Dodaj do ulubionych

ciąża bliźniacza

04.02.12, 11:01
Witam!wczoraj na usg zobaczyłam 2 zarodki(7 tydz.).szczerze to jestem przerażona.chociaż ciąża chciana i planowana to niespodziewałam się dwójki naraz.Mam już w domu synka 3,5 roku.Jak to będzie?
Obserwuj wątek
    • kasia-rybka Re: ciąża bliźniacza 04.02.12, 12:33
      hheheh-jak to jak??/Dobrze będziesmilemy tez staralismy sie długo i tez będziemy miec bliźniaki-i tez na początku sie martwiła, jak damy rade ,gdzie się pomieścimy(bo wynajmujemy pokój z kuchnią,a nasz domek jeszcze się buduje),ale teraz to się ciesze jak głupia,zreszta od początku sie cieszyłam tylko bardziej sie bałam.Teraz sie martwię,żęby było wszystko ok i żeby były zdrowesmileTobie też przejdzie strach i za kilka dni inaczej spojrzysz na cała sytuacjęsmile
      • asia-81 Re: ciąża bliźniacza 04.02.12, 18:35
        Ja też spodziewam się bliżniąt a synuś ma dokładnie 4 lata i 3 msc i ... nie mogę się doczekać smile
    • dekaskow Re: ciąża bliźniacza 04.02.12, 20:59
      w domu miałam dwójkę starszych, zaliczyliśmy wpadkę. W 21tc DOPIERO! okazało się że bliźniaki. Teraz w domu jest czwórka. Jak będzie? Wesoło. Zobaczysz. Zobaczycie. Moi dziś skończyli 11 mcysmile Czas zapie... jak szalony. Przez rok- totalna rewolucja- a to dopiero począteksmile

PS wciąż karmię piersią
    • zandaria03 Re: ciąża bliźniacza 05.02.12, 11:06
      Będzie super!Jasne,że będa chwile,kiedy pomyślisz,że z jednym dzieckiem byłoby ci lżej,ale obserwowanie tych dwóch małych istotek,ich wzajemnych relacji i budzącej się pomiędzy nimi miłości to prawdziwy cud.Momentami będzie ciężko,ale będzie też dwa razy więcej miłości,buziaków,przytulania,miziania,słów "mama",wdrapywania się na kolanka,itd,itp...Będziesz pękać z dumy na spacerze,kiedy wszyscy będą się za wami oglądać i gratulować.Będziesz patrzec,jak maluchy ze sobą gaworzą,jak sobie dają buzi,karmią się-to niezapomniane chwile.Nie dalej,jak wczoraj maluchy bawily sie z berka i ganiały się ze śmiechem po mieszkaniu,a my z mężem patrzyliśmy na nie z wielkimi uśmiechami na twarzachsmile
      • tusia21 Re: ciąża bliźniacza 06.02.12, 09:26
        Alicja miała 1,5 roku, gdy dowiedziałam się, że mój brzuch zamieszkuje dwójka lokatorów.
        Byłam przerażona! To mój pamiętnik z tamtego okresu:
        www.edziecko.pl/rodzice/1,79353,5501680,Mama_dla_trojga.html
        Zapraszam Cię i wszystkie przyszłe i obecne mamy bliźniąt na naszą stronę na FB:
        www.facebook.com/pages/ratunku-bli%C5%BAniaki/213014062074047
        Pozdrawiam i trzymam kciuki!
        Będzie dobrze smile
        • ula2689 Re: ciąża bliźniacza 07.02.12, 11:45
          dziewczyny!serdecznie dziękuję za słowa otuchy,już się powoli oswajam z tą myślą.
          Tusia21 świetny jest Twoj pamiętniksmile przyznam że też mam myśli typu "znikaj druga fasolko".Skoro Wy dałyście radę to ja też dam!
          Pozdrawiam
          • asia-81 Re: ciąża bliźniacza 08.02.12, 10:24
            Po pierwszym szoku, które wszystkie przeżywamy nadchodzi czas radosnego oczekiwania smile)
            Trzeba tylko sobie wszystko przeorganizować - najpierw w głowie smile)
            Ja też byłam przerażona tą wiadomością, a teraz nie mogę się doczekać.
          • tusia21 ula 13.02.12, 18:49
            Dzięki smile
            Staram się o wydanie książki, która jest opisem dalszej części pamiętnika. Dotyczy porodu, pierwszych dni i lat życia z 3 maluchów.
            Trzymam za Ciebie kciuki i wiem, że dasz radę!
            • aszka_74 wydaj książkę! 16.02.12, 17:34
              Tusia21 koniecznie wydaj tę książkę! trzymam(y*) kciuki smile
              *pewnie więcej trójpaków podpisze się pod kciukamiwink
              • eidbell tusia.. 04.03.12, 21:55
                może dziwnie dla niektórych zabrzmie, ale te co rozumieją sie nie zdziwią TUSIA "KOCHAM CIE" ZA NAPISANE TAM.. WSZYSTKIE SŁOWA. Kopia mojego życia, początkowo pok z kuchnią, drugie piętro, skazana na siebie (obecnie z tego dumna) mąż w pracy dłuuugo.., spojżenia ludzi i te durnowate teksty, którymi żygam"współczuje pani, trójca facetów.." z tym, że ja już z uśmiechem odpyszcze, że są zdrowi i do niepełnosprawnych nie należą wiec "czego mi pani współczuje"? wtedy cisza lub pytanie "jak pani to robi.." jak to jak? tak samo jak pani.. tylko 3razy szybciej!, (mój ulubiony tekst) i mam 3 razy wiecej czasu jak sie sie upre i jestem 3 razy lepiej zorganizowana. Jestem szczęśliwą mamą i jak widzę marudzącą z jednym dzieckiem to mam laką dumę w sobie trochę, albo i trochę bardziej... że u mni jest kolejny "level gry" dobrze poruszam sie po planszy a inni mulą i wciąż popełniają te same błędy na swoim pierwszym levelu, pozdrawiam serdecznie dziewczyny i trzymajmy za siebie wszystkie kciuki smile
                • netka007 Eidbell 06.03.12, 06:57
                  Eidbell podpisuje sie pod kazdym Twoim slowem smile
                  Moi chlopcy urodzili sie prawie dokladnie w tym samym czasie co Twoi smile
    • anna_sla Re: ciąża bliźniacza 07.02.12, 08:47
      zajebiście będzie smile
    • pikka6 Re: ciąża bliźniacza 09.02.12, 14:43
      kochana żebyś ty mnie widziała 2 miesiące temu kiedy z przerażeniem patrzyłam w przyszłośćsmile i po cichu miałam nadzieje że na następnym usg będzie tylko 1 zarodek. A teraz jadąc na połówkowe umierałam ze strachu czy na pewno są dwa a nie jeden big_grin więc sama widzisz to kwestia czasu, na szczęście ciąża trochę trwa smile
      • nannyjo32 Re: ciąża bliźniacza 05.03.12, 10:36
        wszystko bedzie dobrze,jak sie dowiedzialam ze blziniaki palakalam 5 godzin. Myslalam boze jak ja sobie poradze, nie mamy nikogo z rodziny wpoblizu, to moja pierwsza ciaza. po porodzie wszytko sie poukladalo. Dziewczyny juz skonczyly 2 latka i nie wyobrazam sobie miec tylko jedno dzieckowink
        • lamciad Re: ciąża bliźniacza 05.03.12, 15:32
          U mnie też było lekkie zdziwienie,ale wieeeelki spokój wewnętrzny. Nie wiem jeszcze,czy zostanę mamą bliźniąt,bo na razie jeden pęcherzyk jest pusty,w środę mam kolejne usg. W domu mam 4 latka,który jak szalony cieszy się,że mama ma dwa dzidziusie (zresztą jeszcze przed wizytą u gina to powtarzał!).Nie boję się,że będzie trudno i czasochłonnie,w mieszkaniu jakoś się pomieścimy,a za jakiś czas pewnie kupimy coś większego. Na razie mam tylko obawy zdrowotne.Czy dam radę donosić bez problemów,bo należę raczej do drobnych kobitek.Reszta musi się sama ułożyć.
          • avpk Re: ciąża bliźniacza 05.03.12, 23:01
            A ja niestety napiszę coś innego, może mniej popularnego. Moje bliźniaczki mają 7 miesięcy, mam jeszcze 7-latkę i jeszcze się nie otrząsnęłam z szoku. Nie wiem, czy kiedykolwiek odzyskam radość życia. Oczywiście dzieci są śliczne i kochane, ale to, jak zmieniło się moje życie przyprawia mnie o depresję. Żałuję, że nie poprzestaliśmy na jednym dziecku, był już taki spokój, taka wygoda. A teraz rewolucja i tak już do końca. Najgorsze są względy finansowe, tylko mąż pracuje, ja nie mogę znaleźć stałej pracy. Martwię się za co kupić nagle 3pary butów, czy tyle ciuszków. Wkurza mnie też zależność od innych: żebym mogła zawieźć córkę do szkoły, a potem ją przywieźć, przychodzi raz mama, raz teściowa i siedzą cały dzień, co też mnie dołuje. Owszem, pomagają dużo, ale czasem mam ich dość. Pewnie też wiek sprawia, że czuję się do kitu, 40 na karku to większe zmęczenie i lęk o przyszłość. Czasem zapominam, że małe są i nagle ta świadomość dociera do mnie jakbym dostała obuchem w głowę.
            • basiadamski Re: ciąża bliźniacza 13.03.12, 21:58
              avpk, troche cie rozumiem, ja mam z kolei paraliżujący strach o to,że zajdę w drugą ciążę albo sny, że mam drugą parę bliźniaków w brzuchu - koszmar. Jak sie dowiedziałam,że będę miala bliźniaki to nie mogłam uwierzyć w swoje szczęście, jak chłopcy się urodzili to byłam wściekła na los,że tak mnie doświadczył dwójką na raz (wiesz, problemy z karmieniem piersią itp) ale teraz chłopaki kończą rok i jest coraz lepiej - naprawdę! Uwierz mi,że im bardziej będą samodzielni tym wam bedzie łatwiej, chyba, w każdym razie na to liczęsmile Teraz jestem w miarę poogarniana i już nie miewam stanów depresyjnych a pierwsze 3 m-ce to był hardcore! Czekam aż chłopcy skończą 3 lata żeby móc ich zostawić na tydzień u babci i w końcu gdzieś wyjechać!
              • zandaria03 Re: ciąża bliźniacza 14.03.12, 17:42
                HeHehe.A ja trafiłam na bloga "wspomnienia z szuflady"-pisze go dziewczyna,która 3 lata po bliźniakach urodziła trojaczki!!!!No i śni mi się teraz po nocach,że jestem w kolejnej mnogiej ciąży(brrrrrrr).Fakt,z bliźniakami jest ciężko,ale chwile,kiedy się karmią,bawią,całują,przytulają i kiedy dwa ludziki biegną do mnie z krzykiem "mama" wynagradzają mi wszystko.
    • multimama.pl Re: ciąża bliźniacza 20.03.12, 18:01
      dobrze będzie smile
      ja miałam w domu 1,5 roczniaka (miał dwa latka jak urodziły się bliźniaki)
      też byłam przerażona, ale okazało się, że da rade.
      Przynajmniej masz już doświadczenie smile
      Gratuluje i życzę spokojnych "9 miesięcy"
    • oliczek86 Re: ciąża bliźniacza 10.10.12, 10:38
      Ja też przeżyłam szok na usg, 2 fasolki jedno ma 7tyg i 4 dni a drugie 7 tyg i 2 dni jakie to będą bliżniaki czy ktoś wie??
      • 13alexa Re: ciąża bliźniacza 13.10.12, 14:20
        Lekarz na tym etapie powinien już Ci powiedzieć zakładając kartę ciąży czy to jest jednoowodniowa czy dwu i czy jednokosmówkowa czy dwu! Nic nie wyjaśnił??? Dziwne.
    • justklaud Re: ciąża bliźniacza 11.10.12, 07:50
      gratuluję ja jestem 15tyg)gdy usłyszałąm że ciąża bliżniacza byłam w szoku maluchy są niespodziewanym prezentem mąż zadowolony ,strasze rodzeństwo zaskoczone a ja już pozbierałam się psychicznie mam prezenta na 40urodziny )teraz tylko aby rosły i były w brzuszku jak najdłużej )
      • monika1989blizniaki Re: ciąża bliźniacza 29.11.12, 17:26
        Witam Wszystkie przyszłe mamy bliźniątsmile
        Mnie też spotkał ten niesamowity zaszczyt zostania przyszłą mamą.. i to zupełnie jak chcieliśmy bliźniątsmile nie ma czego się bać, że dwoje. Co nas nie zabije, to wsmocnismile grunt zeby rosły duże i silne reszta sama się ułożysmile
        • sylwia860 Re: ciąża bliźniacza 01.12.12, 13:45
          witam dziewczyny w związku z tematem mam do zaoferowania wózki dla bliżniąt głęboki oraz spacerówke jak by któraś była zainteresowana zapraszam po więcej informacji na e-mail sylwia356@buziaczek.pl
    • 13alexa Re: ciąża bliźniacza 21.08.13, 18:24
      Super będzie, ale na początku wiadomo, że trochę ciężko. Ja urodziłam mając 2-tkę w domu i jakoś dałam radę, więc Ty też sobie poradzisz mając 4-tka smile Jednak fajnie by było gdybyś jednak miała kogoś do pomocy w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka