Forum   kruche ciasto

kruche ciasto

(103 wyniki)
  • ile dajecie proszku do pieczenia na 3 szklanki mąki i co zrobić, żeby nie siadało? Czy też zawsze trochę "siada"? Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
  • Konfuzja dotycząca ilości kruchego ciasta, którą mamy użyć do pieczenia: W książce pt. "Tarty" (Wyd. MUZA, 2005) stoi (z przeproszeniem): "Gdy w przepisie podana jest ilość niezbędnego kruchego ciasta, waga odnosi się do ilości mąki". I na kolejnych stronach w przepisach jest np 300g kruchego ciasta. No OK. Jeśli taka jest konwencja książki - zgadzam się. Ale czy jeżeli czytam w np. nternetowym przepisie: 250 g kruchego ciasta to też w domyśle odnosić to do ilości mąki? Jakoś to ...
  • Po raz kolejny próbowałam zrobic kruche ciasto i po raz kolejny wyszło twarde. Co ja robię źle???? Próbowałam już kilku przepisów i nic? jestem jakis antytalent czy co ?????? :(:(:(:(
  • robiłam według tego samego przepisu po raz kolejny"kruche ciasto" i jak do tej pory zawsze było suuuper.... wczoraj już na etapie wałkowania było ciężko:( ciasto się rozrywało, rozpadało i kruszyło, jakoś udało mi się je zapakować na blachę:), po upieczeniu ciasto też jest jakieś takie kruche inaczej:( co może być przyczyną?
  • znalazłam w zarchiwizowanym wątku, więc nie mogę się tam dopisać, więc pytam może ktoś wie czy przed położeniem owoców/śliwki/ ciasto tzreba zapiec, czy śliwki na surowe ciasto i do pieca? kruche ciasto wg Ireny Gumowskiej... (oj dawno ten przepis wydrukowało życie Warszawy....) Proporcję 3:2:1 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru (ważne!) 3 surowe żółtka (niektórzy przecierają ugotowane na twardo). Wszystko szybko (ważne!) zagnieść - masło chłodne (twarde) ma być, ...
  • Dlaczego to ciasto nie daje sie walkowac? po wyjeciu z lodowki,normalnie mi sie przylepilo do walka.Bardzo prosze o przepis.
  • Poszukuje watku z GP - instrukcji zdobien wyk. z kruchego ciasta, takie jak w tym watku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54702739.html Niestety tej "instrukcji" nie moge znalezc (nie pamietam autora ani nazwy tego watku).
  • Zawsze i wszedzie przepisy na tarty czy ciasta na kruchym spodzie zalecaja zagniecenie ciasta i wsadzenie do lodowki, a dopiero potem walkowanie i rozkladanie w formie. Ale zdarzylo mi sie raz napotkac przepis, wdlug ktorego nalezalo ciasto rozwalkowac i rozlozyc w formie, a dopiero potem wlozyc do lodowki. Postapilam wedlug tego zalecenia i ciasto bylo bardzo dobre. Bardzo mnie to ucieszylo, bo zawsze meczy mnie rozwalkowywanie i rozkladanie zimnego ciasta. Chcialabym przejsc juz na st...
  • Pytanko brzmi: czy można zrobić kruche ciasto wcześniej (przepis bez śmietany) i włożyć do lodówki (nie zamrażalnika), a upiec je w sobotę. Dzisiaj mam chwilke, a w sobotę chyba padnę:) Jak myślicie? Nie spleśnieje mi, ani nic w tym rodzaju? Aga
  • zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście. Ciasto najpierw podpiekłam,później jabłka i resztę ciasta. Na ciepło była wspaniała. Ale poźniej ciasto zrobiło się strasznie twarde i nie takie wcale kruche. Dlaczego?.
  • Wyprobowałam juz kilka przepisów, a ciasto zamiast kruche jest twarde :( Czy są jakies triki, zeby mi wyszło jak z cukierni? :) Z gory dziekuję za odpowiedzi :)
  • widziałam dziś w Leclercu surowe kruche ciasto, ale nie wiem do jakiej formy się ono nadaje- do okrągłej czy prostokątnej? Jakie ma mniej więcej wymiary? Zapomniałam też zobaczyć czy to do wypieków słodkich czy słonych. Trochę mam daleko do tego supermarketu żeby to sprawdzić. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  • bardzo mi się "klei" do rąk i nie chce się rozwałkować, czy powinnam dosypać więcej mąki, czy tak ma być? Przepraszam za pytanie, ale dopiero zaczynam
  • Pascal w jednym z ostatnich odcinkow zrobil kruche ciasto przy uzyciu miksera recznego (wlozyl luzne skladniki do miski, po czym wyjal z niej kule ciasta), co mnie natchnelo nadzieja - uwielbiam jesc kruche, ale nie cierpie go zagniatac... Czy ktos probowal tak robic kruche, czy to nie sciema jakas, domyslam sie, ze musi byc odpowiedni mikser ze stosowna przystawka?
  • poszukuję dobrego, a przedewszystkim sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. Bardzo proszę uwzględnić temperaturę pieczenia i czas dziękuję
  • Kruche cisato to zdecydowanie moja pieta achillesowa. Gdy robie dokladnie z przepisu (mąka,żółtko, tłuszcz, ew.lyzka smietany) to mi nie wychodzi- albo za twarde, albo nie moge zagnieść wszystkich okruszkow razem. Polubilam ostatnio roznego rodzaju tarty (szybkie i dobre) i tak sie zastanawiam, jaki jest sposob na dobre kruche ciasto. Tylko tak "lopatologicznie" poprosze, bo niby ogolne podstawy znam (np.szybkie zagniatanie zimnymi rekami), ale gdy przychodzi do wykonania to total...
  • Zrobiłam za dużo ciasta - spodu - do szarlotki. Nie mam ochoty na drugą,ale zostało mi naprawdę dużo (chyba mam przepis na podwójną porcję :-(). Czy to ciasto mozna zamrozić? I potem z 2 tygodnie wyjąć rozmrozić i tez zrobić szarlotkę? Jeżeli nie, to co proponujecie zrobić z takiej ilości kruchego ciasta ? (oprócz drugiej szarlotki, bo na to nie mam ochoty)?
  • Bardzo prosze o przepis na szarlotkę na kruchym cieście. w środku jabłka a na wierzchu znowu kruche posypane cukrem pudrem. za 3 godz goście i zamówili sobie takie ciasto. plissss
  • Chcialabym zrobic szarlotke, ale posiadam tylko tortownice. Czy moglby ktos podac mi proporcje na kruche ciasto? Jest tyle przepisow, ale wszystki sa na blaszke a to chyba o wiele za duzo na taka srednia tortownice. Z gory dziekuje!
  • się wkłada?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się