawdopodobniej polskiego takze nie oszczedzi)

> Z miast, które mają dobre perspektywy, tak z czystym sumieniem to mogę wymienić
        > tylko Wawę.

oraz Wroclaw, Poznan, jak sie wezmie do roboty to takze Krakow

> > Osobiscie do Bydgoszczy nic nie mam, chociaz nie przepadam za SLD :)
        >
        > I ja nie mam nic przeciw Toruniowi, choć ta Wasza Grzeskowiak... :)

no kolego, oprocz SLD i AWS sa takze inne partie w Polsce :))

Pozdrawiam
    • Gość: beast Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:49
      Było troche o niemiłej ekonomii.A ja napiszę raczej o ogólniejszym postrzeganiu
      Bydzi jak to fajnie nazywacie swoje miasto(czyli bedzie to takie niefachowe
      ble,ble,ble)
      Bydgoszcz zdaje miasto w liczbie ludności w Polsce na 7 miejscu,pod
      względem "zauważalności"(każdy niech sobie sam odpowie co to jest;) jest chyba
      pod koniec drugiej dziesiątki.Dlaczego tak sie dzieje to juz sprawa historii i
      warunków geograficznych ,bo miasta postrzegane obecnie jako atrakcyjne albo
      maja bogata historię tzn.były kiedys ważnymi miastami(Kraków,Gdansk,
      Torun,Wrocław itd.)Albo połozone są nadzwyczaj korzystnie (Sopot,Zakopane czy
      Łeba).
      Przeciętny Polak zapytany co wie o Bydgoszczy nie wie najczesciej nic.Bo jesli
      był w okolicy to raczej w Toruniu,Ciechocinku,czy Chełmnie,a przez Bydgoszcz
      przejeżdżał jadąc do Gdanska.
      Niewatpliwie Bydgoszcz zasługuje na "odkrycie" bo przeciez czy w czymś ustepuje
      różnym małym mieścinom którymi tak wielu Polaków sie zachwyca(że przywołam po
      raz kolejny Chełmno).Na pewno pomogłyby w tym zmiany i propozycje które
      przedstawił jack,ale zeby je ocenic bardziej merytorycznie trzeba by było w
      Bydgoszczy mieszkać a nie bywać tam średnio raz na dwa lata jak ja.
      Pozdr
      • Gość: beast Do kolegi z Torunia(?) IP: *.nsm.pl 01.08.01, 18:59
        Proponowałbym żebys troche sprytniej cytował wypowiedzi z forum
        gdanskiego,wprowadziłes juz i tak sporo zamieszania.
        Do bydgoszczan:pierwsza wypowiedz w tym wątku,pochdzi z forum gdanskiego i
        wyrazona jest przez gdanszcanina(włściwie spocianina).Kolejna sygnowana
        przez "beast" czyli przeze mnie równiez była tam wypowiedziana i czy nie
        normalniej byłoby ja podpisac Twoim nickiem drogi torunianinie(u nas
        wystepujacy pod imieniem jack)z komentarzem,że napisał ja beast w Gdansku.

