-
ile dajecie proszku do pieczenia na 3 szklanki mąki i co zrobić, żeby nie siadało? Czy też zawsze trochę "siada"? Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
-
Konfuzja dotycząca ilości kruchego ciasta, którą mamy użyć do pieczenia:
W książce pt. "Tarty" (Wyd. MUZA, 2005) stoi (z przeproszeniem):
"Gdy w przepisie podana jest ilość niezbędnego kruchego ciasta, waga odnosi się do ilości mąki".
I na kolejnych stronach w przepisach jest np 300g kruchego ciasta.
No OK. Jeśli taka jest konwencja książki - zgadzam się. Ale czy jeżeli czytam w np. nternetowym przepisie: 250 g kruchego ciasta to też w domyśle odnosić to do ilości mąki?
Jakoś to ...
-
Po raz kolejny próbowałam zrobic kruche ciasto i po raz kolejny wyszło twarde.
Co ja robię źle???? Próbowałam już kilku przepisów i nic? jestem jakis
antytalent czy co ?????? :(:(:(:(
-
robiłam według tego samego przepisu po raz kolejny"kruche ciasto" i jak do tej pory zawsze było suuuper.... wczoraj już na etapie wałkowania było ciężko:( ciasto się rozrywało, rozpadało i kruszyło, jakoś udało mi się je zapakować na blachę:), po upieczeniu ciasto też jest jakieś takie kruche inaczej:(
co może być przyczyną?
-
znalazłam w zarchiwizowanym wątku, więc nie mogę się tam dopisać, więc pytam
może ktoś wie
czy przed położeniem owoców/śliwki/ ciasto tzreba zapiec, czy śliwki na surowe
ciasto i do pieca?
kruche ciasto wg Ireny Gumowskiej... (oj dawno ten przepis
wydrukowało życie Warszawy....)
Proporcję 3:2:1
300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru (ważne!)
3 surowe żółtka (niektórzy przecierają ugotowane na twardo).
Wszystko szybko (ważne!) zagnieść - masło chłodne (twarde) ma być,
...
-
Dlaczego to ciasto nie daje sie walkowac? po wyjeciu z lodowki,normalnie mi
sie przylepilo do walka.Bardzo prosze o przepis.
-
Poszukuje watku z GP - instrukcji zdobien wyk. z kruchego ciasta, takie jak w
tym watku:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54702739.html
Niestety tej "instrukcji" nie moge znalezc (nie pamietam autora ani nazwy tego
watku).
-
Zawsze i wszedzie przepisy na tarty czy ciasta na kruchym spodzie zalecaja
zagniecenie ciasta i wsadzenie do lodowki, a dopiero potem walkowanie i
rozkladanie w formie. Ale zdarzylo mi sie raz napotkac przepis, wdlug ktorego
nalezalo ciasto rozwalkowac i rozlozyc w formie, a dopiero potem wlozyc do
lodowki. Postapilam wedlug tego zalecenia i ciasto bylo bardzo dobre. Bardzo
mnie to ucieszylo, bo zawsze meczy mnie rozwalkowywanie i rozkladanie zimnego
ciasta. Chcialabym przejsc juz na st...
-
Pytanko brzmi: czy można zrobić kruche ciasto wcześniej (przepis bez
śmietany) i włożyć do lodówki (nie zamrażalnika), a upiec je w
sobotę. Dzisiaj mam chwilke, a w sobotę chyba padnę:)
Jak myślicie? Nie spleśnieje mi, ani nic w tym rodzaju?
Aga
-
zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście. Ciasto najpierw podpiekłam,później
jabłka i resztę ciasta. Na ciepło była wspaniała. Ale poźniej ciasto zrobiło
się strasznie twarde i nie takie wcale kruche. Dlaczego?.
-
Wyprobowałam juz kilka przepisów, a ciasto zamiast kruche jest twarde :( Czy
są jakies triki, zeby mi wyszło jak z cukierni? :)
Z gory dziekuję za odpowiedzi :)
-
widziałam dziś w Leclercu surowe kruche ciasto, ale nie wiem do
jakiej formy się ono nadaje- do okrągłej czy prostokątnej? Jakie ma
mniej więcej wymiary? Zapomniałam też zobaczyć czy to do wypieków
słodkich czy słonych.
Trochę mam daleko do tego supermarketu żeby to sprawdzić.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
-
bardzo mi się "klei" do rąk i nie chce się rozwałkować, czy powinnam dosypać więcej mąki, czy tak ma być? Przepraszam za pytanie, ale dopiero zaczynam
-
Pascal w jednym z ostatnich odcinkow zrobil kruche ciasto przy uzyciu miksera
recznego (wlozyl luzne skladniki do miski, po czym wyjal z niej kule ciasta),
co mnie natchnelo nadzieja - uwielbiam jesc kruche, ale nie cierpie go
zagniatac...
Czy ktos probowal tak robic kruche, czy to nie sciema jakas, domyslam sie, ze
musi byc odpowiedni mikser ze stosowna przystawka?
-
poszukuję dobrego, a przedewszystkim sprawdzonego przepisu na kruche ciasto.
Bardzo proszę uwzględnić temperaturę pieczenia i czas
dziękuję
-
Kruche cisato to zdecydowanie moja pieta achillesowa.
Gdy robie dokladnie z przepisu (mąka,żółtko, tłuszcz, ew.lyzka smietany) to
mi nie wychodzi- albo za twarde, albo nie moge zagnieść wszystkich okruszkow
razem.
Polubilam ostatnio roznego rodzaju tarty (szybkie i dobre) i tak sie
zastanawiam, jaki jest sposob na dobre kruche ciasto. Tylko
tak "lopatologicznie" poprosze, bo niby ogolne podstawy znam (np.szybkie
zagniatanie zimnymi rekami), ale gdy przychodzi do wykonania to total...
-
Zrobiłam za dużo ciasta - spodu - do szarlotki. Nie mam ochoty na drugą,ale zostało mi naprawdę dużo (chyba mam przepis na podwójną porcję :-(). Czy to ciasto mozna zamrozić? I potem z 2 tygodnie wyjąć rozmrozić i tez zrobić szarlotkę? Jeżeli nie, to co proponujecie zrobić z takiej ilości kruchego ciasta ? (oprócz drugiej szarlotki, bo na to nie mam ochoty)?
-
Bardzo prosze o przepis na szarlotkę na kruchym cieście. w środku jabłka a na
wierzchu znowu kruche posypane cukrem pudrem. za 3 godz goście i zamówili
sobie takie ciasto. plissss
-
Chcialabym zrobic szarlotke, ale posiadam tylko tortownice. Czy moglby ktos
podac mi proporcje na kruche ciasto? Jest tyle przepisow, ale wszystki sa na
blaszke a to chyba o wiele za duzo na taka srednia tortownice.
Z gory dziekuje!
-
się wkłada?