Co do twojej innej wypowiedzi w Gdansku zamilczę bo wyraźnie teraz widze,że
        była to nędzna prowokacja zupełnie niepotrzebnie mogąca zaognić stosunki
        Bydgoszczy i Gdanska.Mącisz kolego ,mącisz
        • Gość: jack Re: Do kolegi z Torunia(?) IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:35
          Oczywisci masz racje - wyszukuje i cytuje posty i autorow wypowiedzi dot.
          Bydgoszczy - bowiem zbieram glosy z forum ogolnopolskiego i przedstawiam je na
          forum lokalnym - celem jest proba weryfikacji przez osoby obiektywne pozycji
          stolicy regionu w oczach mieszkancow innych miast! Pozdrawiam
          • Gość: beast Re: Do kolegi z Torunia(?) IP: *.nsm.pl 01.08.01, 19:38
            Na razie narobiłes tylko zamieszania.A cytujesz tylko z Gdanska(w dodatku ze
            sprowokowanego watku).Zegnam
    • Gość: beast Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:55
      Gdanszczanie sa gorsi od Bydgoszczan???Niby w czym jestesmy gorsi?Chociaz nie
      masz rację,mamy mniej postów na
      forum,mniej kompleksów co prawda więcej ludności ale co tam,za to w ci
      Bydgoszczy wykazuja sie lepszy zrozumieniem ogólnej sytuacji co udowadniaja
      swoja postawa przy urnach wyborczych.
    • Gość: ROB Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:57
      tak SLD rządzi w robotniczej Bydgoszczy ale to ich problem
    • Gość: cmd26 Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:58
      Torun jest na drodze do Gdanska, Bydgoszcz to takie miasto na lewo od
      Torunia :)))
      • Gość: beast Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:59
        He,he zalezy skąd sie jedzie.To, bardzo zreszta celne ,zdanie zapozyczyłem z
        forum poznanskiego,gdzie bydgoszczanie leczac swoje kompleksy chcieli usłyszec
        kilka miłych słów,ale w większości były to teksty w stylu ,że im się z niczym
        Bydgoszcz nie kojarzy,ze to takie miasto przez które sie przjeżdża jadąc do
        Gdańska:)
        • Gość: cmd26 Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 01.08.01, 19:02
          Gość portalu: beast napisał(a):

> He,he zalezy skąd sie jedzie.To, bardzo zreszta celne ,zdanie zapozyczyłem z
          > forum poznanskiego,gdzie bydgoszczanie leczac swoje kompleksy chcieli usłyszec
          > kilka miłych słów,ale w większości były to teksty w stylu ,że im się z niczym
          > Bydgoszcz nie kojarzy,ze to takie miasto przez które sie przjeżdża jadąc do
          > Gdańska:)

no i powiedz mi matolku jeden, czemu podszywasz sie pod innych?????????
          przeczytaj caly watek a nie cytuj tylko poszczegolnych postow!!!!!!
          jak tu mowic o przyjazni miedzy Trojmiastem a Bydgoszczem-Toruniem skoro
          niektorzy w ten sposob sie zachowuja?
          Pozdrawiam mieszkancow Bydgoszczy i Torunia
    • Gość: beast Dlaczego Bydgoszcz to tylko miasto na drodze do Gdanska? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:01
      Dlaczego Bydgoszcz to tylko miasto na drodze do Gdanska?
      WLASNIE DLACZEGO?????
    • Gość: Michal Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:22
      Mnie Bydgoszcz kojarzy sie z ptiberami z firmy Jutrzenka,ktore dosc czesto
      kupuje.
      • Gość: Michal Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:23
        i jeszcze z budynkiem BRE-banku,ktory byl wielokrotnie nagradzany a zostal
        zaprojektowany przez warszawskich architektow.
      • Gość: Kevin Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.telia.com 01.08.01, 22:40
        W robotniczej Bydgoszczy ucza jednak francuskiego. Petite beurre n''est ce pas monsieur?
    • Gość: cyt:sew Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 19:54
      te, aspiracje... hm..., dyrekcja koleii to nienadzwyczajność, ale inaczej:
      nie wiem nic o Bydgoszczy, jeśli o dużych miastach, które wymiłeś coś
      przeciętny Polak wie, to o Bydgoszczy chyba nie bardzo. Miałem ostatnio okazję
      bywać tam. MIasto w centrum wydaje się przyjemne z Brdą- która sprawia wrażenie
      nie do końca zagospodarowanej. Kamienice ładne stare i gdyby wszystkie odnowić
      miasto zyskałoby wielkomiejski blask. Czy Bydgoszcz była niemiecka? i jak
      dlugo? Bo koamienice nie są za wysokie, ale jednak trochę wyższe niż typowo
      polskie. Oczywiście nie obyło się i w Bydgoszczy bez PRL-owskich blokowisk.
      Sądzę, że to miasto potrzebuje pomysłu na siebie. Z tego co mi wiadomo, dzierżą
      tam aparatczycy SLD- owscy.
      ###sew### wroclaw
    • Gość: Jack Re: Bydgoszcz na forum kraju IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 01:30
      Szanowni rozmowcy- nie dyskutujcie ze mna o merytorycznej wartosci
      przedstawionych tu glosow-sa to posty zebrane z innych forum (z innych miast, a
      tyczace sie Bydgoszczy). Majac dosc spontanicznych piesni balwochwalczych
      pomieszanych z ordynarnymi wyzwiskami - zarekomendowalem Bydgoszcz w kilku
      miastach najciekawszymi cytatami naszych postow dot. B-szczy z prosba o opinie
      osob postronnych czyli naprawde obiektywnych. Nie obeszlo sie bez malych
      zgrzytow (autoryzacja wypowiedzi,jakas nieudana proba prowokacji)ale wszystko
      zostalo wyjasnione i jest OK! Zwroccie uwage na ton wypowiedzi, to jest chyba
      sedno, tak powinnismy sie widziec i tak rozmawiac. Mysle ze uwagi i opinie tych
      osob (moze studzace czasami nasze wyobrazenia o wlasnym regionie i miescie)sa
      najbardziej trafne i obiektywne. Czy nam sie to podoba czy nie - tak nas widza
      inni! Jezeli czasami w w/w wypowiedziach malo jest tresci merytorycznej - jest
      tam sporo sympati, a nigdzie nie pojawily sie glosy przesiakniete cynizmem i
      zlosliwoscia! Pozdrawiam.
      • Gość: jack Bydgoszcz na forum kraju-glos z Wroclawia IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 01:35
        Autor: Gość portalu: kirkol
        Data: 01-08-2001 23:48 adres: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl
        --------------------------------------------------------------------------------
        Pozdro dla B. bylem w wojsku nad morzem i kilka razy musialem bywac w B. ale
        zawsze bylo fajnie i dziewczyny macie niczego sobie tylko te ronda eh
        Pozdro
        ------------------------------------------------------
      • Gość: jack Bydgoszcz na forum kraju-glos z Wroclawia IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 01:36
        Autor: Gość portalu: FraMauro
        Data: 01-08-2001 22:51 adres: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
        --------------------------------------------------------------------------------
        Z tym miastem mam same mile, wakacyjne wspomnienia. Jest ladne i
        przyjazne.Pamietam ,jak bylam w B. po raz pierwszy (dawno, dawno temu), oczy
        wyszly mi na wierzch na widok tak waskich torow tramwajowych.Nie wierzylam, ze
        moga po tym jezdzic normalne tramwaje. W samym centrum byl (moze jeszcze jest)
        taki fajny bar mleczny. Spichlerze nad Brda sa b. ciekawe przywodza mysl o
        Gdansku.
        Pozdrawiam Bydgoszcz!
    • Gość: Jack Bydgoszcz na forum kraju: WAZNE! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 01:32
      Szanowni rozmowcy- nie dyskutujcie ze mna o merytorycznej wartosci
      przedstawionych tu glosow-sa to posty zebrane z innych forum (z innych miast, a
      tyczace sie Bydgoszczy). Majac dosc spontanicznych piesni balwochwalczych
      pomieszanych z ordynarnymi wyzwiskami - zarekomendowalem Bydgoszcz w kilku
      miastach najciekawszymi cytatami naszych postow dot. B-szczy z prosba o opinie
      osob postronnych czyli naprawde obiektywnych. Nie obeszlo sie bez malych
      zgrzytow (autoryzacja wypowiedzi,jakas nieudana proba prowokacji)ale wszystko
      zostalo wyjasnione i jest OK! Zwroccie uwage na ton wypowiedzi, to jest chyba
      sedno, tak powinnismy sie widziec i tak rozmawiac. Mysle ze uwagi i opinie tych
      osob (moze studzace czasami nasze wyobrazenia o wlasnym regionie i miescie)sa
      najbardziej trafne i obiektywne. Czy nam sie to podoba czy nie - tak nas widza
      inni! Jezeli czasami w w/w wypowiedziach malo jest tresci merytorycznej - jest
      tam sporo sympati, a nigdzie nie pojawily sie glosy przesiakniete cynizmem i
      zlosliwoscia! Pozdrawiam.

• cmd26 Re: Bydgoszcz na forum kraju: WAZNE! 02.08.01, 01:35
        czemu powtarzasz posty? :)
        sadze, ze chyba wszystko zostalo juz wyjasnione :)
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka